Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post Reply
Bosnolog

#126 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by Bosnolog »

Evo vijesti iz Dabicevog Ausvica koja je odavno manje vise mnogima poznata o stanju ljudskih prava i diskriminaciji djece u skolama koje su odavno pretvorene u bogomolje sa svecima i ikonama,...velikosrpski fasizam nije porazen a djeca koju diskriminisu ce to znati vratiti kada dode za to vrijeme i kada odrastu,.....sve ce se to vratiti kao bumerang velikosrpskom fasizmu,....
Bratunac: Djeca uče bosanski jezik na ekavici
Nevladine organizacije pisale Sredoju Noviću, Senadu Šepiću i Antonu Kasipoviću

Bratunac: Bošnjaci diskriminirani i pri zapošljavanju
Na adrese ministra i civilnih poslova BiH Sredoja Novića, negovog zamjenika Senada Šepića i ministra prosvjete i kulture RS Antona Kasipovića, osam nevladinih organizacija iz Bratunca uputilo je pismo kojim ukazuju na primjere diskriminacije učenika bošnjačke nacionalnosti i diskriminacije pri zapošljavanju Bošnjaka u obrazovnim institucijama na području Bratunca.

- Svih ovih godina u školama su prisutna vjerska obilježja srpskog naroda, uprkos tome što i bošnjačka djeca pohađaju te iste škole... :x :x :x :x

Naša djeca samo formalno imaju pravo na bosanski jezik, a i kad ga uče, predaju im nastavnici Srbi na ekavici i s programskim sadržajima koji nemaju puno veze s osjećanjima djece - kaže se, između ostalog, u pismu nevladinih organizacija.

Na javno reagiranje zbog diskriminacije u oblasti obrazovanja, bratunački Bošnjaci su se odlučili i nakon što je nedavno u osnovnoj školi u Konjević-Polju, u koju ide oko 200 njihove djece, odbijen zahtjev Aide Hasanbegović, diplomirane pravnice, koja je konkurisala na mjesto sekretara škole.

Odbijenicu je dobila iako je ispunjavala sve uvjete i među 12 kandidata koji su konkurisali na mjesto sekretara škole bila jedina Bošnjakinja.

Bošnjaci se ne mogu zaposliti

- Nekoliko puta na sjednici Skupštine općine postavljano je pitanje zapošljavanja Bošnjaka, posebno u prosvjeti. Najčešća obrazloženja su bila da nema obrazovanih bošnjačkih kadrova ili da oni koji konkurišu nisu s područja Bratunca.

Za to vrijeme u školama rade nastavnici iz Ljubovije, Malog Zvornika, Zvornika i slično. Za sve ove probleme zna i ministar Kasipović - kaže za naš list Hiba Ramić, odbornik Skupštine općine Bratunac
.
Apsurd da bude veci u mnogim tim skolama Zvornika vecinska djeca su bosnajcke naconalnosti,......velikosrpski fasizam ce se na kraju morati raspamecivati tajnim sluzbama poput MOSADA,....fasiste cistiti kopirajuci CIA i druge tajne sluzbe,.....Na kraju je to jedino preostalo,.....ocito da nema morala i pravne drzave i ako se diskriminacija i velikosrpski fasisticki diskriminirajuci teror nastavlja nekaznjeno onda treba osmisliti tajanstvene odgovore i neka isti ubiru mistericne posljedice,....

Velikosrbizam razumije jedino jezik sile a skole su samo posljedica osmisljene fasisoidne ideologije negiranja i diskriminiranja najmalde i najranjivije populacije,....Bas me interesuje odgovor fasiste mimistra Sredoje Novica,njegovog ljigavca i zamjenika dofasiste Senada Sepica, drzavnog parlamenta i ministarstva neobrazovanja genocidnoeg brloga na cijem celu je Bh Hrvat Antona Kasipovica koji je poput ministra nepravde genocidnog brloga Dzerarda Selmana ministrski Dodikov i velikosrpski dupelizac,.....kakva dvonoga fasisticka gamad sjedi u ministaeskim i poslanickim foteljama......oni trebaju placati cehove a ne djeca koju mentalno siluju fasisoidnim segregacijama i kleronacistickim indoktrinacijama u skolama fasistickim imena i vjeske ikonografije.
Skijash

