Mislim da jednostavno malo ko i traži da prisustvuje. Ja se sjećam najmanje jednog poroda na Klinici kojem je prisustvovao muž. Znači da ipak može. Naravno, u porođajnoj sali se mora propisno obući i ne ometati osoblje u radu i to je to.neprilagodjena wrote:Ja isto ne razumijem kako se niko od muzeva ne buni tome sto ne mogu prisustvovati porodu svoje zene i biti sa njom u bolnici tokom njenog boravka.
Kakve bakterije,moj muz je bio samnom dok sam se poradjala i svaki dan je bio samnom u bolnici i niko od sestara i babica i doktora nije pravio hampu radi bakterija i beba,to izgleda samo kod nas dole.
Ja sam potpisala peticiju.
Horor u porodilištu
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#126 Re: Horor u porodilištu
- neprilagodjena
#127 Re: Horor u porodilištu
Pa i ne ometa im nista,meni je muz drzao ruke dok je babica govorila da pusem
bio je uz mene i to mi je puno znacilo.
- bez_ideje
#128 Re: Horor u porodilištu
Ja vrlo dobro razumijem zasto se vecina (necu reci svi) ne bune zbog toga..........
Al da ne bi bez_ideje ispala zenski sovinista,mrzitelj muskaraca,te da pljuje po tradiciji i odgoju ovdasnjem,na ovoj temi necu....
@neprilagodjena cestitam na primjerku muza kojeg imas .......a ostali potpisujte peticiju,sirite preko mejlova,da se uradi nesto.....
Al da ne bi bez_ideje ispala zenski sovinista,mrzitelj muskaraca,te da pljuje po tradiciji i odgoju ovdasnjem,na ovoj temi necu....
@neprilagodjena cestitam na primjerku muza kojeg imas .......a ostali potpisujte peticiju,sirite preko mejlova,da se uradi nesto.....
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#129 Re: Horor u porodilištu
Razumijem ja to, moja poenta je da većina muškaraca i ne želi da prisustvuje porodu. Mislim da ne bi bilo problema i na Klinici da te puste, ako ih pitaš. Jer, ponavljam, svojim očima sam bar jednom vidio muža kako gleda ženu dok mu se porađa.neprilagodjena wrote:Pa i ne ometa im nista,meni je muz drzao ruke dok je babica govorila da pusembio je uz mene i to mi je puno znacilo.
-
encian
#130 Re: Horor u porodilištu
kako niko od tih muzeva ne ode barem nekoga prepasti iza coska od ovih sto su mu zenu tretirali kao hmm prostitutku dok je radjala njegovo dijete?
-
VjecitiStudent
#131 Re: Horor u porodilištu
Vise ne zelim da potpisujem virtuelne revolucije!Kupalo wrote:Meni je zanimljivo koliko je ljude "briga" gdje im se djeca radaju i kako im se odnose prema zenama. Do sad zbog ovog niko nije protestvovao, a koliko vidim samo je 77 potpisa na peticiji. Ovo je "sranje godine"!
-
zonbirile
#132 Re: Horor u porodilištu
[qu/quote]
-------------------------------------------------
ccc,Hrvatska nije preko okeana,a ima i Dnevnik TV NOva,pa svaki pozornik može vidjeti kako se to tamo radi.Afera "Index","Maestro" i sl.To bi im trebao biti posao a ne dreždati pred haustorima seoskih lopova i sjecikesa,čuvati i razvoziti bandu po vikendicama.[/quote]
E, izvini, za to trebaju dvije stvari, da bi uopšte išta otpočeli:
1.muda
2.materijalni dokazi.[/quote]
muda-politička volja,a dokazi se skupe.Uskok je sve fino snimio dokumentovao.Vidiš Saltagu sa prava,sada postoje audio snimci N.Orića koji obrađuje svjedoke u njegovo ime i nikom ništa.Jebi ga Naser je heroj-kriminalac,a oni tamo roknu generala,jer je pobjesnio.
ccc,Hrvatska nije preko okeana,a ima i Dnevnik TV NOva,pa svaki pozornik može vidjeti kako se to tamo radi.Afera "Index","Maestro" i sl.To bi im trebao biti posao a ne dreždati pred haustorima seoskih lopova i sjecikesa,čuvati i razvoziti bandu po vikendicama.[/quote]
E, izvini, za to trebaju dvije stvari, da bi uopšte išta otpočeli:
1.muda
2.materijalni dokazi.[/quote]
muda-politička volja,a dokazi se skupe.Uskok je sve fino snimio dokumentovao.Vidiš Saltagu sa prava,sada postoje audio snimci N.Orića koji obrađuje svjedoke u njegovo ime i nikom ništa.Jebi ga Naser je heroj-kriminalac,a oni tamo roknu generala,jer je pobjesnio.
