Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
harač

#126 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by harač »

karanana wrote:
Armin92 wrote:Film izgleda super , nesto drugacije , dosta mi je vise filmova poput "snijeg" vrijeme je da se slika o BiH u svijetu mijenja ... :bih: :bih: :bih:
e bas ju je sa ovim filmom fino promijenila, alal joj vera.
:lol: :lol: :lol: baš htjedoh reći :D

white al-quida in love :-)
daleko

#127 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by daleko »

Jasmila je jedna od najhrabrijih zena u danasnjoj Bosni i Hercegovini. Zasto? Zato sto se ”hvata” tema koje drugi ne smiju da se prihvate, tako je bilo u Grbavici, tako se nadam da ce biti i u ovom sljedecem filmu.

Nadam se da ce film pokazati da osobni neuspjesi i razocarenje ( u bosanskom slucaju poslijeratne konsekvense) tjeraju ljude na puteve gdje ce naci svoj ”mir”. O kakvom se miru radi je druga diskusija.

Jasmila je, po meni, najbolji bosansko-hercegovacki ambasador, zato sto ona kao Bosanska usuduje praviti film o ovoj problematici.
Ne mora pobjediti, ne mora uci ni u nikakav uzi krug.
Ona je i sa prvim, (a nadam se) i ovim filmom postala veliki pobjednik, I predstavlja Bosnu i Hercegovinu na jedan najbolji nacin. HVALA JOJ NA TOME, PAMTICEMO JE ZBOG TOGA.

A bilo bi zadovoljstvo, kao i sa Grbavicom, da dode i u kina po Evropi, nadamo se da ce distributeri dobrog filma naci dovoljno u filmu da se zainteresuju za problematiku koje se moze osjetiti u trileru.

JASMILA……………….HVALA i fanovi se raduju i ne mogu docekati :)!
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#128 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ladyblue18 »

Tema nije Jasmilin izgled i njena kosa! :-)
Armin92

#129 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Armin92 »

harač wrote:
karanana wrote:
Armin92 wrote:Film izgleda super , nesto drugacije , dosta mi je vise filmova poput "snijeg" vrijeme je da se slika o BiH u svijetu mijenja ... :bih: :bih: :bih:
e bas ju je sa ovim filmom fino promijenila, alal joj vera.
:lol: :lol: :lol: baš htjedoh reći :D

white al-quida in love :-)
film govori o stvarnoj situaciji BiH -.- , vehabije su manjina koja je znatno utjecala na sliku BiH u svijetu :) u filmu se vidi da su MANJINA , a sto se tice onog snijega npr zar je ono BiH realnost ? sirotinja i bijeda, neasfaltirani putevi , svijece ? i to vidi cijeli svijet ....
nineinchnails

#130 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by nineinchnails »

Ja stvarno ne mislim sa vehabijama sjedit' u kinu.
Idul' oni u kino uopste?
Pa, saznacemo uskoro.
Vragolan

#131 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Vragolan »

nineinchnails wrote:Ja stvarno ne mislim sa vehabijama sjedit' u kinu.
Idul' oni u kino uopste?
Pa, saznacemo uskoro.
shejtanska posla
black

#132 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by black »

Idul' oni u kino uopste?
Pa, saznacemo uskoro.
predrasude a :oops: a tukne i na josh neshto...
nineinchnails

#133 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by nineinchnails »

black wrote:
Idul' oni u kino uopste?
Pa, saznacemo uskoro.
predrasude a :oops: a tukne i na josh neshto...
Pa "kaze se" da ce taj film razbiti neke predrasude, pa eto , vidjecemo...
AdrianMole

#134 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by AdrianMole »

25.2 u 20.30 h u Zetri je BH premijera filma.Zna li netko gdje se mogu nabaviti karte?
ragib

#135 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ragib »

AdrianMole wrote:25.2 u 20.30 h u Zetri je BH premijera filma.Zna li netko gdje se mogu nabaviti karte?
kino meeting point

plato skenderija
tresnjica76

#136 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by tresnjica76 »

Super. Hvala Ragibe.. Cudi me da nije premijera u Cinema City...
Ovo izgleda bas vrijedi pogledati, jer je nasa svakodnevnica.
Sezam

#137 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Sezam »

Koliko se ovdje ljudi uopste razumije u film?

