BIH maloprodajni lanaci

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
leigh

#126 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by leigh »

Ja se s druge strane nadam da će njegovi radnici napokon dobiti pristojne plaće, da će prestati prepravljati rokove trajanja na ambalažama, da će urediti prodavnice da ne izgledaju kao prljava stovarišta, da će u objektima u tuzli napraviti prolaze između polica kroz koje normalna osoba ne mora ići na kant, da će posvetiti više pažnje čistoći i dr. Ulaže u sve objekte širom BiH, a one tuzlanske, od kojih je krenuo, zanemaruje. Svugdje je prostrano, široko, osvijetljeno, samo u tz naopako.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#127 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by plain vanilla »

leigh wrote:Ja se s druge strane nadam da će njegovi radnici napokon dobiti pristojne plaće, da će prestati prepravljati rokove trajanja na ambalažama, da će urediti prodavnice da ne izgledaju kao prljava stovarišta, da će u objektima u tuzli napraviti prolaze između polica kroz koje normalna osoba ne mora ići na kant, da će posvetiti više pažnje čistoći i dr. Ulaže u sve objekte širom BiH, a one tuzlanske, od kojih je krenuo, zanemaruje. Svugdje je prostrano, široko, osvijetljeno, samo u tz naopako.
potpisujem :thumbup:

ja hranu nikad ne kupujem u bingu, a ni ostalo, ako bas ne moram
koja me samo klaustrofobija uhvati u bingu, strasno
ne znam kako je u drugim gradovima, ali u tuzli su bingove prodavnoce kao skladista :run:
cranberries

#128 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by cranberries »

...
Last edited by cranberries on 27/10/2010 00:30, edited 1 time in total.
leigh

#129 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by leigh »

cranberries wrote:Za plate, vece su nego kod ostalih firmi u istom sektoru ( Robot, Interex, DP, MIMS ) za Konzum i za Mercator nemam informacije. Banke, PIO, Porezna imaju te podatke, prvo provjeri prije no sto nesto kazes.

Prepravljanje rokova je stara tuzlanska prica i iskreno kada mi neko pocne to pricati dobije sljagu. To je jedna cista laz i izmisljotina. Sa nekim firmama postoji ugovor kada istekne rok trajanja ta roba se vraca, za ostale s kojima Bingo nema taj ugovor ta roba se baca. Dakle, te prica rekla kazala zaboravi.

Za prodavnice u TZ. Zavisi od koje do koje, neke su ok sredjene a na nekima treba poraditi. Nove koje su otvorene su puno sredjenije nego one koje su otvorene prije par godina. I ove stare ce se doraditi, srediti, ne moze sve odjednom. Sve dok su cijene niske i povoljne to je najbitnije za mnoge kojima to puno znaci.

Za ovu plain vanilla svako ima izbor, neka svako izvoli gdje mu najvise odgovara.

Sva sreca pa je kao vas dvoje jako malo, inace Bingo se ne bi ovoliko sirio i ne bi bio gdje je danas. Najpovoljnije cijene, ulaganje u BH proizvodnju, ulaganje u posrnule fabrike puno znaci u ovo blesavo vrijeme, to ste zaboravili napisati... pored tih ajmo reci neprovjerenih informacija.
Nisu veće od Interexovih, sa ovim ostalim domaćim izrabljivačima su tu negdje u deset deka, u merkatoru i konzumu su veće. Pristojne plate u Bingu ima backoffice, a i zaslužuje s obzirom na količinu posla koju obave.

Što se prepravljanja rokova tiče, govori praksa a ne neka zavist. Meni je drago što Bingo uspijeva na tržištu, prvenstveno što je riječ o domaćem preduzeću, ali treba biti realan pa reći da dok se ostatku države Bingo prodaje pod super uspješnu firmu, Tuzlacima prodaje m*da pod bubrege. I Tuzlaci su ljudi; svakom ko se uspije mimoići sa drugom mušterijom u Bingu na slatini, sjenjak d blok, brčanska malta i dr., treba odmah dati 10% popusta na kasi, bonus. Bingo na šićkom izgleda teleportiran iz 1974, samo fale tete u borosanama. Smatram da se Tuzli koja je napravila Bingo kakav je danas, treba odužiti na bolji način od otvaranja objekta na Sjenjaku (još jednog skladišta po mom mišljenju).

