pa prvo za razliku od forumskih strucnjaka covjek je Dr.madner wrote:De primjeni taj princip strucnosti na Zakira, pa nam objasni zasto bi on trebao predstavljati autoritet na tom polju
Negativna senzibilnost religija
- arte.fakt
#126 Re: Negativna senzibilnost religija
- madner
#127 Re: Negativna senzibilnost religija
Odkud ti znas ko je sta?arte.fakt wrote:pa prvo za razliku od forumskih strucnjaka covjek je Dr.madner wrote:De primjeni taj princip strucnosti na Zakira, pa nam objasni zasto bi on trebao predstavljati autoritet na tom polju
Dr cega i gdje je zavrsio? Ima li neki strucni rad na tu temu?
- arte.fakt
#128 Re: Negativna senzibilnost religija
Pitaj googlemadner wrote:Odkud ti znas ko je sta?arte.fakt wrote:pa prvo za razliku od forumskih strucnjaka covjek je Dr.madner wrote:De primjeni taj princip strucnosti na Zakira, pa nam objasni zasto bi on trebao predstavljati autoritet na tom polju
Dr cega i gdje je zavrsio? Ima li neki strucni rad na tu temu?
- Azamo
#129 Re: Negativna senzibilnost religija
Nešto mi kod tebe puno spletova okolnosti....A ja ne vidim da sam spomenuo Boga u svom postu i ne znači da nagonim vodu na svoj mlin,nego postavljam logička pitanja,a ti mi daješ filozofske odgovore koji su besmisleni baš kao i ova tema. hoćeš reči da je ovo sve slučajnost,medotom slučajnog uzorka se ovo sve dešava.I pitanje smisla života ne može biti žalosna,u svemu mora postojati neki smisao i neki cilj.Zašto ideš u školu?,pa kasnije na posao,pa se ženiš/udaješ,itd,itd...Bleetzlol wrote:Naravno da nemaš izbor pri odabiru pola, to je besmisleno što pričaš, prije rođenja nisi postojao. Hoćeš li biti bogat ili glup zavisi od okolnosti, tvojih sposbnosti, etc. Glup ili pametan--> genetika, ponovo splet okolnosti.. Ružan ili lijep su kao pojmovi jako neodređeni i relativni, stoga nema smisla komentarisati ih.Stvarno kad zamisliš,došo si na ovaj svijet a da te niko nije pito hoćeš li i kako ćeš doći i gdje ćeš doći,hoćeš li biti muško ili žensko,bogat ili siromašan,glup ili pametan,ružan ili lijep,i kad nešto planiraš i smjeraš uvijek ti se neko ili nešto miješa u tvoje planove i skoro nikad ne bude onako kako si zamislio i još na kraju kad uspiješ da izgradiš nešto i počneš uživati moraš da ideš i opet te niko ne pita kad ćeš i hoćeš li uopšte. I ispadne isto ko' da se neko poigrava sa nama. Koji je tvoj smisao života? I zašto smo uopšte ovdje? I gdje idemo poslije?
Kad nešto planiraš, miješa ti se "čovjek, cuko ili medvjed", ne bog, vila i nevidljiva lebdeća palačinka. Kažeš : "Skoro nikad ne bude onako kako si zamislio." I to tebi govori da te je bog stvorio, jer on uvijek zamišlja umjesto tebe? To je čisto "tjeranje vode na svoj mlin". Ne ispada k'o da se neko poigrava s nama, život je kompleksan, komplikovan i nepredvidiv, niko nama ne upravlja ko marionetama(niko se ne igra nama).
To pitanje o smislu života je više postalo žalosno. Ne treba bog da bi bio smisao. Tek tada postaje konfuzno, jer nas je bog toliko lagao u "knjizi". Zašto smo ovdje? Ponovo reformulisano pitanje smisla. S obzirom da nismo stvoreni, besmisleno je tražiti neku zajedničku svetu misiju zbog koje smo ovdje. Gdje ideš poslije? Ondje gdje si bio i prije rođenja.. A ne sjećaš se tog perioda jel da?
