Nijedan student bez obećane karte

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
elSaik

#126 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by elSaik »

Od čitavog foruma samo je jedna osoba protiv zahtjeva studenata. Nije loše. :thumbup:
black

#127 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by black »

sam protiv svih :mrgreen:
mrtva kokoš

#128 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by mrtva kokoš »

madner ti ovdje najmanje znas. koliko si gluposti napisao na ovoj temi mene je vise stid replicirati.
jadna ova zemlja sa ljudima poput tebe, bez imalo drustvene osvjestenosti za druge.
mrtvi kapitalista koji poznaje samo snagu novca i ekonomskog iskoristavanja svega i svacega.
za tebe izgleda pojam socijalna pravda ne postoji, mogao bih napisati svasta nesta ali vidim nema svrhe.
tebi tata radi u vladi ili ti imas veze sa vladom nema treceg odg. ja mislim da si ti jedini covjek koji
se protivi ovoj ideji i konstantno minira temu. stoga ne vidim svrhu vise tebi odg. imas jedan cilj i covjek
koliko god da ti iznese neke cinjenice nece te uspjeti ubijediti...
odoh u ot. izvinjavam se...ignorirajte ubacene :wink:
Last edited by mrtva kokoš on 27/01/2010 22:58, edited 1 time in total.
ChataDodajStaHoces

#129 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by ChataDodajStaHoces »

Samo treba sprijeciti jednu stvar u ovim protestima, a to je politicko eksploatisanje situacije. Posljednje sto nama studentima treba je neko od ovih politicara koji ce davati laznu podrsku i na taj nacin pokusati pridobiti glasove za slijedece izbore.

Sve takve treba s noge na nogu...
sarajevo63

#130 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by sarajevo63 »

Studenti furajte vi svoje, ne dajte se zbuniti. Ako ništa krenite prvo od svilenog nam Premijera KS. Obećao je.
Za početak možda ne bi bilo loše da vas svaki dan 50-tak stoji u redu za prijem kod gospodina; došli ste po obećanu kartu...Ako ništa unesite im nemir...rasporedite se, ima vas dovoljno.
Madner, hajde budi dobar, pusti ljude da grakČu, odavno si napisao da ideš :)
Obzirom da kod nas nema svijesti teško je izvesti bojkot GRAS-a, nek voze u krug bez korisnika koji plaćaju i Vladu kantona i preskup prevoz (obzirom na udobnost vozila i muziku sa livada koja je skoro pa obavezna sa vozačevog mjesta).
Amazonka27

#131 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Amazonka27 »

madner prestani sa miniranjem teme. ovo ti je ujedno opomena pred ban.
madner

#132 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by madner »

Moderator treba da bude neutralan i provodi pravila foruma a ne svoje licne hirove ispucava i odredjuje sta se smije rec a sta ne. Ali sta rec ako se licne uvrede tolerisu a odgovor kako to nije argument brise...

Miniranje teme... :-)
Obuca9

#133 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Obuca9 »

Ja samo ne kontam kako ovi u GRAS-u ne mogu da shvate da bi smanjenjem cijena karata, znatno povecali prodaju. Ja bih im prvi kupovao kartu da je nekih 15-tak maraka. Evo otprilike od 50-tak ljudi s mog faksa (moja godina i smjer), znam da kartu ima samo 5-6 njih, a i to samo zbog činjenice da u tramvaj ulaze na početnoj na Ilidži, pa moraju pokazati kartu. Svi ostali se šveraju i jednom mjesečno kupe kartu od 1,60 i to je sve, čisto da je imaju u đepu, ako naleti revizor, pa da poniste nabrzinu. A sa nekom normalnijom, 2-3 puta manjom cijenom od sadašnje, sigurno bi se broj kupaca znatno uvećao.

