Pravopis na forumu
- beautyfool
#126 Re: Pravopis na forumu
Najljepsa hoces se zadati i u pisanju knjige pravopisa isto kao sto bi da napises neku knjigu religije
jer ti se mozda ni ovaj nas pravopis ne svidja 
- sheilak
#127 Re: Pravopis na forumu
Lud i ponosan wrote:Deder ti mene metni medju te jorgovane, da se i meni malo brk osladi?sheilak wrote:[
![]()
![]()
![]()
'Vako, deder da ti ja nešta reknem: Nejma ništa više tu, samo bosanski pravopis- u slobodnoj izvedbi. Posebno mi, žeMske smo tomu sklone, da ubacujemo slova gdje im nije mjesto!Mi mislimo da je to baš 'nako fajn. A H ti je originalno bosansko slovo i bez njiha je bosanski nemoguČ. Pa ti misli!
![]()
Zvučiš loodo
-
Najljepsa
#128 Re: Pravopis na forumu
i pametnaStvarno si lijepa.
zagazaga..odmah sam provalila sta je mimica htjela da kaze:)..ali nisam namjerno htjela da reagujem
hvala sto si uskocila:)
-
bosna123
#129 Re: Pravopis na forumu
Najljepsa wrote:zagazaga..znaci zakljucak bi bio...sve je pravilno i marama i mahrama i lahko i lako ,ali djeci u knjigama pise .."raskutarisi ovaj belaj" i nastavnici se tako izrazavaju?
Jesam li skontala dobro?
Nisi skontala dobro... To je zezancija kao i sa Peppom, raja se segaci...
U skolama se uci jezik, kakav se koristi i u medijima... Ako citas Dane, Slobodnu, to je to otprilike... Tako je i na fakultetima...
-
andrija2007
#130 Re: Pravopis na forumu
Ispravno bi bilo mijenjati. Cuj kongruenciju, mojne se provaljivat'. (sa apostrofom).ružmarin-a wrote:@andrijahvala na sugestiji
lingvistika je femininum,nemoj joj mjenjat rod, ispoštuj kongruenciju
-
bosna123
#131 Re: Pravopis na forumu
walkabout wrote:obandachih se haman
kad u pesmi zachuh aman
- beautyfool
#132 Re: Pravopis na forumu
Deder vi to na prajHvet nemojte odJe, sramota od svijeta!Lud i ponosan wrote:Deder ti mene metni medju te jorgovane, da se i meni malo brk osladi?sheilak wrote:[
![]()
![]()
![]()
'Vako, deder da ti ja nešta reknem: Nejma ništa više tu, samo bosanski pravopis- u slobodnoj izvedbi. Posebno mi, žeMske smo tomu sklone, da ubacujemo slova gdje im nije mjesto!Mi mislimo da je to baš 'nako fajn. A H ti je originalno bosansko slovo i bez njiha je bosanski nemoguČ. Pa ti misli!
![]()
-
andrija2007
#133 Re: Pravopis na forumu
kongruencija (l. congruentia)
saglasnost, slaganje; podudarnost; sličnost i jednakost, istovjetnost oblika i jednakost površina; kongruentnost.
????????????.
saglasnost, slaganje; podudarnost; sličnost i jednakost, istovjetnost oblika i jednakost površina; kongruentnost.
????????????.
-
bosna123
#134 Re: Pravopis na forumu
Zena je pitala kakvo je stanje u obrazovanju... Zivim u Sarajevu, imam oko sebe skolaraca svih velicina, doduse nisu mojiLud i ponosan wrote: Ne slazem se sa tobom, tj. slazem se djelimicno...
Mediji su sirok pojam, ti si ovdje naveo samo pisane. AKo pratis (vjerovatno da) TV emisije (bilo kog karaktera) vidjeces da se pojedini voditelji ponasaju onako kako su to ucili dok su bili mladi, mada im na trenutak "izleti" i poneki izraz ovog hibridnog jezika. Sto se tice pisanih medija, primjetio sam da se odredjeni clanci koriguju u skladu sa ovim novim jezikom, iako pisac (uslovno receno) te rijeci nije tako izgovarao (pisao).
To je prvo, a drugo... Studirala sam u Sa iza rata, i imala predmet Bosanski jezik, i znam po kojim standardima smo ucili... Eto, samo sam joj htjela reci da se ne plasi...
Last edited by bosna123 on 17/06/2009 23:53, edited 1 time in total.
-
andrija2007
#135 Re: Pravopis na forumu
Lud i ponosan wrote:Pobjeze mi ljubicica glavom bez obzira, neš sad ni na javno, kamoli prajHvetbeautyfool wrote: Deder vi to na prajHvet nemojte odJe, sramota od svijeta!![]()
![]()
Ostah ti ja suHv ko baHrut, sta cu sad?
Zahlegni i ti.