- madner
#130 Re: Negativna senzibilnost religija
Znam vec, poenta je da nije objavio ni jedan strucni rad o temi. Mazanje ociju titulom, ali pali kod ljudi kojima dr predstavlja nesto mitskoarte.fakt wrote:Pitaj googlemadner wrote:Odkud ti znas ko je sta?arte.fakt wrote: pa prvo za razliku od forumskih strucnjaka covjek je Dr.
Dr cega i gdje je zavrsio? Ima li neki strucni rad na tu temu?...
- arte.fakt
#131 Re: Negativna senzibilnost religija
Pa poeta da vecina ovdje nije procitala niti jedan strucni rad o islamu (a kamoli ga napisala), ali eto mogu se bez imalo stida i staha upustiti u tumacenja istog ... Kad moze neko uslovno receno "polu pismen" da daje "strucna" misljenja o islamu zasto jedan Dr ( pa makar to bilo samo mazanje ociju titulom ) ne moze da strucno misljenje o nauci , ili je to rezervisano za probrane ??? Ako je titula samo mit sljedeci put kad te nesto zaboli otidji kod mesara nek te pregledamadner wrote:Znam vec, poenta je da nije objavio ni jedan strucni rad o temi. Mazanje ociju titulom, ali pali kod ljudi kojima dr predstavlja nesto mitskoarte.fakt wrote:Pitaj googlemadner wrote:
Odkud ti znas ko je sta?
Dr cega i gdje je zavrsio? Ima li neki strucni rad na tu temu?...
- madner
#132 Re: Negativna senzibilnost religija
Ovo je forum, to ti je u rangu sa nadpisima u javnom wc sto se tice akreditacije forumasa. Dakle moze svako doc i blebetat. Zabavno, ali daleko od ozbiljnje diskusije.
Doticni nastupa javno i da onda on ispade u rangu sa forumasom koji se uspinje da nesta kaze a veze nema o temi. Ne ides doktoru da popravis auto, pa zasto bi uvazio njegovo misljenje o necemo gdje ne predstavlja autoritet naspram ljudi koji to rade? I poznavanje islama nije potrebno kako bi se uocila greska u rezonovanju ili greska kod pozivanja na nauku. Teologe treba postavati na polju teologije, ali sa naukom veze nemaju.
Doticni nastupa javno i da onda on ispade u rangu sa forumasom koji se uspinje da nesta kaze a veze nema o temi. Ne ides doktoru da popravis auto, pa zasto bi uvazio njegovo misljenje o necemo gdje ne predstavlja autoritet naspram ljudi koji to rade? I poznavanje islama nije potrebno kako bi se uocila greska u rezonovanju ili greska kod pozivanja na nauku. Teologe treba postavati na polju teologije, ali sa naukom veze nemaju.
- NIN
#133 Re: Negativna senzibilnost religija
"Gen za vjerovanje u dogme" velis?Optimus Prime wrote:Gen za vjerovanje u dogme je nastao kroz evoluciju jer su nasi preci koji su u svome mozgu stvarali iluzije o imaginarnim prijateljima, uglavnom lakse prezivljavali.
Dobra vijest je ta da ce "Neuroscience" uskoro vjeroatno identificirati djelove mozga koji su odgovorni za slijepo vjerovanje, te gene koji uzrokuju taj defekat.
A onda cemo razviti nesto kao sto je lijek protiv vjere kojim ce se cijepiti novorodjencad i ako sve bude u redu religije ce uskoro potpuno nestati.
Kao prvo, taj tvoj gen ne postoji! Ne znam ko te je slagao ili ako si sam dosao do ovog zakljucka onda je on malo je rec pogresan. Bez obzira na nebulozu reci cu ti da kada je posrijedi onaj socijalni domen, u koji sigurno da spada i organizacija religija, onda nije rijec o jednom genu koji determinira odredjeno ponasanje jedinki koje teze (svjesno, nesvjesno, nije bitno) uspostavi institucija. Tacno je da na ponasanje, socijalne mehanizme unutar jedne vrste ili grupe utice kombinacija gena i njihove medjusobne interakcije, a ne pojedinacni geni. Dakle, mnogo vise gena od jednog. Recimo, za boju tvojih ociju nije zasluzan jedan nego vise gena, mnogo vise od jednog. Isti slucaj je i sa ostalim fenotipskim karakteristikama u koje spadaju i socijalni faktori unutar vrsta. Neki geni koji pripadaju grupi koja determninira tvoju boju ociju pripada istodobno i drugoj grupi koja je zasluzna za recimo genezu melanina u tvojoj kozi ili mozda maljavost. Posrijedi je mnogo kompleksniji genski mehanizam od onoga kakvog ga ti zamisljas.
