Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
- HAVANA
#126 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Imam jednu ,ali vrijednu. 
-
Sanda Seta
#127 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Kao visoko-obrazovana i uz to plemkinja, moram da napomenem da je na našem dvoru (na kojem sam ja isključiva vladarica) veoma poželjna dekadentna atmosfera „Majstor i nekoliko Margarita“ u istom krevetu (bez ikakve povezanosti sa šerijatskim propisima).
-
baby_blue19
#128 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
HAVANA wrote:Imam jednu ,ali vrijednu.
Evo, pametno musko......
A ja kad bolje razmislim dopustila bih jos jednoj da zivi s nama ako nije neka alapaca i ako ce ona kuhati, peglati prati. A sto se mene tice sexa neka budemo ravnopravne hahahahahh....ipak sex nije sve u zivotu....
- pustopoljina
#129 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
dupli
Last edited by pustopoljina on 22/07/2009 12:23, edited 2 times in total.
- pustopoljina
#130 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
da ne izradim:
cirilica
,dusko radovic-beograde,dobro jutro-1978.(jubilarna
) godina:
petak,29.jul
spasite nekoga!
unesite u monotoniju i mrtvilo necijeg zivota malo svoje neozbiljnosti,neodgovornosti i loseg ukusa.
mnoge zle zene postale su razonoda usamljenih muskaraca,kojima se pre njih nista nije desavalo
puni smo divljenja za one koji lazu.
nasi obziri i strah,krotkost nase naravi i duha moraju izgledati inferiorno
u poredjenju sa tom smeloscu i sposobnoscu da se laze.
i NAJVAZNIJE:
Drugarice,
pretvorite svoju kucu u kafanu pa cete se iznenaditi kako vam je muz veseo i zabavan covek
cirilica
petak,29.jul
spasite nekoga!
unesite u monotoniju i mrtvilo necijeg zivota malo svoje neozbiljnosti,neodgovornosti i loseg ukusa.
mnoge zle zene postale su razonoda usamljenih muskaraca,kojima se pre njih nista nije desavalo
u poredjenju sa tom smeloscu i sposobnoscu da se laze.
i NAJVAZNIJE:
Drugarice,
pretvorite svoju kucu u kafanu pa cete se iznenaditi kako vam je muz veseo i zabavan covek
- quayofrepose
#131 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Tvoja matematika je većina ljudi = nije zabluda. Opasna je to matematika...pogotovo kad se svede na jednu naciju: većin Nijemaca u WW, recimo...Latina wrote:
Prije svega ne znam o kojoj knizi govoris. Ali bez obzira na to, poligamija je zazivjela samo medju moronima i u odredjenim dijelovima Afganistana/Irana pod utjecajem strogih serijatskih zakona. Je li smatras da je ostatak ljudske populacije u velikoj zabludi ?
p.s. Juce sam setala jednom ulicom punom dizajnerskih, izuzetno skupih radnji. Uz turiste sam u prodavnicama vidjela najvise - Iranki.Prepoznala sam ih po karakteristicnim crtama lica, izuzetno napadnoj sminki, i stiklama od 10-tak cm ispod duge crne odore. Sve ( ogromna vecina ) su bile pokrivene. Svijet obiluje paradoksima.
Jedimo govna jer milijarde muha me mogu biti u zabludi
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#132 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Ubuduce pokusaj razmisliti prije nego kliknes - submit. Za vrijedjanje - prva vrata lijevo. Slijedeci !quayofrepose wrote:
Tvoja matematika je većina ljudi = nije zabluda. Opasna je to matematika...pogotovo kad se svede na jednu naciju: većin Nijemaca u WW, recimo...![]()
Jedimo govna jer milijarde muha me mogu biti u zabludi
- Latina
#133 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
pustopoljina wrote:da ne izradim:
cirilica,dusko radovic-beograde,dobro jutro-1978.(jubilarna
) godina:
petak,29.jul
spasite nekoga!
u poredjenju sa tom smeloscu i sposobnoscu da se laze.![]()
i NAJVAZNIJE:
Drugarice,
- illuminated
#134 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
UAE siromasni? Katar, Kuwait? Malaysia?Latina wrote:illuminated wrote:
Sovinizam.
...
Izrazito pozitivne predrasude o vrijednosti sopstvene nacije i negativne predrasude o drugim, povezane sa mrznjom, prezirom, netolerancijom i agresivnoscu...
