Odlazak iz BiH (pomoć)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vox-populi

#126 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by vox-populi »

SoulSeeker wrote:
vox-populi wrote:Azil je dosta nesiguran jer je na osnovu njega tesko dobiti neke stalne papire. Obicno se review situacije radi svakih sest mjeseci te ako ne uspijes ubijediti osobu u azilantskom centru da se ne mozes vratiti u svoju zemlju, ukidaju ti papire i salju te nazad.
Da li osobe sa kojima razgovaraju azilanti vrše provjeru identiteta? Primjera radi, da li mogu imati ličnu kartu i pasoš na ime Stojana Brankovića koji tvrdi da se ne može vratiti u Gornju Maoču, a da me ovi ne provale?
To fakat ne znam. Nisam imao licnih iskustava a ovaj Albanac je dosta mutan i nije mi bas najbolje objasnio kako ima azil. Uglavnom, vidio sam dokument kod njega, stvarno ima azil. Ali mi je logicno da vrse provjeru identiteta, u suprutnom bi imali nekoliko miliona azilanata na cekanju.

@EdinH: Moguce da u slucaju nekih drzava jednom kada dobijes pasos mozes putovati u svoju maticnu zemlju. U slucaju Norveske znam da sigurno ne mozes jer ova djevojka je isla u Srbiju na slijedeci nacin: zadrzala je svoju licnu kartu, odnosno prilikom uzimanja norveskih dokumenata nije ni prijavila da ima licnu kartu. Sa norveskim pasosem je dolazila u Sarajevo a onda autobusom i samo sa licnom kartom do Beograda. Ne znam kakva je situacija sada, ovo je informacija od prije 6-7 godina.
amrica

#127 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by amrica »

Ih, kad si prije uspio napisati, dok sam ja ispravljala svoj post, ti vec stigao da pitas.
Pise ti gore, sve se mora znati.
Falsificiranje LK i pasosa :run: drito progon iz EU, USA.... pritvor, zatvor blabla.... pa bujrum :D
vox-populi

#128 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by vox-populi »

Ljudi, azil nije tako jednostavan, nemojte se zavaravati. U slucaju BiH nema ni teoretske sanse da neko moze izaci vani kao azilant. Zemlja nije u ratu, postoje slobodni izbori, ljudska prava se uglavnom postuju. Trenutno vracaju azilante iz Njemacke nazad u Ceceniju a tamo je stanje jos uvijek daleko gore nego u BiH. Bila nedavno reportaza o samohranoj majci sa dvoje djece od kojih je jedno rodjeno u Njemackoj, dakle ona je ovdje izbjegla trudna, koja treba da bude vracena u Ceceniju jer je situacija tamo ocjenjena kao zadovoljavajuca. Djeca joj ne govore cecenski, idu ovdje u skolu ali uprkos svemu nisu dobili produzenje boravka.
SoulSeeker

#129 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

amrica wrote:Falsificiranje LK i pasosa :run: drito progon iz EU, USA.... pritvor, zatvor blabla.... pa bujrum :D
Danke. :D

Onda bi dobra fora bila da u Zenici pokrenem ogranak SDS-a i pođem ljude javno ubjeđivati kako smo svi do reda Srbi koji se trebaju "vratiti u veru pradedova", a nakon što me ljudi prebiju kao azilant se mogu lijepo žaliti da su moja prava debelo ugrožena jer se konstantno krše moja ljudska prava zbog kojih mogu završiti na vješalima radi političkih uvjerenja. :lol:

Ima li još ovih iz Zenice koji su zainteresovani za političku partiju SDS Zenica, pa da krenemo sa radom i azilima??? :lol: :lol: :lol:
SoulSeeker

#130 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

vox-populi wrote:To fakat ne znam. Nisam imao licnih iskustava a ovaj Albanac je dosta mutan i nije mi bas najbolje objasnio kako ima azil.
Albanci su inače mutni tipovi i od njih me ne čudi ništa, ali njih u Minhenu i nema toliko puno koliko Turaka. Zbog čega Turaka ima toliko, i na koji način oni dolaze?
amrica

#131 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by amrica »

SoulSeeker wrote:
amrica wrote:Falsificiranje LK i pasosa :run: drito progon iz EU, USA.... pritvor, zatvor blabla.... pa bujrum :D
Danke. :D

Onda bi dobra fora bila da u Zenici pokrenem ogranak SDS-a i pođem ljude javno ubjeđivati kako smo svi do reda Srbi koji se trebaju "vratiti u veru pradedova", a nakon što me ljudi prebiju kao azilant se mogu lijepo žaliti da su moja prava debelo ugrožena jer se konstantno krše moja ljudska prava zbog kojih mogu završiti na vješalima radi političkih uvjerenja. :lol:

