Sad se ja moram malo pozvati na praksu. Ne mislim omalovazavati sam projekt Distrikta jer je on u nacelu OK. Ali daleko od toga da mislim da on moze biti ikakav "model". Prije svega, ponavljam, BD nije autonomna jedinica, tamosnji gradjani ne upravljaju sami sobom, vec u nogim stvarima javne potrosnje i socijale entiteti su ti koji imaju "kondominij" (nazovimo to "suvlasnistvom") nad Distriktom. Povrh svega, Supervisor je taj bez koga niti jedna bitna politicka odluka niti akt ne mogu proci. Kakva je to samostalnost? Osim toga, gradjanin koji se milom/silom ne izjasni kao "pripadnik konstitutivnog naroda" ne moze racunati na polozaj u drzavnoj sluzbi i sl. Hvala ti lijepo na tom "modelu", ja ipak imam vece zahtjeve ako se vec pitam o tome...nokia6170 wrote:jak ti primjer zbog jednog kiksa omalovazavas cijeli projekat brcko distrikta u zadnjih 12 godina. reklo bi se zlonamjerno vrlo..traziti dlaku u jajetu i gledati negativisticki....brcko ej uzor u mnogo cemu u cijeloj bosni..pogotovo kada znamo da u statutu brckog nigdje se ne spominju ni bosnjaci ni hrvati ni srbi, pa opet tamo ljudi hladnih glava gledaju da ravnomjerno rasporede sve funkcije kako se niko ne bi nasao ugrozenim.Feliks wrote:[
brcko je dokaz da gradjanski model moze funkcionisati a da se niko ne osjeca ugrozenim i da je sve stvar politicke volje, mudrosti i tolerancije.
"Sejdić i Finci protiv države "
- Feliks
#126 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
-
dallton
#127 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
a sta su tvoji malo veci zahtjevi ako se smije znati?Feliks wrote:Sad se ja moram malo pozvati na praksu. Ne mislim omalovazavati sam projekt Distrikta jer je on u nacelu OK. Ali daleko od toga da mislim da on moze biti ikakav "model". Prije svega, ponavljam, BD nije autonomna jedinica, tamosnji gradjani ne upravljaju sami sobom, vec u nogim stvarima javne potrosnje i socijale entiteti su ti koji imaju "kondominij" (nazovimo to "suvlasnistvom") nad Distriktom. Povrh svega, Supervisor je taj bez koga niti jedna bitna politicka odluka niti akt ne mogu proci. Kakva je to samostalnost? Osim toga, gradjanin koji se milom/silom ne izjasni kao "pripadnik konstitutivnog naroda" ne moze racunati na polozaj u drzavnoj sluzbi i sl. Hvala ti lijepo na tom "modelu", ja ipak imam vece zahtjeve ako se vec pitam o tome...nokia6170 wrote:jak ti primjer zbog jednog kiksa omalovazavas cijeli projekat brcko distrikta u zadnjih 12 godina. reklo bi se zlonamjerno vrlo..traziti dlaku u jajetu i gledati negativisticki....brcko ej uzor u mnogo cemu u cijeloj bosni..pogotovo kada znamo da u statutu brckog nigdje se ne spominju ni bosnjaci ni hrvati ni srbi, pa opet tamo ljudi hladnih glava gledaju da ravnomjerno rasporede sve funkcije kako se niko ne bi nasao ugrozenim.Feliks wrote:[
brcko je dokaz da gradjanski model moze funkcionisati a da se niko ne osjeca ugrozenim i da je sve stvar politicke volje, mudrosti i tolerancije.
- Feliks
#128 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Mislim da se ponavljam, ali evo: liberalna demokracija bazirana na gradjaninu, religija i identitet kako god ga shvatili ne smiju igrati nikakvu ulogu u politici, drzavnoj sluzbi i javnoj upravi. Svi gradjani su u startu jednaki i samo od njihovih kvalifikacija i znanja zavisi napredak u sluzbi. Sloboda izbora, dobrovoljnost udruzivanja na bilo kojoj osnovi (osim naravno na kriminalnoJ), neogranicena sloboda govora i izrazavanja ali opet u privatnoj sferi itd.. Procitaj Briana Berryija, ili Tarika Haverica ako ti je lakse...dallton wrote: a sta su tvoji malo veci zahtjevi ako se smije znati?
-
sarajevonekad
#129 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Ko što smo mi Bošnjaci ( zajedno sa braćom Srbima i Hrvatima) izdali svu ostalu braću slavene kad smo ih ostavili same gore u našoj pradomovini iza karpata i deselili se na balkan 
itd. itd. u nedogled u praistoriju do ameba...
itd. itd. u nedogled u praistoriju do ameba...
