Sarajlije imate li posao???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Better Man

#126 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Better Man »

no_crnjak wrote:
medisa wrote:
no_crnjak wrote:hvala ti Bože što neam nikakve veze sa Sarajevom...
hvala ti Bože što sam Al'pašinac...

da bi se neko nazivao Sarajlijom...njegova oba roditelja moraju biti rodjeni u Sa...takvih je 7 % u Sa,zato ti je tema smijesna...
E baš sam htjela pitati:može li mi neko objasniti po čemu je to neko Sarajlija?Koliko generacija ispred njega ga čine takvim?
Joj,Bože gluposti.Ja lično ljude dijelim samo na dobre i loše.A ako si Sarajlija ne znači i da nisi primitivac.
Ja nisam rođena u BiH. Pa ko sam ja?Kako mogu reći da sam ja iz tog grada gdje sam rođena kad se ne osjećam tako?Oduvijek me zanimalo šta to daje nekom pravo da se naziva pravim Sarajlijom?Ako su neki pravi onda postoje i oni krivi?Koji su onda krivi?
Tema je baš smiješna.

ma svi ovi sto se "busaju " da su sarajlije,ovo ono....ocevi su im dosli ćirom u Sarajevo prije 40-ak god...,e sad to je stvar Titine politike,i raseljavanja Bosnjaka sa Drine...konkretno...i po prezimenima mozes vidjeti odakle je kome "loza "...znaci 70% "sarajlija " je sa Drine...znaci srez Focanski,Gorazdanski i sl...tema da nije smjesna bila bi tuzna...
kompelsaši...isto kazu da se sandzalkije naseljavaju ovo ono...a ne znaju da su samo najbogatije sarajlije prije 500 god izbjegli u sandzak kad se povlacila Turska vojska...i tako imas mali milion pitanja iodgovora...uglavnom...Drina majka..a sto mi je majka rodjena na Bistriku nidje ne pije vode :lol:
Nekad veći papci i seljaci žive u gradu nego na selu. Moja prijateljica iz Sa ima kolegu na poslu koji je iz Hercegovine i radi u Mostaru, dok ona radi u sjedištu firme u Sarajevu. Priča mi da njen kolega zna reči da je on porijeklom sa sela. Ona to uopće ne smatra lošim, jer kaže mi večih seljaka, primitivaca i nekulturnih ljudi ima danas u gradu od ljudi koji su rođeni na selu, ali su su fini, kulturni, učtivi i koji nikad neće baciti otpadak na sred ulice, parkirati na trotuar i da ne nabrajam druge vrste primitivnog ponašanja. Danas se seljakom ne smatra osoba koja je rođena na selu, već osoba koja ima primitivno ponašanje, tj. primitivne manire od pljuvanja po cesti, bacanje otpadaka na cestu, parkiranje auta na trotuar, prelaženja pješačkog na crvenom, koja govori prostačkim rječnikom itd. A mnogi se iznenade kad skointaju da osoba sa primitivnim ponašanjme nije sa sela, već iz grada i još gore bude osoba koja je starosjedioc i busa se u prsa kako je on građanin i kako su svi njegovi preci živjeli u gradu.
teAMICA

#127 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by teAMICA »

Big Boy wrote:Zar bi fakat bilo fer i posteno da onaj ko se rodio na selu za vijeke vijekova ostane seljak a da onaj ko se rodio u gradu generacijama ostane "gospodin covjek". To mi bas smrdi na Indiju i njihove kaste od kojeg niko dobra nije vidio.

(mala digresija: Valjda je prosto nemoguce da citava loza potice iz stare gradske raje jer forma grada nije starija od forme sela.)

Zasto mi uopste imamo potrebu da se dijelimo na ove i one... na nase i njihove !? Ocito, jer nam treba krivac na kojeg cemo upirati prstom jer ne d'o Bog da i pomislimo da smo mozda sami krivi za stanje u kojem jesmo. Ali neka mi svi dobro znamo sta treba i kako bi bilo bolje da nije neko tamo kriv za nesto gdje sve zapinje.

