Letjelice/avioni BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
milenko

#126 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by milenko »

felipe kajetano wrote:Kad budete przili krmenadle sjetite se Von Brauna :) ..

Btw kao rezultat rada nasih inzinjera stvoren je i Orao sa kojim je probijen zvucni zid..sad da li je to bilo uzbrdo il' nizbrdo je manje vazno :-D
i rumunska kooperativa...rezultat, avion sa viskom dijelova :lol: :lol: :lol:
felipe kajetano

#127 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by felipe kajetano »

milenko wrote:
felipe kajetano wrote:Kad budete przili krmenadle sjetite se Von Brauna :) ..

Btw kao rezultat rada nasih inzinjera stvoren je i Orao sa kojim je probijen zvucni zid..sad da li je to bilo uzbrdo il' nizbrdo je manje vazno :-D
i rumunska kooperativa...rezultat, avion sa viskom dijelova :lol: :lol: :lol:
Od vishka glava ne boli...Seneka :lol:
felipe kajetano

#128 Re: Letjelice/avioni BiH

Tuga preGolema pa et' :-? ....samo cekaju na cigoshe da ih pokupe :-) Vjerovatno su na ovu odluku uticali novi momenti u rumunskoj avijaciji..NATO integracije i sl.Njima je prioritet bila modernizacija MIG-ova tako da je Vultur postao 13 prase...
felipe kajetano

#129 Re: Letjelice/avioni BiH

Stanje u BiH je otprilike ovakvo http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srps ... viona-nema

K'o mornari bez mora :-?
Maraschino

#130 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Maraschino »

felipe kajetano wrote:Stanje u BiH je otprilike ovakvo http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srps ... viona-nema

K'o mornari bez mora :-?
ko kaze... :-) :-)

procitaj komentar ''Teodora''... :lol: :lol:

Teodor
Utorak, 24. 11. 2009. 10:30h

neregistrovan korisnik.

Svako dete u Republici Srpskoj zna da Srbi imaju hiljade aviona koje drze u garazama zapakovane uredno i u slucaju potrebe spremne za upotrebu.Niko njih nece napasti supersonicnim avionima.Premijer Milorad Dodik namerava da dogodine izgradi i aerodrom u Trebinju. ( To samo potvrdzuje ovaj text ). Uz postojece aerodrome ( Mahovljani,Bijeljina, Trebinje,Sokolac,Kupres,Prijedor ) i eventualno jos jedan na platou Manjace, Srbi ne treba da se brinu za svoju bezbednost.U sokolskom drustvu ima jos na hiljade pilota koji su obrazovani i vestinu stekli na letackim univerzitetima u Srbiji koji slove za najbolje u svetu.
Maraschino

#131 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Maraschino »

kaboom wrote:ovaj komentar ''Teodora'' ne zasluzuje komentar :)
al ako vec siris pricu na komentare citaoca novinskog teksta, pogledaj drugi i dobro se zamisli
Bakicar
Ponedeljak, 23. 11. 2009. 19:41h

neregistrovan korisnik
OSBiH imaju budžet od 370 miliona km i kompletna tehnika je neispravna dok je VRS u zadnjoj godini imala budžet od 100 miliona km i sa regrutima je imala avijaciju, radare, tenkove i PVO. Slažem se sa Dodikom: demilitarizacija. Ionako troše pare bezveze.
ako mislis da ja mislim sto ti ne mislis...da skratim

ne slazem se niti sa bakicarom niti sa dodikom a ti vidi da li se slazem s'tobom... :-) :wink:

jedino na silu da nas neko moze razoruzati ili demilitarizovati ili...

