Povodom natpisa u Oslobođenju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Vragolan

#126 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

nosara wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Ma pusti, Nihad Imamović je glup. A i meni je IQ opao otkad sam s'vatio da imam jeftine farove. :-)
Sta ja da kazem... Nemam ni klimu... :( Sramota me proc gradom... Posebno kad pored mene prolazi lola sa xenonkama, ja se drito maknem u stranu... Ej, xenonke, nije sala... :-)

Sramota me toliko, da sam odlucio ove godine ipak registrovat svog golfa... :lol: Poslije tri il' cetiri godine, red je vala... :wink:
@Jimmy moras mi se zahvaliti sto sam ti ukazao na IQ

@nosara

samo mi odgovori: skupis 25 tisuca, hoces li radije kupiti novo auto sa 0Km na satu i garancijom ili passata 1005 godiste se 150K kilometara na satu, ili sto bi narod rekao macka u vreci
Jimmy_The_Saint

#127 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Jimmy_The_Saint »

Štaš. Neko pametan i pun para k'o ti, a neko tokmak i kokuz, al' dobro guzi. Ne mereš imat sve. :D
Better Man

#128 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Better Man »

chuchumbamayumbe wrote:
Better Man wrote:Njemcu je isplatnije prodati svoje polovno auto nego ga odvući na otpad i presovati, jer da bi ga presovao mora da plati,a ovako još zaradi. polovna auta koja se uvoze iz Evrope i prodaju u BiH su žešći krševi (može se desiti da bude i dobrih) kojih se Evropa i njeni građani rješavaju. Polovna auta u perfektnom stanju koja vozaju Evropljani se ne izvoze i ne prodaju u BiH. Tek onda kad ta auta budu blizu toga da postanu krš onda se izvoze i prodaju u BiH. Da nije tako nebi BiH bila puna auto smeća koje je na rubu izdisaja i koje zagađuje okolinu i ugrožava sigurnost kako drugih vozača u saobraćaju tako i pješaka (pogledati samo auta koja su se uvozila dok nije bilo ograničenja). BiH mora uspostaviti i uvesti takve norme da se zabrani svim krševima kako uvoz, tako i postojećim da sobraćaju našim cestama. Reako sam jednom i ponoviću ko nema novca za normalan i ispravan automobil netreba da ga ima i nek koristi gradski saobraćaj kao što ga koriste mnogi koji bi mogli kupiti i novo auto, ali ih ne interesuje. O trenutnoj cijeni polovnih auta u BiH, a naročito golfova dvojki dizelaša, tu su prije svega najodgovorniji građani koji su spremni dati 5 milja za auto staro 20 i kusur godina, a auto košta 150 Eura u Njemačkoj. Kada bi građani odbijali da daju te cifre i kupuju po nerealnim cijenama, druga priča bi bila.
Opet te molim, a ti probaj da odgovoris ako postoji neki razuman odgovor.
Golf 2 u BiH kosta 5000km
Golf 4 (2000) u EU kosta iste te pare.
Zasto bi meni bilo zabranjeno da uvezem tog G4 iz EU i vozim se ko gospodin, nego sam prinudjen da kupujem BiH krsheve? Jesam li ja kriv?
I nemoj mi bogati politike ko nema para neka se ne vozi, pusti tu shuplju. Ja nemam para za novo auto, niti imam 15000 km za polovno, imam 10000km i ne zelim ovdje da neko zaradjuje na meni, a pogotovu da mi prosipa shuplju pricu da se brine za sigurnost i ekologiju.
Kada bi gradjani imali mogucnost da daju onih 5000km koje ti spominjes za G4 (a koje sada daju za G2), sta mislis, koje bi auto izabrali?!
Hajde mi objasni, sta je to lose u G4, Astri, Fokusu, Meganu godista 2000-2002, pa bi ti zabranio uvoz?! Jesu li to oni nesto slabiji ili opasniji od G2?! Pa je bolje da ipak svi, ili ne vozimo nikako, ili da vozimo G2, prije nego da vozimo G4?!
Naravno da bi svi voljeli kada bi mogli da kupe nova auta, ali jednostavno ne mogu.
Golf 2 košta u BiH 5000 KM zbog gluposti BiH čovjeka koji je spreman na osnovu ratnih mitova dati tu cifru za auto koje u Evropi košta do 150 Eura. Druga bi priča bila kad bi građani odbili da plaćaju nešto što ne vrijedi ni 10% cijene za koju se prodaje. Nemam ništa protiv auta proizvedenih od 2000. godine na ovamo koja su 100% ispravna, već prvenstveno protiv krševa iz 80-tih godina prošlog vijeka, pa i dobrim dijelom iz devedesetih ( može i auto iz 2004. godine biti krša ako se iživljavalo na istom i nije se održavalo). Evo nek se ukine ograničenje, opet će se uvoziti najviše krševi po malim cijenama, koji će se našminkati kao da nikad mu nije ništa bilo i prodavati naivnom Bosancu i Hercegovcu po astronomskim cijenama. Malo će koji diler polovnih atomobila uvoziti 100% ispravna auta koja nikad nisu udarana. Uglavnom će to biti udarana auta koja će se ovdje dotjerivati uz obavezno vraćanje kilometar sata. Danas s golfom dvojkom ne možeš preći granicu večine zemalja Evrope, a naročito zemalja EU i zašto da se voze u BiH? ukidanje ograničenja bi imalo smisla samo kad bi ste mogli uvesti 100% ispravno auto koje nije nikad udarano (ne računam sitne ogrebotine koje ne mogu uticati na vozno svojstvo auta i ispravnost) i kada bi se dileri polovnim automobilima strogo kontrolirali i kažnjavali drastično visokim kaznama i zabranom rada i prodaje polovnih automobila ako bi kupcu prodali automobil, a pri tom prečutili da je auto imalo npr. žešći udes, pa je naknadno popravljen i ušminkan i ako je vračen kilometar sat. Sve dok se ne zavede pravi red u ovoj oblasti ne treba ukinuti zabranu, jer će opte dileri polovnih automobila biti na dobitku, a građani kupci na gubitku, jer će misliti da je kupio 100% ispravan Golf 4 iz 2002. godine koji ima orginalnu kilometražu i nije nikad udaran , a ono kupio auto koje je imalo teži sudar i kojem je vračena kilometraža, a uz to ga platio papreno, npr. vrijednost auta 3000 Eura ( možda i manja od 3000 Eura), a ti ga ovdje platiš 6000 Eura ili kod pomenutih dvojki vrijednost do 150 Eura, a ljudi ovdje daju 5000 KM.
Last edited by Better Man on 20/01/2010 11:42, edited 1 time in total.
Vragolan