Mi smo bas jedan proklet narod... ne ocjenjujemo jedni druge po dobroti i pamecu vec po prezimenu i nasljedstvu. I onda se jos kao cudimo sto nam je drzava (sa svima nama u njoj) ovakva kakva jest... :roll:
:thumbup: Ote mi riječ iz tastature :D
Koji se klinac uopšte dijelimo... zar nam nije dosta srba, hrvata, bošnjaka... sad još treba: rođene i "naseljene" Sarajlije; vegetarijenci i mesožderi; oni koji vole karanfil i oni koji ga mrze; Nike i Adidas; VW-ovci i Mercedes-ovci... ma hajte molim vas...
Sve češće se susrećem sa rođenim sarajlijama plitkog uma koji misle da je činjenica da su rođeni upravo tu dovoljna da dobiju platu, priznanje za nešto, ocjenu... oni koji dođu "sa strane" (mrzim ovo pisati) među te "rođene" se moraju 1000 puta više truditi i dokazivati za isto.
I sve su mi draži ovi drugi.
pustopoljina

#128 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by pustopoljina »

da se vratim u bosnu,mogla bih imati mjesto prebivalista iskljucivo u USK...u sarajevu sam imala prilike zivjeti..neka Fala.
kad vam toliko smetaju dosljaci-preselite administraciju u bihac.mi se necemo buniti.
uvijek sam mislila da je to malogradjanski mentalitet-to...odakle si,ciji si,jesi li tacno iz ...., ili si od....?! ali mora da nije,kad takvog mentaliteta ima medju rodjenim sarajlijama,a oni ne mogu nikako biti malogradjani-ili?!
oldplague

#129 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by oldplague »

pustopoljina wrote:da se vratim u bosnu,mogla bih imati mjesto prebivalista iskljucivo u USK...u sarajevu sam imala prilike zivjeti..neka Fala.
kad vam toliko smetaju dosljaci-preselite administraciju u bihac.mi se necemo buniti.
uvijek sam mislila da je to malogradjanski mentalitet-to...odakle si,ciji si,jesi li tacno iz ...., ili si od....?! ali mora da nije,kad takvog mentaliteta ima medju rodjenim sarajlijama,a oni ne mogu nikako biti malogradjani-ili?!
Jok. :-) :lol:
pustopoljina

#130 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by pustopoljina »

upravo tako :) .
Lesli Eldridž

#131 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

sultanijaodbruneja wrote:Recimo ljudi iz Istocne Bosne ili iz Krajine su uvijek bili sposobni,vrijedni i imali visebrojnu obitelj i samim tim su imali, a sad Sarajlijama nije niko kriv sto su lijeni i sto imaju po jedno diijete(jer djecu gledaju kroz ekonomsku racunicu), te nit su imali kuce nit zivotinje da prodaju, stoga da se nije naseljavalo sa strana Sarajevo bi bila kasaba od Carsije do Marin Dvora :D
Ne d'o Bog da si ti bila na brdima oko Sarajeva za vrijeme rata. Ja mislim da bi zbog takve mržnje prošli još gore nego što smo prošli... 8-)
Lesli Eldridž

