Kiberluskoni
Mene samo zanima dali ovi u IAM-u sto prodaju ove actyone,kazu za njih Sut ili Pickup,bas me to interesira.Izgleda da je naziv Pickup predugacak za neke,pa hoce nazor naziv SUT.....koji debilizam
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Ovdje bi se slozio s tobom. Fusion je super automobil za te pare. Medjutim, jednu stavr preskaces. I Fusion i Malibu, kao i Cadillac CTS i svi buduci proizvodi GM-a i Forda a o Chrysleru da ne govorim, ce vuci korijenje iz Evrope!whow wrote:@ kiberluskoni - kao prvo da cestitam na originalnom nick-u. Glede Americkih auta, mislim da su ovom momentu , bar kada je u pitanju ta neka srednja-midsize klasa , Amerikanci postali veoma konkurentni kako cijenom tako i kvalitetom.Ovo je narvano donekle uslovljeno povoljnim kursom Dollar / Jen / Euro sto je postavilo americke proizvodace u povoljniju situaciju nego sto je to bio slucaj u predhodnim godinama. Konkretno govorim o dva vozila Chevrolet Maibu i Ford Fusion. Radi se o vozilima koja nisu overachivers i nisu pravljena sa namjerom da "probude" toliko cjenjen osjecaj komsijke zavisti nego se radi o autima cija je prvobitna namjena da budu svakodnevne obiteljske vozilice. Malibu i Fusion se mogu ravnopravno nositi sa svakim Europskim i Japanskim autom u klasi s tim da su jeftiniji a imaju i duzu garanciju. Fusion je trenutno mozda i najbolji hybrid na trzistu . Naravno sve je stvar ukusa , ali kada se porede brojevi amerikanci trenutno nude vise auta za manje love od Europljana. Sto se tice licnog iskustva vozio sam vecinu Americkih vozila i bilo je tu svega . Licno kod Amerikanaca cijenim udobnost , takoder mi se svida dizajn americkih vozila . Sa pozitivne strane bih takoder preferiram motore vecih zapremnina jer pruzaju linearnije ubrzanje nego sto to daju nabrijani europski ili japanski turbo motori. Europska auta su generalno precjenjena i nije nikakva tajna de se kupuju zbog prestiza. Za extra lovu europska auta nude nesto luksuzniji interior , vise detalja , bolju zavrsnu obradu od Americkih ali ne i Japanskih te taj Europski appeal i prestiz . U biti sve je u 5 deka Japanska auta su nesto skuplja od americke konkurencije ali su bolje sastavljena i manje se kvare.Uz duzno postovanje prema Europskoj auto industriji mislim da pored Japanaca ,Amerikanaca i Korejanaca Europljani ce imati dosta problema da se odrze na ovome trzistu, u svim segmentima osim u segmentu Njemacke primium klase; Mercedes , BMW , Audi. Stoga VW i zapocinje potpuno novu liniju proizvoda za Americko trziste koji ce konceptom biti vise nalik Toyotinim vozilima nego VW-u. Glede SUT-koncepta mislim da je prakticnost ovoga koncepta ocigledna . Dakle radi se o vozilima u koje mozes recimo ubaciti opremu za kampiranje , skije ,prevesti zimnicu , ako treba mozes i skrenuti sa asfalta , odlican po snjegu ili cak prevaciti 20-30 vreca cementa ili par kubika pjeska. Uz sve to u kabini ima dovoljno prostora za 5 osoba , kucnog ljubimca , imas sve prednisti koje nudi tipicni SUV plus prakticnost pick-upa. Naravno ovaj koncept nije za svakoga ali mislim da nudi dobru kombinaciju iz nekoliko popularnih segmenata.Kada je u pitanju polemika ko sta moze priustiti i sta se vozi a sta ne u BIH , Americi ili drugdje po svijetu to je svakako tema za jednu interesantu sociolosku raspravu ili analizu u koju dakle treba ukljuciti sve te socio-ekonomske faktore kao i neke specificnisti trzista ,cjene odrzavanja itd.
Naravno da mozes kupiti! Niko ti ne brani. E sad, da li ces moci za koju godinu ne znam, jer dosta tih auta ne ispunjava EU standarde (npr. crveni zmigavci). Isto tako evropski proizvodjaci moraju svoja auta modifikovati za USA standarde (boca poziciona svjetla npr.).Kiberluskoni wrote:@citroen
Razlika izmedju SUT-a i pickupa je kao i razlika izmedju SUV-a i terenca (cesto neovisno vjesanje,pod SUTom neces naci 1.5 ton osovinu i slicne stvari). Mene sto se tice, zovi ga i Hajrudin, ne smeta mi.