Prvo, sva ova prica o nagradama kao "sadaki" je totalno imbecilna ljubomorna supacka spika. Tako su pricali i za Niciju Zemlju i kako je Amelie (francuski film u konkurenciji za Oskara te godine) sto puta bolji film, a sad nakon 10 i vise godina ljudi jos uvijek spominju Niciju Zemlju a Amelie bogami niko. Neki dan mi dodje kolega sa posla, domicilni domorodac i pita me za bosanski film "No man's land", kaze nekoliko prijatelja domicilnih mu preporucilo. nema frke, rekoh, donosim ti film u ponedjeljak. Ako ima jos plitkoumnih zavidnih malogradjana koji jos uvijek misle da se radi o "sadaki" neka odu na amazon.com website i nek procitaju bilo koji od stotinu komentara sto su stovaoci tog filma, neBosanci, ostavili.

Drugo, Snijeg je odlican film i svako ko milsi drugacije, bujrum upustite se u diskusiju pa cu vam objasniti zasto je odlican, da nije odlican ne bi onolike nagrade osvojio. Ali sta zna mahala sta je Arthouse.

A ima i pametnjakovica koji misle da se ovakvim filmovima promovira zemlja. Naravno da se promovira, ali
nisu ovakvi filmovi turisticki vodici. najbolje se promovira zemlja iz koje si tako sto ces pokusati prikazati svijetu pravo stanje u toj zemlji. A to jasmila ocigledno zna.
BarbaDue

#138 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by BarbaDue »

Armin92 wrote: film govori o stvarnoj situaciji BiH -.- , vehabije su manjina koja je znatno utjecala na sliku BiH u svijetu :) u filmu se vidi da su MANJINA , a sto se tice onog snijega npr zar je ono BiH realnost ? sirotinja i bijeda, neasfaltirani putevi , svijece ? i to vidi cijeli svijet ....
Vjeruj mi da je realnost!
johnnykola

#139 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by johnnykola »

Sezam wrote:Koliko se ovdje ljudi uopste razumije u film?

Prvo, sva ova prica o nagradama kao "sadaki" je totalno imbecilna ljubomorna supacka spika. Tako su pricali i za Niciju Zemlju i kako je Amelie (francuski film u konkurenciji za Oskara te godine) sto puta bolji film, a sad nakon 10 i vise godina ljudi jos uvijek spominju Niciju Zemlju a Amelie bogami niko. Neki dan mi dodje kolega sa posla, domicilni domorodac i pita me za bosanski film "No man's land", kaze nekoliko prijatelja domicilnih mu preporucilo. nema frke, rekoh, donosim ti film u ponedjeljak. Ako ima jos plitkoumnih zavidnih malogradjana koji jos uvijek misle da se radi o "sadaki" neka odu na amazon.com website i nek procitaju bilo koji od stotinu komentara sto su stovaoci tog filma, neBosanci, ostavili.

Drugo, Snijeg je odlican film i svako ko milsi drugacije, bujrum upustite se u diskusiju pa cu vam objasniti zasto je odlican, da nije odlican ne bi onolike nagrade osvojio. Ali sta zna mahala sta je Arthouse.

A ima i pametnjakovica koji misle da se ovakvim filmovima promovira zemlja. Naravno da se promovira, ali
nisu ovakvi filmovi turisticki vodici. najbolje se promovira zemlja iz koje si tako sto ces pokusati prikazati svijetu pravo stanje u toj zemlji. A to jasmila ocigledno zna.
mozes ti pisati sta hoces, ali amelie je bolji 100 hiljada puta od nicije zemlje. i normalno da niciju zemlju
svi traze jer je oskara dobila. mozemo u raspru ako hoces. meni je dovoljno bila jedan recenica o scenaristickoj
varijanti davno prezvakanoj, a iskoristenoj u nicijoj zemlji, koju mi spomenu jedan makedonac student
rezije. pakao je bolji film bar dvaput.
harač