#129 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

Jimmy_The_Saint wrote:Štaš. Neko pametan i pun para k'o ti, a neko tokmak i kokuz, al' dobro guzi. Ne mereš imat sve. :D
jah, stas
nosara

#130 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by nosara »

Vragolan wrote:
nosara wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Ma pusti, Nihad Imamović je glup. A i meni je IQ opao otkad sam s'vatio da imam jeftine farove. :-)
Sta ja da kazem... Nemam ni klimu... :( Sramota me proc gradom... Posebno kad pored mene prolazi lola sa xenonkama, ja se drito maknem u stranu... Ej, xenonke, nije sala... :-)

Sramota me toliko, da sam odlucio ove godine ipak registrovat svog golfa... :lol: Poslije tri il' cetiri godine, red je vala... :wink:
@Jimmy moras mi se zahvaliti sto sam ti ukazao na IQ

@nosara

samo mi odgovori: skupis 25 tisuca, hoces li radije kupiti novo auto sa 0Km na satu i garancijom ili passata 1005 godiste se 150K kilometara na satu, ili sto bi narod rekao macka u vreci
Kupicu polovnu fabiu 2008. godiste, a za cenera koji ce mi ostat uradicu tuning, pa rore, pa spojleri, pa velge 22'', pa neonke (jedno 24 komada), obavezno bose sa wooferom ko sporet... Ostace, valjda, i za registraciju... :lol:

@johntra... To o cemu ti pricas su piojedinacni slucajevi, a homologacija u BiH se uvodi zbog uslova koje propisuje EU, a odnose se, prvenstveno, na ogranicavanje i zabranu uvoza raznoraznih kineskih, americkih, indijskih itd marki, koje ni ne pokusavaju da se bave propisima EU, jer nisu ni pravljeni za izvoz u EU...

