Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post Reply
yugi

#126 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by yugi »

Opanci i građanski rat :oops: Svašta :oops:
lesinar_banjaluka

#127 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by lesinar_banjaluka »

e moj prijatelju...nemam pojma zasto te ja podsecam na RUSKU RETORIKU ? aj da se malo i nasmijem...

kazem ti...kao i ostalima..ako imas dokaza,da je srbija pocinila agresiju,eno ti medjunarodnog suda..tuzi SRBIJU..ja iskreno verujem da ces dobiti presudu,jer ce ogromen pare doci u BIH na ime ratne ostete...a posto ja zivim u BIH a ne u sRBIJI..bolje da su pare ovde nego tamo..

ne kazem Ja samo da je bio gradjanski rat..vec ces to cuti kod vecine zapadnih politicara,a i obicnih ljudi !
@moke

samo na pitanje 2. da se nadovezem...upravo premo tome TEzI RS..prema takvom entitetu...meni samo nije jasno kako VI TO NE VIDITE!!! ijos nazivate naucnom fantastikom...evo ti neki dan primer,igramo fudbal na skolsko igralistu,u centru banja luke,i decko igra sa nama u dresu IBISEVICA,jel mu ko rekao ista? NIJE..da je to uradio pre 10 godina..verovatno bi ga istukli...zar to nije napredak?da ne spominjem o povratku koji je napravlajen u regiji banja luka...sto nije cudno ,ljudi se vracaju tamo gde ima para...sta ce se vracati u neko selo,kad tamo nema ssta raditi !

i jos kad smo kod dresa ,istukli ga..i slicno..pre par meseci,citam na forumu,BH,kao...koje su srbi picke..ja neki dan obuka dres BH reprezentacije, i niko me nije napao u bijeljini...kao kakvi levati !!!! ako trebam dalje pisati..ebi ga!

*forum je DNEVNI AVAZ!!!
essex

#128 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

MuaDib wrote: Prvo pročitaj ono što sam napisao za dotićnu osobu, a nemoj izvlačiti iz konteksta. Jer je osnova svakog nacionalizma glorifikacija neprijatelja, u svrhu opravdanja vlastitiog nacionalizma...
ovo ti moram bre priznati da znas, pa vi nekih 100-njak godina poslije odlaska turske sa balkana jo uvijek ratujete protiv turaka i dahija (eto, uzmi mladicevu izjavu za srnu u srebrenici, nemoras meni povjerovati)...jel'to u svrhu opravdanja velikosrpskih nebuloza, tj nacionalizma?
MuaDib wrote: ...u ovom slučaju bošnjačkog.
jel' ovo cosiceva teza o zamijeni i laganju?
MuaDib wrote: A to je postavka koja se provlaći od II Bošnjačkog sabora, kroz našu politiku. Bosna je imala kao i svaka zemlja neprijatelja, ali više neprijatelja ima u sebi, nego oko sebe.
istina, ali samo donekle...bosna pored istog broja neprijatelja sto ima oko sebe a koje nosi u sebi isto toliki broj ima i onih koji izdajom pomazu sve te vanjske neprijatelje pa bih se iz tog razloga slozio ovdje sa tobom, prvi put od kada smo na ovom forumu....
MuaDib wrote: A ta neprijateljstva uvijek potiču od ljudi, kao navedena osoba.
aha, ovo je kao da sam ja neprjatelj svoje drzave a ti je kao branis...ma nema, dobrica u dzepnom izdanju, samo se kopira i kopira...
MuaDib wrote: A to je negiranje drugog i drugačijeg, kao i ismijavanje drugog i drugačijeg.
bosanska osobnost se i zasniva na razlicitosti a to se lako moze dokazati od postanka banovine pa do danasnjih dana...zasto srbija kao sinonim razlicitosti danas je 90% u rukama srba? gdje nestade ta razlicitost? evo, ja cu ti reci, eno ih u turskoj, neki su u bosni a veliki broj i danas ubires kada uberes sljivu, breskvu , cugnes malo navipova vina i rakije...sve je to srpski suzivot u srbiji...
MuaDib wrote: Moja teza nije ni malo smiješna, a odlika je nerealnog i romantičarskog pristupa historiji. Pa sjeti se samo ustaške politike da su Hrvati Goti, kao i hrvatsko cvijeće Muslimani. E sada pošto je taj fašističi režim osuđen, prelazi se na novu ideologiju mitološkog ilirstva. A i pokaži mi gdje sam ja to negirao i značaj Ilira u Bosni. Što se tiće stećaka, moram reagovati jer svi istraživaći stećaka po Bosni, svi redom nisu pronašli ni jedan natpis koji spominje bogumile niti bilo kakav sličan akronim, ali su na velikom broju stećaka našli nazive dobri krstajnin, dobri Bošnjanin. E toliko o vašem poznavanju vlastite kulturne baštine. A ako su bogumili bili malobrojna sekta, pa ko je onda živio u Bosni, valjda pravoslavci i katolici, ili možda Srbi i Hrvati. :-) :-) Ne mogu vjerovati koliko kontradiktornosti ima u vašim postovima. Ja ne letim visoko, ali ima daleko veću svijest od mnogih. I za razliku od vas bio sam i na Palama, i na Romaniji. I normalni ljudi žive gore... Samo što vi nikada nećete razgraničiti politiku od naroda, jer se narod u ratu ništa ne pita.
procitat ces moj prethodni post namjenjen tebi i sve ti ovo objasnjava...
lesinar_banjaluka

#129 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

eto..ti dodika znas iz medija..i to federalnih...

ja ti kazem,iz prve ruke...dodik jeste naciolista(ne stidi se sto je srbin,kao ni ja,kao ni vecina srba iz RS) ...
da njega poredis sa hitlerom..pa stvarno...gde ce ti dusa :)

mali nije,primitivan (ili kako mi kazemo " malo SELJI " ) ...to da,ali iz dana u dan popravalja svoje izrazavanje ...da voli pare,VOLI..al da je sovinista,ili da ima BILO STA PROTIV BOSNJAKA ILI HRVATA..e to ne mozes nikako reci!!! takvog su ga napavili mediji !!!

jer pazi,aj realno..sta ti ocekujes od premiera,i predsednika najjace partije iz RS..da ukine RS (da bi tebi bio dobar)..dodik ce ti sve uraditi,pomoci,samo ne diraj RS !!!prestani osporavati RS..doci ce ti prvi na utakmicu reprezentacije sa salom BIH ,al nikad nece navijati protvi srbije..ebi ga!! to ako ocekujes od njega,,ili od mene...ebi ga..onda stvarno nema buducnosti za ovu drzavu !!