kada dodo poljubi zastavu BiH... :-) :D
ljubav_aha

#132 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

milenko wrote:
simpozijum delirijum wrote:ja sam sa davno nekih 80-tih sa 16 godina postao clan aerokluba Sarajevo, platio clanarinu neku sicu ( kao danas 20KM) izvadis ljekarsko uvjerenje i oces' biti padobranac , jedrilicar i li sportski pilot? biraj !
alo ba' mozes biti pilot za 20 maraka !
gomila mlade raje , zdrave i pune entuzijazma je bila u klubu
jasno je da je tada i JNA financirala aeroklubove i pomagala im zbog svojih interesa , bez obzira na to , morali su se polagati testovi i mnogo uciti ,sve iz entuzijazma , tako se stvarao buduci kadar avio-injenjera , strucnjaka za elektroniku i navigaciju i slicno , i svaka ozbiljna drzava finansira i podrzava aero sportove i sportsku avijaciju , to je jezgro za dalje usavrsavanje novih strucnjka , ne samo pilota
a danas ?
fazon je mladima nosati pistolj i dilati drogu uz turbo-folk i tako isprazniti adrenalin, ajde stisni petlju pa sa 16 godina iskoci iz aviona sa prastarim padobranom sa 800 metara ( imali smo odlicne instruktore i bilo je bezbjedno )
ali vratimo se na temu ! samo se ljutim bezveze :x
gdje je danas sportska avijacija u BiH ?
sta je ostalo od prijratnih aero-klubova koje je BiH imala u zavidnom broju i solidno opremljene i lakim avionima i jedrilicama te padobranskim sekcijama uz tada ( pratio se trend iz svijeta , tada je to bio bum !) zapoceti razvoj klubova i sekcija ultra-lakih ( koje su sklapali hobisti samoinicijativno ) aviona i paraglajdera
:thumbup: :thumbup: :thumbup: isti sam ti taki, al' zadnja generacija '91....jel' ti prvi skok iz AN-2, aviJona metalno-platnene konstrukcije :D

teflon tava...imate li je kod kuce??? apolo projektu recite hvala :-D

ima jos nekoliko AN-2 koji lete u HR :-D
simpozijum delirijum

#133 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by simpozijum delirijum »

ljubav_aha wrote:
milenko wrote:
simpozijum delirijum wrote:ja sam sa davno nekih 80-tih sa 16 godina postao clan aerokluba Sarajevo, platio clanarinu neku sicu ( kao danas 20KM) izvadis ljekarsko uvjerenje i oces' biti padobranac , jedrilicar i li sportski pilot? biraj !
alo ba' mozes biti pilot za 20 maraka !
gomila mlade raje , zdrave i pune entuzijazma je bila u klubu
jasno je da je tada i JNA financirala aeroklubove i pomagala im zbog svojih interesa , bez obzira na to , morali su se polagati testovi i mnogo uciti ,sve iz entuzijazma , tako se stvarao buduci kadar avio-injenjera , strucnjaka za elektroniku i navigaciju i slicno , i svaka ozbiljna drzava finansira i podrzava aero sportove i sportsku avijaciju , to je jezgro za dalje usavrsavanje novih strucnjka , ne samo pilota
a danas ?
fazon je mladima nosati pistolj i dilati drogu uz turbo-folk i tako isprazniti adrenalin, ajde stisni petlju pa sa 16 godina iskoci iz aviona sa prastarim padobranom sa 800 metara ( imali smo odlicne instruktore i bilo je bezbjedno )
ali vratimo se na temu ! samo se ljutim bezveze :x
gdje je danas sportska avijacija u BiH ?
sta je ostalo od prijratnih aero-klubova koje je BiH imala u zavidnom broju i solidno opremljene i lakim avionima i jedrilicama te padobranskim sekcijama uz tada ( pratio se trend iz svijeta , tada je to bio bum !) zapoceti razvoj klubova i sekcija ultra-lakih ( koje su sklapali hobisti samoinicijativno ) aviona i paraglajdera
:thumbup: :thumbup: :thumbup: isti sam ti taki, al' zadnja generacija '91....jel' ti prvi skok iz AN-2, aviJona metalno-platnene konstrukcije :D

