Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Globus

#126 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

bez_ideje wrote:8-)
banujte je .. spama :D :lol:
8-)®Globus .. Ne smije to svako koristit .. moras trazit autorska prava :D
I zaboravih rec .. narucio sa zavvi.com igru frendu.. placeno 09.12. .. stiglo danas dakle 22.12... pa et da znate ..
musac

#127 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by musac »

Globus wrote:Evo ga pocele su zene zaokupljivat i ovu temu :D 8-) De ako neko ima kakvu radnju sa ebay za odjecu .. hlace .. naso sam ja jednu mocnu za majice kosulje i to .. al hlaca slabo :D
Pa mog'o si s nama podjelit' tu radnju za majice kosulje i to...
Globus

#128 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

Ma bilo mi mrsko odmah trazit u bookmarku reko kasnije cu ..
Evo ove prve dvije gore sto se odjece gornjih dijelova tice ...

http://shop.ebay.com/youstars/m.html?_n ... ksid=p4340

http://shop.ebay.com/freestyleboom2/m.h ... r=1&_pgn=1

A evo i hlace .. Meni nije nesto izbor .. mozda neko nadje nesto za sebe ..
http://shop.ebay.com/niyoking/m.html?_t ... r=1&_pgn=1

A evo ove hlace za kojim sam poludio :D Ako ih ko nadje negdje neg javi obavezno .. Ovaj lik ih nema vise a ove prodate .. ima jos tu kod njega hlaca nisu lose bolje su nego u ovoj iznad radnji ...

http://cgi.ebay.com/BNT-Diesel-Jean-Men ... 439b436b7b
celo25

#129 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by celo25 »

Ovako ljudi...kupio bi phone na ebay.co.uk iz Kine vrijednosti nekih 250km i prodavač bi mi naznačio da je kao gift (poklon)...jel neko kupovao, i pitam se kakvo je stanje s carinom, hoće li me oderati il će to proći kao GIFT ?

Hvala...pozdrav
burekodsira

#130 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by burekodsira »

mani se kineskih telefona skupljih od 50 maraka, njih mozes i prezaliti.
gift negifit, ako dospije do carine, ili ce proci na srecu besplatno ili porez prema informacijama o cijenama dostupnim na netu ili slobodna procjena...
celo25

#131 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by celo25 »

riječ je o kineskom htc-u, a čitao sam da se jako malo razlikuju kineski i taiwanski pa da pokušam ;) da, i mislio sam da to s carinom ide tako :D
huxley

#132 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by huxley »

Ovako ljudi...kupio bi phone na ebay.co.uk iz Kine vrijednosti nekih 250km i prodavač bi mi naznačio da je kao gift (poklon)...jel neko kupovao, i pitam se kakvo je stanje s carinom, hoće li me oderati il će to proći kao GIFT ?
Ništa ne te košta da pokušaš, ali su slabe šanse da ćeš izbjeći plaćanje carine. U slučaju da je deklarisana vrijednost 'sumnjiva', carina vrši procjenu na osnovu ranijih uvoza istih ili sličnih artikala, ili na osnovu kataloške vrijednosti. U slučaju da se radi o kopiji npr. Nokia telefona, vjerovatno ćeš platiti carinu na original - npr. ako je original 500 KM, platićeš 500 KM x 11%, ili 55 KM, pa onda PDV na 555 KM (17% x 555 KM), tj. 94,35KM.

Dakle ako taj telefon platiš 250 KM (sa dostavom), ukupno bi te mogao koštati 250 + 55 + 94,35 KM = 399,35 KM, i po meni, to je cijena sa kojom bi trebao računati.

U praksi, ja sam kupio artikal koji je koštao 272 USD sa dostavom (iz Kine), koji je prodavac deklarisao na 60 USD. Navodno to prolazi u UK, gdje inače vrši većinu dostava, i kupci tamo ne plaćaju carinu i PDV.
Shipping je bio DHL, i onda ga je carina zadržala, i na kraju sam platio oko 50 KM carine i PDV-a, što je bila slobodna procjena carinskog službenika. Prethodno sam morao napisati i izjavu da je artikal za ličnu upotrebu, i da nije za dalju prodaju.

Teoretski, može se cariniti bilo šta, nevezano za vrijednost (ukoliko je roba predmet carinjenja; izuzeci su roba koja posjeduje Eur1 certifikat i još ponešto, ali to nije predmet ove diskusije). Zakonski, carina se plaća i na transport do granice BiH (Zakon je pravljen/kopiran kako bi pokrio veće uvoze gdje je transport kamionom/vozom).

U praksi, carina se obično ne naplaćuje na knjige, manje količine odjeće i sl. Što se dostave tiče, pošto je teže raščlaniti cijenu transporta do granice u slučaju zračne dostave (avionom), ako i budete plaćali carinu, platićete je i na ukupnu cijenu transporta do vaše destinacije.
Globus

#133 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

Evo stigla i druga majica iz Hong Konga :D Placena 11.11. Poslata 14.11. stigla jutros 24.12 .. Ona prva ista stvar samo druge boje i od drugog prodavca placena 03.11. Poslata 11.11. (nije lika bilo svi se zale da je spor sto se slanja tice al jbg..) a stigla 05.12. .. Znaci sve zavisi od prodavca .. Mislim da cak ovaj nije ni poslao 14.11. nego kasnije jos jer ipak 40 dana da stigne .. a ovoj drugoj stvari trebalo manje od 30 iz istog mjesta .. i jos za prvu sam platio postaru 3.5 KM a za drugu nista ..
celo25

#134 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by celo25 »

A kakvo je stanje s robom...npr odjelo koje košta cca 170 dolara, il hlače cca 60 i takva roba...kako to prolazi s carinom ?
Globus

