Kako doći do Skakavca?
Moderator: anex
-
BIONA
#126 Re: Kako doći do Skakavca?
Lijep pozdrav i Vama, a moram ovako da pohvalim sok od majcine dusice koji sam probala u Vasem domu

-
PoP PD Bukovik
#127 Re: Kako doći do Skakavca?
Postovana Biona veoma mi je drago da ste lijepo primljeni u nasem domu i da ste probali prirodni sok eto koji neko od nasih pravi za sve vas koji dolazite gore da odmorite i da malo budete u prirodi i lijepom okruzenju.Nadamo se da ce te vasa pozitivna iskustva i lijepe utiske prenijeti svima onima koje poznajete i koje postujete a i onima sa kojima u kontakt dolazite pa tako ce se prosiriti krug onih koji ce nas posjecivati i dolaziti kako u nas dom tako i nase buduce prostorije a na nam je da vama svima stvorimo lijep ugodjaj da se osjecate ugodno i da nam svima bude lijepo kako u druzenju tako i u setnji prirodom i u uzivanju koje nam priroda pruza.Ujedno svima mogu poruciti da ce u ovoj godini da se pokrenu neki novi projekti kako na Bukoviku tako i sire u kojima ce moci da uzivaju svi oni koji budu imali zelju da posjete kako Bukovik tako i siri dio tog lokaliteta a ovim mislim i na Sarajevski Ozren gdje se nalazi dom PD Vrattni sa Vratnika.O cemu se radi znat ce te u dogledno vrijeme i mogu samo reci da ce biti lijepog druzenja kao i najvjerovatnije skola u prirodi do skole za planinarske vodice za sada toliko sa srdacnim pozdravima za vas i sve one koji posjecuju ovaj forum.
- tataćusak
#128 Re: Kako doći do Skakavca?
Jedno amatersko pitanje
.
Kako najlakše čovjek sa velikim stomačinom
može doći do bukovika (nekim prevoznim sredstvom) i onda se spustiti do skakavca i dalje do nahoreva. U stvari moje pitanje više glasi kao : hoću li ja to moći sa 105 kg. Znači totalna smlata kreće na planinarenje
.
I još nešto koliko ima kilometara od prevoza do prevoza, znači koliko minimalno pješaćenja. Nisam nikad bio u tom dijelu lijepe nam države a imam želju da vidim.
Kako najlakše čovjek sa velikim stomačinom
I još nešto koliko ima kilometara od prevoza do prevoza, znači koliko minimalno pješaćenja. Nisam nikad bio u tom dijelu lijepe nam države a imam želju da vidim.
- perfect_guy
#129 Re: Kako doći do Skakavca?
s prevozom ti je mislim jedina varijanta kombi do barica, pa onda pješke do bukovika. Sad koliko tu tačno ima hodanja nisam siguran, ali kad se spustiš do skakavca, odatle do nahoreva ima, barem prema tablama, 8 km hodanja. Eh sad što kažeš da smlata kreće, recimo moja prva tura ovog tipa je bio trebević koji me je onako poprilično potrošio, i sedmicu ili dvije poslije toga mi je tura nahorevo-skakavac i nazad pješke do trole na jezeru savršeno legla. Nakon toga je došla tura jezero-čavljak-bukovik-skakavac sa sprintom prema kombiju na poljinama, i to mi je nekako što se tiče umora bilo između ove prve dvije. Mislim da je bitno da "preživiš" prvu turu i da organizam krene s navikavanjem na tu vrstu napora i svaka naredna tura bi na neki način bila lakša.tataćusak wrote:Jedno amatersko pitanje.
Kako najlakše čovjek sa velikim stomačinommože doći do bukovika (nekim prevoznim sredstvom) i onda se spustiti do skakavca i dalje do nahoreva. U stvari moje pitanje više glasi kao : hoću li ja to moći sa 105 kg. Znači totalna smlata kreće na planinarenje
.
ovo su ti staze na tom području i preporuka je držati ih se (kao i svugdje)

-
BIONA
#130 Re: Kako doći do Skakavca?
