karanana wrote:e bas ju je sa ovim filmom fino promijenila, alal joj vera.Armin92 wrote:Film izgleda super , nesto drugacije , dosta mi je vise filmova poput "snijeg" vrijeme je da se slika o BiH u svijetu mijenja ...![]()
![]()
white al-quida in love
Moderator: _BataZiv_0809
karanana wrote:e bas ju je sa ovim filmom fino promijenila, alal joj vera.Armin92 wrote:Film izgleda super , nesto drugacije , dosta mi je vise filmova poput "snijeg" vrijeme je da se slika o BiH u svijetu mijenja ...![]()
![]()
film govori o stvarnoj situaciji BiH -.- , vehabije su manjina koja je znatno utjecala na sliku BiH u svijetuharač wrote:karanana wrote:e bas ju je sa ovim filmom fino promijenila, alal joj vera.Armin92 wrote:Film izgleda super , nesto drugacije , dosta mi je vise filmova poput "snijeg" vrijeme je da se slika o BiH u svijetu mijenja ...![]()
![]()
![]()
![]()
baš htjedoh reći
![]()
white al-quida in love
shejtanska poslanineinchnails wrote:Ja stvarno ne mislim sa vehabijama sjedit' u kinu.
Idul' oni u kino uopste?
Pa, saznacemo uskoro.
predrasude anineinchnails wrote:Ja stvarno ne mislim sa vehabijama sjedit' u kinu.
Idul' oni u kino uopste?
Pa, saznacemo uskoro.
Pa "kaze se" da ce taj film razbiti neke predrasude, pa eto , vidjecemo...black wrote:predrasude anineinchnails wrote:Ja stvarno ne mislim sa vehabijama sjedit' u kinu.
Idul' oni u kino uopste?
Pa, saznacemo uskoro.a tukne i na josh neshto...
kino meeting pointAdrianMole wrote:25.2 u 20.30 h u Zetri je BH premijera filma.Zna li netko gdje se mogu nabaviti karte?
Vjeruj mi da je realnost!Armin92 wrote: film govori o stvarnoj situaciji BiH -.- , vehabije su manjina koja je znatno utjecala na sliku BiH u svijetuu filmu se vidi da su MANJINA , a sto se tice onog snijega npr zar je ono BiH realnost ? sirotinja i bijeda, neasfaltirani putevi , svijece ? i to vidi cijeli svijet ....
mozes ti pisati sta hoces, ali amelie je bolji 100 hiljada puta od nicije zemlje. i normalno da niciju zemljuSezam wrote:Koliko se ovdje ljudi uopste razumije u film?
Prvo, sva ova prica o nagradama kao "sadaki" je totalno imbecilna ljubomorna supacka spika. Tako su pricali i za Niciju Zemlju i kako je Amelie (francuski film u konkurenciji za Oskara te godine) sto puta bolji film, a sad nakon 10 i vise godina ljudi jos uvijek spominju Niciju Zemlju a Amelie bogami niko. Neki dan mi dodje kolega sa posla, domicilni domorodac i pita me za bosanski film "No man's land", kaze nekoliko prijatelja domicilnih mu preporucilo. nema frke, rekoh, donosim ti film u ponedjeljak. Ako ima jos plitkoumnih zavidnih malogradjana koji jos uvijek misle da se radi o "sadaki" neka odu na amazon.com website i nek procitaju bilo koji od stotinu komentara sto su stovaoci tog filma, neBosanci, ostavili.
Drugo, Snijeg je odlican film i svako ko milsi drugacije, bujrum upustite se u diskusiju pa cu vam objasniti zasto je odlican, da nije odlican ne bi onolike nagrade osvojio. Ali sta zna mahala sta je Arthouse.
A ima i pametnjakovica koji misle da se ovakvim filmovima promovira zemlja. Naravno da se promovira, ali
nisu ovakvi filmovi turisticki vodici. najbolje se promovira zemlja iz koje si tako sto ces pokusati prikazati svijetu pravo stanje u toj zemlji. A to jasmila ocigledno zna.
Iako mi je Amelie sladak film, daleko je od toga kako ga fanboys žele da prikažu. Kao što reče Andrew Sarris, jedan od vodećih američkih filmskih teoretičara: "It is overwritten and overdirected for the quaint, simple feelings it attempts to project." Potpisujem. A sad nazad na temu.johnnykola wrote:mozes ti pisati sta hoces, ali amelie je bolji 100 hiljada puta od nicije zemlje. i normalno da niciju zemljuSezam wrote:Koliko se ovdje ljudi uopste razumije u film?