#132 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Nije uredu da se ljudi ovako dijele na došljake i Sarajlije. Postoje normalni ljudi i primitivci, ali nekako mi se čini da se ova tema okrenula na "netrpeljivost" novopridošlica prema sarajlijama. Ljudi odajete se i samo pokazujete da imate kompleks prema Sarajevu i sarajevskoj raji. Nema potrebe za tim, ali eto vi se usaglasiste da sarajlije ne valjaju, da su primitivni, da neće da rade, da su neškolovani jer ispijaju kafe, dok vi novopridošlice vrijedno učite, i radite. Na valja vam sarajevski asfalt, ni centar grada. Sarajlije moraju da budu sretni što ste došli, jer bi oni onda kao crkli bez vas i vaših običaja. OK eto ništa u Sarajevu ne valja i idite odakle ste došli, oslobodite nam vaša radna mjesta i naš grad, jer kako neki od vas napisaše Sarajevo ne valja. Hajd' onda razgulite u rodna mjesta kad vam ne valja grad koji vas je primio... :D Prepoznat će se mnogi, ne moram da imenujem, a sad očekujem verbalnu salvu iz svih oružja... 8-)
Last edited by Lesli Eldridž on 06/06/2009 21:05, edited 1 time in total.
sultanijaodbruneja

#133 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by sultanijaodbruneja »

Lesli Eldridž wrote:
sultanijaodbruneja wrote:Recimo ljudi iz Istocne Bosne ili iz Krajine su uvijek bili sposobni,vrijedni i imali visebrojnu obitelj i samim tim su imali, a sad Sarajlijama nije niko kriv sto su lijeni i sto imaju po jedno diijete(jer djecu gledaju kroz ekonomsku racunicu), te nit su imali kuce nit zivotinje da prodaju, stoga da se nije naseljavalo sa strana Sarajevo bi bila kasaba od Carsije do Marin Dvora :D
Ne d'o Bog da si ti bila na brdima oko Sarajeva za vrijeme rata. Ja mislim da bi zbog takve mržnje prošli još gore nego što smo prošli... 8-)
Lesli... ja nemrzim nikoga, pogotovo ne Sarajlije... naprotiv meni je njih zao... niko moj nije bio na brdima oko Sarajeva (napadao grad), ali ga je moj otac branio :roll:

I neznam cemu takve konstatacije.
pustopoljina

#134 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by pustopoljina »

procitaj svoje postove, odisu elementarnim nepoznavanjem stvarnosti. metni ti, sinko, te cvikere,pa se parkiraj na ferhadiji i naruci kafu-bice nafake.
jesi ti preskocio prvi post "sarajlije" ili si magistrirao selektivno citanje?
covjek bi da tema ne ode u pogresnom smjeru,ali bi samo da kaze koliko je ogranicen i jadan i koliko mrzi dosljake i smatra sarajlije bogomdanim.
medisa

#135 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by medisa »

Zatvorite temu,molim vas.
Dosta mi je gledati zle ljude oko sebe,još i ovdje sad ova bespotrebna netrpeljivost. :bih:
Lesli Eldridž

#136 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Vidim prepoznaju se svi koje nisam imenovao. Ako vam toliko smeta Sarajevo, djeco draga razgulite u skokovima i ne pljujte po gradu koji vas je primio. 8-)
pustopoljina

#137 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by pustopoljina »

Lesli Eldridž wrote:Vidim prepoznaju se svi koje nisam imenovao. Ako vam toliko smeta Sarajevo, djeco draga razgulite u skokovima i ne pljujte po gradu koji vas je primio. 8-)
koga je primilo? mjesto prebivalista mi nije sarajevo i nece nikad ni biti. ne sto ga mrzim-ali ne zadovoljava moje potrebe.
jeste jedno drugo mjesto-mnogo vece od sarajeva-da vidis kako se sarajlije spuste na realnu velicinu kad se nadju u malo vecoj carsiji.
pogledaj dom svoj andjele.
Lesli Eldridž

#138 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

klaker wrote:U Sarajevo se najvećim dijelom dovlače oni koji se nisu snašli u svojim manjim prebivalištima te im je to druga šansa da nešto postignu. Nagradno pitanje: za koga glasaju "došlje"?
:thumbup: :D ;-)
pustopoljina

#139 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by pustopoljina »

Lesli Eldridž wrote:
klaker wrote:U Sarajevo se najvećim dijelom dovlače oni koji se nisu snašli u svojim manjim prebivalištima te im je to druga šansa da nešto postignu. Nagradno pitanje: za koga glasaju "došlje"?
dno dna.
je li ti to pokusavas reci da sdp broji glasaca koliko ima rodjenih sarajlija? na ovu temu je steta i slovo potrositi. dno dna.
sultanijaodbruneja

#140 Re: Sarajlije imate li posao???

