Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
star(i)mo

#126 Re: Istanbul

Post by star(i)mo »

dupli
psydelija

#127 Re: Istanbul

Post by psydelija »

star(i)mo wrote:Od Atatürka do Taksima s metroom / modernom zicarom (od Kabatasa) ti treba malo duze od 30min. Racunaj najmanje 45min do 1h. Metro je vjecito prenatrpan osim ako se ne vozis izmedju 10h-11h i 14h-16h.
Taksi od Atatürka do Taksima ce te doci oko 30-35 €, danas isprobano. :D
-od ataturka, osim bus i taksi prevoza nemas druge direktne linije... metro/tram, presedanje na zejtinburnu i kabatasu.
- gradski prevoz funkcionise bezprekorno, kako kopneni (bus/metro/tram, tako i vodeni (camcici/brodovi).... sto se guzvi tice, sasvim normalna pojava u 10 to milionskom gradu.
star(i)mo

#128 Re: Istanbul

Post by star(i)mo »

psydelija wrote:
star(i)mo wrote:Od Atatürka do Taksima s metroom / modernom zicarom (od Kabatasa) ti treba malo duze od 30min. Racunaj najmanje 45min do 1h. Metro je vjecito prenatrpan osim ako se ne vozis izmedju 10h-11h i 14h-16h.
Taksi od Atatürka do Taksima ce te doci oko 30-35 €, danas isprobano. :D
-od ataturka, osim bus i taksi prevoza nemas druge direktne linije... metro/tram, presedanje na zejtinburnu i kabatasu.
- gradski prevoz funkcionise bezprekorno, kako kopneni (bus/metro/tram, tako i vodeni (camcici/brodovi).... sto se guzvi tice, sasvim normalna pojava u 10 to milionskom gradu.
Nisam nista napisao vec da ti treba duze od pola sata do taskima. Najmanje 45min ili cak sat vremena... I ono nije metro vec tramvaj ako cemo posteno. U slicnim i mnogo vecim gradovima gradski javni saobracaj funkcionise mnogo bolje. Ali opet, Istanbul je :thumbup:
baby24

#129 Re: Istanbul

Post by baby24 »

super, ove informacije mi bas puno znace, ali karte za dvoje opet dodju dosta jeftiniije nego taxi.... mada cemo u povratku vjerovatno uzeti taxi, jer cemo imati teseeeee torbe:-) pa shopping festival je, zar ne? :D
ako imate jos neku sugestiju please napisite, ili ovdje ili na pp....
cula sam da su turska kupatila vrh, je li neko bio i gdje se to uopste nalazi... mada se nadam da cemo naci.... kazu da su Turci ljubazni i hoce pomoci, ali i zapaliti po usima sa cijenom:-)

je li bolje kupovati u Dzevahiru ili na bazaru.... mislim odnos cijena-kvalitet ... ili je roba na ta dva mjesta totalno razlicita...??
sorry sto ja peglam, ali nemamo bas puno vremena za shopping, ipak idemo prvenstveno turisticki, pa bi se voljela dobro organizovati...

tnx
holowey

#130 Re: Istanbul

Post by holowey »

sto se tice transporta sa aerodroma, ja sam koristio http://www.istanbulairport24.com/

docekao nas lik na aerodromu sa tablom sa nasim imenom, prevezao do pred vrata...mislim da su za grupe ovi najpovoljniji

a sto se tice kupovine, provjerite i http://www.forumistanbul.com.tr/ dzevahir je mala maca :D
dnaxy

#131 Re: Istanbul

Post by dnaxy »

prelijep grad.. :) posjetio bih ga opet :) samo je poskup al vrijedi :)

sletili smo na sabiha gökcen. sa havas-om smo dosli do taksima.cijena je bila 13 tl ili ti neki 7 eura.spavali smo u grand hisar hotelu.lijep hotel samo sto je previse bucno.svi oni kafici su naokolo. :) ludilo citavu noc :) onda smo posjetili aya sofiju plavu dzamiju itd. blizu aja sofije ima slasticarna , tu prodaju sve vrste lokuma.jest da je skupo al to se mora probat :)
onda smo bili na veceri na kumkapi ja mislim da se zove mjesto. tu smo jeli neka morska jela..isto je prelijepo..ostao sam bez rijeci.