** jos jedan napomena,kad kazem jeste nacionalista,to nije nista lose...jer se kod nas obicno menjaju pojmovi...nacionalista i sovinista! da ne bi bilo neke zabune...dodik nije sovinista!
klixober

#130 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by klixober »

lesinar_banjaluka wrote:eto..ti dodika znas iz medija..i to federalnih...

ja ti kazem,iz prve ruke...dodik jeste naciolista(ne stidi se sto je srbin,kao ni ja,kao ni vecina srba iz RS) ...
da njega poredis sa hitlerom..pa stvarno...gde ce ti dusa :)

mali nije,primitivan (ili kako mi kazemo " malo SELJI " ) ...to da,ali iz dana u dan popravalja svoje izrazavanje ...da voli pare,VOLI..al da je sovinista,ili da ima BILO STA PROTIV BOSNJAKA ILI HRVATA..e to ne mozes nikako reci!!! takvog su ga napavili mediji !!!

jer pazi,aj realno..sta ti ocekujes od premiera,i predsednika najjace partije iz RS..da ukine RS (da bi tebi bio dobar)..dodik ce ti sve uraditi,pomoci,samo ne diraj RS !!!prestani osporavati RS..doci ce ti prvi na utakmicu reprezentacije sa salom BIH ,al nikad nece navijati protvi srbije..ebi ga!! to ako ocekujes od njega,,ili od mene...ebi ga..onda stvarno nema buducnosti za ovu drzavu !!
Mali je u smislu "lokalni"...sovinista...i da-fasista.Vuces me za jezik da crtam sta je sovinisticko i fasisticko u njegovim stavovima.
Sarajevo Teheran - animozitet prema islamskoj civilizaciji,znaci da je za njega Teheran nesto lose,jer je time pokusao uvrijediti Sarajevo.Da je iole obrazovaniji,znao bi da je Teheran i Mezopotamija kolijevka civilizacije i da su tamo ljudi zivjeli civiliovani,dok smo mi u BiH se penjali po stablima.
"U moj kabinet ne mogu da ulaze razni pederi" - homofobna izjava koju u Evropi mogu dati samo ultrafasisticki politicari "a ala" Le Pen-a u Francuskoj.
"Meni ne mogu suditi muslimani"...bez obzira sta je mislio,koja pozadina...izrazito fasisticka izjava.
"Gregorianov kum je musliman"...cisti sovinizam i fasizam....ne mogu ni zamisliti sta bi bilo da je npr. Silajdzic rekao da je neciji kum Srbin.Dodik ovim pokazuje opet animozitet i mrznju prema muslimanima.

Prijetnje i psovke da i ne spominjem.
U tom smislu,Dodik je jedan obicni,primitivni nacional-sovinista,kakvi su u normalnim drzavama na margini drustva i politickih zbivanja,a samo u drzavi kao sto je BiH,nacional-sovinista moze obnasati bitnu funkciju kao Dodik.
lesinar_banjaluka

#131 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

ja ti kazem..da dodik NIJE SOVINISTA... mozda NE VOLI PEDERE..al ne volim ih ni ja ...pa se ne smatram fasistom !

to nisam napisao,al dobro si napomenuo...poredjenje sarajeva sa teheranom,moze ici samo u korist sarajeva..jel je teheran...za sve nas..izmislio svet...drugo,kad je to rekao,bio je isfrustriran,jer nije to vise sarajevo,koje je bilo pre rata,i sve su nas ubili oni zeleni trotorari (jos gore,sto gradonacelnica kaze,fali nam zelenila,pa smo ofarbali trotoare)... dodika nikako ne vidim kao osobu koja MRZI muslimane...samo ga iritiraju sa svojim NERALNIM zahtevima...koje traze ! a mislim da ga njavise isfurava,sto ne moze naci ljudi koji su zeljni nesto raditi za ovu drzavu,entitet(naravno,usput i za sebe).... to i mene boli,jer vec godinama nisam cuo neku konstruktivnu ideju iz SARAJEVA !

kad smo kod le pena i pedera..mislim da dodik nije htio vrecati homosexualce..vec jednostavno,u nasem jeziku za supka i debila od coveka,kazes ...pedercina -... a za osobu homosexualnih opredeljenja kazes GAY ...

