Vlaisavljevići - ALL ABOUT

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
dino84

#126 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by dino84 »

VjecitiStudent wrote:Bez ikakve namjere da ulazim u sam predmet rasprave, da ipak priupitam kolege forumase da li ikada pomisle, da nije ova rasprava, u kojoj nastupate sa pozicije udobnog mraka anoninmosti, ipak malo neravnopravna?
Nije jarane neravnopravna rasprava,ja ravnopravnost mogu zapravo gledati samo iz konteksta placenosti,ljudi ovdje na forumu nisu na platnom spisku ni Avaza,ni Glasa srpske,ni OSCE-ove milostinje.Neki ljudi ovdje na forumu su u par recenica podvukli crtu pod citav njen rad u domenu famoznog Centra za kulturu dijaloga i nisu dobili ni centa,jos se za njih i ne zna osim ako ih gospodja ne spomene u ko zna kojoj svojoj kolumni u ko zna kojem listu.Niko ovdje ne nastupa sa ciljem da nekom soli pamet niti da se pravi pametan,sto nije slucaj sa doticnom gospodjom koja se zapravo zadnjih mjeseci totalno izgubila,jer da je ostala samo u Avazu-odredila bi neki kurs svog djelovanja i ljudi bi znali sta mogu ocekivati od nje jer je to takva novina u kojoj se ni cackalice ne mogu reklamirati ako veliki poglavica to ne aminuje.Mogla bi recimo obogatiti fond rijeci Faruku Veleu recimo u pauzi recimo izmedju dva narucena clanka te hefte protiv ko zna vise koga.Ovako,zeleci fanaticno da postane komentator drustvenih zbivanja u citavoj drzavi,pocela je pisati u vise novina i pojavljivati se odnedavno i na televiziji.Ali to podrazumijeva stavove koje mora progutati,recimo poput ovoga gore o osvjedocenom cetniku po sopstvenom priznanju,Davidovicu,a bice toga i jos...Samo polako.Ne pratim njene pokusaje od tekstova toliko,ali dajem oba oka da ni Dodik nece biti toliko crn jer ga svi napadaju,da je apriori u poziciji zrtve,zaista ne znam da li je o njemu pisala,ako nije hoce sigurno.

Sto se mene tice,bitno je da znas da nije u pitanju nikakav licni animozitet,sto mozda ona pretpostavlja ako cita ove redove,nego da zaista mislim da ovom drustvu vise moze pomoci ako sa jeseni kad Miljacka postane narandzasta,a smece se nagomila u koritu,pomogne u radnoj akciji umjesto lamentiranja i prepucavanja sa Borkom Rudic ili nekim drugim ko je vec na redu.Mozda sam malo pretjerao sa pricom o rudniku gore,ona ipak ima njezne ruke,ali definitvno je da neki koristan rad iza kojeg ce ostati nesto vidljivo vise vrijedi ovom drustvu za kojeg se zalaze nego isprazne fraze sa debatnih emisija svake hefte u novinama.Ja se uvijek odazovem kada je radna akcija bilo kojeg tipa u pitanju kao i mnogi ljudi koje poznajem,a koje bi ona mogla recimo zabavljati pricama o kornjaci i Ahilu dok bi joj se oni smijali jer se taj problem rjesava obicnim limesom kojeg zna najgori ucenik cetvrtog srednje.
Abacija

#127 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

Naravno da je branila Dodija.
Dijalog jedino rješenje problema

Datum: 13.06.2009 00:00
Autor: Sanja Vlaisavljević

Dijalog je uvijek jedino rješenje problema. Još kada ovo izjavi političar, onda treba vjerovati da ima političke volje da se problemi prevaziđu. Kada političar izjavi da odluke treba da se donesu "apsolutnim konsenzusom" i "dogovorom" onda nije riječ o neozbiljnom lideru, već nekome tko uvažava drugačije mišljenje.

Ali kako objasniti da pokušaj dogovora, pregovora, pa što da ne i ustupaka biva unaprijed osuđen na propast u javnom, medijskom prostoru. Odlasci na razgovore iz Sarajeva u Banjaluku i iz Banjaluke u Sarajevo se predstavljaju kao odlasci na noge, padanje, popuštanje, jastrebovanje i kako sve ne.
U trenutku kada je više nego očigledna politička volja da se modificiraju izvjesne političke odluke u jednom entitetu, dakle kada je očigledna spremnost da se pitanja koja se odnose na boljitak BiH riješe, govoriti i pisati o "padovima" nije ništa drugo nego nedostatak volje da konačno išta bude riješeno za dobrobit ove zemlje.
Neprincipijelno dizanje tenzija
Gledam naslovnu stranicu priloga jedne dnevne novine i pomislim "evo konačno intervju sa Dodikom, evo konačno demokratizacije medijskog prostora i davanja mogućnosti "drugoj strani" da iznese svoje mišljenje o izvjesnom problemu". Listam dalje i očekujem, u najmanju ruku, intervju, pismo ili bilo koje drugo obraćanje spomenutog političara, kada tamo negdje naiđem na tekst u kojem umjesto intervjua vidim neku priču koja se odnosi na Dodika i aktualno pitanje zaključaka Narodne skupštine RS. Možda i ne bi bio tako veliki problem u trenutku kada su sve oči u cijeloj zemlji uprte na razjašnjenje problema sa zaključcima pročitati i neki analitički tekst o svim aspektima uvjeta koje je postavio Visoki predstavnik, o stavovima vodećih političkih lidera iz oba entiteta, ali pročitati osude i presude je već više nego maliciozno. A malicioznost se odnosi, sviđalo se to nekome ili ne, na BiH a ne na Dodika. Kako? Ukoliko se i prije bilo koje političke odluke, komentara ili stava naprosto neprincipijelno rovari po liderima u RS-u pa tako i po Dodiku, onda to nije ništa drugo nego neprincipijelno dizanje tenzija koje doprinosi destabilizaciji zemlje. U isto vrijeme možemo kao sasvim nebitnu vijest pročitati, ustvari najznačajniju političku vijest, a koja se odnosi na razgovor i, gle čuda, dogovor gospode Incka i Dodika o nastavku prudskog razgovora i neophodnosti preuzimanja svih mjera da se neriješena aktualna pitanja riješe, ovo rovarenje postaje još veći destabilizirajući faktor.
Dakle, epski tekst u kojem su ključni pojmovi: dodikovci, dodikovanje, truli kompromis, remi, utakmica, eresovski vožd, netipični Srbin (ovo je kompliment, ali ne Dodiku!?), mitska rijeka Drina, najopasniji meci iz vlastitih redova, antieresovska tirada, priča o vječnoj srpskoj je samo priča za malu djecu, neprikosnovenik u škripcu, zaprijetio, sateliti koji podvijaju rep, zavičaj kalinovačkoga napoleona, mrčio papir, praktični vjernik, "pomolio bogu da mu prosvijetli pamet drugaru Mići", banjolučki kremlj, malo ga je prenijelo, boležljiviji predsjednik, jasterb, dijagnosticirano stanje... ima za cilj da građanima, prije svega Federacije, ukaže na najslikovitiji način u kakvoj se trenutno situaciji nalaze RS, njeni najveći politički lideri i kako samo jedan pogled sa prave strane to može vidjeti i opisati. Opisati dovoljno dobro da... A sada se postavlja pitanje da šta? Da ukaže građanima RS kako oni više nikada ne treba da biraju političko rukovodstvo koje imaju, kako svaki pokušaj samostalnog odlučivanja ne dolazi u obzir, kako njihovi politički lideri imaju pomućen razum, kako samo sugestijama iz Federacije oni mogu shvatiti koliko ništa ne valja u RS-u, kako svaka pomisao na legitimni entitet treba da padne u vodu...
Opsesivna obuzetost
Ili možda ipak ovi medijski prilozi pokazuju opsesivnu obuzetost političkim liderima iz RS, čak i kada je mnogo dragocjenije (ukoliko govorimo jezikom principijelnosti) pisati o svakom pa i najmanjem političkom pomaku u razrješenjju problema pred kojima se nalazi BiH. Pisati ili govoriti o padovima političara u trenutku kada cijela zemlje može pasti, a ne pisati o mogućnostima rješenja problema ili ne tražiti mišljenje onoga o kojemu se piše jeste zadatak koji se postavlja samo sa jednim ciljem: ciljem razaranja zemlje. Svako predstavljanje isključivo negativnih aspekata jedne političke opcije, čak i negativno predstavljanje svih pozitivnih političkih pomaka, definitivno nije u službi promoviranja zajedničke, jedinstvene, otvorene BiH kako često vole zagovarati slobodarski mediji u Federaciji.
I konačno sasvim usput spomenuti da postoje načini da se riješi problem, ili da je dijalog jedino rješenje problema, a pritom insistirati na postavljanju komunikacijskih zidova jeste pogubnija medijska politika nego što je i u najgorem slučaju ishod trenutne situacije u BiH. Zabrinjava i činjenica da nijedan pozitivan stav koji su iznijeli političari iz RS-a nije obilježen niti jednim plusićem ili prstićem na gore, čak i kada su izjavljivali da će učiniti sve kako bi problemi pred kojima se nalaze bili riješeni. Šteta što u "građanskim" medijima nije prenesena i izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara: "Postoje nesporazumi, ali oni se mogu otklanjati samo kompromisima, odnosno dijalogom. NSRS je ozbiljna kao što su to i međunarodne organizacije, ali je u svakom slučaju neophodno malo više korespondencije i više međusobnog razumijevanja".
U ovoj izjavi se nedvosmisleno razaznaju riječi: "kompromis, razumijevanje i dijalog", dok se u prenošenju informacija o ovim političarima i njihovom političkom djelovanju čuje nešto drugo: nerazumijevanje i suštinski nedostatak dijaloga. Šteta što rečenica iz naslova ovog teksta nije preuzeta iz dobronamjernih i demokratski orijentiranih medija već od političara iz RS-a.
http://www.glassrpske.com/vijest/16/kol ... blema.html
EDIT: Zbog obaveza nisam stigao dati komentar na ovu i ostale "kolumne" al' nista se ne sEkirajte, bice, bice... :D
Shoshana