Druga, kako kazes, tebi draga stvar je da je neurologija vec identificirala dijelove mozga u kojem su zabiljezeni otkloni prilikom duhovnih dozivljaja pojedinca, samo ne bas onako kako bi ti to volio. Nikakave razlike u ovoj zabiljezenoj aktivnosti neo-korteksa prilikom molitve i duhovnih dozivljaja jednog vjernika od mozdane aktivnosti jednog ateiste u zanosu dok pise poeziju! Potpuno identican dio korteksa sa potpuno identicnom aktivnosti. Dakle, nije rijec o toboznjem defektu nego o mozdanoj aktivnosti slicnoj onoj koja se pojavljuje u istom dijelu mozga nekih par centimetara dalje prilikom govora, prilikom rjesavanja odredjenog problema, itd.
I ti bi to da uklanjas, Mengele?
-
udrch
#134 Re: Negativna senzibilnost religija
Da, skonto sam..ljubav_aha wrote:madner wrote:Religija kao drustveno socijaloski fenomen koji ima uticaja na cijelo drustvo se tice svakog pojedinca, vjerovao on ili ne. Cim se stanje dovede do toga da bude bitno samo pojedincu izmedju njegova cetri zida garantujem da ce posjecenost opasti.udrch wrote:Ne kontam koja je svrha dolaska ateista na ove teme RELIGIJA..
- žele od vjernika napraviti ateiste
- ili traže istinu koja će im otvoriti srce za vjeru
I nekkao se uvijek nametne priča u kojoj vjernici nešta trebaju braniti..
Koja je svrha toga?
Hoće li ovaj svijet biti bolji ako svi postanemo ateisti..
Ne kontam
madner![]()
udrch,jes' skonto
Društvo je bilo puno bolje bez monoteističkih religija..
Islam je Arapima donio neviđeno zlo: zabranio je opijanja, zabranio je da žene služe samo kao ukras na pijankama, zabranio da ljude bude sramota što imaju samo žensku djecu, zabranio je da se te djevojčice žive zakopavaju, ukinuo je ropstvo i brojne druge privilegije bogatih..šteta, zaista bi bilo puno bolje da danas možemo sebi priuštiti jednog jeftinog roba..
To što su ljudi po svojoj prirodi loši i što za svoje potreba iskoriste religiju kao sredstvo nije razlog da se za današnje stanje krivi religija..naprotiv, bar je dio ljudi bolji..
Da nije religije oni koji žele sebi priuštiti privilegije bi kao sredstvo iskoristili nešto drugo..
Tako je bilo prije religija, tako je i danas..mi smo krivci što smo primitivci i što dozvolimo da korov nikne i obuzme nas..
- madner
#135 Re: Negativna senzibilnost religija
Kakve to veze ima sa onim sto sam ja napisao?
Ja samo kazem da dok god religija pretendira da pravi propise cijelom drustvu, svaki clan drustva ima pravo da diskutije o istoj.
Ja samo kazem da dok god religija pretendira da pravi propise cijelom drustvu, svaki clan drustva ima pravo da diskutije o istoj.
-
udrch
#136 Re: Negativna senzibilnost religija
Bleetzlol wrote:Isto tako na podforumu formula 1 nema nijedan vozač formule, jel da? Naravno da ne kontaš, čudno ti je kad neko mora nešto braniti, dokazati ili pokazati na neki način. PA halo, to je samo tako i tačka. Šta se ja imam kojeg vraga zamarati dokazivanjem? E tu he razlika između tebe i mene.udrch wrote:Ne kontam koja je svrha dolaska ateista na ove teme RELIGIJA..
Koja je svrha toga?
