JP GRAS SARAJEVO ALL ABOUT

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
atko

#126 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by atko »

@ice tea promjeni sliku u avataru sve mislim da sam poceo pisati postove kojih se ni ne sjecam ... panik me uhvati :D :D :D
MILCHO & JV

#127 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by MILCHO & JV »

johnnykola wrote:
MILCHO & JV wrote: P.S. Kako da izbrišem greškom postan post iznad izbrisao sam samo tekst
koliko upratih, da si gornji s editom ispravio ili s delete-om izbrisao prije no sto je neko drugi
napisao novi post iza tvog, dole ti ne bi stajalo:
Last edited by MILCHO & JV on 02/07/2009 00:12, edited 1 time in total.
(naravno, ovo ti stoji iza edit-a, a ne delete-a. :-D )

ali si ocito bas ti :-D napisao novi, pa si ovaj gornji mogao samo ispraviti.
kad postoji bar jedan post iza tvoga ne postoji opcija delete-a tvojih prethodnih postova.
problem je nastao što sam na brzinu kucao pa sam pogriješio jedno slovo. Kad sam kliknuo na
'Prikaz' nisam primjetio grešku nego tek kad sam pogledao gotov post, htio sam ići na 'edit' ali sam greškom kliknuo na 'Citiraj' i ali i toga nisam bio svjestan do kraja.
Znam da netreba nigdje žuriti ali...
MILCHO & JV

#128 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by MILCHO & JV »

Dali je prije rata bilo Zglobnih Sanos autobusa i dali je bilo Avtomontažinih MAN-ova?
slavkoimamodilera

#129 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by slavkoimamodilera »

MILCHO & JV wrote:Dali je prije rata bilo Zglobnih Sanos autobusa i dali je bilo Avtomontažinih MAN-ova?
Sanosa se ne sjecam, a za MANove sam 99,9% siguran da ih nije bilo ;-)
MILCHO & JV

#130 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by MILCHO & JV »

Image
Legendarni 475 vožnja u zadnjem kraju ovog MANa pred kraj njegovog radnog vijeka je bila luda i nezaboravna.
slavkoimamodilera

#131 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Ja uvijek kazem da su ti avtomontazini MANovi najbolji busevi ikad! :thumbup: :mrgreen:
Nesto su mi posebno dragi, onako emotivno, a kad uzmem u obzir u kakvim sam ih uslovima gledao da rade i kako rade i kako se dobro drze, onda jos dodatno! :thumbup:
Kako su me znale njihove "prikolice" lansirat sa sjedista na brzim, a neravnim dionicama, pa onda trehnes nazad na onu drvenu klupu :lol: :lol: :lol:

P.S. ovaj gore na slici zapravo i nije Avtomontaza, sad kad bolje pogledam, al svejedno :)
MILCHO & JV

#132 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by MILCHO & JV »

A ovaj 475 (ostali su bili OK) je u prikolici i pri najmanjoj neravnini lansirao sa sjedišta a jednom na liniji 31 kad sam stajao, naleti bus na veću neravninu i ja opalim glavom od plafon.

ovaj sa slike je kupljen iz Njemačkog grada Augsburga a Avtomontažina su bila 4. 3 donirana iz LPP Ljubljana (440-442 - 1996-2003) i jedan kupljen oko 2002 iz Mostara (486 - 2002-2006).
MILCHO & JV

#133 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by MILCHO & JV »

Kad već spominjemo MAN-Avtomontaže:

442 ex-LPP Ljubljana
Image

486 ex-Autoprevoz Mostar
Image
sheilak

#134 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by sheilak »

atko wrote:Image

:D
:lol:

sorry, što upadam na temu, ali suza je kanula
:D
MILCHO & JV

#135 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by MILCHO & JV »

Jesu li kome poznate ove trole iz San Francisca ??? :D :-D
Image
Image
slavkoimamodilera

#136 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Odao ga onaj retardirani prozorcic pored sofersajbe :mrgreen: cesko hovno :mrgreen:
MILCHO & JV

#137 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by MILCHO & JV »

Škoda 14trSF 240 komada proizvedenih između 2001 i 2004, a ranije (1995-1999) je Dayton kupio 57 Komada Škoda 14trE (vizuelno dosta sličan 14trSF). ovdje nije uračunata zglobna verzija 15trSF i 15trE. interesantno da je jedino Kijev između 1980-1996 nabavio više od SF - 360 komada.
GRAS je nabavio između 1983 i 1986 76 komada a 1996 je nabavljeno 5 ili 6 iz pardubica i 2 iz Mariánské Lázně (CZ) znači ukupno 83-84 trolejbusa ovog tipa.