Ima li još ovih iz Zenice koji su zainteresovani za političku partiju SDS Zenica, pa da krenemo sa radom i azilima??? :lol: :lol: :lol:
Mogu li ja da se prijavim u one sto ce da te mlate :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vox-populi

#132 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by vox-populi »

SoulSeeker wrote:
vox-populi wrote:To fakat ne znam. Nisam imao licnih iskustava a ovaj Albanac je dosta mutan i nije mi bas najbolje objasnio kako ima azil.
Albanci su inače mutni tipovi i od njih me ne čudi ništa, ali njih u Minhenu i nema toliko puno koliko Turaka. Zbog čega Turaka ima toliko, i na koji način oni dolaze?
Turaka i nema toliko u Minhenu. Najveca grupa stranaca u Minhenu su ex-Jugosloveni pa tek onda Turci. Turaka na nivou Njemacke ima najvise. Dolazili su uglavnom kao radna snaga i to u dva vala, pocetak 1950-tih i sredina 1970-tih. Osim Turaka, u istom periodu su dolazili i nasi, ali i Italijani, Spanci, Portugalci, Grci. Fazon je sto su se svi osim nasih i Turaka vracali u svoje maticne domovine.
SoulSeeker

#133 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

amrica wrote:
SoulSeeker wrote:Danke. :D

Mogu li ja da se prijavim u one sto ce da te mlate :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:sax: :sax: :sax: :sax: :sax: :sax: :sax:
Kraljica_Suza

#134 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Kraljica_Suza »

[quote="SoulSeeker]Ima li još ovih iz Zenice koji su zainteresovani za političku partiju SDS Zenica, pa da krenemo sa radom i azilima??? :lol: :lol: :lol:[/quote]
Pristize pomoc sa svih strana :lol:
michio

#135 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by michio »

Samo da te ne preusmjere iz Njemacke u Banjaluku.
SoulSeeker

#136 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

Kraljica_Suza wrote:Pristize pomoc sa svih strana :lol:
Svaka čast sestro !!! U ovim trenucima koji su teški za našu stranku i naš narod, svaka pomoć je dobro došla !!! :lol: :lol: :lol: :sax: :sax: :sax:
vox-populi wrote:Turaka i nema toliko u Minhenu. Najveca grupa stranaca u Minhenu su ex-Jugosloveni pa tek onda Turci. Turaka na nivou Njemacke ima najvise. Dolazili su uglavnom kao radna snaga i to u dva vala, pocetak 1950-tih i sredina 1970-tih. Osim Turaka, u istom periodu su dolazili i nasi, ali i Italijani, Spanci, Portugalci, Grci. Fazon je sto su se svi osim nasih i Turaka vracali u svoje maticne domovine.
Hvala. :)
Last edited by SoulSeeker on 10/04/2010 12:54, edited 1 time in total.
amrica

#137 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by amrica »

Ako nastavimo o politiKi, stavice nas zoom u fforumski azil, nacekacemo se da udjemo nazad na forum :oops:

Ozbiljno, azil kao opcija ne postoji za gradjane bivse yu, jer nema razloga.
Covjek je rekao da razvod prvi, pa brak drugi sa sponzorusom, pa razvod drugi, pa ponovo brak sa prvom, pravom i jedinom... ne dolazi u obzir.
Postoje dvije mogucnosti:
-ttraziti posao preko neta i varijante useljenja
-ako imaju rodbine, koja zeli da ih primi na neko vrijeme, otici i na licu mjesta sagledati sve sanse. Lakse je kad je covjek vec tamo negdje, pa ako jos dobije ozbiljan posao, moze traziti radnu dozvolu.... sve zavisi od zemlje do zemlje
SoulSeeker

#138 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

amrica wrote:-ako imaju rodbine, koja zeli da ih primi na neko vrijeme, otici i na licu mjesta sagledati sve sanse. Lakse je kad je covjek vec tamo negdje, pa ako jos dobije ozbiljan posao, moze traziti radnu dozvolu.... sve zavisi od zemlje do zemlje
Prije oko pet godina na ovaj način jedan od mojih poznanika je izvukao svu svoju braću, njih ukupno četvoricu. Čovjek u Džoržiji, USA. Braća su mu na početku dobijali nekakve privremene dozvole za boravak, nešto poslije su počeli i raditi, a sada se i ne vraćaju. Možda ovi iz USA bolje mogu objasniti o čemu se radi.
HAVANA

#139 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by HAVANA »

SoulSeeker wrote:
vox-populi wrote:Azil je dosta nesiguran jer je na osnovu njega tesko dobiti neke stalne papire. Obicno se review situacije radi svakih sest mjeseci te ako ne uspijes ubijediti osobu u azilantskom centru da se ne mozes vratiti u svoju zemlju, ukidaju ti papire i salju te nazad.
Da li osobe sa kojima razgovaraju azilanti vrše provjeru identiteta? Primjera radi, da li mogu imati ličnu kartu i pasoš na ime Stojana Brankovića koji tvrdi da se ne može vratiti u Gornju Maoču, a da me ovi ne provale?