@ jeferson
Globalna ekonomija, nego sta. I upravo u globalnoj ekonomiji je glupost pricati o nacionalnim predrasudama u auto industriji, kada se Toyota i Pontiac, ili Toyota i Citroen, ili VW i Chrysler proizvode u istim fabrikama, od istih radnika, na istoj platformi od istih dijelova.
Ja jos cekam da mi ljudi daju uporedne primjere zasto su "amerikanci smece". Sta im to otpada, tandrce, truhne, skripi, eksplodira, cvili, skici (jer ja to ocekujem od necega sto ljudi nazivaju smecem)...
Ili jos preciznije, ako ja hocu da kupim jednog Cadillaca CTS 2006 godiste za 8000 USD, zasto ga ne bih kupio? ili Lincolna MKZ? Ili Chryslera c300? Necu da vozim BMW-a i da se identificiram sa dilerima ili da strepim da mi neko zazdije Audija? Bilo koji od navedenih auta u BiH ima status egzotike, tj onaj kakav Audi ili BMW ima u USA. Eto, konkretno pitanje.
Malo mi je nezgodno da citiram tvoj nick ali ok.,to je samo prvi puta a poslije ide lakse,boljeljubav_aha wrote:avantgarde wrote:Zbilja mi se ne svidjaju americka auta jer me podsjecaju na ruska;samo nek je veliko i sa velikim motorom...nista pozitivnog na tim autima;grubi,ruzni,trose k'o kamioni,nepouzdani.Europska auta su uvijek bila najbola u svakom pogledu i poneka japanska.
Moje naredno auto bit ce MB C ili E klasa(poslednji model) ili BMW 525,530 diesel,automatik,takodje poslednji model.
o kojoj generaciji americkih i ruskoh auta racno pisesjao bas si me nasmijao
gnus wrote:
akoBogda tiguan
prešao 60k, benzin, ma duša
Jel se ti kad provoza u Alfi boxer? O Maseratiju i sl necu da pricam uopsteavantgarde wrote:Malo mi je nezgodno da citiram tvoj nick ali ok.,to je samo prvi puta a poslije ide lakse,boljeljubav_aha wrote:avantgarde wrote:Zbilja mi se ne svidjaju americka auta jer me podsjecaju na ruska;samo nek je veliko i sa velikim motorom...nista pozitivnog na tim autima;grubi,ruzni,trose k'o kamioni,nepouzdani.Europska auta su uvijek bila najbola u svakom pogledu i poneka japanska.
Moje naredno auto bit ce MB C ili E klasa(poslednji model) ili BMW 525,530 diesel,automatik,takodje poslednji model.
,.."ljubav_aha"ovako:nemam stvarno namjeru da nekome pokvarim raspolozenje ali to ne znaci da necu iznijeti moje misljenje.Kad kazes o kojoj generaciji auta pisem onda cu ti reci o svim generacijama americkih i ruskih auta,i dalje stojim da su to auta sa onim gore osobinama.Molim te pokazi mi jedan jedini americki auto osim eventualno(samo eventualno)Corvettte koji ima karakteristike da ga prepoznas i nakon 100 god. ako ga vidis,auto koji ima karakter,dusu,design,oldtimer vrijednost,osjecaj perfektnosti vec prilikom povrsnog pogleda,...itd,...itd.
Covjek koji se i malo poznaje u auta ce na kilometar prepoznat vecinu Mercedesa,BMW,Audi-ja,VW,Porsche-a,...itd.
Plus ovi nenadmasivi Njemacki motori,kako diesel tako benzinci,mala potrosnja,savrseni,najjaci i najbolji sound ako znas o cemu pricam.Nemam ja nista protiv ovih americkih auta ali to je druga pa cak i treca liga u poredjenju sa europskim autima.Pozdrav i bez ljutiti se,nov sam ovdje pa mi treba ?mozda podrska.
Rekao sam to jer si stavio njbolji sound sa njemcima! ne sporim, cak sta vise tvrdim da BMW linijski sestak ima najbolji zvuk, ali brate Alfa i sl.....avantgarde wrote:jefferson@,ono "najjaci" odnosi se na jacinu motora(ks) sa vrlo malim motorom nabiti puno ks itd.,a sto se tice sound o tome se moze pisati i "svadjati",...inace vozim novi c-klasa MB(sa skoro svim karafekama),fantazija od auta,...
