Kutiljerov plan

Post Reply
letacina

#126 Re: Kutiljerov plan

Post by letacina »

1gorstak wrote: Postavio si pitanje i ja sam odgovorio, a ti se odlucujes da to ignorises. Milosevic je svojom podrskom Kninu davao legitimitet podrsci Zagreba separatistima u Grudama. Taj se legitimitet moglo eliminisati samo nezavisnoscu BiH. Da je Sarajevo podrzalo Milosevica, izgubilo bi pravo da se buni zbog stvaranja Herceg Bosne.

Malo si ti to pogrešno razumio. Nisam ja govorio o podršci Miloševiću, nego se moglo malo mudrije krenuti u nezavisnost i malo bolje pripremiti teren za istu, kao što je to Tuđman u Hrvatskoj uradio, ali proglasiti nezavisnost u onakvim uslovima je za mene vjeruj čista politička glupost bila. Katastroflna Alijina politika nas i jeste dovela tu gdje jesmo. Između ostalog.
letacina

#127 Re: Kutiljerov plan

Post by letacina »

1gorstak wrote:
letacina wrote:
1gorstak wrote: Ne vojsku, nego pravni okvir za drzavne institucije, pa i vojsku. Ti objasni kako bi ovladao podrucjem BiH na kojem je HDZ proglasio postojanje Herceg Bosne, a u svjetlu dogovora iz Karadjordjeva.
Odlično. Evo kontra pitanje. Kako je Alija mislio ovladati državom kad je bilo izvjesno da je većina Srba takvu neće priznati, a u dogledno vrijeme izvjesno e bilo i Hrvata. Još ako se uzme u obzir i dogovor iz Karađorđeva gdje je bila dogovorena subdina Bosne.
:) medjunarodnim priznanjem. Granicna policija BiH je na Drini i Savi, imamo Oruzane Snage BiH i SIPA-u, a drzava ce, neizbjezno je, nastaviti jacati. Bez medjunarodnog priznanja, to ne bi bilo moguce.

Međunarodnim priznanjem kad ti JNA i VRS u roku od nekoliko mjeseci zauzmu preko 70% teritorije države, a rukovodstvo bosanskih Hrvata jedva dočeka priliku da ti zabije nož u leđa.

Kakve korist od međunarodnog priznanja kad te je ta ista međunarodna zajednica ostavila na milost i nemilost? :)
karljos

#128 Re: Kutiljerov plan

Post by karljos »

kost_u_grlu wrote:
1gorstak wrote:
Postavio si pitanje i ja sam odgovorio, a ti se odlucujes da to ignorises. Milosevic je svojom podrskom Kninu davao legitimitet podrsci Zagreba separatistima u Grudama. Taj se legitimitet moglo eliminisati samo nezavisnoscu BiH. Da je Sarajevo podrzalo Milosevica, izgubilo bi pravo da se buni zbog stvaranja Herceg Bosne.
Mislis da bi se stvorila Herceg Bosna da su se dogovorili Srbi i Bosnjaci?!

Karljos je dobro primetio, Hrvati u BIH su imali jak interes da uvuku Bosnu u rat, a 93 cim su videli da imaju sansu udarili su na Bosnjake...

Opet te pitam, jel mislis da je 1992 bilo pravo vreme za izglasavanje nezavisnosti?! Srpska ratna masinerija u punom naboju, Evropa i Amerika su pasivne, proslavljaju pobedu u Zalivskom ratu, ne podrzavaju Milosevica ali ni ne staju mu na put...

Neces ispasti manji patriota ako priznas da je to bila greska, ocajan tajming, nenaoruzani ljudi dovedeni na gubiliste :sad:
ne vjerujem da je toliko glup da stvarno misli kako je 1992 bilo pravo vrijeme za referendum. zato su njemu i njemu slicnima puna usta legalnosti, medjunarodnog priznanja, pobune, agresije... ko da su medjunarodna priznanja bitnija od 100 000 poginulih ljudi koji ne bi izginuli da nije bilo referenduma.
1gorstak

#129 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

letacina wrote:
1gorstak wrote: Postavio si pitanje i ja sam odgovorio, a ti se odlucujes da to ignorises. Milosevic je svojom podrskom Kninu davao legitimitet podrsci Zagreba separatistima u Grudama. Taj se legitimitet moglo eliminisati samo nezavisnoscu BiH. Da je Sarajevo podrzalo Milosevica, izgubilo bi pravo da se buni zbog stvaranja Herceg Bosne.

