Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
*miara*

#126 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by *miara* »

PticaTrkachica wrote:Zar nema neki veterinar što radi kućne posjete u Sarajevu, čini mi se da su spominjali ekog u prethodnim postovima.
Kad smo kod veterinara, da li mi neko može preporučiti veterinara u Zenici
ima veterinara koji dolaze na kucnu adresu, ali fazon je sto nisu ni oni carobnjaci. morace vidjeti rentgen sliku koja se moze u sarajevu samo na veterini uraditi (osim ako su u vetlife vise popravili masinu).

a sto se tice veterinara u zenici, bas sam vidjela na temi "preporucite veterinara" da su neki vodili raspravu o veterinarima u zenici.
*miara*

#127 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by *miara* »

hej ovo je spica! svakako sam kontala na zid staviti neke jednostavne police za knjige. taman kad to budem radila, napravicu i nekoliko ovih djidja. al ovi crtezi macaka su super :D i ja cu svoje mace pokusati nacrtat :D

imam i ja jedno pitanje u vezi prozora. znam da ima posebna tema o tome, ali bolje da je sve na jednom mjestu. dakle, ja sam kupila nekakve mreze u pennyju i zakucala sam rajsenglama u drvo. fazon je sto su stanari prije mene, nazalost, zatvorili balkon (mrzim zatvorene balkone!!!) na onaj starinski "metalni" nacin. pokusala sam ljepilom nekako da stavim mrezu na balkonske prozore, ali nece biti dovoljno sigurno jer je balkon citav dan na suncu pa se i ljepilo rastopi... ima li neki dobar stolar koji bi mi mogao pomoci?
Pikaboo

#128 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

Ma netreba ti stolar,samo kupi lajsne u Obi-ju ,stavi lajsne preko mreze i nek ti komsija,drug ili momak pomogne da sve to pricvrstis preko prozora.Joj mene,ko Djurine kucne carolije... :-)
Skyfox

#129 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Skyfox »

*miara* wrote:
hej ovo je spica! svakako sam kontala na zid staviti neke jednostavne police za knjige. taman kad to budem radila, napravicu i nekoliko ovih djidja. al ovi crtezi macaka su super :D i ja cu svoje mace pokusati nacrtat :D

imam i ja jedno pitanje u vezi prozora. znam da ima posebna tema o tome, ali bolje da je sve na jednom mjestu. dakle, ja sam kupila nekakve mreze u pennyju i zakucala sam rajsenglama u drvo. fazon je sto su stanari prije mene, nazalost, zatvorili balkon (mrzim zatvorene balkone!!!) na onaj starinski "metalni" nacin. pokusala sam ljepilom nekako da stavim mrezu na balkonske prozore, ali nece biti dovoljno sigurno jer je balkon citav dan na suncu pa se i ljepilo rastopi... ima li neki dobar stolar koji bi mi mogao pomoci?

samo nemoj bas iznad kreveta stavljat ove setalice jer ce ti skakat na glavu taman kad useceris :D

a sto se tice mreze mozes probat da je pricvrstis sa zicom ili ovaj savjet post iznad.
*miara*

#130 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by *miara* »