Blaka wrote:Izdali su Indiju, Izrael... izdaće i Bosnu
-
dallton
#130 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
potpisujem sve gore navedeno samo imam jedno malo prakticno pitanje - kako mislis to provesti u praksi s obzirom na nas rasisticki ustav, koji ce svi ukljucujuci mz braniti rukama i nogama? i sam haveric je napisao "zasto bih (nazalost) ne moze biti gradjanska demokratija"Feliks wrote:Mislim da se ponavljam, ali evo: liberalna demokracija bazirana na gradjaninu, religija i identitet kako god ga shvatili ne smiju igrati nikakvu ulogu u politici, drzavnoj sluzbi i javnoj upravi. Svi gradjani su u startu jednaki i samo od njihovih kvalifikacija i znanja zavisi napredak u sluzbi. Sloboda izbora, dobrovoljnost udruzivanja na bilo kojoj osnovi (osim naravno na kriminalnoJ), neogranicena sloboda govora i izrazavanja ali opet u privatnoj sferi itd.. Procitaj Briana Berryija, ili Tarika Haverica ako ti je lakse...dallton wrote: a sta su tvoji malo veci zahtjevi ako se smije znati?
-
sarajevonekad
#131 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Aferim po sto puta. Svaka čast na ovako jednostavno bistroj ali bolnoj konstataciji.
Žalosno je da i medju Bošnjacima ima onih koji su neobazrivi prema svim onim ne-Bošnjacima koji su po defaultu oduvijek bili i ostali vjerni svojoj BiH, koji se ponašaju u skladu sa zdravim razumom i identifikuju se sa svojom državom, tj. osjećaju se prvenstveno Bosancima i Hercegovcima. Ne kažem da takve Bošnjaci diskriminišu ( Bošnjački dio Federacije je i dalje "izmislio demokratiju i multikulturalizam" u odnosu na preostala dva dijela BiH) ali je meni lično neshavtljivo da ipak postoji odredjeni broj Bošnjaka koji nekako ignoriše bosaskohercegovački orijentisane ne-Bošnjake, bilo zato što su ovi potponji sekularni gradjani bošnjačkog porijekla, bilo zato što su tzv. "miješani brakovi", bilo zato što su "nekonstitutivni" ( za ove potponje smatraju da "imaju oni one svoje, zbrinuti su" , pa makar se radilo o jednom Romu, Turčinu, Albancu, Irancu, Marokancu,Crnogorcu itd. itd. koji su generacijama u BiH i bliža im je normalno BiH nego Turska, Albanija/Kosovo/Mekedonija, Iran, Maroko, Crne Gora itd. itd.).
Dakle, opet ponavljam, šta je sa ovim Bosancima i Hercegovcima orijentisanim ka BiH? Zašto Bošnjaci ( koji bi trebalo da drže do pravičnosti kao najveći stradalnici ovog zadnjeg rata u BiH) dozvoljavaju da se tim "nekonstitutivnim" Bosancima i Hercegovcima lijepe neprimjerene etikete "nacionalne manjine", "nekonstitutivni" i "ostali"?
Najozbiljnije preporučujem da pogledate Ustave većine zapadnih zemalja ( Njemačke, Austrije, Engleske, pa čak i Švicarske) . Nigdje se tu ne spominju u Ustavu nikakvi "konstitutivni" i nikakvi " ostali". Pominju se samo "gradjani" Švicarske ( a sjetimo se tu postoje tri kantona
), Njemačke, Austrije itd. itd. Ukoliko i ovoga puta na raspravam o promjeni Ustava BiH izostane volja većine da se izjednače SVI gradjani Bih onda preostaje kao konačno rješenje
da se BiH podjeli na 4 dijela: jedan za Bošnjake, jedan za Srbe, jedan za Hrvate ( ili ih ostaviti sve troje u jednu državu, ako žele) i jedan za Bosance i Hercegovce ( nama je dovoljan jedan grad, a mi bi voljeli da to bude Sarajevo jer vjerujemo da on ima najviše kapaciteta za jedan kozmopolitski centar - ako neko smatra da smo prezahtjevni i sa ovim onda mu je već vrijeme da malo preispita svoj razum;)). Mislim, ovo se nameće analogijom stvari, zar ne?
Žalosno je da i medju Bošnjacima ima onih koji su neobazrivi prema svim onim ne-Bošnjacima koji su po defaultu oduvijek bili i ostali vjerni svojoj BiH, koji se ponašaju u skladu sa zdravim razumom i identifikuju se sa svojom državom, tj. osjećaju se prvenstveno Bosancima i Hercegovcima. Ne kažem da takve Bošnjaci diskriminišu ( Bošnjački dio Federacije je i dalje "izmislio demokratiju i multikulturalizam" u odnosu na preostala dva dijela BiH) ali je meni lično neshavtljivo da ipak postoji odredjeni broj Bošnjaka koji nekako ignoriše bosaskohercegovački orijentisane ne-Bošnjake, bilo zato što su ovi potponji sekularni gradjani bošnjačkog porijekla, bilo zato što su tzv. "miješani brakovi", bilo zato što su "nekonstitutivni" ( za ove potponje smatraju da "imaju oni one svoje, zbrinuti su" , pa makar se radilo o jednom Romu, Turčinu, Albancu, Irancu, Marokancu,Crnogorcu itd. itd. koji su generacijama u BiH i bliža im je normalno BiH nego Turska, Albanija/Kosovo/Mekedonija, Iran, Maroko, Crne Gora itd. itd.).