PS: na pocetku teme pise neko da je vidio crno more iz hotela.ono se ne vidi sa tog mjesta..
star(i)mo

#132 Re: Istanbul

Post by star(i)mo »

baby24 wrote:super, ove informacije mi bas puno znace, ali karte za dvoje opet dodju dosta jeftiniije nego taxi.... mada cemo u povratku vjerovatno uzeti taxi, jer cemo imati teseeeee torbe:-) pa shopping festival je, zar ne? :D
cula sam da su turska kupatila vrh, je li neko bio i gdje se to uopste nalazi... mada se nadam da cemo naci.... kazu da su Turci ljubazni i hoce pomoci, ali i zapaliti po usima sa cijenom:-)

je li bolje kupovati u Dzevahiru ili na bazaru.... mislim odnos cijena-kvalitet ... ili je roba na ta dva mjesta totalno razlicita...??
sorry sto ja peglam, ali nemamo bas puno vremena za shopping, ipak idemo prvenstveno turisticki, pa bi se voljela dobro organizovati...

tnx
Kod shoppinga ti bas ne mogu pomoci jer nikad nisam imao ni vremenena nit' zivaca za toga. Sto se tice sightseeing-a moras posjetiti Ayasofyu (ulaz 20 TL) i plavu dzamiju (besplatan ulaz), Süleymani dzamiju (besplatan ulaz) i Kapali carsiju (bazar). Ako imate vremena i veliki park u Sultanahmetu (besplatan ulaz) s Topkapi palacom (ulaz 20 TL, pristup haremu se placa dodatno). Sve ti je to u 1-2 km.
Od Taksim-a se morate spustiti do Galata Kule (Pogled s kule :thumbup:, ne znam placa li se ulaz). Na putu od Taksim-a do Galata Kule je shoping zagarantovan. ;-) "Nedaleko" od Taksim-a su i Ortaköy (odmah ispod mosta koji spaja Evropu s Azijom) gdje se uglavnom iskuplja "mladja raja", igraju tavle, ispijaju cajeve, "dime" nargilu... u "blizini" je i Dolmabahce palaca (turski Versailles).
Azijski dio Istanbula nije nesto ali je voznja brodom do Haydarpase ili Kadiköy (ako imas vremena i citavim Bosforom) uzivanje par excellence.
Ako stignes obici ovo sve, svaka ti cast. :D

edit: TL
Last edited by star(i)mo on 30/03/2011 11:16, edited 1 time in total.
holowey

#133 Re: Istanbul

Post by holowey »

star(i)mo wrote:
baby24 wrote:super, ove informacije mi bas puno znace, ali karte za dvoje opet dodju dosta jeftiniije nego taxi.... mada cemo u povratku vjerovatno uzeti taxi, jer cemo imati teseeeee torbe:-) pa shopping festival je, zar ne? :D

tnx
Kod shoppinga ti bas ne mogu pomoci jer nikad nisam imao ni vremenena nit' zivaca za toga. Sto se tice sightseeing-a moras posjetiti Ayasofyu (ulaz 20€) i plavu dzamiju (besplatan ulaz), Süleymani dzamiju (besplatan ulaz) i Kapali carsiju (bazar). Ako imate vremena i veliki park u Sultanahmetu (besplatan ulaz) s Topkapi palacom (ulaz 20€, pristup haremu se placa dodatno). Sve ti je to u 1-2 km.
Od Taksim-a se morate spustiti do Galata Kule (Pogled s kule :thumbup:, ne znam placa li se ulaz). Na putu od Taksim-a do Galata Kule je shoping zagarantovan. ;-) "Nedaleko" od Taksim-a su i Ortaköy (odmah ispod mosta koji spaja Evropu s Azijom) gdje se uglavnom iskuplja "mladja raja", igraju tavle, ispijaju cajeve, "dime" nargilu... u "blizini" je i Dolmabahce palaca (turski Versailles).
Azijski dio Istanbula nije nesto ali je voznja brodom do Haydarpase ili Karaköy (ako imas vremena i citavim Bosforom) uzivanje par excellence.
dodao bih na ovo i odlazak na buyukadu (veliko ostrvo)... sa kabatasa hvatati brodic koji ide prema adalari... buyukada kao da je zapela u vremenu, ima dosta objekata starije gradnje, kao iz filmova o tom soyeru :D
tamo rentati biciklo (nema automobila, izuzev opstinskih sluzbi i policije) ili pjesice obici ostrvo...
star(i)mo