#127 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by Skijash »

osa wrote:bogami kad ponestane argumenata na tvrdnju "da je fašizam nametanje svoga drugome a ne poštivanje svog i drugačijeg" , onda priča skrene prema drugim temama, prema rs, uzoritom biskupu komarici i sl., a nitko ne primjećuje da između ponašanja vlastodržaca u banja luci i sarajevu nema nikakve bitnije razlike
Argumenti su spomenuti, postoji rješenje, kopiramo zakon o obrazovanju koji je na snazi u Distriktu na čitavu državu. Istina, takvo rješenje nije u skladu sa tvojim snovima o Herceg Bosni, ali te snove ionako ne treba uzimati u obzir.
davno ja rekoh da mi nije jasan sukob i mržnja između srba i bošnjaka, isti je to mentalni sklop, a možda do sukoba i dolazi zbog tolike sličnosti jer nametati svoje a negirati tuđe, na prostoru gdje se zadese dva takva subjekta, neminovno vodi u sukob.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jasenovac_ ... ation_camp

Mrska mi je svaka priča o mentalnom sklopu naroda, ali kada se tu priču otvara, materijala ima. Evo na primjer, u istoriji Srba i Bošnjaka, ni jedni ni drugi nisu imali ništa slično Jasenovcu. A i u zadnjem je ratu bilo zla :
On June 26, 1941 a detachment of Croat fascists (Ustasha) tortured and killed the monks of Žitomislić and threw their bodies into a pit. The buildings were plundered; the church was razed and the rest of the compound burnt to the ground. The monastery was rebuilt after the war and the bodies of the martyrs were exhumed and placed in a tomb.

In 1992 Žitomislić was intentionally destroyed by Croatian Defence Council (HVO) militia as part of the ongoing warfare after the collapse of Yugoslavia. At that time the library contained dozens of old manuscripts from the 16th and 17th centuries including a small archive of Turkish documents. The treasury was plundered and the buildings, including the cemetery were dynamited and bulldozed to the ground.
A ti petljaš sa šovinističkim tezama o mentalnom sklopu. I što je još gore, nakon što si obrisavši iz memorije masakre i zločine počinjene u ime hrvatskog naroda, postao tumač Etike, ideš korak dalje i pravdaš segregaciju djece u školama. Licemjerje, a na to imam samo jedan odgovor :

Image
osa

#128 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by osa »

Bosnolog wrote:Evo vijesti iz Dabicevog Ausvica koja je odavno manje vise mnogima poznata o stanju ljudskih prava i diskriminaciji djece u skolama koje su odavno pretvorene u bogomolje sa svecima i ikonama,...velikosrpski fasizam nije porazen a djeca koju diskriminisu ce to znati vratiti kada dode za to vrijeme i kada odrastu,.....sve ce se to vratiti kao bumerang velikosrpskom fasizmu,....

Na adrese ministra i civilnih poslova BiH Sredoja Novića, negovog zamjenika Senada Šepića i ministra prosvjete i kulture RS Antona Kasipovića, osam nevladinih organizacija iz Bratunca uputilo je pismo kojim ukazuju na primjere diskriminacije učenika bošnjačke nacionalnosti i diskriminacije pri zapošljavanju Bošnjaka u obrazovnim institucijama na području Bratunca.

- Svih ovih godina u školama su prisutna vjerska obilježja srpskog naroda, uprkos tome što i bošnjačka djeca pohađaju te iste škole... :x :x :x :x

Naša djeca samo formalno imaju pravo na bosanski jezik, a i kad ga uče, predaju im nastavnici Srbi na ekavici i s programskim sadržajima koji nemaju puno veze s osjećanjima djece - kaže se, između ostalog, u pismu nevladinih organizacija.

Na javno reagiranje zbog diskriminacije u oblasti obrazovanja, bratunački Bošnjaci su se odlučili i nakon što je nedavno u osnovnoj školi u Konjević-Polju, u koju ide oko 200 njihove djece, odbijen zahtjev Aide Hasanbegović, diplomirane pravnice, koja je konkurisala na mjesto sekretara škole.

Odbijenicu je dobila iako je ispunjavala sve uvjete i među 12 kandidata koji su konkurisali na mjesto sekretara škole bila jedina Bošnjakinja.

- Nekoliko puta na sjednici Skupštine općine postavljano je pitanje zapošljavanja Bošnjaka, posebno u prosvjeti. Najčešća obrazloženja su bila da nema obrazovanih bošnjačkih kadrova ili da oni koji konkurišu nisu s područja Bratunca.