Ne kontam
I odgovor je DA. Svijet bi bio bolji da su svi ateisti.
Tačno je da na podforumu Formula1 nema nijedan vozač formule 1, ali imaju ljubitelji Formule1..
O tome ti ja i govorim, na podforumu Religija bi trebali biti ljubitelji Religije, a ne likovi koji do podne mrze samog sebe, a poslijepodne čitav svijet..
Meni kad nije dobro, ja uzmem kafetin i prestane me glava, tebi predlažem duplu dozu, a ako to ne pomogne nađeš dobar betonski stub i raspališ po njemu, ti ga udaraš glavom, a on ni mukajet..
Svijet bi bio isti da su svi ateisti, zlo na svijetu pokreće novac, zlato, dijamanti, moć i uvijek je bilo tako i uvijek će biti..
- arzuhal
#137 Re: Negativna senzibilnost religija
NIN wrote: I ti bi to da uklanjas, Mengele?
-
udrch
#138 Re: Negativna senzibilnost religija
Religija pretendira da pravi propise vjernicima..nevjernici nisu obavezni držati se propisa..madner wrote:Kakve to veze ima sa onim sto sam ja napisao?
Tako je što se tiče Islama, za ostale nisam posve siguran..
Propisi koje je donio Islam uvijek su se odnosili samo na muslimane, nikad na nemuslimane..to je tako propisano i ako malo pročitaš vidjećeš da je tako i da oni islamski vladari koji su se držali Kurana i Sunneta nisu nametali islamske propise nemuslimanima..potraži prve naredbe Omera r.a. kad je osvojio Jerusalem, najbolje ćeš vidjeti, jer su tu bili prisutni i kršćani i jevreji i oni koji nisu ni u šta vjerovali..
Što se mene tiče nije problem u diskusiji, problem je kad neko dođe na ovaj podforum da liječi svoje lične frustracije..koga briga što je neko ateist, neka bude šta god želi..
Samo što ateizam ne bi po njihovim pravilima ostati u četiri zida, a vjera treba..
Ja ću svoju vjeru ispovijedati kako ja hoću, najviše volim da je to zaista u četiri zida i trudim se da tako i ostane, ali ako mi je ćeif da klanjam nasred stadiona Asim Ferhatović Hase i ako to radim na stolici za koju sam kupio ulaznicu to je moje pravo..kad uzurpiram i tvoju stolicu onda imaš pravo reagovati..
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#139 Re: Negativna senzibilnost religija
Pa Madneru, stalno smo u WC-u ondamadner wrote:Ovo je forum, to ti je u rangu sa nadpisima u javnom wc sto se tice akreditacije forumasa. Dakle moze svako doc i blebetat. Zabavno, ali daleko od ozbiljnje diskusije.
Ne opaljuj olako, ima teologa sa vrlo jakim svjetovnim diplomama.Nije komplikovano.Ja znam dvojicu lično- jedan je završio npr.telekomunikacije, drugi- vjerovao ili ne - biologiju.I veoma teško , ako posmatraš dijalog sa strane , možeš primjetiti da je "teolog"...Razine razgovora na forumu mogu biti trivijalne, pa da se lako potcijeni nečija pamet ili čak bezbroj argumenata koje bi uživo zvučale mnogo ozbiljnije.
"Negativna senzibilnost" je pomalo infantilan opis u ovom slučaju, jer je Madner u pravu.Spustiti čitave sisteme ljudskog duhovnog razvoja i spoznaje, na nivo neurotičnih reakcija i iluzija, je fakat za natpise u WC.Vrlo frustrirane natpise, i vrlo ponovljene natpise...