*ja ti garantujem da u izjavi..meni ne mogu suditi muslimani,nije bilo sovinizma niti fasizma..vec jednostavno..stvar nepoverenjea(ja imam isto takvo nepoverenje)

*slicno sa rafijem....jednostavno...stvar NEPOVERENJA prema bosnjackom uticaju i lobiranju..koje je preizaslo iz konstanih zahteva za ukidanje RS,i oduzimanje autonmije! ( al mu nikako nije trebala ova izjava,jer rafi ne radi za kuma,vec za pare)
klixober

#132 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by klixober »

lesinar_banjaluka wrote:ja ti kazem..da dodik NIJE SOVINISTA... mozda NE VOLI PEDERE..al ne volim ih ni ja ...pa se ne smatram fasistom !

to nisam napisao,al dobro si napomenuo...poredjenje sarajeva sa teheranom,moze ici samo u korist sarajeva..jel je teheran...za sve nas..izmislio svet...drugo,kad je to rekao,bio je isfrustriran,jer nije to vise sarajevo,koje je bilo pre rata,i sve su nas ubili oni zeleni trotorari (jos gore,sto gradonacelnica kaze,fali nam zelenila,pa smo ofarbali trotoare)... dodika nikako ne vidim kao osobu koja MRZI muslimane...samo ga iritiraju sa svojim NERALNIM zahtevima...koje traze ! a mislim da ga njavise isfurava,sto ne moze naci ljudi koji su zeljni nesto raditi za ovu drzavu,entitet(naravno,usput i za sebe).... to i mene boli,jer vec godinama nisam cuo neku konstruktivnu ideju iz SARAJEVA !

kad smo kod le pena i pedera..mislim da dodik nije htio vrecati homosexualce..vec jednostavno,u nasem jeziku za supka i debila od coveka,kazes ...pedercina -... a za osobu homosexualnih opredeljenja kazes GAY ...

*ja ti garantujem da u izjavi..meni ne mogu suditi muslimani,nije bilo sovinizma niti fasizma..vec jednostavno..stvar nepoverenjea(ja imam isto takvo nepoverenje)

*slicno sa rafijem....jednostavno...stvar NEPOVERENJA prema bosnjackom uticaju i lobiranju..koje je preizaslo iz konstanih zahteva za ukidanje RS,i oduzimanje autonmije! ( al mu nikako nije trebala ova izjava,jer rafi ne radi za kuma,vec za pare)
Ma da..gledajuci tako,fasizam i fasisti uopste ne postoje,nego samo nepovjerenje i nepovjerljivi ljudi :D Na taj nacin se svaki fasista moze opravdati..daj uozbilji se :)
lesinar_banjaluka

#133 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

ok ja sam fasista i sovinista..i dodik je...i svi srbi iz rs...

zavrsena rasprava!
MokeQc

#134 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by MokeQc »

lesinar_banjaluka wrote:e moj prijatelju...nemam pojma zasto te ja podsecam na RUSKU RETORIKU ? aj da se malo i nasmijem...

kazem ti...kao i ostalima..ako imas dokaza,da je srbija pocinila agresiju,eno ti medjunarodnog suda..tuzi SRBIJU..ja iskreno verujem da ces dobiti presudu,jer ce ogromen pare doci u BIH na ime ratne ostete...a posto ja zivim u BIH a ne u sRBIJI..bolje da su pare ovde nego tamo..

ne kazem Ja samo da je bio gradjanski rat..vec ces to cuti kod vecine zapadnih politicara,a i obicnih ljudi !
@moke

samo na pitanje 2. da se nadovezem...upravo premo tome TEzI RS..prema takvom entitetu...meni samo nije jasno kako VI TO NE VIDITE!!! ijos nazivate naucnom fantastikom...evo ti neki dan primer,igramo fudbal na skolsko igralistu,u centru banja luke,i decko igra sa nama u dresu IBISEVICA,jel mu ko rekao ista? NIJE..da je to uradio pre 10 godina..verovatno bi ga istukli...zar to nije napredak?da ne spominjem o povratku koji je napravlajen u regiji banja luka...sto nije cudno ,ljudi se vracaju tamo gde ima para...sta ce se vracati u neko selo,kad tamo nema ssta raditi !

i jos kad smo kod dresa ,istukli ga..i slicno..pre par meseci,citam na forumu,BH,kao...koje su srbi picke..ja neki dan obuka dres BH reprezentacije, i niko me nije napao u bijeljini...kao kakvi levati !!!! ako trebam dalje pisati..ebi ga!

*forum je DNEVNI AVAZ!!!
Jao teznje Tito dragi, da nije tragicno, bilo bi smijesno.

TREBALO JE 10 GODINA DA NEKO NE DOBIJE BATINE ZATO STO U SVOJOJ ZEMLJI NOSI DRES SVOJE REPREZENTCIJE.

Pa za koliko godina vi mislite postati kosmopoliti ?!?!
klixober

#135 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by klixober »

lesinar_banjaluka wrote:ok ja sam fasista i sovinista..i dodik je...i svi srbi iz rs...

zavrsena rasprava!
E ako ste ti i Dodik fasisti,molim te nemojte svoj fasizam na cijeli narod projicirati :wink:
lesinar_banjaluka

#136 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

pa ti ne prihvatas cinjenice...da pre par godine,to nije mogao raditi..da sad moze !zar nije napredak?
nek svima bude jasno,da radikalnog menjanja u ovoj drzavi NITI CE BITI,niti je moguce ..tako da...prestanite lupetati,i izigravati jadne napacane zrtve... pocnite raditi i zaradjivati pare,a ne gledati kako cete rupe zakripiti dodatni porezima i akcizama! ( ovo je upuceno bh politicarima)

i za kraj ove raspave..jedna pesma koja itekkao odgovara svima nama...

Kako je lepo biti glup,
stoka ume da nervira,
gutaj sta ti se servira,
kako je lepo biti glup.
Kako je lepo biti glup,
bolje mozak sakrivati,
pa cutati i plivati,
kako je lepo biti glup.
Ne bavi se politikom,
spavaj, radi, cuti, jedi
i ne veruj vise nikom,
lezi, dig se, ustaj, sedi!
Kosa gori ispod slema,
valjamo se po prasini,
niko od nas pojma nema,
da smo davno u masini.
Kako je lepo biti glup,
mani glavu, pasi travu,
glup si, nisi ti u pravu,
kako je lepo biti glup!
Kako je lepo biti glup,
bas te boli sta ti rade,
ko te laze, ko te krade,
kako je lepo biti glup!
sodom

#137 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by sodom »

iako mi se cini da nisi previliki nacionalist i sovinista...ocigledano sam te negde ubo gde boli...

