možda, ali nebih rekao da su im stajališta nešto posebno prihvaćena u akademskoj zajednici ili gdje već.JThomas wrote:pa neki teoretičari i prave četverodiobu vlasti, gdje izvršnom vlasti zovu samo najviše političke organe - šefa države i vladu, a "ono ostalo" upravnom, uključujući i policiju.
Policija
- -Romeo-
#126 Re: Policija
- JThomas
#127 Re: Policija
pa podjela na tri grane je "tradicionalna", ali i ovo s četiri ima rezona itekako. najviši politički organi se jako razlikuju od nižih birokratskih, i u samoj svojoj prirodi, i u načinu izbora odnosno postavljanja, i u načinu postupanja, i u prirodi akata koje donose, da sad ne vazim previše.
-
pipicaga
#128 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Ma ne pljujete po organizaciji policije Karanana, ovdje se uglavnom pljuje po Masceranu. Iskreno nema bas postova gdje se nesto moze zamjeriti Masceranu i neznam koliko bi se forumasa ponasalo kao on. Sam kaze kako medju kolegama ima zadnjeg sljama i olosa i bagre. Svjestan je i mase problema kojih ima u organizaciji policije i mislim da je jedan od onih koji bi rado rjesavao probleme. Nije on kriv sto bi kolege koje su kaznjavale momka u drugoj opstini bile na disciplinskoj da su odgovorile na onaj poziv. Nije ni kriv za neizivljenu stoku koja nosi istu unifromu kao i on (a realno takvih je na svakom koraku i u drugim profesijama) . Na nekoj drugoj temi ga popljuvaste zbog toga sto je pozvao da se pokupi olupina od auta jer je to savjesnom gradjaninu i forumasu bilo mrsko uciniti. Inace je njegov posao da u slobodno vrijeme cita forume i rjesava probleme gradjana kojima je tesko obaviti 1 telefonski poziv. Kako god, Masceranu i njemu slicnim treba pomoc i podrska gradjana. Upravo zbog ovakvog stava gradjana prema normalnim ljudima u poliiciji "ko vas jebe, primate platu za to, treba da budes supermen, nije moje da ja bilo sta uradim" za par godina ce i Mascerano imati slican stav prema vama "ko vas jebe". Dovoljno je procitati njegove diskusije sa ljudima na ovom forumu da mu bude jasno da ukoliko bude zelio ista da promjeni na bolje nece imati podrsku gradjana. Koliko vas je spremno riskirati posao koji imate, a ocekujete od njega da to radi. Odnosom policije prema nama isto tako mozemo zahvaliti i nasim odnosom prema njima pogotovo u vrijeme "divnih" ovlasti IPTF-a za kojim mnogi zale. Dosta forumasa i ne zasluzuje bolje nego da ga zaustavi "Zandar" (Lik je imao takav nik prije godinu dvije).karanana wrote:evo da i ja pljunem na ovakvu organizaciju policije. pa ne govorimo o dvije drzave ili ne daj boze dva entiteta pa da se ne moze preci ulica i intervenisati. u pitanju su dvije jebene opstine istoga grada istoga kantona. koji se kurac onda bunimo i zalimo kada kriminalci iskoristavaju entitete da bjeze od policije i njihovih ovlastenja kada im je dovoljno da u gradu sarajevu predju s jedne strane ulice na drugu, iz opstine u opstinu, i da na taj nacin izbjegnu zakon. ovo nema nigdje. jos malo pa ce se policija ogranicavati i po granicama mjesnih zajednica.
BTW Forumasi neko ovdje spomenu Denisa tada je kompletna dezura na M.Dvoru otisla da dobrovoljno da krv (je li i to u opisu posla i spada li i to u ono "to serve i protect"). Koliko je furumasa nakon neke nesrece i poziva po radiju otislo i dalo krv????
Izvinjavam se Anjusi na oftopicu i pored njenog upozorenja od prije nekoliko dana, necu vise Tita mi.
- KadSeMrtviProbudimo
#129 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Jesam ja, mnogo puta.pipicaga wrote: BTW Forumasi neko ovdje spomenu Denisa tada je kompletna dezura na M.Dvoru otisla da dobrovoljno da krv (je li i to u opisu posla i spada li i to u ono "to serve i protect"). Koliko je furumasa nakon neke nesrece i poziva po radiju otislo i dalo krv????
-
zonbirile
#130 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
-te="Mascherano"]
-------------------------------------------------
u pravu si ,šta je ovoj Nadi bilo 1-10 min izdržati direkte u glavu.Pa i runda u extrem fightu traje 5 min.