joj ljudi imam jedan smrdljivi problem :D

trenutno imam jednog macica koji stalno izmislja neke bolesti samo da ga nekom ne bi poklonila, barem imam osjecaj da je tako :D on je imao mjesec dana kad sam ga pronasla i velika velika veliiiika je maza. strasno je poslusan i samo gleda kako ce ti u krilo da spava. sad mi stvarno krivo sto vec imam 3 macke. nema mi druge, moram ga pokloniti. sto je previse, previse je :D
dakle, ja kad sam ga nasla imao je mjesec dana i ja sam mislila on ce kod mene biti dvije sedmice, maksimalno tri i ja cu ga pokloniti nekome. kad se priblizavao dan kad bi ja pocela da ga poklanjam, sejtan poceo da kaslje. morala sam mu davati 10 dana neke tablete i on je prestao kasljati.
tad sam kontala:"evo samo jos da ga vakcinisem i ide u oglase", ali i tad je on nesto skontao da me sprijeci :D od vakcine mu se neka krasta stvorila i nakon par dana je ona otpala pa je imao krvavu ranu na ledjima. jodom svaki dan pomalo dezinficiram i sad je rana dobro.samo jos krzno da malo prekrije i ide u oglase, ali neeeee....
opet je bio poceo da kaslje i opet mu dajem iste tablete, ali cu mu ovaj put davati 14 dana. vise ne kaslje, ali mu idalje dajem jer mali mora u oglase :D , al jok :D
ima par dana on poceo da strahovito prdi :shock: :shock: :shock: ne znam do cega je. od glista ne moze biti, dobio je dva puta vec tabletu protiv toga. hranu mu nisam mijenjala niti pijesak. sve je isto kao i prije, ali odjednom poceo da prdi. nije to cesto, jednom ili dva puta dnevno, ali vjerujem da svi znate da je to kao bojni otrov :D znate li vi do cega bi to moglo biti? evo kontala sam da cekam 5 dana da vidim hocel prestati vise pa da stavim u oglase :D

bas se pitam sta ce tad skontati mali johntra da ga ne poklanjam.... izgleda da mu se svidja moje krilo pravo :D
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#131 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

*miara* wrote:joj ljudi imam jedan smrdljivi problem :D

trenutno imam jednog macica koji stalno izmislja neke bolesti samo da ga nekom ne bi poklonila, barem imam osjecaj da je tako :D on je imao mjesec dana kad sam ga pronasla i velika velika veliiiika je maza. strasno je poslusan i samo gleda kako ce ti u krilo da spava. sad mi stvarno krivo sto vec imam 3 macke. nema mi druge, moram ga pokloniti. sto je previse, previse je :D
dakle, ja kad sam ga nasla imao je mjesec dana i ja sam mislila on ce kod mene biti dvije sedmice, maksimalno tri i ja cu ga pokloniti nekome. kad se priblizavao dan kad bi ja pocela da ga poklanjam, sejtan poceo da kaslje. morala sam mu davati 10 dana neke tablete i on je prestao kasljati.
tad sam kontala:"evo samo jos da ga vakcinisem i ide u oglase", ali i tad je on nesto skontao da me sprijeci :D od vakcine mu se neka krasta stvorila i nakon par dana je ona otpala pa je imao krvavu ranu na ledjima. jodom svaki dan pomalo dezinficiram i sad je rana dobro.samo jos krzno da malo prekrije i ide u oglase, ali neeeee....
opet je bio poceo da kaslje i opet mu dajem iste tablete, ali cu mu ovaj put davati 14 dana. vise ne kaslje, ali mu idalje dajem jer mali mora u oglase :D , al jok :D
ima par dana on poceo da strahovito prdi :shock: :shock: :shock: ne znam do cega je. od glista ne moze biti, dobio je dva puta vec tabletu protiv toga. hranu mu nisam mijenjala niti pijesak. sve je isto kao i prije, ali odjednom poceo da prdi. nije to cesto, jednom ili dva puta dnevno, ali vjerujem da svi znate da je to kao bojni otrov :D znate li vi do cega bi to moglo biti? evo kontala sam da cekam 5 dana da vidim hocel prestati vise pa da stavim u oglase :D

bas se pitam sta ce tad skontati mali johntra da ga ne poklanjam.... izgleda da mu se svidja moje krilo pravo :D
Uf ne pricaj mi i prdjenju.... Kad ga sastavi, trepavice otpadaju od smrada. A jos kad mi ujutro dodje u krevet, pa pocne da se mazi pa u silnoj ljubavi mi okrene guzu i prdne ravno u lice mislim da se onesvijestim na par sekundi....
To je zapravo samo pitanje probave. Kao sto i mi pustamo otrovne gasove kad jedemo odredjenu hranu tako i mace. Ja sam svojoj jednostavno promijenila vrstu vlazne koju sam joj davala i uvela povremeno hranu za hairballs i sl. kako bi joj olaksala varenje. I problem je rijesen :)
(Dok ne zaboravim od koje hrane prdi, pa joj je ponovo kupim i onda hajde Jovo na novo.)
*miara*