#128 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Shoshana »

VjecitiStudent wrote:Bez ikakve namjere da ulazim u sam predmet rasprave, da ipak priupitam kolege forumase da li ikada pomisle, da nije ova rasprava, u kojoj nastupate sa pozicije udobnog mraka anoninmosti, ipak malo neravnopravna?
Ne pomislimo, ni sekunde. NIko ne brani Sanji da se isto tako sakrije iza anonimnog nadimka, pa da ucestvuje u raspravi. Izmedju ostalog, anonimnost forumasa nije Sanju sprijecila da ih blati po novinama....bez izuzetka. Bez da je (kako ona sama to zahtijeva od drugih medija) dala priliku ijednom forumasu (moderatoru, predstavniku portala) da objasni svoje stavove. Pa da u njenom clanku cujemo malo i drugu stranu. Veoma licemjerno. E, sad bi, eto, nas trebala nasa anonimnost da sprijeci da joj odgovorimo.

Ah, kakve smo mi prefrigane zloce :-)
black

#129 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by black »

a ti se kao u svim raspravama potpises imenom i prezimenom :mrgreen: :P
Abacija

#130 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

Tipičan primjer govora mržnje je ono što se desilo sa Queer festivalom u Sarajevu, kaže Dunja Mijatović, ali istovremeno napominje da u posljednje vrijeme neki intelektualci tvrde da je govor mržnje reći nekome da je kriminalac, ublehaš, ili krava. „To nije govor mržnje, nego uvredljiv i neprimjeren govor. Da li postajemo društvo koje je toliko osjetljivo na neke termine koji su prije svega jezik ulice, a ne govor mržnje,“ rekla je Dunja Mijatović. Ona smatra da nijedna odluka RAK-a od 1998. godine nije bila usmjerena na zaštitu 'sirotih malih hrčaka', kako je nazvala bh. političare i javne ličnosti u BiH. „To nije naša uloga,“ rekla je Mijatovićeva.

24.03.2009 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4122467,00.html
Jednostavan i jasan odgovor ali dzaba objasnjavati Sanji, ona i dalje brani Dodu.
ja.neron

#131 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ja.neron »

dino84 wrote:Auuuu,znaci profesorica cita Sa-x forum.To onda mijenja dosta toga,ja sam onda naprosto prinudjen sto bi rek'o doktor Arsla da ponovim svoj post od prije skoro tacno tri mjeseca.

Skrenuo bih paznju da tekst sadrzi par epiteta jer uvazena profesorica naprosto zudi za njima,ali ipak nisu bas afirmativni da upotrijebim rijec iz njenog omiljenog vokabulara jer nisam bio od onih ulizica kojima su ispadale bombone ispred njene katedre u gimnaziji.Dakle,epiteti poput krvopija,stuka,jetrva (koja je usput imenica za srodstvo) nikako nisu u funkciji nekog seksistickog vrijedjanja,naprotiv,dijelim misljenje pjevaca iz komsiluka kojeg su otkrili na radnoj skeli u srcu dalmatinske zagore a koji pjeva "sve su zene lijepe" :-D Tako da ne bude zabune oko toga.

Evo teksta,mada rizikujem da budem spomenut u sljedecem broju Glasa srpske,a takva medijska eksponiranost bi mi podigla ego,moram priznati.

Rijec je o jednoj obicnoj nadobudnoj krvopiji,kvazi i nadri intelektualki koja zajedno sa svojim muzem misli da je pokupila svu pamet svijeta,koja uzurpira medijski prostor zadnjih dana i prepada posten svijet svojom pojavom.Vodi neki kvazicentar za kulturu dijaloga,a sama nikada nije imala kulturu tog istog dijaloga,sve je istina sto je napisao momak gore,od ucenika trazi stav i misljenje,ali ako se ne poklopi sa njenim - nema teorije da valja,a ako nastavis da branis to svoje misljenje samo tones dalje.Ako se ne zelis uvlacit u guzicu,radit plakate,referate i presipat iz supljeg u prazno - put do dobre ocjene je gadno otezan.Sa ponosom mogu reci da sam zavrsio Drugu gimnaziju,ali se danas stidim koji ljudi rade u njoj,pocevsi od ove stuke pa sve do kompletne svite i bratije iz Stranke za BiH koja se uhljebila tamo,od profesora pa do domara.Na svu srecu,ona mi nije predavala,ali je taj peh zadesio mnoge moje prijatelje,kojima je popila dosta zivaca zbog svog filozofiranja i silovanja mozga,a i sam sam bio dosta puta svjedokom njenog bezobrazluka i nekulture kada je ko pijavica prekidala ljude i vrijedjala ih pocevsi od obicnih razgovora na hodniku pa do skolskih Civitasovih takmicenja.Elem,jedna obicna stuka od zene koja je u slobodno vrijeme dosta gledala Praksu i Ally McBeal pa onda sa svojim intimusom i neradnikom Janom Zlatanom Kulenovicem i slicnom bratijom koja nema dana radnog staza davila ljude sa iritantnim debatnim emisijama tipa "navedi dobar razlog" i slicnim idiotarijama.A zapravo nije rijec o popunjavanju prostora na TV-u nego o obicnom pranju para od strane likova poput samoproglasenog omladinskog Edhema Bibera - nezaposlenog ublehasa Kulenovica koji ce biti i u 68 -oj na celu OIA-e,srati po Facebooku i uzimati lovu od stranaca.Svoj toj ekipi oko ove jetrve Vlaisavljevicke bi trebalo jedino dati finu lopatu u ruke i poslati u trecu smjenu u Kreku ili Kakanj,a ona bi bila sef smjene.
Sa druge strane,prisutan je veliki kompleks i iskljucivost oko podrucja o kojima nema pojma,tako da te teme eskivira.Sa trece strane prisutan je veliki bezobrazluk i ego i od nje i od velikog "intelektualca na intelektualcima" i novopecenog Avazovog piskarala prof.Uge Vlaisavljevica koji druge ljude gledaju sa prilicne visine i misle da su neke vertikale u nasem drustvu,da su oni uceni i umni ljudi a 90 posto ljudi oko njih obicna stoka koju treba nauciti,poduciti i osvijestiti.U tom kontekstu,bilo je prelijepo pratiti nedavnu polemiku muza od ove rospije sa Muharemom Bazduljem o tome da li je Freud setao Hercegovinom ili ne...

