To fakat ne znam. Nisam imao licnih iskustava a ovaj Albanac je dosta mutan i nije mi bas najbolje objasnio kako ima azil. Uglavnom, vidio sam dokument kod njega, stvarno ima azil. Ali mi je logicno da vrse provjeru identiteta, u suprutnom bi imali nekoliko miliona azilanata na cekanju.SoulSeeker wrote:Da li osobe sa kojima razgovaraju azilanti vrše provjeru identiteta? Primjera radi, da li mogu imati ličnu kartu i pasoš na ime Stojana Brankovića koji tvrdi da se ne može vratiti u Gornju Maoču, a da me ovi ne provale?vox-populi wrote:Azil je dosta nesiguran jer je na osnovu njega tesko dobiti neke stalne papire. Obicno se review situacije radi svakih sest mjeseci te ako ne uspijes ubijediti osobu u azilantskom centru da se ne mozes vratiti u svoju zemlju, ukidaju ti papire i salju te nazad.
@EdinH: Moguce da u slucaju nekih drzava jednom kada dobijes pasos mozes putovati u svoju maticnu zemlju. U slucaju Norveske znam da sigurno ne mozes jer ova djevojka je isla u Srbiju na slijedeci nacin: zadrzala je svoju licnu kartu, odnosno prilikom uzimanja norveskih dokumenata nije ni prijavila da ima licnu kartu. Sa norveskim pasosem je dolazila u Sarajevo a onda autobusom i samo sa licnom kartom do Beograda. Ne znam kakva je situacija sada, ovo je informacija od prije 6-7 godina.