BH. IDENTITET
- Hypo-Alpe-Adria
#126 Re: BH. IDENTITET
Ne znam. Svatko ima pravo da se izjasni kako hoće. Opasno je ako netko uzima sebi za pravo da određuje drugima način na koji se moraju izjasniti.
Samo za podsjećanje:
ZAVNOBIH
U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji.
Prvi put u povijesti Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodnooslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli izgrađivati svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova.
DAYTON
Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), i građani Bosne i Herce-govine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine.
Takav poredak je u kontinuitetu vež više od 65 godina.
Ne trebaju sada predavanja o starim bošnjanima, Kulinu, Kotromanićima i Osmanlijama.
Ovo su fakti.
A inače slažem se: ovi pobrojani narodi čine bosansko-hercegovačku naciju.
Rođen sam u Mostaru, i čitav život sam se izjašnjavao kao ''Mostarac''. Dalje me nije interesiralo. Znao sam šta sam, jer mi je to pisalo u rodnom listu. Bilo bi mi odvratno kada bi me netko negdje nazvao ''hercegovcem''. To mi je onda zvučalo tako ruralno. I nikada taj naziv nisam prihvaćao.
Danas međutim postoje ljudi ali i ideje, koje bi me čak htjele proglasiti ''bosancem''.
Od Bosne što sam vidio u životu, to su moji relativno brojni rodbinski a danas poslovni dolasci u Sarajevo. I nikada nigdje dalje. Nije mi bilo usput, stvarno.
Ova država ima svoje ime: Bosna i Hercegovina. Ima svoju naciju: bosansko - hercegovačku i ima svoja tri konstitutivna naroda: B-S-H.
Ja sam glasao 1992. na onom referenduma ''Da li ste za suverenu Bosnu i Hercegovinu''. Za takvu državu - DA. Nisam glasao ni za kakvu Bosnu niti neke moguće Bosance, kako bi netko želio sada da stvari posloži.
Rekoh opet. Prekasno. Ljudi se osjećaju kako se osjećaju. Čitava jedna generacija je odrasla nakon rata. Ova država je toliko krhka i nestabilna, da jednostavno ne bi mogla podnijeti još i takvu vrstu terapije.
Samo za podsjećanje:
ZAVNOBIH
U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji.
Prvi put u povijesti Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodnooslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli izgrađivati svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova.
DAYTON
Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), i građani Bosne i Herce-govine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine.
Ne trebaju sada predavanja o starim bošnjanima, Kulinu, Kotromanićima i Osmanlijama.
Ovo su fakti.
Rođen sam u Mostaru, i čitav život sam se izjašnjavao kao ''Mostarac''. Dalje me nije interesiralo. Znao sam šta sam, jer mi je to pisalo u rodnom listu. Bilo bi mi odvratno kada bi me netko negdje nazvao ''hercegovcem''. To mi je onda zvučalo tako ruralno. I nikada taj naziv nisam prihvaćao.
Danas međutim postoje ljudi ali i ideje, koje bi me čak htjele proglasiti ''bosancem''.
Od Bosne što sam vidio u životu, to su moji relativno brojni rodbinski a danas poslovni dolasci u Sarajevo. I nikada nigdje dalje. Nije mi bilo usput, stvarno.
Ova država ima svoje ime: Bosna i Hercegovina. Ima svoju naciju: bosansko - hercegovačku i ima svoja tri konstitutivna naroda: B-S-H.
Ja sam glasao 1992. na onom referenduma ''Da li ste za suverenu Bosnu i Hercegovinu''. Za takvu državu - DA. Nisam glasao ni za kakvu Bosnu niti neke moguće Bosance, kako bi netko želio sada da stvari posloži.
Rekoh opet. Prekasno. Ljudi se osjećaju kako se osjećaju. Čitava jedna generacija je odrasla nakon rata. Ova država je toliko krhka i nestabilna, da jednostavno ne bi mogla podnijeti još i takvu vrstu terapije.
- Drug Član
#127 Re: BH. IDENTITET
Lijepo Mješanac napisa da je ovo zemlja kontrasta. U Sarajevu pada snjeg u Mostaru i Trebinju niđe jednog oblačka. Mi smo i geografski i klimatski podjeljeni i što 'no reče, teško je BiH staviti pod jednu imenicu. Ali zašto bi to trebao biti problem? Zašto bi Sarajliji trebao biti mrzak hercegovački krš i mostarcu baščaršijski ćevap. Kad ovo shvatite biće Bosne i Hercegovine, do tada biće samo Bosna i njena malena nacija od Sarajeva do Zenice, samo hercegovina i hrvatska nacija u njoj i Republika Srpska sa pogodite kojom nacijom. Simple as that! Čini mi se da Bošnjaci kao najbrojniji narod propuštaju priliku da budu vezivno tkivo između bratskih slovenskih naroda koji imaju sve, ali sve isto osim religije. 
