GRAS - karte
-
MAN-lion's coach
#126 Re: GRAS - karte
....
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:06, edited 1 time in total.
- poznanik
#127 Re: GRAS - karte
Nije ni javašluk, već drskost, bezobrazluk i malograđanski pristup društvenoj imovini zapostavljajući je pod sopstvenom...MAN-lion's coach wrote:Ma jah,90% ljudi koji prime kartu (koji su uposleni) prodaju pa onda pjene kada ih neko izbaci iz vozila...
Imaju godišnje stud.karte pa opet dobar dio nije kupio,znači nije stvar ni cijene nego javašluka.
- sheilak
#128 Re: GRAS - karte
Posto vidim da si obavijestena o GRAS-u, mozes li mi reci zasto nema karata za trolejbus i tramvaj u kioscima? Kao sto znamo, te karte su jeftinije, a one kod vozaca skuplje. Mi KOJI UVIJEK KUPUJEMO KARTU primorani smo sada je kupovati po skupljoj cijeni. Mislim, mozda ti je poznat razlog zasto karata u kioscima nema.MAN-lion's coach wrote:Ma jah,90% ljudi koji prime kartu (koji su uposleni) prodaju pa onda pjene kada ih neko izbaci iz vozila...
Imaju godišnje stud.karte pa opet dobar dio nije kupio,znači nije stvar ni cijene nego javašluka.
Inace, zaista im je prijevoz preskup. Ja sam samo danas dala za karte 7, 20 KM.
-
MAN-lion's coach
#129 Re: GRAS - karte
........
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:04, edited 1 time in total.
- Edin H.
#130 Re: GRAS - karte
MAN-lion's coach wrote:sheilak wrote:Posto vidim da si obavijestena o GRAS-u, mozes li mi reci zasto nema karata za trolejbus i tramvaj u kioscima? Kao sto znamo, te karte su jeftinije, a one kod vozaca skuplje. Mi KOJI UVIJEK KUPUJEMO KARTU primorani smo sada je kupovati po skupljoj cijeni. Mislim, mozda ti je poznat razlog zasto karata u kioscima nema.MAN-lion's coach wrote:Ma jah,90% ljudi koji prime kartu (koji su uposleni) prodaju pa onda pjene kada ih neko izbaci iz vozila...
Inace, zaista im je prijevoz preskup. Ja sam samo danas dala za karte 7, 20 KM.
Nije u mojoj nadležnosti da vodim računa što karata nema u kioscima koji u 90% slučajeva i ne postoje na stanicama da se kupe.Druga stvar nisam u liniji obavještavanja što karata u trafikama nema.
Nego,jelde da je jeftinije kupiti mjesečnu kartu nego dnevno u prosjeku trošiti 7,20KM???
Da ti dočaram,matematika je jednostavna.
Mjesečni kupon je 53 KM i služi čitav mjesec za vožnju (osim na expres i međuentitetskim linijama).
Ako tebi nije žao davati npr. 20 radnih dana u prosjeku 3,6KM to je 72KM mjesečno samo na tih 20 dana za po dvije vožnje.
Ali to ti je kao neki prosjek (3,6KM) a ustvari daješ puno više.
Uostalom karta kod šofera je uvijek i svugdje skuplja.
Nije tacno, u Engleskoj pojedinacnu kartu ne mozes ni kupiti na kiosku, samo kod sofera.
To je dio njegovog posla da valja karta i onemoguci sverc, jer moras mu pokazati kartu ili kupiti pojedinacnu kada ulazis u vozilo.
-
MAN-lion's coach
#131 Re: GRAS - karte
.....
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:04, edited 1 time in total.
- sheilak
#132 Re: GRAS - karte
@Man-lions...
Pa, ok je sve to. Ja ne bih ni kupovala kartu kod vozaca da je mogu gdje drugdje kupiti. Ali, ne mogu jer nemaju automata za karte, a ako zelim izbjeci maltretiranje revizora, moram je dakle kupiti kod vozaca. Dakle, ako se vozim 20 dana mjesecno po toj cijeni, placam im 16 KM vise. A to ne zelim.
Tebi sam se obratila jer mi se ucinilo da si upoznata sa internim desavanjima u GRAS-u. Trudis se zaista opravdati GRAS-ov bezobrazan stav prema gradjanima. I, molim te, nemoj mi se s visoka obracati.
Meni ne vrijedi mjesecna karta jer cu se radije voziti komercijalom, ali kako je ona postala jako nepouzdana, prisiljena sam se voziti prljavim trolejbusima i tramvajima.
Barem ovaj mjesec.
