kad ga budes htjela kupati - budi spremna na jedno veliko prskanje
imas kupiti na stapicu suseno voce (krekeri) - auuuuuuuu kako to vole... kao i one grancice sa sjemenkama ( bar)
i sipina kost je bitna za kljun i noktice
ev slika

Moderator: anex

Daphna wrote:Vrijeme je da se i ja pohvalim svojom nimfom![]()
Piki je star pa sigurno preko 10 godina i do sada je mijenjao vlasnika 3 putaPrvo je bio kod dajdže koji ga je zbog kreštanja proslijedio mojoj sestri a sestra iz istog razloga "poklonila" nama
I konačno se skrasio.
Jede sve živo. Iako trubim svojima da ne smije jesti salatu i kupus jer mu je teško za probavu... Mene niko ne sluša. Istina je da poslije toga dobije proliv ali moj tvrdoglavi tataUprkos tome Piki je izrazito zdrava i vesela papiga. Najviše voli maslačak, mrkvu, jabuku, suncokret, čuvarkuću (porodica aloae), koštan (ono trava sa sjemenkama, zrije nekad u augustu). Ne mogu se više ni sjetiti šta sve ne jede
Čak kad čuje zveckanje kašika toliko krešti da je nesnošljiv pa mu moraju dati ono što i mi jedemo
Štrašno voli da se kupa pod mlazom vode iz česme
![]()
Uglavnom je vani, pod jelkom u kavezu provede cijelo ljeto. Čim ga uneseš u kuću poludi. Tako da i spava vani, sem kada su noći prohladne. "Pjeva" tj zvižduće prelijepo. Imitira zvukove ali ne priča, uglavnom našom krivicom jer nemamo baš mnogo vremena kako bi ga naučili. A i starija je ptica pa kontamo da možda ide i malo teže. Prilično je divljiu smislu da se ne da maziti i da hoće ugristi onoga ko mu dosađuje guranjem prstića u kavez
![]()
Kad vidi da tata oblači cipele i zaključava vrata kuće odmah se javlja karakterističnim zviždukom koji skoro da liči na hej, gdje?Kad mu moja mama nešto priča uvijek joj odgovara sa nečim što liči na "neću"
Kada stranac prilazi dvorištu odmah krešti tako da uvijek znamo kada nam neko dolazi
Joj, napisala bih još toliko toga no da vas ne gušim pisanjem, uživajte u slikama
![]()
P.S. treba li napomenuti da najviše voli mog tatu?
zavisi koliki mu je kavezpLaV00kA_LmY wrote:Opet vam se ja javljam s jednim pitanjemSad mi je papagaj tokom dana nekoliko dana sam, pa razmisljamo o tome da mu kupimo prijateljicu
Pa bih najprije voljela da se raspitam oko toga... Da li im je dovoljan jedan kavez, mogu li boraviti skupa u njemu (ima jedna posudica sa hranom, jedna posudica za vodu, dvije resetkice na kojima stoji - doduse, toga mogu jos kupiti)? I kako ce se ponasati kada mu dodje prijateljica, posto ja ne znam koliko je on star, ima li to veze? Da li cu ja moci malo vise pripitomiti nju, jer je njega poprilicno tesko (zbog problema sto nije moj, nego mi je sletio na balkon, vec sam pisala o tome)? I kako uopce to izgleda, je li tesko, ima li problema, i slicno? Molim da mi pomognete, unaprijed hvala

tako i mi mislili da prvo imamo muzijaka, i kasnije donijeli kao zenku, i onda nam muzijak snio jajapLaV00kA_LmY wrote:Hm, pa raspitivala sam se i po dvije karakteristike jeste musko - ima jarko narandzaste krugove na obrazima, i zutu glavu skroz, i s unutrasnje strane repa nema sare, skroz je sivo... Tako sam cula da se prepoznaje hehe