- essex
#128 Re: BH. IDENTITET
ja nemam nista ni protiv ove shvacenice i prihvacenice danasnjice...ali je demokratsko pravo dozvoliti i svima nama koji nesmatramo da je vjera odrednica naroda i vjere (bosnjaci-muslimani, hrvati-katolici i srbi-pravoslavci) da budemo zastupljeni u politickim zivotu onako kako su i va tri vjerska tora...ako vec vecina hoce da zadrzi torove ja kao jedinka to nemogu promjeniti, ali ta vecina nemoze meni i onima kao sto se osjecaju tako dirigovati sta smo i sta moramo biti samo zato sto nam je vjera takva, ta vecina NESMIJE negirati pravo grupi ljudi da se izjasne ko su i sta su i kao takvi isto tako udju u ustav kao konstitutivna grupa...samo pod tim uslovima mogu pristati na torove, sve drugo je vladavina troglave azdaje, vladavina vjerskih torova...Hypo-Alpe-Adria wrote:Ne znam. Svatko ima pravo da se izjasni kako hoće. Opasno je ako netko uzima sebi za pravo da određuje drugima način na koji se moraju izjasniti.
Samo za podsjećanje:
ZAVNOBIH
DAYTON
Ovo su fakti.
- essex
#129 Re: BH. IDENTITET
u colorado snijeg, florida i california sunce...gluposti navodis...cuj mi smo geografski i klimatski podjeljenji...hej, kolumbo, svaka drzava ima svoje klimatske zone i prirodne geografske podjele, niko ih tamo ne uzima da pokaze da je podjela prirodna stvar, svi to znaju...ali je isto tako i ne pominju u kontekstu politike jer bi prvi koji bi to pomenuo izgubio svoju politicku karijeru, kredibilitet normalna insana zavasvjek...Drug Član wrote:Lijepo Mješanac napisa da je ovo zemlja kontrasta. U Sarajevu pada snjeg u Mostaru i Trebinju niđe jednog oblačka. Mi smo i geografski i klimatski podjeljeni i što 'no reče, teško je BiH staviti pod jednu imenicu. Ali zašto bi to trebao biti problem? Zašto bi Sarajliji trebao biti mrzak hercegovački krš i mostarcu baščaršijski ćevap. Kad ovo shvatite biće Bosne i Hercegovine, do tada biće samo Bosna i njena malena nacija od Sarajeva do Zenice, samo hercegovina i hrvatska nacija u njoj i Republika Srpska sa pogodite kojom nacijom. Simple as that! Čini mi se da Bošnjaci kao najbrojniji narod propuštaju priliku da budu vezivno tkivo između bratskih slovenskih naroda koji imaju sve, ali sve isto osim religije.
oto boldano, dok se mooda pokojnog laze nisu pocela nosati i s njima opsiavati vassrbija niti je hercegovac imao ista protiv sarajevskog cevapa niti je sarajlija imao ista protiv krsa, to je glupost bila tada i pomenuti...znaci, bez tvojih mudrolija bosna je sve to znala i imala, bez tvojih mudrolija ce i da ponovo ima...nemoj nas ti vise braniti matereti, poplavismo...i da, bosnjaci kao vezivno tkivo...opet greska...to su ustvari Bosanci, jer danasnje shvatanje bosnjastva je nakaradno, smisljeno zbog podjele zemlje...
- Hypo-Alpe-Adria
#130 Re: BH. IDENTITET
Bojim se da te nisam shvatio.essex wrote:
ja nemam nista ni protiv ove shvacenice i prihvacenice danasnjice...ali je demokratsko pravo dozvoliti i svima nama koji nesmatramo da je vjera odrednica naroda i vjere (bosnjaci-muslimani, hrvati-katolici i srbi-pravoslavci) da budemo zastupljeni u politickim zivotu onako kako su i va tri vjerska tora...ako vec vecina hoce da zadrzi torove ja kao jedinka to nemogu promjeniti, ali ta vecina nemoze meni i onima kao sto se osjecaju tako dirigovati sta smo i sta moramo biti samo zato sto nam je vjera takva, ta vecina NESMIJE negirati pravo grupi ljudi da se izjasne ko su i sta su i kao takvi isto tako udju u ustav kao konstitutivna grupa...samo pod tim uslovima mogu pristati na torove, sve drugo je vladavina troglave azdaje, vladavina vjerskih torova...
Da pokušam pogoditi:
Želio bi da se oni koji se ne izjašnjavaju kao B-S-H, iz bilo kojih razloga (da sada ne nabrajam) implementiraju kao neka četvrta konstitutivna odrednica....ili bi želio da se ukinu postojeća tri subjektiviteta.
P.S.
Da napomenem ponovo da i po današnjoj odrednici Ustav u svojoj preambuli izravno spominje, pored postojeća tri subjekta : (zajedno s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine
- essex
#131 Re: BH. IDENTITET
sto englezi kazu either or...da, ako se zele zadrzati vjerske odrednice b-h-s zahtjevam da se uvrsti i jos jedna za sve nas koji ne priznamo vjeru za odredjivanje i pripadanje narodu. postoji narod koji je sekularan i kao takav politicki nezastupljen, sto opet neznaci da smo bezboznici, ne...samo vjeru smatramo licnom stvari a ne politickim programom...Hypo-Alpe-Adria wrote:Bojim se da te nisam shvatio.essex wrote:
ja nemam nista ni protiv ove shvacenice i prihvacenice danasnjice...ali je demokratsko pravo dozvoliti i svima nama koji nesmatramo da je vjera odrednica naroda i vjere (bosnjaci-muslimani, hrvati-katolici i srbi-pravoslavci) da budemo zastupljeni u politickim zivotu onako kako su i va tri vjerska tora...ako vec vecina hoce da zadrzi torove ja kao jedinka to nemogu promjeniti, ali ta vecina nemoze meni i onima kao sto se osjecaju tako dirigovati sta smo i sta moramo biti samo zato sto nam je vjera takva, ta vecina NESMIJE negirati pravo grupi ljudi da se izjasne ko su i sta su i kao takvi isto tako udju u ustav kao konstitutivna grupa...samo pod tim uslovima mogu pristati na torove, sve drugo je vladavina troglave azdaje, vladavina vjerskih torova...