-
Bleetzlol
#140 Re: Negativna senzibilnost religija
Hajd' evo ovako. Ja nalazim smisao u Kanganu. On me je stvorio i evo sad živim po njegovim pravilima. Smisao života mi je da subotom jedem palačinke i zbog toga ću nekad u budućnosti, kad umrem, živjeti na velikoj palačinki punoj eurokrema, a oni koji ne vjeruju u njega, bit će ispod i iako su gladni čitavu će vječnost gledati u palačinku, a nikad neće moći zagristi. Kangan je doista moćan! To mi je smisao.Azamo wrote:Nešto mi kod tebe puno spletova okolnosti....A ja ne vidim da sam spomenuo Boga u svom postu i ne znači da nagonim vodu na svoj mlin,nego postavljam logička pitanja,a ti mi daješ filozofske odgovore koji su besmisleni baš kao i ova tema. hoćeš reči da je ovo sve slučajnost,medotom slučajnog uzorka se ovo sve dešava.I pitanje smisla života ne može biti žalosna,u svemu mora postojati neki smisao i neki cilj.Zašto ideš u školu?,pa kasnije na posao,pa se ženiš/udaješ,itd,itd...Bleetzlol wrote:Naravno da nemaš izbor pri odabiru pola, to je besmisleno što pričaš, prije rođenja nisi postojao. Hoćeš li biti bogat ili glup zavisi od okolnosti, tvojih sposbnosti, etc. Glup ili pametan--> genetika, ponovo splet okolnosti.. Ružan ili lijep su kao pojmovi jako neodređeni i relativni, stoga nema smisla komentarisati ih.Stvarno kad zamisliš,došo si na ovaj svijet a da te niko nije pito hoćeš li i kako ćeš doći i gdje ćeš doći,hoćeš li biti muško ili žensko,bogat ili siromašan,glup ili pametan,ružan ili lijep,i kad nešto planiraš i smjeraš uvijek ti se neko ili nešto miješa u tvoje planove i skoro nikad ne bude onako kako si zamislio i još na kraju kad uspiješ da izgradiš nešto i počneš uživati moraš da ideš i opet te niko ne pita kad ćeš i hoćeš li uopšte. I ispadne isto ko' da se neko poigrava sa nama. Koji je tvoj smisao života? I zašto smo uopšte ovdje? I gdje idemo poslije?
Kad nešto planiraš, miješa ti se "čovjek, cuko ili medvjed", ne bog, vila i nevidljiva lebdeća palačinka. Kažeš : "Skoro nikad ne bude onako kako si zamislio." I to tebi govori da te je bog stvorio, jer on uvijek zamišlja umjesto tebe? To je čisto "tjeranje vode na svoj mlin". Ne ispada k'o da se neko poigrava s nama, život je kompleksan, komplikovan i nepredvidiv, niko nama ne upravlja ko marionetama(niko se ne igra nama).
To pitanje o smislu života je više postalo žalosno. Ne treba bog da bi bio smisao. Tek tada postaje konfuzno, jer nas je bog toliko lagao u "knjizi". Zašto smo ovdje? Ponovo reformulisano pitanje smisla. S obzirom da nismo stvoreni, besmisleno je tražiti neku zajedničku svetu misiju zbog koje smo ovdje. Gdje ideš poslije? Ondje gdje si bio i prije rođenja.. A ne sjećaš se tog perioda jel da?
Nemoj pokušavati da protuargumentiraš nekim kvazipitanjem o smislu koje nema veze sa objektivnim, vještačkim smislom. Ako se bez boga osjećaš kao djete koje je napustilo zaštitu svog oca što kaže Freud, to ne znači da je to istina. I ne dajem ti filozofski, već odgovor. Problem je što ti taj odgovor ne odgovara.
A pitanja zašto ideš u školu, zašto se udaješ... Mislim, samo mi je žalosno što je bog jedini razlog što SVE radite. Mnogo žalosno.
- madner
#141 Re: Negativna senzibilnost religija
Ne bih se nikako slozio sa tom karakterizacijom monoteistickih religija. Itekako guraju nos izvan 4 zida i itekako ih zanima zemaljska moc i uticaj.
-
Bleetzlol
#142 Re: Negativna senzibilnost religija
Jesi li ikad čuo za opoziciju? Ili si navikao da te svi maze u vašim "raspravama" o vjeri. Ja sebe mogu nazvati "ljubiteljem religije" kao sociološkog fenomena. Vjeruj mi. Upravo zbog likova koji na argument kažu:" Kazni se", a sam si takavudrch wrote:Bleetzlol wrote:Isto tako na podforumu formula 1 nema nijedan vozač formule, jel da? Naravno da ne kontaš, čudno ti je kad neko mora nešto braniti, dokazati ili pokazati na neki način. PA halo, to je samo tako i tačka. Šta se ja imam kojeg vraga zamarati dokazivanjem? E tu he razlika između tebe i mene.udrch wrote:Ne kontam koja je svrha dolaska ateista na ove teme RELIGIJA..
