corolla02 wrote:toliko toga napisano i samo vidjeh da cijelu BiH cine neki cevepi i to sad treba da predstavlja kao jedini razlog da se vratim i budem u BiH ostatak zivota.
Bas bezze
upravu si...dje si,tu si.... xD
s kim si,s njim si xD
corolla02 wrote:toliko toga napisano i samo vidjeh da cijelu BiH cine neki cevepi i to sad treba da predstavlja kao jedini razlog da se vratim i budem u BiH ostatak zivota.
Bas bezze
no_crnjak wrote:
dobo ba sha tersash...necu vise hljeba mi xD
ladyblue18 wrote:no_crnjak wrote:
dobo ba sha tersash...necu vise hljeba mi xD![]()
![]()
pa jesam li moderator il nisam.
![]()
Bogami nisu, eno ti Ginis.no_crnjak wrote:
ne znam ja nista...ja sam novi ovdje...jbg tamo na BC svi pospali...pa se presaltah vamo...
a de mi reci,imash li kakvog hajra sho si moderator ?
da se umješamno_crnjak wrote:ladyblue18 wrote:no_crnjak wrote:
dobo ba sha tersash...necu vise hljeba mi xD![]()
![]()
pa jesam li moderator il nisam.
![]()
ne znam ja nista...ja sam novi ovdje...jbg tamo na BC svi pospali...pa se presaltah vamo...
a de mi reci,imash li kakvog hajra sho si moderator ?
ladyblue18 wrote:Bogami nisu, eno ti Ginis.no_crnjak wrote:
a de mi reci,imash li kakvog hajra sho si moderator ?Hajd tamo cemo nastaviti, da ne ides vise offtopic.
dobro kazes necaceno_crnjak wrote:corolla02 wrote:toliko toga napisano i samo vidjeh da cijelu BiH cine neki cevepi i to sad treba da predstavlja kao jedini razlog da se vratim i budem u BiH ostatak zivota.
Bas bezze
upravu si...dje si,tu si.... xD
s kim si,s njim si xD
no_crnjak wrote:
ha ja..znaci ima hajra...meni odbijaju za mio,pio,mezio,i za tvoj moderatorski poso 17 % xD
Tamam i aferim oci pametne, ljubi te caus.no_crnjak wrote:nedam rahatluka....a Bo'me ni SDA...nikome xD
ma nemoj ti samo da se ljutis, nema razloga. mozemo pretpostaviti da svako zivi gdje mu je lijepo i mirna Bosna.zelenashica wrote:Znaš ja uopšte ne krivim nikoga ko je otišao,njihov izbor...rekla sam ko zna možda i moj sutra bude takav...ali jednostavno me boli kad nakon svega pročitam nešto poput toga da je tamo savršenstvo,medi mlijeko.......kako smo mi ovdje ovo,ono......eto u tome je problem....ja poštujem što je neko sretan tamo i meni ako se tamo ne sviđa ja neću ići...ali isto tako očekujem da se poštuje što sam ja ovdje sretna i kome se ne sviđa nek' ne dolazi......Bosanski_kralj wrote:
Meni samo nije jasno što vi koji živite negdje "vani" nama u BiH zamjerate što ne mijenjamo stanje, a u isto vrijeme vi ste ti koji niste stanje promjenili niti ste pokušali mjenjati, već ste pobjegli prvom prilikom
zelenashica wrote:Znaš ja uopšte ne krivim nikoga ko je otišao,njihov izbor...rekla sam ko zna možda i moj sutra bude takav...ali jednostavno me boli kad nakon svega pročitam nešto poput toga da je tamo savršenstvo,medi mlijeko.......kako smo mi ovdje ovo,ono......eto u tome je problem....ja poštujem što je neko sretan tamo i meni ako se tamo ne sviđa ja neću ići...ali isto tako očekujem da se poštuje što sam ja ovdje sretna i kome se ne sviđa nek' ne dolazi......Bosanski_kralj wrote:
Meni samo nije jasno što vi koji živite negdje "vani" nama u BiH zamjerate što ne mijenjamo stanje, a u isto vrijeme vi ste ti koji niste stanje promjenili niti ste pokušali mjenjati, već ste pobjegli prvom prilikom
Ja krivim kad čujem da meni se nabija na nos što ne mjenjam stanje, a isti taj nije ništa učino sam da promjeni nego je pobjegao. Čak ni sa Zapada ne pokušava mjenjati stanje, osim pričom. Govorim o pojedincimazelenashica wrote:Znaš ja uopšte ne krivim nikoga ko je otišao,njihov izbor...rekla sam ko zna možda i moj sutra bude takav...ali jednostavno me boli kad nakon svega pročitam nešto poput toga da je tamo savršenstvo,medi mlijeko.......kako smo mi ovdje ovo,ono......eto u tome je problem....ja poštujem što je neko sretan tamo i meni ako se tamo ne sviđa ja neću ići...ali isto tako očekujem da se poštuje što sam ja ovdje sretna i kome se ne sviđa nek' ne dolazi......Bosanski_kralj wrote:
A ja se divim tvojoj mami. Bila je hrabra ali u ono vrijeme smo valjda svi to bili na ovaj ili onaj nacin. Hrabri ili ludi.callmethebreeeze wrote:ja se iskreno divim svima koji su ostali i bore se sa svakodnevnicnom u bih. i ne bih nikome da stajem na muku, ali svaki moj dolazak nakon 97 me ispuni ogromnom tugom. s jedne strane mi je super svaki put kad dodjem, jer dom je, jebi ga, sarajevo. tu mi je otac, sva porodica s njegove strane... iako mi malo bude cudno kad sletim na butmir pa vidim one razbacane kuce, vec kod otoke se osjecam kao da nikada nisam napustao sarajevo... ali, pogotovo u zadnjih par godina, stanje je nekako sumornije. na povrsini je sve ok, medjutim, cim malo zagrebes vidis da sustinskih promjena nema i da je na snazi status kvo, ako ne i pogorsanje. i kad cak i oni prijatelji i rodbina, koji su uvijek bili optimisti, pocnu pokazivati znake umora i beznedja, onda se pravo sjebem i bude mi drago sto je stara mene i buraza dovela u svedsku.
Naravno uzela si Švedsku za primjer, zemlju s kojom se ne može mjeriti ni jedna zemlja svijeta.Margita81 wrote: Kad uporedis npr SvedCku i ovo nase ovdje onda mozemo slobodno reci da kod njih tece med i mlijeko. Doslovno.
Drugo..ovi zlosutni komentari tipa "jah vidjeli bi vi da odete kako se tamo negdje mora radit, ne beremo mi pare ovdje i sl" su najblaze receno uvredljivi za nas ovdje jer smo mi eto tako glupi i slijepi pa ne mozemo sami skontat da treba za pare potegnut.
Razlika je u tome sto tamo ako radis i ZARADIS. Za normalan i pristojan zivot. Ovdje to u velikoj vecini slucajeva nije tako.
Dalje. Zivimo u zemlji u kojoj se vec dvije godine vodi bitka oko DJEDA MRAZA?!
U zemlji gdje su uzori nasoj djeci politicari, mafijasi, droce i slicni profili sumnjive pozadine i gdje je mocan babo prodja za svakakve idiote.
Zivimo u zemlji gdje djeca idu u skole podjeljene zicom za muslimansku i hrvatku djecu po jedna strana.
U zemlji gdje ako si iole drugaciji i istices se u masi-si budala, otiso na zivcima ili slicni epiteti.
U zemlji gdje ne mozes dobiti svoju posteno zaradjenu penziju na vakat i u iznosu koji si zasluzio.
U zemlji gdje se zene poradjaju u zivotinjskim uvjetima.
U zemlji gdje doktoru ne idi na oci ako nemas za koverte.
U zemlji gdje postenim radom ne mozes zagarantovati odmor jednom godisnje za sebe i svoju djecu.
U zemlji gdje se sve gradi po 5-6 godina a i kad se izgradi ne valja.
Kvalitetno obrazovanje, nove uslovne skole, vrtici sa opremom jos iz 80ih, mito i korupcija su nesto normalno nasem svijetu, slave se pogresni heroji a oni istinski su zaboravljeni, ratni invalidi zive na rubu drustva i egzistencije, tusimo se u smogu, voda zagadjena, privreda u kolapsu, grade se samo kojekakve hladne zgradetine i vjerski objekti, da ne pricam o stanju kulture, kazalista, balet, opera, lutkarsko pozoriste................
I tako u beskraj....
Ako vi mislite da nedostatak svega toga mogu zamijeniti par zelenih pasnjaka i zapustenih planina vecinom prepunih mina-ja se ne mogu sloziti.
Bila sam ovdje cijeli rat, prezivljavam i ovaj rat nakon 95e i ne mogu vise. Bojim se za svoje dijete, ne zelim da se ona bori sa ovime za 10, 15, 20...godina.
Bosanski_kralj wrote:Naravno uzela si Švedsku za primjer, zemlju s kojom se ne može mjeriti ni jedna zemlja svijeta.Margita81 wrote: Kad uporedis npr SvedCku i ovo nase ovdje onda mozemo slobodno reci da kod njih tece med i mlijeko. Doslovno.
Drugo..ovi zlosutni komentari tipa "jah vidjeli bi vi da odete kako se tamo negdje mora radit, ne beremo mi pare ovdje i sl" su najblaze receno uvredljivi za nas ovdje jer smo mi eto tako glupi i slijepi pa ne mozemo sami skontat da treba za pare potegnut.