Da pokušam pogoditi:
Želio bi da se oni koji se ne izjašnjavaju kao B-S-H, iz bilo kojih razloga (da sada ne nabrajam) implementiraju kao neka četvrta konstitutivna odrednica....ili bi želio da se ukinu postojeća tri subjektiviteta.
u najboljem slucaju ukinuti kako ih ti nazivas subjektivitete, za mene su samo torovi i konstitutivnost prebaciti na Gradjane R BiH...
da, upravo...excluzivitet o kojem sam govorio...a gdje je politicka zastupljenost tih "ostalih" (ma ko ovo smisli, slabo je pripremo teren za podjelu), gdje je na popisu pravo da se ljudi izjasne kao bosanci i s time pravom da nam se dozvoli da biramo i budemo birani i predstavljeni kroz politicki zivot drzave? pogledaj danas, sve je brojka odnosa b-h-s...ma pravo skontano...Hypo-Alpe-Adria wrote: P.S.
Da napomenem ponovo da i po današnjoj odrednici Ustav u svojoj preambuli izravno spominje, pored postojeća tri subjekta : (zajedno s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine
-
ermint
#132 Re: BH. IDENTITET
ok, ja necu nastojati da se izjasnjavam nekom strucnom terminologijom, ja cu prosto seljackim jezikom samo da pitam neke stvari!
zaasto u hrv ne postoje hrv bosnjak, hrv srbin, i hrvasnjak?
u zasto je u bosni ovako: Drzavljasntvo: nacionalnost: religija:
bosansko bosnjak musliman
bosansko hrvat krscanin
bosansko srbin pravoslavac
u hrv: Drzavljanstvo: nacionalnost: religija:
hrvatsko HRVAT musliman
hrvatsko HRVAT krscanin
hrvatsko HRVAT pravoslavac.
ti mozes reci da si bosnjak ili srbin u hrv al ti niko ne pridaje paznju toj izjavi, jer je to ipak samo izjava! nemas prava da trazis posebni entitet da se zove npr Bosanska Republika, od Dubrovnika do Umaga npr!?
sorry, zbog pravopisnih gresaka, nisam odavno pisao hrvatski/srbski/bosanski jezik!
bosansko hrvat krscanin
hrvatsko HRVAT musliman
hrvatsko HRVAT krscanin
ti mozes reci da si bosnjak ili srbin u hrv al ti niko ne pridaje paznju toj izjavi, jer je to ipak samo izjava! nemas prava da trazis posebni entitet da se zove npr Bosanska Republika, od Dubrovnika do Umaga npr!?
sorry, zbog pravopisnih gresaka, nisam odavno pisao hrvatski/srbski/bosanski jezik!
- Hypo-Alpe-Adria
#133 Re: BH. IDENTITET
Sad razumijem o čemu govoriš.essex wrote:sto englezi kazu either or...da, ako se zele zadrzati vjerske odrednice b-h-s zahtjevam da se uvrsti i jos jedna za sve nas koji ne priznamo vjeru za odredjivanje i pripadanje narodu. postoji narod koji je sekularan i kao takav politicki nezastupljen, sto opet neznaci da smo bezboznici, ne...samo vjeru smatramo licnom stvari a ne politickim programom...Hypo-Alpe-Adria wrote:Bojim se da te nisam shvatio.essex wrote:
Da pokušam pogoditi:
u najboljem slucaju ukinuti kako ih ti nazivas subjektivitete, za mene su samo torovi i konstitutivnost prebaciti na Gradjane R BiH...
da, upravo...excluzivitet o kojem sam govorio...a gdje je politicka zastupljenost tih "ostalih" (ma ko ovo smisli, slabo je pripremo teren za podjelu), gdje je na popisu pravo da se ljudi izjasne kao bosanci i s time pravom da nam se dozvoli da biramo i budemo birani i predstavljeni kroz politicki zivot drzave? pogledaj danas, sve je brojka odnosa b-h-s...ma pravo skontano...Hypo-Alpe-Adria wrote: P.S.
Međutim i sam znaš da je ova država, gotovo jedinstvena po svom ustroju, prvenstveno po ''trojnoj'' konstitutivnosti.
Kao i svaka složena višenacionalna država sačuvala je neke plemenske relikte iz samih početaka suvremenog parlamentarizma.
Tako, umjesto da se u prvi plan Ustava, kako je to općenito slučaj u suvremenoj demokraciji i civilizaciji, stavlja prvo, pojedinac, građanin, ustav je prihvatio isključivo koncept tzv. konstitutivnih naroda. U tom smislu Ustav BiH u svom normativnom dijelu se ne bazira na interesu bosanskohercegovačkog naroda nego na interesima tri «konstitutivna naroda».
