Titova ili Alijina ulica?

Post Reply

jeste li za da se ulica mrsala Tite predije u ulicu Alije Izetbegovica?

Poll ended at 03/11/2004 11:33

da, on to zasluzuje
18
32%
ne ,neka dobje drugu ulicu
38
68%

Total votes: 56

Zenga

Post by Zenga »

Istoriski gledano Josib Broz je zasluzan za danasnju BiH, prema tome zaista nije u redu da se menja njegova ulica. Ako neki misle da je i Alija Izetbegovic zasluzan, jeste, ali ne time sto cemo menjati proslost da bi dosli neki novi koji usput mogu da dobiju ulicu u gradu ali ne i Titovu.
dedi

Post by dedi »

U pravu si Zenga stjeli to neki prihvatiti ili ne današnja BiH tačnije njene granice su zacrtane u Jajcu na zasjedanju AVNOJ-a tako da je to Titina zasluga.Aliji treba dati ulicu i spomenik što da ne ali ne Titovu jer obadva su zaslužna na jedan ili drugi način.I još jedno dođe me stid kad ne neko pita za ulicu a ja ko blećak jer su sva imena izmjenjali od moje su napravili dvadesetak i haj ti znaj.
Fair Life

Post by Fair Life »

The_Fluid wrote:... Chast Aliji, no ne zaboravi da je Bosna i Hercegovina postala shesta republika u DFJ (Demokratska Federativna Jugoslavija, tako se zapravo prvobitno zvala ex-sfrj) zahvaljujutji Titu i samo Titu.
FNRJ___Federativna Narodna Republika Jugoslavija

PS__Izvini The_Fluid, morao sam te ispraviti.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

ma samo ti. fair, no smijem li ja tebe ispraviti, jer oboje tachno, samo pripada razlichitim vremenskim intervalima:
In 1945 was the time when Partisan movement still had to collaborate with the Yugoslav Royal Government, which was in exile in London since 1941, and legal status of the government in Yugoslavia (and in Croatia too) was a little bit "fluid". So, the name of new state was Demokratska Jugoslavija (Democratic Yugoslavia) and a little bit later Demokratska Federativna Jugoslavija (Democratic Federative Yugoslavia). Such transitional period existed until November 29, 1945 when the Constitutional Assembly declared Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Federative People's Republic of Yugoslavia).
(source: http://miyeonjan.tripod.com/croatia_flags_e08.html)

Znachi kratak period prije FNRJ je bila i DFJ ;)

--
drugi izvor (http://www.gov.yu/start.php?je=s&id=38):
1943. - 1945.
29. novembar 1943. - Na Drugom zasedanju AVNOJ-a u Jajcu Jugoslavija je projektovana kao federacija pet naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci i Crnogorci) i šest federalnih jedinica (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora i BiH.

10 avgust 1945. - Na Trećem zasedanju AVNOJ-a u Beogradu Jugoslavija je dobila ime Demokratska Federativna Jugoslavija (DFJ).

29. novembar 1945. - Ustavotvorna skupština proglasila republiku i promenila ime države u Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ).
Prenj

Post by Prenj »

The_Fluid wrote:ma samo ti. fair, no smijem li ja tebe ispraviti, jer oboje tachno, samo pripada razlichitim vremenskim intervalima:
In 1945 was the time when Partisan movement still had to collaborate with the Yugoslav Royal Government, which was in exile in London since 1941, and legal status of the government in Yugoslavia (and in Croatia too) was a little bit "fluid". So, the name of new state was Demokratska Jugoslavija (Democratic Yugoslavia) and a little bit later Demokratska Federativna Jugoslavija (Democratic Federative Yugoslavia). Such transitional period existed until November 29, 1945 when the Constitutional Assembly declared Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Federative People's Republic of Yugoslavia).
(source: http://miyeonjan.tripod.com/croatia_flags_e08.html)

Znachi kratak period prije FNRJ je bila i DFJ ;)

--
drugi izvor (http://www.gov.yu/start.php?je=s&id=38):
1943. - 1945.
29. novembar 1943. - Na Drugom zasedanju AVNOJ-a u Jajcu Jugoslavija je projektovana kao federacija pet naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci i Crnogorci) i šest federalnih jedinica (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora i BiH.

10 avgust 1945. - Na Trećem zasedanju AVNOJ-a u Beogradu Jugoslavija je dobila ime Demokratska Federativna Jugoslavija (DFJ).