za vrsenje agresije,ja ti kazem da se bezveze lozite i mrzite srbiju...da ti ljudi uopste ne mrze muslimane...gore vam je sa prvim komsijama ,istocnim sarajevom,gde sam prvi put osetio mrznju prema muslimanima ( za razliku od BL,gde stvarno nema takvih stvari)...sve sto mozete dokazati ,obratite se pravnoj sluzbi,tuzite srbiju,ja se iskreno nadam da cete dobiti tuzbu,jer ce nam to svima razviti ekonomiju,ovako nas srbija i hrvatska muzu ko krave...kroz sporazum CEFTA
sto se tice poginule dece,prijatelju,malo potrazi podatke o mrtvim,videces da razlike NISU TOLIKO PREVELIKE ( sto puta nas je vise izginulo u drugom svetskom) -- a pogotovo ne ovo,izginulo dece u sarajevu koliko nije izginulo ljudi u celoj RS (jel ti to stvarno mislis,ili ... )
sto se tice ukupno poginulih u ratu...od toga 60% bosnjaci,30% srbi,10% hrvati... ili ako gledamo i dalje statisticki..svi su podjednako izginuli ,procentualno po broju stanovnika u tom momentu!

ustaske pesme?ne znam na sta ciljas...ja mislim da je zabranjen govor mrznje..ako aludiras na tomsona,ja sam bio na koncertu,on jest bio budala u ratu,al sad peva vise DOMOLJUBNE pesme,nesto kao skoro...direktno ne podstice na mrznju,ali indirektno ozivljava ustastvo... drugi je problem sto su u komunizmu cetnici bili izjednaceni sa ustasama,a zaboravljala se cinjenica,da su cetnici bila jedina PRAVNA I DRZAVNA VOJSA KRALJEVINE SHS(jedino su oni priznavali kralja)... i ustase i partizani su bili paravojne jedinice ! i druga stvar,cetnici su bili saveznici zapadnim silama,za razliku ustasa koji su bili saveznici fasistima..u tome je razlika!(i sto cetinici u svom delovanju su manje vise branili svoje teritorije,gerilski ratovali,za razliku od ustasa,koji su uspostavili svoj rezim,da ne spominjem koncentracione logore..jasenovac) ..inace za one koji ne znaju,glavni grad NDH je bila bas moja BANJA LUKA...
1. Stojim iza onoga što sam rekao.
Broj pobijene djece u sarajevu je veci od broja pobijenih srpskih civila u rsu od 92-95, a tu tezu možeš nekome drugom kako je ovaj broj pobijenih mali, bas me zanima da li bi ti taj broj bio mali da su ti pola familije pobili i poklali?
Srbi ukupno 24.905, od toga 1400-1500 civila
Broj pobijene djece u sarajevu je 1600-2000...

2.Šta je to nacionalističko i šovinističko u mojim postovima?

3.Ako ti ljudi (srbijanci) ne mrze muslimane, što su onda dolazili u bosnu da ih ubijaju? radi zajebancije, ima i ta mjesta...

4.stočno sarajevo će prerasti u crnu rupu, tolika koncentracija negativnog će da uruši trenutnu strukturu materije na tom mjestu.

5.Ti nekome da govoris da je nacionalista, sovinista... pa covjece, pogledaj sta si napisao kao argument koji opravdava pogibiju naroda .."sto se tice ukupno poginulih u ratu...od toga 60% bosnjaci,30% srbi,10% hrvati... ili ako gledamo i dalje statisticki..svi su podjednako izginuli ,procentualno po broju stanovnika u tom momentu!"
Ti dakle omalovazavas neciju smrt, cim kazes da je 60=30=10, ti imas ozbiljan problem sa sobom.

6.Ustaške pjesme su se odnosile na tri prsta,
"jel zabranjeno dici tri prsta?koja je ralzika izmedju dizanja 2 ,3 ili nijednog prsta...na glasanju...vazno je da dignes ruku?zar ne?"
Koje crne kraljevine crni lesinaru, kako su čuvali kraljevinu i bili legalna vosjska kraljevine kada nije bilo kralja?
Bili su ranije, to svakako, ali kasnije su bili fasisti i pomagaci istih, nemoj mi prosipati sada nevinost četnika i "dokaze" kako su muslimani bili u četnicima...
četnici su počinili strasne zlocine po istocnoj bosni, i prema samim civilma srbima u srbiji.
četnici= ustaše= fašisti, kraj price.
poenta je bila, da ako nema veze dizati tri prsta, onda nema veze ni pjevati ustaske pjesme, jer je to isto, posto ces pitati kako je isto, odmah da i to odgovorim, isto je jer nekoga vrijedja.
tebe to vrijedja jer je mozda tvoj neko stradao u jasenovcu, a mene vrijedjaju ta tri prsta jer prestavljaju četnike od kojih je neko moj mozda stradao?
To sto trenutno nemamo zakon koji sankcionise fasizam i govor mrznje, to ne znaci da je fasizam i otvoreno pozivanje na mrznju dobra stvar.

essex, gusle- su na ove prostre donijeli turci :D, istina u malo drugacijem obliku, ne mogu ti tacno reci kako se zove taj perzijski instrument, al sam siguran da se moze brzo naci na netu :)

Nemoj da postaš tekstove pjesama tog nacionalističkog smrada.
kiky

#138 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by kiky »

svi bi mi voljeli da u bih nebude radikalnih promjena ... kao, recimo, što je bilo u hrvatskoj ...
u bih idu ustavne reforme, jedan demokratski proces, i one treba da daju bih punu funkcionalnost ...
možda se to nekom ne sviđa ...
al, reforma mora bit ....
na ovaj ili onaj način ...
potočanka

#139 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by potočanka »

@lešinar
"da pre par godine,to nije mogao raditi..da sad moze !zar nije napredak?"
ne može ni sad pa zato nemoj šuplje priče, probaj ti pa ćeš vidjeti
poz iz BL
essex