Klasican primjer ljudi za koje vazi gore naveden tretman Kreka Banovici i Kakanj.Iskreno joj zelim sve najbolje na privatnom planu,dosta cipela i tretmana za uljepsavanje koji joj ne mogu pomoci,ali da ne gnjavi ljude vise sa svojom pojavom jer je ogavna,odvratna i iritantna.Danasnjim ucenicima koji imaju peh da im predaje bi porucio da ne savijaju kicmu i imaju dosta zivaca,ali da ostanu svoji do kraja.Jer Drugu gimnaziju ne cine likovi i redikule poput Jasminke Kaljanac,Smaje Halilovica,Arnautovicke,Vlaisavljevicke i slicnih kreatura,Druga gimnazija - to ste vi!!!
ja i dan danas kontam šta ona hoće da postigne svojim emisijama u kojim niko nije u pravu i u kojima je bitno da znaš što više napamet definicija :shock:
ja.neron

#132 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by ja.neron »

nije i volio bih javno debatirati (ne kontam šta bi ova riječ trebala da znači) tačnije raspravljati da dotičnom gospođom i da joj pokažem da nije potrebno samo puko pričanje nego i jasno i glasno reči istinu ljudima pa neka me mrze ako ih istina zaboli
Fiore

#133 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Fiore »

homar wrote:Nije isključeno da je ovog @glasrazuma poslala profesorica da malo iziritira forumaše, kako bi mogla dobiti inspiraciju za izradu nove kolumne za Glas srpske, potkrijepljen sa faktima da su i mediji u F BiH, potencirajući na sarajevo-x, isti po retorici i ne gaje kulturu dijaloga kao i neki mediji u RS-u. Ako Sanja smatra da je to istraživačko novinarstvo i kultura dijaloga ja sam unaprijed onaj nekulturni, jer niko nema prava pa ni profesorica Vlaisavljević da posjeduje tapiju na temu "kultura dijaloga", da je jedino ispravno šta ona kaže i da se to mora prihvatiti. Izgleda da je Sanja navikla da joj se aplaudira za ustaljene fraze "mir, mir, niko nije kriv", pa joj sada nešto nije jasno, kako se može neko drznuti da profesorici koja je za svoju misiju progutala toliko stranih i domaćih donacija, da sada kaže da su njene teze lako oborive, da je ona neznam iz kojih razloga na putu da postane medijski zaštitnik onih koji su i dan danas na slobodi a počinili su najstrašnija zvjerstva poslije drugog svjetskog rata.

Zato draga profesorice, stavi se na stranu žrtava genocida u Srebrenici i napiši kolumnu za Glas srpke, a povodom 11.jula, objasni njenim čitaocima stanje duha i fašističku ideologiju koja je na sceni danas u RS, ukaži vladajućoj strukturi na sramne poteze koji su anticivilizacijski, da je ista nespremna da se suoči sa zlodjelima koja su učinjena u ime "srpstva", da ta vladajuća struktura u Rs je protiv "rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici", te dok je ta vlast u takvom stanju sebe svrstava u nacionalističku i fašisoidnu. Budi borac za ljudska prava i slobode i ne prosipaj šuplju.
Kako da ne.. jedva ceka.. treba predavati casove demokratije novim narastajima,treba postovat prava zutih mrava i bijelih kamencica.. da se ne zna ni kosi ni kako si nastao.. Smeta mi sto vazda se mediji bave nebitnim pitanjima.. udarne vijesti.. prevrnuo se u Indiji bus.. stradali kitovi.. i sl. :-)
luciferino

#134 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by luciferino »

Pivo wrote:Uglavnom se slazem sa svim komentarima koje javno iznosi gospodja Vlaisavljević. Međutim, da bi komentari imali vrijednost veoma je bitno gdje se objavljuju. U tome mislim da grijesi vecina kolumnista, pa i Sanja.

Da bi kritika bila uspjesna vazno je da dolazi iznutra. Posebno je to vazno u BiH, jer je stanje takvo da svakodnevno iz Federacije slusamo napade na RS i obrnuto koji jednostavno nemaju efekta jer su shvaceni kao zlonamjerni. Pored toga, njihov efekat je ogranicen i zbog toga sto odredjene novine/tv emisije prate pripadnici samo jednog naroda.

Daleko je veca korist od negativnih komentara o FBIH koji izadju u Avazu i negativnih komentara o RS koji izadju u Nezavisnim. Jedino takvi komentari mogu doci do ciljane publike, i vremenom mogu mjenjati svijest ljudi.

Npr. najvrednije sto je doslo iz 60. minuta nisu napadi na Dodika, vec ukazivanje na zlocine i kriminal koje su pocinili Bošnjaci. Takvi prilozi mogu pripomoci u iznalazenju istine, realnom pogledu na situaciju i time stvoriti temelje za neko bolje sutra. U Federaciji ima jos nekoliko pisanih medija koji na takav nacin otvaraju oci "svojim" Bošnjacima.

Mislim da bi i Sanjini komentari imali vecu ucinkovitost ako bi se zamjenili izdavaci. Pa tako da tekstove koji su namjenjeni Glasu Srpske objavljuje Avaz i obrnuto. U suprotnom ce samo hraniti mrznju, odbojnost i nerazumjevanje koje postoji u ljudima s obje strane zamisljene entitetske granice.
Naslov najnovijeg teksta: "Uspjesna kritika dolazi iznutra". :D

Sarajevo X forum - neiscrpan izvor inspiracije :sax:
Shoshana

#135 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Shoshana »

Evo, meni nesto dosadno, nedjelja navece, pa nemam pametnija posla nego brstim taj Glas Srpske, u kojem Sanja ne uspjede pronaci ni jednu jedinu bljuvotinu (ima ih, samo treba htjeti pronaci). A i kako ce, pobogu, kad sve bljuvotine dolaze iz Federacije. U Federaciji se samo insistira na ratu, i stalno se prozivaju 'oni drugi' i stalno se, pobogu - dokle vise, zahtijeva neka pravda. Najgori od svih je, naravno forum sa-x gdje se non-stop i iskljucivo poziva na ubijanje, klanje i iskorjenjivanje 'onih tamo'...

Napisati takav tekst za novinu, kako Sanja sama kaze 'druge strane' je - huskanje. Da se razumijemo, Sanji je itakako poznato da mediji utjecu na javno mnijenje. Ona cak zna da nije dobro pisati lose o 'neprijatelju'. Ona veoma dobro zna i kakve ce reakcije to njeno pisanje izazvati. I onda jos posalje neku djecicu (htjedoh reci 'baci djecu u lavlje ralje' - ali, nazalost, to je jedan od idioma koje vise ne mozemo koristiti) na forum da se licno uvjere u to kakva smo mi nekulturna bagra. Sanja je postigla upravo ono sto je htjela. Pet novih mladih ljudi (ili deset, ili 50 - ko zna koliko ih se NIJE registrovalo na ovaj forum radi ove teme) zaista misle da sa nama sazivota nema, a, sudeci po postovima forumasa sa 'ove strane' misljenja su poprilicno reciprocna. Bravo Sanja! Hrabro naprijed. Ne daj se smesti. I ne daj nikome da te brani, govoreci kako ti nisi htjela sijati mrznju, kako su tvoje namjere iskljucivo altruisticke i kako si ti u stvari neshvacena ... Ne dozvoli im da od tebe naprave neznalicu koja se hvata igre kojoj nije dorasla i ignoranta koji nije u stanju sagledati posljedice svojih djelovanja.