Malo si ti to pogrešno razumio. Nisam ja govorio o bla bla bla
Citaj kome odgovaram.
1gorstak

#130 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

letacina wrote:
1gorstak wrote:
letacina wrote:Odlično. Evo kontra pitanje. Kako je Alija mislio ovladati državom kad je bilo izvjesno da je većina Srba takvu neće priznati, a u dogledno vrijeme izvjesno e bilo i Hrvata. Još ako se uzme u obzir i dogovor iz Karađorđeva gdje je bila dogovorena subdina Bosne.
:) medjunarodnim priznanjem. Granicna policija BiH je na Drini i Savi, imamo Oruzane Snage BiH i SIPA-u, a drzava ce, neizbjezno je, nastaviti jacati. Bez medjunarodnog priznanja, to ne bi bilo moguce.

Međunarodnim priznanjem kad ti JNA i VRS u roku od nekoliko mjeseci zauzmu preko 70% teritorije države, a rukovodstvo bosanskih Hrvata jedva dočeka priliku da ti zabije nož u leđa.

Kakve korist od međunarodnog priznanja kad te je ta ista međunarodna zajednica ostavila na milost i nemilost? :)
Da bi naknadno promjenila stav i podrzala BiH. Sada su velikosrbi u defanzivi i moraju izmisljati nacine da uspore jacanje medjunarodno priznate drzave, sto im sve teze i teze polazi za rukom.
1gorstak

#131 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

kost_u_grlu wrote:
1gorstak wrote:
Postavio si pitanje i ja sam odgovorio, a ti se odlucujes da to ignorises. Milosevic je svojom podrskom Kninu davao legitimitet podrsci Zagreba separatistima u Grudama. Taj se legitimitet moglo eliminisati samo nezavisnoscu BiH. Da je Sarajevo podrzalo Milosevica, izgubilo bi pravo da se buni zbog stvaranja Herceg Bosne.
Pogotovo tad. A ti objasni kako bi ovladao opstinama koje sam nabrojao i u kojim je HDZ imao ogroman utjecaj.
Opet te pitam, jel mislis da je 1992 bilo pravo vreme za izglasavanje nezavisnosti?! Srpska ratna masinerija u punom naboju, Evropa i Amerika su pasivne, proslavljaju pobedu u Zalivskom ratu, ne podrzavaju Milosevica ali ni ne staju mu na put...
To je bio jedini prozor u vremenu kada se moglo traziti nezavisnost, poslije toga bi vec bilo kasno jer bi na terenu doslo do realizacije dogovora iz Karadjordjeva.
kost_u_grlu

#132 Re: Kutiljerov plan

Post by kost_u_grlu »

1gorstak wrote:
kost_u_grlu wrote:
1gorstak wrote:
Pogotovo tad. A ti objasni kako bi ovladao opstinama koje sam nabrojao i u kojim je HDZ imao ogroman utjecaj.
To je bio jedini prozor u vremenu kada se moglo traziti nezavisnost, poslije toga bi vec bilo kasno jer bi na terenu doslo do realizacije dogovora iz Karadjordjeva.
Ne slazemo se, moram da nestajem sad, nastavicemo nekom drugom prilikom...
letacina

#133 Re: Kutiljerov plan

Post by letacina »

karljos wrote:
kost_u_grlu wrote:
1gorstak wrote:

Karljos je dobro primetio, Hrvati u BIH su imali jak interes da uvuku Bosnu u rat, a 93 cim su videli da imaju sansu udarili su na Bosnjake...

Neces ispasti manji patriota ako priznas da je to bila greska, ocajan tajming, nenaoruzani ljudi dovedeni na gubiliste :sad:
ne vjerujem da je toliko glup da stvarno misli kako je 1992 bilo pravo vrijeme za referendum. zato su njemu i njemu slicnima puna usta legalnosti, medjunarodnog priznanja, pobune, agresije... ko da su medjunarodna priznanja bitnija od 100 000 poginulih ljudi koji ne bi izginuli da nije bilo referenduma.