#140 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by harač »

johnnykola wrote:

mozes ti pisati sta hoces, ali amelie je bolji 100 hiljada puta od nicije zemlje. i normalno da niciju zemlju
svi traze jer je oskara dobila. mozemo u raspru ako hoces. meni je dovoljno bila jedan recenica o scenaristickoj
varijanti davno prezvakanoj, a iskoristenoj u nicijoj zemlji, koju mi spomenu jedan makedonac student
rezije. pakao je bolji film bar dvaput.
Iako mi je Amelie sladak film, daleko je od toga kako ga fanboys žele da prikažu. Kao što reče Andrew Sarris, jedan od vodećih američkih filmskih teoretičara: "It is overwritten and overdirected for the quaint, simple feelings it attempts to project." Potpisujem. A sad nazad na temu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#141 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Truba »

poster ovog filma je zakon
JThomas

#142 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by JThomas »

normalno da je zakon, čim je zrinka na njemu.
nineinchnails

#143 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by nineinchnails »

Nemoj se sekirati da objasnjavas.
Arthouse su niskobudzetni, b-filmovi, uglavnom drame, koje se bave stvarnim dogadjajima, socioloskog karaktera i radije ostavljaju jak psihicki dojam na gledaoca nego sto sluze za "entertainment" svrhu (radi zabave). Dakle, nisu blockbusteri i megahitovi. "Snijeg" i "Grbavica" su bas to, jeftino uradjeni filmovi, ali ostavljaju jak psihicki dojam: sva muka obicnog covjeka koji je prosao golgotu u Bosni 1992-1995. Na svakog stranca to ce ostaviti WOW, srceparajuci efekat. Eto, zasto su dobili tolike nagrade.
Na nas, koji su tu golgotu prosli, takav dojam ti filmovi ne ostavljaju vec nam vracaju losa sjecanja.
"Nicija zemlja" medjutim, postao je megahit (u odredjenoj mjeri) upravo zahvaljujuci odlicnoj fotografiji i cinjenici da je prvi posljeratni film koji obradjuje tu temu. Svaka scena u filmu uzeta zasebno kao fotografija, je snimljena fantasticno. Odlican dijalog, odlicni glavni glumci. Ni u jednom momentu gledaoca ne ostavlja nezainteresovana. Odlican film u svakom aspektu. Dijalog iz tog filma, nije nesto sto je bilo i proslo, aktuelan je i danas u nasoj svakodnevnici i ne mozemo ga izbjeci. Ostavlja jak psiholoski efekat upravo na one koji su u Bosni i nakon rata ostali: "Bosna je mina koja svaki cas moze da eksplodira".

I danas ga volim pogledati, dok "Snijeg" ne zelim, niti "Grbavicu". Neki filmovi su zauvijek, a neke jednostavno pogledas jednom i zdravo. "Remake" je npr bolje uradjen film od "Grbavice" i "Snijega".
Tako da tvoje implikacije da oni kojima se Grbavica i Snijeg ne dopadaju su maloumni malogradjani, mahalasi i "sta sve ne", kako stoji u tvoj istancanom vokabularu, jednostavno nema mjesta. Ukusi su razliciti...nikoga ne mozes prisiliti da mu se svidja isto sto i tebi.

"Na putu" tek trebamo pogledati da bi mogli o njemu komentarisati. Nekima se a priori tema ne dopada, a nekima da.
Vidjecemo...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#144 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ladyblue18 »

@ Sezam, koristi malo prikladniji nacin vodjenja dijaloga!
Truba

#145 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Truba »

JThomas wrote:normalno da je zakon, čim je zrinka na njemu.
baš je beze :-?

koliko sam skontao ona je stjuardesa? a on neradnik i pijanica koji pronađe Pravi Put :? :? :?

hm čekam kritike...
vidim reklame i po Berlinu 8-)
johnnykola

#146 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by johnnykola »

komi wrote:
JThomas wrote:normalno da je zakon, čim je zrinka na njemu.
baš je beze :-?

koliko sam skontao ona je stjuardesa? a on neradnik i pijanica koji pronađe Pravi Put :? :? :?

hm čekam kritike...
vidim reklame i po Berlinu 8-)
komi gigantikus!
za ovo imas pivu od mene. :-D
JThomas