P.S. Dok sam vec ovdje, moze li mi neko postavi link neke od tih "citavih tema sa prijetecim sadrzajima poput 'ubij i pokolji'" koje su moderatori ovog foruma ostavili nekaznjenim i necenzurisanim?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#136 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Chmoljo »

@Shoshana, hajd shto ti nejmaš šta raditi, ja ne mogu nikako spavati... valjda happy što mi se draga vraća, ali evo, samo za tebe... malo bljuvotina... :D

Poslednji pozdrav belom bratu

Piše: Vedran Savić

Dok je teški medijski rat za pozicije Republike Srpske u toku, teško da je sama vijest o smrti Džeksona izazvala mnogo pažnje, a još manje „rasistička pošalica“ i „malo neobičan nekrolog.“ Zasljepljenim mozgovima obuzetim izmišljenim najezdama mudžahedina, odbranom svetih tradicija etonočistačkog rata, identifikovanjem „petokolonaša“ u vlastitim redovima koji rovare protiv najvećeg srpskog Vožda još od Karađorđa, po njegovim ličnim naputcima, sasvim je nevažna činjenica da je umro neki čudak plastičnog nosa koji od dosade i para nije znao šta će se sobom

KKK NEKROLOG: Poltronski, ulizivački, kukavički, huškački, apologetski, neodgovorni i socijalno neosjetljivi – sve ovo važi za većinu medija u Republici Srpskoj. Za "Glas Srpske", dnevni list u vlasništvu jedinog medijskog magnata u RS Željka Kopanje, odnedavno se može reći da je i rasistički.

U vikend izdanju ovih novina objavljena je čitulja Majklu Džeksonu sljedećeg sadržaja: „Posljednji pozdrav belom bratu Majklu Džeksonu. Nerazdvojni prijatelji: Paša, Bato, Igor Delon, Brane Rudić, Ogi Baa, Grmuša D, Igor Kasagić, Gogo, Balta Čume, Arma, Nemanja Mobis, Sale Servis, Igor Janković, Vlada Srbija, Danko Stanišić i bilder Tadija Tadić.“

Nepažnjom ili zbog čistog profesionalnog idiotizma, nikome od ljudi koji su zaduženi da konačna verzija lista ode u štampu nije čudno zazvučalo da se čitulja daje belom bratu. Kao ni miješanje ijekavice i ekavice, izgleda da se autori nisu uspjeli dogovoriti šta će koristiti pa su odabrali malo jednog i drugog. Da sve bude još gore, vijest da je objavljena čitulja Majklu Džeksonu u Glasu Srpske prenijeli su i drugi mediji u RS i BiH, ali niko nije vidio ništa sporno u tome kako je napisana i kome posvećena. Urednicima i novinarima zvučala je krajnje urnebesno, kao bezalena šala dokonih mangupa, a ne kao monstruozno rasističko iživljavanje.

Iza ovoga bi vrlo lako mogla stajati neonacistička organizacija Nacionalni stroj koja djeluje u Banjaluci, i koja je više puta podržana i instruisana od vođe Gorana Davidovića Firera lično, koji je nekoliko puta posjećivao grad na Vrbasu. Dok je teški medijski rat za pozicije Republike Srpske u toku, teško da je sama vijest o smrti Džeksona izazvala mnogo pažnje, a još manje „rasistička pošalica“ i „malo neobičan nekrolog.“ Zasljepljenim mozgovima obuzetim izmišljenim najezdama mudžahedina, odbranom svetih tradicija etonočistačkog rata, identifikovanjem „petokolonaša“ u vlastitim redovima koji rovare protiv najvećeg srpskog Vožda još od Karađorđa, po njegovim ličnim naputcima, sasvim je nevažna činjenica da je umro neki čudak plastičnog nosa koji od dosade i para nije znao šta će se sobom. A što u gradu ima par ekscentrika i čudaka koji su spremni još i platiti čitulju za tog lutka, šta ima veze, ima ih svugdje po nekoliko, neka i oni sebi daju malo oduška.

TADIJA TADIĆ & FRIENDS: Potpisani u čitulji bilder Tadija Tadić je fiktivni karakter iz srpskog fima „Sedam i po“. Evo kako ga je opisao očigledni poštovalac na sajtu vukajlija.com: „On predstavlja čoveka koji je gnevan ali baš ono u fulu. Neki matorac mu slomio nos kad je bio mali pa on počeo da bilduje u teretani da bi mu se osvetio. A najjače mi ovo kada priča sa nekim likom.“ Slijede neke od replika koje izgovara Tadija Tadić, simbol za smrtni grijeh gnjeva u djelu „Sedam i po“.

O Brus Liju: „’Oćeš ja da ti kažem ko je bio Brus Li? Pička. Kinez. Jaje. Indijanac. Nek' ide da švercuje igračke i torbice. Neka prodaje patike za tri evrića. (...) Prevara jedna kineska. To je on bre.“

O Juriju Gagarinu: „Gagarin sine. Prvi čovek u kosmosu. Rus. Pravoslavac. Kenjao je iz kosmosa i na Gandija, i na sve te indijanske sekte. Zdravstvujte patuljci, prihajat vam jedno pravoslavno govno iz kosmosa.“

Lako je zaključiti da su ostali potpisani prije Tadije Tadića vrlo slični njemu. Hodajući simboli za sasvim neobjašnjivu mržnju i pakost, rasisti u sredini gdje skoro da i nema drugih rasa pa i nacija, ultranacionalisti u ultranacionalističkoj sredini, svoji na svome. Crnca u Banjaluci su mogli sresti nekoliko puta godišnje kad se prošetaju košarkaši iz lokalnih klubova, najveće zlo koje im je mogao napraviti neko od par desetina Kineza vlasnika trgovina je da im za male pare proda neku nekvalitetnu robu. Možda je i to dovoljan povod za rasizam? Nismo svi isti i ne doživljavamo isto stvari.

O Rusiji najviše znaju preko snimaka sa Youtubea gdje ruski avioni poslednje generacije izvode manevre „kobre Pugačova“ koje ne mogu izvesti zapadni takmaci. Rastući u getu BiH, gdje im je drugi dio države mrzak više od pravog Teherana, jedini izleti u inostranstvo su im bili sastanci sa „kolegama“ u Srbiji povodom pokušaja obilježavanja rođendana nacističkih zločinaca ili radni izleti kada je trebalo „urazumiti“ one drugačijih seksualnih opredjeljenja. Nesposobnost sredine da uopšte identifikuje rasizam, a kamoli da ga osudi je sasvim očekivana. Mnogi i danas nisu sposobni da identifikuju šovinizam koji je normalna, svakodnevna pojava, nisu identifikovali etničko čišćenje, progon zbog nacionalne pripadnosti, ratne zločine. Zato ne čudi da u sredini bez rasnih problema niko nije prepoznao podmukli rasizam plasiran od strane malobrojnih članova patoloških subkulturnih grupacija.

