Treci entitet

Locked
Nezbilj

#126 Re: Treci entitet

Post by Nezbilj »

osa wrote: dobro si to rekao, vidiš ja radim na tome, kad imam vremena, ne primjećuješ li da sve veći broj bošnjaka želi svoj entitet, pogotovo bošnjaka iz bih, ovi iz munchen bojne su malo ekstremniji ali to je i normalno poznato je da su to oduvijek najači borci. treba ljudima polako otvarati oči, da i sami uvide da nema kvalitetnog življenja bez rješenja nacionalnog pitanja.
E molim te zanima me koje su to zamišljene granice tog trećeg entiteta i kojim sredstvima odnosno na koji način bi se taj entitet trebao ostvariti kao neminovnost?
_majevica_

#127 Re: Treci entitet

Post by _majevica_ »

hercegovac_pravi wrote:Sva ova dreka oko uduživanja Srba i Hrvata protiv BiH i Bošnjaka je proizvod realizacije i Čovića i Dodika da od podijele BiH nema ništa. I Hrvatska i Srbija odlaze u EU a oni ostaju da se naguravaju sa Bošnjacima. Kako i na koji način i Srbi i Hrvati misle zadržati dvojno državljanstvo sa maticama koje su članice EU???? Kako i na koji način misle zadržati pravo glasa na njihovim izborima ??? Kako i na koji način misle održati "specijalne veze" sa svojim maticama koje su članice EU ??? To je nemoguće, i Srbi i Hrvati u BiH su toga svijesni. Zbog toga se sada naguravaju za riješenja koja će biti povoljnija za njih, valjda se nadaju da će sa tim zaustaviti odlijev i jednih i drugih iz BiH. Međutim...mrka kapa...nema od toga ništa....to je proces koji je davno počet i nema šanse da se trend promijeni. Dakle trend odlaska će se nastaviti i tu se vraćamo na one brojeve koje sam postavio na početku teme a vezani su za mogućnost stvaranja Hrvatskog entiteta.
Dakle kokice u ruke.....i uživajte...
He he najbolje je podijeliti Bosnu na dva entiteta:Srbski i Hrvatski...To su zeljeli Tudzman i Milosevic....
Samo sto je Bosna stoljetna drzava bez obzira na entitete ali ako su ugrozeni neki ili jedan od naroda u toj
podjeli entiteta opet se vracamo na 92...i sve ratove koji su se vodili u historiji Bosne jer je to bio cilj unistenje
Bosne..To nece proci nikada neka podjela Bosne.Trebaju svi jednom skontati da je BiH drzava i da treba sve
usmjeriti ka tom uredjenju drzave...sve drugo su neprijateljstva i ratovi u BiH..
:bih:
kiky

#128 Re: Treci entitet

Post by kiky »

mesijanski sindrom ...
takve priče uvijek imaju malko jeziv kraj ...
:-)
dallton

#129 Re: Treci entitet

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:
ma pusti @osu malo te potpucava, stari drotovski folovi...napravit ce osa sam treci entitet, nemaj brige evo samo sto nije, ima covjek i plan i sredstva i sve, ogromno ljudstvo samo ceka da krene iz zagreba u stvaranje treceg entiteta, motivacija je tu, svi su spremni samo sto nisu krenuli ... :D

ta razina "stvaranja entiteta" je prošlost, sadašnja faza je političko kanaliziranje ratnih rezultata, i to ne samo kod nekih naroda, nego kod svih, pa zar misliš da je ovakav "masovni" povratak bošnjaka u podrinje ili hrvata u rs slučajnost.
lijepi moj, bosnjaci su u srebrenici vecina, u prijedoru i doboju vratili procente na pola pola, u modrici takodje ...ako hrvate ne zanima pc, ja se s tim samo moglu sloziti i reci "pravo vam budi"....kakvo kanaliziranje ratnih rezultata, ko je sta jamio jamio sto reko vas general rojs :mrgreen:
osa

#130 Re: Treci entitet

Post by osa »

and wrote:osa,
isto kao što je slučajnost da su u dejtonu dogovorena 2 entiteta
and to je proces, a preskakanje faza u nekom procesu može biti kontraproduktivno, možda je federacija i zamišljana kao nešto što će funkcionirati i pokazati da je moguć suživot, pogotovo onaj politički, međutim uvjerili smo se da tome nije tako, uvjerili smo se da rs daleko bolje i stabilnije funkcionira, bez obzira na svoje manje resurse i broj stanovnika.
dakle ta faza nije polučila rezultat, zašto, odgovor kao i uvijek je totlano različit, zavisi koja strana ga iznosi.
hercegovac_pravi

#131 Re: Treci entitet

Post by hercegovac_pravi »