#135 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

celo25 wrote:A kakvo je stanje s robom...npr odjelo koje košta cca 170 dolara, il hlače cca 60 i takva roba...kako to prolazi s carinom ?
Ja sam narucio 2 majice do 40 $ i samo su mi za jednu naplatili 3.5 KM .. znaci kako te potrefi .. :D
LilBear

#136 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by LilBear »

celo25 wrote:A kakvo je stanje s robom...npr odjelo koje košta cca 170 dolara, il hlače cca 60 i takva roba...kako to prolazi s carinom ?
primijetila sam da se na svaki paket poslan brzom postom - USPS Priority Mail, DHL i sl. minimalno placa carinski pregled u iznosu od 9.5 KM. to vrijedi i za poklone. neki od paketa bez obzira na vrijednost podlijezu carinjenju i oporezivanju (uglavnom oni cija vrijednost prelazi 200 KM, ali mogu i oni manje vrijednosti) i onda se na ukupnu vrijednost placa jos 40% (carina 30%, PDV 15% i jos neki troskovi). vecina onog sto se salje obicnom postom bio to USPS, Royal Mail i sl. prolazi bez ikakvih troskova ili postar naplati 3.5 KM.
Delfin27

#137 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Delfin27 »

I ja sam do sada preko ebay-a (u zadnjih godinu otprilike) naručivao 30-tak stvari, a carinu nikad veću od 3,5 km nisam platio. Razlog je vjerovatno što je većina pošiljki dolazila običnom poštom. Od memorijskih kartica, preko garderobe, mp4 plejera pa do tena. Ove koje su dolazile neregistriranom poštom skoro da nikad ne kontrolišu, pogotovo ako su manjih dimenzija, dok preporučene vrlo često otvore. To je moje iskustvo, mada nisam po vrijednosti naručivao ništa preko 120 KM.
elSaik

#138 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by elSaik »

Besplatna poštarina...

http://www.bookdepository.co.uk/
lord-executioner

#139 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lord-executioner »

Ja bih samo preporucio ljudima koji narucuju sa ebay-a, nebitno kojeg, da dooobro razmisle prije nego naruce tehniku iz Kine, i da ne bacaju velike pare na to. Sansa da dobijete nesto sto je u najgorem slucaju neispravno, a u najboljem nekvalitetno i kratkotrajno je ogromna. Ako vec padnete u iskusenje, narucite nesto maksimalno do dvadesetak KM, razocarenje ce biti manje :)
harera

#140 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by harera »

ljudi pomozite
vec nekoliko mjeseci kupujem preko e-bay i do sada nisam imamo nikakvih problema
Neki dan naletim na jednu stvarcicu koja je kostala 30$ i pogledam status prodavca i vidim da je prodao 50 stavki i da ima 100% feedback.
Odlucih da to kupim i juce se vratim i pogledam da je tip odjavio acc!?
Sad me interesuje da li da odmah otvaram "slucaj" ili da cekam jos nekoliko dana, jer kako sam ranije rekao nisam imao do sada problema sa kupovinom tako da i sto se tice otvaranja "slucaja" i nisam bas nesto specijalno vican
hvala unaprijed
lord-executioner

#141 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lord-executioner »

ako je odjavio odmah prijavljuj, reci da si narucio, da je lik ukinuo acc, i trazi povrat novca, cak i ako je ukinuo paypal postoje njegovi podaci u sistemu, tako da bi novac trebao dobiti nazad bez problema
harera

#142 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by harera »

hvala na brzom odgovoru!
Sada kada sam pogledao i kada otvorim Resolution centar , ne mogu nigdje na nadjem opciju kada prodavac izbrise acc !
hvala
Delfin27

#143 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Delfin27 »

Naravno da treba biti oprezan kod naručivanja tehnike iz Kine (Hong Konga) i dobro pogledati feedback. Ovo se naročito odnosi na flash memorije koje su često fake (lažnog kapaciteta). Ako se nudi stik od 16 ili 32 gb po neprirodno niskoj cijeni od 10-tak dolara ili sl. znajte da je mala vjerovatnoča da ta memorija stvarno i ima taj kapacitet. To se i odnosi na player-e takvog kapaciteta a niske cijene. Međutim može se uzeti fin touchscreen mp3-mp4 player kapaciteta 4-8 gb za nekih 50-tak KM. Naravno od njega ne treba očekivati čuda da je kao ipod ali definitivno ne budu tako loši.
Globus

#144 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

Ja imam planu uzet uzet onaj mp4 touch screen 4gb .. znam da su oni vece memorije fake .. i oni sa kamerom da imaju baterije koje traju po 5 minuta .. a za ove od 4gb nisam jos nasao mane osim nekih sitnica sto se od kopije i playera za 40 KM moze i ocekivati .. al zanemarivo je to ..
Gospoda Ministarka

#145 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 09:02, edited 1 time in total.
Globus

#146 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

koja banka ?
Gospoda Ministarka

#147 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Hypo Alpe. :cry:
Globus

#148 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

hmm ne znam za tu .. procitaj na ovoj temi prije stranice imal ista pise li .. ja imam visa electron od rajfajzena i ide ko mlijeko .. vjerovatno ta tvoja ne moze cim nece da prihvati .. ili nemas novca na njoj :D
Gospoda Ministarka

#149 Re: Internet kupovina iz inostranstva

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 09:01, edited 1 time in total.
chengaba

#150 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by chengaba »

elSaik wrote:Besplatna poštarina...

http://www.bookdepository.co.uk/
We currently ship to the following countries free of charge:

ANDORRA
ANTIGUA AND BARBUDA
ARUBA
ASCENSION ISLAND
AUSTRALIA
AUSTRIA