Jel' mislis da ce konzorcij rastavljat svako uvezeno polovno auto iz, npr. Njemacke, ako su papiri uredni i automobil je redovno registrovan u Njemackoj, da bi utvrdio da li je svaka dizna po standardu EU...?

Kako se onda tretira automobil koji se uveze u BiH, uredno prodje homologaciju, a onda ga, poslije havarije, neki lola skrpi od divljih dijelova, koji nisu po standardu, a zadovoljavaju minimum propisan za prolazak tehnickog pregleda...?
internazionale

#131 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by internazionale »

Jimmy_The_Saint wrote:Štaš. Neko pametan i pun para k'o ti, a neko tokmak i kokuz, al' dobro guzi. Ne mereš imat sve. :D
vjerovaćemo ti ako dokažeš da voziš bmw
chuchumbamayumbe

#132 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by chuchumbamayumbe »

Better Man wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Better Man wrote:Njemcu je isplatnije prodati svoje polovno auto nego ga odvući na otpad i presovati, jer da bi ga presovao mora da plati,a ovako još zaradi. polovna auta koja se uvoze iz Evrope i prodaju u BiH su žešći krševi (može se desiti da bude i dobrih) kojih se Evropa i njeni građani rješavaju. Polovna auta u perfektnom stanju koja vozaju Evropljani se ne izvoze i ne prodaju u BiH. Tek onda kad ta auta budu blizu toga da postanu krš onda se izvoze i prodaju u BiH. Da nije tako nebi BiH bila puna auto smeća koje je na rubu izdisaja i koje zagađuje okolinu i ugrožava sigurnost kako drugih vozača u saobraćaju tako i pješaka (pogledati samo auta koja su se uvozila dok nije bilo ograničenja). BiH mora uspostaviti i uvesti takve norme da se zabrani svim krševima kako uvoz, tako i postojećim da sobraćaju našim cestama. Reako sam jednom i ponoviću ko nema novca za normalan i ispravan automobil netreba da ga ima i nek koristi gradski saobraćaj kao što ga koriste mnogi koji bi mogli kupiti i novo auto, ali ih ne interesuje. O trenutnoj cijeni polovnih auta u BiH, a naročito golfova dvojki dizelaša, tu su prije svega najodgovorniji građani koji su spremni dati 5 milja za auto staro 20 i kusur godina, a auto košta 150 Eura u Njemačkoj. Kada bi građani odbijali da daju te cifre i kupuju po nerealnim cijenama, druga priča bi bila.
Opet te molim, a ti probaj da odgovoris ako postoji neki razuman odgovor.
Golf 2 u BiH kosta 5000km
Golf 4 (2000) u EU kosta iste te pare.
Zasto bi meni bilo zabranjeno da uvezem tog G4 iz EU i vozim se ko gospodin, nego sam prinudjen da kupujem BiH krsheve? Jesam li ja kriv?
I nemoj mi bogati politike ko nema para neka se ne vozi, pusti tu shuplju. Ja nemam para za novo auto, niti imam 15000 km za polovno, imam 10000km i ne zelim ovdje da neko zaradjuje na meni, a pogotovu da mi prosipa shuplju pricu da se brine za sigurnost i ekologiju.
Kada bi gradjani imali mogucnost da daju onih 5000km koje ti spominjes za G4 (a koje sada daju za G2), sta mislis, koje bi auto izabrali?!
Hajde mi objasni, sta je to lose u G4, Astri, Fokusu, Meganu godista 2000-2002, pa bi ti zabranio uvoz?! Jesu li to oni nesto slabiji ili opasniji od G2?! Pa je bolje da ipak svi, ili ne vozimo nikako, ili da vozimo G2, prije nego da vozimo G4?!
Naravno da bi svi voljeli kada bi mogli da kupe nova auta, ali jednostavno ne mogu.