Za to vrijeme u školama rade nastavnici iz Ljubovije, Malog Zvornika, Zvornika i slično. Za sve ove probleme zna i ministar Kasipović - kaže za naš list Hiba Ramić, odbornik Skupštine općine Bratunac
.
Apsurd da bude veci u mnogim tim skolama Zvornika vecinska djeca su bosnajcke naconalnosti,......velikosrpski fasizam ce se na kraju morati raspamecivati tajnim sluzbama poput MOSADA,....fasiste cistiti kopirajuci CIA i druge tajne sluzbe,.....Na kraju je to jedino preostalo,.....ocito da nema morala i pravne drzave i ako se diskriminacija i velikosrpski fasisticki diskriminirajuci teror nastavlja nekaznjeno onda treba osmisliti tajanstvene odgovore i neka isti ubiru mistericne posljedice,....

Velikosrbizam razumije jedino jezik sile a skole su samo posljedica osmisljene fasisoidne ideologije negiranja i diskriminiranja najmalde i najranjivije populacije,....Bas me interesuje odgovor fasiste mimistra Sredoje Novica,njegovog ljigavca i zamjenika dofasiste Senada Sepica, drzavnog parlamenta i ministarstva neobrazovanja genocidnoeg brloga na cijem celu je Bh Hrvat Antona Kasipovica koji je poput ministra nepravde genocidnog brloga Dzerarda Selmana ministrski Dodikov i velikosrpski dupelizac,.....kakva dvonoga fasisticka gamad sjedi u ministaeskim i poslanickim foteljama......oni trebaju placati cehove a ne djeca koju mentalno siluju fasisoidnim segregacijama i kleronacistickim indoktrinacijama u skolama fasistickim imena i vjeske ikonografije.
ma jeli moguće da to netko nameće srpski jezik bošnjačkoj djeci ili je to ipak prihvatljivo gledajući iz kuta stanja u zenici i sl.
pengpeng

#129 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by pengpeng »

Knjige koje se koriste u skolama u RS ne dolaze iz Srbije. Koriste se knjige koje se stampaju u RS, koje nemaju veze sa Srbijom.
Sto se tice koristenja ekavice, ja je nikad nisam koristio, ali ako osobe iz pogranicnih djelova sa Srbijom ili iz Srbije koriste istu, zasto bi to smetalo?? Nisam nigdje cuo da je onima koji iz RS/FBiH rade negdje u Srbiji zabranjeno koristiti ijekavicu na radnome mjestu.
dallton

#130 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by dallton »

et @osa sve je moguce, da te preduhitrim - neces vjerovati, slazemo se srbi i bosnjaci su isti mentalni sklop, a oba opet samo rade na tome da hrvati nemaju nikakva prava, srbi doduse nesto efikasnije jer su hrvate u pcu (koju ti toliko volis) vec temeljito istrjebili, a jadni bosnjaci to kao rade fino pa ih "samo" iseljavaju...

eto jel ti sad lakse? nigdje multikulturalista i multiovoga, ne spominjem demokratiju i ista prava za sve, evo naglasavam da je pc neupitna, bosnjaci su fasisti, sve je to tacno - i sta si sad dobio nakon sto sam sve ovo napisao?
osa

#131 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by osa »

dallton wrote:eo moguce je, da te preduhitrim - neces vjerovati, slazemo se srbi i bosnjaci su isti mentalni sklop, a oba opet samo rade na tome da hrvati nemaju nikakva prava, srbi doduse nesto efikasnije jer su ih u pcu (koju ti toliko volis) vec temeljito istrjebili, a jadni bosnjaci to kao rade fino pa ih "samo" iseljavaju...

eto jel ti sad lakse? nigdje multikulturalista i multiovoga, evo naglasavam da je pc neupitna, bosnjaci su fasisti sve je to tacno - i sta si sad dobio nakon sto sam sve ovo napisao?
momče, čemu toliki jad i zloba, zar ti misliš da se ja takmičim s nekim u nametanju stavova, griješiš, ja samo iznosim svoje stavove nemam uopće namjeru tebe ili nekog drugog ubjeđivati šta je bolje ili lošije, jer mi ruku na srce o tome i ne odlučujemo.
da, moje je mišljenje da je rs neupitna, dok god to srpski narod u bih tako želi, što ne znači da idealiziram stanje u istoj, isto tako ne smatram bošnjake "fašistima" nikad ne bih rekao da je jedan narod ovo ili ono što za mnoge na ovom forumu ne bih mogao reći, ali uvijek ističem da je za mene veći "fašista" onaj tko drugom nameće svoje nego onaj tko insistira na svom pa taman to značilo i odvajanje na nekim poljima ljudskog života.
e sad, ako ti ne možeš razumjeti takve stavove, nije bitno, ja ću uvijek pokušati razumjeti tvoj stav i njemu slične...
dallton

