ko da je bitno ko ce potpisati, kad ce svakako neko deseti pisati taj "novi dejton v. 20XX" ...mi cemo tu samo biti notari, da sve ovjerimo svojim potpisom i gotovopopajic wrote:Izvinjavam se sto prekidam etnicka prepucavanje.
Imam malo pitanje: Koje su hairlije OVAJ put predvidjene da u nase ime (a bez da nas i pitaju) potpisu eventualni Dayton II ?
Dejton II
-
dallton
#126 Re: Dejton II
-
zavrzlama
#127 Re: Dejton II
da pokusam dati odgovor..popajic wrote:Izvinjavam se sto prekidam etnicka prepucavanje.
Imam malo pitanje: Koje su hairlije OVAJ put predvidjene da u nase ime (a bez da nas i pitaju) potpisu eventualni Dayton II ?
MZ zna da su interesi strana u BIH potputno suprotni,oni ce napraviti ustav BIH kopirajuci ustav slicne drzave kao BIH...i stavit ce BIH politicare pred svrsen cin gdje ce neki morati ogoliti svoju politiku(iako MZ zna sta ko zastupa) posto ce ulog neprihvacanja tog MZ prijedloga biti veliki,lideri ce nagovoriti svoje odbornike u PSBIH da glasaju za taj Dejton II i novi ustav..znaci potpisat ce odbornici PSBIH...
trenutno je to rak rana velikosrbima i velikohrvatima i malobosnjaklijama,pa ce se odupirati navedenom...alternativa je rat a MZ ne zeli taj rat....
znaci MZ namece ustavne reforme...
-
blackepeace
#128 Re: Dejton II
Nisi ti mene dobro shvatio, možda si me zamjenio sa nekim.mark II wrote:Fakat, kad kažeš Srbin u svijetu je to aluzija na nekoga ko ubija i čini genocid. Ustrajavanje na rezultatima genocida i veličanje istih donijet će samo potvrđivanje takve slike o Srbima. Šta je to što tebe, blackepeace, čini tako punim mržnje, fašistički nastrojenim i punim želje za ubijanjem drugih ljudi koji ti nisu nanijeli nikakvo zlo osim što su druge vjere i nacije? Zanima me način razmišljanja nekoga kao što si ti, ne pitam te ovo radi provokacije, nego kad si već tu na forumu de nam objasni zašto je to dobro. Zašto misliš da su etnička i vjerska raznilikost bauk? Zašto si pobornik genocida i ponosiš se entitetom koji je nastao na genocidu? Zašto podržavaš genocidnu politiku srpskih mitomana, mada je nauka dokazala da ljudi nisu različiti, manje dobri itd. itd. iako pripadaju različitim nacijama vjerama.... Nemoj mi odgovarati ako će to biti "znaš niiiiiiiiiiisam ja takaaaaaaav, ali iskustva iz posljednjeg rata.....". Jer da nisi takav ne bi zagovarao nacionalnu i vjersku segregaciju podupirući genocidni entitet, te pravdajući time zločine počinjene u ime njegovog stvaranja. Svaka uvreda će biti shvaćena kao suštinska potvrda moje opservacijeHajde nam sada elaboriraj zašto je četnički fašizam i genocid politička parabola kojom se ponose ti i tebi slični, morate imati neke polurazumske argumente, čisto da sebe uvjerite kako je fašizam dobra stvar (ok znam ja da vi to zovete "svetim zavetom predaka" ili nekim drugim otrcanim izrazom). Blagodarim.
Mene RS i FBiH ne zanimaju ali to što pitaš mene pitaj one koji podržavaju RS i FBiH a to su EU, Rusija, Amerika i Co.
-
popajic
#129 Re: Dejton II
Naravno,Big brother rules...ali i big brother zna da nema izmjene ustava bez referenduma.Ipak u Daytonu I, niko nije sljivio tu "malu zackoljicu" ni 5 %.@zavrzlama
Poducen iskustvom Dayton-a I,znam da ce nas naknadno ubjedjivati da su ih i fizicki terorisali (uvrtali ruke,noge,cupali nokte.i stavit ce BIH politicare pred svrsen cin gdje ce neki morati ogoliti svoju politiku(
Bojim se da to sto ce neki ogoliti svoju politiku (a tu ima mjesta za masovni strip tiz) nama nece biti nikakva satisfakcija.
Meni jos bride prsti od Dayton I neustavne ublehe.I za to ni slucajno ne krivim SAMO MZ.