Golf 2 košta u BiH 5000 KM zbog gluposti BiH čovjeka koji je spreman na osnovu ratnih mitova dati tu cifru za auto koje u Evropi košta do 150 Eura. Druga bi priča bila kad bi građani odbili da plaćaju nešto što ne vrijedi ni 10% cijene za koju se prodaje. Nemam ništa protiv auta proizvedenih od 2000. godine na ovamo koja su 100% ispravna, već prvenstveno protiv krševa iz 80-tih godina prošlog vijeka, pa i dobrim dijelom iz devedesetih. Evo nek se ukine ograničenje, opet će se uvoziti najviše krševi po malim cijenama, koji će se našminkati kao da nikad mu nije ništa bilo i prodavati naivnom Bosancu i Hercegovcu po astronomskim cijenama. Malo će koji diler polovnih atomobila uvoziti 100% ispravna auta koja nikad nisu udarana. Uglavnom će to biti udarana auta koja će se ovdje dotjerivati uz obavezno vraćanje kilometar sata. Danas s golfom dvojkom ne možeš preći granicu večine zemalja Evrope, a naročito zemalja EU i zašto da se voze u BiH? ukidanje ograničenja bi imalo smisla samo kad bi ste mogli uvesti 100% ispravno auto koje nije nikad udarano (ne računam sitne ogrebotine koje ne mogu uticati na vozno svojstvo auta i ispravnost) i kada bi se dileri polovnim automobilima strogo kontrolirali i kažnjavali drastično visokim kaznama i zabranom rada i prodaje polovnih automobila ako bi kupcu prodali automobil, a pri tom prečutili da je auto imalo npr. žešći udes, pa je naknadno popravljen i ušminkan i ako je vračen kilometar sat. Sve dok se ne zavede pravi red u ovoj oblasti ne treba ukinuti zabranu, jer će opte dileri polovnih automobila biti na dobitku, a građani kupci na gubitku, jer će misliti da je kupio 100% ispravan Golf 4 iz 2002. godine koji ima orginalnu kilometražu i nije nikad udaran , a ono kupio auto koje je imalo teži sudar i kojem je vračena kilometraža, a uz to ga platio papreno, npr. vrijednost auta 3000 Eura ( možda i manja od 3000 Eura), a ti ga ovdje platiš 6000 Eura ili kod pomenutih dvojki vrijednost do 150 Eura, a ljudi ovdje daju 5000 KM.
Kralju,
Niko ne govoru o uvozu G2 iz 86, nego o uvozu automobila koji ispunjavanju Euro3 normu.
To da li cu se ja zajebati i kupiti ushinutog G4, ili ispravnog, to neka bude moj problem, i problem tehnickog i kontrole na uvozu.
Isto ovo sa zajebom se moze desiti i sa automobilom koji je godinu-dvije star, i on moze biti ushinut, ostecen i slicno, jel tako?!
Zasto kaznjavati postene ljude zbog kriminalaca i nesposobnosti drzave?!
Jimmy_The_Saint

#133 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Betterman, Izvini molim te, kad si ti zadnji put obišao dilere polovnjaka u BiH, 1997? Nije tačno da se uvoze samo krševi, nije tačno ni da se uvoze većinom krševi, ima polovnjaka koji koštaju skoro koliko i nova klasu niža auta, problem je što dileri "vraćaju" kilometražu, poliraju ga izvana da ti iznutra uvale govno, ali svugdje u svijetu to i jeste posao dilera polovnjacima, i to je sasvim druga tema.

G2 se još drži, ali već neko vrijeme nije auto broj 1 po učestalosti na cesti. A tu priču o 150 eura mačku o rep - tržište nije apsolutna stvar, tržište zavisi od ponude i potražnje. Stoga ovdje G2 nije samo "ratni mit", G2 je i majstor u svakoj mahali, G2 su i dijelovi s otpada za 20 KM, G2 su i rupčage na našim cestama na koje je grehota božija izvesti auto od 50.000 maraka, G2 su na koncu i plate od 600 maraka.