Koja je svrha toga?
Ne kontam
I odgovor je DA. Svijet bi bio bolji da su svi ateisti.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Tačno je da na podforumu Formula1 nema nijedan vozač formule 1, ali imaju ljubitelji Formule1..
O tome ti ja i govorim, na podforumu Religija bi trebali biti ljubitelji Religije, a ne likovi koji do podne mrze samog sebe, a poslijepodne čitav svijet..
Meni kad nije dobro, ja uzmem kafetin i prestane me glava, tebi predlažem duplu dozu, a ako to ne pomogne nađeš dobar betonski stub i raspališ po njemu, ti ga udaraš glavom, a on ni mukajet..
Svijet bi bio isti da su svi ateisti, zlo na svijetu pokreće novac, zlato, dijamanti, moć i uvijek je bilo tako i uvijek će biti..
-
Bleetzlol
#143 Re: Negativna senzibilnost religija
Alergičan sam na primitivizam.lilla wrote:Meni samo nije jasno zašto se trudiš u svojim postovima vrijeđati ili unižavati sagovornika (pritom ne mislim ni na kakve argumente, vjerovanje/nevjerovanje i sl.nego na način komuniciranja)?
I da, ne mislim da iko od njih ima nešto protiv tebe
-
Bleetzlol
#144 Re: Negativna senzibilnost religija
Nervozan, jer se trudim navesti nešto u raspravi što ima smisla? Zamisli kad bih kao vi i mi govorili: Ma sabur braćo, jebo argument, vidiš bolan sto posto smo upravu. Ne trebaju nama dokazi, treba nam naša knjižica. Sad kad bih uzeo sve tvoje postove koje si napisao u ovo vrijeme dok te pratim, ne bih našao NIJEDAN argument. Apsolutno nijedan. Našao bih tvoje smirujuće pozive na Allaha, omalovažavanje bez osnove, etc..BHF_Manijak wrote:Ja mislim da Bleetzlol pocinje i da sanja vjernike,kako sa lopatom u rcui ga kroz san ganjajuE tugo moj,kad insan zivi u strahu pa se odna iz tog izrodi tako agresivan insan i nervozan da je to za nepovjerovat....
Ako ne zna neko o cemu pricam,pogledati epizodu nadr`alista sa nervnim gasom zvani zivco
![]()
Ignorancija je u nekom bolesnom smislu "dar". Uživaj u nj.
- bijela
#145 Re: Negativna senzibilnost religija
Bleetzlol wrote:Alergičan sam na primitivizam.lilla wrote:Meni samo nije jasno zašto se trudiš u svojim postovima vrijeđati ili unižavati sagovornika (pritom ne mislim ni na kakve argumente, vjerovanje/nevjerovanje i sl.nego na način komuniciranja)?
- arzuhal
#146 Re: Negativna senzibilnost religija
Jel to...:Bleetzlol wrote:Alergičan sam na primitivizam.lilla wrote:Meni samo nije jasno zašto se trudiš u svojim postovima vrijeđati ili unižavati sagovornika (pritom ne mislim ni na kakve argumente, vjerovanje/nevjerovanje i sl.nego na način komuniciranja)?
Vjerujete u nešto nedokažljivo, kolobatate se po sedžadama u nakoj molitvi
...to?