Višegodišnja propaganda na fonu jedna i jedina, genocid, velikosrbi, s monstrumima nema dogovora, mi se borimo za BiH, mi ćemo je odbraniti, itd. zvuči lijepo prosječnom bošnjačkom uhu, ali mu i ne omogućava da sagleda realnost.
U situaciji kad Karadžić na svojoj strani ima ogromnu vojnu moć i jasno poručuje šta će se desiti ukoliko BiH proglasi nezavisnost, a s druge strane međunarodna zajednica ti daje do znanja da te neće braniti a ti pritom nemaš sopstvenu vojsku, najgluplje moguće rješenje bilo je tek tako proglasiti nezavisnot. Nažalost, odmah po proglašenju Karadžić je krenuo u ostvarivanja svojih obećanja, i već na samom početku rata zauzeo preko 70% teritorije BiH. Da ne govorim o hinjavoj hrvatskoj taktici da Bosnu uvuku u rat kako bi Hrvatska dobila veći legitimitet, dok su čekali prvu priliku da se aktivno uključe u podjelu BiH.
Last edited by letacina on 04/02/2010 17:44, edited 1 time in total.
letacina

#134 Re: Kutiljerov plan

Post by letacina »

1gorstak wrote: Da bi naknadno promjenila stav i podrzala BiH. Sada su velikosrbi u defanzivi i moraju izmisljati nacine da uspore jacanje medjunarodno priznate drzave, sto im sve teze i teze polazi za rukom.

Ja pokušavam s njim ozbiljno razgovarati, a on i dalje vazi u nekom bajkovitom tonu, pritom se ne obazirući uopšte na gotovo 100 000 mrtvih koji su valjda opravdana cifra u ostvarivanju nezavisne i suverene BiH.
BaileyS

#135 Re: Kutiljerov plan

Post by BaileyS »

Ovaj @letacina je ubaceni strani element :D koji se predstavlja kao Bosnjak

Prije svega, makni iz prvog posta etnicku kartu BiH koja se redovno plasira kao karta podjele iz Kutiljerovog plana. Kartu Kutiljera nikad niko u javnosti nije vidio. Znam, sad ce ubijedjivanja i linkovi sa wikinpedie :-)
Sama logika vam govori, Sarajevo i Mostar u bosnjackoj teritorijalnoj jedinici i to potpisali Karadzic i Boban :-) Ova karta je ubleha onih koji bi nepotpisivanje Kutiljerovog plana prikazu kao najvecu gresku bosnjackih politicara.

Da se diskutovati sta bi donijelo potpisivanje tog plana ali najvaznije u diskusiji je da ova karta nema veze s tim planom.

Sto se tice druge opcije, tj ostanka u krnjoj Jugoslaviji to bi bio jos gori potez jer bi time dali legitimitet Milosevicu da pregovara sa Franjom u ime BiH. Zavrsilo bi podijelom zemlje gdje bi se Milosevic velikodusno odrekao svih onih krajeva koji nisu bili u srpskoj interesnoj sferi. Bosnjaci i ostatak BiH bi se nasli u situaciji u kojoj su danas Sandzak i Bosnjaci iz Sandzaka, niko i nista, podijeljeni u razlicite regije Srbije.
1gorstak

#136 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

letacina wrote:U situaciji kad Karadžić na svojoj strani ima ogromnu vojnu moć i jasno poručuje šta će se desiti ukoliko BiH proglasi nezavisnost, a s druge strane međunarodna zajednica ti daje do znanja da te neće braniti a ti pritom nemaš sopstvenu vojsku, najgluplje moguće rješenje bilo je tek tako proglasiti nezavisnot.
http://www.youtube.com/watch?v=atku6L_xwPY

Sve ovo sto je Beslagic njemu rekao, kazem i ja tebi.
letacina

#137 Re: Kutiljerov plan

Post by letacina »

BaileyS wrote:Ovaj @letacina je ubaceni strani element :D koji se predstavlja kao Bosnjak

Prije svega, makni iz prvog posta etnicku kartu BiH koja se redovno plasira kao karta podjele iz Kutiljerovog plana. Kartu Kutiljera nikad niko u javnosti nije vidio. Znam, sad ce ubijedjivanja i linkovi sa wikinpedie :-)
Sama logika vam govori, Sarajevo i Mostar u bosnjackoj teritorijalnoj jedinici i to potpisali Karadzic i Boban :-) Ova karta je ubleha onih koji bi nepotpisivanje Kutiljerovog plana prikazu kao najvecu gresku bosnjackih politicara.

Da se diskutovati sta bi donijelo potpisivanje tog plana ali najvaznije u diskusiji je da ova karta nema veze s tim planom.