...
Last edited by BIONA on 31/05/2012 18:02, edited 1 time in total.
- Zox
#131 Re: Kako doći do Skakavca?
Ako je neko zijanio za prvi maj cvike na Skakavcu, neka se javi na pp.
-
musan
#132 Re: Kako doći do Skakavca?
Jel može neko da odgovori šta to znači Spomenik prirode?
Po meni je to neadekvatan naziv za jedno zaštićeno područje. Ovaj izraz ne postoji u riječnicima stranih riječi Milana Vujaklije kao ni u istom Nikole Klaića.
Tražeći dalje po internetu, pronašao sam ovaj opis značenja istog;
spomenik prirode, pojedinačni izvorni objekt ili skupina objekata žive, odn. nežive prirode koji imaju znanstvenu, estetsku ili kult. vrijednost. Može biti geološki, geomorfološki, hidrološki, botanički, zoološki i dr. U Hrvatskoj je u ovoj kategoriji zaštićeno 15 lokaliteta.
kao i
http://bs.wikipedia.org/wiki/Spomenik_prirode
iz ovog možemo zaključiti da je u pitanju samo čisti prevod "monumens de la nature"
Svaka čast svim jezicima, ali mislim da je opština Centar ili ko već vrlo nesretno odabrao ovaj izraz.
Mislim da je ipak neko mogao to formulisati na neki "Bosanski" način.
Po meni je to neadekvatan naziv za jedno zaštićeno područje. Ovaj izraz ne postoji u riječnicima stranih riječi Milana Vujaklije kao ni u istom Nikole Klaića.
spomenik prirode, pojedinačni izvorni objekt ili skupina objekata žive, odn. nežive prirode koji imaju znanstvenu, estetsku ili kult. vrijednost. Može biti geološki, geomorfološki, hidrološki, botanički, zoološki i dr. U Hrvatskoj je u ovoj kategoriji zaštićeno 15 lokaliteta.
kao i
iz ovog možemo zaključiti da je u pitanju samo čisti prevod "monumens de la nature"
Svaka čast svim jezicima, ali mislim da je opština Centar ili ko već vrlo nesretno odabrao ovaj izraz.
- thea
#133 Re: Kako doći do Skakavca?
kad sam isla posljedni put na skakavac rijetko ja nasa raja obilazila takva mjesta, lovacki dom koji je bio izgraden jos za vrijeme druga Tita, samo ostale ruine.
vidim da se puno tog uradilo, jedva cekam da ponovo krenemo pjesice.
narode uzivajte, evo ja obilazim cijelu bosnu pjesice kad sam god u prilici. Bosna je prelijepa trebamo je jos srediti,
ne bacajte smece vec ga u jednu kesicu pokupite, ako citite svoj dom, molim vas cistite i nasu zajednicku avliju. Vidim svasta pa znam.
vidim da se puno tog uradilo, jedva cekam da ponovo krenemo pjesice.
narode uzivajte, evo ja obilazim cijelu bosnu pjesice kad sam god u prilici. Bosna je prelijepa trebamo je jos srediti,
ne bacajte smece vec ga u jednu kesicu pokupite, ako citite svoj dom, molim vas cistite i nasu zajednicku avliju. Vidim svasta pa znam.
- suzzy_q
#134 Re: Kako doći do Skakavca?
bila sam, prelijepo je!
- chengaba
#135 Re: Kako doći do Skakavca?
Ma druže, kod nas kao i sve ostalo, i taj dio nije urađen kako treba, pa zakon nije usklađen sa ostatkom svijeta.musan wrote:Jel može neko da odgovori šta to znači Spomenik prirode?
kao i
Ovako bi to trebalo biti: http://www.iucn.org/about/work/programm ... ategories/
Srećom, u nacrtu novog zakona o zaštiti prirode ove kategorije se izjednačavaju, pa postoji neki napredak.