"Glas Srpske", taj jadni, apologetski privjesak trenutne vlasti u RS, kao i svih prethodnih i budućih, bez provjere i pažnje je kao i mnogo puta do sada, objavio rasistički pamflet čijom žrtvom je postao Majkl Džekson i poslije smrti. U gomili gadarija koje svakodnevno objavljuju, još jednu koja malo više smrdi nije ni lako primjetiti. Vjerni čitaoci su ionako uvijek zadovoljni.

KILAVA SEDMA SILA: Medijsku sliku RS je odnedavno obogatio, bolje rečeno zagadio, još jedan „banjalučki političko informativni magazin“ pod nazivom "Politika". Nepotpisani uvodničar, vjerovatno direktor i glavni i odgovorni urednik Anđelko Kozomara, ne cilja visoko od početka. „Naravno, da pri tom, ne obećavamo nikakvu apsolutnu nezavisnost ili neke bezgranične medijske slobode, jer ni jedno ni drugo, jednostavno ne postoje nigdje na svijetu, pa je otud, tako nešto, složićete se, nemoguće da bude samo kod nas. (...) Ali nismo tu ni da rušimo ni da postavljamo, pogotovo ne političare ili direktore. Novinari jednostavno ni nemaju tu zadaću, a još manje imaju tu snagu i toliku moć“, poručuje uvodničar.

Nije neshvatljivo da u RS novinari nemaju tu snagu i moć, ali ako je već obišao cijeli svijet i uvjerio se da nigdje ne postoje bezgranične medijske slobode, Kozomara bi trebao znati da ima mjesta gdje ministri, premijeri, predsjednici država daju ostavke nakon afera objavljenih u štampi. Pošto oni ne žele nikoga ni rušiti, „pošteni“ Kozomara je svjestan profila potencijalnih čitalaca „pošteno“ najavio da oni neće ništa ni pokušavati. Osim kad je u pitanju entitetska televizija čiji je bio generalni direktor.

I tako, sa naslovnice novorođenčeta zlokobno nas gleda – pogodite ko? Jedini srpski Vožd naravno, onaj koji je ponosan što je RS vratio dostojanstvo. Na devetoj stranici komentar Kozomare u kojem „iskusno“ zaključuje kako će nekadašnji Vožd Karadžić u Hagu donijeti moralnu satisfakciju svim Srbima iz bivše SFRJ i da je „zato očekivati da će na stub srama za stotine hiljada ubijenih, osakaćenih i unesrećenih na ovim prostorima objesiti mnoge svjetske lidere tog vremena.“ Svjetska ekskluziva, Kozomara halucinira da će Karadžić i u Hagu vješati. Prije nego što ih sve objesi, Karadžića će kao i svako drugo pravdoljubivo biće u nepravednoj borbi sa svjetskim moćnicima zadesiti „najprljaviji i najmorbidniji scenario, dosad već viđen, da glavnog optuženog, prije kraja suđenja izda – srce“, pomahnitalo predviđa Kozomara. U intervjuu sa Miloradom Dodikom, osim grandiozne činjenice da mu je Sergej Lavrov lično čestitao rođendan, još nekoliko do sada „neviđenih pikanterija“. Na lamentiranje Kozomare da se „u javnosti sve više osjeća nelagoda i strah da nas i Srbija napušta, da nas ni ona više tako snažno i otvoreno ne podržava“ te da te strahove pothranjuju činjenice da se najavljeni Boris Tadić nije pojavio na dvjema manifestacima u Banjaluci, Vožd između ostalog odgovara: „Naravno, imamo i primjedbe. Već dvije godine intenzivno tražim od njih da svim Srbima u RS i BiH automatski priznaju dvojno državljanstvo u Srbiji, a ne da nas provlače kroz proceduru koja traje po nekoliko mjeseci, pa čak i godinu dana. Mislim da je sasvim logično i razumno da svi Srbi, ma gdje živjeli, imaju dvojno državljanstvo Srbije. To je uradila Hrvatska. Kada bira svoj parlament za njega glasaju i ljudi odavde. To rade i Mađari i Rumuni i Bugari. Sve zemlje, čak i one koje pripadaju EU, dale su svom narodu, bez obzira gdje živi status dvojnog državljanstva i aktivno biračko pravo.“

DUOS DESPERADOS: Demanti za nas naivne koji smo mislili da se Dodik i Tadić ludo zabavljaju u čestim međusobnim susretima, ustvari se vodi teška borba među prijateljima o tako „suštinskim“ pitanjima. Relativna novost u odnosu na uobičajene bljuvotine koje Dodik svakodnevno ispaljuje je i priča o „petokolonašima“. Objašnjava da „stranci ovdje pronađu ‘petokolonaše' i onda pokušavaju da upravljaju vašom zemljom bez ikakve odgovornosti.“ Vrlo hrabre riječi za čovjeka kojeg su ti stranci doveli na vlast i prvi i drugi put, da još neko pomisli da sam za sebe govori da je „petokolonaš“. Kozomara je dodao i tri anterfilea u tekst, sa znakovitim naslovima; nisam Bosanac, izdajnici, Gregorijan i Babić. U ovom pod nazivom izdajnici Dodik otvoreno proziva bivšeg predsjednika RS Dragana Čavića, a naslovom trećeg Kozomara „stidljivo“ sugeriše ko bi još mogao biti „petokolonaš“ kao i njihov mentor. Pa onda slijede tekstovi o tome kako je „milijarde dijelio Alija Izetbegović“, pa „Srbiji nedostaje Vojislav Koštunica“, pa dva teksta u kojima se Kozomara razračunava sa sadašnjim rukovodstvom RTRS-a čiji je bio direktor, pa neplaćena reklama za oftamološku ordinaciju njegovog brata pod krinkom teksta posvećenog novim naučnim dostignućima, te mali tekst posvećen Hrvatskoj pod nazivom „tako lijepa, a tako – opasna“. Politika prenosi navodno pisanje italijanskih medija koji upozoravaju svoje građane da ne ljetuju u Hrvatskoj. „Turisti su upozoreni da je Hrvatska zemlja kriminala i korupcije, da su njeni gosti izloženi hordama zla, pljačkašima, silovateljima i ubicama koji ta zlodjela, tvrde zapadni mediji, čine gotovo na očigled korumpirane policije. Posebno je opasno, upozoravaju svoje građane magazini u zemljama razvijenog zapada, na hrvatskom Jadranu ići u noćne klubove, koji su neizbježan dekor svakog ljetovanja, jer ovdje vladaju droga, kriminal i trgovina bijelim robljem“, piše "Politika".

Ipak, titula najvećeg smeća u ovom fekalnom medijskom proizvodu pripada tekstu izvjesne Mirele Runjo koji je posvećen svečanom otvaranju ponovo izgrađenog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. Izgradnja hrama počela je 1925. godine, predat je na molitvenu upotrebu 1939., a porušen 1941. Ponovo se počelo sa gradnjom 1992. i nedovršen hram je otvoren 2009. Što se tiče finansija saznali smo da do sada nije pređena cifra od sedam milona dolara koliko je navodno koštao stari hram, a da će samo još neurađeni mozaici koštati tri miliona evra. Starješina hrama, protojerej Ratko Radujković, objašnjava brojne tajne i neobjašnjive momente koji su propratili izgradnju. Kaže da su zvona za hram izrađena u Insbruku kao i ona porušenog hrama, i da je on želio da zvone u b-duru jer je to najskladniji trozvuk. „Mnogi su mi rekli da im je žao kad zvona prestanu zvoniti, toliko su harmonična. Interesantno je da smo, dogovarajući ovaj posao, tražili da zvona budu u b-duru a izvođači su nam rekli da su i predratna zvona bila tako rađena. Zamislite, poklopilo se ono što je bilo nekad i što smo mi željeli sad“, ushićen je Radujković. Ali prava misterija je tek lim za kupole hrama. „Na kupolama je pozlaćeni lim, koji se radi samo u Rusiji i to je najnovija vojna tehnologija sa Urala, koja radi pozlatu za satelite. Ja sam našim tehnolozima dao uzorke da ih provjere, jer sam želio da je, kad toliko ulažemo pokrijemo kao u Rusiji, da se sija, da se vidi da je to jedan od ljepših hramova. I kad su naši tehnolozi napali hemikalijama uzorke, ništa se nije desilo. Kad su počeli brusiti, on se samo više zasijao. Pitali su kakva je to tehnologija, međutim taj direktor Ipatov, rekao je da ni on ne zna – i to je tajna, jer se tehnologija ne otkriva nikome“, u ekstazi priča Radujković. Poentira već obnevidio od svepravoslanog užitka riječima: „Radost je velika, neizmjerna. Svi građani miluju očima ovaj hram. Ovo treba da bude remek djelo kulture i građevinarstva srpskog naroda“, smatra Ratko a pridružuje se Mirela konstatujući da „hram ponovo ponosno stoji u centru Banjaluke i najskladnijom harmonijom svojih zvona unosi radost u srca svih vjernika, koji s ponosom gledaju svoju svetinju, prekrivenu pozlaćenom ruskom tajnom.“