#132 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by *miara* »

anjusha wrote: Uf ne pricaj mi i prdjenju.... Kad ga sastavi, trepavice otpadaju od smrada. A jos kad mi ujutro dodje u krevet, pa pocne da se mazi pa u silnoj ljubavi mi okrene guzu i prdne ravno u lice mislim da se onesvijestim na par sekundi....
To je zapravo samo pitanje probave. Kao sto i mi pustamo otrovne gasove kad jedemo odredjenu hranu tako i mace. Ja sam svojoj jednostavno promijenila vrstu vlazne koju sam joj davala i uvela povremeno hranu za hairballs i sl. kako bi joj olaksala varenje. I problem je rijesen :)
(Dok ne zaboravim od koje hrane prdi, pa joj je ponovo kupim i onda hajde Jovo na novo.)
:lol: :lol: :lol:
ovaj johntra najcesce prdi kad mi ujutro ili navecer skoci na jastuk. ono ujutru tek se budim, otvorim vrata, skoci mi na jastuk, lize mi kosu i onda :shock: :shock: :shock: skontala sam da svaki put kad pocne da prede, prdne. kontam da nije od toga kako pocne citav da vibrira pa mu do crijeva dodje i opusti mu guzni sfinkter:D
ja inace njima kupujem darling, ali je u merkuru akcija ima mjesec dana. friskies koja je inace 1,70 KM je sad 1,20 KM :dance: :dance: :dance: probacu opet sa darling. kako se zove ta hrana za hairballs i koliko cesto joj dajes? majko moja, on mora da prestane sa ovim! niko ga nece htjeti uzeti!

btw, da li ti cesljas svoju macu? ja sam htjela da ih sve cesljam, ali one cetke u merkuru su mi nekako ostre. ja bih da uzmem one skroooz starinske sto su se od prave dlake pravile, one mehke cetke. to bi bila spica da se ima kupiti.
anjusha

#133 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

Od hrane protiv hairballs koristim Royal (zato sam i rekla ponekad :D ) a mozda je ima i neki drugi proizvodjac... to vec ne znam

a sto se tice cesljanja, nasla sam u Zoo centru gumenu cetku koja moja maca obozava. imala sam onu klasicnu cetku za macke ali je valjda bola ili sta. uglavnom kako sam uzela ovu super mi je- 1. jako puno njenih dlaka skupi pri cesljanju, 2. lagano je masira i pravo joj se dopada.

Ovako nekako izgleda (samo sto je neka tamno zeleno-plave boje kod mene)
Image
Nini_86

#134 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Nini_86 »

[quote="anjusha"]Od hrane protiv hairballs koristim Royal (zato sam i rekla ponekad :D ) a mozda je ima i neki drugi proizvodjac... to vec ne znam

a sto se tice cesljanja, nasla sam u Zoo centru gumenu cetku koja moja maca obozava. imala sam onu klasicnu cetku za macke ali je valjda bola ili sta. uglavnom kako sam uzela ovu super mi je- 1. jako puno njenih dlaka skupi pri cesljanju, 2. lagano je masira i pravo joj se dopada.

quote]

aa vidiš nisam znala da ima ta hrana...baš ti hvala! jer znam da im se to skuplja u stomaku kako se čiste, pa sam se brinula...

hmmm ja sam baš nedavno išla u zoo centar i tražila četku i tu nisam vidjela...jesam smotana..i ja sam kupila onu klasičnu i ne izgleda mi ko da joj je baš ugodno dok je češljam :sad: ..srećom joj sad ne opada puno dlaka pa je ne moram češljati često...al to moram potražiti svakako...Jopet hvala :)
Pikaboo

