jefferson wrote:Tito je prekinuo diplomatske odnose sa Izraelom zbog Palestine, skolovao palestince, pomagao im.
Anegdota
Prosle godine, udjem u jednu postu u Sydney-u, da fotokopiram neke dokumente, i dajem covjeku na salteru, crnomanjastom liku kojeg nisam bas mogla smjestiti, ali mi je izgledao kao da bi mogao biti negdje s Bliskog Istoka, pasos, jedan od dokumenata cija mi fotokopija treba. I tako, brbljamo mi pomalo, neobavezno na engleskom, dok covjek ne pogleda mjesto mog rodjenja u pasosu i odjednom progovori na nasem jeziku, tecno, na ijekavici, sa prelijepom dikcijom. Pitao me je odakle sam. Ja mu kazem da sam iz Sarajeva, i pitam ga zasto pita. A on meni na to da je Palestinac koji je za vrijeme Tita studirao u Sarajevu, i kako mu je to bilo najljepsi period njegovog zivota, kako je veliki broj njegovih prijatelja studirao u Jugoslaviji, stipendiran, naravno, od jugoslovenske drzave. Covjek je, inace, tako upoznao i svoju zenu, inace Zagrepcanku, s kojom, eto, danas zivi u Sydney-u.
Ono sto ova danasnja omladina ne razumije je snaga i ugled drzave koju je Tito napravio, zbog koje i 29 godina nakon njegove smrti mozes sresti covjeka iz nekog drugog kraja svijeta, negdje na kraju svijeta, koji ce se te drzave, njenih ljudi i njenog predsjednika sjecati s postovanjem i radoscu -- jer je njemu ucinila neko dobro, iako s njom nema nikakve veze. A to moze samo JAKA drzava, sa idealima sirim od kolektivnog ego-centrizma ovcica iste boje. Nije to nostalgija, ni zal za mladost, nego ostavstina jednog vremena koju treba postovati.