Nezbilj wrote:
osa wrote: dobro si to rekao, vidiš ja radim na tome, kad imam vremena, ne primjećuješ li da sve veći broj bošnjaka želi svoj entitet, pogotovo bošnjaka iz bih, ovi iz munchen bojne su malo ekstremniji ali to je i normalno poznato je da su to oduvijek najači borci. treba ljudima polako otvarati oči, da i sami uvide da nema kvalitetnog življenja bez rješenja nacionalnog pitanja.
E molim te zanima me koje su to zamišljene granice tog trećeg entiteta i kojim sredstvima odnosno na koji način bi se taj entitet trebao ostvariti kao neminovnost?
Kako bola koje su grancie pa ZNA SE.... :lol: :lol: To ti je kanaliziranje ratnih rezultata po kojima će Mostar, Jablanica Konjic, Vakuf, Stolac, Bugojno, Vareš Kakanj, Jajce.....i mnoga druga mijesta donijeti odluku da se uključe u tzv. hzhb. :-)
Kad ih slušaš rako bi čo'jek da tamo nema nikog drugog da živi osim Hrvata koji eto svi žele hzhb..jer eto oficijalne ankete izlaze svaki dan :-)
osa

#132 Re: Treci entitet

Post by osa »

Nezbilj wrote:
demokratskim izjašnjavanjem građana današnjih općina i gradova u federaciji.
dallton

#133 Re: Treci entitet

Post by dallton »

osa wrote:
and to je proces, a preskakanje faza u nekom procesu može biti kontraproduktivno, možda je federacija i zamišljana kao nešto što će funkcionirati i pokazati da je moguć suživot, pogotovo onaj politički, međutim uvjerili smo se da tome nije tako, uvjerili smo se da rs daleko bolje i stabilnije funkcionira, bez obzira na svoje manje resurse i broj stanovnika.
dakle ta faza nije polučila rezultat, zašto, odgovor kao i uvijek je totlano različit, zavisi koja strana ga iznosi.
sad kad smo po tebi to dokazali, takodje smo dokazali da je odnos bosnjaci hrvati 10:1...

nego osa sabljo hrvatstva i katolicanstva kad kreces u svetu misiju stvaranja entiteta?
kiky

#134 Re: Treci entitet

Post by kiky »

hrvate grize savjest za gluposti počinjene u ratu i sad daj jovo nanovo, .... " al pametnije" ...
ako misle nešto političkim putem to je dobro ...
eno čavić i dodo su pravo jarani pa nek čavić prvo od doda dobije posavinu ...
politički ...
hercegovac_pravi

#135 Re: Treci entitet

Post by hercegovac_pravi »

dallton wrote:
osa wrote:
sad kad smo po tebi to dokazali, takodje smo dokazali da je odnos bosnjaci hrvati 10:1...

nego osa sabljo hrvatstva i katolicanstva kad kreces u svetu misiju stvaranja entiteta?
Valjda kad se stvore odgovarajući tehnički uslovi što bi rekao "novi srpsko-hrvatski premijer"
1gorstak

#136 Re: Treci entitet

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:Neminovnost je ono sto se ne moze sprijeciti :)

Poceo si kao i Dodik, prazne price, corci i blefiranje. Hajde stisni pa napravi nesto po pitanju te "neminovnosti". Ovako podsjecas na one koji iz stana u nekoj od sivih nebodera Zemuna salju poruke tipa "Dogodine u Kninu".
dobro si to rekao, vidiš ja radim na tome, kad imam vremena, ne primjećuješ li da sve veći broj bošnjaka želi svoj entitet, pogotovo bošnjaka iz bih, ovi iz munchen bojne su malo ekstremniji ali to je i normalno poznato je da su to oduvijek najači borci. treba ljudima polako otvarati oči, da i sami uvide da nema kvalitetnog življenja bez rješenja nacionalnog pitanja.
Uvjerices Bosnjake da dobrovoljno ogranice vlastiti utjecaj na 20 i kusur procenata teritorije ? E strategije i *****... gdje je ta hrabrost, gdje je odlucnost ? Ne ide to tako Osa, moras se malo vise zrtvovati.
dallton

#137 Re: Treci entitet

Post by dallton »

hercegovac_pravi wrote:
dallton wrote:
osa wrote:

Valjda kad se stvore odgovarajući tehnički uslovi što bi rekao "novi srpsko-hrvatski premijer"
mislis na ukazanje svetog save, ili ponovo djevica u medjugorju? mozda su to i uslovi za eu integracije ko ce ga znati...nema ukazanja nema eu
armin071

#138 Re: Treci entitet

Post by armin071 »

dallton wrote:
osa wrote:

