Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
latinalover

#126 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

kod nas gdjeje industrija na nuli,tako da ovdje nema bas neke velike koristi od toga...

Zvaršio sam Mašinski fakultet u Mostaru, prije puno godina. Kada sam se upisivao bilo je dosta studenata. Prva godina kao i na svakom fakultetu je najteža, jer se vrši eliminacija. Dobro se sječam da je dosta moje raje poslije prve (ne)uspiješne godne pobjegla na ekonomiju ili pravo. Ja sam se napatio dok ga nisam završio, ne zbog neznanja već zbog težine. Ovaj fakultet je po meni jedan od najtežih fakulteta (poslije medicine). I neka se zna, ko je završio pravo ili ekomoniju je ili direktor ili uspješni advokat, a ja (propala indrustija) na zavodu za nezaposlene. SAVIJET NIKAKO NE UPISIVATI OVAJ FAKS.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 3&start=50

a od ekonomije bjezi, ukoliko nemas stelu nikakvu..
lolo_lolo

#127 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lolo_lolo »

xammerx wrote:
lolo_lolo wrote: a sta ti fali arhitekturi,ako volis crtati a ne volis uciti?
Ne znam, stvarno kad bi isao za svim sto me zanima vjerovatno bi upisao 4 5 faxova vandredno...razmisljao sam i o tome, jer smatram sebe kreativnom osobom, a i crtanje mi prilicno dobro ide. Opet sveo sam iz raznih razloga na ova dva faxa,,,tako da bi cijenio misljenje o istima, posebno se odnosi na masinstvo. Nekako me management uveliko i naveliko privlaci, a ovamo bi ako se ne varam, po mojim informacijama stekao zvanje inzinjera masinstva a uz to mogao raditi i u oblasti managementa....pfff kako teska odluka covjece :(
o sidje kreativni nisam te prepoznao

nije teska odluka,ako se dvoumis bas izmedju dva navedena,izaberi masinstvo,dobro ti rece momak,ako nemas stelu,ekonomiju ne upisuj,jer poslije nemas sta raditi,a masinstvo je opet bolja prilika,nek te neko sa masinstva uputi za taj faks :wink:
xammerx

#128 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by xammerx »

lolo_lolo wrote: o sidje kreativni nisam te prepoznao

nije teska odluka,ako se dvoumis bas izmedju dva navedena,izaberi masinstvo,dobro ti rece momak,ako nemas stelu,ekonomiju ne upisuj,jer poslije nemas sta raditi,a masinstvo je opet bolja prilika,nek te neko sa masinstva uputi za taj faks :wink:
hahaha nasmija me prvom recenicom :D...a sta cu pokusavam opisat se nekako, jer vise poludih ni sam ne znam sta bi...a stela imam i tamo i vamo, al sta ja znam, dok ja zavrsim, sve to moze pomrijet, ne do Bog, al ko zna...pa da se ja koliko toliko pokusam osigurat, sam sebi =)...
hidrant

#129 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by hidrant »

Uh, kakve predrasude.

Vjeruj mi na tenickom fakultetu ces podjednako, ako ne i vise, uciti teoriju nego neko na ekonimiji npr.
antropolog

#130 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by antropolog »

MmeDeLafayette wrote:Evo da dadnem i ja neki prjedlog :)
Naime, bila sam na istom mjestu prosle godine....ista pitanja, gdje? zasto? jel dobra perspektiva? itd.
i opet, poslusala svoje srce i upisala ono sto najvishe volim.
Godinu dana kasnije, sretna sam i evo jos tri ispitica i ociscena prva godina :)

Evo nekoliko fresh vijesti za one koji bi mozda mogli krenuti na odsjek za romanistiku :) na filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Nakon prvog ciklusa od tri godine dvopredmetnog studija fracnuskog i talijanskog jezika A1+A2, omogucen je od ove godine
i MA uporedni studij, sto do sada nije bio slucaj.
Prijemni ispit mozete polagati ili iz francuskog ili iz talijanskog jezika (na vama je da odlucite). Dakle jedan od ta dva, a imate
mogucnost studirati oba sasvim ravnopravno :)
Po meni, ovo je samo korak vishe i uistinu siri polje mogucnosti za zaposljenje,jer
dvije diplome nisu kao jedna :)
sretno svima koji upisuju u julskom roku i da polozhe :)
hehe i ja planiram upisati romanistiku u sa. francuski i talijanski ako ne uspijem se ubaciti na francuski i portugalski u zg. :D :D
Kakav je prijemni u sa. i mora li se polagati i tal. ja inace u skoli ucim samo francuski.
nama stalno naša profa franc. priča da je jako perspektivno upisati francuski i da se s njim može naci posao
Zanima me za sa. je li puno teško upasti i je li jaka konkurencija na prijemnom i kakva je raja koja upisuje franc., atmosfera itd
:D :D :D

buduci romanist
latinalover

#131 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

industrije ima u industrijski jakim eknomijama..
aa kod nas nista ne valja..
ev oekonomsnki fakultet ove godine prima 750 studenata..a od toga fakutlet ce finansirati smao 200 studenata, za razliku od prosle kad su finansirali 400
MmeDeLafayette

#132 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by MmeDeLafayette »

ekonomija je cisti promasaj ali eto
nebih nikom da kvarim idilu - hiperprodukcija jos nije plodom nikud urodila :)
latinalover

#133 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

ma znam...meni nekad krivo sto nisam elektrotehniku upisao
Topla voda

#134 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Topla voda »

savjet maturantima-idite odavde
lolo_lolo

#135 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lolo_lolo »