Sve ispod tog zacrtanog plana vodi ovu zemlju u ''građanizaciju''. Pitanje je, da li je ovo društvo danas, nakon svega spremno za to...i da li je moguće graditi takvo društvo ovdje, kada u BiH danas živi izrazito desno i nacionalistički orjentirano glasačko tijelo.
Mislim da je to utopija. Vrijeme koje dolazi još će nas dodatno udaljiti od tih zamisli.
- essex
#134 Re: BH. IDENTITET
sve je tacno sto si napisao, slazem se, osim sa par stvari...prvo, nisu bili plemeski relikti nego kradja bosanskog naroda poslije WWI po vjerskoj liniji od strane srba i hrvata sa kojom su i nastali danasnji bosanski srbi i bosanski hrvati i na taj nacin stvorili temelje "konstitutivnim narodima", sto je druga rijec za uplitanje dvije susjedne drzave u interese i politiku trece...Hypo-Alpe-Adria wrote:Sad razumijem o čemu govoriš.essex wrote:sto englezi kazu either or...da, ako se zele zadrzati vjerske odrednice b-h-s zahtjevam da se uvrsti i jos jedna za sve nas koji ne priznamo vjeru za odredjivanje i pripadanje narodu. postoji narod koji je sekularan i kao takav politicki nezastupljen, sto opet neznaci da smo bezboznici, ne...samo vjeru smatramo licnom stvari a ne politickim programom...Hypo-Alpe-Adria wrote:
Bojim se da te nisam shvatio.
Da pokušam pogoditi:
Međutim i sam znaš da je ova država, gotovo jedinstvena po svom ustroju, prvenstveno po ''trojnoj'' konstitutivnosti.
Kao i svaka složena višenacionalna država sačuvala je neke plemenske relikte iz samih početaka suvremenog parlamentarizma.
Tako, umjesto da se u prvi plan Ustava, kako je to općenito slučaj u suvremenoj demokraciji i civilizaciji, stavlja prvo, pojedinac, građanin, ustav je prihvatio isključivo koncept tzv. konstitutivnih naroda. U tom smislu Ustav BiH u svom normativnom dijelu se ne bazira na interesu bosanskohercegovačkog naroda nego na interesima tri «konstitutivna naroda».
Sve ispod tog zacrtanog plana vodi ovu zemlju u ''građanizaciju''. Pitanje je, da li je ovo društvo danas, nakon svega spremno za to...i da li je moguće graditi takvo društvo ovdje, kada u BiH danas živi izrazito desno i nacionalistički orjentirano glasačko tijelo.
Mislim da je to utopija. Vrijeme koje dolazi još će nas dodatno udaljiti od tih zamisli.
druga stvar, kada bi danas rekao od sutra gradjanska drzava dobio bi jos jedan rat, a to nikome nije u cilju...medjutim, daj opciju na popisu ljudima da se izjasne kao bosanci, daj im sansu da pobjegnu iz torova (oni koji hoce, naravno, niko nikoga nesmije ni na sta tjerati, ali niko nikome nesmije ni zabranjivati stvari) i daj nasm svima vremena da pocnemo normalno razmisljati, jednom rijecju daj nam OPCIJU koja je jedino normalna a ne sakrivati se iza "nemogucnosti danasnjice"...
nadam se da si razumio o cemu pricam, kada covjek nema opcije postaje ono sto mora, das mu opciju i tek onda vidis koliko vrijedi...
ono o utopiji...to je bilo isto shvatanje po pitanju sfericnosti zemlje, pogledaj gdje smo danas...a vrijeme ce napraviti onako kako se mi postavimo i sta mu dozvolimo...
- 1gorstak
#135 Re: BH. IDENTITET
U Deklaraciji ZAVNOBiH-a, Bosna i Hercegovina je definisana kao domovina Srba, Hrvata i Bosnjaka (tada Muslimana). To je funkcionisalno pedeset godina i imali smo relativno harmonicne odnose, sto znaci da problem ne predstavlja konstitutivnost tri naroda, problem je sovinisticko divljanje svojatanjem dijelova BiH.ermint wrote:ok, ja necu nastojati da se izjasnjavam nekom strucnom terminologijom, ja cu prosto seljackim jezikom samo da pitam neke stvari!
bosansko hrvat krscanin
hrvatsko HRVAT musliman
hrvatsko HRVAT krscanin
- Hypo-Alpe-Adria
#136 Re: BH. IDENTITET
Tek bi onda nastala zbrka.essex wrote: sve je tacno sto si napisao, slazem se, osim sa par stvari...prvo, nisu bili plemeski relikti nego kradja bosanskog naroda poslije WWI po vjerskoj liniji od strane srba i hrvata sa kojom su i nastali danasnji bosanski srbi i bosanski hrvati i na taj nacin stvorili temelje "konstitutivnim narodima", sto je druga rijec za uplitanje dvije susjedne drzave u interese i politiku trece...
druga stvar, kada bi danas rekao od sutra gradjanska drzava dobio bi jos jedan rat, a to nikome nije u cilju...medjutim, daj opciju na popisu ljudima da se izjasne kao bosanci, daj im sansu da pobjegnu iz torova (oni koji hoce, naravno, niko nikoga nesmije ni na sta tjerati, ali niko nikome nesmije ni zabranjivati stvari) i daj nasm svima vremena da pocnemo normalno razmisljati, jednom rijecju daj nam OPCIJU koja je jedino normalna a ne sakrivati se iza "nemogucnosti danasnjice"...
nadam se da si razumio o cemu pricam, kada covjek nema opcije postaje ono sto mora, das mu opciju i tek onda vidis koliko vrijedi...