Ja,izdresirase nas u medjuvremenu da vjerujemo u ovakvu nebulozu.@dalton
ko da je bitno ko ce potpisati, kad ce svakako neko deseti pisati taj "novi dejton v. 20XX" ...mi cemo tu samo biti notari, da sve ovjerimo svojim potpisom i gotovo[
Kad se stvarni politicki ciljevi kamufliraju kao borbom za BIH, onda nema ljepseg scenarija od tvrdnje da nas niko, nista ne pita...mi smo bili primorani staviti muhur , a borili smo se ko lavovi
Pa,na to sam i mislio ! Ovaj "gulp" mi jos od prvog Daytona zaglavljen u grlu@real Khan
Dobro pitanje...Odgovor na to pitanje ćeš lako naći po principu križaljke...pod horizontalno: Nedavno obraćanje Parlamentu BiH, a vertikalno: US Vice-President Joe Biden (sjeti se KO onda ostaje među Bošnjacima) "Korak-po-korak"..."Politika kompromiŠa"..."moramo prihvatiti realnost"..."zaboraviti i oprostiti"..."RS niko ne može ukinuti"..."gulp"
- ex-1978
#130 Re: Dejton II
Ovo mi je potpuno nevjerovatan scenario. Ali ipak, evo nekoliko pitanja:zavrzlama wrote:da pokusam dati odgovor..popajic wrote:Izvinjavam se sto prekidam etnicka prepucavanje.
MZ zna da su interesi strana u BIH potputno suprotni,oni ce napraviti ustav BIH kopirajuci ustav slicne drzave kao BIH...i stavit ce BIH politicare pred svrsen cin gdje ce neki morati ogoliti svoju politiku(iako MZ zna sta ko zastupa) posto ce ulog neprihvacanja tog MZ prijedloga biti veliki,lideri ce nagovoriti svoje odbornike u PSBIH da glasaju za taj Dejton II i novi ustav..znaci potpisat ce odbornici PSBIH...
trenutno je to rak rana velikosrbima i velikohrvatima i malobosnjaklijama,pa ce se odupirati navedenom...alternativa je rat a MZ ne zeli taj rat....
1. Zar misliš da MZ ima jedinstven stav po pitanju BiH? Šta treba da se dogodi pa da se MZ ujedini u svojim stavovima o BiH?
2. Koje su to zemlje slične BiH? Kakve instrumente za provjeru volje građana imaju te zemlje? Kako su uređene?
3. Rat alternativa? Ko bi trebao započeti i povesti taj rat?
-
dallton
#131 Re: Dejton II
ovo sa striptizom se itekako slazem, i zbog toga ce biti lijepo sto ce sve proci kroz parlament, pa da zagovaraci bosnjakistana konacno kazu javno sta hocepopajic wrote:Naravno,Big brother rules...ali i big brother zna da nema izmjene ustava bez referenduma.Ipak u Daytonu I, niko nije sljivio tu "malu zackoljicu" ni 5 %.@zavrzlama
znaci MZ namece ustavne reforme...Poducen iskustvom Dayton-a I,znam da ce nas naknadno ubjedjivati da su ih i fizicki terorisali (uvrtali ruke,noge,cupali nokte.i stavit ce BIH politicare pred svrsen cin gdje ce neki morati ogoliti svoju politiku()samo da se potpise.
Bojim se da to sto ce neki ogoliti svoju politiku (a tu ima mjesta za masovni strip tiz) nama nece biti nikakva satisfakcija.
Meni jos bride prsti od Dayton I neustavne ublehe.I za to ni slucajno ne krivim SAMO MZ.
Ja,izdresirase nas u medjuvremenu da vjerujemo u ovakvu nebulozu.@dalton
ko da je bitno ko ce potpisati, kad ce svakako neko deseti pisati taj "novi dejton v. 20XX" ...mi cemo tu samo biti notari, da sve ovjerimo svojim potpisom i gotovo[
Kad se stvarni politicki ciljevi kamufliraju kao borbom za BIH, onda nema ljepseg scenarija od tvrdnje da nas niko, nista ne pita...mi smo bili primorani staviti muhur , a borili smo se ko lavoviSuplja !