#135 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

Sta bi sa ovim macicem sto nemoze na zadnje noge? Pravo me zanima!
argentaria

#136 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by argentaria »

Mali borac napreduje u svojoj borbi da stane na noge.Od juce pije vitaminske tablete.Vec pomalo trci,ali se nakon 10-ak koraka srusi,ustane pa ponovo.Pravi mali borac.Nadam se da ce biti dobro.Hvala na brizi.Veliki pozdrav mackoljupcima.
Pikaboo

#137 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

argentaria wrote:Mali borac napreduje u svojoj borbi da stane na noge.Od juce pije vitaminske tablete.Vec pomalo trci,ali se nakon 10-ak koraka srusi,ustane pa ponovo.Pravi mali borac.Nadam se da ce biti dobro.Hvala na brizi.Veliki pozdrav mackoljupcima.

Ma super,bitno je da je macic poceo da se oslanja na zadnje noge.Tako mi je drago,uljepsalo mi je dan.Cuvaj ga molim te
Tinkerbell_Ze

#138 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tinkerbell_Ze »

Joj kako mi je drago što se beba oporavlja :-) Prelijep je :)

Moja maca je stara tačno 12 mjeseci i počelo je tjeranje pa je planiram voditi na sterilizaciju za nekoliko dana, dok malo se malo "smiri" :-)
Koliko je trajao oporavak vaših maca nakon sterilizacije :)

Kolika je šansa da budu udomljena 2 mačića (naravno odvojeno) stara 5 i po mjeseci (2 curice su, sestre)? Ili svi žele mačiće stare mjesec-dva :sad:

Hvala na odgovorima :)
Pikaboo

#139 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

Tinkerbell_Ze wrote:Joj kako mi je drago što se beba oporavlja :-) Prelijep je :)

Moja maca je stara tačno 12 mjeseci i počelo je tjeranje pa je planiram voditi na sterilizaciju za nekoliko dana, dok malo se malo "smiri" :-)

Kolika je šansa da budu udomljena 2 mačića (naravno odvojeno) stara 5 i po mjeseci (2 curice su, sestre)? Ili svi žele mačiće stare mjesec-dva :sad:

Ja sam vodila svoje tri zenske mace na sterilizaciju kod doktora Krasnog.Ma to je bio horor film.Cim su se malo oporavile od narkoze pocela je panika.Prvo su mjaukale iz sveg glasa.One mjaucu a ja placem ! To je bila scena!!!
Kad je prestalo urlanje onda su pokusavale da se oslobode zavoja.Ali nacin na koji su se pokusale osloboditi,cijelo vrijeme idu u rikverc jer kontaju da ce se tako izvuci.Ma nismo mogli satima da ih smirimo.E onda su se izmorile od toga,valjda skontale da neide,pa su se lopovi umirili dok se nisu otvorila ulazna vrata.Cim su skontale,smugnule su sve tri vani i nestale u tren oka!!! Nije bilo sanse da ih nadjemo.Nakon par sati su se vratile sve tri bez zavoja!??!? Nemam pojma na koji nacin su ih skinule.Malo su lizale oko reza i vec nakon nekih par dana su bile super.Njima je samo zavoj isao na zivce i nista vise.Mozda im je bio i malo stegnut,nemam pojma,al su se jako brzo oporavile.
anjusha

#140 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

Tinkerbell_Ze wrote:Joj kako mi je drago što se beba oporavlja :-) Prelijep je :)

ako je sterilizacija dobro uradjena, oporavak treba da bude brz i bez problema.

a udomljavanje mace? ja sam svoju uzela kad joj je bila nepuna godina (mozda jedno 10 mjeseci) :D tako da... ima sanse :D
Tinkerbell_Ze

#141 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tinkerbell_Ze »