Maserati je super ali i to je europski auto(Italijan).
avantgarde wrote:Malo mi je nezgodno da citiram tvoj nick ali ok.,to je samo prvi puta a poslije ide lakse,boljeljubav_aha wrote:avantgarde wrote:Zbilja mi se ne svidjaju americka auta jer me podsjecaju na ruska;samo nek je veliko i sa velikim motorom...nista pozitivnog na tim autima;grubi,ruzni,trose k'o kamioni,nepouzdani.Europska auta su uvijek bila najbola u svakom pogledu i poneka japanska.
,.."ljubav_aha"ovako:nemam stvarno namjeru da nekome pokvarim raspolozenje ali to ne znaci da necu iznijeti moje misljenje.Kad kazes o kojoj generaciji auta pisem onda cu ti reci o svim generacijama americkih i ruskih auta,i dalje stojim da su to auta sa onim gore osobinama.Molim te pokazi mi jedan jedini americki auto osim eventualno(samo eventualno)Corvettte koji ima karakteristike da ga prepoznas i nakon 100 god. ako ga vidis,auto koji ima karakter,dusu,design,oldtimer vrijednost,osjecaj perfektnosti vec prilikom povrsnog pogleda,...itd,...itd.
Covjek koji se i malo poznaje u auta ce na kilometar prepoznat vecinu Mercedesa,BMW,Audi-ja,VW,Porsche-a,...itd.
Plus ovi nenadmasivi Njemacki motori,kako diesel tako benzinci,mala potrosnja,savrseni,najjaci i najbolji sound ako znas o cemu pricam.Nemam ja nista protiv ovih americkih auta ali to je druga pa cak i treca liga u poredjenju sa europskim autima.Pozdrav i bez ljutiti se,nov sam ovdje pa mi treba ?mozda podrska.

corolla02 wrote:eno gai pickup dobi dva glasa
naparijed Bosna
![]()
nego ja ostajem pri crossoverima, crossovera za slijedecu limuzinu![]()
e jebga sad odkud ti sad to?corolla02 wrote:prijatelju dobro kazes, samo nek je brat musliman nije vazno koje je vjeroispovijesti on
oopss, pardon, just a slip of the tonguewhow wrote:e jebga sad odkud ti sad to?corolla02 wrote:prijatelju dobro kazes, samo nek je brat musliman nije vazno koje je vjeroispovijesti on
"Nezgodno" je malo pretjerano ali recimo da je malo neuobicajeno imati ovakav nick mada mi se svidja...nista strasno iako moram priznat da sam pomalo radoznao ko se nalazin iza takvog nick imena?ljubav_aha wrote:
halo,ja sam za BMW masinu i dizajn Alfa Romeo![]()
novi americki i SAD automobili nemaju slicnosti,ako imaju postavi slike za komapraciju
a sto ti je nezgodono citirati moje forumsko ime
Bruce Willis u "Surogatu" ima dijalog koje odprilike ide ovako : As far as I am concerned, You may as well be a fat dude with a dick in his hand". Nazalost u ovom vremenu interneta sve je moguce.avantgarde wrote:"Nezgodno" je malo pretjerano ali recimo da je malo neuobicajeno imati ovakav nick mada mi se svidja...nista strasno iako moram priznat da sam pomalo radoznao ko se nalazin iza takvog nick imena?ljubav_aha wrote:
novi americki i SAD automobili nemaju slicnosti,ako imaju postavi slike za komapraciju
stoga cijenim svoju originalnostavantgarde wrote:"Nezgodno" je malo pretjerano ali recimo da je malo neuobicajeno imati ovakav nick mada mi se svidja...nista strasno iako moram priznat da sam pomalo radoznao ko se nalazin iza takvog nick imena?ljubav_aha wrote:
ooola la laaawhow wrote:Bruce Willis u "Surogatu" ima dijalog koje odprilike ide ovako : As far as I am concerned, You may as well be a fat dude with a dick in his hand". Nazalost u ovom vremenu interneta sve je moguce.avantgarde wrote:"Nezgodno" je malo pretjerano ali recimo da je malo neuobicajeno imati ovakav nick mada mi se svidja...nista strasno iako moram priznat da sam pomalo radoznao ko se nalazin iza takvog nick imena?ljubav_aha wrote:
u pravu si,imas vrlo prepoznatljiv nick na kilometar.ljubav_aha wrote: stoga cijenim svoju originalnosthvala
hvalaavantgarde wrote:u pravu si,imas vrlo prepoznatljiv nick na kilometar.ljubav_aha wrote: stoga cijenim svoju originalnosthvala
![]()