-
maraska
#133 Re: Horor u porodilištu
Ja sam šokirana i ne mogu sebi da dođem. Otkud ti ovo da se djeca ne kupaju dok ne otpadne pupak? Jadno dijete, 14 dana bez kupanja, užas!!!suncokret wrote:Nedavno sam se porodila, isto na carski, ležala sam pet dan na Koševu. Dan na intenzivnoj, i preostala četiri na odjeljenju sa bebom.
Mislim da je ovo malo prenapuhano, i preocrnjeno. Na rad sestara nemam nikakvih pritužbi. Mislim da za sva četiri dana, nisam ni jednom imala
potrebu da zovnem sestru, kad god bi mi beba zaplakala sama je dolazila, koja god da je bila u smjeni. Bebu su mi redovno hranile i presvlačile, svaka tri sata. Neke su bile ljubazne, ali nijedna nije bila drska. Istina je da nijednom nisu okupali bebu, ali valjda majke trebaju znati da se bebe ni ne kupaju dok im ne otpadne pupak. Moja beba se nije okupala ni deset dana po izlasku iz bolnice.
Prije nekoliko godina, kad sam rodila prvo dijete situacija je bila punoo gora. Bilo je drskih sestara, namrgođenih, sa groznim komentarima. Ovaj drugi put nisam ni jednu primjetila. Ili bar na svojoj koži osjetila.
Nikog ne opravdavam, ali raditi sa tek porođenim ženama nije nimalo zavidan posao. Sve smo preosjetljive, plačljive i razdražljive. I sitnica je potrebna da napravimo haos.
Ja sam se porodila u Vojnoj i nemam većih zamjerki. Babici sam tutnula para u džep tek pred kraj njene smjene, nakon što se divno ponašala prema meni. Ona je zamijenila mokru posteljinu na kojoj sam ležala cijeli dan (pukao vodenjak). Ostale koje sam to molila su odbijale misleći da ću se poroditi svakog trena, pa zašto da džabe mijenjaju posteljinu dva puta.
Bila sam i na Koševu jednom na ginekologiji zbog neke operacije, ukupno 5 dana. Bilo je odvratnih sestara. Jedna mi je bukvalno rekla - šta cmizdriš, pogledaj ovu što leži pored tebe, ni glasa nije pustila. Sjećam se žene iz moje sobe koja je povraćala zbog anestezije i trebalo je duuuugo da se sestra odazove. Isto se sjećam da se muha na GAK-u nije mogla čuti kad dežura šef Klinike (dr. Bukvić). Ostalim danima jer cirlik u večernjim satima, one se raskokodakaju, nema šanse da ih dozoveš ako ti nešto treba.
Ne mogu da se požalim na prljavštinu. Sjećam se da je čistačica najmanje dvaput dnevno dolazila da nam briše pod, wc je bio ok.
Sve u svemu, ja ne tražim da me tretiraju ko kraljicu. Samo želim da imam sve što mi je u tom trenutku potrebno da ne bi došlo do komplikacija.
- neprilagodjena
#134 Re: Horor u porodilištu
I meni je poznato ovo za kupanje bebe radi pupka.
-
Shoshana
#135 Re: Horor u porodilištu
Kod nas je obicaj reci da se bebe ne kupaju dok im pupak ne otpadne. No zahvaljuci 'ljekarskom misticizmu' (malo koji ljekar hoce sjesti i objasniti ti zasto. veliki broj ljekara dijeli svijet na kolege i tokmake, te se ni ne trude objasniti ne-kolegi nesto sto on/ona 'ionako ne moze shvatiti'neprilagodjena wrote:I meni je poznato ovo za kupanje bebe radi pupka.
To, naravno, nikoga ne bi trebalo sprijeciti da bebicu opere vlaznom spuzvom.