Ja sam izašao na kraju rata i prijavio se,jedva...Već je bio ukinut izbjeglički status i mogao se dobiti samo azil...
Ispitivali su nas jebo muriju...ja u jednoj sobi a žena u drugoj :-) pričaj sve a moraju se obadvije priče poklopiti...
Prvo počnu sa običnim pitanjima da vide jesi li uopšte iz sarajeva...gdje,šta,kako,kad u po frke pita me gdje je kafić adams,gdje je bio čenga i da pokažem na karti gdje je otoka :shock: kontam otkud ti vesela bila znaš za čengu i adams :lol: Haj to sam položio :D e onda, gdje si ranjen i kako?Zašto si otišao? i tako redom???
Ma reko granata udarila u stan :oops: ,nemam nikoga, niti gdje da živim...mješani brak...nigdje nismo prispjeli...oni ženini bi da me udave,ovi moji nju ne mogu smislit :roll: nemamo mi gdje,vi ste nama jedina šansa :( :( :(
I dadoše nekakav papir...dalje je bilo lakše...brzo smo naučili jezik,našli posao,nismo bili na teretu državi i dobili smo papire bez problema...poslije par godina i državljanstvo...dozvoljeno je dvojno...i drugi dan kad sam dobio šaru u ruke otišao u opštinu da se odjavim...kaže ona teta na šalteru :shock: gdje ćete vi...reko,odoh kući :lol:...Kako,zašto :? Imam li ja pravo živjeti gdje hoću kao vaš državljanin?
Kaže teta imate...Izvolite,ubuduće moje mjesto boravka je sarajevo,spakujemo se i Image

A Stojan Branković ne pije vode više nigdje. :D
user_friendly

#140 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by user_friendly »

Da li još uvijek funkcioniše onaj fol da ti neko iz inostranstva pošalje granatne papire, tj. da jamči za tebe (konkretno SAD) i da li taj neko mora ti biti nešto u rodu?
Pitam ovo pošto neki dan pričam sa jednim jaranom oko ovog napuštanja BiH, (ne)životu ovdje itd. On ima starijeg buraza u Americi, koji se ispalio nekad 96-97' čim se skino sa vojske. Buraz mu tamo živi cijelo vrijeme sa suprugom i dvoje djece koja su tamo rođena. Po njegovoj priči brat mu se pravo dobro snašao, kupio kuću itd itsl (Salt Lake City), a on mu je jesenas išao u posjetu i od tad razmišlja o odlasku tamo iako ovde ima pravo dobar posao.

Ono što mene interesuje da li je moguće da meni njegov brat pošalje te papire iako nismo u srodstvu?
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#141 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Priorat »

user_friendly wrote:Da li još uvijek funkcioniše onaj fol da ti neko iz inostranstva pošalje granatne papire, tj. da jamči za tebe (konkretno SAD) i da li taj neko mora ti biti nešto u rodu?
Pitam ovo pošto neki dan pričam sa jednim jaranom oko ovog napuštanja BiH, (ne)životu ovdje itd. On ima starijeg buraza u Americi, koji se ispalio nekad 96-97' čim se skino sa vojske. Buraz mu tamo živi cijelo vrijeme sa suprugom i dvoje djece koja su tamo rođena. Po njegovoj priči brat mu se pravo dobro snašao, kupio kuću itd itsl (Salt Lake City), a on mu je jesenas išao u posjetu i od tad razmišlja o odlasku tamo iako ovde ima pravo dobar posao.

Ono što mene interesuje da li je moguće da meni njegov brat pošalje te papire iako nismo u srodstvu?

naravno, i nagazne primaju...
vox-populi

#142 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by vox-populi »

Moj komsija, inace lik iz Beograda, prosle godine zvao svog buraza u posjetu. Poslao mu garantno pismo i ovdje morao uplatiti 2.500€ na ime osiguranja. Pare dobio nazad tek kad se njegov buraz javio u njemacku ambasadu u Beogradu.
amrica

#143 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by amrica »

user_friendly wrote:Da li još uvijek funkcioniše onaj fol da ti neko iz inostranstva pošalje granatne papire, tj. da jamči za tebe (konkretno SAD) i da li taj neko mora ti biti nešto u rodu?