teflon tava...imate li je kod kuce??? apolo projektu recite hvala :-D

ima jos nekoliko AN-2 koji lete u HR :-D
naravno ! "Anuska" An-2 :thumbup: genijalnost jednostavnosti, kada su se svi okrenuli mlaznoj i turboelsininoj avijaciji genijalni Ruski konstruktori su napravili dvokrilac (od platna i aluminijuma ) sa benzinski zvjezadastim motorom, visenamjenski transportni avion , za poljoprivrednu avijaciju, za sportsku avijaciju , i putnicki avion za 10 putnika ili tona i po tereta i uzlijece i slijece sa travnatih i nepripremljenih pista ili jednostavno ? sa njive ili polja :lol:
odrzavanje ? sarafciger i kantica ulja ! i kada mu crkne motor zato sto je dvokrilac moze sletjeti kao jedrilica , nema frke ! genijalno !
super jeftin sat leta ( kao prosjecan kamion )
u Rusiji se vise ne proizvode , kao i u Poljskoj, ne znam za Kineze koji su takodjer imali licencu, napravljeno ih je na hiljade komada i mogu se naci primjerci u odlicnom stanju sa modernom navigacijom i radio-opremom za 100 000 $
u USA imas aero-klubove koji se otimaju za "Anuske" i spremni su da dobro plate za primjerak u letnom stanju
ljubav_aha

#134 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by ljubav_aha »

simpozijum delirijum,poslala sam P.P. u vezi anuski hvala :-D
Bosnolog

#135 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Bosnolog »

Toto wrote:kakvi bombarderi kad se nema gdje zaokrenut u BiH
za BiH je najbolji ovaj Apache:

jedan ovaki odere krdo tenkova za sahatak
jos kad su u kakvoj bosanskoj guduri
ima da ga pita u koje oko da ga gadja

Image
Bravo Toto,ovakvi Apachi su za nas i nasu Bosnu mnogo bolji nego skupocijeni F-22,18.16.14 ili bilo koji drugi borbeni avion.Nama trebaju protivoklopna sredstva i protiavavinoska sredstva.Bosanske gudure su nesalomljive i nepobjedive idealne su za gerilu .Trebamo imati lahke tenkovske i oklopn o mehanizovane jedineice,manevarski pokretljive sa pokretnom artiljerijom to jest samohtkama,..Bosna se lahko brani ali tesko uzima i porobljava,.... :dance: ;-) :thumbup: :bih:
xyz101

#136 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by xyz101 »

amerikanci ne prodaju apache nikome.
chak ih ni izrael i britanci nemaju.
jefferson

#137 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by jefferson »

xyz101 wrote:amerikanci ne prodaju apache nikome.
chak ih ni izrael i britanci nemaju.
hahaha, ma nemoj:

Holandija
Indija
Izrael
Grcka
Turska
UAE
Kuvajt
Japan
S.Arabija
Egipat
Singapur

Westland WAH 64D Apache-UK Army
Image

Boeing AH64D-Netherlands
Image

Helikopter na koji si ti mozda mislio je Comanche, ali i on ej razvijen zajedno sa Britancima i izraelcima.
Ono sto nama treba jesu dobri transportni helikopteri novije generacije da piloti ostanu u treningu u skladu sa najnovijim tehnologijama.
xyz101

#138 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by xyz101 »

ne, mislio sam apache.
koje danas ima americka vojska.

moras znati apache postoji jos iz 80tih.
stariji modeli koji nisu imali koristi prodati su nekim zemljama.
cak i izrael ima neke karoserije,, ali nemaju sve funkcije kao americki modeli.

ja sam to negdje chitao,, da se ne prodaje.
iskreno, nisam sto posto siguran u to..
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#139 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by corolla02 »

xyz101 wrote:ne, mislio sam apache.

pa zar ima ista na dunjaluku a da US ne prodaje :shock: njima vojska dodje haman ko privredna grana kojom se izmiruju government dugovi i balansiraju vojni proracuni, i taj novi o kome se govori, garant je vec kod nekih njihovih saveznika npr. Izrael ili je jednostavno Top Secret, pa ti, ja, ili neko treci nemamo uvida u to
exliberal

#140 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by exliberal »

corolla02 wrote:
xyz101 wrote:ne, mislio sam apache.

pa zar ima ista na dunjaluku a da US ne prodaje :shock: njima vojska dodje haman ko privredna grana kojom se izmiruju government dugovi i balansiraju vojni proracuni, i taj novi o kome se govori, garant je vec kod nekih njihovih saveznika npr. Izrael ili je jednostavno Top Secret, pa ti, ja, ili neko treci nemamo uvida u to
Pa to ovdje mnogi i pokusavaju da objasne. Vojna industrija je svugdje u svijetu finansirana od drzave, jer sam razvoj i proizvodnja vojnih sredstava doprinosi razvoju civilnih grana. Prozivodnja T84, Super galeba i orkana su bili medju najvecim uspjesima vojne industrije bivse drzave a time se pokazivalo da je i civilna industrija u stanju da se nosi sa najmodernijim i najzatjevnijim zahtjevima. Prodaja tih sredstava pored povrata sredstava ( sto je samo djelimicno) sluzi i kao najbolja reklama za cijelu industriju. Opet ode tema u k...c :mrgreen:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#141 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by corolla02 »