Dakle, opet ponavljam, šta je sa ovim Bosancima i Hercegovcima orijentisanim ka BiH? Zašto Bošnjaci ( koji bi trebalo da drže do pravičnosti kao najveći stradalnici ovog zadnjeg rata u BiH) dozvoljavaju da se tim "nekonstitutivnim" Bosancima i Hercegovcima lijepe neprimjerene etikete "nacionalne manjine", "nekonstitutivni" i "ostali"?
Najozbiljnije preporučujem da pogledate Ustave većine zapadnih zemalja ( Njemačke, Austrije, Engleske, pa čak i Švicarske) . Nigdje se tu ne spominju u Ustavu nikakvi "konstitutivni" i nikakvi " ostali". Pominju se samo "gradjani" Švicarske ( a sjetimo se tu postoje tri kantona
da se BiH podjeli na 4 dijela: jedan za Bošnjake, jedan za Srbe, jedan za Hrvate ( ili ih ostaviti sve troje u jednu državu, ako žele) i jedan za Bosance i Hercegovce ( nama je dovoljan jedan grad, a mi bi voljeli da to bude Sarajevo jer vjerujemo da on ima najviše kapaciteta za jedan kozmopolitski centar - ako neko smatra da smo prezahtjevni i sa ovim onda mu je već vrijeme da malo preispita svoj razum;)). Mislim, ovo se nameće analogijom stvari, zar ne?
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:Sejdic i Finci nisu protiv drzave vec protiv onog rugla od dejtonskog ustava i one tri nacionalisticke oligarhije koje su se dogovarale oko njega i potpisale ga. Demokratija bi trabala da znaci pravo svakom gradjaninu, a ne samo odabranima. Jos da je nekako ukinuti ovu nakazu od troclanog predsjednistva pa da se onda bira samo jedan izmedju kondidata koji su sposobni i uz to odani BiH.
Bravo Finci!![]()
![]()
![]()
Last edited by sarajevonekad on 26/08/2009 11:59, edited 1 time in total.
-
dallton
#132 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
ja fakat ne znam o kojim ti bosnjacima govoris koji ignorisu ostale, jer koliko znam i finci i alkalaj i sejdic i serbezovski i albanci u parlamentu bilo fbih, bilo vladi bilo bih su gurani (da se ne lazemo) bas na bosnjacko insistiranje...naravno da se uvijek moze reci da je to pretvaranje, al efekti su isti i to jako puno vrijedisarajevonekad wrote:Aferim po sto puta. Svaka cast na ovako jednostavno bistroj ali bolnoj konstataciji.
Zalosno je da i medju Bosnjacima ima onih koji su neobazrivi prema svim onim ne-Bošnjacima koji ostali vjerni svojoj BiH, koji se ponašaju u skladu sa zdravim razumom i identifikuju sa svojom državom, tj. osjećaju prvenstveno Bosancima i Hercegovcima. Ne kažem da takve Bošnjaci diskriminišu ( Bošnjački dio Federacije je i dalje "izmislio demokratiju i multikulturalizam" u odnosu na prostala dva dijela BiH) ali je meni lično neshavtljivo da ipak postoji odredjeni broj Bošnjaka koji nekako ignoriše bosaskohercegovački orijentisane ne-Bošnjake, bilo zato što su ovi potponji sekularni gradjani bošnjačkog porijekla, bilo zato što su tzv. "miješani brakovi", bilo zato što su svi oni "ostali" ( za ove potponje smatraju da "imaju oni one svoje, zbrinuti su" , pa makar se radilo o jednom Romu, Turčinu, Albancu, Irancu koji su generacijama u BiH).
Dakle, opet ponavljam, šta je sa ovim Bosancima i Hercegovcima? Zašto Bošnjaci ( koji bi trebalo da drže do pravičnosti kao najveći stradalnici ovog zadnjeg rata u BiH) dozvoljavaju da se tim "nekonstitutivnim" Bosancima i Hercegovcima lijepe neprimjerene etikete "nacionalne manjine", "nekonstitutivni" i "ostali".
Najozbiljnije preporucujem da pogledate Ustvae većine zapadnih zemalja ( Njemačke, Austrije, Engleske, pa čak i Švicarske) . Nigdje se tu ne spominju u Ustavu nikakvi "konstitutivni" i nikakvi " ostali". Pominju se samo "gradjani" Švicarske ( a sjetimo se tu postoje tri kantona), Njemačke, Austrije itd. itd.
Mislim da je najbolje da se Bih podjeli na 4 dijela: jedan za Bošnjake, jedan za Srbe, jedan za Hrvate ( ili ih ostaviti sve troje u jednu državu, ako to žele) i jedan za Bosance i Hercegovce. Mislim, ovo se nameće analogijom stvari, zar ne?
![]()
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:Sejdic i Finci nisu protiv drzave vec protiv onog rugla od dejtonskog ustava i one tri nacionalisticke oligarhije koje su se dogovarale oko njega i potpisale ga. Demokratija bi trabala da znaci pravo svakom gradjaninu, a ne samo odabranima. Jos da je nekako ukinuti ovu nakazu od troclanog predsjednistva pa da se onda bira samo jedan izmedju kondidata koji su sposobni i uz to odani BiH.