U sirem smislu svako posmatranje jednog partikulariteta kao boljeg od svih ostalih se moze smatrati oblikom sovinizma.
...
Btw, poligamija je rasprostranjenija nego sto mislis:
http://en.wikipedia.org/wiki/Polygamy![]()
![]()
![]()
Evo ispadoh monogamna sovinistkinja.![]()
![]()
Koji si ti Biser.
![]()
![]()
![]()
p.s. Pika li se koliko ce moj monogamac biti sretan u smislu ublazenja presude ?![]()
Nego...da se ne udaljavamo od teme previse. Sve zemlje u kojima je poligamija ozakonjena su siromasne ( osim S. Arabije i Indije koja je nedavno dozivjela ekonomski skok, ali vecina stanovnistva zivi u siromastvu ).
Afghanistan
Algeria
Bahrain
Bangladesh
Brunei
Burkina Faso
Cameroon
Chad
CAR
Comoros
Congo
Djibouti
Egypt
Gabon
The Gambia
India1
Indonesia
Iran
Iraq
Jordan
Kuwait
Lebanon
Libya
Malaysia
Maldives
Mali
Mauritania
Morocco
Myanmar
Niger
Oman
Pakistan
Palestine
Qatar
Saudi Arabia
Senegal
Singapore1
Somalia
Sri Lanka1
Sudan
Syria
Tanzania
Togo
Uganda
UAE
Utah
Western Sahara
Yemen
Zambia
Over&out.
Pa iz Katara investiraju ovih dana u Porsche 7 Milijardi $ a u Mercedes 3 MIlijarde $, siromasi.
Neozbiljna si.
Malo kontaj sta pises, a ne samo da pises po svojim predrasudama.
Nazoves ljude moronima, ispranim mozgovima, ali ih ne ponizavas i ne nipodastavas ...ma daj.
To sto ti to ne bi, to nikoga ne interesuje.
Open your mind.
Da, over&out.
- NIN
#135 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Ma @Latinica ti najvise voli kritiku, ali samo onu koju bi ona uputila drugima, nikako onu usmjerenu ka njoj samoj. Recimo, kao sto si i sam primjetio na ovoj temi, ona se koristi potpuno identicnim mehanizmima negativiteta, koje bi da kritikuje u svojim toboznjim analizama i kritickim osvrtima (doduse, pokusajima istih), bez imalo osjecaja da je ustvari ona sama zrtva kulturalne predrasude. Kaze da je poliginija (visezenstvo) zazivjelo samo u..., neznajuci da su sve vrste poligamije (i poliginija i poliandrija) mnogo starije od njoj jedino prihvatljive monogamije, koja joj je, kao eto, normalna, dok su joj sva drustva na planeti koja praktikuju vise od dvije osobe u jednoj socio-zajednici koju nazivamo brakom u zabludi ("Je li smatras da je ostatak ljudske populacije u velikoj zabludi ?", by @Latinica, da se razumijemo).illuminated wrote:Sovinizam.Latina wrote:
Ali bez obzira na to, poligamija je zazivjela samo
medju moronima i u odredjenim dijelovima Afganistana/Irana pod utjecajem strogih serijatskih zakona. Je li smatras da je ostatak ljudske populacije u velikoj zabludi ?
p.s. Juce sam setala jednom ulicom punom dizajnerskih, izuzetno skupih radnji. Uz turiste sam u prodavnicama vidjela najvise - Iranki.Prepoznala sam ih po karakteristicnim crtama lica, izuzetno napadnoj sminki, i stiklama od 10-tak cm ispod duge crne odore. Sve ( ogromna vecina ) su bile pokrivene. Svijet obiluje paradoksima.
...
Izrazito pozitivne predrasude o vrijednosti sopstvene nacije i negativne predrasude o drugim, povezane sa mrznjom, prezirom, netolerancijom i agresivnoscu...
U sirem smislu svako posmatranje jednog partikulariteta kao boljeg od svih ostalih se moze smatrati oblikom sovinizma.
