toplane i skidanje radijatora
Moderator: anex
- vjesticanametli
#126 Re: toplane i skidanje radijatora
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#127 Re: toplane i skidanje radijatora
neka neka iskuljučuju onima koji imaju 3 penzije u kući ( 1 njemačka) i posao u 2 državne firme
ne plaćaju grijanje ali plaćaju aluminijske prozore i roletne
ne plaćaju grijanje ali plaćaju aluminijske prozore i roletne
- moa
#128 Re: toplane i skidanje radijatora
jutros komsijama pokucali na vrata i hoce da im iskljuce, skinu, radijator, citava frka ispred vrata bila
- Truba
#129 Re: toplane i skidanje radijatora
imajul para?
-
zonbirile
#130 Re: toplane i skidanje radijatora
tipično naše odvlačenje pažnje od problema,i prosipanje žuči i jala.Neplatiše treba isključiti,ali to ne riješava problem.Od 42000 korisnika,bar 10% bi ionako dobrovoljno raskinulo ugovor,neka skinu 2-3%,tada se već remeti ionako predimenzionirani balans između isplativosti grijanja i sa aspekta korisnika i Toplana.Više puta sam naglasio,ni teoretski grijanje u CG ne može biti skuplje od individualnog.Evo obistinile su se prognoze sa početka sezone pa imamo topao mjesec.Troškovi grijanja u stanu od 50m2 sa zaposlenom porodicom su iznosili 40Km plina.Zbog opšteg porasta temperature,nadati se da će i drugi mjesec,još koji dan, biti sličan,neka bude 50KM.Znači za dva grejna mjeseca 90Km,kod CG je to x2 ,jer se plača cijelu godinu,pa ko plača zna koliko plati za 4mjeseca.
- moa
#131 Re: toplane i skidanje radijatora
ma svi rade u kuci mislim da ih je 3 od 4 clana zaposleno stalno jedna cura koja povremeno rai i studira ali uglavnom radi..
- Discball
#132 Re: toplane i skidanje radijatora
Ovdje svega, ali niko da se dotakne stvarnog problema...
...naime u jednom razgovoru koji sam vodio prije par godina s direktorom toplana upravo na temu "želim se isključiti s toplana ukoliko ne omoguće plaćanje prema porošnji" našto mi je dotični odgovorio pa znate ima onaj ispod, iznad, sa strane vas koji se grije...elem živim na AP i ima i više vertikala u stanu.
Na to ja gospodinu, pa zašto nam ne postavite kalorimetre kakvi se mogu vidjeti na zapadu (izgleda kao mali termometar koji stoji na radijatoru) i koji se očitavaju (čitaj mijenjaju u kompletu) jednom godišnje, i za koje tvrdim da sama izvedba ne košta više od 1 EUR. Ja bih bio sretan da platim cijenu zamjene tih kalorimetara samo da plaćam grijanje prema utrošenom.
Naravno zadnjih dana imamo ponudu za one sa IQ manje od 90, a to je sistem kalorimetra za cijelu zgradu, čuj molim te...ja odem npr dvije sedmice na skijanje i zavrnem radijatore a moj vrli komšija odvrne do kraja i otvori širom prozore a ja opet na kraju mjeseca plaćam za komšiju, ovo može al u Qurcu gospodine direktore toplana...
Ravnanja radi sistem centralnog grijanja MORA biti jeftiniji nego individualno grijanje pogotovo što je itekako masovno, npr na mojoj kotlani ima minimalno 800 stanova.
Poređenja radi moj prijatelj ima kuću na kojoj nije još gotova fasada (čitaj nema nikakve izolacije), grije duplo više kvadrata nego ja a plaća godišnje plina 50-60% moje cijene grijanja i pride ima toplu vodu za kuhinju i kupatilo koju ja platim kroz račun za struju, elem cijena njegovog grijanja iznosi otprilike 25% moje cijene po kvadratu i mogu slobodno reći da je kod njega uvijek toplije i ne gasi grijanje čak ni po noći nego ga samo malo smanji. Kao što znate toplane gase navečer u 21 i ujutro pale ponovo u 6 h.
Problem najveći i jeste što mi prećutno plaćamo za gomilu onih koji ne plaćaju, toplanama naravno odgovara tako jer ako uvedu sistem plaćanja prema potroišnji onda ionako nećem moći ništa naplatiti u ovoj državi bezakonja.
Eh a sada se postavlja pitanje, kako natjerati toplane da instaliraju INDIVIDUALNE sisteme plaćanja za koje tvrdim da nikako ne mogu bitis skupi.