Na kraju, pročitaš li ti nekad kakve gluposti lupaš na ovoj temi, bude li te stid? :?
johntra

#134 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by johntra »

@nosara..
ne mislim da će rastavljati svako auto, ali, barem se nadam, da će malo obratiti pažnju na vitalne dijelove automobila...tako bi se barem trebalo raditi...zaboravljaš da je većina auta koja se prodaje po lotovima odjavljena i stoji na col tablicama, tako da su mogućnosti maleverzacije sa njihovim dijelovima i popravcima ogromne...
s druge strane, nakon procesa homologacije, brigu o uvezenim automobilima preuzimaju MUP-ovi i razna ministarstva saobraćaja, skupa sa stanicama tehničkih pregleda....i na njima je da procjene stanje auta prilikom druge, treće ili stote registracije...ali, to je već tema za drugu priču...
zonbirile

#135 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by zonbirile »

jednom smo već popušili tu foru,brige za široke narodne mase,radnike ,borce,pa 96g pokupovali sva evropska govna.Jebi ga opet došao red za obnovu narodnog voznog parka,dolaze izbori,ali ovog puta su se zajebali,nema raja više love ni za G3.
nosara

#136 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by nosara »

zonbirile wrote:jednom smo već popušili tu foru,brige za široke narodne mase,radnike ,borce,pa 96g pokupovali sva evropska govna.Jebi ga opet došao red za obnovu narodnog voznog parka,dolaze izbori,ali ovog puta su se zajebali,nema raja više love ni za G3.
Sto znaci da ce G2 ostati zvijezda nasih sjebanih cesta jos dugo... :wink: Ukinuce oni i tehnicki pregled, samo da se napuni budzet... :lol:

Bice mi zao ovih sa Euro6, sto su se dzaba uvaljivali... :D
Jimmy_The_Saint

#137 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

zonbirile wrote:jednom smo već popušili tu foru,brige za široke narodne mase,radnike ,borce,pa 96g pokupovali sva evropska govna.Jebi ga opet došao red za obnovu narodnog voznog parka,dolaze izbori,ali ovog puta su se zajebali,nema raja više love ni za G3.
Drugo je to tad bilo. A onoliko koliko tvoj komentar ima veze s temom, raja nema za G3 od 10.000 koliko ga ovdje levatima zacijene, ali bi vjerovatno imala za G3 od tri do pet milja maraka koliko pak košta vani. I bolje je rješenje od G2 bez obzira na normu.
zonbirile

#138 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by zonbirile »

Jimmy_The_Saint wrote:
Drugo je to tad bilo. A onoliko koliko tvoj komentar ima veze s temom, raja nema za G3 od 10.000 koliko ga ovdje levatima zacijene, ali bi vjerovatno imala za G3 od tri do pet milja maraka koliko pak košta vani. I bolje je rješenje od G2 bez obzira na normu.
----------------------------------------------------------------------
sve je isto,samo banda na vlasti ostaje.Sve se mjenja da bi ostalo isto,uostalom demantovati će te praksa.A sada možda zvuči off topic,zašto se ne skine carina i porez na PC,pa to je sada pisaća mašina,olovka.Po novoj konvenciji u pripremi u EU,obavezno je srednješkolsko obrazovanje plus IT pismenost.Po tom usvajanju pismen si po EU kriteriju sa srednjom i IT pismenošću.E onda nepismenost u Kantonu Sarajevo sa cca 50% skače na 75%.Stavi na vagu jedno i drugo,značaj po zemlju pa onda spoznš sjaj i bijedu balkanske krčme na Bosanskoj jadnoj zemlji,pritisnutoj neskrivanom pljačkom,razbojništvom i sluđivanjem masa.
Vragolan