#132 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by dallton »

kakav jad i zloba, samo ti lijepo ponavjam sve sto si sam rekao, tako da stavim do znanja da se slazem sa svakom tvojom recenicom i podrzavam gotovo sve ocjene koje si dao, naravno da se ne slazem jedino u stvarima koje trazis jer su nemoguce tj. ne mogu se ostvariti ...potencirao si ocjene fasizma i ostaloga, i zato i odgovaram na ovaj nacin, procitaj svoje gornje postove...

znaci, ti kazes ne treba ukidati dvije skole jer je to ukidanje bosnjacki fasizam i oduzimanje prava hrvatima - ja kazem tako je, cak ih treba i razdvojiti...
kazes ili impliciras bosnjaci fasisti - ja kazem tako je, jesu
ti kazes pc neupitna - ja kazem tako je, samo mi onda ostaje nejasno o kakvim vise pravima hrvata u pcu govoris i cemu usporedba uopste...
ti kazes dejton neupitan - ja se slozim, to je jasno ko bijeli dan ..
ti kazes multi ovo i ono, zajednicki zivot je bosnjacka lafina - ja kazem tako je, samo mi ostaje nejasno sto to uopste spominjes kad to niko ne potencira...
itd itd...

znaci u svemu se slazemo, skole treba razdvojiti, nema ukidanja dvije skole pod jednim krovom, pc je neupitna dokle god srbi to hoce, itd itd - ja uopste ne vidim razlike u nasim misljenjima, ali ti potenciras da nekako te razlike ipak postoje ...
BHCluster

#133 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by BHCluster »

osa wrote:
Bosnolog wrote:Evo vijesti iz Dabicevog Ausvica koja je odavno manje vise mnogima poznata o stanju ljudskih prava i diskriminaciji djece u skolama koje su odavno pretvorene u bogomolje sa svecima i ikonama,...velikosrpski fasizam nije porazen a djeca koju diskriminisu ce to znati vratiti kada dode za to vrijeme i kada odrastu,.....sve ce se to vratiti kao bumerang velikosrpskom fasizmu,....

.

ma jeli moguće da to netko nameće srpski jezik bošnjačkoj djeci ili je to ipak prihvatljivo gledajući iz kuta stanja u zenici i sl.
Opet suplje price od tebe osa u Zenici postoji Katolički školski centar i nikome nesmeta a Bogami i u Sarajevu da ne nabrajam dalje neupucenima to jeste. Dobar pokusaj samo plitak kao i uobicajeno mozes ti to bolje.
osa

#134 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by osa »

dallton wrote:kakav jad i zloba, samo ti lijepo ponavjam sve sto si sam rekao, tako da stavim do znanja da se slazem sa svakom tvojom recenicom i podrzavam gotovo sve ocjene koje si dao, naravno da se ne slazem jedino u stvarima koje trazis jer su nemoguce tj. ne mogu se ostvariti ...

znaci, ti kazes ne treba ukidati dvije skole - ja kazem tako je, cak ih treba i razdvojiti...
kazes bosnjaci fasisti - ja kazem tako je, jesu
ti kazes pc neupitna - ja kazem tako je, samo mi onda ostaje nejasno o kakvim vise pravima hrvata u pcu govoris...
ti kazes dejton neupitan - ja se slozim ..
ti kazes multi ovo i ono je bosnjacka lafina - ja kazem tako je, samo mi ostaje nejasno sto to uopste spominjes kad to niko ne potencira...
itd itd...

znaci u svemu se slazemo, ja uopste ne vidim razlike u nasim misljenjima...