...
http://en.wikipedia.org/wiki/Polygamy
Poligamija u ljudskim drustvima je prije bila zastupljena onoliko koliko i sama monogamija. Mnoge kulture ih i dan danas prakticiraju - nativni zivalj u obje Amerike, drustva Polinezije i Okeanije, drustva Bliskog Istoka, drustva u zemljama Magreba kao i drustva u podsaharskoj Africi, drustva Inuita, oko 4% zivlja na Indisjkom podkontinentu, itd. Takodjer, ne smiju se zaboraviti i osnovni razlozi koji determiniraju razlicite vrste braka, a to su oni ekonomski. Ovo je ujedno i odgovor na pitanje o danasnjoj zastupljenosti monogamije nad poligamijom.
Vidim, preporucio si joj sociologiju kao referencu. Ja bih prije rekao da se mnogo vise informacija nalazi u antropoloskoj literaturi koja se bavi ovim domenima.
Vecina ljudi (narocito oni neinformirani) ne mogu da shvate relativitet kada su u pitanju ljudske kulture, gdje zasigurno spada i lokalno determiniran moral. Na jednom kraju planete je normalno da mladici od 14-15 godina ritualno skacu sa stijene zavezani jedino lijanom za clanke u provaliju da bi bili primljeni u drustvo odraslih, gdje ce ih odredjen procenat stradati. Ja svog sina ni u snu ne bi dao na takvo sto, pa makar ga kasnije zvali pogrdnim imenima ako treba. Na drugom dijelu planete normalno je u odredjenim danima u godini ritualno klati stoku dok se na takav obicaj gleda sa gnusanjem 1.000 km dalje. U nekim dijelovima svijeta je normalno malim curicama oblaciti manje brojeve obuce da bi dok rastu stopala ostala minijaturna, dok vjerujem da je ovaj obicaj @Latinici totalno nenormalan i neprihvatljiv, kao i meni samom. Opet, u drugim dijelovima planete nam djecaci se tokom adolescencije sijeku po cijelom tijelu (rezovi ne veci od par centimetara ali prilicno duboki gdje dolazi i do smrtnih slucajeva) da bi dokazali zrelost i bili primljeni u drustvo odraslih. Vjerujem da niko od nas na forumu ovo ne bi dopustio svom dijetu jel'. Ali, u drustvima gdje su ovi rituali i obicaju normalni bilo bi ih neprihvatljivo ne uraditi.
- quayofrepose
#136 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Siromašne zemlje ne mogu biti u pravu ni u čemu...illuminated wrote:UAE siromasni? Katar, Kuwait? Malaysia?Latina wrote:illuminated wrote:
Sovinizam.
...
...
http://en.wikipedia.org/wiki/Polygamy![]()
![]()
![]()
Evo ispadoh monogamna sovinistkinja.![]()
![]()
Koji si ti Biser.
![]()
![]()
![]()
p.s. Pika li se koliko ce moj monogamac biti sretan u smislu ublazenja presude ?![]()
Nego...da se ne udaljavamo od teme previse. Sve zemlje u kojima je poligamija ozakonjena su siromasne ( osim S. Arabije i Indije koja je nedavno dozivjela ekonomski skok, ali vecina stanovnistva zivi u siromastvu ).
Afghanistan
Algeria
Bahrain
Bangladesh
Brunei
Burkina Faso
Cameroon
Chad
CAR
Comoros
Congo
Djibouti
Egypt
Gabon
The Gambia
India1
Indonesia
Iran
Iraq
Jordan
Kuwait
Lebanon
Libya
Malaysia
Maldives
Mali
Mauritania
Morocco
Myanmar
Niger
Oman
Pakistan
Palestine
Qatar
Saudi Arabia
Senegal
Singapore1
Somalia
Sri Lanka1
Sudan
Syria
Tanzania
Togo
Uganda
UAE
Utah
Western Sahara
Yemen
Zambia
Over&out.
Pa iz Katara investiraju ovih dana u Porsche 7 Milijardi $ a u Mercedes 3 MIlijarde $, siromasi.
Neozbiljna si.
Nazoves ljude moronima, ispranim mozgovima, ali ih ne ponizavas i ne nipodastavas ...ma daj.
Open your mind.
Da, over&out.
- Latina
#137 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Nekoliko zemalja na listi ne spadaju u siromasne, ostale to jesu.illuminated wrote:
UAE siromasni? Katar, Kuwait? Malaysia?
Neozbiljna si.
Prije ove besmislene diskusije s tobom sam rekla da me se ne tice sta taj ili bilo koji drugi covjek radi. Da ponovim - moze imati harem, I don't care.
