..."Nemoj misliti da je ovo demagogija. Ja imam stan, auto i solidna primanja. Meni više ne treba. Ne zanima me gomilanje kapitala već kvalitet života: više slobodnog vremena, druženje sa prijatelima i porodicom"...
Ovo je jako interesantno i pravo dobro rečeno. Štos je u tome što, vjerovali ili ne, tako isto razmišlja barem 99% zaposlenih kod privatnih firmi (državne su druga priča).
Slobodno vrijeme je jedno od bogatstava (prema onoj: vrijeme je novac) tih radnika. Imaju vremena i za druženje sa prijateljima i porodicom. Pa šta li to nemaju? Novca, novca nemaju gospodo tajkuni. Obraćam se priučenim, primitivnim tajkunima koji u radnicima koji rade za njih vide svoje robove. Gosp. Prolaznika (ako piše istinu) ni u kom slučaju ne bih tu svrstao. Vide u njima svoje robove jer plaćom ne nagrađuju adekvatno njihov rad. Da se razumijemo, ne mora to biti plaća, recimo, od nekih 2000 KM (ma zašto ne bi bila i tolika ali da ne razvodnjavam plaho) ali danas je sve ispod 1000 KM mizerno, gospodo bezobrazni tajkuni. Znam jednog takvog koji mjesečno žvače žvakaćih, gricka sjemenki, jede čokoladica i ostaih džidža u vrijednosti od 2-3 plaće njegovog "roba". I taj rob još mora biti sretan što radi? I mora voljeti gazdinu firmu kao da je njegova te razvijati lijepe, poželjne međuljudske odnose?
..."Sve je u životu ekonomija. Ponuda i potražnja. Ja nudim posao, uslove i za to neku platu a ti ako želiš uzmeš, radiš i šutiš. Ako ne želiš ideš dalje"...
Koliko se sjećam i ovo je tvoj tekst gosp. Prolaznik. Sve stoji što si rekao ali da malo i tebe kritiziram

tj. da samo iznesem svoje mišljenje. Kada bih imao svoju firmu (u šta čisto sumnjam iz raznoraznih razloga) upravo bi mi bio nepoželjan radnik koji "radi i šuti". Zato što samo robot radi i šuti. A insan ima razum, hvala Bogu, i jezik.
..."jarane tebi svaka čast... možda si najbolji u svojoj struci pa se tako možeš ponašati a šta je s nama na čije mjesto čeka 250 nezaposlenih koji bi radili i za manje novce neprijavljeni samo da steknu kako tako iskustvo i redak u CVu"...
Shvatam ovu osobu koja je ovo napisala ali ovo je klasičan primjer kako se obara cijena rada. Na žalost je ovo naša, BH svakodnevnica. Takvu situaciju bahato, bezobzirno, obilato iskorištavaju primitivni novopečeni tajkuni većina kojih, usput, nije u stanju sastaviti 3 proširene rečenice bez gramatičke greške.
..."treba zapamtiti - ako ti neces raditi najbolje sto mozes - ima ko hoce. sigurno"...
A ovo je ideologija koja podržava obaranje cijene rada.
Ma ja jedva čekam da dođe vrijeme u BiH (a doći će ako Bog da) kada će svi priučeni, primitivni tajkuni moliti nekoga da radi za njih za plaću od 4000 KM i da bježi raja od njih...
..."Mazohizam je, izgleda, prilicno rasirena pojava medju Bosancima"...
Hm, ima i toga. Ali moraš shvatiti i čovjeka koji ima porodicu i koji pristane danas da radi za 500 KM mjesečno, teška srca, ali pristane da mu djeca nisu gladna. Sada s ovim možda dovodim sebe u kontradiktornost jer, kao, shvatam nekoga ko radi za tako malu plaću iako taj isti obara cijenu rada u BiH. I to je taj naš "bosanski lonac". Kako se boriti protiv obaranja cijene rada? Ipak bih zamolio nekoga stručnijeg da to objasni.
..."Ne podrzavam lijencine, ali nisam ni misljenja "budi sretan jer imas posao"...
Apsolutno se slažem. Stav "budi sretan jer imas posao" upravo obara cijenu rada.
..."Hebo posao ako ti do njega trebaju dva sata i jos toliko nazad, kako to da postigne npr. zena sa djecom?"...
Tako je. Međutim kada neko iz nužde prihvati i takav posao kako onda od te osobe još očekivati da voli gazdinu firmu i da razvija pozitivne međuljudske odnose?