Pa,na to sam i mislio ! Ovaj "gulp" mi jos od prvog Daytona zaglavljen u grlu@real Khan
Dobro pitanje...Odgovor na to pitanje ćeš lako naći po principu križaljke...pod horizontalno: Nedavno obraćanje Parlamentu BiH, a vertikalno: US Vice-President Joe Biden (sjeti se KO onda ostaje među Bošnjacima) "Korak-po-korak"..."Politika kompromiŠa"..."moramo prihvatiti realnost"..."zaboraviti i oprostiti"..."RS niko ne može ukinuti"..."gulp"
,ne znam kako bih jos jedan "svario"
valja jos rahat uzivati u nasem libanonu
-
dallton
#132 Re: Dejton II
mz ima minimum jedinstvenih stavova, a to je nema podjele i nema rata (jedno drugo uslovljava) ...oko unutarnje strukture se vode bitke, a to ce se na kraju odraziti i na minimalni konsensuz mz-aex-1978 wrote:Ovo mi je potpuno nevjerovatan scenario. Ali ipak, evo nekoliko pitanja:zavrzlama wrote:da pokusam dati odgovor..popajic wrote:Izvinjavam se sto prekidam etnicka prepucavanje.
1. Zar misliš da MZ ima jedinstven stav po pitanju BiH? Šta treba da se dogodi pa da se MZ ujedini u svojim stavovima o BiH?
2. Koje su to zemlje slične BiH? Kakve instrumente za provjeru volje građana imaju te zemlje? Kako su uređene?
3. Rat alternativa? Ko bi trebao započeti i povesti taj rat?
- ex-1978
#133 Re: Dejton II
Zaboravio si konsenzus konstitutivnih naroda. Neće biti promjena, ukoliko ne bude bilo dobre volje svih... odnosno promjene će biti ali onoliko koliko bude prihvatljivo konstitutivnim narodima.mz ima minimum jedinstvenih stavova, a to je nema podjele i nema rata (jedno drugo uslovljava) ...oko unutarnje strukture se vode bitke, a to ce se na kraju odraziti i na minimalni konsensuz mz-a
-
popajic
#134 Re: Dejton II
S tim sto zajednicki koeficijent prihvatljivosti kod konstit. naroda NE postoji.@ex-1978
Zaboravio si konsenzus konstitutivnih naroda. Neće biti promjena, ukoliko ne bude bilo dobre volje svih... odnosno promjene će biti ali onoliko koliko bude prihvatljivo konstitutivnim narodima.
(eh,da se gleda koliko je nesto prihvatljivo gradjanima ove drzave...to bi bila druga prica !)
-
dallton
#135 Re: Dejton II
ma ko ce ih sta pitati, slozit ce se sta god im se pod nos postavi i predstave ruzne alternative u slucaju odbijanja..ex-1978 wrote:Zaboravio si konsenzus konstitutivnih naroda. Neće biti promjena, ukoliko ne bude bilo dobre volje svih... odnosno promjene će biti ali onoliko koliko bude prihvatljivo konstitutivnim narodima.mz ima minimum jedinstvenih stavova, a to je nema podjele i nema rata (jedno drugo uslovljava) ...oko unutarnje strukture se vode bitke, a to ce se na kraju odraziti i na minimalni konsensuz mz-a
zato su suplje price srpske politike "ako ljudi nece da zive zajedno" + konstantno stvaranje problema tako da bi se dokazalo da BiH ne moze funkcionirati promasena politika jer mz vec zna da srbi ne zele da zive s drugima (i zbog toga su pocinjali i rat) al im jednostavno ne da da ostvare svoje zelje za koje sad svakako vise i nemaju snage da ostvare....to sto srpska politika ide na iznurivanje i zamor mz-a samo ide u prilog bosnjacima
- Real Khan
#136 Re: Dejton II
Inače je jako teško govoriti o "konsenzusu" u kategoriji kolektivne svijesti... a kada se radi o najmanje 3 kolektivne svijesti onda je mogućnost tog konsenzusa ravna nemogućoj misiji. Kolektivnu svijest (ili "volju (jednog) naroda") formiraju političke stranke koje osvoje najviše glasova unutar tog etnosa...Eh, sad, najgore od svega je što ne postoji konsenzus ni unutar tih političkih partija, pa stoga svaka partija u BiH pribjegava autoritarizmu partijskih lidera koji glasovima nas običnih ljudi dobijaju monopol nad političkom mudrošću i pravo da kreiraju to "mišljenje naroda" iliti kolektivnu svijest...Dakle, kada imamo ovo u vidu, postavlja se pitanje da li su volje 3 naroda u suštini volje 3 lidera političkih partija ili stvarno imaju veze sa nekakvim mišljenjem naroda? Jedino sigurno u svemu ovome je to da su nam unutar sva tri naroda podjednako nizak prosječni kvocijent inteligencije pa stalno jednim te istim liderima potpuno nekritički dajemo toliku moć da "misle" u naše ime...popajic wrote:S tim sto zajednicki koeficijent prihvatljivosti kod konstit. naroda NE postoji.@ex-1978
Zaboravio si konsenzus konstitutivnih naroda. Neće biti promjena, ukoliko ne bude bilo dobre volje svih... odnosno promjene će biti ali onoliko koliko bude prihvatljivo konstitutivnim narodima.