Ja ne bih zivjela u poligamskoj zajednici. Hvala ti sto mi dozvoljavas slobodu da imam misljenje.
Govorila sam o MORMONIMA koji su u USA poznati po poligamiji. Potkrala mi se tipkaca greska.Nazoves ljude moronima, ispranim mozgovima, ali ih ne ponizavas i ne nipodastavas ...ma daj.
To sto ti bi - u BiH je protuzakonito. Plus bi ih nekoliko morao ubijediti u to. U svakom slucaju sretno.
p.s. Ubuduce za hobi - Net maltretiranje nadji nekog drugog.
- NIN
- NIN
#139 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Hvatas se za potpuno identicnu argumentaciju koju si do jucer kritikovala onda kada nije po tvom na temama o religiji!Latina wrote:
Afghanistan
Algeria
Bahrain
...
Over&out.
@Latinice, Latinice, ...
- Latina
#140 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
NIN wrote:
Ma @Latinica ti najvise voli kritiku, ali samo onu koju bi ona uputila drugima, nikako onu usmjerenu ka njoj samoj. Recimo, kao sto si i sam primjetio na ovoj temi, ona se koristi potpuno identicnim mehanizmima negativiteta, koje bi da kritikuje u svojim toboznjim analizama i kritickim osvrtima (doduse, pokusajima istih), bez imalo osjecaja da je ustvari ona sama zrtva kulturalne predrasude. Kaze da je poliginija (visezenstvo) zazivjelo samo u..., neznajuci da su sve vrste poligamije (i poliginija i poliandrija) mnogo starije od njoj jedino prihvatljive monogamije, koja joj je, kao eto, normalna, dok su joj sva drustva na planeti koja praktikuju vise od dvije osobe u jednoj socio-zajednici koju nazivamo brakom u zabludi ("Je li smatras da je ostatak ljudske populacije u velikoj zabludi ?", by @Latinica, da se razumijemo).
Poligamija u ljudskim drustvima je prije bila zastupljena onoliko koliko i sama monogamija. Mnoge kulture ih i dan danas prakticiraju - nativni zivalj u obje Amerike, drustva Polinezije i Okeanije, drustva Bliskog Istoka, drustva u zemljama Magreba kao i drustva u podsaharskoj Africi, drustva Inuita, oko 4% zivlja na Indisjkom podkontinentu, itd. Takodjer, ne smiju se zaboraviti i osnovni razlozi koji determiniraju razlicite vrste braka, a to su oni ekonomski. Ovo je ujedno i odgovor na pitanje o danasnjoj zastupljenosti monogamije nad poligamijom.
Vidim, preporucio si joj sociologiju kao referencu. Ja bih prije rekao da se mnogo vise informacija nalazi u antropoloskoj literaturi koja se bavi ovim domenima.
Vecina ljudi (narocito oni neinformirani) ne mogu da shvate relativitet kada su u pitanju ljudske kulture, gdje zasigurno spada i lokalno determiniran moral. Na jednom kraju planete je normalno da mladici od 14-15 godina ritualno skacu sa stijene zavezani jedino lijanom za clanke u provaliju da bi bili primljeni u drustvo odraslih, gdje ce ih odredjen procenat stradati. Ja svog sina ni u snu ne bi dao na takvo sto, pa makar ga kasnije zvali pogrdnim imenima ako treba. Na drugom dijelu planete normalno je u odredjenim danima u godini ritualno klati stoku dok se na takav obicaj gleda sa gnusanjem 1.000 km dalje. U nekim dijelovima svijeta je normalno malim curicama oblaciti manje brojeve obuce da bi dok rastu stopala ostala minijaturna, dok vjerujem da je ovaj obicaj @Latinici totalno nenormalan i neprihvatljiv, kao i meni samom. Opet, u drugim dijelovima planete nam djecaci se tokom adolescencije sijeku po cijelom tijelu (rezovi ne veci od par centimetara ali prilicno duboki gdje dolazi i do smrtnih slucajeva) da bi dokazali zrelost i bili primljeni u drustvo odraslih. Vjerujem da niko od nas na forumu ovo ne bi dopustio svom dijetu jel'. Ali, u drustvima gdje su ovi rituali i obicaju normalni bilo bi ih neprihvatljivo ne uraditi.
Kako napisati esej a nista ne reci ?