Bravo Finci!![]()
![]()
![]()
sto se tice dejtonskog ustava, ne znam zasto se zalis na ovom forumu, pisi holbruku on ga je i pisao, niko od nas ovdje prisutnih nije...
ne odnosi se na tebe, samo da dodam da ove usporedbe bosne i svajcarske uopste ne stoje, jer ono sto ovdasnji zagovornici zovu "etnicki kantoni" ne postoji ni u svajcarskom pravu, niti u njihovom ustavu, niti postoji odredbe koliko koje nacije treba biti na nivou centralne vlasti koja je u svajcarskoj 10 puta jaca nego ona koja je u BIh...da ne govorim o tome da u svajcarskoj ne postoje stranke organizovane po nacionalnom principu
dejton je copy/paste libanonskog ustava
-
sarajevonekad
#133 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Ne sporim da su" i finci i alkalaj i sejdic i serbezovski i albanci u parlamentu bilo fbih, bilo vladi bilo bih gurani (da se ne lazemo) bas na bosnjacko insistiranje"...to stoji, ali postoje 2 stvari tu:
- Prvo oni su tu gurani kao Romi, Jevreji, Albanci ( dodću i Turci) itd. a NE kao Bosanci i Hercegovci romske, jevrejske, albanske, turske, njemačke, talijanske itd. etnije. Ona prva kategorija nije kategorija koju ja smatram "ignorisanom" i o čijoj se ja sudbini brinem. Ja govorim o ovoj potonjoj kategoriji ljudi ( Bosanci i Hercegovci romske, jevrejske itd etnije), koji se žele izjašnjavati prvo kao Bosanci i Hercegovci, što je onima koji su ovdje generacijama i najlogičnije opredjeljenje (oni ne okreću BiH ledja ko mnogi konstitutivni, kojima su nakon generacija i generacija u BiH odjednom bitnije njihove "matične" domovine). Dakle, mene interesuje sudbina svih onih "nekonstitutivnih" koji žele biti identifikovani prvo kao Bosanci i Hercegovci ( sa svime što BiH podrazumijeva) a onda tek kao Romi, Jevreji i ini. Takvi su nekako "ostavljeni sa strane", u političkom životu ( koliko imamo takvih zastupnika deklarisanih kao Bosanac i Hercegovac? Zašto bi bio problem da se uvede i takva kategorija izjašnjavanja? Najveći dio miješanih brakova, većina svih ovih navedenih " nekonstitutivnih" naroda, plus izvjestan broj Srba i Hrvata bi se upravo tako deklarisali. Zašto im to osporavati?).
Drugo, i možda još važnije od prvog, ti ljudi su nekako "izostavljeni" i u stvarnom životu, jer prijmijetim da se mnogi od njih ne druže više sa mnogim dojučerašnjim ahbabima Bošnjacima, da li zbog toga što neke njihove dojučerašnje komšije smatraju da ovi nekonstitutivni "imaju one svoje", pa su smanjili kontakte, da li zbog toga što su neki "nekonstitutivni" sekularni, pa su automatski isključeni iz druženja sa mnogim našim Bošnjacima jer ne prate religijske rituale i način življenja, ili jednostavno zato što sada kada smo svi "etnički osvješteni" počinjemo primjećivat razlike dojučerašnjih komšija. Ne znam šta je razlog ali to fakat primijetim kod mnogih mojih prijatelja i poznanika.
Dakle ja govorim o stvarnoj situacij ovdje, ne samo o zastupništvu "ostalih" u politici.
Naravno stvar nije toliko strašna, i ja sam još uvijek ponosan na činjenicu da je moj grad i moj dio BiH ( FBiH) u usporedbi sa rs-om izmislio demokratiju i ljudska prava
, ali ne treba prikrivati ni one manje probleme ako se mogu fino i lagano riješit, jel tako? Nadam se da sam sad uspio ovaj drugi dio pojasniti malo bolje, a ti se nemoj odmah ljutit na mene ako nisam
Što se tiče ustava, ne znam na osnovu čega zaključuješ da se ikome ovdje žalim? Da ti budem iskren, a ti se nemoj uvrijedit
jer nije lično stvarno, ne bi mi bilo drago da spadnem na to da se žalim bilo kome ko koristi ironičan riječnik tipa : "ne znam zasto se zalis na ovom forumu, pisi holbruku on ga je i pisao, niko od nas ovdje prisutnih nije...". jednostavno ne bih se osjećo sigurno, da budem iskren...bez uvrede, nije lično...govorim o frazama koje su se kod nas ustoličile nažalost i kod mnogih kolko-tolko normalnih, a nije mi jasno zašto, stvarno? Helem nejse, to je baška muhabet, što bi rekli stari...