#139 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

zonbirile wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:
sve je isto,samo banda na vlasti ostaje.Sve se mjenja da bi ostalo isto,uostalom demantovati će te praksa.A sada možda zvuči off topic,zašto se ne skine carina i porez na PC,pa to je sada pisaća mašina,olovka.Po novoj konvenciji u pripremi u EU,obavezno je srednješkolsko obrazovanje plus IT pismenost.Po tom usvajanju pismen si po EU kriteriju sa srednjom i IT pismenošću.E onda nepismenost u Kantonu Sarajevo sa cca 50% skače na 75%.Stavi na vagu jedno i drugo,značaj po zemlju pa onda spoznš sjaj i bijedu balkanske krčme na Bosanskoj jadnoj zemlji,pritisnutoj neskrivanom pljačkom,razbojništvom i sluđivanjem masa.
@zonbrile
djaba je tebi crtati i objasnjavati, njega jednostavno boli sto fukara, da fukara nema para, ni za G2 a kamo li za G3
fukara glasa da ne bi imala para, fukara voli da zivi u bijedi evo to pokazuje vec 19 godina, fukara bi da da ovza auto a da ne ulaze u tehnicku ispravnog istog (hajde sta ce mi zmigavac neka paze drugi gdje cu i sta cu)
fukara svasta i svakako voza pa imamo razne teme na ovom pdf-u , pa tu su razne patriote i dusebriznici kao sto je ovaj Jimmy, naucio nesta iz ekonomije i sad ufati svevisnjeg za mudo,
djaba je fukara ostaje fukara, pa vozio encu ili G2, jer fukara ne misli svojom glavom
fukara je napravila begove i sada se buni sto je fukara
Kiberluskoni

#140 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Kiberluskoni »

Ponovicu tezu iz proslih postova:
Zabranama se nista ne postize, treba svako raditi posao za koji je placen i ne trebaju nam ogranicenja nikakve vrste. Kada ste culi da je neki servis za tehnicki pregled izgubio licencu? Svi znamo kako se do juce radila registracija. Das lovu i dobijes saobracajnu za 7 dana. Znaci, javno se tolerisalo krsenje zakona. Ovo je direktan uzrok saobracajnog haosa na nasim cestama, ne stara auta. Jer, da ovo radi kako treba, SVAKO auto bi MORALO biti ispravno na cesti. Od modela T do danas. I mirna Bosna.
Ovako, sa zabranama se gradjanima na ledja svaljuje posao institucija zaduzenih za regulaciju. Uhljupi se nakane jednom u 3 godine da raspravljaju o saobracaju i ovo je sve sto mogu smisliti!!!
Naravno, svaku domacu proizvodnju treba STIMULISATI, a ne udarati po glavi konkurenciju. Ko ima imalo pojma o ekonomiji, zna o cemu govorim. Zabrana direktno proizvodi monopolsku cijenu. Zahvaljujuci zabrani, ljudi placaju stare aute preskupo. Zabrana cini g2 skupim. Da ga mozes kupiti za 300 Km u Njemackoj, ovdje bi bio 2000. Ljudi koji imaju 5000 bi vozili novije i bolje automobile, a g2 bi postao kuriozitet. Sada imamo paradoks, da zabrana cini kontra efekat. I ovo zapravo i izaziva sumnju kod mene u motive zabrane. To je ekstra profit.
Da postoji iskrena namjera za uvodjenjem reda, zakonodavna vlast bi izglasala niz zakona na ovu temu. O uslovima za tehnicki pregled, o licencama, kaznama za nepostivanje, o obaveznim servisnim knjizicama, o stimulaciji malih auta i ekoloskih goriva (ako je ekologija motiv) a industrija bi pratila ovu pricu. Osiguranja bi uvela diferencirane stope osiguranja za ponavljace prekrsaja, ne bi se mogla naplacivati totalna steta beskonacno puta na istom autu...