Sto se tice druge opcije, tj ostanka u krnjoj Jugoslaviji to bi bio jos gori potez jer bi time dali legitimitet Milosevicu da pregovara sa Franjom u ime BiH. Zavrsilo bi podijelom zemlje gdje bi se Milosevic velikodusno odrekao svih onih krajeva koji nisu bili u srpskoj interesnoj sferi. Bosnjaci i ostatak BiH bi se nasli u situaciji u kojoj su danas Sandzak i Bosnjaci iz Sandzaka, niko i nista, podijeljeni u razlicite regije Srbije.

Četnik, četnik... Evo mi brada do koljena.
kv99

#138 Re: Kutiljerov plan

Post by kv99 »

letacina wrote:
1gorstak wrote:
letacina wrote: Odlično. Evo kontra pitanje. Kako je Alija mislio ovladati državom kad je bilo izvjesno da je većina Srba takvu neće priznati, a u dogledno vrijeme izvjesno e bilo i Hrvata. Još ako se uzme u obzir i dogovor iz Karađorđeva gdje je bila dogovorena subdina Bosne.

Bez medzunarodnog priznanja bi imao JNA i VRS u roku od nekoliko sati u centru Sarajeva i svih drugih gradova , sa listama za hapsenje " separatistickih elemenata" i preuzimanjem vlasti nad 80 % Bosne i Hercegovine , sve po zakonu a ostatak bi poklonili Tudzmanu. Bez priznanja bi svako ponasanje koje ne bi odgovaralo Beogradu i SANu moglo da se ugusi sa silom na onaj nacin na koji oni odluce da je potreban ..i sve po zakonu. Na isti nacin kao sto su radili i po Kosovu radili bi po Bosni i Hercegovini. Agresija je pocela mnogo prije Kutiljerovog plana i nikakav plan nije mogao da to zaustavi jer je SANU postavila ultimatum : Ili dio velike smrdije ( gdje bi bili izlozeni teroru koji je vec poceo ali tada od legalnih vlasti velike srbije ) ili agresija . U bilo kojem slucaju ne bi bilo moguce izbjeci masovne zlocine koji su planirani i pripremljeni mnogo prije Kutiljerovog plana.
I sve ovo je cinicno mjenjanje teza jer po tebi su SANU koljaci MORALI da izvrse genocid jer je Alija povukao potpis sa prijedloga nekog plana :?
muha_sa

#139 Re: Kutiljerov plan

Post by muha_sa »

sad ce nama karte rec sta bi bilo da je bilo :-)

Image

dosta je vise dijagnosticara :-)
-kako dalje :? ima li ko recept :? :D
1gorstak

#140 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

muha_sa wrote:dosta je vise dijagnosticara :-)
-kako dalje :? ima li ko recept :? :D

9. Prema mišljenju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, reforma Ustava bi trebala prioritetno da riješi dva sljedeća konkretna pitanja :

- reviziju entitetskog glasanja te isuviše široku upotrebu ustavne odredbe « vitalni nacionalni interes », kao i mehanizam veta koji se vezuje sa ovim odredbama u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ;

- problem nemogućnosti za građane Bosne i Hercegovine koji pripadaju kategoriji « Ostalih » da se kandidiraju za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da učestvuju u imenovanju delegata u Dom naroda
"Ključne stvari koje brinu Parlamentarnu skupštinu i posljedice zbog neprovođenja reforme Ustava Bosne i Hercegovine"

Dodik ce se sljedece dvije godine kocoperiti, ali ce na kraju morati popustiti jer ce biti oznacen kao kocnicar, zbog tog nece dobiti kreditna sredstva a budzet manjeg entiteta je poharan, pa da vidim kakvo ce misljenje policajci, zdravstveni radnici i zaposleni u obrazovanju imati o Dodikovom stavu nakon sedmog mjeseca bez plate :)
Šaner

#141 Re: Kutiljerov plan

Post by Šaner »

letacina wrote:
1gorstak wrote: Da bi naknadno promjenila stav i podrzala BiH. Sada su velikosrbi u defanzivi i moraju izmisljati nacine da uspore jacanje medjunarodno priznate drzave, sto im sve teze i teze polazi za rukom.