Ili kako reci da je sve relativno u 1500 rijeci ? Ili kako napisati da je antropoloski razvitak ljudskih zajednica opterecen sujevjerjem i raznoraznim predrasudama ljeta Gospodnjeg ( stavi broj koji ti odgovara ) ?
Ili kako pricati o meni, jer ja ne pricam o tebi ? Ili kako ne reci nista o vlastitom stavu o poligamiji ?
Poslije ove iscrpljujuce ( lol ) diskusije, zakljucak je "I tata bi sine" - samo da smije od zene.
- Latina
#141 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Nije istina ! kad vec saramo, da zasaram i ja...NIN wrote:
Hvatas se za potpuno identicnu argumentaciju koju si do jucer kritikovala onda kada nije po tvom na temama o religiji!
@Latinice, Latinice, ...
USA-vecina vjernici. Zapadna Evropa - mnogo, premnogo vjernika. Jos nesto nije jasno ?
- idealnaM
#142 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Latina wrote:Najbolje je kad nema ni ljubavnica/ni ljubavnika, niti 2-3 zene kod kuce. On i ti - a ako te neko pokusa ubijediti da treba drugacije, pa ti si kriva ako povjerujes.idealnaM wrote:Inače ,danas kad je nemoral toliko raširen moram da upitam...jeli bolje imati dvije,tri žene kod kuće,ili hipten ljubavnica i sekirati se hoće te žena uloviti ?I ovo je sad neka senzacija....jašta je...
Inače ,nemam baš tako loše mišljenje o suprotnom spolu...ta...u svakom kukolju ima žita..
-
medda
#143 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Ako cemo posmatrati ovaj slucaj samo iz perspektive licnog odabira i na osnovi podataka datih u clanku moze se reci da je skroz moralno opravdan i da se nema sta polemisati o tudjim privatnim stvarima i zadirati u tudje odnose.
Medjutim svi mi znamo i naslucujemo da tu ima vise slojeva koji se mogu posmatrati u sirem aspektu socijalno-drustvene pozicije zene.
Situacija se kao prvo ne moze porediti sa vanbracnim izletima pojedinaca jer u startu nisu isti parametri. U ovom slucaju su osobe upucene u situaciju dok u vanbracnim izletima se polazi od toga da je jedan supruznik uskracen za veoma bitnu informaciju a mozda i ljubavnik/ca nije upucen/a u bracno stanje svog partnera. U ovom poredjenju je balans totalno nepravedan i baziran na lazi. Tako da se to poredjenje moze odbaciti.
Bez da se ulazi u diskusiju o realnoj poziciji zene u drustvu, nivo obrazovanja, slobode odabira i socijalnih arsina koji vaze iskljucivo za zene, moze se dokazati da je barem jedna od ove 2 zene "donja" i da je samim tim ova situacija nepravedna.
Jedna je legalno priznata supruga ovog gospodina dok je druga priznata samo na osnovu njegove rijeci. Recimo da se nesto desi ovom covjeku i da dodje do podjele imovine, nisam bas sigurna da bi se njih dvije slagale "kao sestre" i da bi obe dobile jednak dio kolaca.
Medjutim svi mi znamo i naslucujemo da tu ima vise slojeva koji se mogu posmatrati u sirem aspektu socijalno-drustvene pozicije zene.
Situacija se kao prvo ne moze porediti sa vanbracnim izletima pojedinaca jer u startu nisu isti parametri. U ovom slucaju su osobe upucene u situaciju dok u vanbracnim izletima se polazi od toga da je jedan supruznik uskracen za veoma bitnu informaciju a mozda i ljubavnik/ca nije upucen/a u bracno stanje svog partnera. U ovom poredjenju je balans totalno nepravedan i baziran na lazi. Tako da se to poredjenje moze odbaciti.
Bez da se ulazi u diskusiju o realnoj poziciji zene u drustvu, nivo obrazovanja, slobode odabira i socijalnih arsina koji vaze iskljucivo za zene, moze se dokazati da je barem jedna od ove 2 zene "donja" i da je samim tim ova situacija nepravedna.
Jedna je legalno priznata supruga ovog gospodina dok je druga priznata samo na osnovu njegove rijeci. Recimo da se nesto desi ovom covjeku i da dodje do podjele imovine, nisam bas sigurna da bi se njih dvije slagale "kao sestre" i da bi obe dobile jednak dio kolaca.