Da, ali opet sve zavisi o kojem se slucaju radi, tako da tih 1-10 min. ne igra ulogu. Vec sam napisao da za hitne (ali bas hitne) slucajeve, te granice ne postoje uopste, medjutim u slucaju koji je naveden uopste nije bilo potrebe da reaguje patrola sa druge zone odgovornosti.[/quote]krusty wrote:pa i ne trebaju biti odvojene, realno nije ovo prevelik grad, ja mislim da bi to trebalo ici preko jednog centra, a ljudi koji tu rade rasporedjuju patrole po lokacijiMascherano wrote: I konacno neko ko odlicno shvata problematiku o kojoj diskutujemo.![]()
Sve sto si naveo je potpuno tacno, samo cu ti odgovoriti na ovaj dio sto sam boldovao, a to je da nema svaka PS svoju frekvenciju nego je vise njih na istoj.
a sto se tice tih zona, mislim da su ostre granice promasaj, kao recimo da jedna strana ulice pripada jednoj a druga strana drugoj opstini... mislim da bi te zone trebale imati prelazne zone na granicama (velicine zavisno od lokacije), u kojima nadleznost imaju policije iz obje opstine
jer ovako kako je sad, recimo patrola koja je 1 min udaljena nije nadlezna zbog 10 metara razlike, i mora se onda cekati patrola koja je 10 minuta udaljena...
@aze pa covjek nije na duznosti na forumu
-------------------------------------------------
u pravu si ,šta je ovoj Nadi bilo 1-10 min izdržati direkte u glavu.Pa i runda u extrem fightu traje 5 min.
- karanana
#131 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
vala bas. ako lemanje nade od strane kockaste glave nije hitan slucaj, sta onda jeste? i kako policija, u trenutku kada dobija poziv da frajer marishe trebu, zna koliko je to hitan slucaj?
-
zonbirile
#132 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
----------------------------------------------karanana wrote:vala bas. ako lemanje nade od strane kockaste glave nije hitan slucaj, sta onda jeste? i kako policija, u trenutku kada dobija poziv da frajer marishe trebu, zna koliko je to hitan slucaj?
izdržljive su naše trebe,tvrde glave,mekših cica,a u policijskoj stanici sve psiholog do psihologa.Bože kada gledam 911,pa to je SF,svemir,nepojmljivo.Beba digne slušalicu i guće,nađu je i spase mater,ali jebi ga to je američki.da im ne treba javljati se na engleskom,kontam radi softvera.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#133 Re: Policija
JThomas wrote:pa podjela na tri grane je "tradicionalna", ali i ovo s četiri ima rezona itekako. najviši politički organi se jako razlikuju od nižih birokratskih, i u samoj svojoj prirodi, i u načinu izbora odnosno postavljanja, i u načinu postupanja, i u prirodi akata koje donose, da sad ne vazim previše.
slušaj @romeo, stvar je što je to sve teorija, a ona je podložna promjeni. bitna je praksa.
evo konkretan slučaj kod nas: spomenuo si ministarstvo unutrašnjih poslova. ono jeste izvršna vlast, jer je ministar član vlade. a da bi bio ministar unutrašnjih poslova uopće ne moraš biti u toj struci, možeš biti, jbg, ginekolog.
eh, zato imaš komesara (to ti je sad Selimović) koji vodi KONKRETNE policijske poslove. uloga ministra je uglavnom POLITIČKA, a komesarova je PROFESIONALNA. ovo je vrlo važna razlika.
ta trodioba vlasti nije loša da u teoriji objasni bitne razlike, ali kada se dođe do prakse, kada se želi primijeniti na konkretnu zemlju onda su stvari dosta drugačije, jer ta trodioba nije u stanju jasno razgraničiti nadležnosti, jer je, jednostavno, skučena. a pogotovo danas, kada se insistira na depolitizaciji policije.
-
kosmos
#134 Re: Policija
Da li ovo znaci "cekajte izbore" ?Chmoljo wrote:
učio čovjek demokratiju u srednjoj pa konta da ga može svakom spustiti.
slušaj @romeo, stvar je što je to sve teorija, a ona je podložna promjeni. bitna je praksa.
evo konkretan slučaj kod nas: spomenuo si ministarstvo unutrašnjih poslova. ono jeste izvršna vlast, jer je ministar član vlade. a da bi bio ministar unutrašnjih poslova uopće ne moraš biti u toj struci, možeš biti, jbg, ginekolog.
eh, zato imaš komesara (to ti je sad Selimović) koji vodi KONKRETNE policijske poslove. uloga ministra je uglavnom POLITIČKA, a komesarova je PROFESIONALNA. ovo je vrlo važna razlika.
ta trodioba vlasti nije loša da u teoriji objasni bitne razlike, ali kada se dođe do prakse, kada se želi primijeniti na konkretnu zemlju onda su stvari dosta drugačije, jer ta trodioba nije u stanju jasno razgraničiti nadležnosti, jer je, jednostavno, skučena. a pogotovo danas, kada se insistira na depolitizaciji policije.