#134 Re: Istanbul

Post by star(i)mo »

O Istanbulu se da pisati danima... :D
baby24

#135 Re: Istanbul

Post by baby24 »

star(i)mo i holowey - hvala puno.... sve biljezim vase komentare, pa mi budu neka vodilja.... nadam se da cu stici puno toga da obidjem:-)
star(i)mo

#136 Re: Istanbul

Post by star(i)mo »

baby24, izvini, ulaz u Ayasofyu i Topkapi je 20 TL (oko 9€) a ne 20€ kako sam gore napisao. :oops:
psydelija

#137 Re: Istanbul

Post by psydelija »

star(i)mo wrote:Nisam nista napisao vec da ti treba duze od pola sata do taskima. Najmanje 45min ili cak sat vremena... I ono nije metro vec tramvaj ako cemo posteno. U slicnim i mnogo vecim gradovima gradski javni saobracaj funkcionise mnogo bolje. Ali opet, Istanbul je :thumbup:
posteno, iskreno, realno, kako ti je lakse, ono je METRO! metro nije sve sto ide ispod zemlje... znaci, od aerodroma nema direktna tram linija, vec metro linija i od zejtinbürnu stanice pocinje tram mreza... nijedan tram na svetu (ni u crtanom filmu) ne vuce 10 kompozicija.
koji su to slicni i veci gradovi u kojima je saobracajna mreze slicno ili bolje organizovana?

@baby24, reci sta su vam zelje i interesovanja, mimo shoppinga, naravno. :D

pitala si o turskom kupatilu ako sam dobro upratio..., na tram stanici cemberlitas (sultan ahmet-tik uz kepelicarsi) ti je najbolje i najpoznatiji... http://www.cemberlitashamami.com.tr/ :thumbup:
sve je na visokom nivou za razliku od jednog hamama koji je u istoj ulici, malo jeftiniji, ali NULA kvaliteta...
Fitovac

#138 Re: Istanbul

Post by Fitovac »

psydelija wrote:
star(i)mo wrote:Nisam nista napisao vec da ti treba duze od pola sata do taskima. Najmanje 45min ili cak sat vremena... I ono nije metro vec tramvaj ako cemo posteno. U slicnim i mnogo vecim gradovima gradski javni saobracaj funkcionise mnogo bolje. Ali opet, Istanbul je :thumbup:
posteno, iskreno, realno, kako ti je lakse, ono je METRO! metro nije sve sto ide ispod zemlje... znaci, od aerodroma nema direktna tram linija, vec metro linija i od zejtinbürnu stanice pocinje tram mreza... nijedan tram na svetu (ni u crtanom filmu) ne vuce 10 kompozicija.
koji su to slicni i veci gradovi u kojima je saobracajna mreze slicno ili bolje organizovana?
Potpisujem.
i zapravo mi se organizacija javnog saobracaja prilicno svidjela.
jedina moja zamjerka adresirana je na to da turci slabo poznaju strane jezike, ja sam sa engleskim i njemackim slabo koga mogao naci da prica jedan od tih jezika, kasnije sam se snalazio kljucnim rijecima tipa "kabataš" pa me ljudi uprave :)
a istanbul me ocarao, ocem opet :)
baby24

#139 Re: Istanbul

Post by baby24 »

glavne znamenitosti otprilike znam koje su i to cemo svakako obici (to mi je bitnije nego shopping)..... ono ste me interesovalo su neki detalji tj. preporuke ljudi koji su vec bili tamo.... npr. to za tursko kupatilo, ja bi mozda bas nabasala na to lose (a sad tacno znam gdje cu :D) ... e, takve stvari, znaci, gdje jesti, koji prevoz koristiti, onda sam cula da na onim krstarenjima pale po usima, plus sto su neka za iste pare puno bolja.... pa eto ako imate jos nekih savjeta, svaki je dobro dosao :-D
holowey