Ok, super onda. Vodit ću je na sterilizaciju nakon nedjelje, jer sam taj dan zauzeta a hoću da joj se posvetim nakon operacije, ne želim da bude sama :sad:

Bila bih presretna kada bi neko udomio ove dvije curice jer su medene, umiljate Image Pogotovo što je jedna slabašna sama od sebe, pa se bojim da ne bi preživjela zimu :sad: Idem staviti slike :)
*miara*

#142 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by *miara* »

ja sam svoje dvije nedavno sterilizirala i nije bilo nikakvih problema. senada je samo lezala i povratila je par puta. kad povraca moras joj glavu dignuti da se ne ugusi u sopstvenoj povracotini. ja sam senadi dala da jede oko 4 sata prije sterilizacije, iako nisam trebala. mimi je vec dva sata poslije operacije bila ko nova :D one nisu imale nikakve zavoje kao sto su kod pikaboo. samo sam im svaki dan gledala kakva im je rana, je li sve dobro. rezovi su bili minimalni. senada je imala 2 konca a mimi jedan. kod senade se bilo pojavilo nesto tvrdo ispod koze na mjestu i reza, ali veterinar mi je rekao da je to normalna reakcija na unutrasnje konce.

a sto se tice macica, mislim da nece biti problema. samo stavi u oglase i cekaj da ti se posreci.
argentaria

#143 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by argentaria »

Zdravo.Samo da prijavim,mali borac je sve bolje.Jes da hoda "robotizovano",ali hoda.Mama maca donosi razne pernate zivotinje valjda misli da ce macici to pojesti.Trebam savjet (da ne gnjavim veterinara) kad mogu macicima dati tabletice protiv parazita,da li postoji jos nesto sto im trebam dati radi preventive?Kad mama maci trebam dati "antiparazite"?Mislim da su macici stari oko 1,5 mjesec.Mama maci sam pokusala staviti ogrlicu protiv buha (ona zelena gumena),ali je ona nekako nakacila na donji zub i vilica joj je ostala otvorena (valjda je to uradila u pokusaju da je skine).Horor pravi dok sam je oslobodila.Ganjala sam je pola sata po komsiluku i jedva je nekako oslobodih.
Tinkerbell_Ze

#144 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tinkerbell_Ze »

Tako mi je drago što se borac oporavlja :-) Poljubi ga jednom za mene :)

Znam da sam dosadna ali me zanima: Koje tablete protiv parazita dajete svojim macama?
Ja sam svoju vodila veterinaru i dao joj je pastu protiv parazita. Jesu li iste pasta i tablete po učinku?
Gdje ih kupujete i koliko koštaju? (ovo pitam jer hoću kupiti za okolokućne macice)

Hvala
SenSen

#145 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SenSen »

@Tinkerbell_Ze : Nek ti je sa srecom to udomljavanje macica! Sigurno ces uspjeti.. Samo bi ti ja mozda predlozila da se potrudis da se mace sterilizuju ako ce smjeti izlaziti van u svojim novim domovima. Znam da su premlade za sada, ali mozes ostati u kontaktu sa udomiteljima. Nazalost ne vjerujem nikome vise sto se tice toga, ljudi znaju biti tako neodgovorni sa svojim ljubimcima :-x
argentaria wrote:Zdravo.Samo da prijavim,mali borac je sve bolje.Jes da hoda "robotizovano",ali hoda.Mama maca donosi razne pernate zivotinje valjda misli da ce macici to pojesti.Trebam savjet (da ne gnjavim veterinara) kad mogu macicima dati tabletice protiv parazita,da li postoji jos nesto sto im trebam dati radi preventive?Kad mama maci trebam dati "antiparazite"?Mislim da su macici stari oko 1,5 mjesec.Mama maci sam pokusala staviti ogrlicu protiv buha (ona zelena gumena),ali je ona nekako nakacila na donji zub i vilica joj je ostala otvorena (valjda je to uradila u pokusaju da je skine).Horor pravi dok sam je oslobodila.Ganjala sam je pola sata po komsiluku i jedva je nekako oslobodih.
Bas mi je drago da se mace oporavilo! :-D Pratim ga odavno, i nadam se da ce skroz ozdraviti.. Inace je tako i od moje tetke Cicka donosila "ulov" svom sinu kada je bio bolestan (sad je ok) iako je vec bio star par godina. A sto je najcudnije, ona ga inace nesto ne gotivi dok je zdrav, jedva ga nekako tolerise u kuci, a oko zdjelica nikako! :D