Sada imamo sve suprotno od navedenog. Mozes uvesti auto do 7 godina starosti, ali za to auto i mladje, placas dodatni porez na luksuz. Znaci, najjeftinije je voziti auto iz BiH, starije od 7 godina, koje se lako odrzava. U drzavi sa stopom nezaposlenosti izmedju 25 i 40% ovo je najbitniji faktor.
Ja svom jaranu ne mogu reci da je budala, ako vozi g2 dizela sa 390 000 na satu, ako je u 7 godina potrosio 200 KM na kvarove, ako mu auto trosi 6.5 po gradu, sto proda mjesecni Grasov kupin i za tu lovu se vozi 20 dana, a kada ide na more, posudi auto od kolege. Zasto, zato sto je racunica jednostavna. Ne mozes nekoga NATJERATI da ima vise novaca. Mozes ga stimulisati da ustedi, smanjiti kamatnu stopu da moze dici kredit...
Ali, ne, tesko je to za platu od 4000 u parlamentu. De da se neki zakoncic skarabudzi, da se velikima ne stane na zulj, a raja svakako guta nevjerovatne stvari, pa sto ne bi i ovo.
Better Man

#141 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Better Man »

chuchumbamayumbe wrote: Kralju,
Niko ne govoru o uvozu G2 iz 86, nego o uvozu automobila koji ispunjavanju Euro3 normu.
To da li cu se ja zajebati i kupiti ushinutog G4, ili ispravnog, to neka bude moj problem, i problem tehnickog i kontrole na uvozu.
Isto ovo sa zajebom se moze desiti i sa automobilom koji je godinu-dvije star, i on moze biti ushinut, ostecen i slicno, jel tako?!

Ja ne govorim o kažnjavanju poštenih ljudi, već kriminalaca, varalica, manipulatora i kriminogenih političara.
Jimmy_The_Saint

#142 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

zonbirile wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:
Sve kako kažeš. I jest i nije oftopik, uglavnom, samo neprijatelji svoje zemlje, svoje djece i svoje budućnosti mogu držati na PC ovakve namete. Čak i prof.dr. Lagumdžija, kad ga je jednom pitalo zašto Alijansa nije ukinula poreze na PC, kren'o da se vadi s nekim šupljakom tipa "Pa, nismo mi to mogli radi RS, da smo mi to, oni bi onda skinuli na TV ili frižidere, razvio bi se fiskalni sukob u državi", blabla, truć truć. A mene boli kurac pošto će televizor biti, televizor nije halatka. Što kažeš, olovka.
Jimmy_The_Saint

#143 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Vragolan wrote: @zonbrile
djaba je tebi crtati i objasnjavati, njega jednostavno boli sto fukara, da fukara nema para, ni za G2 a kamo li za G3
fukara glasa da ne bi imala para, fukara voli da zivi u bijedi evo to pokazuje vec 19 godina, fukara bi da da ovza auto a da ne ulaze u tehnicku ispravnog istog (hajde sta ce mi zmigavac neka paze drugi gdje cu i sta cu)
fukara svasta i svakako voza pa imamo razne teme na ovom pdf-u , pa tu su razne patriote i dusebriznici kao sto je ovaj Jimmy, naucio nesta iz ekonomije i sad ufati svevisnjeg za mudo,
djaba je fukara ostaje fukara, pa vozio encu ili G2, jer fukara ne misli svojom glavom
fukara je napravila begove i sada se buni sto je fukara
De ti moj beže odmori malo, popij kahvu... popuši.... :D
chuchumbamayumbe

#144 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Better Man wrote:

Ja ne govorim o kažnjavanju poštenih ljudi, već kriminalaca, varalica, manipulatora i kriminogenih političara.
Ja smatram da sam kaznjen zato sto moram placati polovan automobil u BiH mnogo vise nego sto mu je stvarna vrijednost, a najvecim dijelom je to zasluga monopolistickog ponasanja uvoznika novih automobila.
Procitaj post iznad, covjek je imao strpljenja i lijepo referisao.
Ti jednako ponavljas da traba zabraniti krsheve, ali nikako da prevalis preko usta da treba da drzava radi svoj dio posla, a ne da se prolazi na tehnickom bez pregleda i slicne stvari. Na stranu to sto automobil ne mora biti krsh, iako je 10 godina star, dapache.
Ko zna da li bi i ja slicno razmisljao da imam para za novi auto, a da me ostali plaho i ne interesuju.
zonbirile

