JP GRAS SARAJEVO ALL ABOUT
- atko
#126 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
@ice tea promjeni sliku u avataru sve mislim da sam poceo pisati postove kojih se ni ne sjecam ... panik me uhvati

-
MILCHO & JV
#127 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
problem je nastao što sam na brzinu kucao pa sam pogriješio jedno slovo. Kad sam kliknuo najohnnykola wrote:koliko upratih, da si gornji s editom ispravio ili s delete-om izbrisao prije no sto je neko drugiMILCHO & JV wrote: P.S. Kako da izbrišem greškom postan post iznad izbrisao sam samo tekst
napisao novi post iza tvog, dole ti ne bi stajalo:
(naravno, ovo ti stoji iza edit-a, a ne delete-a.Last edited by MILCHO & JV on 02/07/2009 00:12, edited 1 time in total.)
ali si ocito bas tinapisao novi, pa si ovaj gornji mogao samo ispraviti.
kad postoji bar jedan post iza tvoga ne postoji opcija delete-a tvojih prethodnih postova.
'Prikaz' nisam primjetio grešku nego tek kad sam pogledao gotov post, htio sam ići na 'edit' ali sam greškom kliknuo na 'Citiraj' i ali i toga nisam bio svjestan do kraja.
Znam da netreba nigdje žuriti ali...
-
MILCHO & JV
#128 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
Dali je prije rata bilo Zglobnih Sanos autobusa i dali je bilo Avtomontažinih MAN-ova?
- slavkoimamodilera
#129 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
Sanosa se ne sjecam, a za MANove sam 99,9% siguran da ih nije biloMILCHO & JV wrote:Dali je prije rata bilo Zglobnih Sanos autobusa i dali je bilo Avtomontažinih MAN-ova?
-
MILCHO & JV
- slavkoimamodilera
#131 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
Ja uvijek kazem da su ti avtomontazini MANovi najbolji busevi ikad!
Nesto su mi posebno dragi, onako emotivno, a kad uzmem u obzir u kakvim sam ih uslovima gledao da rade i kako rade i kako se dobro drze, onda jos dodatno!
Kako su me znale njihove "prikolice" lansirat sa sjedista na brzim, a neravnim dionicama, pa onda trehnes nazad na onu drvenu klupu

P.S. ovaj gore na slici zapravo i nije Avtomontaza, sad kad bolje pogledam, al svejedno
Nesto su mi posebno dragi, onako emotivno, a kad uzmem u obzir u kakvim sam ih uslovima gledao da rade i kako rade i kako se dobro drze, onda jos dodatno!
Kako su me znale njihove "prikolice" lansirat sa sjedista na brzim, a neravnim dionicama, pa onda trehnes nazad na onu drvenu klupu
P.S. ovaj gore na slici zapravo i nije Avtomontaza, sad kad bolje pogledam, al svejedno
-
MILCHO & JV
#132 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
A ovaj 475 (ostali su bili OK) je u prikolici i pri najmanjoj neravnini lansirao sa sjedišta a jednom na liniji 31 kad sam stajao, naleti bus na veću neravninu i ja opalim glavom od plafon.
ovaj sa slike je kupljen iz Njemačkog grada Augsburga a Avtomontažina su bila 4. 3 donirana iz LPP Ljubljana (440-442 - 1996-2003) i jedan kupljen oko 2002 iz Mostara (486 - 2002-2006).
ovaj sa slike je kupljen iz Njemačkog grada Augsburga a Avtomontažina su bila 4. 3 donirana iz LPP Ljubljana (440-442 - 1996-2003) i jedan kupljen oko 2002 iz Mostara (486 - 2002-2006).
-
MILCHO & JV
- sheilak
#134 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
atko wrote:
sorry, što upadam na temu, ali suza je kanula
-
MILCHO & JV
#135 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
Jesu li kome poznate ove trole iz San Francisca ???