Malo kasnije kad nađem slike postavidi ću ih ovdje da se vidi o čemu se radi....

...naime u jednom razgovoru koji sam vodio prije par godina s direktorom toplana upravo na temu "želim se isključiti s toplana ukoliko ne omoguće plaćanje prema porošnji" našto mi je dotični odgovorio pa znate ima onaj ispod, iznad, sa strane vas koji se grije...elem živim na AP i ima i više vertikala u stanu.
Na to ja gospodinu, pa zašto nam ne postavite kalorimetre kakvi se mogu vidjeti na zapadu (izgleda kao mali termometar koji stoji na radijatoru) i koji se očitavaju (čitaj mijenjaju u kompletu) jednom godišnje, i za koje tvrdim da sama izvedba ne košta više od 1 EUR. Ja bih bio sretan da platim cijenu zamjene tih kalorimetara samo da plaćam grijanje prema utrošenom.
Naravno zadnjih dana imamo ponudu za one sa IQ manje od 90, a to je sistem kalorimetra za cijelu zgradu, čuj molim te...ja odem npr dvije sedmice na skijanje i zavrnem radijatore a moj vrli komšija odvrne do kraja i otvori širom prozore a ja opet na kraju mjeseca plaćam za komšiju, ovo može al u Qurcu gospodine direktore toplana...
Ravnanja radi sistem centralnog grijanja MORA biti jeftiniji nego individualno grijanje pogotovo što je itekako masovno, npr na mojoj kotlani ima minimalno 800 stanova.
Poređenja radi moj prijatelj ima kuću na kojoj nije još gotova fasada (čitaj nema nikakve izolacije), grije duplo više kvadrata nego ja a plaća godišnje plina 50-60% moje cijene grijanja i pride ima toplu vodu za kuhinju i kupatilo koju ja platim kroz račun za struju, elem cijena njegovog grijanja iznosi otprilike 25% moje cijene po kvadratu i mogu slobodno reći da je kod njega uvijek toplije i ne gasi grijanje čak ni po noći nego ga samo malo smanji. Kao što znate toplane gase navečer u 21 i ujutro pale ponovo u 6 h.
Problem najveći i jeste što mi prećutno plaćamo za gomilu onih koji ne plaćaju, toplanama naravno odgovara tako jer ako uvedu sistem plaćanja prema potroišnji onda ionako nećem moći ništa naplatiti u ovoj državi bezakonja.
Eh a sada se postavlja pitanje, kako natjerati toplane da instaliraju INDIVIDUALNE sisteme plaćanja za koje tvrdim da nikako ne mogu bitis skupi.
Malo kasnije kad nađem slike postavidi ću ih ovdje da se vidi o čemu se radi....
-
zonbirile
#133 Re: toplane i skidanje radijatora
pa izmotavaju se na sve moguće načine da ti ne dozvole isključenje.Sda ima nova urdba gradskih vlasti,kada se iz nekog razloga i odjaviš plačaš 40% pune cijene.
- -Romeo-
#134 Re: toplane i skidanje radijatora
može, rasipanjem energije i otvaranjem prozora umjesto zavrtanja radijatora. svakako da to ne rade svi i moralo da bi se dozvoliti da vlasnici postave mjerače energije ili po želji da se zahvale na saradnji.zonbirile wrote:tipično naše odvlačenje pažnje od problema,i prosipanje žuči i jala.Neplatiše treba isključiti,ali to ne riješava problem.Od 42000 korisnika,bar 10% bi ionako dobrovoljno raskinulo ugovor,neka skinu 2-3%,tada se već remeti ionako predimenzionirani balans između isplativosti grijanja i sa aspekta korisnika i Toplana.Više puta sam naglasio,ni teoretski grijanje u CG ne može biti skuplje od individualnog.Evo obistinile su se prognoze sa početka sezone pa imamo topao mjesec.Troškovi grijanja u stanu od 50m2 sa zaposlenom porodicom su iznosili 40Km plina.Zbog opšteg porasta temperature,nadati se da će i drugi mjesec,još koji dan, biti sličan,neka bude 50KM.Znači za dva grejna mjeseca 90Km,kod CG je to x2 ,jer se plača cijelu godinu,pa ko plača zna koliko plati za 4mjeseca.
čitajući postove ostalo mi je nejasno kako mogu zabraniti nekome da prestane sa korištenjem njihovog grijanja, je li iko pokušao da se odjavi, pismeno se obratio.........?