Što se tiće Švicarske, naravno da nema usporedbe sada kad je uradjeno to što je uradjeno, i stoji sve što si rekao: ""etnicki kantoni" ne postoji ni u svajcarskom pravu, niti u njihovom ustavu, niti postoji odredbe koliko koje nacije treba biti na nivou centralne vlasti koja je u svajcarskoj 10 puta jaca nego ona koja je u BiH...da ne govorim o tome da u svajcarskoj ne postoje stranke organizovane po nacionalnom principu"...
sve to stoji ALI moglo je i kod nas biti tako (ili slično) da su se medjunarodni potrudili kako treba i ne vidim zašto ne bi bilo u budućnosti? Pa ništa nije apsolutno. Odavno primjetim da se kod nas često prihvataju stvari takvim kakve jesu kao da su Bogom date i kao da se ne mogu ili još gore "ne smiju" mijenjati ili raspravljati... neki znaju čak do te mjere ić u krajnost ne dozvoljavajući da se raspravlja o ovim stvarima, ili da oštro kritikuju tako da se ovakve teme pretvaraju i u tabu teme, ko da smo u nekim zaostalim plemenima. Ne vidim zašto je kod nas tako često teško "sastaviti dvije a da se treću ne pobijemo" (svadje, prepucavanja, ponižavanja i animoziteti)
Pa forumi su za razmjenu mišljenja kolko ja znam... ni iz džepa ni u džeo ni kome,...ili je moj odgoj u kući bio previše konzervativan? Ne znam...nekontam to nikako
Helem nejse, nije tragdija ...idemo dalje....
- Prvo oni su tu gurani kao Romi, Jevreji, Albanci ( dodću i Turci) itd. a NE kao Bosanci i Hercegovci romske, jevrejske, albanske, turske, njemačke, talijanske itd. etnije. Ona prva kategorija nije kategorija koju ja smatram "ignorisanom" i o čijoj se ja sudbini brinem. Ja govorim o ovoj potonjoj kategoriji ljudi ( Bosanci i Hercegovci romske, jevrejske itd etnije), koji se žele izjašnjavati prvo kao Bosanci i Hercegovci, što je onima koji su ovdje generacijama i najlogičnije opredjeljenje (oni ne okreću BiH ledja ko mnogi konstitutivni, kojima su nakon generacija i generacija u BiH odjednom bitnije njihove "matične" domovine). Dakle, mene interesuje sudbina svih onih "nekonstitutivnih" koji žele biti identifikovani prvo kao Bosanci i Hercegovci ( sa svime što BiH podrazumijeva) a onda tek kao Romi, Jevreji i ini. Takvi su nekako "ostavljeni sa strane", u političkom životu ( koliko imamo takvih zastupnika deklarisanih kao Bosanac i Hercegovac? Zašto bi bio problem da se uvede i takva kategorija izjašnjavanja? Najveći dio miješanih brakova, većina svih ovih navedenih " nekonstitutivnih" naroda, plus izvjestan broj Srba i Hrvata bi se upravo tako deklarisali. Zašto im to osporavati?).
Drugo, i možda još važnije od prvog, ti ljudi su nekako "izostavljeni" i u stvarnom životu, jer prijmijetim da se mnogi od njih ne druže više sa mnogim dojučerašnjim ahbabima Bošnjacima, da li zbog toga što neke njihove dojučerašnje komšije smatraju da ovi nekonstitutivni "imaju one svoje", pa su smanjili kontakte, da li zbog toga što su neki "nekonstitutivni" sekularni, pa su automatski isključeni iz druženja sa mnogim našim Bošnjacima jer ne prate religijske rituale i način življenja, ili jednostavno zato što sada kada smo svi "etnički osvješteni" počinjemo primjećivat razlike dojučerašnjih komšija. Ne znam šta je razlog ali to fakat primijetim kod mnogih mojih prijatelja i poznanika.
Dakle ja govorim o stvarnoj situacij ovdje, ne samo o zastupništvu "ostalih" u politici.
Naravno stvar nije toliko strašna, i ja sam još uvijek ponosan na činjenicu da je moj grad i moj dio BiH ( FBiH) u usporedbi sa rs-om izmislio demokratiju i ljudska prava
Što se tiče ustava, ne znam na osnovu čega zaključuješ da se ikome ovdje žalim? Da ti budem iskren, a ti se nemoj uvrijedit
Što se tiće Švicarske, naravno da nema usporedbe sada kad je uradjeno to što je uradjeno, i stoji sve što si rekao: ""etnicki kantoni" ne postoji ni u svajcarskom pravu, niti u njihovom ustavu, niti postoji odredbe koliko koje nacije treba biti na nivou centralne vlasti koja je u svajcarskoj 10 puta jaca nego ona koja je u BiH...da ne govorim o tome da u svajcarskoj ne postoje stranke organizovane po nacionalnom principu"...
