Emigrirati, da ili ne i kako?
Moderator: anex
- Fair Life
Ostajte tamo
Nenad Velickovic
Ostajte tamo, sunce ovog neba
Nece vas grijat ko što tudje grije
Grki su ovdje zalogaji hljeba
Gdje stana nema i gdje posla nije.
Od svoje majke ko ce naci bolju?
A majka vaša zemlja vam je nova.
Bacite pogled po minskome polju
Svuda su kuce bez vrata i krova.
Za zemlju ovu vi ste bili krivi
Uzori svijetli što uteci znaše.
U novoj zemlji ostanite i vi
Ne dajte da vas povratkom plaše.
Ko cvijetnu granu kad proljetna krila
Okite je listom i ukrase medom
Bez vas bi maceha domovina bila
A maceha ne place za izbjeglim cedom.
Ne dajte tuzi da vam dušu pati
Ostanite tamo u narucju svijeta.
Živite zato da možete slati
Rodbini vašoj para i paketa.
Ovdje bi svako da vam pamet soli
A tamo niko ružiti vas nece.
Bolji su tudji i zidovi goli
Nego rodne kuce kud se tudjin šece.
Tamo vam svako bratski ruku steže
U vašem kraju za vas pelin cvjeta.
Za tudju zemlju sve vas sve vas veže
Povratnik svaki ovdje samo smeta.
Nece vas grijat ko sto tudje grije.
Nenad Velickovic
Nece vas grijat ko što tudje grije
Od svoje majke ko ce naci bolju?
A majka vaša zemlja vam je nova.
Bacite pogled po minskome polju
Svuda su kuce bez vrata i krova.
Za zemlju ovu vi ste bili krivi
Uzori svijetli što uteci znaše.
U novoj zemlji ostanite i vi
Ne dajte da vas povratkom plaše.
Ko cvijetnu granu kad proljetna krila
Okite je listom i ukrase medom
Bez vas bi maceha domovina bila
A maceha ne place za izbjeglim cedom.
Ne dajte tuzi da vam dušu pati
Ostanite tamo u narucju svijeta.
Živite zato da možete slati
Rodbini vašoj para i paketa.
Ovdje bi svako da vam pamet soli
A tamo niko ružiti vas nece.
Bolji su tudji i zidovi goli
Nego rodne kuce kud se tudjin šece.
Tamo vam svako bratski ruku steže
U vašem kraju za vas pelin cvjeta.
Za tudju zemlju sve vas sve vas veže
Povratnik svaki ovdje samo smeta.
Nece vas grijat ko sto tudje grije.
-
violentjack
cowboy nisam bio u Dc..ali tamo su crnci sam grad oko 70% I JAK ja kriminala.,.nesto slicno Baltimore..tamo je zona sumraka
Chicago nije los..Detroit je isto Murder capital of Usa
Najbolje ti je da ides u Nortern virginia preko Potomac river..tamo je lijepo za ziviti
Chicago nije los..Detroit je isto Murder capital of Usa
Najbolje ti je da ides u Nortern virginia preko Potomac river..tamo je lijepo za ziviti
-
violentjack
-
stavrogin
#131 Re: Emigrirati, da ili ne i kako?
iz prostog razloga da budem ovde a ne tamoThe_Fluid wrote:Chitajutji pojedine teme, uglavnom na podforumu edukacija nametje se pitanje: Emigrirati, da ili ne, i ako da, kako?
Navedite svoje razloge?
Zashto ste vetj emigrirali ili zashto tek planirate?
I obratno, zashto niste josh te zashto ne planirate?
-
MayaSA
Emigrirala nakon rata i to me jedva nagovorili....kao haj' da probam
To je bas bio taj program gdje su drzavljanima BiH placali karte i godinu dana nekakve pomoci (o Kanadi se radi).