-
zonbirile
#135 Re: toplane i skidanje radijatora
ne postoji način,iako su ugovorom u tački 8 se obavezali da te isključe nakon 2 neplačanja.Pa imaju strukturu za 42 000 i ako im ode 5000-10000 od čega će živjeti.Dobar im je i extra profit,ako useliš u novi stan u maju,plčaš odmah,znači u startu si donji 5 mjeseci do zvaničnog početka 15.10 grijejne sezone.
-
gaius
#136 Re: toplane i skidanje radijatora
zanimljivo je slijedeće.. kontaktirao sam one što ugrađuju mjerače.. kažu na dvocjevnom mora najmanje 85% stanara odlučiti da ugradi mjerače !?!?
pa to je nemoguće.. nema šanse da se to desi.. da svi pristanu.. ostaju penzioneri.. ljudi ne mogu finansirati to i džaba ti sve.. evo nikako mi ne ide u glavu to da ne daju meni da ugradim pa makar sam u zgradi.. ugradio sam termoventile.. sigurno trošim sada manje 40% energije nego prije.. prije je bilo te ne zavrći ventile otiće.. te ovo te ono.. sada je u spavaćoj 20 stepeni.. u dnevnoj 22..
pošto po zakonu o zaštiti potrošača moraju omogućiti ugradnju mjerača.. ima da ih tužim i malo zlostavljam.. ali prvo ću zatražiti pismenim putem da mi ugrade.. ako ne idem da ih tužim.. neka moja računica mi govori da niti u kojem slučaju ne bih morao plaćati više od 500-600 KM za zagrijavanje stana od 70 m2 (na poslu do 5., ventili).. a sada im dajem dupli iznos..
pa to je nemoguće.. nema šanse da se to desi.. da svi pristanu.. ostaju penzioneri.. ljudi ne mogu finansirati to i džaba ti sve.. evo nikako mi ne ide u glavu to da ne daju meni da ugradim pa makar sam u zgradi.. ugradio sam termoventile.. sigurno trošim sada manje 40% energije nego prije.. prije je bilo te ne zavrći ventile otiće.. te ovo te ono.. sada je u spavaćoj 20 stepeni.. u dnevnoj 22..
pošto po zakonu o zaštiti potrošača moraju omogućiti ugradnju mjerača.. ima da ih tužim i malo zlostavljam.. ali prvo ću zatražiti pismenim putem da mi ugrade.. ako ne idem da ih tužim.. neka moja računica mi govori da niti u kojem slučaju ne bih morao plaćati više od 500-600 KM za zagrijavanje stana od 70 m2 (na poslu do 5., ventili).. a sada im dajem dupli iznos..
- Truba
#137 Re: toplane i skidanje radijatora
nek režu onda žicemoa wrote:ma svi rade u kuci mislim da ih je 3 od 4 clana zaposleno stalno jedna cura koja povremeno rai i studira ali uglavnom radi..
-
zonbirile
#138 Re: toplane i skidanje radijatora
---------------------------------------------------gaius wrote:zanimljivo je slijedeće.. kontaktirao sam one što ugrađuju mjerače.. kažu na dvocjevnom mora najmanje 85% stanara odlučiti da ugradi mjerače !?!?
pa sada je jednostavno reći zašto ne daju ni brojače ni otkaze,dok je ovaca biće i vune.Koliko li su danas potrošili goriva,baš se pitam.
- Haris.ba
#139 Re: toplane i skidanje radijatora
Ima zgrada pravljenih 70 -ih i 80 -ih sa ugradjenim tim brojacima. Energoinvest ih pravio(velicine ko mjerac struje). Znaci nije to neka tehnologija. Isto kao sto su SVI korisnici plina sami sebi dovodili i razvodili cijevi od mjeraca isto se moze uraditi i sa Toplanama. Jednostavno im nije cilj. I da ponudis da sam tehnicki to uredis (sto nije neka tehnologija - mada se to mora raditi u mjesecima kad je prazan sistem) oni nece na to pristati.gaius wrote:zanimljivo je slijedeće.. kontaktirao sam one što ugrađuju mjerače.. kažu na dvocjevnom mora najmanje 85% stanara odlučiti da ugradi mjerače !?!?