S druge strane, ova rituelna svakodnevna kupanja beba nemaju apsolutno nikakvo medicinsko uporiste. Nije nuzno bebe kupati svaki dan. Nuzno ih je drzati ciste... Dakle ocititi vlaznom spuzvicom, krpom itd lice, guzu, prevoje oko nogica i to je to. Naravno, ako se zivi u klimama gdje je vruce i vlazno - svakako ce biti dobro cesce osvjeziti bebu. Precesta kupanja, posebno ovi 'najnoviji medicinski izumi u vidu sampona koji ne isusuju kozu' meni dizu kosu na glavi. Svako ko je stariji od 20 godina ce se sjetiti barem jednog proizvoda za koji su nam tvrdili da je novo cudo prirode, samo da bi se nakon par godina pokazalo da je proizvod stetan za zdravlje.
No, sa stanovistva higijene - bebe se ne moraju kupati svaki dan. Niko ne tvrdi da se ne smiju kupati svaki dan, jednostavno - nije pod moranje.
-
maya83
#136 Re: Horor u porodilištu
Udruženje DjeCa, nvo iz BiH. pokreće projekat-humanizacije poroda kroz omogućavanje izbora načina rađanja. Projekat je u početnoj fazi izrade, a radi se u saradnji sa strukom-u sam projekat su uključeni i zdravstveni radnici.
Cilj projekta nije baš glamurozan, ali predstavalja prvi korak ka poboljšanju uslova za porodilje.
Predviđa između ostalog povećanje svijesti budućih majki o prednostima normalnog, fiziološkog poroda, te razloge za neinterventni porod, ukoliko to nije neophodno.
Pored edukacije o normalnom porodu, također predviđa i upoznavanje majki sa drugim načinima porođaja osim do sad najpraktikovanijeg-na porođajnom stolu.
To su samo neke od predviđenih aktivnosti u okviru ovog projekta, koji je napominjem još jednom, u začetku.
Ukoliko ima zainteresiranih za priključivanje, možete se obratiti putem mail-a [email protected]
Na linku ispod, možete se detaljnije informisati o značenju gore navedenih termina.
http://djeca.org/site//index.php?option ... &Itemid=36
Cilj projekta nije baš glamurozan, ali predstavalja prvi korak ka poboljšanju uslova za porodilje.
Predviđa između ostalog povećanje svijesti budućih majki o prednostima normalnog, fiziološkog poroda, te razloge za neinterventni porod, ukoliko to nije neophodno.
Pored edukacije o normalnom porodu, također predviđa i upoznavanje majki sa drugim načinima porođaja osim do sad najpraktikovanijeg-na porođajnom stolu.
To su samo neke od predviđenih aktivnosti u okviru ovog projekta, koji je napominjem još jednom, u začetku.
Ukoliko ima zainteresiranih za priključivanje, možete se obratiti putem mail-a [email protected]
Na linku ispod, možete se detaljnije informisati o značenju gore navedenih termina.
http://djeca.org/site//index.php?option ... &Itemid=36
-
Pera Trta
#137 Re: Horor u porodilištu
Mogu potvrditi Shoshanin post. Svaki dan gledam kako babice kupaju bebe i moram priznati da uživam u tome (jer od beba nema ništa ljepše)
. Istina, ne miješam se u posao babica, pa o kupanju beba i potrebi za njom nisam mnogo razmišljao. S obzirom da se bebica posuši i pupak previje, nema uticaja kupanje na njegovo sušenje (pupak ne "zarasta", nije rana, nego obliterira i otpadne).
Napominjem još jednom, nisam na Klinici i sva moja iskustva ne odnose se na GAK (osim ako nije drukčije navedeno).
Napominjem još jednom, nisam na Klinici i sva moja iskustva ne odnose se na GAK (osim ako nije drukčije navedeno).
-
maraska
#138 Re: Horor u porodilištu
Postoji način da se beba okupa, a da se pupak ne skvasi.
Nisam nigdje napisala da se bebe moraju kupati svaki dan.
- neprilagodjena
#139 Re: Horor u porodilištu
Ja dok sam u bolnici bila nisam kupala sina ali sam ga svako jutro vlaznom spuzvicom prala i presvlacila,cista odjeca i to.
Kad sam izasla i bolnice babica mi je rekla da cekam 10 dana,prala ga jesam ali okupala sam ga tek poslije 10 dana.
Kad sam izasla i bolnice babica mi je rekla da cekam 10 dana,prala ga jesam ali okupala sam ga tek poslije 10 dana.