Vrijedi još istaći kvazinaučni tekst o pjevanju uz gusle, ali nabrajanje bisera ovog medijskog otpada kanalizacijske vrijednosti trajalo bi beskrajno. Tako izgleda „moderni banjalučki politički magazin dvadeset prvog vijeka“, a on je i šablon kako su krojeni ostali dnevni i sedmični časopisi. Magijska svijest iz najgoreg perioda srednjevjekovne teokratije, jedinstvo crkve i države, u ovom slučaju entiteta, šovinizam, bespogovorno službovanje, odanost i pokoravanje vladaru su vrijednosti koje promovišu „mladi, obrazovani i veoma talentovani novinari kao i iskusni i provjereni znalci pisane riječi“, kako piše u uvodniku "Politike". Neobrazovanost, profesionalni diletantizam, korumpiranost i moralna neosjetljivost su preduslovi ovakvog stanja. Pravila igre postavlja režim, a ovaj je sazdan od svih tih elemenata. Proizvodnja bildera tadija tadića je izgleda unosan posao.

:-D
Shoshana

#137 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Shoshana »

Ali ovo nije sa naseg, nacionalistickog, mrznjo-raspirivackog i koljackog foruma :oops:
Chmoljo

#138 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Chmoljo »

Shoshana wrote:Ali ovo nije sa naseg, nacionalistickog, mrznjo-raspirivackog i koljackog foruma :oops:
ama ovo ti je sa poznatog fašističkog sajta e-novine :D koje uređuje grozni ksenofob i nekulturni govornik i debatant Pera Luković :D puj sram ga bilo :D
Shoshana

#139 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Shoshana »

Chmoljo wrote:
Shoshana wrote:Ali ovo nije sa naseg, nacionalistickog, mrznjo-raspirivackog i koljackog foruma :oops:
ama ovo ti je sa poznatog fašističkog sajta e-novine :D koje uređuje grozni ksenofob i nekulturni govornik i debatant Pera Luković :D puj sram ga bilo :D
:D Jesi li se s mjesta pomakao kad si mu ime pisao? Nemoj da te sta spopadne, gluho bilo.....

Salu na stranu, ja bih zaista zeljela vidjeti neku od tih tema u kojem se na ovom forumu poziva na ubijanje i klanje, nekaznjeno i nesankcionisano.
Chmoljo

#140 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Chmoljo »

Shoshana wrote:
Chmoljo wrote:
:D Jesi li se s mjesta pomakao kad si mu ime pisao? Nemoj da te sta spopadne, gluho bilo.....

Salu na stranu, ja bih zaista zeljela vidjeti neku od tih tema u kojem se na ovom forumu poziva na ubijanje i klanje, nekaznjeno i nesankcionisano.
kaže naš pametni narod: da budala zna da je budala, dvije bi pameti imao :-D

nikad ti ovakve poltrone ne možeš ubijediti u nešto, pa čak ako je to i očito (kao što je to da takvih tema NEMA!!!), jedino ih možeš nadglasati natjerati ih da podviju rep do iduće dobre prilike za njihove nebuloze.

kako ti rekoh, ljudi su .... loši. ;-)
Armen

#141 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Armen »

LudaMala82 wrote:Dozvole za rad elektronskih medija daje RAK i postoji brdo pravilnika koje takvi mediji trebaju poštovati. Ti isti mediji se često pozivaju na razne pravilnike kada njih neko želi ograničiti ali sami ne žele poštovati pravila misleći da su Bogom dani. Misle da su iznad zakona a čini mi se da i jesu! Portal je javni medijski prostor i kao takav bi trebao poštovati osnovna pravila i ako ništa drugo poštovati sopstvene pravilnike.

Ono što je meni najtužnije jeste da ste od čitavog, predivnog teksta izabrali taj dio...Ostatak suviše boli da bi se o njemu razgovaralo?

Kakva glupost, pa nije Forum (sto mu i samo ime i kaze) elektronski medij i za to se ne daju dozvole ...cccccccccccc......
rado_vidjen

#142 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by rado_vidjen »

joj rashe, legende. reinkarnacija mahatme gandija. :)
100% za BiH

#143 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by 100% za BiH »

čitam i opet čitam i ne mogu da vjerujem kuda vodi forum. šta mu je ba cilj. Jarane, jel važno kako su uređeni mediji i kojem od nadležnih institucija pripada uređenje elektronskih medija...da li je uopšte važno to za RAK ili je mnogo važnije ovo što je napisano o Kuli. Mislim nekako da je taj članak o Kuli i pisanje jednog logoraša mnogo fakat važnije nego sva ova spika oko RAKa. Ja nekako stalno razmišljam o toj Kuli i tom tekstu. Zaista mi je žao da je skinut s ovog foruma, a baš briga za rak i sva vaša prepucavanja dal ili ne podliježe konroli. Pitam se šta je moglo pisati u tom tekstu da izazove administratora na banovanje a ovoliko drugih stvari nije podleglo banovanju. nekako gledajući ovaj forum može se samo vidjeti jedna strana, drugih postova nema. A ako ovaj tekst zadnji u Avazu nije nije patriotski onda nisam ni ja Bosanac. Kad sam vidio ove postove u kojima se priča sve i svašta odlučio sam se javiti iako izmjegavam ovakva mjesta i ne forumam se. Ali ne mogu da shvatim jarane, šta je to loše u nama. Mora se fakat biti baš zao da se iz tog teksta izvuce poenta da ona brani direktora. ne kontam. kako meni se cini ona je samo navela kakvih sve jezika ima u medijima i na ovakvim forumima, a da se skida jedna tužna pretužna priča jednog logoraša. ne mogu da prestanem da mislim o tome. Nikako ne kontam, ali valjda je to demokratija
black

#144 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by black »

zoom66 wrote:
a sad kao forumas: joj cime li se sve ne sluze. :oops: :sad:
i to tako providno ;-)
svijet

#145 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by svijet »

Vjerovatno ce i za mene moderator reci da sam Radovan. To je valjda njegova oznaka za sve one koji po njegovom mišljenju govore "za Sanju". Ali neka bude. Sa radovanom ili bez pratila sam upute koje su upućene 100% bih i na tim stranicama sam pokušala naći uporište za ovoliko ružnih rijeci i ovoliko priče o kulturi dijaloga. Malo sam presurfala dalje po internetu i primijetim mnogo pozitivnih natpisa o toj Sanji. Između ostalog vidim da pokušava svijet dovesti u BiH. I zaista što rečeno na nekom od prethodnih postova, mislim da bi bilo dobro okaniti se corava posla i ostaviti ženu na miru...neka piše i treba da piše ako će to nešto primijeniti. To kako ću ja privatno i u svom društvu zvati Karadžića, Mladića i njima slične je moja stvar i svako s tim nosi određene emocije...ali to isto ne moram slušati s televizije i čitati iz novina. Ako ste već odlučili pisati o njoj lično loše onda ste to trebali zatvoriti u mali svijet i napisati "Za sve koji mrze sanju" pa da se bar zna kuda to vodi. Jer ne zamjera se njoj to što piše za Glas Srpske već zato što piše, a to se masi ne sviđa. Vi kako hoćete, a ja pozdravljam ideju Svjetskog debatnog takmičenja u BiH kako pročitah. Bravo za nju...a vama sretno s tim prepiskama.