#140 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

sodom wrote: essex, gusle- su na ove prostre donijeli turci :D, istina u malo drugacijem obliku, ne mogu ti tacno reci kako se zove taj perzijski instrument, al sam siguran da se moze brzo naci na netu :)
vjerujem a ima i logike jer su arapi iz kontakata sa kinezima se upoznali sa kompasom i zahvaljujuci tome puno prije evropljana doplovili do (mislim) obala juzne amerike i vratili se. mozda je preko perzije dosao u tursku ali treba da vidis ovaj instrument, ima puno veci, vitkiji vrat, rezonantni dio je promjera mozda 15 cm (vjerujem da su samo uzeli bamboo stabljiku tog promjera i odrezali na istu tu duzinu i dobili rezonantni dio instrumenta) i prekriven je kozom isto kao i gusle, samo sa obje strane, ima gudalo i samo jednu zicu i svira po istom principu. toliko je jednostavan po izradi da se lako da zakljuciti da je nastao nekada davno bas zbog jednostavnosti, svojstveno za davna vremena...
da, sada kontam zasto jelek, nije mi ni palo na pamet da podjem tim putem...hehehe...gude o srpskom junastvu na turskom instrumentu, zvuci zavicaja :D ...
MuaDib

#141 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by MuaDib »

essex wrote:
MuaDib wrote: Prvo pročitaj ono što sam napisao za dotićnu osobu, a nemoj izvlačiti iz konteksta. Jer je osnova svakog nacionalizma glorifikacija neprijatelja, u svrhu opravdanja vlastitiog nacionalizma...
ovo ti moram bre priznati da znas, pa vi nekih 100-njak godina poslije odlaska turske sa balkana jo uvijek ratujete protiv turaka i dahija (eto, uzmi mladicevu izjavu za srnu u srebrenici, nemoras meni povjerovati)...jel'to u svrhu opravdanja velikosrpskih nebuloza, tj nacionalizma?
Ja sam po svakom određenju Bosanac, tako da tvoje podmetanje da srbujem je nogdje veze. A dobar Bosanac ne znači prešućivati bošnjački, a napadati srpski i hrvatski nacionalizam.
MuaDib wrote: ...u ovom slučaju bošnjačkog.
jel' ovo cosiceva teza o zamijeni i laganju?
Nije to nikakva zamjena teza, jer ni srpski i ni hrvatski nacionalizam ne bi ovo postigli bez Bošnjačkog. Ja nisam nikakav sljedbenik Dobrice Čosića, za razliku od Alije i njegove kompanije. Ne znam da li si upoznat sa" srpsko-muslimanskom Jaltom" pred sami rat. Tu su se povlačile svakave ideje degradacije Bosne kao države. A ja vjerujmi nisam učestvovao u tim razgovorima, bio sam isuviše mali. Bošnjači nacionalizam postoji itekako je jak, a i ti imaš takva ispoljavanja, iako se boriš za Republiku Bosnu i Hercegovinu.
MuaDib wrote: A to je postavka koja se provlaći od II Bošnjačkog sabora, kroz našu politiku. Bosna je imala kao i svaka zemlja neprijatelja, ali više neprijatelja ima u sebi, nego oko sebe.
istina, ali samo donekle...bosna pored istog broja neprijatelja sto ima oko sebe a koje nosi u sebi isto toliki broj ima i onih koji izdajom pomazu sve te vanjske neprijatelje pa bih se iz tog razloga slozio ovdje sa tobom, prvi put od kada smo na ovom forumu....
Pa ja cijelo vrijeme govorim da je Bosna izdata od tri stranke, koje su prevarom dobile izbore, uz podršku JNA i sela.
SDS je prvi, HDZ druga i SDA treća. Onog trenutka kada je izvršena nacionalna raspodjela resora, poslije izbora raspala se i BiH. A što to nije završilo na Ustavnom sudu odmah, zasluga je izdajnika Bosne svih boja. A nažalost tu politiku slijedi većina bošnjačkog, srpskog i hrvatskog tijela u Bosni i Hercegovini. Nažalost uplitanje susjeda nije zanemarivo i ono je najviše kumovalo ratu.
MuaDib wrote: A ta neprijateljstva uvijek potiču od ljudi, kao navedena osoba.
aha, ovo je kao da sam ja neprjatelj svoje drzave a ti je kao branis...ma nema, dobrica u dzepnom izdanju, samo se kopira i kopira...
Opet je Dobrica argument, pa čovjeku će srce sada biti ko Trebević, BH Republikanac se bori za Veliku Srbiju. Ja branim Bosnu za razliku od mnogih čiji patriotski osječaj joj više odmaže, nego što pomaže. Ne gradi se Bosna pričom koja ide na ruku bilo kakvim nacionalistima. A ti negirajući Srbima i Hrvatima nacionalni identitet, postaješ bošnjački Šešelj, a ja takav pristup ne odobravam. Jer ne može se neko poslije 250 godina indoktrinacije uvjeriti da je nešto drugo, od onoga što mu je bio čukundedo, pradedo, dedo, otac i on sam. Većina ljude je sebe smatrala Bosancima u XIX stoljeću, ali Bosna predugo funkcioniše kao muslimansko (bošnjačko)-srpsko-hrvatska zemlja. I takav tvoj pristup samo jača nacionaliste. Možda ti nisi svjestan toga, ali tako je.
MuaDib wrote: A to je negiranje drugog i drugačijeg, kao i ismijavanje drugog i drugačijeg.
bosanska osobnost se i zasniva na razlicitosti a to se lako moze dokazati od postanka banovine pa do danasnjih dana...zasto srbija kao sinonim razlicitosti danas je 90% u rukama srba? gdje nestade ta razlicitost? evo, ja cu ti reci, eno ih u turskoj, neki su u bosni a veliki broj i danas ubires kada uberes sljivu, breskvu , cugnes malo navipova vina i rakije...sve je to srpski suzivot u srbiji...
Bosansko društvo je uvijek bilo multilateralno i zasnivalo se na različitosti. I kada je god to neko pokušao razdvojiti u Bosni je bilo krvoproliće. Srbija jeste u XIX stoljeću drastično izmjenila etničku sliku Srbije, ali to ima više aspekata, jer Turci nisu bili fini ni prema kome, a najmanje ne prema Srbima. I to treba staviti u kontekst XIX stoljeća. I to nema veze sa Bosnom.
MuaDib wrote: Moja teza nije ni malo smiješna, a odlika je nerealnog i romantičarskog pristupa historiji. Pa sjeti se samo ustaške politike da su Hrvati Goti, kao i hrvatsko cvijeće Muslimani. E sada pošto je taj fašističi režim osuđen, prelazi se na novu ideologiju mitološkog ilirstva. A i pokaži mi gdje sam ja to negirao i značaj Ilira u Bosni. Što se tiće stećaka, moram reagovati jer svi istraživaći stećaka po Bosni, svi redom nisu pronašli ni jedan natpis koji spominje bogumile niti bilo kakav sličan akronim, ali su na velikom broju stećaka našli nazive dobri krstajnin, dobri Bošnjanin. E toliko o vašem poznavanju vlastite kulturne baštine. A ako su bogumili bili malobrojna sekta, pa ko je onda živio u Bosni, valjda pravoslavci i katolici, ili možda Srbi i Hrvati. :-) :-) Ne mogu vjerovati koliko kontradiktornosti ima u vašim postovima. Ja ne letim visoko, ali ima daleko veću svijest od mnogih. I za razliku od vas bio sam i na Palama, i na Romaniji. I normalni ljudi žive gore... Samo što vi nikada nećete razgraničiti politiku od naroda, jer se narod u ratu ništa ne pita.
procitat ces moj prethodni post namjenjen tebi i sve ti ovo objasnjava...
[/quote]