-
Pera Trta
#140 Re: Horor u porodilištu
Ma to sam i mislio, stavi ga pod česmu i opere mu guzicu ili glavicu, ako je na njoj ostalo krvi ili maza. Naravno da se bebica neće plakati u lavoru ni kod kuće, a kamoli ne u porodilištu, što izgleda nekima ovdje nijejasno.
-
Shoshana
#141 Re: Horor u porodilištu
Nisam ni rekla da jesi. Samo ja, da sam @Suncokret - mene bi tvoj post veoma uvrijedio. Kao ti sokirana njenim neznanjem.maraska wrote:Postoji način da se beba okupa, a da se pupak ne skvasi.
Sto se tice ostalog (ja vise o pupku necu - nije tema).... ostatak pupcane vrpce se osusi i otpadne. Kada se taj ostatak 'odljepljuje' (izvini Pero na nemedicinskim terminima - ali kod nas se kaze 'pupak zarastao') koza oko pupka itekako izgleda kao rana. KOd jenog od moje dvoje djece je to zaista bila rana, koja se upalila, pa sam dobila antibiotik kremu - i...ljekar mi preporucio da pupak ne kvasim.
Elem neise, kupanje bebe, bar za mene znaci uranjanje bebe u kadicu. Pranje i kupanje nije isto. Ukoliko se radi o nesporazumu, te mi u stvari citavo vrijeme pricamo o pranju, a ne o kupanju, onda je (valjda), sve u redu. Razumijemo se.
Ja smao ne bih htjela da se neko osjeca kao los roditelj - zbog nesporazuma.
-
zonbirile
#142 Re: Horor u porodilištu
u pravnoj državi,kao što sanitarna inspekcija obilazi zadnji fast food,obiđe i bolnice.U Kongu bosanskom to je specifična priča.Mito mora rješavati MUP u okviru redovnih djelatnosti,ništa lakše nego sa doktorima,samo da je političke volje.E kako nje nema,nismo ni pravna ni nikakva država.
-
belissimma
#143 Re: Horor u porodilištu
suncokret wrote:Nedavno sam se porodila, isto na carski, ležala sam pet dan na Koševu. Dan na intenzivnoj, i preostala četiri na odjeljenju sa bebom.
Mislim da je ovo malo prenapuhano, i preocrnjeno. Na rad sestara nemam nikakvih pritužbi. Mislim da za sva četiri dana, nisam ni jednom imala
potrebu da zovnem sestru, kad god bi mi beba zaplakala sama je dolazila, koja god da je bila u smjeni. Bebu su mi redovno hranile i presvlačile, svaka tri sata. Neke su bile ljubazne, ali nijedna nije bila drska. Istina je da nijednom nisu okupali bebu, ali valjda majke trebaju znati da se bebe ni ne kupaju dok im ne otpadne pupak. Moja beba se nije okupala ni deset dana po izlasku iz bolnice.
Prije nekoliko godina, kad sam rodila prvo dijete situacija je bila punoo gora. Bilo je drskih sestara, namrgođenih, sa groznim komentarima. Ovaj drugi put nisam ni jednu primjetila. Ili bar na svojoj koži osjetila.
Nikog ne opravdavam, ali raditi sa tek porođenim ženama nije nimalo zavidan posao. Sve smo preosjetljive, plačljive i razdražljive. I sitnica je potrebna da napravimo haos.
Ovo boldirano - ne mogu da vjerujem!!! Ko ti je ovo rekao???? Mislim da si imala LUDU srecu ako ti beba nije fasovala stafilokoknu infekciju koze!!!
Boze sacuvaj!
Ovako neinformisanim i nezainteresovanim majkama sve propuste u tretmanu porodilja i beba na GAK-umogu objasniti i obrazloziti slicnim nebulozama!
I da, upravo tom navalom hormona oni i pravdaju svoj bezobrazluk, jer zaboga sve su zene nakon poroda usplahirene, placljive, razdrazljive...bla bla. Ja samo mogu reci da sam se nagledala zena koje su samo svojom pribranoscu amortizovale sve propuste u radu babica...dakle same su nakon carskog (slabe i u bolovima) odlucile preuzeti brigu o svojim bebama - odlucile su da ih iskljucivo doje, same presvlace ....i zabranile da ih sestre vise ijednom odvedu tamo negdje u box na "tertman" koji je znacio da ce ti bebu (tek rodjenu) nasopat sa 100 mL adaptiranog (najjeftinijeg) mlijeka, da ce je hraniti sondom (jednom za sve bebe pa se infekcija raznosi od jedne do druge bebice)....pa ti donesu bebu i urlaju na tebe ako je polozis jer moras da je drzis u uspravnom polozaju pola sata nakon hranjenja da jadnica ispovraca i izbljucka sav visak koji joj je nasilu ubrizgan u zeludac....pa takva ispovracan povoj je na bebi cijelih 5 dana dok ne izadjes...FUJ!