Pisao sam prije nekoliko strana o tom odjavljivanju. Nista specijalno, al pogledaj - mozda pomogne.gaius wrote: pošto po zakonu o zaštiti potrošača moraju omogućiti ugradnju mjerača.. ima da ih tužim i malo zlostavljam.. ali prvo ću zatražiti pismenim putem da mi ugrade.. ako ne idem da ih tužim.. neka moja računica mi govori da niti u kojem slučaju ne bih morao plaćati više od 500-600 KM za zagrijavanje stana od 70 m2 (na poslu do 5., ventili).. a sada im dajem dupli iznos..
P.S.
Vrlo je vjerovatno da ce preuzeti taktiku Vodovoda i nece ti htjeti uopce zaprimiti zahtjev za uvodjenje individualnog mjeraca.
-
bhxxl
#140 Re: toplane i skidanje radijatora
nedavno sam razgovarao sa jednom prijateljicom , kupila je stan i zeli da se odjavi sa sistema daljinskog grijanja jer je nasla neku povoljnjiju aleternativu medjutim rekli su joj da mora da placa odredjeni iznos zato sto njigove cijevi sa toplom vodom prolaze kroz njen stan ... kako je to moguce ?? po kojem osnovu onda mora da placa ???
-
zonbirile
#141 Re: toplane i skidanje radijatora
-------------------------------bhxxl wrote:nedavno sam razgovarao sa jednom prijateljicom , kupila je stan i zeli da se odjavi sa sistema daljinskog grijanja jer je nasla neku povoljnjiju aleternativu medjutim rekli su joj da mora da placa odredjeni iznos zato sto njigove cijevi sa toplom vodom prolaze kroz njen stan ... kako je to moguce ?? po kojem osnovu onda mora da placa ???
zato što je zemlja Bosna zemlja apsurda ,plus tranzicija.Kada ti se izlije 10 spratova vode u stan,možeš plakati,jer ti si vlasnik i održavaš svoju instalaciju/upravitelj svejedno.Kada treba u stanju su doći u stan da sjeku te iste radijatore.A vertikale,marš iz stana i molim lijepo.
-
biglebovski
#142 Re: toplane i skidanje radijatora
Rijesenje:
Privatizuj toplane i ostale komunalne firme, prodaj sve njemackoj firmi i za 2 godine svi ce imati individualne mjerace i dobro grijanje a neplatise ce se grijati na alternativne izvore energije. Ovako, sa ovim zombijima nesposobnim samo cir na 12palacnom dobiti. U Travniku privatizovano grijanje prije par godina, krenulo grijanje, dobro grijanje, mama sama u stanu od 50 kvadrata, radi zena, dogovorila se sa firmom da placa grijanje na radijatoru u kupatilu i kuhinji, ostala dva radijatora dosli i precvikali. Sve super bilo i onda prosle godine promjena politike, ili citav stan da se grije ili nista. I mati kaze hvala lijepo, dodjite iskljucite. Dosli iskljucili, mi kupili dva konvektora i sad u zimskim mjesecima placa struju 70-80 KM, kad je najhladnije do 100KM. I nema placanja u junu, nema mrznjenja i vozdra. Dakle, prodaj bagru, pa kad ih 30% dobije otkaz ima ostali da rade ko budale, i da te postuju kao kupca njihovog proizvoda. Vjerujem da moj primjer i nije bas primjenjiv u svakoj situaciji ali smatram da nece biti nista bolje niti pravednije za ljude koji redovno placaju sve dok je drzava vlasnik firmi koje pruzaju osnovne usluge.
Privatizuj toplane i ostale komunalne firme, prodaj sve njemackoj firmi i za 2 godine svi ce imati individualne mjerace i dobro grijanje a neplatise ce se grijati na alternativne izvore energije. Ovako, sa ovim zombijima nesposobnim samo cir na 12palacnom dobiti. U Travniku privatizovano grijanje prije par godina, krenulo grijanje, dobro grijanje, mama sama u stanu od 50 kvadrata, radi zena, dogovorila se sa firmom da placa grijanje na radijatoru u kupatilu i kuhinji, ostala dva radijatora dosli i precvikali. Sve super bilo i onda prosle godine promjena politike, ili citav stan da se grije ili nista. I mati kaze hvala lijepo, dodjite iskljucite. Dosli iskljucili, mi kupili dva konvektora i sad u zimskim mjesecima placa struju 70-80 KM, kad je najhladnije do 100KM. I nema placanja u junu, nema mrznjenja i vozdra. Dakle, prodaj bagru, pa kad ih 30% dobije otkaz ima ostali da rade ko budale, i da te postuju kao kupca njihovog proizvoda. Vjerujem da moj primjer i nije bas primjenjiv u svakoj situaciji ali smatram da nece biti nista bolje niti pravednije za ljude koji redovno placaju sve dok je drzava vlasnik firmi koje pruzaju osnovne usluge.