(eh,da se gleda koliko je nesto prihvatljivo gradjanima ove drzave...to bi bila druga prica !)
-
dallton
#137 Re: Dejton II
ja bih konkretizovao tvoj primjer tako sto bih jednostavno rekao "nije za nas demokratija, jer ne znamo misliti ni sami, a jos kad skupa razmisljamo onda tek useremo"Real Khan wrote:Inače je jako teško govoriti o "konsenzusu" u kategoriji kolektivne svijesti... a kada se radi o najmanje 3 kolektivne svijesti onda je mogućnost tog konsenzusa ravna nemogućoj misiji. Kolektivnu svijest (ili "volju (jednog) naroda") formiraju političke stranke koje osvoje najviše glasova unutar tog etnosa...Eh, sad, najgore od svega je što ne postoji konsenzus ni unutar tih političkih partija, pa stoga svaka partija u BiH pribjegava autoritarizmu partijskih lidera koji glasovima nas običnih ljudi dobijaju monopol nad političkom mudrošću i pravo da kreiraju to "mišljenje naroda" iliti kolektivnu svijest...Dakle, kada imamo ovo u vidu, postavlja se pitanje da li su volje 3 naroda u suštini volje 3 lidera političkih partija ili stvarno imaju veze sa nekakvim mišljenjem naroda? Jedino sigurno u svemu ovome je to da su nam unutar sva tri naroda podjednako nizak prosječni kvocijent inteligencije pa stalno jednim te istim liderima potpuno nekritički dajemo toliku moć da "misle" u naše ime...popajic wrote:S tim sto zajednicki koeficijent prihvatljivosti kod konstit. naroda NE postoji.@ex-1978
- ex-1978
#138 Re: Dejton II
Konsenzus je postojao 1995. godine. Ne vidim čemu toliki pesimizam. Mislim da je moguće naš ustav prilagoditi zahtjevima EU i to na takav način da sa tim promjenama/prilagođavanjima budu zadovoljni svi u BiH.popajic wrote:S tim sto zajednicki koeficijent prihvatljivosti kod konstit. naroda NE postoji.@ex-1978
Oni koji imaju velike, maksimalističke ciljeve, oni čiji ciljevi nemaju nikakve veze sa EU integracijama - ostaće razočarani. Oni ionako misle samo na svoj interes a njega najčešće vide u nanošenju poraza drugom narodu/drugim narodima.
-
GospodinBG
#139 Re: Dejton II
Kad kazes Srbin u svetu pomisle na Vladu Divca, Novaka Djokovica, Dejana Stankovica, Nemanju Vidica, Gorana Bregovica, Anu Ivanovic. Culi su za Milosevica, rat, ali to se polako zaboravlja, sve se vrti oko sporta i zabave i ako mislis da je neki prosecan Amer, Englez ili Nemac cuo za Srebrenicu...mislim da si u zabludi, nesto su naculi kao sto mi slusamo o genocidu u Sudanu u Darfuru, ali to vremenom izbledi.mark II wrote:
Fakat, kad kažeš Srbin u svijetu je to aluzija na nekoga ko ubija i čini genocid. Ustrajavanje na rezultatima genocida i veličanje istih donijet će samo potvrđivanje takve slike o Srbima. Šta je to što tebe, blackepeace, čini tako punim mržnje, fašistički nastrojenim i punim želje za ubijanjem drugih ljudi koji ti nisu nanijeli nikakvo zlo osim što su druge vjere i nacije? Zanima me način razmišljanja nekoga kao što si ti, ne pitam te ovo radi provokacije, nego kad si već tu na forumu de nam objasni zašto je to dobro. Zašto misliš da su etnička i vjerska raznilikost bauk? Zašto si pobornik genocida i ponosiš se entitetom koji je nastao na genocidu? Zašto podržavaš genocidnu politiku srpskih mitomana, mada je nauka dokazala da ljudi nisu različiti, manje dobri itd. itd. iako pripadaju različitim nacijama vjerama.... Nemoj mi odgovarati ako će to biti "znaš niiiiiiiiiiisam ja takaaaaaaav, ali iskustva iz posljednjeg rata.....". Jer da nisi takav ne bi zagovarao nacionalnu i vjersku segregaciju podupirući genocidni entitet, te pravdajući time zločine počinjene u ime njegovog stvaranja. Svaka uvreda će biti shvaćena kao suštinska potvrda moje opservacijeHajde nam sada elaboriraj zašto je četnički fašizam i genocid politička parabola kojom se ponose ti i tebi slični, morate imati neke polurazumske argumente, čisto da sebe uvjerite kako je fašizam dobra stvar (ok znam ja da vi to zovete "svetim zavetom predaka" ili nekim drugim otrcanim izrazom). Blagodarim.