- slavkoimamodilera
#136 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
Odao ga onaj retardirani prozorcic pored sofersajbe
cesko hovno 
-
MILCHO & JV
#137 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
Škoda 14trSF 240 komada proizvedenih između 2001 i 2004, a ranije (1995-1999) je Dayton kupio 57 Komada Škoda 14trE (vizuelno dosta sličan 14trSF). ovdje nije uračunata zglobna verzija 15trSF i 15trE. interesantno da je jedino Kijev između 1980-1996 nabavio više od SF - 360 komada.
GRAS je nabavio između 1983 i 1986 76 komada a 1996 je nabavljeno 5 ili 6 iz pardubica i 2 iz Mariánské Lázně (CZ) znači ukupno 83-84 trolejbusa ovog tipa.
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_14Tr
GRAS je nabavio između 1983 i 1986 76 komada a 1996 je nabavljeno 5 ili 6 iz pardubica i 2 iz Mariánské Lázně (CZ) znači ukupno 83-84 trolejbusa ovog tipa.
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_14Tr
- *miara*
#138 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
NEOPLAN wrote:Vozac nema kontrolu nad senzorima. On moze otvoriti vrata, ali senzor ih zatvara. Ako nema nikoga na stepenicama 3 sekunde senzor zatvara vrata. Zasto je to tako? Zato sto u civilizovanom svijetu druga i treca vrata sluze ISKLJUCIVO za izlaz iz vozila a na prva se ulazi. Zato vozac ima potpunu kontrolu smo nad prvim vratima, dok nad drugim i trecim nema.johnnykola wrote: pitanjce, kod ovih novih, sa senzorima, zna li ko ima li
vozac opciju da funcioniranje istih ukine? naime, nekad se na stepenicama
ljudi mogu nagurati kano goveda, a najcesce senzori to
"brane".
Senzor je povezan sa parking-kocnicom, tako da vozilo ostaje blokirano dok se vrata ne zatvore.
I na kraju jedan moj savjet GRAS-u: STAVITE UMJESTO SENZORA PISTOLJE! Tako ce seljadija nauciti ulaziti i izlaziti iz trole, a i manje cemo cekati na stanicama pri ulazu...
znaci svicarska, francuska, spanija i italija nije civilizovan svijet zato sto se ulazi i izlazi na sva vrata samo sto se prvo ceka da svi izadju i onda se tek ulazi (sto je inace brze i lakse nego da cekas u redu od dvadeset metara pa bi usao "po zakonu").
-
MILCHO & JV
#139 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
Sve to zavisi od grada do grada, recimo u autobusima i trolejbusima iz njemačke još stoje postolja za poništače kod svih vrata a, u Amsterdamu se ulazi isključivo na prednja i zadnja itd... a evo i kod nas u trolama su prije neki dan postavljeni poništači kod zadnjih vrata.*miara* wrote:NEOPLAN wrote:Vozac nema kontrolu nad senzorima. On moze otvoriti vrata, ali senzor ih zatvara. Ako nema nikoga na stepenicama 3 sekunde senzor zatvara vrata. Zasto je to tako? Zato sto u civilizovanom svijetu druga i treca vrata sluze ISKLJUCIVO za izlaz iz vozila a na prva se ulazi. Zato vozac ima potpunu kontrolu smo nad prvim vratima, dok nad drugim i trecim nema.johnnykola wrote: pitanjce, kod ovih novih, sa senzorima, zna li ko ima li
vozac opciju da funcioniranje istih ukine? naime, nekad se na stepenicama
ljudi mogu nagurati kano goveda, a najcesce senzori to
"brane".
Senzor je povezan sa parking-kocnicom, tako da vozilo ostaje blokirano dok se vrata ne zatvore.
I na kraju jedan moj savjet GRAS-u: STAVITE UMJESTO SENZORA PISTOLJE! Tako ce seljadija nauciti ulaziti i izlaziti iz trole, a i manje cemo cekati na stanicama pri ulazu...
znaci svicarska, francuska, spanija i italija nije civilizovan svijet zato sto se ulazi i izlazi na sva vrata samo sto se prvo ceka da svi izadju i onda se tek ulazi (sto je inace brze i lakse nego da cekas u redu od dvadeset metara pa bi usao "po zakonu").
- Skyfox
#140 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
Mene su jednom dobro dohvatila po po cela, maximalno ofirno glumis da ti nije nista a ono kontas krv lijeslavkoimamodilera wrote:
johnnykola -![]()
![]()
al najbolji detalj je bio kako prvo lagano krenu, taktika zvana zavaraj protivnika
, pa te onda mlatnu k'o da te neko lopatom opalio
malo su se opismenili sa ovim tramvajima

a oni uski ko za uskotracnu prugu su bili odron, sa nekim rebrastim podovima...
-
MILCHO & JV
#141 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad
Danas je proradio trolejbus 4137 (narandžasti - BH telecom reklama). Inače dotični trolejbus je bio povučen prošle godine i to malo nakon farbanja, i bio je kompletno rastavljen (vrata, stakla , zglob, trole, svjetla) mogu reći da dobro izgleda - bolje od većine trolejbusa iako je dio bio prevrnut na bok (e sad neznam dal prednji dal zadnji dio) a nije ponovo farban.
Sve čestitke GRASovim majstorima i nadam se da će uskoro na ulice još popravljenih a i novih trola.

Sve čestitke GRASovim majstorima i nadam se da će uskoro na ulice još popravljenih a i novih trola.

-
ins
#142 Re: JP GRAS SARAJEVO
Stranka za BiH rides again! Ovo ko da je Mile Ronhil posjetio GRAS?

