Slaveni

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ilirski vitez

#126 Re: Slaveni

Post by Ilirski vitez »

Jazz_Junkie wrote:
Ilirski vitez wrote:"nase Srbe"?
to ne postoji
Daj ba, smiri malo bubice.
smiri ti svoje srboljublje...
nije zdravo
cinjenica je da ne postoje nasi srbi, postoje srbi samo u srbiji. "srbi" koji zive u Bosni su pola Vlasi a pola pravoslavni Bosnjaci.
zonbirile wrote:
Rz88 wrote:Mi nismo Slaveni i to je dokazano DNK analizom koje se vrši u Švicarskoj.
---------------------------
koji "mi"
Mi Bosnjaci/Bosanci
Jazz_Junkie

#127 Re: Slaveni

Post by Jazz_Junkie »

Ilirski vitez wrote:
Jazz_Junkie wrote:
to ne postoji
nije zdravo
cinjenica je da ne postoje nasi srbi, postoje srbi samo u srbiji. "srbi" koji zive u Bosni su pola Vlasi a pola pravoslavni Bosnjaci.
Ja ljude zovem onako kako se sami nazivaju. Djaba ti tvoja prica o Vlasima i pravoslavnim Bosnjacima, jer do sada nisam upoznao nijednog Vlaha ili pravoslavnog Bosnjaka iz BiH, ali jesam Bosanca. Sto kazes na muslimanske Srbe u Sandzaku?
Rz88

#128 Re: Slaveni

Post by Rz88 »

zonbirile wrote:
Rz88 wrote:Mi nismo Slaveni i to je dokazano DNK analizom koje se vrši u Švicarskoj.
---------------------------
koji "mi"

Bošnjak, bosanac, hercegovac 8-)
Bosanac sa dna kace

#129 Re: Slaveni

Post by Bosanac sa dna kace »

ja, i , shta onda? hocemo to sad na silu nekako propricat taj neki ilirski jezik za kojeg niko ne zna kako je izgledo? :?
Bosanac sa dna kace

#130 Re: Slaveni

Ilirski vitez wrote:
Jazz_Junkie wrote:
to ne postoji
nije zdravo
a zamisli kad Srbi Bosnjacima kazu da su Turci, Balije, islamizirani Srbi, Agarjani itd....jelde krivo ti bude_
Ilirski vitez

#131 Re: Slaveni

Post by Ilirski vitez »

Zar da prihvatim vjestacku konstrukciju Ilije Garasanina,Vase Pelagica i Teofila Petranovica koji od pravoslavnih Bosnjaka i Vlaha napravise Srbe? ja to ne mogu, vi mozda mozete posto ste liseni bilo kakvog vida nacionalne svijesti ali ja ne mogu.

evo: 6. Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. Na čelu ovih stoje franjevački fratri.

To je napisao Ilija Garasanin sredinom 19.vijeka a da se danas pise slican program u tekstu bi se pojavili neki "bosanski srbi" i "bosanski hrvati". :lol: :run:

sto se tice Bosanskog jezika ja ga volim kao oko u glavi ali samo zbog toga sto on spada medju slavenske jezike ne znaci da su Bosnjaci Slaveni. Nama treba osjecaj nacionalnog dostojanstva koji nam nece dozvoliti da nas pojedini slaboumnici vode u propast svrstavajuci nas u samo jednu kategoriju koja od svih ostalih ima najmanji kredibilitet. Mislim naravno na Slavene i ostale genetske grupe zastupljene u Bosnjanima.

Sandzak je bio u sastavu banovine Bosne, kraljevine Bosne, ejaleta Bosne da bi na koncu bio otkinut od nje. pored toga, ja stvarno ne znam ko moze biti toliko bez mozga da Bosnjake sandzaka uporedjuje sa tzv. bosanskim srbima koji se tako nazivaju tek od polovine 19.vijeka. ;-)
Rz88

#132 Re: Slaveni

Post by Rz88 »

Bosanac sa dna kace wrote:
ja, i , shta onda? hocemo to sad na silu nekako propricat taj neki ilirski jezik za kojeg niko ne zna kako je izgledo? :?

Nemoj se petljati sa stvarima o kojim nemaš pojma 8-)
delightful

#133 Re: Slaveni

Post by delightful »

Rz88, druga opomena zbog nekulture dijaloga.
Blaka

#134 Re: Slaveni

Post by Blaka »

Da se vratim temi ne obazirući se na komentare "neukih".