- ružmarin-a
#136 Re: Pravopis na forumu
@andrija,mogu ti samo reći
pokušaj proguglati
"Piscem natare doces"
kongruencija, bez pomoći google aparature znači: slaganje u rodu,broju i padežu.
tako se čuje često : Mi bi da uradimo nešto, a ispravno je mi bismo da uradimo nešto (broj)
Mi bismo uradili nešto umjestoMi bismo uradile nešto (one, družba đevojaka) (rod)
Oj, Andriju umjesto Oj,Andrijo, popusti me svega ti
(padež)
oprosti na humoru
pokušaj proguglati
"Piscem natare doces"
kongruencija, bez pomoći google aparature znači: slaganje u rodu,broju i padežu.
tako se čuje često : Mi bi da uradimo nešto, a ispravno je mi bismo da uradimo nešto (broj)
Mi bismo uradili nešto umjestoMi bismo uradile nešto (one, družba đevojaka) (rod)
Oj, Andriju umjesto Oj,Andrijo, popusti me svega ti
oprosti na humoru
- ružmarin-a
#138 Re: Pravopis na forumu
@walkyvidim ja da me ti vabiš na BC evo me leeetim ti u zaHgrljaj

-
walkabout
#139 Re: Pravopis na forumu
rvacemo se iljadu noci 
-
bosna123
#141 Re: Pravopis na forumu
Iju, sta je ovo... Pa nije LJ&S, pogrijesili ste...
Sala mala...
Nego htjedoh reci jos nesto na ovu temu... Naime, misljenja sam da je najveca glupost jezik umjetno mijenjati, treba to pustiti spontano... U Hrvatskoj je jedno vrijeme rijec šport (moradoh upotrijebiti kvacicu) koristena u svim medijima, i to godinama... Medjutim nije se primila...danas je koriste samo oni izrazito domoljubni elementi...
Tako i kod nas sa h slovom...
Sala mala...
Nego htjedoh reci jos nesto na ovu temu... Naime, misljenja sam da je najveca glupost jezik umjetno mijenjati, treba to pustiti spontano... U Hrvatskoj je jedno vrijeme rijec šport (moradoh upotrijebiti kvacicu) koristena u svim medijima, i to godinama... Medjutim nije se primila...danas je koriste samo oni izrazito domoljubni elementi...
Tako i kod nas sa h slovom...
-
Najljepsa
#142 Re: Pravopis na forumu
stariji narod nece nikada prihvatiti promjene ,ono sto je vazno to je sta se u skolama uci, sta nove generacije uce..Jer iako se mi necemu sprdamo ,ako djeca to u skoli uce kao pravilno to ce zazivjeti i kada oni izadju iz skole to ce biti i na TV i u novinama i to je to.
-
andrija2007
#143 Re: Pravopis na forumu
Izvunjavam se na kratkoj pauzi, odletio sam do opstine/opcine i predao zahtjev za promjenu imena.
Moje novo ime: Handrija!
-
bosna123
#144 Re: Pravopis na forumu
Pa odgovorila sam ti...Najljepsa wrote:stariji narod nece nikada prihvatiti promjene ,ono sto je vazno to je sta se u skolama uci, sta nove generacije uce..Jer iako se mi necemu sprdamo ,ako djeca to u skoli uce kao pravilno to ce zazivjeti i kada oni izadju iz skole to ce biti i na TV i u novinama i to je to.
-
bosna123
#145 Re: Pravopis na forumu
Ovo se moze protumaciti ovako i onako...hmmm....andrija2007 wrote:Izvunjavam se na kratkoj pauzi, odletio sam do opstine/opcine i predao zahtjev za promjenu imena.
- ružmarin-a
#146 Re: Pravopis na forumu
lijepo je bilo pisat naovoj temi
nauči se svašta ovdje
korisno pravo
handrija,baš si zahandrijast
-
andrija2007
#147 Re: Pravopis na forumu
Sto, jel' imas predispoziciju (ne mislim jezicnu) ili kongruenciju?Lud i ponosan wrote:andrija2007 wrote:Izvunjavam se na kratkoj pauzi, odletio sam do opstine/opcine i predao zahtjev za promjenu imena.
Moje novo ime: Handrija!![]()
![]()
Nekako sam namirisao da si fancy boy
-
Najljepsa
#148 Re: Pravopis na forumu
Ma jesi ,ali cujem svasta ...pa bas vise ne znam sta da mislim.bosna123 wrote:Pa odgovorila sam ti...Najljepsa wrote:stariji narod nece nikada prihvatiti promjene ,ono sto je vazno to je sta se u skolama uci, sta nove generacije uce..Jer iako se mi necemu sprdamo ,ako djeca to u skoli uce kao pravilno to ce zazivjeti i kada oni izadju iz skole to ce biti i na TV i u novinama i to je to.
- ružmarin-a
#149 Re: Pravopis na forumu
@lud i ponosan i Handrija trk na teme borba za gej prava
možda vas onaj@borg resistanc..... more i vjenčat, pa ćete da bidnete baš fensi
oprostite na šNali
možda vas onaj@borg resistanc..... more i vjenčat, pa ćete da bidnete baš fensi
oprostite na šNali
-
Najljepsa
#150 Re: Pravopis na forumu
izgleda da si ti neki prelivoda:)andrija2007 wrote:Izvunjavam se na kratkoj pauzi, odletio sam do opstine/opcine i predao zahtjev za promjenu imena.