Dakle vodim se samo svojim primjerom, dok sam išao u srednju četiri godine sam kupovao kupon (15 maraka je bio, ja mislim), a otkad sam završio srednju prije 3.5 godine, pa do danas, sve skupa sam potrošio 15 maraka na karte, marku gore-dole.
MAN-lion's coach

#134 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by MAN-lion's coach »

Poštujem ja da se treba korigovati cijena karte.Najbolje je od 10-15KM.Ali molim lijepo gdje to studenti godišnje plaćaju 5KM kartu?
Gdje, na osnovu čega?
Nigdje školovanje nije džaba.svi ovdje dolaze zato što je džaba.

Najpošteniji su oni koji plaćaju kartu redovno da se pojave na protestima,ostatak koji ne plaća nek im guzica ne zijeva,opet se voze džaba kako god okreneš taman da kupe jednu kartu i da je imaju u džepu za svaki slučaj.
A usput studenti se troše puno po kafama,pa nemoraju izdvojiti za kartu,nego i za neke druge stvari...

Uostalom,neka dadnu nama npr. 15KM mjesečno ostatak do 53KM(ne znam tačno) neka plaća Kanton i gotovo.
MAN-lion's coach

#135 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by MAN-lion's coach »

hz__semir wrote:Ja samo ne kontam kako ovi u GRAS-u ne mogu da shvate da bi smanjenjem cijena karata, znatno povecali prodaju. Ja bih im prvi kupovao kartu da je nekih 15-tak maraka. Evo otprilike od 50-tak ljudi s mog faksa (moja godina i smjer), znam da kartu ima samo 5-6 njih, a i to samo zbog činjenice da u tramvaj ulaze na početnoj na Ilidži, pa moraju pokazati kartu. Svi ostali se šveraju i jednom mjesečno kupe kartu od 1,60 i to je sve, čisto da je imaju u đepu, ako naleti revizor, pa da poniste nabrzinu. A sa nekom normalnijom, 2-3 puta manjom cijenom od sadašnje, sigurno bi se broj kupaca znatno uvećao.

Dakle vodim se samo svojim primjerom, dok sam išao u srednju četiri godine sam kupovao kupon (15 maraka je bio, ja mislim), a otkad sam završio srednju prije 3.5 godine, pa do danas, sve skupa sam potrošio 15 maraka na karte, marku gore-dole.
GRAS nema veze sa cijenom karte...ne diktiraju oni cijene karata.
clav

#136 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by clav »

MAN-lion's coach wrote:Poštujem ja da se treba korigovati cijena karte.Najbolje je od 10-15KM.Ali molim lijepo gdje to studenti godišnje plaćaju 5KM kartu?
Gdje, na osnovu čega?
iza sedam mora, iza sedam planina - u susjednom nam zagrebu http://www.zet.hr/tarife/studentske-200910.aspx
cak ima i besplatan prevoz za sve u uzem gradskom jezgru http://www.zet.hr/vijesti/novosti/grads ... latno.aspx
Adriatic

#137 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Adriatic »

Karta za studente je već subvencionirana. Prava cijena karte iznosi KM 53.
I u Titovo vrijeme studenti su plaćali kartu.
Dakle, svakom treba biti jasno, da nema više socijalizma. Studiranje je skupa zabava.
Na zapadu studenti rade 10 poslova da bi mogli studirati.
A ovdje se sve hoće guzovače.
Čuj "obećao nam premijer" haha
Ponovo pitam ko će to platiti?
nellington

#138 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by nellington »

MAN-lion's coach wrote:Poštujem ja da se treba korigovati cijena karte.Najbolje je od 10-15KM.Ali molim lijepo gdje to studenti godišnje plaćaju 5KM kartu?
Potpisujem. 10 maraka za troškove izrade pokaza i to je to (u Zg je to bilo 30 kn, ne znam koliko je sad).
ri0

#139 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by ri0 »

clav wrote:
Gdje, na osnovu čega?
iza sedam mora, iza sedam planina - u susjednom nam zagrebu http://www.zet.hr/tarife/studentske-200910.aspx
cak ima i besplatan prevoz za sve u uzem gradskom jezgru http://www.zet.hr/vijesti/novosti/grads ... latno.aspx