Ja pokušavam s njim ozbiljno razgovarati, a on i dalje vazi u nekom bajkovitom tonu, pritom se ne obazirući uopšte na gotovo 100 000 mrtvih koji su valjda opravdana cifra u ostvarivanju nezavisne i suverene BiH.
poginulo je i previse ljudi i dabogda se nikome i nikada ponovilo, ali ko kaze da bi imali mir u kuci da smo ostali u jugoslaviji, ko garantuje da nebi jos vise ljudi glavom platilo? stradanja bosnjaka je bilo i prije alije i. naprimjer u foci u 2. svijetskom ratu...ne, ja nemislim da je alija izetbegovic "cist" i da nije mogao vise uraditi za mir, ali zna se glavni krivac za ogromna strandanja na balkanu u zadnja dva vijeka. taj krivac je na istocnoj strani drine i dok god se ne promjeni odgoj djece (borba o kosovu,zli hrvati,siptari i turci) nema dugotrajnog mira na balkanu!
muha_sa

#142 Re: Kutiljerov plan

Post by muha_sa »

1gorstak :thumbup:

zasto sam alergican na ove teme tipa sta bi bilo da je bilo :?
-zato sto se odlicno sjecam demonstracije sile u skupstini SFRJ--kad su Slovenci istjerani uz gromoglasan aplauz :-)
-sjecam se zastrasujucih mitinga istine i "jogurt revolucije" :-)
-silne ikonografije i dobro istreniranih mitingasa.
-silnih sijela sestorke po raznoraznim kafancugama.
- jos mnogo stosta sto je predhodilo izlasku Slovenije iz zajednice.
-preselenja silne JNA opreme iz Slovenije i Hrvatske u kasarne sirom BiH.
-i sad se neko zakaci za neki Kutiljerov plan :-)

imao sam prilike da slusam savjete stratega :-) koji nisu ni sekunde proveli u BiH za vrijeme agresije kako smo i kuda smo trebali deblokirat Sarajevo :-) da nije zalosno zestoko bih se i od srca :lol:

zato--cinjenie su takve kakve su a sta bi bilo da je bilo to bi mi najbolje rekla moja rahmetli nana-da moze grah da razbaci :D
BELLUNO

#143 Re: Kutiljerov plan

Post by BELLUNO »

letacina wrote:
1gorstak wrote:
Sto je nonsens. Ako ga nije sprijecilo medjunarodno priznanje BiH da ugrozi njene granice, zasto bi ga sprijecio njegov potpis, dogovore o obustavi vatre je redovno krsio, covjek je manijakalni ubica a pravo i ljudsko pravo je gazio kao asfalt. Taj je kriminalac u februaru 1995. godine na sjednici pobunjenicke skupstine otvoreno rekao da vrh SDS-a nikada nije prihvatao BiH kao drzavu, cak ni prije pocetka rata u vrijeme razgovora o Kutiljerovom planu. Svaki pregovor je bio kupovina vremena da se ubije sto vise ljudi, zauzme sto vise teritorije. I ti sada dodjes i postavis pitanje zasto se nije pokusalo dogovoriti sa vampirom.

Kutiljerov plan je nesto slicno Minhenskom dogovoru, kojim je Njemacka upala u Cehoslovacku. Jel' to zadovoljilo Hitlera ? Nije, nego se na kraju ispostavilo da je Hitler, kao i Karadzic, manijak.

Hajde pokušaj na trenutak izaći iz okvira tih bošnjačkih floskula i malo realnije sagledati situaciju. Pa upravo proglašenje nezavisnosti i jeste bio razlog zbog kojeg je Karadžić pokrenuo rat, što je on i ranije jasno i glasno najavljivao šta će se desiti ukoliko BiH proglasi nezavisnost. To je svima bilo jasno, osim nažalost Bošnjacima i njihovom rukovodstvu. Karadžić 92. još uvijek nije bio manijankalni ubica, ali je imao ogromno vojno naoružanje u svojim rukama, znači moć. U situaciji kada imaš neprijatelja naoružanog do zoba koji ti jasno nagovještava šta će se desiti ukoliko kreneš putem nezavisnosti, ne samo da je NUŽNO s njim pregovarati, nego je on skoro pa u poziciji da ti postavlja ultimatume. U politici važi zakon sile, uvijek bilo i biće. Najgluplja, ali najgluplja moguća stvar bila je raspisati referendum i proglasiti nezavisnost države, još ne usaglasiti unutrašnje uređenje države i tako svoj narod staviti pod nož dželatu, a da je on pritom potpuno goloruk.