Ovo je stvarno za umrijeti od smijeha... i onda oplakat!
Alkalaj obišao pogone GRAS-a
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj danas je posjetio Javno komunalno preduzeće GRAS Sarajevo i tom se prilikom susreo sa generalnim direktorom GRAS-a Hasanom Bašićem.
Ministar Alkalaj je informiran o trenutnom stanju ovog preduzeća, kao i projektima koje GRAS planira realizirati u narednom periodu s ciljem unapređenja javnog gradskog prevoza u Gradu Sarajevu. Također, interesirao se za projekat rekonstrukcije i modernizacije tramvajskog saobraćaja, popularno nazvan SATRA 2 i 3, te, u pratnji domaćina, obišao pogone GRAS-a u kojima se izrađuju ovi tramvaji.
Ministar Alkalaj i generalni direktor Bašić su projekat zajednički ocijenili veoma značajnim, a ministar je pokazao spremnost da pomogne preduzeću u prezentaciji ovog ali i drugih projekata sa kojima bi GRAS izašao na svjetsko tržište i time promovirao ne samo GRAS nego i državu Bosnu i Hercegovinu.
Na kraju razgovora, generalni direktor Bašić zahvalio se visokom zvaničniku na posjeti i interesu koji je pokazao za ovo preduzeće, te spremnosti da pomogne u razvoju javnog gradskog prevoza u Gradu Sarajevu, saopćeno je iz Ureda za informisanje Ministarstva vanjskih poslova.
-
alanskoda
#143 Re: JP GRAS SARAJEVO
Ja bih volio znati sta je sa tramvajima iz Amsterdama koji su poklonjeni gras-u?Koga god pitam,kazu da ih jos nisu vidjeli da voze Sarajevom.Da ih nisu preprodali?

-
somethings
#144 Re: JP GRAS SARAJEVO
Ima ih čini mi se 5 i svi voze. To su oni bijeloplavi (sad je jedan i bijelozeleni) preuski dugački tramvaji bez gornjih rukohvata.alanskoda wrote:Ja bih volio znati sta je sa tramvajima iz Amsterdama koji su poklonjeni gras-u?Koga god pitam,kazu da ih jos nisu vidjeli da voze Sarajevom.Da ih nisu preprodali?![]()
- perfect_guy
#145 Re: JP GRAS SARAJEVO
gdje su ona sjedišta dobra, ja koji sam malo sitniji čoek ne mogu kako treba da sjednem na njihsomethings wrote:Ima ih čini mi se 5 i svi voze. To su oni bijeloplavi (sad je jedan i bijelozeleni) preuski dugački tramvaji bez gornjih rukohvata.alanskoda wrote:Ja bih volio znati sta je sa tramvajima iz Amsterdama koji su poklonjeni gras-u?Koga god pitam,kazu da ih jos nisu vidjeli da voze Sarajevom.Da ih nisu preprodali?![]()
Ali sjedišta su dobra.
- BSn
#146 Re: JP GRAS SARAJEVO
Zato i jesu dobra - sjednes sam i uzivas.perfect_guy wrote:gdje su ona sjedišta dobra, ja koji sam malo sitniji čoek ne mogu kako treba da sjednem na njihsomethings wrote:Ima ih čini mi se 5 i svi voze. To su oni bijeloplavi (sad je jedan i bijelozeleni) preuski dugački tramvaji bez gornjih rukohvata.alanskoda wrote:Ja bih volio znati sta je sa tramvajima iz Amsterdama koji su poklonjeni gras-u?Koga god pitam,kazu da ih jos nisu vidjeli da voze Sarajevom.Da ih nisu preprodali?![]()
Ali sjedišta su dobra.
![]()
![]()
![]()
-
ins
#147 Re: JP GRAS SARAJEVO
Sine, koliko je tebi godina?alanskoda wrote:Ja bih volio znati sta je sa tramvajima iz Amsterdama koji su poklonjeni gras-u?Koga god pitam,kazu da ih jos nisu vidjeli da voze Sarajevom.Da ih nisu preprodali?![]()
- karanana
#148 Re: JP GRAS SARAJEVO
moze li mi neko reci koliko kosta karta za komercijalu vikendom kasno navecer odnosno rano ujutro?
- makkaj
#149 Re: JP GRAS SARAJEVO
dvije marke i sedamdeset hebenih pfeninga 
- karanana
#150 Re: JP GRAS SARAJEVO
a ja reko da me vozac nije izlevatio kad sam platio 2,70 neku noc. nisam se dugo vozo komercijalom. skoro pa bi me i taksi toliko kostao do pred kucu. ali nek oni meni dadnu kartu na kojoj pise 1,60. trebala bi drzava tu da uleti i da trazi lovu sto ih zakidaju za porez na 1,10 razlike u cijeni karte.makkaj wrote:dvije marke i sedamdeset hebenih pfeninga