-
zonbirile
#143 Re: toplane i skidanje radijatora
ma to je odlično,ali raja neće da ih bojkotuje.Ovako što bi se prodali i doveli stanje u red.
- sodom
#144 Re: toplane i skidanje radijatora
e splinteru, skinucu ti ih ja, samo plati... moze i za 1000Splinter wrote:imam radijatore a ne moze mi ih niko skinuti, na sto se grijem ?
-
zonbirile
#145 Re: toplane i skidanje radijatora
evo prođe 1/4 grijenje sezone od 6 mjeseci .Po ovakim kijametskim temperaturama Toplane u čistom dobitku,ali računi isti.Pa da deve počnu hodati Ferhadijom,opet bi bilo isto,a imaju idiotski izgovor-mnogi ne plačaju.Pa zamisli Konzum,uđe Keljmendi sa voskom,poslije Naser sa svojima,a onda ti sa svojom korpom.Pošto oni nisu platili tebi računa hljeb 5km i vodu 3km 1l.
- 11sumirp
#146 Re: toplane i skidanje radijatora
Nema privatizacije,to su firme u vlasnistvu drzave...biglebovski wrote:Rijesenje:
Klinac palac privatizacija,neka fino dodju pametne svabe neg osmisle i naprave novi sistem nacin,zagrijavnja,i nek sve to fino nalplate tako da bude duplo jeftinije nego ovo dosadasnje, i jos po mogucnosti da je u skladu za ekoloskim standardima i ostalim tricama i kucinama,a u tu nek uloze i svih onih jedan dva miliona za koliko bi inace otkupili nase firme..
Ha ja laHko je bit pametan s tudjim param...
- 11sumirp
#147 Re: toplane i skidanje radijatora
Naravno isto mislim i za EP BIH BH telecom, i energoinvest i ostale drzavne firme....
bo vas kapitalizsam.....
-
zonbirile
#148 Re: toplane i skidanje radijatora
zašto,bilo bi jeftinije i naplativo,bolje ovako skupo i mnogi ne plačaju.
- 11sumirp
#149 Re: toplane i skidanje radijatora
stvar je ideoloskog pogleda na drust veno uredjenje...zonbirile wrote:zašto,bilo bi jeftinije i naplativo,bolje ovako skupo i mnogi ne plačaju.
reci jednu firmu gdje je privatizacija donijela dobra...
tu je samo stvar ugradjnje mjerila potrosnje...kad dobijes mjerilo,i budes placao po potrosnji bice ti svejedno ko je vlasnik...
a u dubini problema,ako dodje u privatne ruke,samo tom privatniku bude dobro...i nikom vise,znaci nije suplje nego bolno iskustvo lopovske privatizacije koja je dosad sprovedena,s lijepih rijeci na najgora djela...
-
mg
#150 Re: toplane i skidanje radijatora
Ima pravo da iskljuci grijanje ako neko ne placa, ali isto tako onda moze ove vertilkale da nosi sa sobom, jer ih ja u svom stanu ne zelim. Stan je moj, moje privatno vlasnistvo. U slucaju da insistiraju da vertikale ostanu, u tom slucaju mislim da imam pravo na malo para, jer ipak uzurpiraju moje privatno vlasnistvo. Za komsije iznad, jbg, komsije su problem toplana, a ne moj.
Pa dosta je vise deranja koze sa ledja, moj rodjak u januaru plati 80 km plina. Ne grije kad ga nema, ima termo glave na radijatorima...etc.
Ovo sa toplanama, samo pricaju o neplatisama, a to sto se energija rasipa na najbezobrazniji moguci nacin, nikom nista.
To me podsjeti na slucaj kad je prije par godina direktor Vodovoda izjavio nesto u stili "mi smo svjesni da nam 50% vode pojedu puknute cijevi i los sistem i da nije do potrosaca."
Pa dosta je vise deranja koze sa ledja, moj rodjak u januaru plati 80 km plina. Ne grije kad ga nema, ima termo glave na radijatorima...etc.
Ovo sa toplanama, samo pricaju o neplatisama, a to sto se energija rasipa na najbezobrazniji moguci nacin, nikom nista.
To me podsjeti na slucaj kad je prije par godina direktor Vodovoda izjavio nesto u stili "mi smo svjesni da nam 50% vode pojedu puknute cijevi i los sistem i da nije do potrosaca."