Ide se na faktor iznenadjenja. :lol:

Ma nista od suplje. Ja BiH i 2050 vidim kao moguceg kandidata za bijeli sengen i kao "slozenu sredinu" sa dva entiteta i tri naroda sve dok ovim "narodima" ne dojadi glasati sa ovaj trio SDA,HDZ,SNSD(S)....
osa

#139 Re: Treci entitet

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:

daltone sabljama se mahalo dok je "mati " bila u bih, sredstva su u međuvremenu napredovala, politika, samo politika, znaš i sam kad je mati propala, kad se počeo koristiti mozak i tehnika.
osa

#140 Re: Treci entitet

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:Neminovnost je ono sto se ne moze sprijeciti :)

Poceo si kao i Dodik, prazne price, corci i blefiranje. Hajde stisni pa napravi nesto po pitanju te "neminovnosti". Ovako podsjecas na one koji iz stana u nekoj od sivih nebodera Zemuna salju poruke tipa "Dogodine u Kninu".
dobro si to rekao, vidiš ja radim na tome, kad imam vremena, ne primjećuješ li da sve veći broj bošnjaka želi svoj entitet, pogotovo bošnjaka iz bih, ovi iz munchen bojne su malo ekstremniji ali to je i normalno poznato je da su to oduvijek najači borci. treba ljudima polako otvarati oči, da i sami uvide da nema kvalitetnog življenja bez rješenja nacionalnog pitanja.
Uvjerices Bosnjake da dobrovoljno ogranice vlastiti utjecaj na 20 i kusur procenata teritorije ? E strategije i *****... gdje je ta hrabrost, gdje je odlucnost ? Ne ide to tako Osa, moras se malo vise zrtvovati.

šta imaš ljude uvjeravati, pa oni žive na tom prostoru, koji je nesrazmjerno kvalitetniji od "kamenjara" i "šume", šta vrijedi mongoliji što je ogromna, kad je singapur šije za svjetlosnu godinu.
dallton

#141 Re: Treci entitet

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:
osa wrote:

daltone sabljama se mahalo dok je "mati " bila u bih, sredstva su u međuvremenu napredovala, politika, samo politika, znaš i sam kad je mati propala, kad se počeo koristiti mozak i tehnika.
opet ne kontas metaforu...pa hajd politicki, de bar ti organiziraj referendum kad dodo ne moze, nije dugo bilo referenduma...hajd nas ucjeni strasnim politickim pritiskom, bas da se malo smijemo
Nezbilj

#142 Re: Treci entitet

Post by Nezbilj »

hercegovac_pravi wrote:
Nezbilj wrote:
Kako bola koje su grancie pa ZNA SE.... :lol: :lol: To ti je kanaliziranje ratnih rezultata po kojima će Mostar, Jablanica Konjic, Vakuf, Stolac, Bugojno, Vareš Kakanj, Jajce.....i mnoga druga mijesta donijeti odluku da se uključe u tzv. hzhb. :-)
Kad ih slušaš rako bi čo'jek da tamo nema nikog drugog da živi osim Hrvata koji eto svi žele hzhb..jer eto oficijalne ankete izlaze svaki dan :-)
Ali u tome je cijela poenta zajeba u koji BH Hrvate nastavljaju gurati zapadni Hercegovci. Ti likovi iz Gruda i Širokog nikada nisu ni živjeli u multietničkim zajednicama i uvijek su funkcionalno bili dio Hrvatske. Oni nemaju pojma o BiH, bosanskom duhu ili ideji suživota i tolerancije i blago ih boli kurac i za Hrvate u Srednjoj Bosni i Posavini i Sarajevu kao što su dokazali i u ratu. Oni znaju da za leđima imaju Hrvatsku koja će ih uvijek moći zaštititi. Međutim stvar je u tome što oni komplet Hrvate u BiH guraju u nešto što na kraju može samo završiti konfliktom u kojem bi ga opet popušili bosanski Hrvati koje su Hercegovci očigledno svakako halalili.
dallton

#143 Re: Treci entitet

Post by dallton »

opet nameces hercegovackim hrvatima tudji identitet, oni znaju sta hoce i nemoj ljudima smetati, evo ima osa da ih vodi do konacne pobjede, pa kad oni zaokruze svojih 40kvadratnih kilometara na liniji vrgorac - posusje, da vidis srece i rahatluka ....
kiky

#144 Re: Treci entitet

Post by kiky »

jeste pustili da vas osa loži ...
:-)
ionako če prije istra dobit nezavisnost ili preč u drugu državu nego što če po bih nicat novi entiteti ....
i ova dva su previše i bidnut če ukinuti ...
:-D
osa