P.S. Nisam Radovan ali mi to vjerovatno neće moderator vjerovati.
Abacija

#146 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Abacija »

Rekoh ja njoj/njima (koliko ih vec ima) da se nauci internetski bonton.

Zar je toliko tesko otici do biblioteke i posuditi Forum for dummies?! Mislim... :roll:
bach

#147 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by bach »

svijet wrote:Vjerovatno ce i za mene moderator reci da sam Radovan. To je valjda njegova oznaka za sve one koji po njegovom mišljenju govore "za Sanju". Ali neka bude. Sa radovanom ili bez pratila sam upute koje su upućene 100% bih i na tim stranicama sam pokušala naći uporište za ovoliko ružnih rijeci i ovoliko priče o kulturi dijaloga. Malo sam presurfala dalje po internetu i primijetim mnogo pozitivnih natpisa o toj Sanji. Između ostalog vidim da pokušava svijet dovesti u BiH. I zaista što rečeno na nekom od prethodnih postova, mislim da bi bilo dobro okaniti se corava posla i ostaviti ženu na miru...neka piše i treba da piše ako će to nešto primijeniti. To kako ću ja privatno i u svom društvu zvati Karadžića, Mladića i njima slične je moja stvar i svako s tim nosi određene emocije...ali to isto ne moram slušati s televizije i čitati iz novina. Ako ste već odlučili pisati o njoj lično loše onda ste to trebali zatvoriti u mali svijet i napisati "Za sve koji mrze sanju" pa da se bar zna kuda to vodi. Jer ne zamjera se njoj to što piše za Glas Srpske već zato što piše, a to se masi ne sviđa. Vi kako hoćete, a ja pozdravljam ideju Svjetskog debatnog takmičenja u BiH kako pročitah. Bravo za nju...a vama sretno s tim prepiskama.

P.S. Nisam Radovan ali mi to vjerovatno neće moderator vjerovati.
Svi smo mi Radovan reći će mnogi, nažalost...
Shoshana

#148 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by Shoshana »

svijet wrote:Vjerovatno ce i za mene moderator reci da sam Radovan. To je valjda njegova oznaka za sve one koji po njegovom mišljenju govore "za Sanju".
Kakva ruzna insinuacija... Da si imalo pratila ovu temu, primijetila bi da je @Radovan nadimak kojim se koristio jedan, sada vec ex- forumas, a nikakva oznaka za sve koji govore za Sanju. Kako vas bolan vise nije sramota.

Ne smeta meni (evo, ja sam se bas okomila na Sanju) sto Sanja pise. Ne smeta mi ni sto pise za Glas Srpske. Nek pise i za Kim -il Jonga, ako joj se da... Nego je stvar u tome sta Sanja pise. Kako i o kome pise.

Ideje o razgovorima, druzenjima i ucenju mladih da argumentovano analiziraju bilo koju situaciju je krajnje pozitivno, u svim drustvima, ne samo u nasem. Ti demokratski kruzoci nisu Sanjina izmisljotina, radila sam u jednom takvom i sama. NIje nikakav problem sto Sanja organizuje susret pletilja na Romaniji. Dapace - odlicno. Problem je sto Sanja s jedne strane ubire poene i pravi sebi EPP takvim kruzocima, a s druge strane koristi te iste poene (odnosno imunitet koji ona zamislja da joj ti poeni daju ) za potpirivanje mrznje, predrasuda i netrpeljivosti.

KAko ti, ili iko drugi mozete sjesti i mirne duse izjaviti da se Sanja bori za neki mir i suzivot, kada ta ista Sanja sjedne i napise kako se u Sarajevskim medijima poziva na klanje... bez da to potkrijepi ijednim jedinim citatom (sto bi bio profesionalizam koji Sanja zahtijeva od drugih). Da toj istoj Sanji smeta sto se u Sarajevskim medijima stalno pise o ratu, i sto se na forumima ne brisu postovi koji traze kaznjavanje krivaca, i sto se stalno bakcemo prebrojavanjem mrtvih, a ne smeta joj na primjer ovo pismo citaoca koje njena novina uredno drzi na portalu http://www.glassrpske.com/vijest/17/pis ... u-BiH.html

Da li je tebi, ili ikome drugom imalo upitno da su par ovih mladih ljudi koji su se iznenada pojavili na ovoj temi Sanjini sticenici? Da li bi ti bilo mrsko, onda, da mi objasnis kako je i zasto Sanjin sticenik ubijedjen da mi njega mrzimo? Odakle Sanjinim pulenima te predrasude? Eno, bolan, dijete vapi, 'nemojte mene mrziti'.... Odakle njemu ta ideja da ja njega mrzim? Nije clan ovog foruma (do juce nije bio), nikada nismo izmijenjali ni par osnovnih recenica, nije dosao na ovaj forum da sa mnom porazgovara o hokeju, niti sa nekim drugim o fudbalu, niti sa nekim trecim o psima i mackama. Nista o nama ne zna, osim onoga sto je Sanja napisala. I kako-li, zasto-li - on zna da ja njega mrzim. Eto ti posljedice Sanjine borbe za mir i suzivot.

A posebna je prica sto Sanja nema bijele bubrege, da, shodno svojim bombasticnim naslovima zaista napadne neki 'ugledni sarajevski medij' nego je opicila po forumu. Pa je 45 909 ljudi o kojima ne zna apsolutno nista proglasila huskacima i sijacima mrznje. Sanja je, mene licno, kao clana ovog foruma proglasila huskacem i sijacem mrznje. Mada Sanji nije bas najjasnije da li je forum posljedica ili izvor nacionalisticke mrznje, ona kaze da mediji kreiraju javno misljenje... Meni je nevjerovatno zanimljivo kako i zasto se Sanja nije usudila okomiti na najcitanije Sarajevske novine. Ako je u Sarajevu najvise mrzitelja, huskaca i nacionalista, logicno bi bilo da je najcitanija dnevna novina i najveci izvor takvih zala. Zar ne? Ali, Sanjina nepokolebljivost u borbi za mir i suzivot ima granice. Konvertibilne marke!