Predhodni post ima isto nelogičnosti, i stavljaš meni usta što nisam rekao, da se razumijemo.
Samo par detalja, nikada ni na kraj pameti mi nije bilo da vrijeđam Bošnjake, već samo želim da Bošnjaci više prigrle Bosanstvo, a odbace idelogiju koju im nameću SDA, SBiH i dijelom SDP. Bošnjak znaći u turskom žargonu, što u našem znači papak, provincijalac, praznoglavac, a to ne mora u tom kontekstu označavati cijeli jedan narod, odnosno bilo kog Bošnjaka.
Ja nisam nikakav učenik velikosrpskog projekta. Ja sam Bosanac, i Bosnu u budućnosti vidim kao decentralizovanu, parlamentarnu i demokratsku republiku. Ali Bosna se ne gradi na način na koji ti pokušavaš. Armija Republike BiH je bila jedini nasljednik antifašističke vojske u BiH, dok nije sramno izdata od Alije i kompanije. I tu dolazimo do Bošnjačkog sabora, čije ja ideje osuđujem. A nažalost ideologija tog sabora i danas vlada Bošnjacima. Mi smo žrtve i na svom dijelu Bosne imamo puno pravo praviti društvo kakvo hoćemo. I naravno dobivati vlasti lajući na RS i Herceg-Bosnu. Poznato mi je da su izbvori 1990 bili puni nepravilnosti i da je SDA sama ukrala SKBiH-SDP oko 300 000 glasova. Ali i pored toga Alija i SDA su pozivali Muslimane/Bošnjake da glasaju za SDS i HDZ, čitaj svoje koljače. Možda si ti svjestan razmejra izdaje Bosne i hercegovine, ali dijelom ne možeš da u potpunosti odbaciš bošnjačku nacionalističku ideologiju. A takvom politikom nećeš doprinjeti rušenju fašističke vlasti u Bosni i Hercegovini. Ovo o posrbljavanju, ili kroatiziranju jeste se desilo, ali je imalo i snažnu podršku muslimanskog klera, koji je prvi odbacio Bošnjaštvo. Vjerovatno su bili svjesni šta znači Bošnjak, ali nisu bili dovoljno svjesni da prigrle Bosanstvo. I to je nažalost Ausrto-Ugarska još produbila, jer Kalajeva ideja se doživljavala kolonijalna, a ne kao ideja nacionalne emancipacije.O socijalnom aspektu agrarne reforme neću ti objašnjavati jer tu su zemlju dobivali i Srbi i Muslimani i Hrvati.Tako da ti navedena teza ne stoji. I za bosanske krstjane ću ti reči da su se isključivo nazivali krstajni. A bogumili su mit srpskih historičara, koji su nastojali dokazati da su bogumili, pravoslavna sekta, pa time i srpska i da su dobri Bošnjani bili etnički Srbi, a Bosna druga srpska država. Ali to opovrgava i kritika Rastka Nemanjić, odnosno Svetog Save, na račun bogumila, koje je javno prokleo.
lesinar_banjaluka

#142 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

@potocanka
skolsko igraliste osnovne skole branko copic...redovno se igra fudbal..bar 2 puta sedmicno..dodji i uveri se !

@sodom

nisi nista rekoa sovinisticki..naprotiv,rekao sam kako te dozivljavam..al imam osecaj da sam te u nekom momentu,nekako ubo..

1) da se sad ne bacamo podacima,mislim da je cifra ubijenih srba oko 30 000,od toga civila,ne mogu tacno reci!
ne verujem da je bilo toliko poginule dece u sarajevu,po tim podacima,u sarajevu je poginulo koliko u celoj RS ?(zbirno i vojska i civili)

bogu hvala,niko mi u familiji nije pogunuo,niti bio ranjen...pa zato i ne mogu nikoga mrziti !