Hajdemo to raščlaniti.
Slažem se da se ljudima dopusti svaka opcija da se izjasne. Bez ikakvih zapreka.
Slažem se da se u nekom popisu, ili bilo čemu drugom pojavi i opcija: bosanac.
Okupila bi razne osobe: određen broj bošnjaka, srba, hrvata i ostalih.
Znači dobili bi smo na nekom popisu ''novi narod'' u BiH, pod realnom pretpostavkom da bi se jedan (najveći) dio građana ove države izjasnio u formuli B - S - H.
Da li bi tu novu skupinu mogli nazvati narodom?
Da podsjetim na definiciju: Narod je skup pojedinaca (ljudi) vezanih jednim jezikom, kulturom, poviješću, civilizacijom, osjećajem zajedništva i interesima.
Mislim da tu novu skupinu, sakupljenu od raznih pripadnika današnjih ''postojećih'' naroda i ostalih u BiH, ne bi smo mogli svrstati u narod. Jer možda ne ispunjava sve ove gore nabrojane uvjete.
Dalje, narod ne mora nužno imati državu (Kurdi):
A opet narod prerasta u naciju onog trenutka kada preuzme nadzor nad nekim institucijama društvene prisile (države).
Sve to na koncu otvara još brojnija pitanja, a ne rješava postojeću situaciju.
- essex
#137 Re: BH. IDENTITET
alpinac, hebi ga moram bjezati a dobre si stvari postavio...potrudit cu se veceras da odgovorim po americkom vremenu...naci ces sutra ujutro pa cemo se opet naci...hebi ga, nekada te pozovu da dodjes kuci na rucak kada se najljepse igras sa rajom, a ti si pokazao da si jedan sa kojim se moze kulturno polemisati...
- cyprus
#138 Re: BH. IDENTITET
A svašta, po essexovom pisanju reklo bi se da mu neko brani da se izjasni kao Bosanac
. Čuj dajte nam opciju 
- essex
#139 Re: BH. IDENTITET
neznam zasto bi nastala zbrka...samo oslobadjas one koji se osjecaju da su primorani da budu nesto sto nisu...samo pojednostavljujes za njih, a slazem se da ces sa time pogorsati polozaj torasa, ali to nije zbrka...sloboda nikad nije zbrka, osim za onoga ko je nastoji drzati u svojim kljestima.Hypo-Alpe-Adria wrote: Tek bi onda nastala zbrka.
Hajdemo to raščlaniti.
svaka logicna, nemozes nekome dopustiti da se izjasni kao "traktor" samo iz inata...nadam se da sa ovim slazes.Hypo-Alpe-Adria wrote: Slažem se da se ljudima dopusti svaka opcija da se izjasne. Bez ikakvih zapreka.
nije u pitanju neki popis, u pitanju je cenzus koji drzava organizuje za svoje potrebe, jedini validan za sve drzavne institucije...samo tako ce se obezbjediti puno priznanje bosanaca ako se odluce zadrzati torove...Hypo-Alpe-Adria wrote: Slažem se da se u nekom popisu, ili bilo čemu drugom pojavi i opcija: bosanac.
da, upravo...cenzus bi pokazao koliki broj ljudi se osjeca bosancima i koji ne zele da se nabrajaju po vjeri i nametnutim nacionima koje one zastupaju u nasoj drzavi...Hypo-Alpe-Adria wrote: Okupila bi razne osobe: određen broj bošnjaka, srba, hrvata i ostalih.
"novi narod" jedino ima smisla u kontekstu NovoProbudjenog, jer defacto je to isti onaj koji egzistira na ovim prostorima kao sto i nasa himana kaze, tisucljetno...negiranje naseg postojanja u posljednjih 150 godina nas sa ponovnim priznanjem naseg historijskog prava ne cini "novim narodom" jer se time opravdava bas to negiranje...i tacno, ja pratpostavljam da jedno 65% bi otislo na bhs, jedno 30% na bosance u prvom popisu ali bi se taj broj iz godine u godinu povecavao jer je jedina razumna platforma zajednickog zivota bez straha i plasenja drugima...Hypo-Alpe-Adria wrote: Znači dobili bi smo na nekom popisu ''novi narod'' u BiH, pod realnom pretpostavkom da bi se jedan (najveći) dio građana ove države izjasnio u formuli B - S - H.
ovo uopste netreba postaviti kao pitanje...ako su u posljednjih 150 godina od bosanskih katolika mogli postati bosanski hrvati, od bosanskih pravoslavaca (vecinom Vlaha) danasnji bosanski srbi i unazad 17 godina od muslimana bosnjaci (koja historijska greska sa izborom imena, koja historijska greska uopste, kardinalna!), zasto postavljati pitanje svih nas koji znamo ko smo i sta smo a sta ne zelimo da budemo...Hypo-Alpe-Adria wrote: Da li bi tu novu skupinu mogli nazvati narodom?