-
Bleetzlol
#147 Re: Negativna senzibilnost religija
To proizilazi iz straha jel da? Bojiš se ključale vode. Ja se ne bojim, ja imam mozak koji je tu da se koristi. NE da ga sputavam kako god mogu. Ako me jednom neko uvjeri da bog postoji, naravno da ću prihvatiti. Rekli su mi Kur'an će te sto posto uvjeriti. I evo pet puta me uvjerava i laže me. Kako da mu vjerujem onda?Big Boy wrote:Cuvaj se zurbe jer ona precesto dovodi do kajanja... onaj koji juri govori i prije nego nesto sazna, odgovara prije nego nesto dokuci, odluci prije nego ista provjeri, kudi prije nego sto se u nesto uvjeri.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#148 Re: Negativna senzibilnost religija
Jest žalosno, ako je tako, a jeste u dosta slučajeva...samo šteta je što to što govoriš, kažeš na takav način da izgleda kao crvena krpa, pa se od upale živca ne primjeti na šta ciljaš.Rekoh ti već da je taj stil priče sa "vjernicima" oblikovan za prosječnog amerikanca koji uz kokice gleda Zeitgeist, pa stvarno postaje izlizan, a nakon izlizanosti postaje neukusan jer se upućuje pogrešnim ljudima i trpa ih se sve u jednu vreću.Bleetzlol wrote: Nemoj pokušavati da protuargumentiraš nekim kvazipitanjem o smislu koje nema veze sa objektivnim, vještačkim smislom. Ako se bez boga osjećaš kao djete koje je napustilo zaštitu svog oca što kaže Freud, to ne znači da je to istina. I ne dajem ti filozofski, već odgovor. Problem je što ti taj odgovor ne odgovara.
A pitanja zašto ideš u školu, zašto se udaješ... Mislim, samo mi je žalosno što je bog jedini razlog što SVE radite. Mnogo žalosno.
To nije ok.
Vidiš, ja vjerujem u Boga, a slažem se s tobom.Jest čudno, možda nekome ko ne shvata pravac kojim se udara na licemjerje.
Samo dobro je nekada upotrijebiti više takta i obzira, jer se poziva na neprikosnoveni razum u argumentima
Ako zaista želiš živjet na palačinki, potpuno te shvatam.I ja bih pristao da mi neko kaže da ću u njoj uživati jednako kao i na prvom zagrizu, čitavu vječnost
Samo se potrudi da tu palačinku pošteno zaradiš , i da ne ražalostiš nekog dijabetičara u društvu.
Isti je princip.
- bijela
#149 Re: Negativna senzibilnost religija
odlično! koristi mozak, ne daj se razuvjeriti i uvjeriti u ono što slijede primitivci. izađi vani i uživaj u životu, neopterećen. što se raspravljaš sa nama, zatucanima? zbog istine, reče? vidiš da je nikad sa nama nećeš dostići.Bleetzlol wrote:To proizilazi iz straha jel da? Bojiš se ključale vode. Ja se ne bojim, ja imam mozak koji je tu da se koristi. NE da ga sputavam kako god mogu. Ako me jednom neko uvjeri da bog postoji, naravno da ću prihvatiti. Rekli su mi Kur'an će te sto posto uvjeriti. I evo pet puta me uvjerava i laže me. Kako da mu vjerujem onda?Big Boy wrote:Cuvaj se zurbe jer ona precesto dovodi do kajanja... onaj koji juri govori i prije nego nesto sazna, odgovara prije nego nesto dokuci, odluci prije nego ista provjeri, kudi prije nego sto se u nesto uvjeri.
the truth is out there
-
Bleetzlol
#150 Re: Negativna senzibilnost religija
Ne, to je ono :arzuhal wrote:Jel to...:Bleetzlol wrote:Alergičan sam na primitivizam.lilla wrote:Meni samo nije jasno zašto se trudiš u svojim postovima vrijeđati ili unižavati sagovornika (pritom ne mislim ni na kakve argumente, vjerovanje/nevjerovanje i sl.nego na način komuniciranja)?
Vjerujete u nešto nedokažljivo, kolobatate se po sedžadama u nakoj molitvi...Pa ko je ugasio svjetlo u vašim glavama, jadni primitivci...Uzdignite se na moj nivo komunikacije...
...to?
Vjerujete, a ne pitate. Mazite dogme. Niste "našli" vjeru, već vam je babo dao. a konkretno u onom postu sam napisao zato što je "pisac" bio izrazito nepismen. A to je taj primitivizam koji me nervira. A htio ti priznati ili bog je dao vjeru/nvjeru su "našli" većinom (ogromnom) većinom nepismeni i inertni ljudi koji gutaju šta im se da.