I smatram da sam, ako ništa onda bar objektivniji, s obzirom da mi tata nije jedan od guzonja :D u Bingu ;)
plain vanilla

#130 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by plain vanilla »

cranberries wrote:
leigh wrote:Ja se s druge strane nadam da će njegovi radnici napokon dobiti pristojne plaće, da će prestati prepravljati rokove trajanja na ambalažama, da će urediti prodavnice da ne izgledaju kao prljava stovarišta, da će u objektima u tuzli napraviti prolaze između polica kroz koje normalna osoba ne mora ići na kant, da će posvetiti više pažnje čistoći i dr. Ulaže u sve objekte širom BiH, a one tuzlanske, od kojih je krenuo, zanemaruje. Svugdje je prostrano, široko, osvijetljeno, samo u tz naopako.

Za plate, vece su nego kod ostalih firmi u istom sektoru ( Robot, Interex, DP, MIMS ) za Konzum i za Mercator nemam informacije. Banke, PIO, Porezna imaju te podatke, prvo provjeri prije no sto nesto kazes.

Prepravljanje rokova je stara tuzlanska prica i iskreno kada mi neko pocne to pricati dobije sljagu. To je jedna cista laz i izmisljotina. Sa nekim firmama postoji ugovor kada istekne rok trajanja ta roba se vraca, za ostale s kojima Bingo nema taj ugovor ta roba se baca. Dakle, te prica rekla kazala zaboravi.

Za prodavnice u TZ. Zavisi od koje do koje, neke su ok sredjene a na nekima treba poraditi. Nove koje su otvorene su puno sredjenije nego one koje su otvorene prije par godina. I ove stare ce se doraditi, srediti, ne moze sve odjednom. Sve dok su cijene niske i povoljne to je najbitnije za mnoge kojima to puno znaci.

Za ovu plain vanilla svako ima izbor, neka svako izvoli gdje mu najvise odgovara.

Sva sreca pa je kao vas dvoje jako malo, inace Bingo se ne bi ovoliko sirio i ne bi bio gdje je danas. Najpovoljnije cijene, ulaganje u BH proizvodnju, ulaganje u posrnule fabrike puno znaci u ovo blesavo vrijeme, to ste zaboravili napisati... pored tih ajmo reci neprovjerenih informacija.
A ti si im glasnogovornik?
Pa ne zivim ja na Mjesecu, valjda znam sta je Bingo.
Hrana im je sumnjivog porijekla, i bas tako, za svoj novac biram sama gdje kupujem. Da ti iskreno kazem, svejedno mi je da li se bogati Slovenac ili Bosanac, bitno je da ja ostajem sirotinja.
Prosla su vremena socijalizma(nazalost), i nema vise solidarnosti. Bingo kupuje od najpovoljnijih dobavljaca, ja kupujem gdje je meni najpovoljnije, i tako u krug...
A sto se tice izgleda Bingovih prodavnica, marketa,..e vala, Kad mi Tuzlu cijelu zauzelu, nagurali bi toliko polica da se ne moze mimoici.. Tako je na Slatini u onom velikom supermarketu, a i ona dva manja, kod apoteka i DM-a, tako je i u Rudarskoj.
cranberries

#131 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by cranberries »

...
cranberries

#132 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by cranberries »

...
plain vanilla

#133 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by plain vanilla »

naravno da bi rizikovali
:x
Smoki

#134 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Smoki »

Jos Bingo da se ukljuci i bice ekstra.
Napraviti neki regionalni centar i skladiste oko Doboja - Gračanice, dobivati najbolje cijene na količinu i onda ubijati cijenama Merkator, Konzum i Interex.
plain vanilla

#135 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by plain vanilla »

Tuzlom je kruzila prica, ne znam koliko istinita, da su ovi iz Merkatora htjeli kupiti Bingo..na to im je gazda Binga navodno rekao-koliko je Merkator? :lol:
istina ili ne, ali svaka cast :thumbup:
generation

#136 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by generation »

Koji je ovo ljigavac, ovaj sto forsira Bingo a pljuje po, bingu konkurentnim, domacim firmama.....
a isti taj kao i svi radnici Binga rade za mjesecnu platu od 450KM, koja sramota, pa 2010 godina je.
Ja od jedne svoje plate kupim ribarski stap od 450KM, a on se jadan ubi ovdje faleci visoke bingove plate u tako sramotnoj vrijednosti.
Stose tice plata prodavaca u ovim lancima, sigurno znam slijedece:
Bingo: 450KM/mjesec
DP Marketi: 650KM/mjesec
Konzum: 650KM/mjesec

