oldplague wrote:
Ama jeste bila tema o ovome i opet ti kažem: to nije istina! Ako ne vjeruješ, provjeri postoje li negdje statistike o tome koliko Bošnjaka ima pasoše drugih država i shvatit ćeš. Ovdje se ocjene isisavaju iz malog prsta, lupa se paušalno samo zato što to dobro zvuči. Zar ne bi bilo sjajno kad bi to stvarno bila istina? Kad ne bi bilo "statističkih grešaka" kao što sam ja? E pa žalim slučaj. Mnooooogo Bošnjaka ima tuđe pasoše i oni zasigurno neće stajati u redu za vizu. I tačka. Sve ostalo je natezanje priče kako odgovara mamlazima na vlasti i mamlazima koji za njih glasaju.
Tvoj jedini argument jeste da je, možda, Bošnjacima teže doći do stranog pasoša (pritom vjerovatno misliš samo na putovnicu) nego drugim narodima u BiH. Dakle, ne razlikuju se od drugih po tome što ne žele tuđe pasoše, već eventualno po tome što ih teže dobijaju. Mislim da bi trebao svratiti u Krajinu pa vidjeti koliko Bošnjaka posjeduje putovnicu. Među sarajevskim Bošnjacima putovnica je odavno megahit i ja znam gomilu ljudi koji je posjeduju, a nisu Hrvati i još kritikuju Hrvate zato što imaju putovnice. Apsurd neviđeni. Da ne govorim o sandžačkim Bošnjacioma koji u pravilu imaju dvojno državljanstvo, a neki nikada i nisu uzeli bosansko.
Kad shvatite da ovakva vizna politika nije usmjerena protiv Bošnjaka, već protiv BiH kao države, onda ćemo razgovarati.
jel mi pričamo različitim jezicima, ja ovdje uopšte ne tvrdim da su Bošnjaci po defaultu veći patrioti od Srba i Hrvata....i naravno da bi većina Bošnjaka da može uzela i pasoš druge zemlje koji bi im omogućavao da putuju bez viza, al činjenica je da oni to ne mogu.Shvataš, ne mogu..........oni što mogu su ipak manjina, i u tom kontekstu odluka EU je diskrimintaorska uglavnom prema Bošnjacima.
O krivici vlasti se naravno može pričati,al opet kad ispričaš sve priče, ostaje da oni koji su najviše blokirali uspješnu implementaciju zakona, od 1 januara će moći putovati bez viza: Odnosno imat će mogućnost da konzumiraju to pravo.
I naravno da se slažem da je ova odluka usmjerena prije svega protiv države BiH a ne protiv Bošnjaka, ako ništa onda zbog toga što su ovom odlukom nagrađeni rušitelji Bosne i Hercegovine