Opet ode tema u k...c :mrgreen:
ma za sve je kriv, i opet: leteci cunak :wink:
Last edited by corolla02 on 26/02/2010 20:13, edited 1 time in total.
Bosnolog

#142 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Bosnolog »

Ovo je nesto najbolje kao najbolja i najefikasnije oruzje za podrsku jedinica iz zraka ,cijena spram borbeneih aviona je simbolicna,odrzavanje jeftinije i jednostavnije a efikasnost koju pruza kao i vatrena moc koju ima APACHI Helikopteri su najbolji koji je do sada napravljen a koji nam je jako potreban u nasim OS BiH,....
Image

http://www.youtube.com/watch?v=JooT3w-s ... re=related

Amerika ce nam ih rado prodati i o tome treba u buduce planirati,...

Pogledajte ovo cudo od vojene tehnike,rezultati i iskustvo iz ratova gdje su koriseni su vise nego odlicni,.

http://www.youtube.com/watch?v=rq2EIfy3 ... re=related
pengpeng

#143 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by pengpeng »

Bosnolog lupas gluposti. Nikad helikopteri nece moci zamjeniti avione u borbenim dejstvima. Apache kosta oko nekih 18 miliona $, znaci ako bi BiH kupila 5 ili 10 komada plus odrzavanje, to bi preslo mogucnosti budzeta koji vojska ima na raspolaganju. Jedino u reportazama "Discovery Chanela" su ultimativno oruzje, osim u Iraku 1991/2003 nisu nigdje drugo koristeni. Prilikom bombardovanja SRJ 1999 nije koristen niti jedan Apache, iz razloga sto bi bili laki cilj za PVO, iako je tadasnja PVO bila na nivou 70ih i djelom 80ih godina.
Bosnolog

#144 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Bosnolog »

pengpeng wrote:Bosnolog lupas gluposti. Nikad helikopteri nece moci zamjeniti avione u borbenim dejstvima. Apache kosta oko nekih 18 miliona $, znaci ako bi BiH kupila 5 ili 10 komada plus odrzavanje, to bi preslo mogucnosti budzeta koji vojska ima na raspolaganju. Jedino u reportazama "Discovery Chanela" su ultimativno oruzje, osim u Iraku 1991/2003 nisu nigdje drugo koristeni. Prilikom bombardovanja SRJ 1999 nije koristen niti jedan Apache, iz razloga sto bi bili laki cilj za PVO, iako je tadasnja PVO bila na nivou 70ih i djelom 80ih godina.
Apachi su potpuno druga kategorija letjelica mnogo pogodniji za BH teren i ratne uslove uz dobru PVO odbranu ,borbeni avioni su sljedeci korak naoruzavanja OS BiH kada udemo u NATO alijansu,..Bihac ce imati bazu Americkih borbenih aviona, ....ja govori o prvoj fazi naoruzavanja u buducnosti.Apachi su odlicni za blisku podrsku jedinica na zemlji a posebno protivoklopnu borbu kao i napade a komunikacije zbog brdovitosti BiH ,....U Afganistanu ih koriste jako uspjesno kao i Iraku,......Protiv SRJ nisu koristeni jer nisu slate kopnene snage ,...Sto bi rizikovali Apachije kada je Srbija kapitulirala pod udarima nevidljive avijacije, :mrgreen: ...