Radim u banci, moji su klijenti i znam koliku platu im isplacujem.
Toliko o platama.
Sto se tice kupovine, Konzum je "beton" na ovim prostorima, a kako i ne bi s obzirom na karakteristike, podršku...
Od domaćih lanaca, DP je prvi koji mu se značajno približava i to je svakome pismenom covjeku jasno. Njih dva su u istom rangu, sa istim jasnim opredjeljenjem i mogu se takmiciti, te mi mozemo praviti poredjenja.
Sto se tice ostalih domacih lanaca, ima ih nekoliko ali se gube u opredjeljenju. Koja je misija Robota, Binga, ...
Biti uspješan lanac supermarketa ili sustizanje univerzalnog Fisa? U slucaju Binga, mozda i vizija najvece buvlje pijace na balkanu...
Puno se u ovoj temi "brlja" bez osnova.
mahalik

#137 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by mahalik »

generation wrote:Koji je ovo ljigavac, ovaj sto forsira Bingo a pljuje po, bingu konkurentnim, domacim firmama.....
a isti taj kao i svi radnici Binga rade za mjesecnu platu od 450KM, koja sramota, pa 2010 godina je.
Ja od jedne svoje plate kupim ribarski stap od 450KM, a on se jadan ubi ovdje faleci visoke bingove plate u tako sramotnoj vrijednosti.
Stose tice plata prodavaca u ovim lancima, sigurno znam slijedece:
Bingo: 450KM/mjesec

Radim u banci, moji su klijenti i znam koliku platu im isplacujem.
Toliko o platama.
Sto se tice kupovine, Konzum je "beton" na ovim prostorima, a kako i ne bi s obzirom na karakteristike, podršku...
Od domaćih lanaca, DP je prvi koji mu se značajno približava i to je svakome pismenom covjeku jasno. Njih dva su u istom rangu, sa istim jasnim opredjeljenjem i mogu se takmiciti, te mi mozemo praviti poredjenja.
Sto se tice ostalih domacih lanaca, ima ih nekoliko ali se gube u opredjeljenju. Koja je misija Robota, Binga, ...
Biti uspješan lanac supermarketa ili sustizanje univerzalnog Fisa? U slucaju Binga, mozda i vizija najvece buvlje pijace na balkanu...
Puno se u ovoj temi "brlja" bez osnova.
neću ulaziti u plaće i odnos prema radnicima ali informacije koje kruže govore da je u istom tom konzumu Mercatoru cijene skuplje
Mene kao potrošaca interesuju niže cijene istih proizvoda
npr ako ću u Bingu kupiti 50 artikala i na tim istim artiklima uštediti 5-10KM nego da kupujem u istom konzumu i mercatoru ja cu ponovo otići tamo
cranberries

#138 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by cranberries »

Ja ne pljujem po domacim, Robot, DP, samo mrzim ideoliziranje stranih lanaca preko domacih. A ja ti radim u NASA centru, naredni mjesec idemo na Jupiter, ja cu biti u posadi. Ovdje svako moze izjaviti da radi ili zamislja da radi nesto, pa tako i ti u Banci. Cinjenica da vrijedjas je pokazatelj nemoci i nekulture, tako da ne postoji niti jedan utisak da ti zapravo i radis u Banci pa da nam dajes te kvazi podatke.

Toliko od mene na ovu temu.
kecher II

#139 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by kecher II »

generation wrote:Bingo: 450KM/mjesec
jarane koliko god se ti trudio da ukazes na poznavanje situacije ja cu ti iz prve ruke reci, jer sam radio prvo za jedan "domaci" lanac pa onda u jednom "stranom" trgovackom lancu, da nije ista plata u jednom trgovackom lancu na nivou BiH nego se razlikuju od TC-a do TC-a zavisno od prometa tog istog TC-a, tako je bilo dok sam ja radio taj pos'o i znam da su bingovi radnici imali vece plate od nas u "stranom" trgovackom lancu.
plain vanilla

#140 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by plain vanilla »