Znam ja da lijepo zvuče priče o jedinstvenoj, nedjeljivoj, zajedničkoj, složnoj, itd. Bosni i Hercegovini, ali razmisli te malo patriote kakve su bile šanse 92. godine da se to ostvari? Nikakve. I mene samo čudi kako Bošnjacima do dana današnjeg ne ulazi u glavu da Bosnu koja je njima po mjeri ne želi ni Srbi, a ni većina Hrvata.

Kako moze referendum o nezavisnosti BiH biti uzrok rata kad je vec skoro 3 mjeseca proglasena republika srpska BiH.
Referendum o nezavisnosti bio je koliko se mogu sjetiti 29-30 marta 1992(ako grijesim nek me neko ispravi).A republika srpska se proglasila 9 januara 1992.I do referenduma vec izvrsila etnicko ciscenje iz nekoliko gradova u BiH,Bijeljini,Zvorniku,selo Ravno.I eto da nije bilo referenduma o nezavisnosti nebi ni bilo rata.Da tad nije bilo referenduma nebi bilo ni BiH.
karljos

#144 Re: Kutiljerov plan

Post by karljos »

letacina wrote:
karljos wrote:
kost_u_grlu wrote:

Višegodišnja propaganda na fonu jedna i jedina, genocid, velikosrbi, s monstrumima nema dogovora, mi se borimo za BiH, mi ćemo je odbraniti, itd. zvuči lijepo prosječnom bošnjačkom uhu, ali mu i ne omogućava da sagleda realnost.
U situaciji kad Karadžić na svojoj strani ima ogromnu vojnu moć i jasno poručuje šta će se desiti ukoliko BiH proglasi nezavisnost, a s druge strane međunarodna zajednica ti daje do znanja da te neće braniti a ti pritom nemaš sopstvenu vojsku, najgluplje moguće rješenje bilo je tek tako proglasiti nezavisnot. Nažalost, odmah po proglašenju Karadžić je krenuo u ostvarivanja svojih obećanja, i već na samom početku rata zauzeo preko 70% teritorije BiH. Da ne govorim o hinjavoj hrvatskoj taktici da Bosnu uvuku u rat kako bi Hrvatska dobila veći legitimitet, dok su čekali prvu priliku da se aktivno uključe u podjelu BiH.
da. bas tako. sta vise dodati kad je stvar tako jasna.

sigurno se sjecas zadnje sjednice u skupstini bih pred rat. sda i hdz glasaju za referendum. karadzic izlazi i kaze nesta u stilu: vi niste normalni, ako krenete sa referendumom radije cemo vas sve pobit nego dopustiti da budemo preglasani. ne budite ludi vidite sta se desilo u hrvatskoj, mi imamo oruzje, niko nece doci da vas brani. sta ce vam to?! onda alija izlazi i kaze nesta tipa eto bas zato necemo da ostanomu u jugoslaviji jer ste takvi (?!?!) koji ludak covjece! svjesno ide u rat rat naocigled sviju i uprkos tome sto je neprijatelj jaci i otvoreno mu prijeti!!!!

i sve ove godine poslije, sve sto imaju da kazu na to je tipa to je bilo legalno, srbija je napravila agresiju, genocid, sanu je napravio plan velike srbije, republika bosna i hercegovina je medjunarodno priznata, itd. wtf?!?!
osa

#145 Re: Kutiljerov plan

Post by osa »

stvarno tema šbbkbb, bogami da danas dođe do stvarne prijetnje ratom u bih, garantiram vam da bi sve tri strane prihvatile kutiljerov plan.
nego kroz temu se provlači teza da se karadžiću i miloševiću nije moglo vjerovati, pa kako se onda tuđman dogovori s njima.
1gorstak

#146 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

osa wrote:stvarno tema šbbkbb, bogami da danas dođe do stvarne prijetnje ratom u bih, garantiram vam da bi sve tri strane prihvatile kutiljerov plan. nego kroz temu se provlači teza da se karadžiću i miloševiću nije moglo vjerovati, pa kako se onda tuđman dogovori s njima.
Lako se dvojici dogovoriti na stetu treceg. Osim toga, ispostavilo se da je odbijanje Kutiljerovog plana bio ispravan potez jer se naknadno ispostavilo da ga je Karadzic tumacio na svoj nacin.
1gorstak

#147 Re: Kutiljerov plan

Post by 1gorstak »

karljos wrote:svjesno ide u rat rat naocigled sviju i uprkos tome sto je neprijatelj jaci i otvoreno mu prijeti!
:) posto ne znas sta je to, da ti pomognem sa definicijom :

Kičma ili kralježnica lat: Columna vertebralis je glavni oslonac trupa nužan za pokretanje, potporu gornjeg trupa i glave, stabilizaciju zdjelice, stav tijela i zaštitu osjetljivih struktura kralježnične moždine.