Ehhhh, dosli mi, i u nekakvu nas zgradu smjeste....Soba, tri kreveta, i crne vrece za smece na njima. Misevi kolo vode, a nije izracena...ptice znaju kad. Kasnio avion, a onda i mi na veceru, i kad nam rekose ima jos rize (plaho je se bila pozelila
) mrak nam na oci. Da stvar bude gora, taj je prihvatni centar bio smjesten u centru grada, u ulici poznatoj po prostituciji i homoseksualcima. Nakon deset navecer, ako smo htjeli izaci iz te sobe i sjesti u parkic pored, gledali smo nocne dame u akciji, ili pedere u koznim pantalonama sa golim guzicama i pendrecima
Tad sam kontala, samo da se snadjem toliko da mogu da se vratim. Zadugo se ne snadjoh toliko, a sad koliko mi se vraca, toliko vidim da nema perspektive, pa mi ne pada na pamet.
Inace, procitah ovdje da je neko rekao da je Ottawa najinteresantniji il' najljepsi grad ovdje
Ni blizu...ni jedno ni drugo....
Na istocnoj obali, to bi prvenstveno bio Montreal, pa onda Toronto. Ottawa je politicki centar i tamo je sve ustogljeno i dosadno.
Ehhhh, dosli mi, i u nekakvu nas zgradu smjeste....Soba, tri kreveta, i crne vrece za smece na njima. Misevi kolo vode, a nije izracena...ptice znaju kad. Kasnio avion, a onda i mi na veceru, i kad nam rekose ima jos rize (plaho je se bila pozelila
Inace, procitah ovdje da je neko rekao da je Ottawa najinteresantniji il' najljepsi grad ovdje
Na istocnoj obali, to bi prvenstveno bio Montreal, pa onda Toronto. Ottawa je politicki centar i tamo je sve ustogljeno i dosadno.
-
_MaYa_
#135 Re: Emigrirati, da ili ne i kako?
ja planiram, nemam jos nikakvihThe_Fluid wrote:Chitajutji pojedine teme, uglavnom na podforumu edukacija nametje se pitanje: Emigrirati, da ili ne, i ako da, kako?
Navedite svoje razloge?
Zashto ste vetj emigrirali ili zashto tek planirate?
I obratno, zashto niste josh te zashto ne planirate?
-
Avangardan10
tu sam ja ako ustreba zasto da ne imam sve predispozicije da budemviolentjack wrote:![]()
Eto kad svi moderatori odu ili Admini ovaj ce se forum zvati EMIGRACIJA X
moderator i to vrlo uspjesan...
-
MASON33.50
Emigrirao sam da ne bih morao slusati papke. Ima ih i ovdje jos vise ali me bas briga jer nisu moji pa se ne stidim.
-
rajvosa
Prvi savjetMayaSA wrote:Emigrirala nakon rata i to me jedva nagovorili....kao haj' da probamTo je bas bio taj program gdje su drzavljanima BiH placali karte i godinu dana nekakve pomoci (o Kanadi se radi).
Ehhhh, dosli mi, i u nekakvu nas zgradu smjeste....Soba, tri kreveta, i crne vrece za smece na njima. Misevi kolo vode, a nije izracena...ptice znaju kad. Kasnio avion, a onda i mi na veceru, i kad nam rekose ima jos rize (plaho je se bila pozelila) mrak nam na oci. Da stvar bude gora, taj je prihvatni centar bio smjesten u centru grada, u ulici poznatoj po prostituciji i homoseksualcima. Nakon deset navecer, ako smo htjeli izaci iz te sobe i sjesti u parkic pored, gledali smo nocne dame u akciji, ili pedere u koznim pantalonama sa golim guzicama i pendrecima
Tad sam kontala, samo da se snadjem toliko da mogu da se vratim. Zadugo se ne snadjoh toliko, a sad koliko mi se vraca, toliko vidim da nema perspektive, pa mi ne pada na pamet.
Inace, procitah ovdje da je neko rekao da je Ottawa najinteresantniji il' najljepsi grad ovdjeNi blizu...ni jedno ni drugo....
Klepi Canadian pasos i pravac Evropa...
-
The_Fluid
malo nam odskace anketa od UNDP-ovog istrazivanja, da li je to zbog toga sto se puno ucesnika na ovom forumu javlja iz inostranstva ili je posrijedi da ovdje ipak dolaze ljudi koji imaju posao, pa samim tim i manje razmisljaju o inostranstvu..
- Bosanac sa dna kace
Sto me isprepadase ovi sa svojim pricama! Ni slucajno necu ni pomislit da emigriram na Zapad, pogotovo preko bare! Ostajem ja ovdje....