Najgore sto se kupcu moze desiti je monopol.
Zato je meni drago da ima vise centara,lanaca, vlasnika, pa da se oni lijepo bore za svoje kupce. Ja cu za svoj novac kupovati ono sto ja hocu i tamo gdje ja hocu. Ne navijam niti za Bingo,ali niti protiv njega. Sto se mene tice najbolji market u gradu Tuzli je bio Omegin,ali su ga nazalost prodali Merkatoru.
Konkurencija cini dobro kupcima.
Smoki

#141 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Smoki »

plain vanilla wrote:Tuzlom je kruzila prica, ne znam koliko istinita, da su ovi iz Merkatora htjeli kupiti Bingo..na to im je gazda Binga navodno rekao-koliko je Merkator? :lol:
istina ili ne, ali svaka cast :thumbup:
Istina, citiram:

"Kolko ima Mercatora u BiH?" "Zasto?" "Pa da mi kazete koliko je to para da iskeširam!"

a oni kao doslo da kupe Bingo :D
StupskaBitanga

#142 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by StupskaBitanga »

Vidio sam danas na Č.Vili i vidio Konzum i DP marketi jedni do drugog.Treba narodu sada objasniti i reci da je bolje otici u susjedni DP nego u Konzum
Slična situacija je i u Vrazovoj
udrch

#143 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by udrch »

StupskaBitanga wrote:Vidio sam danas na Č.Vili i vidio Konzum i DP marketi jedni do drugog.Treba narodu sada objasniti i reci da je bolje otici u susjedni DP nego u Konzum
Šta se tu ima objašnjavati..oni koji se brinu o svom džepu će otići u DP, a veliki broj će otići u Konzum da izbjegnu da im komšija kaže da je papak koji kupuje kod naših "profitera"..
StupskaBitanga

#144 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by StupskaBitanga »

udrch wrote:
StupskaBitanga wrote:Vidio sam danas na Č.Vili i vidio Konzum i DP marketi jedni do drugog.Treba narodu sada objasniti i reci da je bolje otici u susjedni DP nego u Konzum
Šta se tu ima objašnjavati..oni koji se brinu o svom džepu će otići u DP, a veliki broj će otići u Konzum da izbjegnu da im komšija kaže da je papak koji kupuje kod naših "profitera"..
a sva istraživanja govore da je konzum sa mercatorom najskuplji
sadmire

#145 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by sadmire »

sve zavisi koji je koncept maloprodajnog lanca, na koji nacin zeli da privuce i zadrzi kupca.
Neko nudi samo dobru cijenu i nikakvu uslugu, stedi na radnicima, na policama, uzima robu sumnjivog porijekla, robu na crno ili iz kompenzacija i dokle god je kupcu svejedno koja je pozadina, on ce tamo kupovati.
Teska ekonomska situacija ce natjerati ljude da kupuju tamo gdje je jeftinije, iako ce mozda u konacnici biti na gubitku, al niko ne razmislja dugorocno.
Svabo je tu zakon, nevjerovatno je koliko ti ljudi imaju osjecaja za neke stvari. On kupuje u prodavnici u komsiluku iako zna da je skuplja jer ne da da ona propadne pa ce morati voziti dalje da bi se namirio. On ide po raznim festovima u manjim mjestima kako bi oni opstali, kako bi svake godine imao taj vid zabave i okupljanja u svom mjestu ili u blizini.
Mnogo bismo mogli od njih nauciti u pogledu lokalpatriotizma! A pritom ne mislim na podjelu na domace i strane lance, jer je to sve relativno. I Avaz je 'navodno' domaca, bosnjacka novina!!!
Svaka firma postoji da bi ostvarivala profit, tako da je nebitno ko je vlasnik Binga, Konzuma, Interexa ili DP, bitno je koliko koristi od te firme imaju njeni radnici, pa onda domaci proizvodjaci i dobavljaci pa onda kupci a na kraju i drzava, ali to jos uvijek nije predmet razmatranja prilikom odluke pojedinca gdje ce kupovati. Nazalost!
sarajevsko_pivo

#146 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by sarajevsko_pivo »

Bingo Ciglane

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
ZukSan

#147 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by ZukSan »