Pa, ok je sve to. Ja ne bih ni kupovala kartu kod vozaca da je mogu gdje drugdje kupiti. Ali, ne mogu jer nemaju automata za karte, a ako zelim izbjeci maltretiranje revizora, moram je dakle kupiti kod vozaca. Dakle, ako se vozim 20 dana mjesecno po toj cijeni, placam im 16 KM vise. A to ne zelim.
Tebi sam se obratila jer mi se ucinilo da si upoznata sa internim desavanjima u GRAS-u. Trudis se zaista opravdati GRAS-ov bezobrazan stav prema gradjanima. I, molim te, nemoj mi se s visoka obracati.
Last edited by sheilak on 23/09/2010 22:51, edited 2 times in total.
- Edin H.
#133 Re: GRAS - karte
Ne odgovaram ti na cijeli post nego na onaj dio koji mi je zasmetao, a to je tvoja konstatacija da su karte uvijek i svagdje skuplje kod vozaca.MAN-lion's coach wrote:Edin H. wrote: Nije tacno, u Engleskoj pojedinacnu kartu ne mozes ni kupiti na kiosku, samo kod sofera.
To je dio njegovog posla da valja karta i onemoguci sverc, jer moras mu pokazati kartu ili kupiti pojedinacnu kada ulazis u vozilo.
Ja o jednom ti o drugom.![]()
![]()
Ja odgovaram na pitanje gore poviše zašto nema karata na trafici i tarifi jer spominje cura da je karta skuplja u vozilu nego u trafici.Upravo skuplja da ne zadržavaš vožnju.Drugo ti ove pojedinačne karte i ne možeš pođoniti pogotovo jer revizori znaju po voznom nalogu kod šofera serijske brojeve karata,kao i zastarjele karte,karte bez vodenog žiga i sl.
Makar se malo potrudi da pročitaš.Komplet post.![]()
I što bezrazložno povećavaš font moje rečenice nema veze sa onim šta ja govorim.
Font je povecan da bi svima bilo jasno sta rece i osta ziv/a
Ne salim se, da bi ti bilo jasno na koji dio se odnosi moj komentar.
-
MAN-lion's coach
#134 Re: GRAS - karte
..
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:05, edited 2 times in total.
-
MAN-lion's coach
#135 Re: GRAS - karte
.....
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:05, edited 1 time in total.
- poznanik
#136 Re: GRAS - karte
"MAN-lion's coach"...Ja odgovaram na pitanje gore poviše zašto nema karata na trafici i tarifi jer spominje cura da je karta skuplja u vozilu nego u trafici.Upravo skuplja da ne zadržavaš vožnju...
Kad si već prihvatila da odgovaraš na "GRAS-pitanja", dozvoli da se i ja priključim s tri, a ako ti ne znaš odgovore, možda pronađeš način da ih saznaš i preneseš kasnije ovdje svima:
1.- Spominjanjem "expres" linije zaključujem da misliš na liniju 19E - Dobrinja-Vijećnica-Dobrinja, za koju ne vrijedi nijedna druga karta osim one koja je kupljena kod vozača, i koja ima cijenu od 1,80 KM:
Zašto na toj liniji ne vrijede mjesečne/godišnje GRAS karte i zašto je ta linija dobila status "expresne", kad se autobus zaustavlja i prima putnike na svakom "redovnom" stajalištu, i kada i ta linija poštuje pravila i propise vožnje i ništa brže ne dovozi putnike na željenu destinaciju?
2.- Obzirom na konstataciju da je karta kupljena kod vozača skuplja za 0,20 KM od karte kupljene na GRAS kioscima na stajalištima (kojih, inače, uglavnom nema, trolejbusnih i bus posebno, iako im je zakonska obaveza da ih prodaju na stajalištima jer su ta prodajna mjesta - kiosci upravo zbog karata i postavljena, a ne zbog cigareta i sl.) iz razloga što se time zadržava vožnja (što ja smatram bezobraznim kažnjavanjem putnika, ne samo onih koji kupuju tu kartu, već i onih koji je već imaju, pa i onih s godišnjim kartama), znaš li zašto uprava GRAS-a ne razmisli o postavljanju konduktera koji bi prodavao te karte u vozilima, a ujedno i kontrolisao putnike bez karata?
3.- Znaš li zašto uprava GRAS-a ne postavi svoje osoblje na srednjim vratima u vozilima prilikom ulaska - izlaska putnika na stajalištima, pa, kad građani Sarajeva već ne uspijevaju postići dovoljan nivo pristojnosti i pravila ponašanja, da na taj način pokušaju regulisati izlaz - ulaz putnika. Vjerujem da bi bilo mnogo manje putnika bez kupljene karte, vjerujem da bi tada i profit GRAS-a bio poboljšan, a i građani bi se vremenom navikli na red i ponašanje primjereno urbanim sredinama?