jezik je jedan, kultura postoji kao i drzava, tisucljetno, dali trebam pricati o historiji?, daj mi primjer da su bosanci manje civilzovaniji od bhs, zajednistvo je jasno, ne zelimo da budemo u vjerskim torovima i to nas veze, a o interesu nase drzave koji je nas interes kao bosanaca, zar i tu trebam objasnjavati?...Hypo-Alpe-Adria wrote: Da podsjetim na definiciju: Narod je skup pojedinaca (ljudi) vezanih jednim jezikom, kulturom, poviješću, civilizacijom, osjećajem zajedništva i interesima.
eto, ja ti pokaza da smo ih glatko ispunili...Hypo-Alpe-Adria wrote: Mislim da tu novu skupinu, sakupljenu od raznih pripadnika današnjih ''postojećih'' naroda i ostalih u BiH, ne bi smo mogli svrstati u narod. Jer možda ne ispunjava sve ove gore nabrojane uvjete.
izvini, bosanci nisu kurdi iako nas namjeravaju staviti u istu poziciju, bas bhs-ovci...a sta fali Bosanskoj Naciji? neko je kudi a jos nije nipokazala svoje mogucnosti...ah, koji intelektualci i vizionari...Hypo-Alpe-Adria wrote: Dalje, narod ne mora nužno imati državu (Kurdi):
A opet narod prerasta u naciju onog trenutka kada preuzme nadzor nad nekim institucijama društvene prisile (države).
po politickom probudjivanju Bosanaca mnoga pitanja ce se otvoriti, ona napredna, pitanja koja jedino mogu premostiti postojecu situaciju jer bhs-ovci se drzeci svojih torova nikada nece zalagati za cijelovitofunkcionalnu drzavu jer im negira torovsko blagostanje, sto ustvari ne rijesava postojecu situaciju...Hypo-Alpe-Adria wrote: Sve to na koncu otvara još brojnija pitanja, a ne rješava postojeću situaciju.
- essex
#140 Re: BH. IDENTITET
daj mi parlamentarne zastupnika koji su kao bosanci izabrani u parlamentu i kao takvi predstavljaju interese bosanaca, daj mi u vijecu naroda ko zastupa bosance...sve je to zato sto nas torasi razumiju, ustavri razumiju sta bi sve izgubili sa pojavom bosanacu u politici i zato nas nemozes naci tamo gdje su torasi uzeli monopol da predstavljaju i vedre i oblace...ako nisi u stanju da mi nadjes bosance u politici onda stvarno lupas po ovom forumu ko maksim po diviziji, ko milutin po preoranoj njivi, kao alija po republici ili cerke po bosnjacima...cyprus wrote:A svašta, po essexovom pisanju reklo bi se da mu neko brani da se izjasni kao Bosanac. Čuj dajte nam opciju
- cyprus
#141 Re: BH. IDENTITET
Niko parlamentarcima, kao ni ostalim građanima Bosne i Hercegovine, ne brani da se etnički izjašnjavaju kako hoće. To što niko od njih nije našao (ako nije) za shodno da se izjasni kao Bosanac, to je lična stvar svakog čovjeka. Jedino gdje dosad etnički Bosanci nisu mogli biti izabrani, kao i drugi pripadnici naroda iz reda Ostalih, jest Predsjedništvo BiH. Ali valjda će od narednih izbora i ta diskrimininacija biti izbrisana.essex wrote:daj mi parlamentarne zastupnika koji su kao bosanci izabrani u parlamentu i kao takvi predstavljaju interese bosanaca, daj mi u vijecu naroda ko zastupa bosance...sve je to zato sto nas torasi razumiju, ustavri razumiju sta bi sve izgubili sa pojavom bosanacu u politici i zato nas nemozes naci tamo gdje su torasi uzeli monopol da predstavljaju i vedre i oblace...ako nisi u stanju da mi nadjes bosance u politici onda stvarno lupas po ovom forumu ko maksim po diviziji, ko milutin po preoranoj njivi...cyprus wrote:A svašta, po essexovom pisanju reklo bi se da mu neko brani da se izjasni kao Bosanac. Čuj dajte nam opciju
- ratata
#142 Re: BH. IDENTITET
Ovaj identitet se nosi u srcu, a voli iz dna duse.
Cim neko dodje u situaciju da pocne da sumnja u taj identitet, ili da razmislja kome pripada, prestaje svaka mogucnost da moze uopste imati taj identitet.
Cim neko dodje u situaciju da pocne da sumnja u taj identitet, ili da razmislja kome pripada, prestaje svaka mogucnost da moze uopste imati taj identitet.