29. novembar 1945. - Ustavotvorna skupština proglasila republiku i promenila ime države u Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ).
Fluid, Fair hvala.
Eh da su sve diskusije mrvicu ovakve, kako bi to lijep forum bio :) , a ne odmah ustasa, balija, cetnik, supak, kreten, .... :(
The_Fluid

Post by The_Fluid »

interesantno je da sam na jednoj talijanskoj stranici svojedobno nashao listu zastava koje su se koristile u BiH, kao i listu greshki na istima, i tu se nalazila i zastava ispod koje je pisalo koriste muslimani u Bosni od 1990- a zastava je bijela sa dvije zelene shtrafne i polumjesecom u sredini. Interesantno.
Fair Life

Post by Fair Life »

U pravu si The_Fluid. Ne sjecam se za ta 3 1/2 mjeseca 1945. godine. Zaista je bila DFJ od augusta do novembra '45. Mozda sam nekada i znao, ali sam zaboravio.

Nego, nadjoh nesto interesantno. Definicija Jugoslavije koju je 60-ih dao ucitelj i indijski predsjednik Sarvepalli Radhakrishna:
"Jedna zemlja, dva pisma, tri vjere, cetiri jezika, pet nacija i sest republika."

I razbilo nam se o glavu, jer su se vise pocele naglasavati razlicitosti, a zaboravljati slicnosti.
Last edited by Fair Life on 28/10/2004 15:27, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

The_Fluid wrote:interesantno je da sam na jednoj talijanskoj stranici svojedobno nashao listu zastava koje su se koristile u BiH, kao i listu greshki na istima, i tu se nalazila i zastava ispod koje je pisalo koriste muslimani u Bosni od 1990- a zastava je bijela sa dvije zelene shtrafne i polumjesecom u sredini. Interesantno.
da li se slucajno sjecas tog sajta? :-)
hvala Bogu, ima vecih budala od nas :D:D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

http://www.rbvex.it/bosnia.htm

Evo linka, a i teksta: Bandiera nazionale dei bosniaci mussulmani, introdotta nel 1990 e durata in teoria non oltre il 1992, sostituita dalla nuova bandiera nazionale. Non risulta però che sia stata abbandonata. Deriva dall'insegna del partito nazionalista mussulmano, differente solo per le strisce verdi discoste dal bordo.
meldina

Post by meldina »

linka, a i teksta: Bandiera nazionale dei bosniaci mussulmani, introdotta nel 1990 e durata in teoria non oltre il 1992, sostituita dalla nuova bandiera nazionale. Non risulta però che sia stata abbandonata. Deriva dall'insegna del partito nazionalista mussulmano, differente solo per le strisce verdi discoste dal bordo.
Dobro bili sada mogao prevesti otaj text ? :roll:
Prenj

Post by Prenj »

meldina wrote:
linka, a i teksta: Bandiera nazionale dei bosniaci mussulmani, introdotta nel 1990 e durata in teoria non oltre il 1992, sostituita dalla nuova bandiera nazionale. Non risulta però che sia stata abbandonata. Deriva dall'insegna del partito nazionalista mussulmano, differente solo per le strisce verdi discoste dal bordo.
Moze li ko tebe da prevodi?
Znacenje rijeci 'otaj' me posebno kopka... :sad:
meldina

Post by meldina »

Znacenje rijeci 'otaj' me posebno kopka...
Iako ja pogrijesim ponekad ovo nije skola plus nisma tebi ni govorila to ok?
A ako stvarno neznas da razumijes ako si toliko glup onda samo reci mogu ti prevesti na engleski
Prenj

Post by Prenj »

meldina wrote:
Znacenje rijeci 'otaj' me posebno kopka...
Iako ja pogrijesim ponekad ovo nije skola plus nisma tebi ni govorila to ok?
A ako stvarno neznas da razumijes ako si toliko glup onda samo reci mogu ti prevesti na engleski
Please do!!!
Panasonic

Post by Panasonic »

Vi necivilizirani seljaci sto imate nesto protiv njenog pravopisa ste totalno ludi. U cemu je bio problem? Niste razumjeli?
dedi

Post by dedi »

The_Fluid ako se ne varam ono je bila zastava SDA pred rat jel sad neznam
meldina

Post by meldina »

Please do!!!
ok i will but what???
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

PRAVO ME NERVIRATE!!!!!!!

ok, meldina ne zna dobro bosanski to smo savladali....
isto tako joj je mrsko na forumu procackat jer je bila ova tema...
onda, zachatavate temu bezze i idete mi na zivac....
eto toliko :x
kekec

Post by kekec »

dedi wrote:The_Fluid ako se ne varam ono je bila zastava SDA pred rat jel sad neznam
Ne varas se, ta je zastava bila uvezana sa sahovnicom i onom sa 4C. Sjecas li se? :)
Dugme

Post by Dugme »

The Fluid : ...zvala ex-sfrj) zahvaljujutji Titu i samo Titu, i bez toga niti bi bilo Bosne i Hercegovine, niti bi 1974. doshlo do priznavanja Boshnjacima da sebe zovu barem nekako, tada je naredjeno da to bude Muslimani, a do tada si mogla biti ili Srpkinja ili Hrvatica ili neopredijeljena ili Jugoslovenka, odnosno ne ti (ti si ochigledno premlada), nego tvoji preci.