Jedino sto ostaje u svesti gradjana najmocnijih drzava su njihovi fakti iz istorije, Francuska revolucija, Napoleon, Kolumbo, gradjanski rat u Americi, Perl Harbour, dan D... ove price oko ustasa i cetnika, to je njima kao da pricas o sibanju plemena u Mongoliji...jbg, tako svet radi, ako nisi neka svetska sila, ako nemas naftu i atomsku bombu, uvek ces biti marginalac...
- Real Khan
#140 Re: Dejton II
Pa, dobro onda...kada se iznesu ovako jake činjenice onda stvarno čovjek mora slegnuti ramenima i priznati snagu argumenata. Ipak, slijedeći tvoju tezu o nezainteresiranosti "sveta" za nekakve genocide, nekako dolazim do zaključka kako imajući u vidu da ni Srbija nema tu vražiju atomsku bombu, a ni nafte nema nešto... onda se ne bi niko u tom tvom "svetu" počešao po guzici da sad Bosanci izvrše neki mali genocid nad Srbima, jer zaboga, "zaboli bre svet kita za tamo nekakva mongolska plemena"...Možda bi i to nekako izblijedilo brzo, ili možda ipak griješim? Možda genocid ipak ne valja, ne može biti "mali" niti "lokalni" genocid jer to nije džepna krađa, možda taj obični svijet ipak zabrinjava tuđa smrt, pogotovo kada se radi o sistematskom zločinu...Ko to zna... U svakom slučaju ne bih volio da neko nekada pokuša praktično potvrditi ili opovrgnuti ovakva razmišljanja, mada je svašta moguće među "mongolskim plemenima".GospodinBG wrote:Kad kazes Srbin u svetu pomisle na Vladu Divca, Novaka Djokovica, Dejana Stankovica, Nemanju Vidica, Gorana Bregovica, Anu Ivanovic. Culi su za Milosevica, rat, ali to se polako zaboravlja, sve se vrti oko sporta i zabave i ako mislis da je neki prosecan Amer, Englez ili Nemac cuo za Srebrenicu...mislim da si u zabludi, nesto su naculi kao sto mi slusamo o genocidu u Sudanu u Darfuru, ali to vremenom izbledi.mark II wrote:
Fakat, kad kažeš Srbin u svijetu je to aluzija na nekoga ko ubija i čini genocid. Ustrajavanje na rezultatima genocida i veličanje istih donijet će samo potvrđivanje takve slike o Srbima. Šta je to što tebe, blackepeace, čini tako punim mržnje, fašistički nastrojenim i punim želje za ubijanjem drugih ljudi koji ti nisu nanijeli nikakvo zlo osim što su druge vjere i nacije? Zanima me način razmišljanja nekoga kao što si ti, ne pitam te ovo radi provokacije, nego kad si već tu na forumu de nam objasni zašto je to dobro. Zašto misliš da su etnička i vjerska raznilikost bauk? Zašto si pobornik genocida i ponosiš se entitetom koji je nastao na genocidu? Zašto podržavaš genocidnu politiku srpskih mitomana, mada je nauka dokazala da ljudi nisu različiti, manje dobri itd. itd. iako pripadaju različitim nacijama vjerama.... Nemoj mi odgovarati ako će to biti "znaš niiiiiiiiiiisam ja takaaaaaaav, ali iskustva iz posljednjeg rata.....". Jer da nisi takav ne bi zagovarao nacionalnu i vjersku segregaciju podupirući genocidni entitet, te pravdajući time zločine počinjene u ime njegovog stvaranja. Svaka uvreda će biti shvaćena kao suštinska potvrda moje opservacijeHajde nam sada elaboriraj zašto je četnički fašizam i genocid politička parabola kojom se ponose ti i tebi slični, morate imati neke polurazumske argumente, čisto da sebe uvjerite kako je fašizam dobra stvar (ok znam ja da vi to zovete "svetim zavetom predaka" ili nekim drugim otrcanim izrazom). Blagodarim.