Polako ne trci pred rudu,doci ce sve na svoje ;-)
corolla02

#145 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by corolla02 »

exliberal

#146 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by exliberal »

kaboom wrote:^ da se vratimo malo u stvarnost, ako se slazete :)

Image

Cessna FR172J Reims Rocket,
Trebinje
Letio sam u ovakvoj....grmi unutra isto ko stara folcika ali je lagana za upravljat...sletit na svako poljance samo da nema rupa :D
exliberal

#147 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by exliberal »

Bosnolog wrote:
pengpeng wrote:Bosnolog lupas gluposti. Nikad helikopteri nece moci zamjeniti avione u borbenim dejstvima. Apache kosta oko nekih 18 miliona $, znaci ako bi BiH kupila 5 ili 10 komada plus odrzavanje, to bi preslo mogucnosti budzeta koji vojska ima na raspolaganju. Jedino u reportazama "Discovery Chanela" su ultimativno oruzje, osim u Iraku 1991/2003 nisu nigdje drugo koristeni. Prilikom bombardovanja SRJ 1999 nije koristen niti jedan Apache, iz razloga sto bi bili laki cilj za PVO, iako je tadasnja PVO bila na nivou 70ih i djelom 80ih godina.
Apachi su potpuno druga kategorija letjelica mnogo pogodniji za BH teren i ratne uslove uz dobru PVO odbranu ,borbeni avioni su sljedeci korak naoruzavanja OS BiH kada udemo u NATO alijansu,..Bihac ce imati bazu Americkih borbenih aviona, ....ja govori o prvoj fazi naoruzavanja u buducnosti.Apachi su odlicni za blisku podrsku jedinica na zemlji a posebno protivoklopnu borbu kao i napade a komunikacije zbog brdovitosti BiH ,....U Afganistanu ih koriste jako uspjesno kao i Iraku,......Protiv SRJ nisu koristeni jer nisu slate kopnene snage ,...Sto bi rizikovali Apachije kada je Srbija kapitulirala pod udarima nevidljive avijacije, :mrgreen: ...

Al ga i ti lupas...koji bolan bihac...piste u bosni stari aerodrom u hrvatskoj...koliko bi to kostalo da se opravi...amerima ako treba vojna baza kao bihac uzet ce pristinski aerodrom sto je ostao neostecen poslije bombardovanja sa svom infrastrukturom....eh bosnolog i ti ga znas mastat :lol:
corolla02

#148 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by corolla02 »

Letio sam u ovakvoj....grmi unutra isto ko stara folcika ali je lagana za upravljat...sletit na svako poljance samo da nema rupa :D
vi u susjedstvu gore imate ovakvih za izvoza, vjerujem :D
Bosnolog

#149 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by Bosnolog »

exliberal wrote:
Bosnolog wrote:

Al ga i ti lupas...koji bolan bihac...piste u bosni stari aerodrom u hrvatskoj...koliko bi to kostalo da se opravi...amerima ako treba vojna baza kao bihac uzet ce pristinski aerodrom sto je ostao neostecen poslije bombardovanja sa svom infrastrukturom....eh bosnolog i ti ga znas mastat :lol:

Batajnica je mnogo bolja od Bihaca ali ona nece biti u NATO semi,oni su u rusko-kubanskoj semi :-D .

Sve se to popravi a i kapaciteti prosire ,pa Amerika i NATO ostju u Bosni zauvijek ,taj aerodrom u Bihacu je bio jedan od strateskoh i najzasticenjih aerodroma RV bivse YU sa podzemnim hangarima za cuvanje i zastitu aviona.Pristinski aerodrom je takticki aerodrom a Bihacki je strateski,.....Ipak je dubina sigurnija i dalje od dometa raketnih napada ili udara Srbije,pardon Rusije iz Niske Juzne banje,... :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=X455wiHC ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=xrUtGIpH ... re=related
milenko

#150 Re: Letjelice/avioni BiH

Post by milenko »

Bosnolog wrote:

Batajnica je mnogo bolja od Bihaca ali ona nece biti u NATO semi,oni su u rusko-kubanskoj semi :-D .

Sve se to popravi a i kapaciteti prosire ,pa Amerika i NATO ostju u Bosni zauvijek ,taj aerodrom u Bihacu je bio jedan od strateskoh i najzasticenjih aerodroma RV bivse YU sa podzemnim hangarima za cuvanje i zastitu aviona.Pristinski aerodrom je takticki aerodrom a Bihacki je strateski,.....Ipak je dubina sigurnija i dalje od dometa raketnih napada ili udara Srbije,pardon Rusije iz Niske Juzne banje,... :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=X455wiHC ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=xrUtGIpH ... re=related
jbt, pa ti samo gubis vrijeme na forumu, kako stratezi nato-a nisu culi za tebe?????
Post Reply