Bingo :thumbup:
Šalu na stranu, treba zaista ustati i čestitati svakom našem čovjeku koji u ovo doba totalnog bezvlašća i korupcije (a pod izgovorom globalizacije-stranci podmićuju naše vrle političare da ostvare ovdje super zaradu) uspjevaju da konkurišu u bilo kojem pogledu stranim firmama, u daljem tekstu okupatorima :)
Ma pričajte šta hoćete meni je drago da vidim da Bingo i DP pokušavaju i uspjevaju da napravo što nažalost VF, MIms, Robot ili Fis nisu uspjeli. Momci i djevojke svaka čast, ja ću uvijek radije kupovati u Bingu ili DP-u nego u okupatorskom TC-u.
Btw evo nešto skoro istrijebljeno sa naših prostora. Ne nije to čovječija ribica ili ptica dodo već domaća banka :)
http://www.borbanka.ba/
alex00

#148 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by alex00 »

nase kompanije zakonski nisu zasticene, i vjerujte mi ako to tako ostane - pojest ce nas! ali ne samo u prehrambenoj industriji nego i u svakoj drugoj. mi svi prizeljkujemo EU, a onda bismo trebali da pomislimo na ono "pazi sta zelis, mozda ti se ostvari". popishani konzum dodje i napravi pometnju u cijeloj industriji - pa zamislite tek kad nasrnu iz raznoraznih drugih zemalja i kad krenu u opsadu balkana.
ja sam siguran da ce domaci trgovacki lanci poceti zajednicki da misle glavom, jer poznajem recimo situaciju u merkuru..drugog izbora nema. (jedino prodaja strancima...)
sadmire

#149 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by sadmire »

alex00 wrote:nase kompanije zakonski nisu zasticene, i vjerujte mi ako to tako ostane - pojest ce nas! ali ne samo u prehrambenoj industriji nego i u svakoj drugoj. mi svi prizeljkujemo EU, a onda bismo trebali da pomislimo na ono "pazi sta zelis, mozda ti se ostvari". popishani konzum dodje i napravi pometnju u cijeloj industriji - pa zamislite tek kad nasrnu iz raznoraznih drugih zemalja i kad krenu u opsadu balkana.
ja sam siguran da ce domaci trgovacki lanci poceti zajednicki da misle glavom, jer poznajem recimo situaciju u merkuru..drugog izbora nema. (jedino prodaja strancima...)

Preporucujem svima koji diskutuju na temu plasmana domacih proizvoda u maloprodajnim lancima da se prvo malo bolje informiraju. I da procesljaju asortimane, zemlje porijekla i proizvodjace na pakovanjima. Siguran sam da bi, recimo u Bingu, nasli manje domacih proizvoda nego u 'stranim' trgovackim lancima.
A inace je problem nase prehrambene industrije sto ima premale kapacitete pa cak ne moze i ne proizvesti dovoljne kolicine robe da bi podmirila potraznju lanaca, koji su onda malo i prinudjeni da pune police drugim robama kako one ne bi bile prazne.
StupskaBitanga

#150 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by StupskaBitanga »

sadmire wrote:
alex00 wrote:nase kompanije zakonski nisu zasticene, i vjerujte mi ako to tako ostane - pojest ce nas! ali ne samo u prehrambenoj industriji nego i u svakoj drugoj. mi svi prizeljkujemo EU, a onda bismo trebali da pomislimo na ono "pazi sta zelis, mozda ti se ostvari". popishani konzum dodje i napravi pometnju u cijeloj industriji - pa zamislite tek kad nasrnu iz raznoraznih drugih zemalja i kad krenu u opsadu balkana.

Preporucujem svima koji diskutuju na temu plasmana domacih proizvoda u maloprodajnim lancima da se prvo malo bolje informiraju. I da procesljaju asortimane, zemlje porijekla i proizvodjace na pakovanjima. Siguran sam da bi, recimo u Bingu, nasli manje domacih proizvoda nego u 'stranim' trgovackim lancima.
A inace je problem nase prehrambene industrije sto ima premale kapacitete pa cak ne moze i ne proizvesti dovoljne kolicine robe da bi podmirila potraznju lanaca, koji su onda malo i prinudjeni da pune police drugim robama kako one ne bi bile prazne.
moram odgocvoriti na ovo
Merkur d.d proaje svoje centre koliko znam Mercator je kupio taj
a ovo da npr u Bingu bi našli manje domacih proizvoda negu u stranim lancima je nootorna laž
Otiđi i vidi u Bingu koliko je izbor domacih marki i npr u Konzum gdje neces naci taj omjer
Post Reply