Jedino sto ostaje u svesti gradjana najmocnijih drzava su njihovi fakti iz istorije, Francuska revolucija, Napoleon, Kolumbo, gradjanski rat u Americi, Perl Harbour, dan D... ove price oko ustasa i cetnika, to je njima kao da pricas o sibanju plemena u Mongoliji...jbg, tako svet radi, ako nisi neka svetska sila, ako nemas naftu i atomsku bombu, uvek ces biti marginalac...
-
GospodinBG
#141 Re: Dejton II
Sam negde i dolazis do potvrde mojih reci...Real Khan wrote:
Pa, dobro onda...kada se iznesu ovako jake činjenice onda stvarno čovjek mora slegnuti ramenima i priznati snagu argumenata. Ipak, slijedeći tvoju tezu o nezainteresiranosti "sveta" za nekakve genocide, nekako dolazim do zaključka kako imajući u vidu da ni Srbija nema tu vražiju atomsku bombu, a ni nafte nema nešto... onda se ne bi niko u tom tvom "svetu" počešao po guzici da sad Bosanci izvrše neki mali genocid nad Srbima, jer zaboga, "zaboli bre svet kita za tamo nekakva mongolska plemena"...Možda bi i to nekako izblijedilo brzo, ili možda ipak griješim? Možda genocid ipak ne valja, ne može biti "mali" niti "lokalni" genocid jer to nije džepna krađa, možda taj obični svijet ipak zabrinjava tuđa smrt, pogotovo kada se radi o sistematskom zločinu...Ko to zna... U svakom slučaju ne bih volio da neko nekada pokuša praktično potvrditi ili opovrgnuti ovakva razmišljanja, mada je svašta moguće među "mongolskim plemenima".
Kad se MZ, Ameri i EU umesala u rat u Bosni, tek kada se jezivo otrgao kontroli, jel su Holandjani pod UN imali mandat da stite enklavu Srebrenicu, sto to nisu uradili?! 3 godine su gledali sa strane opsadu Sarajeva i minimalno ucinili da je razbiju. Ti sad mene ubedi da je velikim silama stalo sta se dogadja u Bosni...
Svoju nezainteresovanost i dan danas pokazuju, ono sto je potpisano 1995 i dan danas stoji u mestu, nista se ne preduzima da se situacija strukturno promeni.
Ja sam pre svega govorio o obicnim "malim" ljudima, gradjanima uticajnih zemalja, oni pojma nemaju sta se dogadjalo ovde, znaju samo da je bio rat, mozda jos neke detalje... nece da se zamaraju oko genocida, logora... kao sto se i mi ne zamaramo oko nekog rata u latinskoj Americi...
Dal je to ok...nije, ali tako stvari stoje...
-
dallton
#142 Re: Dejton II
GospodinBG wrote:Sam negde i dolazis do potvrde mojih reci...Real Khan wrote:
Pa, dobro onda...kada se iznesu ovako jake činjenice onda stvarno čovjek mora slegnuti ramenima i priznati snagu argumenata. Ipak, slijedeći tvoju tezu o nezainteresiranosti "sveta" za nekakve genocide, nekako dolazim do zaključka kako imajući u vidu da ni Srbija nema tu vražiju atomsku bombu, a ni nafte nema nešto... onda se ne bi niko u tom tvom "svetu" počešao po guzici da sad Bosanci izvrše neki mali genocid nad Srbima, jer zaboga, "zaboli bre svet kita za tamo nekakva mongolska plemena"...Možda bi i to nekako izblijedilo brzo, ili možda ipak griješim? Možda genocid ipak ne valja, ne može biti "mali" niti "lokalni" genocid jer to nije džepna krađa, možda taj obični svijet ipak zabrinjava tuđa smrt, pogotovo kada se radi o sistematskom zločinu...Ko to zna... U svakom slučaju ne bih volio da neko nekada pokuša praktično potvrditi ili opovrgnuti ovakva razmišljanja, mada je svašta moguće među "mongolskim plemenima".
Kad se MZ, Ameri i EU umesala u rat u Bosni, tek kada se jezivo otrgao kontroli, jel su Holandjani pod UN imali mandat da stite enklavu Srebrenicu, sto to nisu uradili?! 3 godine su gledali sa strane opsadu Sarajeva i minimalno ucinili da je razbiju. Ti sad mene ubedi da je velikim silama stalo sta se dogadja u Bosni...