- Edin H.
#137 Re: GRAS - karte
Ma zasigurno si u pravu, bosanski sistem je vrhunac. Englezi srecom nisu materijalisticki orijentisani i nisu skontali koji se sistem najvise isplati - djelomicno zadrzavanje uz 100% naplatu prevoza.MAN-lion's coach wrote:A da se ja ne bi šalila,moja replika se sastoji u slijedećem:Edin H. wrote:
Ne odgovaram ti na cijeli post nego na onaj dio koji mi je zasmetao, a to je tvoja konstatacija da su karte uvijek i svagdje skuplje kod vozaca.
Font je povecan da bi svima bilo jasno sta rece i osta ziv/a![]()
Ne salim se, da bi ti bilo jasno na koji dio se odnosi moj komentar.
Karta je skuplja kod šofera radi zadržavanja vožnje,ovdje kod nas,u Sarajevu.Ok možda je do mene što još i nisam navela primjere gdje ima kupiti i u trafici i kod šofera.Što evo u tvom primjeru Engleske nije slučaj.
Mene politika Engleskog GSP-a ne zanima kao i njihovo tarifiranje koje nam veze sa nama.Kao ni to što kod Engleza ne možeš kupiti kartu na trafici,a ovdje na pojedinim možeš za razliku od 20pf.Ok?
Bio bi u pravu da u istoj Engleskoj ima kupiti i u trafici i u šofera, a da je karta iste cijene.
Ovdje je sasvim dovoljan mehanizam praćenja karata kako sam ti i navela tako da priču o Engleskom GSP-u ostaviš za neku drugu temu.
Cura je pitala zašto nema karata u trafikama,što ponavljam ne znam koliko štamparija šalje u trafike i koje i u kojim količinama niti me to zanima.Ok?
Znači Sarajevo ovdje gdje jesmo i tu se možemo ravnati...
Posto sve znas, ustvari posto vrlo vjerovatno radis za GRAS, reci mi koji anilingvista je prevodio upute o ponistavanju karata na engleskom jeziku i koliko ga je GRAS za to platio?
I jos mi odgovori kako GRAS nije sramota da se izivljava na turistima naseg grada kada ni uputstvo nisu mogli prevesti kako treba, a da ne govorim uspostaviti sistem koji bi onemogucio voznju bez vozne karte?
GRAS
-
MAN-lion's coach
#138 Re: GRAS - karte
......
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:05, edited 1 time in total.
-
MAN-lion's coach
#139 Re: GRAS - karte
....
- poznanik
#140 Re: GRAS - karte
Moraš mi vjerovati kad ti kažem da sam na toj liniji 31e nedavno platio kartu 1,80 KM kupivši je kod vozača. I na karti je bila ispisana ta cijenaMAN-lion's coach wrote:Prvo, nije linija 19e da zaključimo,nego 31e,cijena karte nije 1,80KM već 1,60KM na istoj (vidim da ti ne ide).
Sama riječ komercijala ti sve kaže.Namjenska direktna linija bez mogućnosti korištenja kupona koji nosi povlasticu-vožnja do iznemoglosti.Dalje,komercijala je puno brža od redovnih linija busa,a pogotovo tramvaja.Svaki komfor se plaća....Mislim da ovako više odgovara narodu kojeg GRAS prevozi džaba.
Za tu liniju 31e riječ "komercijala" dovodim u istu ravan kao i za sve druge linije, bilo tram bilo bus linije, jer su sve i bazirane na komercijalnoj osnovi, ni jedna GRAS linija ne vozi putnike besplatno. Dakle - zašto upravo na ovoj liniji ne vrijede mjesečne karte, jer: niti su autobusi išta bolji od drugih, niti voze išta brže od drugih, jer i ti autobusi voze po propisima i uslovima sigurnosti putnika, a često ni raspored vožnji nije u skladu sa propisanim.
Sad je već svima jasno da si uposlenica GRAS-a i drago mi je, jer sada postoji neko ko će komunicirati na relaciji GRAS - sarajevo-x forum i ko će moći prenijeti upravi mnoge probleme i nezadovoljstva građana (mada mislim da je ovo poznat problem do Amerike...
- sheilak
#141 Re: GRAS - karte
MAN-lion's coach wrote:
Sama riječ komercijala ti sve kaže.Namjenska direktna linija bez mogućnosti korištenja kupona koji nosi povlasticu-vožnja do iznemoglosti.Dalje,komercijala je puno brža od redovnih linija busa,a pogotovo tramvaja.Svaki komfor se plaća.