Oblikuju je 33-34 kralješka: 7 vratnih, 12 prsnih, 5 slabinskih, 5 križnih (srasli u križnu kost) i 3-5 trtičnih kralježaka (srasli u trtičnu kost). Koštane elemente vratnih, prsnih i slabinskih kralježaka međusobno odvajaju međukralješnični diskovi.
osa

#148 Re: Kutiljerov plan

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:stvarno tema šbbkbb, bogami da danas dođe do stvarne prijetnje ratom u bih, garantiram vam da bi sve tri strane prihvatile kutiljerov plan. nego kroz temu se provlači teza da se karadžiću i miloševiću nije moglo vjerovati, pa kako se onda tuđman dogovori s njima.
Lako se dvojici dogovoriti na stetu treceg. Osim toga, ispostavilo se da je odbijanje Kutiljerovog plana bio ispravan potez jer se naknadno ispostavilo da ga je Karadzic tumacio na svoj nacin.
nerealno gorštak, da li je odbijanje bilo ispravno nikad nećemo saznati, jer nije moguće saznati nešto o nečem što se nije desilo, a što se tiče tumačenja, pa svatko je u bih doslovno sve tumačio na svoj način, kako nekad tako i sada, ja osobno mislim da je plan bio dobar, naravno gledajući to s vremenskim odmakom, i znajući slijed događaja poslije propasti plana, da to ne znam, tko zna šta bi o njemu mislio.
karljos

#149 Re: Kutiljerov plan

Post by karljos »

1gorstak wrote:
karljos wrote:svjesno ide u rat rat naocigled sviju i uprkos tome sto je neprijatelj jaci i otvoreno mu prijeti!
:) posto ne znas sta je to, da ti pomognem sa definicijom :

Kičma ili kralježnica lat: Columna vertebralis je glavni oslonac trupa nužan za pokretanje, potporu gornjeg trupa i glave, stabilizaciju zdjelice, stav tijela i zaštitu osjetljivih struktura kralježnične moždine.

Oblikuju je 33-34 kralješka: 7 vratnih, 12 prsnih, 5 slabinskih, 5 križnih (srasli u križnu kost) i 3-5 trtičnih kralježaka (srasli u trtičnu kost). Koštane elemente vratnih, prsnih i slabinskih kralježaka međusobno odvajaju međukralješnični diskovi.
nazalost mislim da to nema veze sa kicmom vec sa sljedecim: aliji se ne svidja ideja sekularne, multietnicke, evropske i demokratske bosne i hercegovine. od relativno sekularnog naroda bosnjaka zeli napraviti vecinski vjernike, takodje zeli jedan dio teritorije bih, sa sarajevom, za sebe sa malo ili nimalo ostalih gdje ce vlast djeliti nekoliko feudalnih porodica, muslimanski kler i njegova partija.

kako doci do toga? rat je najbolje rjesenje jer stradanje naroda najlakse je objasniti time kako vas bog kaznjava jer ste bili nevjernici - da karikiram - jer ste se mjesali sa ostalima, jeli svinjetinu, pili rakiju, nadjevali djeci nemuslimanska imena. drustvenu imovinu cemo svako mi poklopiti i privatizovati, dobicemo sazaljenje zapada koji ce nam prije ili poslije bacviti neke mrvice a islamski svijet slati donacije. ostale ne moramo tjerati nabrutalan nacin, oticice sami kad vide s kim imaju posla, ako i ostanu to ce znaciti da su ostali samo oni koji su spremni na nasu dominaciju, na dominaciju. da, izginuce masa svijeta ali to je neohodno za veci i vazniji cilj,. na kraju krajeva nas je 2 miliona i ako nas pobiju 100 000 opet smo vecina. imacemo 25- 50% teritorije, nebitno ali nikad vise na toj teritoriji nece biti neke lijevicarske stranke na vlasti. uvijek cemo biti zrtva a teritorija zapisana nasa.

otprilike, tako je i ispalo.

to nema veze sa kicnom to moze da smisli samo bolseni um.
hercegovac_pravi

#150 Re: Kutiljerov plan

Post by hercegovac_pravi »