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_14Tr
*miara*

#138 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by *miara* »

NEOPLAN wrote:
johnnykola wrote: pitanjce, kod ovih novih, sa senzorima, zna li ko ima li
vozac opciju da funcioniranje istih ukine? naime, nekad se na stepenicama
ljudi mogu nagurati kano goveda, a najcesce senzori to
"brane".
Vozac nema kontrolu nad senzorima. On moze otvoriti vrata, ali senzor ih zatvara. Ako nema nikoga na stepenicama 3 sekunde senzor zatvara vrata. Zasto je to tako? Zato sto u civilizovanom svijetu druga i treca vrata sluze ISKLJUCIVO za izlaz iz vozila a na prva se ulazi. Zato vozac ima potpunu kontrolu smo nad prvim vratima, dok nad drugim i trecim nema.

Senzor je povezan sa parking-kocnicom, tako da vozilo ostaje blokirano dok se vrata ne zatvore.

I na kraju jedan moj savjet GRAS-u: STAVITE UMJESTO SENZORA PISTOLJE! Tako ce seljadija nauciti ulaziti i izlaziti iz trole, a i manje cemo cekati na stanicama pri ulazu... :mrgreen:

znaci svicarska, francuska, spanija i italija nije civilizovan svijet zato sto se ulazi i izlazi na sva vrata samo sto se prvo ceka da svi izadju i onda se tek ulazi (sto je inace brze i lakse nego da cekas u redu od dvadeset metara pa bi usao "po zakonu").
MILCHO & JV

#139 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by MILCHO & JV »

*miara* wrote:
NEOPLAN wrote:
johnnykola wrote: pitanjce, kod ovih novih, sa senzorima, zna li ko ima li
vozac opciju da funcioniranje istih ukine? naime, nekad se na stepenicama
ljudi mogu nagurati kano goveda, a najcesce senzori to
"brane".
Vozac nema kontrolu nad senzorima. On moze otvoriti vrata, ali senzor ih zatvara. Ako nema nikoga na stepenicama 3 sekunde senzor zatvara vrata. Zasto je to tako? Zato sto u civilizovanom svijetu druga i treca vrata sluze ISKLJUCIVO za izlaz iz vozila a na prva se ulazi. Zato vozac ima potpunu kontrolu smo nad prvim vratima, dok nad drugim i trecim nema.

Senzor je povezan sa parking-kocnicom, tako da vozilo ostaje blokirano dok se vrata ne zatvore.

I na kraju jedan moj savjet GRAS-u: STAVITE UMJESTO SENZORA PISTOLJE! Tako ce seljadija nauciti ulaziti i izlaziti iz trole, a i manje cemo cekati na stanicama pri ulazu... :mrgreen:

znaci svicarska, francuska, spanija i italija nije civilizovan svijet zato sto se ulazi i izlazi na sva vrata samo sto se prvo ceka da svi izadju i onda se tek ulazi (sto je inace brze i lakse nego da cekas u redu od dvadeset metara pa bi usao "po zakonu").
Sve to zavisi od grada do grada, recimo u autobusima i trolejbusima iz njemačke još stoje postolja za poništače kod svih vrata a, u Amsterdamu se ulazi isključivo na prednja i zadnja itd... a evo i kod nas u trolama su prije neki dan postavljeni poništači kod zadnjih vrata.
Skyfox

#140 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by Skyfox »

slavkoimamodilera wrote:
johnnykola - :lol: :lol: :lol: al najbolji detalj je bio kako prvo lagano krenu, taktika zvana zavaraj protivnika :mrgreen: , pa te onda mlatnu k'o da te neko lopatom opalio :lol:
Mene su jednom dobro dohvatila po po cela, maximalno ofirno glumis da ti nije nista a ono kontas krv lije :D

malo su se opismenili sa ovim tramvajima

Image

a oni uski ko za uskotracnu prugu su bili odron, sa nekim rebrastim podovima...
MILCHO & JV

#141 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by MILCHO & JV »

Danas je proradio trolejbus 4137 (narandžasti - BH telecom reklama). Inače dotični trolejbus je bio povučen prošle godine i to malo nakon farbanja, i bio je kompletno rastavljen (vrata, stakla , zglob, trole, svjetla) mogu reći da dobro izgleda - bolje od većine trolejbusa iako je dio bio prevrnut na bok (e sad neznam dal prednji dal zadnji dio) a nije ponovo farban.
Sve čestitke GRASovim majstorima i nadam se da će uskoro na ulice još popravljenih a i novih trola.
Image
ins