Zene koje su znale postaviti se ovako moram napomenuti da su bile tu vec drugi ili treci put...i ja ako opet budem radjala znacu malo drugacije da se postavim, to je sigurno!
-
kosmos
#144 Re: Horor u porodilištu
@ zonbirile,a ko je SEKA?zonbirile wrote:-------------------------------------------------------------------Bellica wrote:Nazalost, ovo se i dalje desava. Zbog ovoga ja ne radim svoj posao, zbog ovakvog stava koji nisam mogla podnijeti radeci kao medicinska sestra sam se odrekla i posla i svega i zaklela sam se da nikada vise tu necu raditi. Lose se ophode prema porodiljama i trudnicama, a kad neko (ja npr.) pokusa pomoci i raditi to na pravi nacin, dobije kritiku i razgovor kod nadredjenih. Ja sam se toga nagledala i naslusala. To je sramotno i uzasno, a najgore je sto se niko ne brine da se to popravi. Isto sam pisala na drugoj temi pa sam opet bila nakritikovana, zato mi je drago sto ste postavili ovu temu, da se zna da nisam jedino ja nezadovoljna porodilistem. Nisam radjala, ali sam radila u porodilistu, kad god sam htjela promijeniti prljavu posteljinu nisu mi dozvolili, kad sam htjela pokvasiti maramicu kako bih porodilji pokvasila usne nisu mi dozvolili optuzujuci me dane znam raditi svoj posao, ali zato, prala sam krevete i brisala sam prasinu ispod kreveta, nije mi bilo tesko, naprotiv, sta god je za dobobit porodilja i bebica radila sam drage volje, ali mi je bilo tesko gledati odnos drugih sestara prema poridiljama i bebicama. One su u meni vidjele prijetnju, znale su da sam ja mlada kolegica i da ce one u penziju, a da cu ja dobiti njihovu prokletu platu. Stalno su mi govorile "Vidjet ces ti svog Boga kad te prime zastalno". Hvala Bogu, radim nesto drugo, stidim se reci da sam babica zbog onakvih sestara koje nas sramote. Ne osjecam se kao jedna od njih, nisam dugo radila, a nikada ne bih mogla da se tako lose ponasam ni prema kome. Ja sam uvijek polazila od toga, da su gore vecinom mlada trudnice (neke su imale i ispod 18), normalno je da su uplasene, da ih boli, da vriste, da ne znaju sta ce biti s njima i bebom i uvijek sam se trudila da ih utjesim, kazem im da ce sve biti ok, da nemaju razloga za zabrinutost, mnoge porodilje sam drzala za ruku dok su je moje kolegice poradjale, a nakon cega sam redovno kritikovana. Ima izuzetaka, ali one prolaze onako kako sam ja prolazila, ja sam previse emotivna i nisam to mogla gledati, nikako, znala sam svoj posao, a nije mi bilo dozvoljeno da ga radim. Zalila sam svaku zenu koja je gore dosla, a sada zalim i sebe, zalim se jer nisam bila dovoljno jaka da se izborim s njima i zalim se jer cu jednog dana i ja doci na mjesto trudnice i porodilje na tom odjelu.valterbranisarajevo wrote:Medicinske sestre se iživljavaju na porodiljama
- Odjel za porodilje u bolnici Koševo je pravi konc-logor za žene i ako se ikad više budem porađala nema šanse da se vratim gore!
Ovako je svoju priču za "San" počela tridesetčetverogodišnja Sarajka N. B., koja je nedavno, nakon rođenja svog drugog djeteta, na ovom odjelu četiri dana ležala u, kako kaže, najgorim mogućim uslovima.
Neljubazno osoblje
- Da ne bude zabune, ja sam se porodila na carski rez i prvi dan sam provela na Odjelu intenzivne njege, gdje su uslovi sjajni, a medicinsko osoblje divno! Tek kada sam prešla kod bebe, na Odjel za porodilje, počela su moja najgora četiri dana u životu - napominje ova majka.