- terapija
#144 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Recimo da dzuvegija zazeli da ima jos 2-3. Da li bi mu uskratila to serijatsko pravo?idealnaM wrote:..nema mene ko šta ubjedjivati...zna se šeriatski propis glede ovoga...
drugo je to što ja nisam na tom imanskom stupnju da bi džuvegiju,da ga imam ,mogla djeliti sa nekim..
Inače ,nemam baš tako loše mišljenje o suprotnom spolu...ta...u svakom kukolju ima žita..![]()
- Loulou
#145 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Feminizam od prije 100 godina je tzv. prvi val i vezan je za borbu žena za pravo glasa.Latina wrote: Da sam se rodila prije jedno 100+-tinjak godina, vjerovatno bih bila feministica. Ovako sam ( samo ) humanista.
Koliko ljudi uopće zna šta je feminizam? Površno poznavanje (ili nepoznavanje) historije pokreta, uvjeta nastajanja, toka, tendencija...dovodi do promatranja feminizma kroz prizmu (radikalnog feminizma) spaljivanja grudnjaka i butch žena (drugi val, 60-tih godina prošlog stoljeća)...
Biti feminist/ica ne znači mrziti muškarce, nego, između ostalog (u trećem valu), preispitivati društvene konstrukte rodnih uloga.
A tokom 90-tih dođosmo i do post-feminizma...
- NIN
#146 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Malo edukacije nije zgorega:
(...) Some level of polygamy is observed in virtually every society even if covertly. Polygamy is accepted throughout a wide swath of the inhabited globe - the green band in the map. Why does this form of marriage persists around the equator while it has been largely abandoned, or rejected, elsewhere? Fortunately, we have much to learn from other species whose breeding systems vary from monogamy in some environments to polygyny (one male several females) in others.
Why do some male animals get to monopolize several females? There are three basic reasons. First, there may be a scarcity of adult males. Second, some males may have much better genes than others which is particularly important for populations where there is a heavy load of diseases and parasites to which resistance is genetically heritable. Third, females do better by sharing a mate who defends a good territory (with plenty of food and cover) than they would by opting to be the single mate in a bad territory. Do humans choose polygamy for similar reasons?
Why some countries prefer polygamy
My research on 32 countries where polygamy is practiced by at least 5% of married women yielded answers (1). Polygamy increased where there was a scarcity of males in the population. Countries having a heavy infectious disease load had many more polygamous marriages. Women there evidently shopped for highly disease-resistant (i.e., physically attractive) men to father their offspring. They also care more about physical attractiveness and have a higher sex drive (2). Moreover, there were more polygamous wives in countries where men could monopolize wealth whether in terms of money or arable land (analogous to animal territories).
Why the developed world hates polygamy?
(...)
http://www.psychologytoday.com/blog/the ... rs-love-it
------------------
Pozdrav...
(...) Some level of polygamy is observed in virtually every society even if covertly. Polygamy is accepted throughout a wide swath of the inhabited globe - the green band in the map. Why does this form of marriage persists around the equator while it has been largely abandoned, or rejected, elsewhere? Fortunately, we have much to learn from other species whose breeding systems vary from monogamy in some environments to polygyny (one male several females) in others.
Why do some male animals get to monopolize several females? There are three basic reasons. First, there may be a scarcity of adult males. Second, some males may have much better genes than others which is particularly important for populations where there is a heavy load of diseases and parasites to which resistance is genetically heritable. Third, females do better by sharing a mate who defends a good territory (with plenty of food and cover) than they would by opting to be the single mate in a bad territory. Do humans choose polygamy for similar reasons?
Why some countries prefer polygamy
My research on 32 countries where polygamy is practiced by at least 5% of married women yielded answers (1). Polygamy increased where there was a scarcity of males in the population. Countries having a heavy infectious disease load had many more polygamous marriages. Women there evidently shopped for highly disease-resistant (i.e., physically attractive) men to father their offspring. They also care more about physical attractiveness and have a higher sex drive (2). Moreover, there were more polygamous wives in countries where men could monopolize wealth whether in terms of money or arable land (analogous to animal territories).
Why the developed world hates polygamy?
(...)
http://www.psychologytoday.com/blog/the ... rs-love-it
------------------
Pozdrav...