Zahvaljujuci Titu Hrvati imaju skoro cijelo Jadransko More, Srbi nisu bili izlozeni agrarnoj reformi, a MUSLIMANI su oduvijek bili ono jesu MUSLIMANI-BOSNJACI.
Takodje zahvaljujuci takvim kao sto je vecina na ovom forumu Bosna ce napredovati korak naprijed - dva nazad.
Gospodja Margareta se jos nije odlucila kome pripada pa stoga u jednom postu napada u drugom brani. Pati za Titom, a BOSANSKI OTPOR provela u dubokom podrumu.
Meldina se pokazala pametnijom od vecine jer je uspjela privuci paznju SVEZNALACA, HISTORICARA, LEKTORA i drugih.
Drugovi i drugarice, ako Vam se ne svidja BiH ( ili pak oni koji imaju vazne pozicije) polahko ka istoku i zapadu. Tamo ce Vas sigurno razumjeti.

P.S. Svakako promijeniti naziv ulice. Marsal u Hrvatsku ( u Srbiji ga ne vole ), a nama ulica sa imenom NASEG r. Alije Izetbegovica.
Es-selamu Alejkum
focak

Post by focak »

Mislim da ne treba brzat sa tim stvarima.
ja bi vise volio da se uradi nesto bolje, a kao primjer moze nagrada za

mir i demoktiju, koja bi se dodjeljivala svjetskim liderima. Poznato je i da se sam rahmeli A Izetbegovic borio za mir i demokratiju i u tome je bio poznat u svijetu.
kekec

Post by kekec »

Dugme,
iz tvog gornjeg posta vidi se da si bistar k´o potok.
Samo sto je potok plitak. :D

p.s.
Focak, to se i za tebe moze reci, ali nemojte se sikirati,
niste vi jedini takvi na ovom forumu. :razz:
margareta

Post by margareta »

kekec wrote:Dugme,
iz tvog gornjeg posta vidi se da si bistar k´o potok.
Samo sto je potok plitak. :D

p.s.
Focak, to se i za tebe moze reci, ali nemojte se sikirati,
niste vi jedini takvi na ovom forumu. :razz:
Dominantna su i VODECA "dugmad" poput tog zakopcanog Dugme - ta.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

mIRCerka je neko i nesto sasvim drugo. Nadam se da ce jednom naci sebi ljepsi milje za zivot.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
DiplomataSaSela

#148 Re: s

Post by DiplomataSaSela »

Prenj wrote:
DiplomataSaSela wrote:Ta se je ulica nekada zvala po kralju karadjordjevicu,pa onda Ante Pavelica,pa marsala Tita.Neznam imal smisla u to drustvo trpat Aliju.Zasluzio je nesto bolje od te ulice
Ulica Azize Sacirbegovic, to je pravi izbor, pogotovo sada kada se tamo prave Bosmalovi neboderi.
Zamisli samo, najvise zgrade na Balkanu u Alijinoj ulici, jos jedan dokaz da je bio 'najveci demokrata na Balkanu'.
A i proslost ulice sa Azizom ispred, zenom njegovog jarana, je apsolutno 'podobna'. Nema nekih odvratnih komunjara ni blizu.
Jos kad bi mi reko jesi li htio da ispadnes duhovit(da ne kazem smijesan) ili si htio ispast pametan :-)
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

Prenj wrote:
meldina wrote:
Znacenje rijeci 'otaj' me posebno kopka... :sad:
Sad si me definitivno imresioniro,svaka cast.Inteligentan si pravo :-)
margareta

#150 Re: s

Post by margareta »

DiplomataSaSela wrote:
Prenj wrote:
DiplomataSaSela wrote:Ta se je ulica nekada zvala po kralju karadjordjevicu,pa onda Ante Pavelica,pa marsala Tita.Neznam imal smisla u to drustvo trpat Aliju.Zasluzio je nesto bolje od te ulice
Ulica Azize Sacirbegovic, to je pravi izbor, pogotovo sada kada se tamo prave Bosmalovi neboderi.
Zamisli samo, najvise zgrade na Balkanu u Alijinoj ulici, jos jedan dokaz da je bio 'najveci demokrata na Balkanu'.
A i proslost ulice sa Azizom ispred, zenom njegovog jarana, je apsolutno 'podobna'. Nema nekih odvratnih komunjara ni blizu.
Jos kad bi mi reko jesi li htio da ispadnes duhovit(da ne kazem smijesan) ili si htio ispast pametan :-)
Prenj......
............ :-) .......... :? .........ne........ISPADAJ................ :roll:
.....'pazi'.......mogao.....bi....se....PROSUTI.......... :roll:
Post Reply