BELLUNO wrote:
letacina wrote:
1gorstak wrote:
Sto je nonsens. Ako ga nije sprijecilo medjunarodno priznanje BiH da ugrozi njene granice, zasto bi ga sprijecio njegov potpis, dogovore o obustavi vatre je redovno krsio, covjek je manijakalni ubica a pravo i ljudsko pravo je gazio kao asfalt. Taj je kriminalac u februaru 1995. godine na sjednici pobunjenicke skupstine otvoreno rekao da vrh SDS-a nikada nije prihvatao BiH kao drzavu, cak ni prije pocetka rata u vrijeme razgovora o Kutiljerovom planu. Svaki pregovor je bio kupovina vremena da se ubije sto vise ljudi, zauzme sto vise teritorije. I ti sada dodjes i postavis pitanje zasto se nije pokusalo dogovoriti sa vampirom.

Kutiljerov plan je nesto slicno Minhenskom dogovoru, kojim je Njemacka upala u Cehoslovacku. Jel' to zadovoljilo Hitlera ? Nije, nego se na kraju ispostavilo da je Hitler, kao i Karadzic, manijak.

Hajde pokušaj na trenutak izaći iz okvira tih bošnjačkih floskula i malo realnije sagledati situaciju. Pa upravo proglašenje nezavisnosti i jeste bio razlog zbog kojeg je Karadžić pokrenuo rat, što je on i ranije jasno i glasno najavljivao šta će se desiti ukoliko BiH proglasi nezavisnost. To je svima bilo jasno, osim nažalost Bošnjacima i njihovom rukovodstvu. Karadžić 92. još uvijek nije bio manijankalni ubica, ali je imao ogromno vojno naoružanje u svojim rukama, znači moć. U situaciji kada imaš neprijatelja naoružanog do zoba koji ti jasno nagovještava šta će se desiti ukoliko kreneš putem nezavisnosti, ne samo da je NUŽNO s njim pregovarati, nego je on skoro pa u poziciji da ti postavlja ultimatume. U politici važi zakon sile, uvijek bilo i biće. Najgluplja, ali najgluplja moguća stvar bila je raspisati referendum i proglasiti nezavisnost države, još ne usaglasiti unutrašnje uređenje države i tako svoj narod staviti pod nož dželatu, a da je on pritom potpuno goloruk.

Znam ja da lijepo zvuče priče o jedinstvenoj, nedjeljivoj, zajedničkoj, složnoj, itd. Bosni i Hercegovini, ali razmisli te malo patriote kakve su bile šanse 92. godine da se to ostvari? Nikakve. I mene samo čudi kako Bošnjacima do dana današnjeg ne ulazi u glavu da Bosnu koja je njima po mjeri ne želi ni Srbi, a ni većina Hrvata.

Kako moze referendum o nezavisnosti BiH biti uzrok rata kad je vec skoro 3 mjeseca proglasena republika srpska BiH.
Referendum o nezavisnosti bio je koliko se mogu sjetiti 29-30 marta 1992(ako grijesim nek me neko ispravi).A republika srpska se proglasila 9 januara 1992.I do referenduma vec izvrsila etnicko ciscenje iz nekoliko gradova u BiH,Bijeljini,Zvorniku,selo Ravno.I eto da nije bilo referenduma o nezavisnosti nebi ni bilo rata.Da tad nije bilo referenduma nebi bilo ni BiH.
BELLUNO :thumbup:

....u istorijskom aspektu i političkom kontekstu datog vremenskog perioda, inicijator ove teme namjerno zaboravlja sljedeće
Sredinom septembra, pa sve do kraja novembra 1991 godine SDS kreira "srpske autonomne oblasti" koje djeluju nezavisno od legalnih institucija u Sarajevu u kome su još uvijek sijedili leglano izabrani predstavnici Srpskog naroda. :dance:
Srpski referendum na kome su Srbi glasali za priključenje OSTACIMA tadašnje Jugoslavije se održao 9. Novembra i 10. Novembra 1991. :dance:
9. Januara 1992 godine proglašava se "Srpska Republika Bosna i Hercegovina" :dance:
Referendum o nezavisnosti BiH je proveden 29 Februara i 1 Marta 1992 godine.

I ....šta ćemo sad? odgovre molim!? Lahko je lupati gluposti ali vas činjenice razvaljuju!
Post Reply