3)mislim da su dosli da pljaackaju..i to je dolazio poslednji olos i sljam(80%) ..isti fazon i sa mudzahedinima

4)za istocni sarajevo,ne znam sta bih ti rekoa..dobri ljudi,al previse mrznje...mozda sto su bili na prvoj liniji

5)igra brojeva,koja mozes zaboraviti...jer si u pravu..tim komentarom sam omalozavao zrtve...izvinjavam se

6) cetnici... http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A7%D0 ... 1%86%D0%B8

tri prsta. ............. http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1% ... 1%82%D0%B0

inace,ja se licno NE VREDJAM NA TOMSONA... ali za razliku od tosmona,istina u njegovim ratnim pesmama,je bilo direktnog poziva na sukobe(nesto slicno kod srba je baja mali knindza)... sad je malo uredio tekstove! te neke ratne pesme bih zabranio,ali ovog danasnjeg tomsona..NE ...isti slucaj sa ostalim autorima!

sto se tice jasenovca,poginuo mi je stric...ubijen u pokusaju bega,dok je preplivavao savu..al zbog toga ne mrzim HRVATE !!!!

@kiky
reforma mora biti ..ali ne DUBOKIH ! kao sto sam rekao,cisto kozmeticke prirode ! i zasto mislis da bi ti ukidanje RS dovelo do poboljsanja stanja u drzvi? ja odgovorno tvrdim da NE BI(samo bi procenta poceli uzimati,raja iz FBIH,i verovatno bi srbi osetli sve vrste diskriminacije,jer su oni AGRESORI)... DUBOKIH REFORMI NE MOZE BITI UZ DEJTONSKI USTAV,bez saglasnosti svakog naroda...tako da RS sama sebi nikad nece odrezati granu na kojoj sedi...
na ovaj ili onaj nacin...ne znam na sta ciljas..ako ti je onaj nacin...RAT...samo napred brate..ratuj koliko god hoces...imas mahanje sa novog zelanda!

** muadib

jos jednom HVALA,za pruzenu nadu i veru u postojanje drzave BIH
Andrej4MRN7H

#143 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Andrej4MRN7H »

Lesinaru nedam ja tebe,ti si nasa buducnost,znam ja da ti nisi mrznjom inficiran,ali jesi jebi ga propagandom ipak.Lesinaru dragi nemoze niko slagati ko srbin :-D
Pusti te cetnike i njihovu ideologiju,pa evo probaju 4 x na balkanu da naprave veliku srbiju i nisu uspjeli,a generacije mladih ljudih posalju u smrt i upropate pet generacija i njihovu buducnost.
Ja tebi vjerujem da si ti cist ko sunce i da zelis samo dobro!
Nemoj ono sa brojkama i statistikama stradalih,vidim ne baratas time bas dobro.
Lesinaru evo ti moj primjer,kakav sam ja covjek;Ja sam ratovao za BiH za tu ideju svi isti pred zakonom ko pred Bogom.Svi se zovemo istim imeniteljom zajednickim(Bosanci).Moj skolski drug pravoslavac otisao je na Pale kad su barikade oko grada postavili Bosanski pravoslavci.Citave 4 g.ratovali smo tako sto je on bio u povoljnijem polozaju(na brdu),ja u dolini u gradu,nakon rata dosao je sa Sokoca meni u Sarajevo moleci me da mu pokusam vratiti stan koji su Sandzaklije uselile.
Naravno nista mu tu nisam pomogao,ali sam ga izvukao iz tog grotla nakon rata u Evropu,stanovao je kod mene Godinu dana.Zamisli eto neprijatelj i ja zajedno nakon tako krvolocnog rata.I danas danile veliki drugovi.
Ja u Banjaluci imam puno prijatelja,nisu radikali,fin i normalan svijet,zato budi i ti.
Ovi momci sto ti pisu oni kao da nisu svjesni da si ti odrastao u jednom takvom okruzenju koje te je indokriniralo i nacinilo da tako vidis stvar glede biH.
Meni sad kad bi neko dao stene sa ulice i staro godinu dana, 7 covjecijih godina,ja bi od njega nacinio civilizovano stene koje bi se ponasalo shodno zahtjevu domacina.A tako ti je i sa mladim ljudima..
pozdrav u B.luku! :bih:
and

#144 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by and »

lesinar_banjaluka
ovako..ova rasprava ne vodi nikuda...mozemo do sutra ovako...imate interesantnih vizija,koje NE MOZETE DOKAZAT..jer da se moze dokazat...srbija bi bila osudjena za agresiju na medjunarodnom sudu ! sve je to rekla kazala,a sud radi samo na dokazima...

ja jesam svestan da je srbija bila itekako upletena u rat...ali samo kazem,da NEMA dokaza(pravnih) da je izvrsila agresiju!!! sve se svodi na rekla kazala,primaju penziju(a niko ne kaze da su svi ti oficiri,bio kadar JNA,a srbija je donela zakon,da svi JNA kadrovi budu placeni-srske nacionalnosti,sve uradjeno po zakonu)
po meni,lakse je pravno dokazati agresiju na vukovar,nego na BIH ! isto tako..mnogo laske ce biti dokazati agresiju hrvatske vojske pred kraj rata...kada je HVO dosao do banja luke ( koje je,pazi sada,bila teritorija medjunarodne priznate dzave BIH ) ... nista od ovoga se nece dokazati,jel znate zasto...zato sto u tim procesima se moze samo doci do glavnih krivaca,i ko je uvek dao zeleno svetlo,za dogadjanje ovde..a to su stranci...

bezveze laprdamo i ja ..a i vi...