#140 Re: Istanbul

Post by holowey »

Fitovac wrote:
psydelija wrote:
Potpisujem.
i zapravo mi se organizacija javnog saobracaja prilicno svidjela.
jedina moja zamjerka adresirana je na to da turci slabo poznaju strane jezike, ja sam sa engleskim i njemackim slabo koga mogao naci da prica jedan od tih jezika, kasnije sam se snalazio kljucnim rijecima tipa "kabataš" pa me ljudi uprave :)
a istanbul me ocarao, ocem opet :)
jesi li pokusao na nasem da komuniciras? :D ja sam na masu mjesta dobio popuste na racun jezika... posebno kad kazes da si iz bosna-hersek, saraybosna, k'o da sam im rod najrodjeniji :bih:
beautyfool

#141 Re: Istanbul

Post by beautyfool »

holowey wrote:
star(i)mo wrote:

tnx
Kod shoppinga ti bas ne mogu pomoci jer nikad nisam imao ni vremenena nit' zivaca za toga. Sto se tice sightseeing-a moras posjetiti Ayasofyu (ulaz 20€) i plavu dzamiju (besplatan ulaz), Süleymani dzamiju (besplatan ulaz) i Kapali carsiju (bazar). Ako imate vremena i veliki park u Sultanahmetu (besplatan ulaz) s Topkapi palacom (ulaz 20€, pristup haremu se placa dodatno). Sve ti je to u 1-2 km.
Azijski dio Istanbula nije nesto ali je voznja brodom do Haydarpase ili Karaköy (ako imas vremena i citavim Bosforom) uzivanje par excellence.
dodao bih na ovo i odlazak na buyukadu (veliko ostrvo)... sa kabatasa hvatati brodic koji ide prema adalari... buyukada kao da je zapela u vremenu, ima dosta objekata starije gradnje, kao iz filmova o tom soyeru :D
tamo rentati biciklo (nema automobila, izuzev opstinskih sluzbi i policije) ili pjesice obici ostrvo...
ili kocijom, ja sam na kociji obilazila :D
ocaj

#142 Re: Istanbul

Post by ocaj »

Evo vratih se i ja iz Istanbula. :D Predivno je bilo, vrijeme me odlicno posluzilo, suncano a ne pretoplo, taman za hodanja. Dosla sam kuci mrtva umorna ali se definitivno isplatilo. Ogroman grad, ljudi jako ljubazni, koga sam god sta pitala bio je veoma srdacan. :) Obisla Dolmabahce, Topkapi palacu, Aja Sofiju, Plavu dzamiju,Galata toranj, dosla do Ortakoya, presla i na Azijsku stranu, a voznja Bosforom je bila vrhunac! :D I sve to sam strpala u 4 puna dana, malo je reci da su mi noge otpale, ali kako rekoh itekako se isplatilo, ja bih nazad.... :D :D
Definitivno cu se vratiti da obidjem ono sto nisam uspjela u ovom pokusaju. :)
immuno

#143 Re: Istanbul

Post by immuno »

Ja sam za 10 dana poderala cipele hodajuci po Stambolu a jedva cekam da jos koje poderem jer grad me je odusevio tamo se rado vracam !
CherryLips

#144 Re: Istanbul

Post by CherryLips »

ABd u julu planiramo na bracno u Istanbul pa me zanima sa kojom agencijom je najbolje da idemo??
Pooll

#145 Re: Istanbul

Post by Pooll »

CherryLips wrote:ABd u julu planiramo na bracno u Istanbul pa me zanima sa kojom agencijom je najbolje da idemo??
Pogledaj:

http://centrotours.ba/loc/IstanbulHoteli2009Zbirno.pdf

Ja sam isao na jedan od ovih aranzmana i sve je proslo kako treba i skroz sam zadovoljan. :)
Kljblj

#146 Re: Istanbul

Post by Kljblj »