A inače, da odgovorim na tvoje pitanje, spomenik prirode bi trebao odgovarati kategoriji III (3) po IUCN-ovoj kategorizaciji.
- kokuz_sa
#139 Re: Kako doći do Skakavca?
hjoj reko bi vam nesto za te tackice, al sam fin klixovac

-
Sarajka001
#140 Re: Kako doći do Skakavca?
Mozete li mi pomoci, Nahorevo se nalazi blizu pionirske doline?
Ja sam jednom prilikom krenula ka Skakavcu(vratili smo se jer je mome ocu bilo zao auta), bili smo dosli kod pionirske doline, ali kako dalje???
Ja sam jednom prilikom krenula ka Skakavcu(vratili smo se jer je mome ocu bilo zao auta), bili smo dosli kod pionirske doline, ali kako dalje???
- chengaba
#141 Re: Kako doći do Skakavca?
Svakako auto možeš parkirati prije makadama.Sarajka001 wrote:Mozete li mi pomoci, Nahorevo se nalazi blizu pionirske doline?
Ideš tamo gdje se okreće trola desno, i ideš prema Jagomiru. Ova cesta je uglavnom bez nekih većih raskrsnica, tako da ideš od pionirske, preko jagomira itd. i držiš se glavne ceste dok ne dođeš u Nahorevo. I ako nemaš pojma kada da staneš, ideš dokle ima asfalta i to je to...
- kokuz_sa
#142 Re: Kako doći do Skakavca?
pa samo uz brdo nastavisSarajka001 wrote:Mozete li mi pomoci, Nahorevo se nalazi blizu pionirske doline?
polako i lagano pa dokle stignes
doduse mozes i kombijem
staje tamo kod trola okretaljke kod one radnje za poljopriredne stvari
izadjes na zadnjoj stanici i opet uzbrdo
- vitamini
#143 Re: Kako doći do Skakavca?
haha, tek sad vidim ovo.kokuz_sa wrote:hjoj reko bi vam nesto za te tackice, al sam fin klixovac![]()
- kokuz_sa
#144 Re: Kako doći do Skakavca?
to se pp napisevitamini wrote:haha, tek sad vidim ovo.kokuz_sa wrote:hjoj reko bi vam nesto za te tackice, al sam fin klixovac![]()
Tamo gdje je moja tačkica je bilo pitanje - "je li ko za hodanje do Skakavca sutra?" Niko se nije javio da mi pravi društvo. Ja išla, bilo super
Kad sam se vratila izbrisala pitanje
- vitamini
#145 Re: Kako doći do Skakavca?
Kome?
Ja sam pozvala sve ljude dobre volje, niko ništa. 
- kokuz_sa
#146 Re: Kako doći do Skakavca?
krenes redom bona po nickovimavitamini wrote:Kome?Ja sam pozvala sve ljude dobre volje, niko ništa.
hahahah
trebas i sliku stavit u pp
i napisat sta nosis od hrane (ovo je presudno)
- vitamini
#147 Re: Kako doći do Skakavca?
Sve je to fino, ali kada treba hodati 3 sata u jednom pravcu, junaci se ušute 
- kokuz_sa
#148 Re: Kako doći do Skakavca?
pa ne mogu pricat punih usta dok jedu burek, tufahije, sirnicu, i ostala jela sto si ponijela..
a i zene vole pricat..pa ti se navijes a junak nek klima glavom
a i zene vole pricat..pa ti se navijes a junak nek klima glavom
- vitamini
#149 Re: Kako doći do Skakavca?
Za takve junake je kakva dobra aščinica, a za Skakavac je potrebna kondicija i sportski duh 
- respo
#150 Re: Kako doći do Skakavca?
pa javi se pravim junacimavitamini wrote:Sve je to fino, ali kada treba hodati 3 sata u jednom pravcu, junaci se ušute