sve to stoji ALI moglo je i kod nas biti tako (ili slično) da su se medjunarodni potrudili kako treba i ne vidim zašto ne bi bilo u budućnosti? Pa ništa nije apsolutno. Odavno primjetim da se kod nas često prihvataju stvari takvim kakve jesu kao da su Bogom date i kao da se ne mogu ili još gore "ne smiju" mijenjati ili raspravljati... neki znaju čak do te mjere ić u krajnost ne dozvoljavajući da se raspravlja o ovim stvarima, ili da oštro kritikuju tako da se ovakve teme pretvaraju i u tabu teme, ko da smo u nekim zaostalim plemenima. Ne vidim zašto je kod nas tako često teško "sastaviti dvije a da se treću ne pobijemo" (svadje, prepucavanja, ponižavanja i animoziteti)
dallton wrote:ja fakat ne znam o kojim ti bosnjacima govoris koji ignorisu ostale, jer koliko znam i finci i alkalaj i sejdic i serbezovski i albanci u parlamentu bilo fbih, bilo vladi bilo bih su gurani (da se ne lazemo) bas na bosnjacko insistiranje...naravno da se uvijek moze reci da je to pretvaranje, al efekti su isti i to jako puno vrijedisarajevonekad wrote:Aferim po sto puta. Svaka cast na ovako jednostavno bistroj ali bolnoj konstataciji.
Zalosno je da i medju Bosnjacima ima onih koji su neobazrivi prema svim onim ne-Bošnjacima koji ostali vjerni svojoj BiH, koji se ponašaju u skladu sa zdravim razumom i identifikuju sa svojom državom, tj. osjećaju prvenstveno Bosancima i Hercegovcima. Ne kažem da takve Bošnjaci diskriminišu ( Bošnjački dio Federacije je i dalje "izmislio demokratiju i multikulturalizam" u odnosu na prostala dva dijela BiH) ali je meni lično neshavtljivo da ipak postoji odredjeni broj Bošnjaka koji nekako ignoriše bosaskohercegovački orijentisane ne-Bošnjake, bilo zato što su ovi potponji sekularni gradjani bošnjačkog porijekla, bilo zato što su tzv. "miješani brakovi", bilo zato što su svi oni "ostali" ( za ove potponje smatraju da "imaju oni one svoje, zbrinuti su" , pa makar se radilo o jednom Romu, Turčinu, Albancu, Irancu koji su generacijama u BiH).
Dakle, opet ponavljam, šta je sa ovim Bosancima i Hercegovcima? Zašto Bošnjaci ( koji bi trebalo da drže do pravičnosti kao najveći stradalnici ovog zadnjeg rata u BiH) dozvoljavaju da se tim "nekonstitutivnim" Bosancima i Hercegovcima lijepe neprimjerene etikete "nacionalne manjine", "nekonstitutivni" i "ostali".
Najozbiljnije preporucujem da pogledate Ustvae većine zapadnih zemalja ( Njemačke, Austrije, Engleske, pa čak i Švicarske) . Nigdje se tu ne spominju u Ustavu nikakvi "konstitutivni" i nikakvi " ostali". Pominju se samo "gradjani" Švicarske ( a sjetimo se tu postoje tri kantona), Njemačke, Austrije itd. itd.
Mislim da je najbolje da se Bih podjeli na 4 dijela: jedan za Bošnjake, jedan za Srbe, jedan za Hrvate ( ili ih ostaviti sve troje u jednu državu, ako to žele) i jedan za Bosance i Hercegovce. Mislim, ovo se nameće analogijom stvari, zar ne?
![]()
Bravo Finci!![]()
![]()
![]()
sto se tice dejtonskog ustava, ne znam zasto se zalis na ovom forumu, pisi holbruku on ga je i pisao, niko od nas ovdje prisutnih nije...
ne odnosi se na tebe, samo da dodam da ove usporedbe bosne i svajcarske uopste ne stoje, jer ono sto ovdasnji zagovornici zovu "etnicki kantoni" ne postoji ni u svajcarskom pravu, niti u njihovom ustavu, niti postoji odredbe koliko koje nacije treba biti na nivou centralne vlasti koja je u svajcarskoj 10 puta jaca nego ona koja je u BiH...da ne govorim o tome da u svajcarskoj ne postoje stranke organizovane po nacionalnom principu
dejton je copy/paste libanonskog ustava
- Teofil
#134 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Ako je zakonom definisano da se za članove predsedništva mogu birati samo Srbin, Bošnjak i Hrvat onda to jeste diskriminatorski. S druge strane predsedništvo predstavlja konstitutivne narode i preko njih zemlju u celini.
Moguće rešenje je promena izbornog sistema. Da se stvore 3 izborne jedinice sa dominantnom većinom od po jednog konstitutivnog naroda. I da se članovi predsedništva biraju kao predstavnici izbornih jedinica a ne konstitutivnih naroda - a da u svakoj od izbornoj jedinici može da se kandiduje svako za člana predsedništva, bez obzira na nacionalnost. Pa tako ako pretpostavimo da je RS jedna izborna jedinica sa dominantnom (90%) srpskom biračkom populacijom koja bira člana predsedništva i izabere kandidata nesrbina onda niko ne može reći da tog nesrbina nisu birali Srbi i s pravom bi taj nesrbin mogao da predstavlja srpski narod u predsedništvu.
