veljaca wrote:VjecitiStudent wrote:veljaca wrote:
Niti sam sadasnji, niti buduci neplatisa, ali posto se ovo tice mene - redovnog platisu , odgovoricu ti: Gubitak Toplana u iznosu od skoro 90 miliona KM trebaju izmiriti oni KOJI SU DOPRINIJELI TOM DUGU ....( neplatise prvenstveno, a onda uprava u Toplanama i Kantonalna Vlada - kao vlasnik Toplana ) .... Prosto ko pasuljce .....
Posto neplatise ocito ne zele da plate, inace bi to davno ucinili, a jasno je da pravne drzave koja bi ih na to natjerala kod nas nema i nece je biti od sljedeceg ponedjeljka, jer mislis da ce uprava Toplana i Kantonalna Vlada platiti dug iz svog djepa?
Ili ce mozda zagrabiti u zajednicku kesu, koju finansiraju svi stanovnici Kantona?
Kao prvo, reci da nema pravne drzave - je veoma opasna stvar ....( Navescu ti jedan vic - mlati milicajac Haso jednog izgrednika jer je ovaj rekao da je drzava losa i nakon toga ovaj mu kaze: pa i ti si mi rekao da je drzava losa. Na to ce njemu Haso - jeste ali ne JAVNO ... ) Neplatise ne zele - ali se Sudom trebaju i mogu natjerati da plate ( pravnim putem - vidis ima pravne drzave ) .... Sta je tu lose ako se uzme od nekoga ( Toplane, Kanton ) dio sredstava - jer ne rade svoj posao...... Da samo kazem, u privredi mozes dijeliti samo ono zaradjeno ...
Njima je lase zagrabiti u zajednicku kesu - dok to dozvoljavaju oni cija je ta kesa ( a to smo svi mi ) ....
Bojim se da tog vremena, potrebnog da bi se svi ti dugovi utjerali i Toplane izvukle iz duboke rupe, nema.
Mislim da svi upetljani, i neplatise i Toplane i Kanton, ocekuju, samo se prave ludi, da ce dug na kraju nekako biti placen iz zajednicke kese.
Medjutim, s obzirom da je ta kesa pravo utanjila, onda se uspjelo izmoljakati od BH gasa da malo odlozi naplatu.
Nazalost, vrlo izgledna alternativa je povratak na cumur i drva i na to, bojim se, necemo previse dugo cekati.
Ili privatizacija, i tzv. "ekonomske cijene grijanja".
Minus toplana je skoro 90 miliona km.