Upravo to, Zagreb i Beograd imaju besplatan gradski prevoz a u Zagrebu je za sve besplatan u uzem gradskom jezgru kako bi se smanjila upotreba automobila u centru grada.
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#140 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by ALexis »

vid' tramvaja u zagrepcana
kad bi se ja vozila u ovakvom imala bih radi cega da platim kartu
nas strpaju u neke zahrdjane konzerve i naplacuju kao da se najnovijim taxijem vozim :x
mrtva kokoš

#141 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by mrtva kokoš »

Adriatic wrote:Karta za studente je već subvencionirana. Prava cijena karte iznosi KM 53.
Dakle, svakom treba biti jasno, da nema više socijalizma. Studiranje je skupa zabava.
na zapadu studenti imaju da rade 10 poslova a ovdje kod nas i kad zavrse fakultete
tesko ostvaruju tu privilegiju...
i u titino vrijeme sa zavrsenom osnovnom si mogao naci posao, koliko plitko razmisljate to je za nepovjerovati.
nadji mi ti posao i ewo ja prvi necu traziti "guzovace" kartu..
cuj ko ce platiti, pa ko sada placa te karte :-) 95% studenata ni ne kupuje kartu...
ovako kad bi bila ok cijena bilo bi me stid da je ne kupim.
Adriatic

#142 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Adriatic »

Splinter wrote:
Adriatic wrote:Karta za studente je već subvencionirana. Prava cijena karte iznosi KM 53.
na zapadu studenti imaju da rade 10 poslova a ovdje kod nas i kad zavrse fakultete
tesko ostvaruju tu privilegiju...
i u titino vrijeme sa zavrsenom osnovnom si mogao naci posao, koliko plitko razmisljate to je za nepovjerovati.
nadji mi ti posao i ewo ja prvi necu traziti "guzovace" kartu..
cuj ko ce platiti, pa ko sada placa te karte :-) 95% studenata ni ne kupuje kartu...
ovako kad bi bila ok cijena bilo bi me stid da je ne kupim.
Tebe svakako treba da bude stid što je ne kupuješ. Znači po tebi, oni koji je kupuju su budale.
Pa možda i jesu. Zato je suština mog posta da oni koji je plaćaju ne budu još veće budale i da još više finansiraju ove koji ne plaćaju i za svoje neplaćanje traže razne izgovore (ali se uredno voze)
A poslova ima. Pa šta misliš da studenti na zapadu rade sve respektabilne poslove? Konobarišu, dostavljaju pice, rade na benzinskim pumpama.....
I ništa ih nije stid. E zato tamo fakultet i ima neku vrijednost a ovdje.....
Zato ti i dalje nemoj plaćati kartu. Samo nemoj mi od toga praviti filozofiju.
Amazonka27

#143 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Amazonka27 »

Adriatic tema nije ko placa kartu a ko ne. Tema je "protest zbog obecanih karata studentima"... drzi se teme i prestani pisati offtopic
Adriatic

#144 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Adriatic »

Amazonka27 wrote:Adriatic tema nije ko placa kartu a ko ne. Tema je "protest zbog obecanih karata studentima"... drzi se teme i prestani pisati offtopic
Tema je : "Nijedan student bez obećane karte"
Pročitaj još jednom moje postove i vidjećeš da su u vezi sa plaćanjem karata, subvencioniranjem, izvorima tog subvencioniranja i sl.
*mima*

#145 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

caes wrote:Ljudi, naravno da je nemoguce obezbjediti potpuno besplatne karte u nasoj zemlji, ali to i dalje ne mjenja cinjenicu da su besim i co prevrtljivci i manipulatori.
Prica se da bi godisnja karta trebala biti 50km sto je ok, samo sto je akcija trebala poceti 1.januara. A sad izmisljaju budzete i gluposti, klasicna navlakusa, oce pred izbore da krenu s tim ..