#147 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by JThomas »

nemaš ukusa komi :D
Sezam

#148 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Sezam »

nineinchnails wrote:
Nemoj se sekirati da objasnjavas.
Arthouse su niskobudzetni, b-filmovi, uglavnom drame, koje se bave stvarnim dogadjajima, socioloskog karaktera i radije ostavljaju jak psihicki dojam na gledaoca nego sto sluze za "entertainment" svrhu (radi zabave). Dakle, nisu blockbusteri i megahitovi. "Snijeg" i "Grbavica" su bas to, jeftino uradjeni filmovi, ali ostavljaju jak psihicki dojam: sva muka obicnog covjeka koji je prosao golgotu u Bosni 1992-1995. Na svakog stranca to ce ostaviti WOW, srceparajuci efekat. Eto, zasto su dobili tolike nagrade.Na nas, koji su tu golgotu prosli, takav dojam ti filmovi ne ostavljaju vec nam vracaju losa sjecanja.
"Nicija zemlja" medjutim, postao je megahit (u odredjenoj mjeri) upravo zahvaljujuci odlicnoj fotografiji i cinjenici da je prvi posljeratni film koji obradjuje tu temu. Svaka scena u filmu uzeta zasebno kao fotografija, je snimljena fantasticno. Odlican dijalog, odlicni glavni glumci. Ni u jednom momentu gledaoca ne ostavlja nezainteresovana. Odlican film u svakom aspektu. Dijalog iz tog filma, nije nesto sto je bilo i proslo, aktuelan je i danas u nasoj svakodnevnici i ne mozemo ga izbjeci. Ostavlja jak psiholoski efekat upravo na one koji su u Bosni i nakon rata ostali: "Bosna je mina koja svaki cas moze da eksplodira".

I danas ga volim pogledati, dok "Snijeg" ne zelim, niti "Grbavicu". Neki filmovi su zauvijek, a neke jednostavno pogledas jednom i zdravo. "Remake" je npr bolje uradjen film od "Grbavice" i "Snijega".
Tako da tvoje implikacije da oni kojima se Grbavica i Snijeg ne dopadaju su maloumni malogradjani, mahalasi i "sta sve ne", kako stoji u tvoj istancanom vokabularu, jednostavno nema mjesta. Ukusi su razliciti...nikoga ne mozes prisiliti da mu se svidja isto sto i tebi.

"Na putu" tek trebamo pogledati da bi mogli o njemu komentarisati. Nekima se a priori tema ne dopada, a nekima da.
Vidjecemo...
Nisi shvatio. KAkvo je to poimanje filma kad napises: ne valja film, prikazuje nas ko sirotinju, sta ce stranci o nama misliti? To je po meni vrlo plitaki odnos prema filmu, a i zivotu uopste. To je kod nas vjeciti problem, svi misle da se u sve razumiju.

A sto se tice srceparajucih ratnih filmova na koje se zapad lozi, i ta prica ne stoji. To malo BH kimnematografije sto postoji je hvaljeno upravo zbog hrabrosti nasih rezisera da se pozabave tako krupnim problemom, traumama rata prije svega. Mi smo jednostavno osudjeni na takve filmove, taj RAT je zeljeli mi ili ne, inspiracija vecini umjetnika u BiH. I u pravu si, Nicija Zemlja se moze odgledati nekoliko puta, a Snijeg i Grbavica bas i ne mogu, ali to ih uopste ne cini losijim, narocito kad je Snijeg u pitanju.

Ja ne kontam kakve filmove ljudi ocekuju da prave nasi reziseri, a nasi reziseri zaista prave iskrene filmove, a da se ne lazemo, kod nas je jos uvijek sve povezano sa ratom. Da ne spominjem kako uopste ne postoji BH kinematografija...
karanana

#149 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by karanana »

snijeg i grbavica 0 bodova.
grbavica pravo amaterski napravljena, scene bez kontinuiteta. vozi se busom titovom, okrene se a kroz prozor se vidi otoka. stereotipovi seljaka, nasilnika, kafana.....nije nesto ostavio neko upecatljivo osjecanje o samoj temi. nekako mi je bez ukusa i mirisa ostao.

snijeg nisam ni pogledo do kraja ali on ni nema veze previse sa temom.
Truba

#150 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Truba »

JThomas wrote:nemaš ukusa komi :D
:P :razz:

baš nešto razmišljam o ovom filmu... hm... ima u bosni važnijih problema od ovoga ljubavnog filma... recimo češća je pojava on kokuz a ona bogata il obratno :mrgreen: to su prave teme... ili ona obrazovana on nije :lol: :lol: :lol: :lol:

ona završava elektrotehniku i medicinu paralelno a on tek građevinu :mrgreen: i onda prebaci skelu na farmaciju :lol:
Post Reply