#145 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by zonbirile »

ma raja će sve popušiti,ali stvarno ne kontam,ili ne znam,ispada poslije Šabana i industrijalizacije+elektrifikacija,sada je na redu automotorizacija.Ne kontam,ovde je princip da svi moraju imati kakvo bilo auto,uz to mogu i piti i snifati,a vani im važe neki drugi principi.
Better Man

#146 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Better Man »

chuchumbamayumbe wrote:
Better Man wrote:

Ja smatram da sam kaznjen zato sto moram placati polovan automobil u BiH mnogo vise nego sto mu je stvarna vrijednost, a najvecim dijelom je to zasluga monopolistickog ponasanja uvoznika novih automobila.
Ti jednako ponavljas da traba zabraniti krsheve, ali nikako da prevalis preko usta da treba da drzava radi svoj dio posla, a ne da se prolazi na tehnickom bez pregleda i slicne stvari. Na stranu to sto automobil ne mora biti krsh, iako je 10 godina star, dapache.
Ko zna da li bi i ja slicno razmisljao da imam para za novi auto, a da me ostali plaho i ne interesuju.
A šta bi bilo kad bi ti i svi ostali koji žele kupit polovan automobil u BiH odbili dilerima istih da platite cijenu koja je višestruko uvečana u odnosu na stvarnu vrijednost? Za tehnički pregled sam lijepo napisao da ona kuća koja vrši tehnički pregled ako pusti i jedno vozilo ne spravno da se može registriovati, automtski bi joj se oduzela dozvola za rad i vlasnik bi platio ogromnu novčanu kaznu. ne mora auto od 10 godina biti krš, ali kod nas se svašta prodaje i uvaljuje kupcima da kad kupuješ polovno ne možeš biti sigurna da li te je diler prevario ili nije.
zonbirile

#147 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by zonbirile »

znam da je od zemlje do zemlje različito,ali onako u globalu kako je to riješila Afrika?
Jimmy_The_Saint

#148 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Afrika je onako u globalu idealno mjesto po mjeri Vragolana - fukara se trpa u kombije, nogama ih naguraju, vozi samo ko ima, e sad, i kod njih je tehnički pregled apstrakcija, ali Bože moj.

A što sad Afriku povlačiš?
chuchumbamayumbe

#149 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Better Man wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Better Man wrote:

A šta bi bilo kad bi ti i svi ostali koji žele kupit polovan automobil u BiH odbili dilerima istih da platite cijenu koja je višestruko uvečana u odnosu na stvarnu vrijednost? Za tehnički pregled sam lijepo napisao da ona kuća koja vrši tehnički pregled ako pusti i jedno vozilo ne spravno da se može registriovati, automtski bi joj se oduzela dozvola za rad i vlasnik bi platio ogromnu novčanu kaznu. ne mora auto od 10 godina biti krš, ali kod nas se svašta prodaje i uvaljuje kupcima da kad kupuješ polovno ne možeš biti sigurna da li te je diler prevario ili nije.
I u Americi ne mozes biti siguan kada kupujes auto od dilera, jel tako?!
A to zasto ja i ostali ne odbijemo visoke cijene koje dileri postavljaju, to su krajnje hipoteticka pitanja.
I, ako odbijem, gdje onda da kupim auto, jer mi auto treba?!
Dileri mogu cijeniti svoja auta koliko zele i kako zele. Naravno da narod manje kupuje od dilera (i vozi starija auta) zato sto dileri drze visoke cijene (a mogu da ih drze zbog zakona o zabrani uvoza).
Neka se ukine zakon o uvozu, i pola ce ih se zatvoriti.
Jimmy_The_Saint

#150 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

A tek bezvizni režim, u kojem ti ne treba rođak gastarbajter da ti doveze do Broda, nego fino na bus do Minhena, pa laganini... :D
Post Reply