- Chmoljo
#135 Re: Policija
preciznije, pazite za kako glasate.kosmos wrote:
Da li ovo znaci "cekajte izbore" ?
ovdje se traže neke veće ovlasti policije (iako sam lično protiv toga, jer problem nije tu), baš kao da bi policajci trebali sjesti i donijeti zakon, ili uzeti transparente i ići pred vladu ili parlament ito zahtijevati. mislim...
ne bih se čudio ako se neko sad javi i kaže: za to su i plaćeni...
- -Romeo-
#136 Re: Policija
haj da te srednjoškolac nešto priupitaChmoljo wrote:JThomas wrote:pa podjela na tri grane je "tradicionalna", ali i ovo s četiri ima rezona itekako. najviši politički organi se jako razlikuju od nižih birokratskih, i u samoj svojoj prirodi, i u načinu izbora odnosno postavljanja, i u načinu postupanja, i u prirodi akata koje donose, da sad ne vazim previše.učio čovjek demokratiju u srednjoj pa konta da ga može svakom spustiti.
a da bi bio komesar moraš biti koje struke?............................... jel može ginekolog ....isto?
ko bira komesara pa si grlat u tvrdnji da nije politička funkcija?
no hajde nek ti bude, četverodiobna podjela vlasti u BiH, a policija kao četvrta je karika za spajanje.
- -Romeo-
#137 Re: Policija
stručnjak, šta misliš ko kreira zakone o policiji?Chmoljo wrote:preciznije, pazite za kako glasate.kosmos wrote:
ovdje se traže neke veće ovlasti policije (iako sam lično protiv toga, jer problem nije tu), baš kao da bi policajci trebali sjesti i donijeti zakon, ili uzeti transparente i ići pred vladu ili parlament ito zahtijevati. mislim...![]()
- Chmoljo
#138 Re: Policija
kreira? zar je bitno ko ga kreira? valjda je bitno ko ga usvaja?-Romeo- wrote:stručnjak, šta misliš ko kreira zakone o policiji?Chmoljo wrote:preciznije, pazite za kako glasate.kosmos wrote:
ovdje se traže neke veće ovlasti policije (iako sam lično protiv toga, jer problem nije tu), baš kao da bi policajci trebali sjesti i donijeti zakon, ili uzeti transparente i ići pred vladu ili parlament ito zahtijevati. mislim...![]()
- -Romeo-
#139 Re: Policija
ako ti tako kažeš......Chmoljo wrote:[
kreira? zar je bitno ko ga kreira? valjda je bitno ko ga usvaja?![]()
![]()
- Chmoljo
#140 Re: Policija
-Romeo- wrote:ako ti tako kažeš......Chmoljo wrote:
![]()
- -Romeo-
#141 Re: Policija
no ne misliš li da je previše očekivati da se ginekolog u skupštini bakće zakonom u unutrašnjih poslovima. jesi li ikada pomislio da se većina onoga što se napiše u prvobitnom tekstu i usvoji na skupštini?Chmoljo wrote:-Romeo- wrote:ako ti tako kažeš......Chmoljo wrote:
![]()
nisi mi još odgovorio na gornja pitanja.
- Chmoljo
#142 Re: Policija
nisam ni vidio tvoja pitanja... a šta si ti ovdje? ispitavač na pravosudnom ispitu?-Romeo- wrote: no ne misliš li da je previše očekivati da se ginekolog u skupštini bakće zakonom u unutrašnjih poslovima. jesi li ikada pomislio da se većina onoga što se napiše u prvobitnom tekstu i usvoji na skupštini?
nisi mi još odgovorio na gornja pitanja.
u praksi, teško je pobjeći od politike... da budemo realni, politike se petlja i u to ko će biti direktor GRASA, a ne tako bitne institucije kao što je policija. to stoji.