Jedna od teorija o Slavenima kao indo-evropskom narodu polazi od toga da su se zadržali i na području sjeverne Afrike, a dokaze nalaze u brojnim geografskim nazivima slavenskog porijekla koji se tamo nalaze. Tako se u Maroku nalazi grad Zagora, što na slavenskom znači "iza brda", gdje se taj grad i nalazi. Južno od Tripolija se nalazi vrh Garian (717) metara, od slavenske riječi gorjane-na višoj poziciji. U velikoj pustinji puno imena koje počinju slovom bir (bir tarsin, bir jar), na slavenskom vir (b>v) znaći sunce. Oaza između Libije i Egipta ima naziv "siwa", isto značenje za slavenski živa, odnosno izvor pitke vode. Kod sueckog kanala nalazimo naziv Gharib (1751), na slavenskom hrib označava srednje visoke planine.Ime tabor u Palestini, slavenska riječ koja označava tvrđavu na višem mjestu, na mnogim mjestima za uzvišenja gara, slovenski gora i tako dalje.

Pošto nema dokaza da su Slaveni naseljavali sjevernu Afriku, jedino ponuđeno objašnjenje je da su neki Slaveni preko tog područja prošli i stigli u Evropu, pretpostavlja se oko 4000 godina p.n.e.
Bosanac sa dna kace

#135 Re: Slaveni

Blaka wrote:Da se vratim temi ne obazirući se na komentare "neukih".

Jedna od teorija o Slavenima kao indo-evropskom narodu polazi od toga da su se zadržali i na području sjeverne Afrike, a dokaze nalaze u brojnim geografskim nazivima slavenskog porijekla koji se tamo nalaze. Tako se u Maroku nalazi grad Zagora, što na slavenskom znači "iza brda", gdje se taj grad i nalazi. Južno od Tripolija se nalazi vrh Garian (717) metara, od slavenske riječi gorjane-na višoj poziciji. U velikoj pustinji puno imena koje počinju slovom bir (bir tarsin, bir jar), na slavenskom vir (b>v) znaći sunce. Oaza između Libije i Egipta ima naziv "siwa", isto značenje za slavenski živa, odnosno izvor pitke vode. Kod sueckog kanala nalazimo naziv Gharib (1751), na slavenskom hrib označava srednje visoke planine.Ime tabor u Palestini, slavenska riječ koja označava tvrđavu na višem mjestu, na mnogim mjestima za uzvišenja gara, slovenski gora i tako dalje.

Pošto nema dokaza da su Slaveni naseljavali sjevernu Afriku, jedino ponuđeno objašnjenje je da su neki Slaveni preko tog područja prošli i stigli u Evropu, pretpostavlja se oko 4000 godina p.n.e.
:run: :run: :run: :run: :run: :run: :run: :run: :run:
biva ''komentari neukih''
:-? :-? :-? :-? :-?
Bosanac sa dna kace

#136 Re: Slaveni

Rz88 wrote:

Nemoj se petljati sa stvarima o kojim nemaš pojma 8-)
pa de nam gukni koju na tomt vom ilirskom
Blaka

#137 Re: Slaveni

Post by Blaka »

:-? :-? :-? :-? :-?[/quote]

Ne znam šta ti znače ti glupi smajliji :?

Tekst je od Joška Šavlija u knjizi "Imena v Afriki" kojua je izdata 2000 godine
Bosanac sa dna kace

#138 Re: Slaveni

Blaka wrote:
:-? :-? :-? :-? :-?
Ne znam šta ti znače ti glupi smajliji :?

Tekst je od Joška Šavlija u knjizi "Imena v Afriki" kojua je izdata 2000 godine[/quote]
pametnom je i malo dosta....pitam se ko je taj josko
ovo mi lici na onu srbi u indiji, srbi u africi, srbi u mongoliji, srbi ovi srbi oni...i isus je srbin i Bog je srbin, covjece govoris ljudima da su neuki, a ovdje postirar kojekakve bajke
Blaka

#139 Re: Slaveni

Post by Blaka »

Samo skrećete sa teme na Srbe, ja ih nigdje ne pominjem, ne znam šta ste toliko opterećeni njima! Eto, ti kao učen, ponudi validan odgovor u vezi slavenskih naziva, ja sam napisao da je to samo jedna od teorija o porijeklu Slavena.
Bosanac sa dna kace

#140 Re: Slaveni

Blaka wrote:Samo skrećete sa teme na Srbe, ja ih nigdje ne pominjem, ne znam šta ste toliko opterećeni njima! Eto, ti kao učen, ponudi validan odgovor u vezi slavenskih naziva, ja sam napisao da je to samo jedna od teorija o porijeklu Slavena.
jah, proci Afriku, Bliski Istok, Kavkaz i da niko ne zabiljezi, stvarno mislim....a sto se tice tih naziva u Sjevernoj Africi, bez Slavena tudam je protutnjalo na stotine plemena i naroda.....odkud mi znamo da Siwa na nekom izumrlom berberskom jeziku ne znaci pustinja?
Blaka