Izvini, ali moram se na ovo nasmijati. Koji bolan komfor? Koji komfor kad ti natrpa masu ljudi u komercijalu da ne mozes disati, kada kasni, kada propusta voznje? Kad ti nekulturni vozac saspe hrpu uvreda u lice ako ga se samo usudis upitati zasto su propustili voznju u npr. 8? Kada staje na svakoj stanici, kao i svaki drugi bus. CUj, voznja do iznemoglosti!
Ko definira u GRAS-u sta je komfor?
- Edin H.
#142 Re: GRAS - karte
A kako da znaju da poniste kada niste mogli naci pismenog covjeka da uputstva prevede u smislu engleskoga jezika, ono je neki povelik "bukvalac" prevodio.MAN-lion's coach wrote:Ne znam zaista ko je radio prevod na engleski naljepnice o poništavanju karata,možda si ti bio neki kandidat pa nisi prošao?Moram kontaktirat štampariju /pripremu pa pitati.Edin H. wrote: Ma zasigurno si u pravu, bosanski sistem je vrhunac. Englezi srecom nisu materijalisticki orijentisani i nisu skontali koji se sistem najvise isplati - djelomicno zadrzavanje uz 100% naplatu prevoza.
Posto sve znas, ustvari posto vrlo vjerovatno radis za GRAS, reci mi koji anilingvista je prevodio upute o ponistavanju karata na engleskom jeziku i koliko ga je GRAS za to platio?
I jos mi odgovori kako GRAS nije sramota da se izivljava na turistima naseg grada kada ni uputstvo nisu mogli prevesti kako treba, a da ne govorim uspostaviti sistem koji bi onemogucio voznju bez vozne karte?
GRAS
Ja mislim da bi bilo najbolje da već poništene karte prodaju pa ne bi bilo zabuna u prevozu(mislim na tramvaj najviše ,pa tek ostalo)
Stranci su dovoljno edukovani pri dolasku u Sarajevo da karte trebaju poništiti.Mnogi od njih ponište a oni koji ne ponište uvijek tvrde da to nisu znali.Znači nije više ni do naljepnica na kojima se nisu zadržavali.
I ja da odem u Ćinu i ne poništim kartu mislim da bi me bičevali i objesili na trgu...
I ne, nisam se ja nudio da prevodim, mene biste morali platiti po zapadnim cijenama
Ne rekoh li ti ja vec da se npr. u Engleskoj karte ne ponistavaju, vjerovatno ni u Kini
Kada kupis kartu kod vozaca isprinta ti masina sve potrebne podatke.
Zaista morate zaustaviti onaj teror revizora nad strancima, samo ih vrebaju na Zeljeznickoj stanici, daje uzasnu sliku o nasem gradu. I napravite vidljive postere sa pravilnim uputstvima (prije ulaska u vozila, kao i u samim vozilima) na raznim jezicima, pa onda hajde globite.
Kao i u svakoj normalnoj zemlji.
-
MAN-lion's coach
#143 Re: GRAS - karte
.......
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:06, edited 2 times in total.
-
MAN-lion's coach
#144 Re: GRAS - karte
........
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:18, edited 1 time in total.
- Edin H.
#145 Re: GRAS - karte
Nije vase da sudite o nivou obrazovanosti korisnika vase usluge, cak gledajuci i sa pravnog aspekta vase je da obezbjedite ono sto sam vec ranije naveo.
Nazalost kakav drugi odgovor bi covjek ocekivao od monopolosticke kompanije, uz to na drzavnim jaslicama.
Nazalost kakav drugi odgovor bi covjek ocekivao od monopolosticke kompanije, uz to na drzavnim jaslicama.
-
MAN-lion's coach
#146 Re: GRAS - karte
.......
-
a.dis
#147 Re: GRAS - karte
Ako već komfor popularne komercijale građani plaćaju 1,60 KM, zašto onda nije cijena za vožnju trolejbusom(koji je daleko od komfora i brzine linije 31e) niža?
-
MAN-lion's coach
#148 Re: GRAS - karte
........
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:17, edited 1 time in total.
-
MAN-lion's coach
#149 Re: GRAS - karte
.......
-
a.dis
#150 Re: GRAS - karte
da, ali Gras može uputiti prijedlog za izmjenu cijene karata. onako iskreno reci zar nije logično, ako cijena "super brze" komercijale iznosi 1,60 KM, onda karte za pokvarene i spore trolejbuse trebaju biti barem malo niže..iskreno?MAN-lion's coach wrote:Nazoveš Besima Mihajla i ostale u Kantonu pa pitaš?Gras ne odeđuje tarife karata.a.dis wrote:Ako već komfor popularne komercijale građani plaćaju 1,60 KM, zašto onda nije cijena za vožnju trolejbusom(koji je daleko od komfora i brzine linije 31e) niža?