Moguće rešenje je promena izbornog sistema. Da se stvore 3 izborne jedinice sa dominantnom većinom od po jednog konstitutivnog naroda. I da se članovi predsedništva biraju kao predstavnici izbornih jedinica a ne konstitutivnih naroda - a da u svakoj od izbornoj jedinici može da se kandiduje svako za člana predsedništva, bez obzira na nacionalnost. Pa tako ako pretpostavimo da je RS jedna izborna jedinica sa dominantnom (90%) srpskom biračkom populacijom koja bira člana predsedništva i izabere kandidata nesrbina onda niko ne može reći da tog nesrbina nisu birali Srbi i s pravom bi taj nesrbin mogao da predstavlja srpski narod u predsedništvu.
- nokia6170
#135 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
a sta cemo sa onima koji nisu dominantna vecina u tim jedinicama..koga oni da biraju i kako?...a po ustavu im pripada pravo na cijelu drzavu?Teofil wrote:Ako je zakonom definisano da se za članove predsedništva mogu birati samo Srbin, Bošnjak i Hrvat onda to jeste diskriminatorski. S druge strane predsedništvo predstavlja konstitutivne narode i preko njih zemlju u celini.
-
dallton
#136 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
ako se konstitutivni narodi predstavljaju preko izbornih jedinica, zasto ne bi bili predstavljeni i unutar tih jedinica tj. da imaju istu zastupljenost bez obzira na broja, a uzimajuci u obzir da pogotovo pc je rezultat volje srpskog naroda koji je svoju volju izrazio etnickim ciscenjem i genocidom?Teofil wrote:Ako je zakonom definisano da se za članove predsedništva mogu birati samo Srbin, Bošnjak i Hrvat onda to jeste diskriminatorski. S druge strane predsedništvo predstavlja konstitutivne narode i preko njih zemlju u celini.
uostalom dzaba rasprava, treba sacuvati dejton jos jedn0 10-15 godina ako treba i bez promjena, a onda ce vrijeme uciniti svoje
- nokia6170
#137 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Davno ja rekoh ovdje da ustavi mozda jesu evoluirali u ovoj drzavi, ali da samu tu evoluciju nisu dozivjele glave onih koji su ucestvovali u toj evoluciji, a pogotovo glave onih koji ti evolucionari zastupaju.
mi izgleda shvatamo samo onda kada lupimo glavom u zid...tako ce biti i u ovom slucaju.
morace se shvatiti da je sustina dejtona izmijenjena, iako se to krije narodu. entiteti su od 1995. do 2000. godine bili jest jednoko narodi, ali nakon odluke ustavnog suda i izmjene amandmanskih ustava...entiteti nisu vise jest jednako narodi. rs nije predstavnik Srba samo, niti je Federacija predstavnik samo Hrvata i Bosnjaka.
Jel to tolko tesko shvatiti il smo tolko glupi da kao shvatamo, ali se pravimo da ne shvatamo.
mi izgleda shvatamo samo onda kada lupimo glavom u zid...tako ce biti i u ovom slucaju.
morace se shvatiti da je sustina dejtona izmijenjena, iako se to krije narodu. entiteti su od 1995. do 2000. godine bili jest jednoko narodi, ali nakon odluke ustavnog suda i izmjene amandmanskih ustava...entiteti nisu vise jest jednako narodi. rs nije predstavnik Srba samo, niti je Federacija predstavnik samo Hrvata i Bosnjaka.
Jel to tolko tesko shvatiti il smo tolko glupi da kao shvatamo, ali se pravimo da ne shvatamo.
Last edited by nokia6170 on 26/08/2009 14:29, edited 1 time in total.
- Teofil
#138 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Biraju predstavnika izborne jedinice u kojoj žive.nokia6170 wrote: a sta cemo sa onima koji nisu dominantna vecina u tim jedinicama..koga oni da biraju i kako?...a po ustavu im pripada pravo na cijelu drzavu?
-
dallton
#139 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
sarajevonekad wrote:
Aferim po sto puta. Svaka cast na ovako jednostavno bistroj ali bolnoj konstataciji.
Bravo Finci!![]()
![]()
![]()
stvarno mislim da potpuno fulas temu, i nonstopno potenciras da neko nekoga tretira "kao ostale" diskriminirajuci u svakodnevnom zivotu...zivot nije jednako ustav, i cisto sumnjam da se neko svakodnevno finciju obraca sa "cujte gospodine ostali"...za ostale zalbe vec sam ti rekao da je adresa holbruk i oni koji su to pisali, a ne bosnjaci (btw. sta se imas bojati holbruka, sta on to tebi moze, on s vremena na vrijeme pokusa da potkuha stvari u bosni i da neki intervju u americkim novinama da bi sebi pridao znacaj, sad je postavljen u afganistan tako da ne vjerujem da ga bosna zanima (mozda poslije, kad uprska tamo, dodje ovdje da napravi rejting) ...
za rjesavanje svih problema o kojima ti govoris treba vrijeme i upornost, a s obzirom da je puno toga uradjeno u losim uslovima nema razloga za pesimizam...
-
dallton
#140 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
pa recimo ovako, pretpostavimo da ja imam stan u tuzli i kucu u srebrenici, ko ce mi zabraniti da zivim na dva mjesta (jer su oba moja) i sam izaberem gdje cu glasati?Teofil wrote:Biraju predstavnika izborne jedinice u kojoj žive.nokia6170 wrote: a sta cemo sa onima koji nisu dominantna vecina u tim jedinicama..koga oni da biraju i kako?...a po ustavu im pripada pravo na cijelu drzavu?