#141 Re: Slaveni

Post by Blaka »

Blaka wrote:Samo skrećete sa teme na Srbe, ja ih nigdje ne pominjem, ne znam šta ste toliko opterećeni njima! Eto, ti kao učen, ponudi validan odgovor u vezi slavenskih naziva, ja sam napisao da je to samo jedna od teorija o porijeklu Slavena.
jah, proci Afriku, Bliski Istok, Kavkaz i da niko ne zabiljezi, stvarno mislim....a sto se tice tih naziva u Sjevernoj Africi, bez Slavena tudam je protutnjalo na stotine plemena i naroda.....odkud mi znamo da Siwa na nekom izumrlom berberskom jeziku ne znaci pustinja?
Siwa je naziv za oazu, kažem radi se o teorijama, može da ih tumači kako ko hoće, ali imaju naučni podlogu.

Jebiga, morali su nekuda proći, nisu imali avione da lete :mrgreen:
Bosanac sa dna kace

#142 Re: Slaveni

Blaka wrote:
Siwa je naziv za oazu, kažem radi se o teorijama, može da ih tumači kako ko hoće, ali imaju naučni podlogu.

Jebiga, morali su nekuda proći, nisu imali avione da lete :mrgreen:
pa ja, al ne kontam sto bas iz Afriku maksuzije da dodju i to u vecem broju?
a koja je to naucna podloga za jednu ovakvu teoriju? :? mozes malo opsirnije, jesam to nesto propustio?
da znam shta i dje je Siwa
zonbirile

#143 Re: Slaveni

Post by zonbirile »

ja šege na 10000 stranica i desetine teme,uvijek ista crvena nit.MI Bošnjaci nismo Slaveni.Mene radi možete biti i Finci,ali brate @bsdk,@r88 recite mi ko ste.
Shoshana

#144 Re: Slaveni

Post by Shoshana »

zonbirile wrote:ja šege na 10000 stranica i desetine teme,uvijek ista crvena nit.MI Bošnjaci nismo Slaveni.Mene radi možete biti i Finci,ali brate @bsdk,@r88 recite mi ko ste.
Pa - valjda su Bosnjaci, kao sto i sam kazes :?
zonbirile

#145 Re: Slaveni

Post by zonbirile »

Shoshana wrote:
zonbirile wrote:ja šege na 10000 stranica i desetine teme,uvijek ista crvena nit.MI Bošnjaci nismo Slaveni.Mene radi možete biti i Finci,ali brate @bsdk,@r88 recite mi ko ste.
-------------------------------------------
pa-valjda istorija nije počela sa prvim pominjanjem Bošnjaka.Interesantna je ta želja da se ne bude ono što su drugi ovde.Hajde može i to,ali to je želja koja se diže na nivo istine.U bilo čijoj literaturi starih naroda do 7 vijeka ne spominju se Bošnjaci.
amoureux24

#146 Re: Slaveni

Post by amoureux24 »

...
Last edited by amoureux24 on 10/09/2009 20:28, edited 1 time in total.
Shoshana

#147 Re: Slaveni

Post by Shoshana »

zonbirile wrote:
Shoshana wrote:
-------------------------------------------
pa-valjda istorija nije počela sa prvim pominjanjem Bošnjaka.Interesantna je ta želja da se ne bude ono što su drugi ovde.Hajde može i to,ali to je želja koja se diže na nivo istine.U bilo čijoj literaturi starih naroda do 7 vijeka ne spominju se Bošnjaci.
Zonbirile, raspredati o tome sta je bio 'narod' prije budjenja nacionalne svijesti je bespredmetno. Narod u danasnjem smislu rijeci, nema nista sa ondasnjim narodima. Najlakse je shvatiti sustinu 'nastajanja naroda' gledajuci 'germane'.... Germani je egzonim koji se prvi puta pojavljuje u istoriji kada rimljani tako referisu na plemena na sjeveru. Valjda je sasvim jasno da izraz 'germani' (kao i nasa germa) potice od izraza 'germanus' - da slobodno prevedemo kao 'narastaj'... Mada se pojavljuju neki pokusaji da se izrazu da neko 'originalnije' znacenje, meni je neupitno da je mnogo vjerovatnije da su rimljani govorili latinski i, 'nako dobrodusno ta silna plemena nazivali jednostavno 'urodjenicima' - nego ikakvo drugo 'nabadanje' rijeci (sto je posebna tema)...