Kako ističe, prvi konflikt je imala sa medicinskim sestrama za koje tvrdi da su „osim što su neljubazne i arogantne, nestručne i nekompetentene u svom poslu".
-Za tih nekoliko dana koliko sam ležala na Odjelu, bebu nisu nijednom okupali! Hajde, pokušala sam da razumijem to, jer nema tople vode na tom odjelu, pa one bebe brišu maramicama. Međutim, kada sam ih zamolila da bebu presvuku jer se ukakila, one su „drvlje i kamenje" na mene sasule. Bebe, zaboga, presvlače samo ujutro i navečer - to im je bilo opravdanje! Kao da bebe biraju kada će kakiti. Ne mogu ja pustiti da mi cijeli dan dijete bude takvo u neredu! Međutim, one su to puštale, a ja zbog poroda na carski rez nisam imala snage da svoje dijete sama presvlačim. Kada sam došla kući i vidjela kako se moje dijete ojelo i kako su joj nogice kao krv crvene, sjedila sam i plakala - priča N. B. i dodaje da joj je prilikom posljednje kućne posjete patronažna sestra rekla da je njena beba "super kakve je ona viđala nakon izlaska iz bolnice Koševo".
- Najnormalnija pojava na tom odjelu je da pedijatrica dođe sa žvakaćom u ustima i da se ophodi prema porodiljama kao da su one došle iz najprimitivnije sredine. Do doktora nema šanse da dođe pacijent, jer glavnu riječ vode medicinske sestre. Nikakve kulture ni odgoja nemaju. Sestre, kada piju kafu, ne daj Bože da ih neko od pacijenata zove, odmah im natrljaju nos! Jedna sestra je čak razbila toplomjer iznad kreveta bebe i pustila da živa curi iznad bebice. Mislite da je nekog bilo briga? Više me bolio taj odnos nego moja rana. Vi ste bespomoćni, jer ste slabi poslije carskog reza, a one se ponašaju kao da ste stoka, a ne porođena žena! Najgora mi je bila sestra koja se, čini mi se, zove Marina - ističe naša sagovornica. Ona je posebno ogorčena zbog prljavštine, „koja je normalna pojava na odjelu gdje leže bebe a gdje bi sve trebalo biti sterilisano".
Carstvo prljavštine
- Kad uđete ujutro u WC, takvog ćete ga zateći i navečer. Ulošci od krvi su tu samo bačeni, sva nečist stoji, i ne samo tu, nego i po hodniku, gdje se kateter probio i curio i to stoji tako danima... Niko to ne sklanja i pacijentice bukvalno moraju preskakati preko toga. Posteljina je prljava, kao i pelene za bebe. Ako prokrvarite na posteljinu, na toj krvi ćete i ležati dok ne izađete iz bolnice, jer niko to neće zamijeniti! Doduše, zamijene posteljinu samo kada im je glavna vizita...
Većina porodilja, iako bi trebala ležati poslije poroda, pogotovo carskog reza, bježi odozgo na svoju ruku i glavom bez obzira - ističe ona i podvlači da je u svojoj torbi iz bolnice donijela žohare kući. Ona napominje da je i prvo dijete rodila na istom odjelu ali je tada, kako tvrdi, plaćala sestrama da se brinu i za nju i za bebu. -Sad nisam htjela da dam ni feninga i eto šta sam sve doživjela. Ko god tvrdi da fol gore nema korupcije i mita, laže - zaključuje ona.
Dž. Busnov
Provjera stanja
U Kliničkom centru Koševo nisu htjeli da komentarišu ovaj problem. Kako nam je rekla glasnogovornica Kliničkog centra Biljana Jandrić, na osnovu naših pitanja o ovoj temi proslijeđenih faksom, „bit će provjereno realno stanje tog odjela".
Časni izuzeci
- Moram, doduše, istaći da gore ima i nekoliko finih medicinskih sestara, koje, nažalost, kada žele da pomognu porodiljama, dobiju oštre kritike od ostalih, pa se i one povuku. Meni su se bile upalile grudi i kada je jedna sestra, zaista joj ne znam ime, pokušala da mi pomogne, ostale su „zarežale" na nju. Molila sam ih da mi prokuhaju malo tople vode za obloge, ali to nisam dobila. Doktora nisu ni pokušale zvati, iako su meni grudi bukvalno buknule... - kaže naša sagovornica
San 14.10.2009.