1. slažemo se.
2. laž, ja nikad ne kažem za jedan narod da je fašistički, dapače kad koristim tu riječ uglavnom je stavim pod navodnike, jer ne smatram da danas postoje fašisti
3. točno rs je neupitna,dok god to srbi žele, ali ima velikih problema s poštivanjem ljudskih prava, baš kao i krajevi većinski nastanjeni bošnjacima
4.točno, dok god to srbi, hrvati i bošnjaci žele
5. točno, za većinu bošnjaka koji pričaju o multikukturalnosti a to bi proveli na način da nametnu svoj interes, jezik i sl. drugima, kažem da prosipaju floskule.

nego kad se slažeš s mojim stavoima, čemu onda komentari na njih, ja uglavnom komentiram stavove s kojim se ne slažem, iako, tvoje pravo....
osa

#135 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by osa »

BHCluster wrote:
osa wrote:
Opet suplje price od tebe osa u Zenici postoji Katolički školski centar i nikome nesmeta a Bogami i u Sarajevu da ne nabrajam dalje neupucenima to jeste. Dobar pokusaj samo plitak kao i uobicajeno mozes ti to bolje.

zašto onda lokalne hodže ne otvore islamske centre u gradovima rs-a pa ne školuju djecu bošnjaka, pa neće učiti bosanski na ekavici, sad, tko je plitak bila bi stvar za raspravu....
BHCluster

#136 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:
osa wrote:

zašto onda lokalne hodže ne otvore islamske centre u gradovima rs-a pa ne školuju djecu bošnjaka, pa neće učiti bosanski na ekavici, sad, tko je plitak bila bi stvar za raspravu....
Sto to njih ne upitas ja sam samo odgovarao na tvoj post, jer si tvrdio da su po ovome pitanju Hrvati ugrozeni a nisu kao sto mozes vidjeti iz primjera. U zenici naprimjer imas i Osnovnu skolu i Gimnaziju u sklopu Katolickog centra koji predaju na Hrvatskome jeziku, mozes zamisliti u Zenici! A smeta ti sto ce u Stocu biti jedna skola bez segragacije u kojoj ce djeca moci da za maternji jezik uce ili Bosanski ili Hrvatski koji su zajedno sa Srpskim konstutativni jezici u ovoj drzavi.
dallton

#137 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by dallton »

@osa pa ja sad komentarisem tvoje postove, jer si u par navrata ti komentirao na ovoj temi moje, spominjuci da sam ja negdje folirao o nekkavoj multi ovo ili ono, itd...

i po cemu si sad dosao do zakljucka da bi bosnjaci provodili multikulturalnost, kad se kao sto vidis niko ne buni protiv odvojenih skola, ova gornja inicijativa je cisto bacanje prasine u oci? igranke hdz-a o tome kako neko namece hrvatima multiovo ili ono su jeftina prica niko na to ne obraca paznju, da te obavjestim da su bosnjacki politicari digli ruke od hrvata odavno jer im ovi niti mogu pomoci, eventualno ih mogu kociti jedno 5-10 godina, a nakon toga mogu samo odrzavati kulturne dogadjaje, ako se situacija ovako nastavi
osa

#138 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by osa »

BHCluster wrote:
osa wrote:
BHCluster wrote:

Sto to njih ne upitas ja sam samo odgovarao na tvoj post, jer si tvrdio da su po ovome pitanju Hrvati ugrozeni a nisu kao sto mozes vidjeti iz primjera. U zenici naprimjer imas i Osnovnu skolu i Gimnaziju u sklopu Katolickog centra koji predaju na Hrvatskome jeziku, mozes zamisliti u Zenici! A smeta ti sto ce u Stocu biti jedna skola bez segragacije u kojoj ce djeca moci da za maternji jezik uce ili Bosanski ili Hrvatski koji su zajedno sa Srpskim konstutativni jezici u ovoj drzavi.
to nije primjer da hrvati nisu ugroženi, nego da su ugroženi i drugi i da se krše i ljudska prava djece bošnjaka. šta hoćeš reći da onaj tko hoće obrazovanje na hrvatskom nek se obrati katoličkoj crkvi, preimenuj nick ne ide uz ovakvo mišljenje. i na kraju gdje si ti vidio da meni smeta škola u kojoj bi djeca učila kako ti kažeš "ili bosanski ili hrvatski ili srpski" meni smeta ona škola koja bi prisilila bilo koje dijete da ima obrazovanje na jeziku koji mu nije materinji, naravno ukoliko njegovi roditelji ne žele drukčije, bolje čitaj moje postove, kad već odgovaraš na njih.
1gorstak