Najbolje ti je u solo aranžmanu. Agencija ti nudi samo let i hotel, a za to još uzme proviziju. Kupi kartu ranije u Turkishu/Bh airlinesu (pogledaj na netu, cijene se razlikuju zavisno od dana u sedmici, koliko ranije rezervišeš itd) i nađii hotel preko Interneta. Ima jako puno povoljnih hotela koji nude razne pogodnosti, npr. platiš 5 noći, dobiješ 1-2 gratis i vožnju od aerodroma do hotela gratis i sl. Dakle, ja nikad u Istanbul ne bih preko agencije. Izleti koje one nude su uvijek skupi, npr. sjećam se kad sam ja bila (doduše to je bilo '04. i '06, ali su vjerovatno samo još povećali cijene u međuvremenu) da je vožnja po Bosforu bila 20 eura. Ja sam išla od Kabataša (zadnja tramvajska stanica) i odatle na brodić, vožnja po Bosforu je odatle koštala 4 lire (tj. 4 marke), znači s 2 tramvajske karte i 4 KM za brodić ukupno me je izašlo 6 KM naspram 39-40 preko agencije.

Ono što bih ja toplo preporučila u Istanbulu je Muzej turske i islamske umjetnosti preko puta Plave džamije koji me je oduševio, sa divnim umjetninama i preslatkim dvorištem i terasom s koje pogled ide na Plavu džamiju i Hipodrom. Nije velik tako da neće biti dosadan ni onima koji ne vole pretjerano obilaziti muzeje.
Još jedan muzej je Muzej moderne umjetnosti koji mi je PREDIVAN! Nalazi se u nekom starom industrijskom postrojenju koje je potpuno obnovljeno. Četvrtkom je besplatan ulaz što je odlično iskoristiti, a ima i prekrasan kafić/restoran sa terasom s koje puca pogled na Bosfor i azijsku stranu (u njega se može ući i bez plaćanja muzejske ulaznice).
Meni se jako svidjela Šehzade džamija koju sam sasvim slučajno otkrila na putu prema Fatihovoj džamiji. Obavezno ići u Gulhane park ispod Topkapi muzeja i Arheološkog muzeja i popiti čaj na samom kraju parka odakle se vidi i evropska i azijska strana i Bosfor između njih.

Najbolji sladoled je MADO sladoled u Istiklal ulici, ali MADO kafića ima i na drugim lokacijama. Apsolutno najbolji sladoled koji sam ikad probala.
I naravno, isprobati male baklavice od pistacija, oraha, badema i raznih drugih kombinacija u malim porodičnim lokalima, sjećam se da se neki zvao Ali Usta Dondurmaci ili tako nekako, u kvartu Laleli.

Ma o Istanbulu bih mogla pisati i pričati satima. Najposebniji grad na svijetu.
immuno

#147 Re: Istanbul

Post by immuno »

Eh posreci mi se i u ponedeljak idem/letim opet za Istambul malo grad obici ali ono sto obavezno hocu da posjetim je bar jedno ostrvo ...imal ko da je obilazio ostrva u blizini Istambula i koje ostrvo bi bilo prioritet????? Uh kako se radujem iako sam prije pola godine bila u Istambulu grad me odusevio :)
kojeime

#148 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 12/02/2012 01:32, edited 1 time in total.
psydelija

#149 Re: Istanbul

Post by psydelija »

sta vredi obici ko voli istoriju: 3D panorama 1453 muzej... osmanska istorija sa posebnim osvrtom na osvajanje istanbula... ekstra stvar!

Image

i jos jedna slika, moze se reci vazna za turiste...
ovo je najstariji simbol danasnjeg istanbula i datira naravno iz vizantijskog vremena...
stub na cemberlitasu, ili konstantinov stub je usko povezan za nastanak grada... pod zastitom je uneska, a nalazi se na tramvajskoj stanici cemberlitas (iznad sultan ahmeta u pravcu bajazita).

Image
Last edited by psydelija on 19/06/2011 04:41, edited 2 times in total.
psydelija

#150 Re: Istanbul

Post by psydelija »

novi stadion galatasaraja turk telekom arena,
derbi 18. mart 2011: galata-fener 1:2

Image

Image

Image

Image

:thumbup:
Post Reply