Dovoljno je proći pored one zgrade koja izvana izgleda kao Frankeštajnov dvorac da čovjek pomisli kako izgleda njezina unutrašnjost. Zar ovaj grad i kanton stvarno ne mogu smoći snage da završe renoviranje porodilišta na Jezeru i omoguće najmlađim Sarajlijama da dolaze na ovaj svijet – kao ljudi. Treba li nam neka nova tragedija otvoriti oči...
Zahtjev za hitan završetak obnove porodilišta u Sarajevu
Mi dole potpisani građani, zbog očajnih uslova u kojima se trenutno rađaju najmlađi stanovnici Sarajeva, zahtjevamo od svih nivoa vlasti u Gradu i Kantonu Sarajevo hitan završetak obnove porodilišta Dr. Zehra Muidović Sarajevo i hitno preseljenje Ginekološko akušerske klinike KCUS u novoobnovljene prostorije.
http://www.petitiononline.com/GAK/petition.html
http://www.facebook.com/group.php?gid=186966849337
A nova klinika nece znaciti i nove sestre ili bar ljubaznije. Osoblje ce ostati isto, ponasanje takodjer, tako da ne vidim vecu razliku izmedju sadasnjeg i buduceg porodilista, osim nove zgrade i mozda kreveta i aparata.
respekt,samo mislim da grešiš sa novim Jezerom.Seku ne poznam lično,ali po priči i pisanju ,mogla bi zavesti red,čak i preko crte.Bolje i to,nego javašluk,ona ima leđa i može uraditi mnogo.
-
suncokret
#146 Re: Horor u porodilištu
To da se bebe ne kupaju dok im ne otpadne pupak rekla mi je patronažna sestra Ziba koja je odgovorna za SVE
novorođene bebe na području općine Centar, i sa SVIMA JEDNAKO postupa. Dakle moja beba nije imala nikakav drugačiji
tretman dok joj nije otpao pupak, od ostalih beba.
Seka je supruga Bakira Izetbegovića, a inače glavna i odgovorna za Ginekološko akušersku kliniku.
novorođene bebe na području općine Centar, i sa SVIMA JEDNAKO postupa. Dakle moja beba nije imala nikakav drugačiji
tretman dok joj nije otpao pupak, od ostalih beba.
Seka je supruga Bakira Izetbegovića, a inače glavna i odgovorna za Ginekološko akušersku kliniku.
-
maya83
#147 Re: Horor u porodilištu
bellisima, prije je bila praksa da se bebe kupaju dok im ne otpadne pupak.
Sada je praksa da se ne kupaju, već samo prebrišu, i to je preporuka koja se daje i majkama.
Iskusnija majka može dijete okupati bez da pokvasi pupak, ali se od toga odustalo prije dosta godina, kao i do vježbica za kukove, jer je donosilo više štete nego koristi..
Sada je praksa da se ne kupaju, već samo prebrišu, i to je preporuka koja se daje i majkama.
Iskusnija majka može dijete okupati bez da pokvasi pupak, ali se od toga odustalo prije dosta godina, kao i do vježbica za kukove, jer je donosilo više štete nego koristi..
-
Margita81
#148 Re: Horor u porodilištu
Moju bebu nisu okupali a ni posteno izbrisali gore. Kuci sam je donijela imala je sljepljenu kosicu krvlju i sluzi pa ti to ne okupaj..Glavicu sam ocistila odmah ali se nisam usudila kupati, jos uvijek me je sve bolilo a bila sam sama s muzem pa sam odlucila da sacekam partonaznu koja je dosla odmah sutradan pa smo bebicu detaljno izbrisale sa toplom vodom i gazom. Kupanje nije preporucivala zbog pupcica. Mojoj je isti otpao nakon 5 dana i cim se to desilo odmah sam je okupala. Dobro posusila pupak nakon toga, stavila pudera i sve 5.
-
zonbirile
#149 Re: Horor u porodilištu
3 osnovna američka pravila
kupanje svaki dan
ležati na trbuhu
dupla pelena između nogu
kupanje svaki dan
ležati na trbuhu
dupla pelena između nogu
-
Margita81
#150 Re: Horor u porodilištu
zonbirile wrote:3 osnovna američka pravila
kupanje svaki dan
ležati na trbuhu
dupla pelena između nogu
Lezanje na trbuhu vec dugo vremena ustvari nije praksa u svijetu kod tako malih beba. Naime tako se povecava rizik od SIDSa (smrt u kolijevci).