Razlika je u tome sto tamo ako radis i ZARADIS. Za normalan i pristojan zivot. Ovdje to u velikoj vecini slucajeva nije tako.
U zemlji gdje su uzori nasoj djeci politicari, mafijasi, droce i slicni profili sumnjive pozadine i gdje je mocan babo prodja za svakakve idiote.
Zivimo u zemlji gdje djeca idu u skole podjeljene zicom za muslimansku i hrvatku djecu po jedna strana.
U zemlji gdje ako si iole drugaciji i istices se u masi-si budala, otiso na zivcima ili slicni epiteti.
U zemlji gdje ne mozes dobiti svoju posteno zaradjenu penziju na vakat i u iznosu koji si zasluzio.
U zemlji gdje postenim radom ne mozes zagarantovati odmor jednom godisnje za sebe i svoju djecu.
Kvalitetno obrazovanje, nove uslovne skole, vrtici sa opremom jos iz 80ih, mito i korupcija su nesto normalno nasem svijetu, slave se pogresni heroji a oni istinski su zaboravljeni, ratni invalidi zive na rubu drustva i egzistencije, tusimo se u smogu, voda zagadjena, privreda u kolapsu, grade se samo kojekakve hladne zgradetine i vjerski objekti, da ne pricam o stanju kulture, kazalista, balet, opera, lutkarsko pozoriste................
I tako u beskraj....
Ako vi mislite da nedostatak svega toga mogu zamijeniti par zelenih pasnjaka i zapustenih planina vecinom prepunih mina-ja se ne mogu sloziti.
Bila sam ovdje cijeli rat, prezivljavam i ovaj rat nakon 95e i ne mogu vise. Bojim se za svoje dijete, ne zelim da se ona bori sa ovime za 10, 15, 20...godina.
Bolan niko ne negira loše stanje u BiH, ali negiram tvrdnje da se neke stvari na Zapadu prikazuju idelanim.
Neke su stvari na zapadu drugačije upakovane. Nećeš dati mito doktoru, ali ćeš morati dati kroz sistem onoliko novca koliko bi ovdje dao za mito. U nas je metoda baš loša i nedopuštena, ali na kraju rezultat iziđe isti
to tebi neko prico il......Margita81 wrote:
Kad uporedis npr SvedCku i ovo nase ovdje onda mozemo slobodno reci da kod njih tece med i mlijeko. Doslovno.
Kvalitetno obrazovanje, nove uslovne skole su misaone imenice, vrtici sa opremom jos iz 80ih, mito i korupcija su nesto normalno nasem svijetu, slave se pogresni heroji a oni istinski su zaboravljeni, ratni invalidi zive na rubu drustva i egzistencije, tusimo se u smogu, voda zagadjena, privreda u kolapsu, grade se samo kojekakve hladne zgradetine i vjerski objekti, da ne pricam o stanju kulture, kazalista, balet, opera, lutkarsko pozoriste................
I tako u beskraj....
I jeli to razlog da bježim ili da se borim?Margita81 wrote: Nigdje stvari nisu idealne. Ali su svugdje idealnije nego ovdje.
mi smo iz sarajeva izasli samo sa dva para carapa koje je imala u torbi kad smo isli u podrum. mislili smo da cemo se vratiti za par dana. otisli smo kod mamine sestre u sandzak ( da, ja sam sandzos po majciMargita81 wrote:A ja se divim tvojoj mami. Bila je hrabra ali u ono vrijeme smo valjda svi to bili na ovaj ili onaj nacin. Hrabri ili ludi.callmethebreeeze wrote:ja se iskreno divim svima koji su ostali i bore se sa svakodnevnicnom u bih. i ne bih nikome da stajem na muku, ali svaki moj dolazak nakon 97 me ispuni ogromnom tugom. s jedne strane mi je super svaki put kad dodjem, jer dom je, jebi ga, sarajevo. tu mi je otac, sva porodica s njegove strane... iako mi malo bude cudno kad sletim na butmir pa vidim one razbacane kuce, vec kod otoke se osjecam kao da nikada nisam napustao sarajevo... ali, pogotovo u zadnjih par godina, stanje je nekako sumornije. na povrsini je sve ok, medjutim, cim malo zagrebes vidis da sustinskih promjena nema i da je na snazi status kvo, ako ne i pogorsanje. i kad cak i oni prijatelji i rodbina, koji su uvijek bili optimisti, pocnu pokazivati znake umora i beznedja, onda se pravo sjebem i bude mi drago sto je stara mene i buraza dovela u svedsku.
Bosanski_kralj wrote:I jeli to razlog da bježim ili da se borim?Margita81 wrote: Nigdje stvari nisu idealne. Ali su svugdje idealnije nego ovdje.