#139 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by 1gorstak »

osa wrote:meni smeta ona škola koja bi prisilila bilo koje dijete da ima obrazovanje na jeziku koji mu nije materinji
Da je razlika kao izmedju ruskog i portugalskog, pa OK, ali mi se savrseno dobro razumjemo. Da nismo imali nasilan pokusaj etnicke podjele drzave, pa hajde, ali mi sada trebamo svim silama ici ka integraciji i koliko je god to moguce anulirati sovinisticke ciljeve, djecu odvojiti samo na par predmeta kao sto je maternji jezik, a nema potrebe da ih se razdvaja na casu matematike ili fizike.
dallton

#140 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by dallton »

@gorstak, opet nameces tudji identitet @osi i ostalim hrvatskim predstavnicima, ne moze se u jednoj ucionici uciti matematika i fizika jer je jasno da su te nauke izmislili bosnjaci (koji su kao sto je opstepoznato dali ogrooooomaaan doprinos razvoju nauke :D ) da bi nametnuli nepostojeci bosanski identitet - al to nece proci, jer je to fasizam
:mrgreen:
BHCluster

#141 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:
osa wrote:
to nije primjer da hrvati nisu ugroženi, nego da su ugroženi i drugi i da se krše i ljudska prava djece bošnjaka. šta hoćeš reći da onaj tko hoće obrazovanje na hrvatskom nek se obrati katoličkoj crkvi, preimenuj nick ne ide uz ovakvo mišljenje. i na kraju gdje si ti vidio da meni smeta škola u kojoj bi djeca učila kako ti kažeš "ili bosanski ili hrvatski ili srpski" meni smeta ona škola koja bi prisilila bilo koje dijete da ima obrazovanje na jeziku koji mu nije materinji, naravno ukoliko njegovi roditelji ne žele drukčije, bolje čitaj moje postove, kad već odgovaraš na njih.
A po kojem principu djetetu treba pripisati maternji jezik po tome da ako je Katolik uci Hrvatski, a ako je Pravoslavac da uci Srpski, a ako je Musliman da uci Bosanski, itd itd jeli to tvoje razmisljanje. Uvlacis religiju u ovu raspravu jer si plitak po ovome pitanju. U Zenici, Sarajevu itd postoje Katolicki centri koji imaju svoje skole i niko nije prisiljen da ide u njih vec to ljudi hoce jer imaju pravo na to kao sto imaju pravo da izaberu maternji jezik jednostavno izbor. A sto se tice obrazovanja na jeziku koji hoce netreba Katolicka crkva ili Islamska zajednica nego nadlezno ministarstvo ipak ovo je sekularna drzava barem tako pise u Ustavu, a za sve ostale probleme Hrvata u BiH su nadlezni politicari koji ih predstavljaju niko drugi.
Hypo-Alpe-Adria

#142 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by Hypo-Alpe-Adria »

Ja vas nikako ne kontam.
Evo znam da postoje tkzv. ''dvije škole pod jednim krovom'' u Čapljini, Stocu i Prozoru i sl. Uglavnom se radi o mjestima s brojnom povratničkom populacijom i na taj način je omogućeno svoj djeci da se školuje na svom jeziku.
pretpostavljam da bi ukidanjem takvih ''duplih'' škola vodilo ujedinjavanju programa i našao bi se neki modus da budu svi zadovojni.
Ne shvaćam ove tvrdnje recimo npr. za Sarajevo ili Zenicu. Po toj logici, ako neko djete želi da se školuje na maternjem jeziju, neka se obrati nekom katoličkom školskom centru. I mirna Bosna.
A zašto??? Zašto i tu ne vrijedi pravilo: svima sve. Dok god ima i jedno dijete ono ima pravo na školovanje na jednom od, po ustavu važećih jezika.
Zašto onda, recimo u Čapljini isto tako nije urađeno. Hoćeš po maternjem jeziku. E eno ti fino džamije pa tamo uči koji hoćeš jezik. Mislim da su ''dvije škole pod jednim krovom'' bile a i sada su nužno zlo.
A ovdje se samo raspreda o hrvatskom jeziku, da li je to jezik, da li treba da ga itko uči, što će to njima, gotovo je s tim i bla bla.
Imamo važeći federalni školski program, koji ima dva nastavna programa - bošnjački i hrtvatski i to treba da bude polazište za sva buduća rješenja za sve škole na teritoriji cijele FBiH.
A ne polaziti od osporavanja i negiranja nekome na pravo da svoj jezik nazove onako kako mu i Ustav i svako drugo pravo dopušta i nalaže.
Internet je moćna stvar. Dopušta pojedinim ljudima da na trenutak izađu iz anonimnosti i da neke svoje osobne frustracije pretoče u doista notorne gluposti.
Osporiti jednome konstitutivnom narodu da sebe i svoj jezik nazove onako kako želi i kako mu je uostalom i zajamčeno važećim Ustavom...pa stvarno s kakvim mi to ljudima živimo danas. A puna usta BiH.
1gorstak