Svoju nezainteresovanost i dan danas pokazuju, ono sto je potpisano 1995 i dan danas stoji u mestu, nista se ne preduzima da se situacija strukturno promeni.
Ja sam pre svega govorio o obicnim "malim" ljudima, gradjanima uticajnih zemalja, oni pojma nemaju sta se dogadjalo ovde, znaju samo da je bio rat, mozda jos neke detalje... nece da se zamaraju oko genocida, logora... kao sto se i mi ne zamaramo oko nekog rata u latinskoj Americi...
Dal je to ok...nije, ali tako stvari stoje...
tesko to sto ti pricas stoji na nogama, vise sebe hoces da ubjedis da "nikoga nije briga" i sve se zaboravlja(to je ona stara hitlerova izreka "koga je briga za armencima?"
prva stranica izvjestaja EU
Serbia-EU Relations
Executive Summary
To achieve its presumed goal of EU membership, Serbia must first overcome the unique
challenges of its past. To much of the European public, mention of Serbia recalls images
of the blood-soaked 1990s, and Serbs are still seen as the “brutal ethnic cleansers”
responsible for such atrocities as the Srebrenica massacre of 1995. In Serbia itself,
memories of the 1999 NATO bombing campaign and the privations of UN sanctions
have left many justifiably wary of Europe and the international institutions that represent
it. The Serbia-specific terms of the EU conditionality process have only antagonized
such feelings on both sides: the focus on apprehending war criminals has kept the horrors
of the 1990s at the forefront of everyone’s mind.
- Lincoln-Burrows
#143 Re: Dejton II
Smjernice međ. zajednice da se ide na prilagodbu ustava postoje,ex-1978 wrote:
Konsenzus je postojao 1995. godine. Ne vidim čemu toliki pesimizam. Mislim da je moguće naš ustav prilagoditi zahtjevima EU i to na takav način da sa tim promjenama/prilagođavanjima budu zadovoljni svi u BiH.
Oni koji imaju velike, maksimalističke ciljeve, oni čiji ciljevi nemaju nikakve veze sa EU integracijama - ostaće razočarani. Oni ionako misle samo na svoj interes a njega najčešće vide u nanošenju poraza drugom narodu/drugim narodima.
ali realno oni nemaju namjeru proširiti EU-u na naše prostore, sve
kako vrijeme ide mislim ni da Hrvatska tamo neće stići, a neki bi
mogli i otići.
Naš je cilj postići europske norme u BiH i tada ćemo biti dio Europe
bez obzira jesmo li u EU ili nismo. Mi smo tu gdje jesmo i nije važno
kojoj uniji pripadamo, važno je koje norme življenja prihvaćamo.
-
dallton
#144 Re: Dejton II
negdje sam @osi jednom napisao da je malo vjerovatan brzi ulazak hrvatske u eu, al kako su zadnji mjeseci pokazali izgleda da nece uopste uci u eu (mada da se razumijemo to hrvatskoj u ovom momentu bas i ne smeta narocito), osim (i eventualno) kasnije u paketu sa svimaLincoln-Burrows wrote:Smjernice međ. zajednice da se ide na prilagodbu ustava postoje,ex-1978 wrote:
Konsenzus je postojao 1995. godine. Ne vidim čemu toliki pesimizam. Mislim da je moguće naš ustav prilagoditi zahtjevima EU i to na takav način da sa tim promjenama/prilagođavanjima budu zadovoljni svi u BiH.
ali realno oni nemaju namjeru proširiti EU-u na naše prostore, sve
kako vrijeme ide mislim ni da Hrvatska tamo neće stići, a neki bi
mogli i otići.
Naš je cilj postići europske norme u BiH i tada ćemo biti dio Europe
bez obzira jesmo li u EU ili nismo. Mi smo tu gdje jesmo i nije važno
kojoj uniji pripadamo, važno je koje norme življenja prihvaćamo.
- Lincoln-Burrows
#145 Re: Dejton II
Mišljenja sam da neće biti ni paketa, jer euroskeptici u samoj EU jačaju,dallton wrote:
negdje sam @osi jednom napisao da je malo vjerovatan brzi ulazak hrvatske u eu, al kako su zadnji mjeseci pokazali izgleda da nece uopste uci u eu (mada da se razumijemo to hrvatskoj u ovom momentu bas i ne smeta narocito), osim (i eventualno) kasnije u paketu sa svima
potrebni su brojni referendumi o proširenju jer su se u biti i oni koji su održani
a rijetki su pokazali negativni. Proširit će se slovo Lisabonskog sporazuma i
ulazak će biti moguć isključivo uz potpuni konsenzus i time je priča završena.