#142 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by ins »

Stranka za BiH rides again! Ovo ko da je Mile Ronhil posjetio GRAS? :D

Alkalaj obišao pogone GRAS-a

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj danas je posjetio Javno komunalno preduzeće GRAS Sarajevo i tom se prilikom susreo sa generalnim direktorom GRAS-a Hasanom Bašićem.
Ministar Alkalaj je informiran o trenutnom stanju ovog preduzeća, kao i projektima koje GRAS planira realizirati u narednom periodu s ciljem unapređenja javnog gradskog prevoza u Gradu Sarajevu. Također, interesirao se za projekat rekonstrukcije i modernizacije tramvajskog saobraćaja, popularno nazvan SATRA 2 i 3, te, u pratnji domaćina, obišao pogone GRAS-a u kojima se izrađuju ovi tramvaji.

Ministar Alkalaj i generalni direktor Bašić su projekat zajednički ocijenili veoma značajnim, a ministar je pokazao spremnost da pomogne preduzeću u prezentaciji ovog ali i drugih projekata sa kojima bi GRAS izašao na svjetsko tržište i time promovirao ne samo GRAS nego i državu Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju razgovora, generalni direktor Bašić zahvalio se visokom zvaničniku na posjeti i interesu koji je pokazao za ovo preduzeće, te spremnosti da pomogne u razvoju javnog gradskog prevoza u Gradu Sarajevu, saopćeno je iz Ureda za informisanje Ministarstva vanjskih poslova.
Ovo je stvarno za umrijeti od smijeha... i onda oplakat! :? :? :?
alanskoda

#143 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by alanskoda »

Ja bih volio znati sta je sa tramvajima iz Amsterdama koji su poklonjeni gras-u?Koga god pitam,kazu da ih jos nisu vidjeli da voze Sarajevom.Da ih nisu preprodali? :-) :?
somethings

#144 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by somethings »

alanskoda wrote:Ja bih volio znati sta je sa tramvajima iz Amsterdama koji su poklonjeni gras-u?Koga god pitam,kazu da ih jos nisu vidjeli da voze Sarajevom.Da ih nisu preprodali? :-) :?
Ima ih čini mi se 5 i svi voze. To su oni bijeloplavi (sad je jedan i bijelozeleni) preuski dugački tramvaji bez gornjih rukohvata. :-) Ali sjedišta su dobra.
perfect_guy

#145 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by perfect_guy »

somethings wrote:
alanskoda wrote:Ja bih volio znati sta je sa tramvajima iz Amsterdama koji su poklonjeni gras-u?Koga god pitam,kazu da ih jos nisu vidjeli da voze Sarajevom.Da ih nisu preprodali? :-) :?
Ima ih čini mi se 5 i svi voze. To su oni bijeloplavi (sad je jedan i bijelozeleni) preuski dugački tramvaji bez gornjih rukohvata. :-) Ali sjedišta su dobra.
gdje su ona sjedišta dobra, ja koji sam malo sitniji čoek ne mogu kako treba da sjednem na njih :-) :-) :-) :-)
BSn

#146 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by BSn »

perfect_guy wrote:
somethings wrote:
gdje su ona sjedišta dobra, ja koji sam malo sitniji čoek ne mogu kako treba da sjednem na njih :-) :-) :-) :-)
Zato i jesu dobra - sjednes sam i uzivas. :D Al' fakat na ono nema sanse da dvoje normalno sjedne - al' opet sjedne. :D
ins

#147 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by ins »

Sine, koliko je tebi godina?
karanana

#148 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by karanana »

moze li mi neko reci koliko kosta karta za komercijalu vikendom kasno navecer odnosno rano ujutro?
makkaj

#149 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by makkaj »

dvije marke i sedamdeset hebenih pfeninga :x
karanana

#150 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by karanana »

makkaj wrote:dvije marke i sedamdeset hebenih pfeninga :x
a ja reko da me vozac nije izlevatio kad sam platio 2,70 neku noc. nisam se dugo vozo komercijalom. skoro pa bi me i taksi toliko kostao do pred kucu. ali nek oni meni dadnu kartu na kojoj pise 1,60. trebala bi drzava tu da uleti i da trazi lovu sto ih zakidaju za porez na 1,10 razlike u cijeni karte.
Locked