- nokia6170
#141 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
mislis bosnjak i hrvat imaju pravo samo birati u rs-u srbina jer rs, kao dominatno nastanjen srbima, predstavlja srbin?Teofil wrote:Biraju predstavnika izborne jedinice u kojoj žive.nokia6170 wrote: a sta cemo sa onima koji nisu dominantna vecina u tim jedinicama..koga oni da biraju i kako?...a po ustavu im pripada pravo na cijelu drzavu?
p.s. hajd procitaj ponovo moj gornji post pa onda malo razmisli sta pises.
- Teofil
#142 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Ne razumem na šta konkretno misliš. Svi građani su predstavljeni kroz razna predstavnička tela entiteta i kantona.dallton wrote: ako se konstitutivni narodi predstavljaju preko izbornih jedinica, zasto ne bi bili predstavljeni i unutar tih jedinica tj. da imaju istu zastupljenost bez obzira na broja, a uzimajuci u obzir da pogotovo pc je rezultat volje srpskog naroda koji je svoju volju izrazio etnickim ciscenjem i genocidom?
uostalom dzaba rasprava, treba sacuvati dejton jos jedn0 10-15 godina ako treba i bez promjena, a onda ce vrijeme uciniti svoje
-
dallton
#143 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
pogledaj gornje pitanjeTeofil wrote:Ne razumem na šta konkretno misliš. Svi građani su predstavljeni kroz razna predstavnička tela entiteta i kantona.dallton wrote: ako se konstitutivni narodi predstavljaju preko izbornih jedinica, zasto ne bi bili predstavljeni i unutar tih jedinica tj. da imaju istu zastupljenost bez obzira na broja, a uzimajuci u obzir da pogotovo pc je rezultat volje srpskog naroda koji je svoju volju izrazio etnickim ciscenjem i genocidom?
- Teofil
#144 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Bošnjak i Hrvat imaju pravo da biraju člana predsedništva iz izborne jedinice RS. A za tu poziciju može se kandidovati bilo ko bez obzira na nacionalnost. Dakle mogu birati i Jevrejina i Roma ako se kandiduju.nokia6170 wrote: mislis bosnjak i hrvat imaju pravo samo birati u rs-u srbina jer rs, kao dominatno nastanjen srbima, predstavlja srbin?
- Teofil
#145 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Pogledao sam ga i ne razumem ga. Zato sam molim sa objašnjenje.dallton wrote: pogledaj gornje pitanje
-
dallton
#146 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
hajd ponovo na njegov (@nokia) gornji postTeofil wrote:Bošnjak i Hrvat imaju pravo da biraju člana predsedništva iz izborne jedinice RS. A za tu poziciju može se kandidovati bilo ko bez obzira na nacionalnost. Dakle mogu birati i Jevrejina i Roma ako se kandiduju.nokia6170 wrote: mislis bosnjak i hrvat imaju pravo samo birati u rs-u srbina jer rs, kao dominatno nastanjen srbima, predstavlja srbin?
- nokia6170
#147 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
A kako ces ti tacno zabraniti Bosnjaku ili Hrvatu ili Romu ili Jevreju da bira nekog drugog ako zeli? Glasanje je tajno ako si zaboravio...odnosno zasto bi Bosnjak iz RS-a bio ogranicen samo da glasa za predlozenog Bosnjaka iz RS-a, a ne moze da glasa za Bosnjaka iz Federacije?Teofil wrote:Bošnjak i Hrvat imaju pravo da biraju člana predsedništva iz izborne jedinice RS. A za tu poziciju može se kandidovati bilo ko bez obzira na nacionalnost. Dakle mogu birati i Jevrejina i Roma ako se kandiduju.nokia6170 wrote: mislis bosnjak i hrvat imaju pravo samo birati u rs-u srbina jer rs, kao dominatno nastanjen srbima, predstavlja srbin?
- Teofil
#148 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Mogao bi i njegov da mi objasniš.dallton wrote: hajd ponovo na njegov (@nokia) gornji post
-
dallton
#149 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
hajd onda ponovo na moje pitanje gore tuzla-srebrenica?Teofil wrote:Mogao bi i njegov da mi objasniš.dallton wrote: hajd ponovo na njegov (@nokia) gornji postAli on se izgleda ne buni, što znači da smo se razumeli.
- nokia6170
#150 Re: "Sejdić i Finci protiv države "
Ma ja se nikad ne bunim, samo kroz razgovor pustim sagovornika da sam sebi skoci u usta sa svojom izjavom. Ti si krenuo lagano tim putem, sto nije strasno...misljenja i stavovi sluze da se mijenjanju u skladu sa argumentima i cinjenicamaTeofil wrote:Mogao bi i njegov da mi objasniš.dallton wrote: hajd ponovo na njegov (@nokia) gornji postAli on se izgleda ne buni, što znači da smo se razumeli.