Eh, sad, sta je tu zanimljivo je da - sva ta silna plemena na svoje postojanje, kao jedne homogene cjeline - ne referisu apsolutno nikako. Sve do, jedno 100 godina nakon sto rimljani na njih referisu kao na germane. Oni sebe zovu, jednostavno - ljudi. Izraz 'german' i identifikacija populacije (ja odbijam govoriti o narodu u ovom kontekstu) sa izrazom germani je neupitno nastao nakon susreta sa rimljanima. Veoma lako provjerljivo. Eto kako su nastali Germani... Eh, sad neko dodje i kojih 1200 godina kasnije prica o nekom istorijskom narodu Germani, koji su (kao indoevropljani!) izasli odnekud iza Kavkaza i asimilirali narod koji je tu postojao prije njih.... Smijesno, zar ne?

P.S. Cinjenica da se narod Bosnjaci spominje 'tek' u sedmom vijeku za danasnju nacionalnu identifikaciju bilo koga znaci ..... sta? Bez obzira na to da li je neko dosao odnekud ili je primio nesto tudje - cinjenica ostaje da narod Bosnjaci - potjece iz sedmog vijeka. Kako se onaj prije njega zvao (ako se ikako zvao) tu ne mijenja apsolutno nista.
zonbirile

#148 Re: Slaveni

Post by zonbirile »

@shoshona
-----------------------------------
zaboravio sam da ste majstori tame i sjenki kada treba eskivirati odgovor.Pusti šupljaka znamo na šta mislimo,nije ni narod ni nacija,eto korigujem se živalj na ovim prostorima ,među kojima i današnji Bošnjaci ko su?.Eto znate za Srbe,Hrvate,pravoslavce,katolike,a ko su Bošnjaci.
Shoshana

#149 Re: Slaveni

Post by Shoshana »

zonbirile wrote:@shoshona
zaboravio sam da ste majstori tame i sjenki kada treba eskivirati odgovor.Pusti šupljaka znamo na šta mislimo,nije ni narod ni nacija,eto korigujem se živalj na ovim prostorima ,među kojima i današnji Bošnjaci ko su?.Eto znate za Srbe,Hrvate,pravoslavce,katolike,a ko su Bošnjaci.
Nema potrebe ljutiti se, niti od istorije praviti bauka. Niti politiku. Meni je apsolutno nebitno ko ce se poistovjecivati sa kime, a ko nece... Ali od politickih zavrzlama do istorijskih cinjenica je ipak daleko. Teorija da su Slaveni postojali kao jedan narod, kao jedna homogena grupa, koja se razisla po svijetu odnekud od iza Kavkaza nije nikada bila dokazana, niti potvrdjena. Nasuprot, moderna arheologija tvrdi da dosada nije pronadjen nijedan dokaz u korist teze o masovnom seljakanju naroda. S obzirom na kolicinu svjetine koja se trebala iseliti - dokaza bi, ipak, trebalo biti, zar ne?

Meni nije jasno sta tebi nije jasno... Kazes, ne pocinje istorija od Bosanaca... Pa, eto, sve i da si ti u pravu - ne pocinje, valjda, pobogu, istorija ni od Slavena, zar ne? De ti lijepo formulisi svoje pitane, pa cu ja lijepo na isto i odgovoriti.
zonbirile

#150 Re: Slaveni

Post by zonbirile »

Shoshana wrote:
zonbirile wrote:@shoshona
Nema potrebe ljutiti se, niti od istorije praviti bauka. Niti politiku. Meni je apsolutno nebitno ko ce se poistovjecivati sa kime, a ko nece... Ali od politickih zavrzlama do istorijskih cinjenica je ipak daleko. Teorija da su Slaveni postojali kao jedan narod, kao jedna homogena grupa, koja se razisla po svijetu odnekud od iza Kavkaza nije nikada bila dokazana, niti potvrdjena. Nasuprot, moderna arheologija tvrdi da dosada nije pronadjen nijedan dokaz u korist teze o masovnom seljakanju naroda. S obzirom na kolicinu svjetine koja se trebala iseliti - dokaza bi, ipak, trebalo biti, zar ne?

Meni nije jasno sta tebi nije jasno... Kazes, ne pocinje istorija od Bosanaca... Pa, eto, sve i da si ti u pravu - ne pocinje, valjda, pobogu, istorija ni od Slavena, zar ne? De ti lijepo formulisi svoje pitane, pa cu ja lijepo na isto i odgovoriti.
-----------------------------------------------------------
majstore fino je pitanje formulisano,jer na 1000 stranica i desetine tema se "zna " što Bošnjaci nisu,a što jesu.Postoje pisani tragovii artifikati romanske Bosne,Bosne pod Rimljanima,kaži ljudima ko se spominje.Uostalom ko su Bošnjaci,od koga vode porijeklo.
Post Reply