@and ...imas par zanimljivih pitanja

uzicki korpus...ako imas dokaza...obrati se pravniku i tuzi drzavu srbiju! moj savet !
za plate sam ti rekao...svi oficiri su bili bivsi JNA oficiri,a donesen je takav zakon..sve regularno!
skorpioni jesu specijalna jedinica...ali pitanje,sta su radili u BIH,da li su dosli po naredbi,ili dobrovoljno(kretanje ljudi nije bilo ograniceno)
za zatvore ti ne bih mogao tacno odgovoriti...
jna nije imala legimitet...zato se i povukla iz BIH ! ali je imala pravo da povuce sa sobom i oruzije(kome je usput ostavljala oruzje,to je drugo pitanje)
ovo za crkve i dzamije..to je jedan izlolovan slucaj,cini mi se kod gospodje FAte...i to ce se sigurno resiti..ako je pre rata bila dzamija,bice i sada...99% imovine je vraceno u RS
ovako,srbiji se sudilo za genocid,a ne za agresiju.
u toj presudi srbija je pomenuta kao neko nko nije ništa uradio da genocid spriječi,a mogao je.po meni u presudi ono šta su stavili srbiji na teret su trebali staviti međunarodnoj zajednici,eu,i un-u,jer oni su ti koji su gledali,a nisu ništa učinili da spriječe genocid,a mogli su.srbija je jedino mogla da genocid ne planira i ne izvrši.
mnoge presude pojedincima u hagu mnogo govore o ratu u bih i ulozi srbije,a kada sva suđenja završe puno toga će se znati.
od tebe pošteno,jer ti ne negiraš zločine i sve što je srbija radila,samo kažeš da će to biti teško dokazati.vidjećemo.
-užički korpus,sve se zna
-ne može srbija donijeti zakon da oficiri primaju plate u jednoj državi,a ratuju u drugoj.a ko ti daje platu znači za njega ratuješ
-škorpioni su regularna jedinica mupa i oni pod punom ratnom spremom mogu doći samo po naredbi i naravno sa zadatkom
-
U Srbiji je postojalo najmanje osam logora za civile i razne zarobljenike kroz koje je prošlo između 8000 i 10.000 ljudi iz Hrvatske i BiH. Logore za hrvatske civile i građane, koji su počeli funkcionirati u listopadu 1991. godine, formirala je JNA na osnovi naredbe organa vojne sigurnosti rekla je N. Kandić.
-jna nije imala legitimitet,i zato se trebala povući skupa sa oružjem i oficirima.a zato što je usput ostavljala oružje i još puno toga pokušala raditi su se i desili napadi na jna
-nije to jedan izolovan slučaj,a stvari će se normalno vratiti na svoje.
još jedno pitanje?da li je četnički pokret fašistički,da li postoji regularno u srbiji?
lesinar_banjaluka

#145 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

@andrej

hvala na razumevanju ! ..koliko sam ja podlezan medijima(verovatno jesam),ali uzmite u obzir da i vi NISTE OTPRNI !

@and

cetnicki pokret nije nikako definisan ZAKONOM ,tj. NIJE nikakav DRZAVNI POKRET ! fasisticki NIKAKO NIJE ...funkcionise kao ...udruzenje gradjana ,sta ja znam...isti fazon kao GAY POKRET,NACI POKRET... odvojeno od toga,mislim da u dubokoj ideologiji cetnicki pokret NIKAKO NIJE FASISTICKI !!! bilo je nekih izleta...al to nije sustiina !
kiky

#146 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by kiky »

neznam, lešinaru, koji je tvoj problem ...
jel tebi neko nešto ružno reko ....
reci otvoreno u čemu je problem pa da svi zajedno pomognemo ...
pusti bosnu ...
preživjela je ona i ovakve kao ja i takve kao ti ...
šteta samo što imamo jedan kratak život pa nemožemo da uživamo u veličanstvenosti zemlje koju svi pokušavaju da razavale a ona opet tu, još jača i ljepša u svojoj beskonačnoj dobroti, milosti i nevinosti ...
za razliku od svojih đelata i krvnika ...

ps. istorija ...
ps2. nema veze odakle tipkaš ...
klixober

#147 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by klixober »

lesinar_banjaluka wrote: cetnicki pokret nije nikako definisan ZAKONOM ,tj. NIJE nikakav DRZAVNI POKRET ! fasisticki NIKAKO NIJE ...funkcionise kao ...udruzenje gradjana ,sta ja znam...isti fazon kao GAY POKRET,NACI POKRET... odvojeno od toga,mislim da u dubokoj ideologiji cetnicki pokret NIKAKO NIJE FASISTICKI !!! bilo je nekih izleta...al to nije sustiina !
Duboko u sebi i Hitler je bio simpatican chicha,ali eto,omaklo mu se,imao je nekih izleta..

:-)
tetakk

#148 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by tetakk »

Zvanicno od Vlade sumske:
http://www.rtvbn.com/vijest.php?id=2534
Zao mi je svakog civila koji je nastradao :(
Naravno u broju poginulih vojnika nema onih iz Krajine(Hrvatska), Srbiji, CG, Rusije, Grcke...

Volim ove nize sluzbenike sto izlete sa pravim ciframa :mrgreen:
@lesinar
Kad vec komentarises cifru poginule dijece u Sarajevu( koji si ti gad :x ), mozes li nam reci nesto o farsi zvanoj "banjalucke bebe i nedostatak kisika" ? O farsi gdje tadasnji fasisticki rezim sa Pala, a i sadasnji iz BL, koristi umrle bebe :( za svoje ciljeve, pokusavajuci nametnuti krivicu svijetu.
potočanka

#149 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by potočanka »

@potocanka
skolsko igraliste osnovne skole branko copic...redovno se igra fudbal..bar 2 puta sedmicno..dodji i uveri se !
@lešinar
mogu misliti i svi pričaju ekavski ko' i ti

svejedno, dobrodošao na forum :)možda koju i skontaš :-)
bosna123

#150 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by bosna123 »

@lesinar
Ovdje imas puno tema o Banjoj Luci. Pa vidi iz prve ruke kako ti se sugradjani osjecaju i kako zive:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewforum.php?f=29

A sta kazes na ovo?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=63836
Post Reply