50 km godisnja karta :? :? :? :? :? :? :shock: :shock: :shock: :shock:
sarajevo63

#146 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by sarajevo63 »

- koja je razlika između osnovca, srednjoškolca i studenta?
Sviju finansiraju roditelji. AKo se već pozivaš na pravu cijenu karte...prava cijena karte u KS je različita...postoje zone:
- pozivanje na Titovo vrijeme je smiješno, kao i paralelisanje.
Omladina (a misli se i na studente) je bila uzdanica društva (u to vrijeme)
- Nema više socijalizma, jasno je. Nastupio je kvazikapitalizam, ovdje još protkan lopovlucima na svim nivoima vlasti i u svim institucijama
- ovdje je pola stanovništva nezaposleno, poređenje sa zapadom je smiješno
- guzovače se vazda htjelo, samo neko znao neko ne
- premijer ne može beze obećati, da ne bi izazvao haha jer je beze obećao
- ko će platiti karte? Onaj ko je plaćao. Kao i svi oni koji trpe vlasti na svim nivoima
mrtva kokoš

#147 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by mrtva kokoš »

25. Pravo na besplatan prijevoz na području Grada Zagreba, sukladno Zaključku o besplatnom prijevozu đaka, studenata i umirovljenika (Službeni glasnik Grada Zagreba 14/06) s godišnjom đačkom i studentskom iskaznicom ZET-a, te umirovljeničkom mjesečnom pokaznom kartom, imaju sljedeće osobe:

a) redoviti polaznici osnovnih i srednjih škola s prebivalištem u Gradu Zagrebu,

b) redoviti studenti fakulteta, akademija, visokih i viših škola, te drugih visokoškolskih obrazovnih ustanova u Gradu Zagrebu s pravom javnosti, koji su upisali semestar tekuće školske godine, apsolventi za vrijeme trajanja studentskih prava, te strani studenti polaznici pripremnih tečajeva hrvatskog jezika što se pripremaju za obrazovanje u Hrvatskoj, po prethodno navedenim uvjetima,

c) umirovljenici s prebivalištem u Gradu Zagrebu do 65 godina života, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno, a koji to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Pravo na đačku i studentsku godišnju iskaznicu, đaci i studenti iz podtočaka a) i b) ove točke ostvaruju temeljem podnesenog zahtjeva za izdavanje godišnje iskaznice (propisani obrazac ZET-a), ovjerenog za tekuću školsku godinu od nadležne obrazovne ustanove. Zahtjevu je potrebno priložiti jednu fotografiju 3.5 x 3 cm. Studenti su uz zahtjev obvezni dostaviti i indeks s upisom tekuće školske godine.

Godišnje iskaznice iz prethodnog stavka vrijede od 1. rujna tekuće školske godine do 30. rujna iduće godine za đake te do 31. listopada iduće godine za studente.

Pravo na umirovljeničku markicu za mjesečnu pokaznu kartu ostvaruju umirovljenici iz podtočke c) ove točke koji se nalaze na Popisu korisnika prava na besplatnu umirovljeničku mjesečnu pokaznu kartu, kojeg mjesečno utvrđuje i ZET-u dostavlja Gradski ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.
po meni studenti koji kartu kupuju su svi oni koji imaju viska novca, i djevojke koje su primorane da je kupuju
u protivnom bivaju izmaltretirane svim mogucim sredstvima...
evo ja cu prestati da idem na fakultet nadji mi da radim na benziskoj :zzzz: . radio sam i ja mnoge poslove druze
od piljare do gradjevine i sad bih radio nije me stid...
po tebi i studenti "dalekog" zagreba previse filozofiraju :-) kad oni imaju besplatne karte zasto ne bi i mi ,
ne izmisljamo toplu vodu!!
ne mogu da shvatim ljude koji se stavljaju na stranu vlade i grasa osim ako nemaju veze sa njima!!
ma ja suticemo kada se djeca ministara vozaju sluzbenim autima do skole, lahko je biti protiv studenata
oni nam ne mogu povecati cijene komunalija i cega vec ccc
Last edited by mrtva kokoš on 28/01/2010 10:30, edited 1 time in total.
clav