- essex
#143 Re: BH. IDENTITET
svaki koji bi se izjasnio kao bosanac bi potpisao svoju politicku smrt i to svi znaju, samo zato sto kao bosanac nemoze da zastupa interese konstitutivnih koji su na taj nacin prigrabili sebi excluzivitet i postavili ton svima koji hoce da se bave politikom, a to je ako ne predstavljas konstitutivce neces biti ni izabran, to svi oni i znaju i zato ih nemozes naci kao bosance...znaci u pravu sam, ipak po svom lijepom obicaju samo lupas...a o predsjednistvu, pa vrh tog excluziviteta gdje su i morali izaci otvoreno jer tu nemogu zamotati kao u parlamentu, moraju se jasno ograditi da bi se osigurali i to im je i doslo glave sa fincijem i sejdicem...hajde maxime, nadji milutina na njivi pa mozete u duetu, a kada vam posaljemo cerketa mozete onako kao trio, od njive do njive, na otvorenom da vas niko necuje i ne kritikuje...cyprus wrote:Niko parlamentarcima, kao ni ostalim građanima Bosne i Hercegovine, ne brani da se etnički izjašnjavaju kako hoće. To što niko od njih nije našao (ako nije) za shodno da se izjasni kao Bosanac, to je lična stvar svakog čovjeka. Jedino gdje dosad etnički Bosanci nisu mogli biti izabrani, kao i drugi pripadnici naroda iz reda Ostalih, jest Predsjedništvo BiH. Ali valjda će od narednih izbora i ta diskrimininacija biti izbrisana.essex wrote:daj mi parlamentarne zastupnika koji su kao bosanci izabrani u parlamentu i kao takvi predstavljaju interese bosanaca, daj mi u vijecu naroda ko zastupa bosance...sve je to zato sto nas torasi razumiju, ustavri razumiju sta bi sve izgubili sa pojavom bosanacu u politici i zato nas nemozes naci tamo gdje su torasi uzeli monopol da predstavljaju i vedre i oblace...ako nisi u stanju da mi nadjes bosance u politici onda stvarno lupas po ovom forumu ko maksim po diviziji, ko milutin po preoranoj njivi...cyprus wrote:A svašta, po essexovom pisanju reklo bi se da mu neko brani da se izjasni kao Bosanac. Čuj dajte nam opciju
- cyprus
#144 Re: BH. IDENTITET
Au nije tebi lako nikakoessex wrote:svaki koji bi se izjasnio kao bosanac bi potpisao svoju politicku smrt i to svi znaju, samo zato sto kao bosanac nemoze da zastupa interese konstitutivnih koji su na taj nacin prigrabili sebi excluzivitet i postavili ton svima koji hoce da se bave politikom, a to je ako ne predstavljas konstitutivce neces biti ni izabran, to svi oni i znaju i zato ih nemozes naci kao bosance...znaci u pravu sam, ipak po svom lijepom obicaju samo lupas...a o predsjednistvu, pa vrh tog excluziviteta gdje su i morali izaci otvoreno jer tu nemogu zamotati kao u parlamentu, moraju se jasno ograditi da bi se osigurali i to im je i doslo glave sa fincijem i sejdicem...hajde maxime, nadji milutina na njivi pa mozete u duetu, a kada vam posaljemo cerketa mozete onako kao trio, od njive do njive, na otvorenom da vas niko necuje i ne kritikuje...
- essex
#145 Re: BH. IDENTITET
gorstak, zavnobih je velika stvar za Bosnu jer je prvi poslije pada kraljevine bosne ponovo dao vlast u ruke bosanskome narodu i njegovim politicarima. s ovim recenim treba shvatiti i okolnosti u kojima se desio...imas 20-ak godina ranije kradju bosanskog naroda po vjerskoj osnovi i pretvaranja u srbe i hrvate, imas srpske beskucnike koji su nekako u isto vrijeme naseljeni po oduzetoj begovskoj zemlji po cijeloj drzavi, imas dvadeset godina tog pritiska od strane velikosrpskog programa i odgovora velehrvatstva koji se bolno prelomio bas po bosanskom narodu i jos ga vise podijelio...i k tome jos u jeku rata da se nadje rodoljub i kompanija da kazu da su svi bosanci, potpisali bi nestajanje bosne kao federalne jedinice...a cuo sam (nemam taj podatak kao dokument, nadam se da neko ima pa da potvrdi) da je prvi ustav BiH ustvari bio Gradjanski bez "h-m-s" ali je po direktivi promjenjeno...znaci, ta garnitura je izgleda razumila potrebu Gradjanske Republike ali je potisnuta zbog mira u jugoslaviji, bosna jos jednom platila cijenu necega sto nije bilo njeno da plati...1gorstak wrote:U Deklaraciji ZAVNOBiH-a, Bosna i Hercegovina je definisana kao domovina Srba, Hrvata i Bosnjaka (tada Muslimana). To je funkcionisalno pedeset godina i imali smo relativno harmonicne odnose, sto znaci da problem ne predstavlja konstitutivnost tri naroda, problem je sovinisticko divljanje svojatanjem dijelova BiH.ermint wrote:ok, ja necu nastojati da se izjasnjavam nekom strucnom terminologijom, ja cu prosto seljackim jezikom samo da pitam neke stvari!
bosansko hrvat krscanin
hrvatsko HRVAT musliman
hrvatsko HRVAT krscanin
i danas se drzati b-h-s principa je samo nastavak onoga sto se desilo 20-ih proslog vijeka, a to je politicki pokusaj guranja jedne drzave i njenog naroda u nestanak...danasnja situacija je bas rezultat konstitutivnosti torasa i ocitog razloga zasto su napravljeni, danasnjica je njihova kulminacija i ako se nastavimo drzati onoga sto ih drzi uspjet ce u svojem paklenom planu, dovest ce bosnu do raspada jer b-h-s je zbog toga i skontan...