Mislim da je bolje da ne stavljas ogrlicu mami maci ako je bas ne voli. A ako maca puno hoda vani, ogrlica postaje opasnost ako se maca krene provlaciti kroz zbunje itd.. Isto tako nebi preporucila prasenje (sto vec sigurno znas) dok se malci cesto maze sa mamom, moze im naskoditi.
Nini_86

#146 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Nini_86 »

tek je sada tjeranje pocelo?? a ima 12 mjeseci?? hmm ne mogu da vjerujem :-)
A obavezno izdvoji vremena da budes sa njom nakon operacije...Ja sam davno imala macu koju sam sterilisala..prva 2 sata je najteze, maca je jos pod narkozom, i mjauce ko luuuuda i bilo mi je grozno gledati je...al vec sutradan je bila puno bolja situacija..skakala je s kreveta na pod, iako se vidjelo da je zaboli rana kad se doceka na noge...isto kao i @miaraine mace nije imala nikakve zavoje :) mace se brzo oporave svakako...cuvaj ljepoticu :D SRETNO!

@miara Koliko imas maca??? :D :D
anjusha

#147 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

Tinkerbell_Ze wrote:Tako mi je drago što se borac oporavlja :-) Poljubi ga jednom za mene :)

Znam da sam dosadna ali me zanima: Koje tablete protiv parazita dajete svojim macama?
Ja sam svoju vodila veterinaru i dao joj je pastu protiv parazita. Jesu li iste pasta i tablete po učinku?
Gdje ih kupujete i koliko koštaju? (ovo pitam jer hoću kupiti za okolokućne macice)

Hvala
Pasta? Hmmm, ne bih bas rekla. Koliko sam upucena, tableta protiv parazita kosta oko 4, max. 5 km a maci se daje pola . Ima ih raznih vrsta, ali nisu sve podjednako efikasne. A za efikasnost pogotovo ne mogu da tvrdim kod paste. Zapravo bih rekla da su tablete ipak bolje. Premda i tu ima razlike, jer neke tablete ne djeluju na bas sve parazite. Zaboravila :sad:
A kupiti ih obicno ima u svim prodavnicama za kucne ljubimce.
slavkoimamodilera

#148 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by slavkoimamodilera »

Tableta za parazite je ili 1,5 ili 2 KM, ja kupio u apoteci veterinarske stanice na stupu, daje se prvo pola, pa onda poslije nekoliko (7?) dana jos pola :-D
anjusha

#149 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

ma da, zavisi od tableta. znam da imaju od 2 km, i da su najskuplje 4 km. da curu odmah pripremim za najgore :D
Pikaboo

#150 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

slavkoimamodilera wrote:Tableta za parazite je ili 1,5 ili 2 KM, ja kupio u apoteci veterinarske stanice na stupu, daje se prvo pola, pa onda poslije nekoliko (7?) dana jos pola :-D

Nakon sedam dana jos pola??? Ozbiljno? Nama veterinar rekao da svaka tri mjeseca dajemo po pola kada su bile male.Sada im dajemo po citavu tabletu svaka tri mjeseca.Bas imamo zabiljezeno na kalendaru.Hmmm....mozda zavisi koje su tablete!? Mi kupujemo neke kod doktora Krasnog,neznam kako se zovu,zapakovane u srebrni celofan i zuckaste boje.
Post Reply