fazon je u tome što njega bira odbor kojeg imenuje Skupština Kantona. traže se uslovi sigurno poput radnog staža na određenim mjestima. ne znam da li zakon decidno propisuje koja struka, ali zdrav razum nalaže da to bude neko ko je dobro upućen u Krivično zakonodavstvo... šta ja znam, možda bi se tu uklopio i profesor sa pravnog fakulteta koji nema dana staža u policiji, ali koji sigurno odgovara opisu posla.
to "nek' mi bude" nekom drugom... s visine tako... znaš?
a ovaj drugi post... zar je bitno KO priprema zakon? bitno je kakav je zakon. a odluka je na Zakonodavcu hoće li ga ili neće usvojiti.
usotalom, nejasna mi je poenta tvog insistranja na tome ko piše zakon?
zar to mijenja ulogu policije?
- -Romeo-
#143 Re: Policija
vidiš, zaletiš se da nešto napišeš da bi na kraju priznao da nemaš pojma o tome. pusti se zdravog razuma, toga u zakonima nema. tačno, imenuje ga odbor kojeg imenuje skupština, fazon je u ovome "Skupština". što se tiče struke može biti iste kao i ministar, eto da te nešto naučim.Chmoljo wrote:nisam ni vidio tvoja pitanja... a šta si ti ovdje? ispitavač na pravosudnom ispitu?-Romeo- wrote: no ne misliš li da je previše očekivati da se ginekolog u skupštini bakće zakonom u unutrašnjih poslovima. jesi li ikada pomislio da se većina onoga što se napiše u prvobitnom tekstu i usvoji na skupštini?
nisi mi još odgovorio na gornja pitanja.![]()
u praksi, teško je pobjeći od politike... da budemo realni, politike se petlja i u to ko će biti direktor GRASA, a ne tako bitne institucije kao što je policija. to stoji.
fazon je u tome što njega bira odbor kojeg imenuje Skupština Kantona. traže se uslovi sigurno poput radnog staža na određenim mjestima. ne znam da li zakon decidno propisuje koja struka, ali zdrav razum nalaže da to bude neko ko je dobro upućen u Krivično zakonodavstvo... šta ja znam, možda bi se tu uklopio i profesor sa pravnog fakulteta koji nema dana staža u policiji, ali koji sigurno odgovara opisu posla.
to "nek' mi bude" nekom drugom... s visine tako... znaš?
a ovaj drugi post... zar je bitno KO priprema zakon? bitno je kakav je zakon. a odluka je na Zakonodavcu hoće li ga ili neće usvojiti.
usotalom, nejasna mi je poenta tvog insistranja na tome ko piše zakon?
zar to mijenja ulogu policije?
s visine je nekome reći da je srednjoškolac a pojma nemaš sa kime razgovaraš, odnosno ti si ustvari školarac a ja sam te tvoje škole davno završio, pa čak i više od toga.
poenta je u tome da si ustvrdio da policija ne piše zakone a pojma nemaš u kakvoj si zabludi bio.
- Chmoljo
#144 Re: Policija
a kako to policija piše zakone?
ok. loš primjer sa komesarom, bolje da sam rekao načelnik... ali u suštini ne mijenja činjenicu da je policija profesionalna... i da si počeo podyebavati bez razloga...
iako si "završio škole"
ok. loš primjer sa komesarom, bolje da sam rekao načelnik... ali u suštini ne mijenja činjenicu da je policija profesionalna... i da si počeo podyebavati bez razloga...
iako si "završio škole"
Last edited by Chmoljo on 16/11/2009 15:31, edited 1 time in total.
-
zonbirile
#145 Re: Policija
je li to onaj Kenjac što izbeči oči kao na objekt svoje specijalnosti.Pa taj ne može sastaviti kućni red za zgradu veću od 3 sprata,a kamoli nacrt zakona.
- -Romeo-
#146 Re: Policija
pa izgleda da baš nisi apsolvirao ustavno kod duvnjaka. ranije to kod duvnjaka nije moglo proći. no evo, obično je predlagač zakona vlada, mup je dio vlade koji kreira zakon (neće ga zar min. poljoprivrede kreirati), mup je policija,............., ide na skupštinu koja naravno može uticati na konačan tekst, no veći dio, ako ne i cijeli, teksta prođe.Chmoljo wrote:a kako to policija piše zakone?
ok. loš primjer sa komesarom, bolje da sam rekao načelnik... ali u suštini ne mijenja činjenicu da je policija profesionalna...