- essex
#146 Re: BH. IDENTITET
ok, cak i da neznam, daj mi ono sto sam te pitao, daj mi bosanca koji se kao takav izjasnio na tim otvorenim listama i bio izabran u parlament...hajde, et' to nije tesko...vidis, tebi je lahko...cyprus wrote:Au nije tebi lako nikakoessex wrote:svaki koji bi se izjasnio kao bosanac bi potpisao svoju politicku smrt i to svi znaju, samo zato sto kao bosanac nemoze da zastupa interese konstitutivnih koji su na taj nacin prigrabili sebi excluzivitet i postavili ton svima koji hoce da se bave politikom, a to je ako ne predstavljas konstitutivce neces biti ni izabran, to svi oni i znaju i zato ih nemozes naci kao bosance...znaci u pravu sam, ipak po svom lijepom obicaju samo lupas...a o predsjednistvu, pa vrh tog excluziviteta gdje su i morali izaci otvoreno jer tu nemogu zamotati kao u parlamentu, moraju se jasno ograditi da bi se osigurali i to im je i doslo glave sa fincijem i sejdicem...hajde maxime, nadji milutina na njivi pa mozete u duetu, a kada vam posaljemo cerketa mozete onako kao trio, od njive do njive, na otvorenom da vas niko necuje i ne kritikuje.... U Bosni i Hercegovini se na izborima primjenjuje princip otvorenih lista. Ako ne znaš šta je to i kako funkcioniše, vala meni se ne da objašnjavat...
- cyprus
#147 Re: BH. IDENTITET
Što ne uvedu onaj smajli što lupa glavom od zid?essex wrote:ok, cak i da neznam, daj mi ono sto sam te pitao, daj mi bosanca koji se kao takav izjasnio na tim otvorenim listama i bio izabran u parlament...hajde, et' to nije tesko...vidis, tebi je lahko...cyprus wrote:Au nije tebi lako nikako. U Bosni i Hercegovini se na izborima primjenjuje princip otvorenih lista. Ako ne znaš šta je to i kako funkcioniše, vala meni se ne da objašnjavat...
-
intrepid 111
#148 Re: BH. IDENTITET
djeca koja su se rodila kad je poceo rat danas su punoljetna. mislim da 90% djece iz hrvatske hercegovine nikad nisu bili u sarajevu a najveca uvreda im je kad im netko kaze da su bosanci. slicno je sa srbima iz banja luke i RS. odrasle su generacije koje nemaju prijatelja iz djetinstva bosnjaka , srbina ili hrvata a vi pricate o nekakvom bosanstvu. pa mozda ima kandidata iz hrvatskog i srpskog naroda koji bi to mogli prihvatiti: sejdo komsic i alija (bogic) bogicevic 
ps. daj ljudi, budite ozbiljni
- essex
#149 Re: BH. IDENTITET
a ne, prvo da se bosanac prizna u istom rangu sa torasima pa cemo na izbore...tvoji prijedlozi su bas za tog smajlija, samo da lupas glavom o zid...ja necu da budem nezavisni kandidat, ja sam bosanac i kao bosanac koji je u jednakoj politickoj ravni sa svima ostalima zelim da udjem u parlament...doduse, ja nisam za politike, meni bi treci dan zabranili ulazak u parlament ali me to ne sprijecava da nastojim prokrciti put onima koji isto misle kao i ja a koji imaju vise politickih zivaca...ti si politicki diletant ili zelis tako da isgledas, nesto kao i alija, glumio naiovnost a zavalio drzavu...diletantizmom se nikada nije dobila politicka borba samo izgubila i ti ovdje zagovaras bas tu opciju bas iz tih razloga...cyprus wrote:Što ne uvedu onaj smajli što lupa glavom od zid?essex wrote:ok, cak i da neznam, daj mi ono sto sam te pitao, daj mi bosanca koji se kao takav izjasnio na tim otvorenim listama i bio izabran u parlament...hajde, et' to nije tesko...vidis, tebi je lahko...cyprus wrote:Au nije tebi lako nikako. U Bosni i Hercegovini se na izborima primjenjuje princip otvorenih lista. Ako ne znaš šta je to i kako funkcioniše, vala meni se ne da objašnjavat...
Evo ti prijedlog. Izađi na izbore, ako ništa ko nezavisni kandidat za početak, izjasn se kao Bosanac, na tome gradi svoj program, pozovi sve etničke Bosance da glasaju za tebe, kao jedinu osobu koja će se borit za njihova prava i eto, niko te neće moć spriječit da uđeš u parlament
. Laku noć.
lijepo sanjaj, onako diletantski...
- essex
#150 Re: BH. IDENTITET
sta, politika realiteta? sta ima tihicu, kako si?...a koliko tih mladih zaista glasa? cak i da glasa brzo ce promijeniti misljenje kada shvate da s vremenom samo postaju topovsko meso onih najgrlatijih koji su im od rodjenja trubili protiv druge dvojice...intrepid 111 wrote:djeca koja su se rodila kad je poceo rat danas su punoljetna. mislim da 90% djece iz hrvatske hercegovine nikad nisu bili u sarajevu a najveca uvreda im je kad im netko kaze da su bosanci. slicno je sa srbima iz banja luke i RS. odrasle su generacije koje nemaju prijatelja iz djetinstva bosnjaka , srbina ili hrvata a vi pricate o nekakvom bosanstvu. pa mozda ima kandidata iz hrvatskog i srpskog naroda koji bi to mogli prihvatiti: sejdo komsic i alija (bogic) bogicevic