#148 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by clav »

gdje rade 10 poslova? gledas previse americkih filmova. uopste nije istina. da ne bude po tebi da je jos tito izmislio socijalizam. eto u mesicevo vrijeme u hrvatskoj besplatan prevoz za studente.
u skoro svim zemljama kapitalisticke zapadne evrope i skandinavije skolovanje je besplatno, a poslove radi onaj koga roditelji ne mogu ili ne zele da izdrzavaju, a gdje je njihov standard i gdje su njihovi uslovi studiranja i organizacija univerziteta. placaju njihovi poreski obveznici i ne bune se previse jer su svjesni znacaja obrazovanja.
Adriatic

#149 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Adriatic »

sarajevo63 wrote:
- koja je razlika između osnovca, srednjoškolca i studenta?
Sviju finansiraju roditelji. AKo se već pozivaš na pravu cijenu karte...prava cijena karte u KS je različita...postoje zone:
- pozivanje na Titovo vrijeme je smiješno, kao i paralelisanje.
Omladina (a misli se i na studente) je bila uzdanica društva (u to vrijeme)
- Nema više socijalizma, jasno je. Nastupio je kvazikapitalizam, ovdje još protkan lopovlucima na svim nivoima vlasti i u svim institucijama
- ovdje je pola stanovništva nezaposleno, poređenje sa zapadom je smiješno
- guzovače se vazda htjelo, samo neko znao neko ne
- premijer ne može beze obećati, da ne bi izazvao haha jer je beze obećao
- ko će platiti karte? Onaj ko je plaćao. Kao i svi oni koji trpe vlasti na svim nivoima
E svašta ti ovdje napisa.
Ali idemo redom:
-Razlika u vrsti obrazovanja je u tome što je samo osnovno obavezno
-Paralela sa Titovim vremenom je izvedena jer je u to doba skoro pa svako mogao studirati, pa se čak i tada plaćala karta
-Za taj kvazikapitalizam glasamo
-Ta nezaposlenost je upitna (samo u Saraajevu je registrovano 120.000 auta). Odgovor je: siva ekonomija
-E pa tu guzovaču treba eliminisati a ne smatrati je "znanjem"
-Ne može beze obećati??????????? Ma jel moguće? Prvi političar koji ne može beze obećati. Dobro je, napredujemo.
-Tako je, one budale koje su plaćale treba i dalje da plaćaju sad samo malo više. E pa ja nisam za to.
Adriatic

#150 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by Adriatic »

clav wrote:
gdje rade 10 poslova? gledas previse americkih filmova. uopste nije istina. da ne bude po tebi da je jos tito izmislio socijalizam. eto u mesicevo vrijeme u hrvatskoj besplatan prevoz za studente.
u skoro svim zemljama kapitalisticke zapadne evrope i skandinavije skolovanje je besplatno, a poslove radi onaj koga roditelji ne mogu ili ne zele da izdrzavaju, a gdje je njihov standard i gdje su njihovi uslovi studiranja i organizacija univerziteta. placaju njihovi poreski obveznici i ne bune se previse jer su svjesni znacaja obrazovanja.
Znaš li ti koliko košta studiranje na zapadu? Pogotovo na boljim fakultetima. Dakle, visoko obrazovanje je skupo obrazovanje.
Kako možeš porediti Hrvatsku i nas? Znaš li ti koliko je onih koji su na budžetu ovdje? Znaš li ti organizacionu strukturu ove države? Koliki je budžet Hrvatske a koliki ovdje? Pa ovolika izdvajanja iz budžeta ne bi izdržala ni Švedska. Dakle, porediš neuporedivo.
Locked