Meni jos 96. drug Srdjan poslao papire, garanciju sve... ja u ZG u USA ambasadu, kad cura s pika pita: a kako ste vi i Srdjan rodjaci...? I nista nsam mogla, njegova mama ovako, moja onako, prezimena razlicita...
Onda sam dobila jos garantnih pisama, sa "ispravnim" imenima, ali tad vec bilo kasno.... Danas mozes u USA samo sa lutrijom ili brakom.
Mislim da je za Kanadu slicno.
SoulSeeker

#144 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

HAVANA wrote:Kaže teta imate...Izvolite,ubuduće moje mjesto boravka je sarajevo,spakujemo se i Image
Zbog čega si se ti vratio? :)

Meni je USA uopšteno dosadna jer je sve preveliko, i jer tu gdje sam bio (zapravo trebao biti) nema ni žive duše. Sve nekakve kuće do kuće, a ljudi ni zglave...
HAVANA wrote:A Stojan Branković ne pije vode više nigdje. :D
Hmmmm... A da li bio pio vode Abu Khalif al` Fatah? :lol:
amrica

#145 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by amrica »

abu kalifima placaju da se usele :lol: :lol: :lol:
imaju 10 milja eura-dolara mjesecno samo da ostanu u ovim interesantnim zemljam, tipa EU, USA .... itd... :D

off topic: ko se sjeca Iznoguda :lol: :lol: :lol: :lol:
hocu da budem kalif umjesto kalifaaaa :x
HAVANA

#146 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by HAVANA »

SoulSeeker wrote:
HAVANA wrote:Kaže teta imate...Izvolite,ubuduće moje mjesto boravka je sarajevo,spakujemo se i Image
Zbog čega si se ti vratio? :)

Meni je USA uopšteno dosadna jer je sve preveliko, i jer tu gdje sam bio (zapravo trebao biti) nema ni žive duše. Sve nekakve kuće do kuće, a ljudi ni zglave...
HAVANA wrote:A Stojan Branković ne pije vode više nigdje. :D
Hmmmm... A da li bio pio vode Abu Khalif al` Fatah? :lol:

Lijepo je bilo nešto novo naučiti,iskusiti,stvoriti osnovu za samostalan posao ali da živim cijeli život tamo to nikada nisam mogao ni pomisliti...I ja i žena smo isto razmišljali i imali samo jedan cilj-povratak. :-D

Stojan ne pije vode a Abu Khalif al Fatah pije al u qrcu :lol:
SoulSeeker

#147 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

HAVANA wrote:Lijepo je bilo nešto novo naučiti,iskusiti,stvoriti osnovu za samostalan posao ali da živim cijeli život tamo to nikada nisam mogao ni pomisliti...I ja i žena smo isto razmišljali i imali samo jedan cilj-povratak. :-D
BiH je stvarno jako lijepa država sa još boljim ljudima, još da je nekako oživjet Gavrila Principa svima bi nam bilo još bolje. :)

Meni je ta tuđina baš tuđina, u pravom smislu te riječi... Jebeš komšiju ako se sa njim nećeš pozdravit, ili barem pomlatit. :D Ovi preko bare na "dobar dan" samo klimaju glavom kao da im riječ košta kilogram zlata, i uopšteno im druženja ne liče ni na šta.
SoulSeeker

#148 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

amrica wrote:off topic: ko se sjeca Iznoguda :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma ko se njega ne bi sjećao. :lol: :lol: :lol:

Image
amrica

#149 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by amrica »

SoulSeeker wrote:
amrica wrote:off topic: ko se sjeca Iznoguda :lol: :lol: :lol: :lol:
Ma ko se njega ne bi sjećao. :lol: :lol: :lol:

Image
:lol: :lol: :lol: :thumbup: :thumbup:
Joj, jeste ruzan :-?

A sto se tice komsija i (ne)pozdravljanja, nije vise ni komsija sta je nekad bio... Ako hoces da se mlatis, uvijek ces naci dobrovoljaca po kafanama, sumnjivim mjestima itd, ako hoces sa nekim da cumuras, imas kameru i mikrofon, direktan prenos iz dnevne sobe u dnevnu sobu, i jos biras sa kim ces pricati, a moze i konferencija 8)
Pa ni ovdje se vise svi ne poznaju u kimsiliku. A ja sam svoje upoznala tek u ratu, kad smo bili vezani u svoj kvartic. A ove novopridosle ne znam, niti pozdravljam, samo curice sto rade u granapu. Mislim na Sarajevo

A ovdje u dalekoj trudjini se uredno pozdravljam sa svakim, pridrzim vrata ako ide cura sa kolicima i bebom, smjeskamo se itd, jos ne znam jezik pa ne mogu pricati, inace bi se dalo komunicirati isto kao i dole. Samo ovi su bolji, ne zbadaju nos u tudje zivote, lonce itd
HAVANA

#150 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by HAVANA »

Post Reply