#145 Re: Treci entitet

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:
dallton wrote:

opet ne kontas metaforu...pa hajd politicki, de bar ti organiziraj referendum kad dodo ne moze, nije dugo bilo referenduma...hajd nas ucjeni strasnim politickim pritiskom, bas da se malo smijemo

kakve ucjene, kakvi referendumi, ti si malo ekstreman tip, rekoh već to je proces, polagano propadanje federacije vidljivo je, dakle za takvo nešto mora postojati alternativa koja će biti funkcionalnija od ovog što postoji danas, pa bošnjaci o svemu odlučuju u federaciji, pa i sam reci na šta to sliči, pa zar bi cijela bih trebala biti takva.
Nezbilj

#146 Re: Treci entitet

Post by Nezbilj »

osa wrote:
Nezbilj wrote:
Takvo izjašnjavanje nije predviđeno ustavom BiH. Dakle za takvo demokratsko izjašnjavanje potrebna je promjena ustava BiH odnosno 2/3 večina u zastupničkom domu parlamenta BiH dakle nemoguće bez podrške Bošnjaka u koju imam razloga da sumnjam. Sve drugo je neustavno djelovanje odnosno narušavanje ustavnog poretka kojeg OSBiH imaju obavezu da zaštite. O čemu ti onda pričaš nego o ratu. Ja mislim da si otišao malo predaleko.
dallton

#147 Re: Treci entitet

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:
osa wrote:

kakve ucjene, kakvi referendumi, ti si malo ekstreman tip, rekoh već to je proces, polagano propadanje federacije vidljivo je, dakle za takvo nešto mora postojati alternativa koja će biti funkcionalnija od ovog što postoji danas, pa bošnjaci o svemu odlučuju u federaciji, pa i sam reci na šta to sliči, pa zar bi cijela bih trebala biti takva.
alternativa postoji i vec se maksimalno koristi putem hrvatskih pasosa, kupovinom stanova u zagrebu itd...vidis da ima alternativa
1gorstak

#148 Re: Treci entitet

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:dobro si to rekao, vidiš ja radim na tome, kad imam vremena, ne primjećuješ li da sve veći broj bošnjaka želi svoj entitet, pogotovo bošnjaka iz bih, ovi iz munchen bojne su malo ekstremniji ali to je i normalno poznato je da su to oduvijek najači borci. treba ljudima polako otvarati oči, da i sami uvide da nema kvalitetnog življenja bez rješenja nacionalnog pitanja.
šta imaš ljude uvjeravati, pa oni žive na tom prostoru, koji je nesrazmjerno kvalitetniji od "kamenjara" i "šume", šta vrijedi mongoliji što je ogromna, kad je singapur šije za svjetlosnu godinu.
Ocigledno je da ih moras uvjeravati, da ne moras ti bi vec imao treci entitet.
osa

#149 Re: Treci entitet

Post by osa »

Nezbilj wrote:
Ali u tome je cijela poenta zajeba u koji BH Hrvate nastavljaju gurati zapadni Hercegovci. Ti likovi iz Gruda i Širokog nikada nisu ni živjeli u multietničkim zajednicama i uvijek su funkcionalno bili dio Hrvatske. Oni nemaju pojma o BiH, bosanskom duhu ili ideji suživota i tolerancije i blago ih boli kurac i za Hrvate u Srednjoj Bosni i Posavini i Sarajevu kao što su dokazali i u ratu. Oni znaju da za leđima imaju Hrvatsku koja će ih uvijek moći zaštititi. Međutim stvar je u tome što oni komplet Hrvate u BiH guraju u nešto što na kraju može samo završiti konfliktom u kojem bi ga opet popušili bosanski Hrvati koje su Hercegovci očigledno svakako halalili.

konflikti na balkanu su završili, osim možda još nešto malo u makedoniji, nema više toga, kome je do rata nek se prijavi za irak, afganistan, možda u dogledno vrijeme za sudan, ovdje samo politika sada prolazi.
osa

#150 Re: Treci entitet

Post by osa »

Nezbilj wrote:
osa wrote:
Nezbilj wrote:
Takvo izjašnjavanje nije predviđeno ustavom BiH. Dakle za takvo demokratsko izjašnjavanje potrebna je promjena ustava BiH odnosno 2/3 večina u zastupničkom domu parlamenta BiH dakle nemoguće bez podrške Bošnjaka u koju imam razloga da sumnjam. Sve drugo je neustavno djelovanje odnosno narušavanje ustavnog poretka kojeg OSBiH imaju obavezu da zaštite. O čemu ti onda pričaš nego o ratu. Ja mislim da si otišao malo predaleko.
postoji način, dogovor političkoh lidera, pa zar i dayton nije tako zaživio.
Locked