Topla voda wrote:savjet maturantima-idite odavde
mnogi nisu u mogucnosti da idu :bih:
Topla voda

#136 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Topla voda »

lolo_lolo wrote:
cini ti se,a ovo ti govorim s najboljom namjerom
lolo_lolo

#137 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lolo_lolo »

Topla voda wrote:
lolo_lolo wrote:
cini ti se,a ovo ti govorim s najboljom namjerom
sve ja to znam,ali nema mi drazeg od sarajeva,nit znam koji jezik dobro,nit imam neku raju gore,nit hocu da idem od raje ovdje,nit hocu da se odvajam od mame i njene kuhinje :lol:

vecina tako misli,a mnogi koji odu,zajebu se bas zbog jezika
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#138 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Pera Trta »

U pravu si, lolo.
Taman naše srednjoškolce jedva čekaju vani :roll: Osim možda na baušteli, ali to nije ništa novo, a i to je u ovoj krizi upitno.
PticaTrkachica

#139 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by PticaTrkachica »

možda bolje ako voliš crtati + učiti.
ali najbolje prolaze oni što vole satima sjediti pred kompjuterom i mogu brzo 'prokljuviti' software.
veljaca

#140 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by veljaca »

Moze li nekoliko informacija ( od onih koji studiraju ) o VISOKOJ POSLOVNOJ skoli na Ekonomiji u Sarajevu ?????
Profesori ???? Predmeti ???? Predavanja ????? Studenti ????? Sale za predavanje ????? Asistenti ????
:bih: :sax:

Hvala unaprijed !!!!
Haley

#141 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Haley »

Pozz svima.
I ja sam zavrsila gimaziju i ne mogu se odluciti izmedju Gradjevinskog fakulteta i Pravnog.

Imal' ko da ide na gradjevinski, nebitno u kojem gradu.
Pomozitee :P
kurty

#142 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by kurty »

idem ja na gradjevinu...
malo mi smjesno da se dvoumis izmedju pravnog i gradjevinskog faksa....
da se dvoumis izmedju prava i filozofije-haj ok, da se dvoumis izmedju prava i FPN haj ok, ali pravo i gradjevina dva razlicita svijeta....jedino da nisu uveli na pravu TLN, Beton ili mehaniku tla, a na gradjevinu Rimsko,i te zakone...
sta te zanima oko gradjevine...pozuri malo jer je 2. prijemni
lolo_lolo

#143 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lolo_lolo »

kurty wrote:idem ja na gradjevinu...
da se dvoumis izmedju prava i filozofije-haj ok, da se dvoumis izmedju prava i FPN haj ok, ali pravo i gradjevina dva razlicita svijeta....jedino da nisu uveli na pravu TLN, Beton ili mehaniku tla, a na gradjevinu Rimsko,i te zakone...
jel znas kad je na arhitekturi prijemni?
Amazonka27

#144 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Amazonka27 »

veljaca wrote:Moze li nekoliko informacija ( od onih koji studiraju ) o VISOKOJ POSLOVNOJ skoli na Ekonomiji u Sarajevu ?????
Profesori ???? Predmeti ???? Predavanja ????? Studenti ????? Sale za predavanje ????? Asistenti ????
:bih: :sax:

Hvala unaprijed !!!!
sale su super, klima, ozvucenje, projektori, uredno

Profesroi su pretezno super...oni malo stroziji mi nisu simpaticni...:D na II imas racunovodstvo gdje je profesorica fakat zahtjevna...u I semestru koci poslovno pravo i menadzment, i II semestru strateski m. u III racunovodstvo, u IV biras smjer i tu vec postoji razlika. Moj smjer je super.

Predavanja ok. Slajdovi, projektori, dostupna literatura, prijave ispita online, rezultati online...
Studenti...bitno je da imas svoj tim od pocetka...nekih 5 studenata...jer sve je timski rad...i tako da je bitno da imas kvalitetne ljude oko sebe a ne nekoga ko ce te iskoristavati

asistenti su isto ok...rijetko koji je nako prepotentan

toplo preporucujem :)
Haley

#145 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Haley »

kurty wrote:idem ja na gradjevinu...

Uopce nije smijesno, zato sto su to jedina dva faxa koja me zanimaju, bez obzira na gradivo koje se izucava na tim fakultetima.
Za gradjevinu me zanima, uopce stvari. Kako funkcionira nastava, koji su predmeti najtezi. Jel' moguce nauciti? hehe :P
ice tea

#146 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by ice tea »

Na kojim fakultetima u Sarajevu ima nesto u vezi turizma?
MmeDeLafayette

#147 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by MmeDeLafayette »

Savjet maturantima - ustanite sa stolice i otidjite na fakultete koji vas interesuju :)
Najlakse je lezi hljebu da te jedem
PticaTrkachica

#148 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by PticaTrkachica »

MmeDeLafayette wrote:Savjet maturantima - ustanite sa stolice i otidjite na fakultete koji vas interesuju :)
Najlakse je lezi hljebu da te jedem
:lol: :lol: :lol:
Ili makar na 1182 potražiti broj studentske službe tog i tog fakulteta.
cigo105

#149 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by cigo105 »

moze li mi neko malo sire opisati smjer "primjenjena matematika" na PMF-u?
h4x0r

#150 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by h4x0r »

zravo, jel mozda neko zna gdje mogu nabaviti zadatke koji otprilike budu na prijemnom ispitu na tehnickoj informatici na ETF.
hvala unaprijed.....
Post Reply