Prvo, sva ova prica o nagradama kao "sadaki" je totalno imbecilna ljubomorna supacka spika. Tako su pricali i za Niciju Zemlju i kako je Amelie (francuski film u konkurenciji za Oskara te godine) sto puta bolji film, a sad nakon 10 i vise godina ljudi jos uvijek spominju Niciju Zemlju a Amelie bogami niko. Neki dan mi dodje kolega sa posla, domicilni domorodac i pita me za bosanski film "No man's land", kaze nekoliko prijatelja domicilnih mu preporucilo. nema frke, rekoh, donosim ti film u ponedjeljak. Ako ima jos plitkoumnih zavidnih malogradjana koji jos uvijek misle da se radi o "sadaki" neka odu na amazon.com website i nek procitaju bilo koji od stotinu komentara sto su stovaoci tog filma, neBosanci, ostavili.
Drugo, Snijeg je odlican film i svako ko milsi drugacije, bujrum upustite se u diskusiju pa cu vam objasniti zasto je odlican, da nije odlican ne bi onolike nagrade osvojio. Ali sta zna mahala sta je Arthouse.
A ima i pametnjakovica koji misle da se ovakvim filmovima promovira zemlja. Naravno da se promovira, ali
nisu ovakvi filmovi turisticki vodici. najbolje se promovira zemlja iz koje si tako sto ces pokusati prikazati svijetu pravo stanje u toj zemlji. A to jasmila ocigledno zna.
svi traze jer je oskara dobila. mozemo u raspru ako hoces. meni je dovoljno bila jedan recenica o scenaristickoj
varijanti davno prezvakanoj, a iskoristenoj u nicijoj zemlji, koju mi spomenu jedan makedonac student
rezije. pakao je bolji film bar dvaput.
Nemoj se sekirati da objasnjavas.Sezam wrote:Koliko se ovdje ljudi uopste razumije u film?
baš je bezeJThomas wrote:normalno da je zakon, čim je zrinka na njemu.
komi gigantikus!komi wrote:baš je bezeJThomas wrote:normalno da je zakon, čim je zrinka na njemu.![]()
koliko sam skontao ona je stjuardesa? a on neradnik i pijanica koji pronađe Pravi Put![]()
![]()
![]()
hm čekam kritike...
vidim reklame i po Berlinu
Nisi shvatio. KAkvo je to poimanje filma kad napises: ne valja film, prikazuje nas ko sirotinju, sta ce stranci o nama misliti? To je po meni vrlo plitaki odnos prema filmu, a i zivotu uopste. To je kod nas vjeciti problem, svi misle da se u sve razumiju.nineinchnails wrote:Nemoj se sekirati da objasnjavas.Sezam wrote:Koliko se ovdje ljudi uopste razumije u film?
Arthouse su niskobudzetni, b-filmovi, uglavnom drame, koje se bave stvarnim dogadjajima, socioloskog karaktera i radije ostavljaju jak psihicki dojam na gledaoca nego sto sluze za "entertainment" svrhu (radi zabave). Dakle, nisu blockbusteri i megahitovi. "Snijeg" i "Grbavica" su bas to, jeftino uradjeni filmovi, ali ostavljaju jak psihicki dojam: sva muka obicnog covjeka koji je prosao golgotu u Bosni 1992-1995. Na svakog stranca to ce ostaviti WOW, srceparajuci efekat. Eto, zasto su dobili tolike nagrade.Na nas, koji su tu golgotu prosli, takav dojam ti filmovi ne ostavljaju vec nam vracaju losa sjecanja.
"Nicija zemlja" medjutim, postao je megahit (u odredjenoj mjeri) upravo zahvaljujuci odlicnoj fotografiji i cinjenici da je prvi posljeratni film koji obradjuje tu temu. Svaka scena u filmu uzeta zasebno kao fotografija, je snimljena fantasticno. Odlican dijalog, odlicni glavni glumci. Ni u jednom momentu gledaoca ne ostavlja nezainteresovana. Odlican film u svakom aspektu. Dijalog iz tog filma, nije nesto sto je bilo i proslo, aktuelan je i danas u nasoj svakodnevnici i ne mozemo ga izbjeci. Ostavlja jak psiholoski efekat upravo na one koji su u Bosni i nakon rata ostali: "Bosna je mina koja svaki cas moze da eksplodira".
I danas ga volim pogledati, dok "Snijeg" ne zelim, niti "Grbavicu". Neki filmovi su zauvijek, a neke jednostavno pogledas jednom i zdravo. "Remake" je npr bolje uradjen film od "Grbavice" i "Snijega".
Tako da tvoje implikacije da oni kojima se Grbavica i Snijeg ne dopadaju su maloumni malogradjani, mahalasi i "sta sve ne", kako stoji u tvoj istancanom vokabularu, jednostavno nema mjesta. Ukusi su razliciti...nikoga ne mozes prisiliti da mu se svidja isto sto i tebi.
"Na putu" tek trebamo pogledati da bi mogli o njemu komentarisati. Nekima se a priori tema ne dopada, a nekima da.
Vidjecemo...
JThomas wrote:nemaš ukusa komi