E, dosta vas je vise, pa vi stvarno mislite da smo mi s grane spali. Idi poruci Sanji da ide i plete, jedino sto ce tako moci zasrati ce biti par priglavaka.
dr.Gonzo

#149 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by dr.Gonzo »

@Shoshana
Eh sad, zasto se ja tebi izvinjavam (a na samu sebe sam ljuta). Zato sto je meni jasno, i bilo mi je jasno jos i sinoc - da su tvoje namjere dobre. Ono sto u prvoj huji nisam skontala je da si ti dijete od kojih.... 20-ak godina, i da vas je - vas 5-6 neka vaska od covjeka poslala na ovaj forum - upravo sa namjerom da izazovete reakcije kakve ste izazvali. Ti i ja, dragi moj, i jos nas nekolicina, smo ispali marionete manipulisane od strane neke osobe koja ce na svemu tome nastaviti graditi svoju karijeru.
Ti nasjede jer si mlad i zelen, a ja jer me se ubolo tamo gdje me tisti. Sto ti toga nisi svjestan je zanemarivo i oprostivo. Ali osoba koja vas je poslala u 'mirnodopsku misiju' je ili 1) nevjerovatno zla, prefrigana, proracunata nacionalisticka gnjida, ili je 2) nevjerovatno hladnokrvna, proracunata ignorantna gnjida, kojoj se jebe zivo koliko ce ljudi pogaziti - da bi napravila svoju karijeru.
Kao sto si rekla, tuzno je u cijeloj ovoj epizodi sa "debatantima" sto mi se cini da su ova djeca dosla na forum sa dobrim namjerana. Po onome sto smo mogli procitati, ocito je da nisu uspjeli da ostanu van medijske masine RS. Ali i to je sasvim normalno - tesko je ocekivati da neko od 18 godina moze znati sta se sve dogadjalo u doba kad je bio u pelenama, pogotovo ako iz medija stalno slusa istu pricu. Oni su na ovome forumu ipak pokazali volju za dijalogom, i ako cemo iskreno, bili su docekani na noz. Cinjenica da je glasrazuma banovan radi "prosipanja ubleha i vrijedjanja zdravog razuma forumasa" ne ide u prilog dobroj reputaciji i kvalitetu foruma, barem kako ih ja shvatam. Pa ako je covjek ovdje dosao da diskutuje i pokazao neke elemente dobre volje (ma kako ne bio u pravu), mislim da je zasluzio da mu neko "pobije argumente". Ovako je situacija ispala ruzna - bas kao u nekom od Sanjinih clanaka kad prica da su u FBiH iskljucivi prema ljudima iz RS i njihovim misljenjima. Eh sad, da li je ova epizoda gore potvrda onoga o cemu je Sanja pisala, ili pazljivo osmisljena igra manipulacija i induciranja ponasanja u drugim ljudima, sa ciljem stvaranja materijala za nove kolumne i ostvarivanja licne koristi? Svaka njoj cast, al da je neki evil masterind toga tipa - u to vec sumnjam.

Sto se tice razloga zasto su se ovi likovi pojavili na forumu, mislim da postoje i jednostavnija objasnjenja od ovih tvojih. Zasto uopste mislis da ih je neko poslao? Mogli su na puno nacina saznati za ovaj forum i temu, a verzija da ih je Sanja poslala (direktno ili indirektno - suptilnim manipulacijama) mi zvuci suvise nategnuto, pogotovo jer nema konkretnih dokaza. Vjerovatnije mi se cini da su ovi ljudi negdje(od prijatelja, citanjem GS) pokupili pricu da neko ovdje "napada" Sanju, pa su je iz nekih licnih razloga (na primjer postovanja) dosli "braniti" metodama koje su naucili u tim debatama. Al' mi o svemu tome mozemo samo nagadjati.
chinese_water

#150 Re: Sanja Vlaisavljević piše za Glas srpske

Post by chinese_water »

dr.Gonzo wrote:@Shoshana
Eh sad, zasto se ja tebi izvinjavam (a na samu sebe sam ljuta). Zato sto je meni jasno, i bilo mi je jasno jos i sinoc - da su tvoje namjere dobre. Ono sto u prvoj huji nisam skontala je da si ti dijete od kojih.... 20-ak godina, i da vas je - vas 5-6 neka vaska od covjeka poslala na ovaj forum - upravo sa namjerom da izazovete reakcije kakve ste izazvali. Ti i ja, dragi moj, i jos nas nekolicina, smo ispali marionete manipulisane od strane neke osobe koja ce na svemu tome nastaviti graditi svoju karijeru.
Ti nasjede jer si mlad i zelen, a ja jer me se ubolo tamo gdje me tisti. Sto ti toga nisi svjestan je zanemarivo i oprostivo. Ali osoba koja vas je poslala u 'mirnodopsku misiju' je ili 1) nevjerovatno zla, prefrigana, proracunata nacionalisticka gnjida, ili je 2) nevjerovatno hladnokrvna, proracunata ignorantna gnjida, kojoj se jebe zivo koliko ce ljudi pogaziti - da bi napravila svoju karijeru.
Kao sto si rekla, tuzno je u cijeloj ovoj epizodi sa "debatantima" sto mi se cini da su ova djeca dosla na forum sa dobrim namjerana. Po onome sto smo mogli procitati, ocito je da nisu uspjeli da ostanu van medijske masine RS. Ali i to je sasvim normalno - tesko je ocekivati da neko od 18 godina moze znati sta se sve dogadjalo u doba kad je bio u pelenama, pogotovo ako iz medija stalno slusa istu pricu. Oni su na ovome forumu ipak pokazali volju za dijalogom, i ako cemo iskreno, bili su docekani na noz. Cinjenica da je glasrazuma banovan radi "prosipanja ubleha i vrijedjanja zdravog razuma forumasa" ne ide u prilog dobroj reputaciji i kvalitetu foruma, barem kako ih ja shvatam. Pa ako je covjek ovdje dosao da diskutuje i pokazao neke elemente dobre volje (ma kako ne bio u pravu), mislim da je zasluzio da mu neko "pobije argumente". Ovako je situacija ispala ruzna - bas kao u nekom od Sanjinih clanaka kad prica da su u FBiH iskljucivi prema ljudima iz RS i njihovim misljenjima. Eh sad, da li je ova epizoda gore potvrda onoga o cemu je Sanja pisala, ili pazljivo osmisljena igra manipulacija i induciranja ponasanja u drugim ljudima, sa ciljem stvaranja materijala za nove kolumne i ostvarivanja licne koristi? Svaka njoj cast, al da je neki evil masterind toga tipa - u to vec sumnjam.

Sto se tice razloga zasto su se ovi likovi pojavili na forumu, mislim da postoje i jednostavnija objasnjenja od ovih tvojih. Zasto uopste mislis da ih je neko poslao? Mogli su na puno nacina saznati za ovaj forum i temu, a verzija da ih je Sanja poslala (direktno ili indirektno - suptilnim manipulacijama) mi zvuci suvise nategnuto, pogotovo jer nema konkretnih dokaza. Vjerovatnije mi se cini da su ovi ljudi negdje(od prijatelja, citanjem GS) pokupili pricu da neko ovdje "napada" Sanju, pa su je iz nekih licnih razloga (na primjer postovanja) dosli "braniti" metodama koje su naucili u tim debatama. Al' mi o svemu tome mozemo samo nagadjati.
doci na forum na kojem je bukvalno dignuta hajka protiv kantonalne vlade zbog ubistva Denisa i prosipati pricu o ubistvu iz nacionalistickih razloga jeste prosipanje ubleha i zesce vrijedanje zdravog razuma...ubistvo je iz nacionalistickih ideja? evo kako Sarajevo reaguje:
http://www.youtube.com/watch?v=WcXBOKx-rQk

a gdje su slicne stvari po rs? pas u bebinom mezaru? da li da nabrajamo svaki put slicne incidente? kome vise da dokazujemo?
zasto se nikad niko u rs nije digao kad se nesto takvo desi? i sta ce on meni palamuditi za takve stvari? da prostis... imam druga ... zove se Nenad, imam druga zove se Ivan ... imam druga zove se Milan ... zivimo u istoj zgradi ... a neki bi htjeli od Sarajeva praviti nekakav Teheran (za koji btw blage veze nemaju kakav je)
nije to u rs vise toliko ni individualna stvar ... to je njihov kolektivni nacin razmisljanja ... naravno, ima izuzetaka, ali u toj mjeri ... da ja smatram da nisu ni vrijedni spomena ... kad bi se organizovali (a NIKADA nece, za bilo sta) protesti u Visegradu za ovaj slucaj pas u mezaru ... htjela bi doci 3 covjeka a i ta 3 ne bi smjeli od ostatka rulje... to je tako... tamo se jedino mogu desiti protesti protiv postavljanja kamena temeljca za dzamiju i to je vrhunac kolektivne svijesti rs-a !
Post Reply