-
bahtinho
#146 Re: Dejton II
Dejton II je potreban, ali od toga nece biti nista, jedna trecina BIH (Srbi) na to nikad nece pristati
-
nenadd
#147 Re: Dejton II
Nema mira u Bosni dokle god je u glavama Bosanaca vi, mi i oni. Ne dao nama Bog da udjemo u EU s tom sklopkom u glavi. Da u ovoj Bosni postoji samo jedan posto Bosanaca mislim da bi bili dovoljni da pokrenu promjene. Ne moze se Bosnjak zvati Bosancem a ne odricati se svoga u korist Bosne. Ne moze Hrvat reci da voli Bosnu a ne praviti ustupke Bosnjacima. Srbi su u poziji da se trebaju moliti, i ako ste za Bosnu, sudrzavnici zajednicke nam drzeve jedne i jedine Bosne i Hercegovine, onda izvolite praviti ustupke nasoj odmetnutoj braci. Kome do sada nije jasno da smo mi Bosanci jedan narod, i da se samo mi kao jedan narod, mozemo izboriti za zdravu buducnost nase djece, lijepo ga molim da ne izlazi na izbore za dobrobit buducih generacije Bosanaca i Hercegovaca.
Najjednostavnije receno, ko kod da stavlja svoju naciju ispred drzave unistava miran san svoje Bosnjacke, Hrvatske i Srpske djece. Jesu li to nasa djeca zasluzila?
Najjednostavnije receno, ko kod da stavlja svoju naciju ispred drzave unistava miran san svoje Bosnjacke, Hrvatske i Srpske djece. Jesu li to nasa djeca zasluzila?
- Andrej4MRN7H
#148 Re: Dejton II
bravo nenade!nenadd wrote:Nema mira u Bosni dokle god je u glavama Bosanaca vi, mi i oni. Ne dao nama Bog da udjemo u EU s tom sklopkom u glavi. Da u ovoj Bosni postoji samo jedan posto Bosanaca mislim da bi bili dovoljni da pokrenu promjene. Ne moze se Bosnjak zvati Bosancem a ne odricati se svoga u korist Bosne. Ne moze Hrvat reci da voli Bosnu a ne praviti ustupke Bosnjacima. Srbi su u poziji da se trebaju moliti, i ako ste za Bosnu, sudrzavnici zajednicke nam drzeve jedne i jedine Bosne i Hercegovine, onda izvolite praviti ustupke nasoj odmetnutoj braci. Kome do sada nije jasno da smo mi Bosanci jedan narod, i da se samo mi kao jedan narod, mozemo izboriti za zdravu buducnost nase djece, lijepo ga molim da ne izlazi na izbore za dobrobit buducih generacije Bosanaca i Hercegovaca.
- Maraschino
#149 Re: Dejton II
sve dobro receno...nenadd wrote:Nema mira u Bosni dokle god je u glavama Bosanaca vi, mi i oni. Ne dao nama Bog da udjemo u EU s tom sklopkom u glavi. Da u ovoj Bosni postoji samo jedan posto Bosanaca mislim da bi bili dovoljni da pokrenu promjene. Ne moze se Bosnjak zvati Bosancem a ne odricati se svoga u korist Bosne. Ne moze Hrvat reci da voli Bosnu a ne praviti ustupke Bosnjacima. Srbi su u poziji da se trebaju moliti, i ako ste za Bosnu, sudrzavnici zajednicke nam drzeve jedne i jedine Bosne i Hercegovine, onda izvolite praviti ustupke nasoj odmetnutoj braci. Kome do sada nije jasno da smo mi Bosanci jedan narod, i da se samo mi kao jedan narod, mozemo izboriti za zdravu buducnost nase djece, lijepo ga molim da ne izlazi na izbore za dobrobit buducih generacije Bosanaca i Hercegovaca.
kratko, jasno i sazeto...pametnom i dobronamjernom, dosta...
-
blackepeace
#150 Re: Dejton II
I Evropljani se dijele na vi, mi i oni. Imaš Njemce, Francuze, Grke, Rumune, Mađare itd. Evropa ne suzbija nacionalnosti, naprotiv.nenadd wrote:Nema mira u Bosni dokle god je u glavama Bosanaca vi, mi i oni. Ne dao nama Bog da udjemo u EU s tom sklopkom u glavi.