#143 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by 1gorstak »

Hypo-Alpe-Adria wrote:Ja vas nikako ne kontam.
Evo znam da postoje tkzv. ''dvije škole pod jednim krovom'' u Čapljini, Stocu i Prozoru i sl. Uglavnom se radi o mjestima s brojnom povrezničkom populacijom i na taj način je omogućeno svoj djeci da se školuje na svom jeziku.
pretpostavljam da bi ukidanjem takvih ''duplih'' škola vodilo ujedinjavanju programa i našao bi se neki modus da budu svi zadovojni.
Primjer Distrikta je vec spomenut na ovoj temi, rjesenje postoji, potrebni su dobra volja i odustajanje od etnicke podjele.
draganbl

#144 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by draganbl »

Kao i sve drugo, svaki problem u BiH je u suštini projekcija političkih nesuglasica, tako da se ni rješenje neće postići traženjem "dobre varijante" na forumu, već se vlast o tome treba dogovoriti.
Koliko vidim, hrvatske stranke žele nastavak ovakvog stranja, bošnjačke žele momentalno ukidanje ovog koncepta, dok tzv. probosanske kao i u svakom drugom slučaju, pametuju, k'o fol nešto predlažu i mole boga da im prijedlog propadne.
buzzer

#145 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by buzzer »

draganbl wrote:Kao i sve drugo, svaki problem u BiH je u suštini projekcija političkih nesuglasica, tako da se ni rješenje neće postići traženjem "dobre varijante" na forumu, već se vlast o tome treba dogovoriti.
Koliko vidim, hrvatske stranke žele nastavak ovakvog stranja, bošnjačke žele momentalno ukidanje ovog koncepta, dok tzv. probosanske kao i u svakom drugom slučaju, pametuju, k'o fol nešto predlažu i mole boga da im prijedlog propadne.
... dok prosrpske stranke po pitanju obrazovanja sute zadovoljne rezultatima genocida.
behavac

#146 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by behavac »

1gorstak wrote: Primjer Distrikta je vec spomenut na ovoj temi, rjesenje postoji, potrebni su dobra volja i odustajanje od etnicke podjele.
Vidim da ovdje ima zakon o obrazovanju u Brckom ali je povelik.
Pa ako si upucen mozes li reci ukratko kako je to uradjeno u Brckom.
Da li sva djeca iz jednog naselja idu u istu skolu.
Koji jezik uce...tj kako se zove...
Da li idu na iste casove....itd...
buzzer wrote:
draganbl wrote:Kao i sve drugo, svaki problem u BiH je u suštini projekcija političkih nesuglasica, tako da se ni rješenje neće postići traženjem "dobre varijante" na forumu, već se vlast o tome treba dogovoriti.
... dok prosrpske stranke po pitanju obrazovanja sute zadovoljne rezultatima genocida.
Tema je "Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom" sto postoji u FBIH gdje se Srbi i ne pitaju pretjerano...
dallton

#147 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by dallton »

a sto se ti @behavac izjasnjavas o temi, ti si srbin, sta ti imas s bih? nista, imas svoju banja luku i pisi tamo po forumima, sta te zanimaju tudji problemi?
osa

#148 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by osa »

BHCluster wrote:
osa wrote:
BHCluster wrote:
A po kojem principu djetetu treba pripisati maternji jezik po tome da ako je Katolik uci Hrvatski, a ako je Pravoslavac da uci Srpski, a ako je Musliman da uci Bosanski, itd itd jeli to tvoje razmisljanje. Uvlacis religiju u ovu raspravu jer si plitak po ovome pitanju. U Zenici, Sarajevu itd postoje Katolicki centri koji imaju svoje skole i niko nije prisiljen da ide u njih vec to ljudi hoce jer imaju pravo na to kao sto imaju pravo da izaberu maternji jezik jednostavno izbor. A sto se tice obrazovanja na jeziku koji hoce netreba Katolicka crkva ili Islamska zajednica nego nadlezno ministarstvo ipak ovo je sekularna drzava barem tako pise u Ustavu, a za sve ostale probleme Hrvata u BiH su nadlezni politicari koji ih predstavljaju niko drugi.