- -Romeo-
#147 Re: Policija
dobro, kažeš načelnik, a koju to on školu mora imati da bi bio profesionalac, kako ti to kažeš, kako napreduje u službi.....?Chmoljo wrote:a kako to policija piše zakone?
iako si "završio škole"
i ja uopće ne podjebavam nikoga, pokušavam voditi argumentovanu raspravu, no ti bolje priznaj da materiju ipak ne poznaješ toliko dobro.
- Chmoljo
#148 Re: Policija
čuj, nisam-Romeo- wrote:pa izgleda da baš nisi apsolvirao ustavno kod duvnjaka. ranije to kod duvnjaka nije moglo proći. no evo, obično je predlagač zakona vlada, mup je dio vlade koji kreira zakon (neće ga zar min. poljoprivrede kreirati), mup je policija,............., ide na skupštinu koja naravno može uticati na konačan tekst, no veći dio, ako ne i cijeli, teksta prođe.Chmoljo wrote:a kako to policija piše zakone?
ok. loš primjer sa komesarom, bolje da sam rekao načelnik... ali u suštini ne mijenja činjenicu da je policija profesionalna...
opet ti po onom "svom" principu vežeš ministarstvo za konkretne policijske organe.
prvo, daj da malo spustimo lopticu, ja kao moderator bih to trebao, valjda, uraditi.
istini za volju, jesam pogriješio kod komesara, ali ti si bio još iritantniji kad si me maltene nazvao neznalicom, zato što sam ustvrdio da policija NIJE izvršna vlast...
bez sumnje je to da ministarstvo kao takvo nadležno policijskim organima, ali policija, kao institucija će uvijek egzistirati bez obzira na ministarsvo unutrašnjih poslova. dao sam ti primjer ministarstva pravde...
kod pravljenja zakona, naravno da nije sporno da ga mogu policajci učestvovati u njegovoj izradi. u tu je kraj što se njih tiče. koliko me Duvnjak naučio to još nije zakon, već samo prijedlog... teoretski kreiranje zakonskog sistema je u rukama, birača jbg. (odoh previše u teoriju
ok, to su bile sve floskule koje znamo i ti i ja...
stvar je u tome što je, u najmanju ruku, glupo praviti jednakost između vlade i policije. onda padaju u vodu sva ona načela djelovanja policijskih organa (nezavisnost, profesionalnost...)...
neosporno je da je historijski, policija bila dio izvršne vlasti... politika i tehničke stvari... ev' sad učim međunarodno, sličan je razlog i razdvajanja između diplomata i konzula... sitan, ali bitan
kao što JThomas reče, neki su čak i napravili tu četverodiobu vlasti, iako je glupo da jedan student daje svoje sudove o teorijskim stvarima, ipak je za mene policija, siva zona... i da, karika.
jer sve što policija uradi, uradi po direktivama (ne baš u konkretnim stvarima, bolje rečeno, određivanja okvira djelovanja) izvršne vlasti, po zakonima donesenim od strane zakonodavne i na kraju riješenih od strane sudske vlasti... pogotovo zahvaljujući ovom novom KZ-u koji tužioca smješta odmah u istražne radnje, za razliku od prijašnjeg sistema...
- Chmoljo
#149 Re: Policija
nisam rekao ni da poznajem-Romeo- wrote:dobro, kažeš načelnik, a koju to on školu mora imati da bi bio profesionalac, kako ti to kažeš, kako napreduje u službi.....?Chmoljo wrote:a kako to policija piše zakone?
iako si "završio škole"
i ja uopće ne podjebavam nikoga, pokušavam voditi argumentovanu raspravu, no ti bolje priznaj da materiju ipak ne poznaješ toliko dobro.
kakoa napreduje u službi? valjda radnim stažom u struci...
-
Mascherano
#150 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
respo wrote:zar to nije moglo i u ovom slucaju onaj sa ilidze policajac intervenise i onda saceka patrolu ili ko vec dolazi iz novog grada i preda njimaMascherano wrote:respo wrote:bas me zanima situacija kod trznice
zna se da inspekcije prebacuju odgovornost onih prodavaca jer tacno negdje onuda ide granica centra i starog grada i oni su na nicijoj zemlji
jeli isti slucaj i sa policijom?
ako se grupa pobije tu sta policija radi gleda i ceka hoce li ko zakoraciti u njihovu zonu odgovornosti
Naravno da ce policija reagovati, ali ce nakon intervencije sacekati kolege cija je zona odgovornosti i njima predati ta lica...
Zar ti fakat treba 20 puta napisati da je vec bila upucena patrola iz Novog Grada?
I sta ce ici sa Ilidze ti kad su ovi svakako blizi bili...