Lesli Eldridž wrote:
Jeste... "doslje" dolaze da rade kod svojih "doslja" koji upravljaju Sarajevom!!!
I "doslje" glasaju za svoje da ih sto duze imaju na vlasti!!!

I sta sad???
Lesli Eldridž

#141 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

klaker wrote:
pustopoljina wrote: koga je primilo? mjesto prebivalista mi nije sarajevo i nece nikad ni biti. ne sto ga mrzim-ali ne zadovoljava moje potrebe.
jeste jedno drugo mjesto-mnogo vece od sarajeva-da vidis kako se sarajlije spuste na realnu velicinu kad se nadju u malo vecoj carsiji.
pogledaj dom svoj andjele.
Jel Zagreb? A ko je to iz Sarajeva došao u Zagreb, nama on nije zanimljiv, jedino ako misliš da su Enis Bešlagić i Tarik Filipović "sarajlije" :lol:
:thumbup: :mrgreen: ;-) Svaka čast, ne mogu, a da ne pokažu svoje frustracije... A bezveze je podjela, ali nekako se to prima kod došljaka... 8-)
Lesli Eldridž

#142 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

pustopoljina wrote:
Lesli Eldridž wrote:
dno dna.
je li ti to pokusavas reci da sdp broji glasaca koliko ima rodjenih sarajlija? na ovu temu je steta i slovo potrositi. dno dna.
:lol:
Lesli Eldridž

#143 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

klaker wrote:
Ja ne znam nijednog "dođoša" da nije za SDA, ali hajde, možda ih ima, samo ja ne znam :roll:
I ja isto... :D
medisa

#144 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by medisa »

A valter.ba se izgubio.Odrađuje druge teme...Šta uradi,bolan?
sultanijaodbruneja

#145 Re: Sarajlije imate li posao???

Jeste... "doslje" dolaze da rade kod svojih "doslja" koji upravljaju Sarajevom!!!
I "doslje" glasaju za svoje da ih sto duze imaju na vlasti!!!

I sta sad???[/quote]

Pa predloži rješenje :)[/quote]

Sto bi sta predlagala nama "dosljama" je ovako dobro. Sta dobro, ODLICNO :D
pustopoljina

#146 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by pustopoljina »

hm...vi,kao simpatizeri sdp-a biste trebali biti malo bolje upuceni u glasacko tijelo,kao i u zastupljenost stranke u federaciji. posto tu stranku podrzavate izgleda vise iz neke mode,nego iz uvjerenja-nije vam ni zamjeriti.
Lesli Eldridž

#147 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

@Klaker Odličan komentar :lol:
pustopoljina

#148 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by pustopoljina »

vama dvojici isto sto i onima iz hitlerove mladezi:ud'ri u plac.
to vam jedino preostaje.
Lesli Eldridž

#149 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

klaker wrote:
Lesli Eldridž wrote:@Klaker Odličan komentar :lol:
Hvala, samo govorim istinu koja neke boli 8-)
Da, istina najviše boli... Interesantno je kako se mnogi odaju jer se nađu prozvanima...
sultanijaodbruneja

#150 Re: Sarajlije imate li posao???

Da ste šta valjali, ne biste se ovdje dovukli, nego biste zauzimali zapaženo mjesto u civilizaciji iz koje ste potekli :mrgreen:

Pa, imali smo vece ciljeve i bili svjesni svojih kvaliteta, pa smo dosli u "Carsiju" da i ovdje uspijemo nasa sela nam bila premala.... i vidim stvarno nama DOSLJAMA ide!!
Last edited by sultanijaodbruneja on 06/06/2009 21:54, edited 1 time in total.
Locked