- quayofrepose
#147 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Žene koje pristaju da budu u ovakim bračnim zajednicama uopće se ne rukovode "pravednošću" zakona države u kojoj borave. Njih zanima šerijat i dovoljno im je šerijatsko vjenčanje i prava koja iz njega proističu, pa makar i ne bila u punom kapacitetu. Problem za njih je što država ne priznaje šerijatske brakove i nema šerijatskih sudova. Mnoge države zapadne Evrope ih imaju (samo u oblasti braka, da se razumijemo) i na njima je moguće za one koji to žele da rješavaju ta pitanja i odluke tih sudova su priznate od države. Kod nas se vjerovatno niko neće usuditi da traži (re)osnivanje šerijatskih sudova, jer bi bili optuženi za Bog zna šta...dok u UK, recimo, žene mogu na šerijatskom sudu tražiti svoja prava i problem riješen...medda wrote:Ako cemo posmatrati ovaj slucaj samo iz perspektive licnog odabira i na osnovi podataka datih u clanku moze se reci da je skroz moralno opravdan i da se nema sta polemisati o tudjim privatnim stvarima i zadirati u tudje odnose.
- quayofrepose
#148 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
...i muškarci, of course... 
-
MokeQc
#149 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Nisam stigao svu temu prelistati, ali mi se cini da odobravanje poligamije preovladava.
Ako je to sve tako lijepo, zasto onda to ne legalizujemo !? Po meni je postenije legalizovati nego jednu ozeniti po drzavnom zakonu a drugu po serijatskom.
Ova druga je donja, u slucaju da joj to vise ne odgovara ili da hoce da se razvede.
Cime ona raspolaze pred zakonom ? Pred zakonom ona njemu nije niko i nista. Ako imaju djecu ,sta ce biti s njima, ko ce biti staratelj ?
Ako ih ona povede sa sobom, tek onda postaje zesci socijalni slucaj - promijenila vjeru (navodim ovo kao u smislu odricanja i velike promjene, mozda se zamjerila svojoj familiji, ili slicno...), bila druga zena u poligamskoj avanturi, samohrana majka, nit' udata nit' razvedena, mozda bez zaposlenja i gdje je onda prispjela u ovom 'open minded' drustvu ?! Niko je nece htjeti ni strujom dotaci !
Ili sta biva sa njom po pitanju osiguranja ?Ako se covjeku nesto ne daj Boze desi, kakav je onda njen status ? Sta dobija, sta nasljedjuje, da li nastavlja da ''Remzija dere Jagodu'', da li njih dvije nastavljaju da zive u porodicnoj zajednici ? Da li se u tom slucaju na njih gleda kao lezbijke ?
Ne osudjujem, ali ni ne podrzavam tu situaciju.
Ako je to sve tako lijepo, zasto onda to ne legalizujemo !? Po meni je postenije legalizovati nego jednu ozeniti po drzavnom zakonu a drugu po serijatskom.
Ova druga je donja, u slucaju da joj to vise ne odgovara ili da hoce da se razvede.
Cime ona raspolaze pred zakonom ? Pred zakonom ona njemu nije niko i nista. Ako imaju djecu ,sta ce biti s njima, ko ce biti staratelj ?
Ako ih ona povede sa sobom, tek onda postaje zesci socijalni slucaj - promijenila vjeru (navodim ovo kao u smislu odricanja i velike promjene, mozda se zamjerila svojoj familiji, ili slicno...), bila druga zena u poligamskoj avanturi, samohrana majka, nit' udata nit' razvedena, mozda bez zaposlenja i gdje je onda prispjela u ovom 'open minded' drustvu ?! Niko je nece htjeti ni strujom dotaci !
Ili sta biva sa njom po pitanju osiguranja ?Ako se covjeku nesto ne daj Boze desi, kakav je onda njen status ? Sta dobija, sta nasljedjuje, da li nastavlja da ''Remzija dere Jagodu'', da li njih dvije nastavljaju da zive u porodicnoj zajednici ? Da li se u tom slucaju na njih gleda kao lezbijke ?
Ne osudjujem, ali ni ne podrzavam tu situaciju.
- Latina
#150 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo
Ovo je vjerovatno jedino pitanje u kome bi se Hard Core Atheists i Hard Core Faithful slozili. U svakom slucaju poriva za patroniziranjem ne nedostaje, to je jos jedna zajednicka crta jednih i drugih.NIN wrote:Malo edukacije nije zgorega:![]()
Give me my Kingdom, now !!!