a šta ga ti nadrobi, postoje javne škole u kojima je obavezan program na bosanskom a tko ne želi neka ide u kšc, šta bi rekao da u stocu ili mostaru postoje samo javne škole na hrvatskom a tko to ne želi nek se obrasti islamskoj zajednici za školovanje, vjerojatno bi to nazvao "fašizmom"
osa

#149 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by osa »

ako djeca iz 5.a i 5b. ne idu zajedno u razred a ne idu da li je to segregacija , nije to su dva razreda, ovdje se stalno provalči a i samo ime teme to nameće dvije škole pod jednim krovom, jedna škola, dvije pod dva krova, a to su u principu apsolutno sporedne stvari, bitna i prioritetna stvar je obrazovanje na materinjem jeziku, to je meritum stvari.
apsolutno je prihvatljivo imati iednu školu pod jednim krovom, ali sa dva nastavna programa, zašto djeca pr. iz 5.a ne bi učila na bosanskom jeziku a djeca iz 5. b na hrvatskom pa neka roditelji izaberu program. oni koji predlaži odvajanje na određenim predmetima su mi malo i smiješni, dakle oni jesu protiv "segregacije" ali ne potpuno, malo segregacije ne škodi, još mi je smiješnija priča o tome da dio obrazovanja može biti na jednom, dio na drugom a dio na trećem jeziku, halo, obrazovanje , kompletno se radi na jednom jeziku.vrlo vjerojatno je da bi postojao otpor prema ovakvom mom prijedlogu jer bi se mnogima zatvorila dobra radna mjesta, koja su sada duplirana.
dok god postoji takva priča i nametanje , do tada će biti i današnjeg stanja, kad svima bude normalno da svako dijete ima pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku, tada će vjerojatno moći profunkcionirati i škole kakve sam naveo.

ponavljam nisu meritum, bar za mene, škole kao takve, nego mogućnost obrazovanja, ista za sve.
1gorstak

#150 Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by 1gorstak »

osa wrote:ako djeca iz 5.a i 5b. ne idu zajedno u razred a ne idu da li je to segregacija , nije to su dva razreda
Nisu odvojeni po etnickoj pripadnosti. I ne samo to, nego se i u ta dva razreda pokusalo naci neku ravnotezu djevojcica i djecaka, pokusalo se integrisati djecu koliko je to moguce.
bitna i prioritetna stvar je obrazovanje na materinjem jeziku, to je meritum stvari.
To ima smisla ako je razlika izmedju srpskog, hrvatskog i bosanskog jednaka razlici izmedju ukrajinskog i portugalskog. Ali to nije slucaj, mi se razumijemo savrseno dobro i nema potrebe da se odvaja djecu, pogovoto ako se to koristi u sklopu politickog projekta etnicke podjele. Sirom se svijeta pokusava oblikovati zakone koji ce omoguciti integraciju, samo bi se zbog razlike hljeb-kruh u BiH trebalo djecu razdvajati ? To je sovinizam, bijedan izgovor kojim se pokusava opravdati bolesnu ideju etnickog aparthejda.
oni koji predlaži odvajanje na određenim predmetima su mi malo i smiješni, dakle oni jesu protiv "segregacije" ali ne potpuno, malo segregacije ne škodi
Pa hrvatska djeca kao maternji jezik treba da uce hrvatski jezik, ali nema potrebe da ih se matematiku uci na cistom hrvatskom jeziku jer savrseno dobro razumiju nastavnika koji se koristi srpskim jezikom. Na stranu sva debilnost i finansijski trosak razdvajanja djece po etnickom osnovu, glavni argument protiv te segregacije je cinjenica da je etnicka podjela drustva (pa tako i djece) cilj ksenofobnih krugova koji integrisano bosanskohercegovacko drustvo smatraju prijetnjom. Svaki je oblik suzivota i medjuetnickog kontakta, pa tako i medju djecom, za te vampire sunceva svjetlost na kojoj se tope i slabe.
Post Reply