Natpisi sa stećaka

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Mujo.Hrnjica

#126 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Mujo.Hrnjica »

terra_incognita wrote:Možete li otvoriti temu na kojoj ćete izbacivati nus produkte a ovu ostaviti za natpise
Ja sam vec dovoljno offtopicario, ne bih se dalje ocitovao, osim da par likova zachatava temu, samo bih naglasio da mi je ovo prvi i jedini nick, ali drago mi je ako je vec bilo likova koje dijele moje misljenje!
terra_incognita

#127 Re: Natpisi sa stećaka

Post by terra_incognita »

Mujo.Hrnjica wrote:
terra_incognita wrote:Možete li otvoriti temu na kojoj ćete izbacivati nus produkte a ovu ostaviti za natpise
Ja sam vec dovoljno offtopicario, ne bih se dalje ocitovao, osim da par likova zachatava temu, samo bih naglasio da mi je ovo prvi i jedini nick, ali drago mi je ako je vec bilo likova koje dijele moje misljenje!
što baš mene citiraš, niti sam prozvala tvoj nick (ma koji po redu) niti tebe inače

zamolila sam da kakite na PF politika
Mujo.Hrnjica

#128 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Mujo.Hrnjica »

terra_incognita wrote:
Mujo.Hrnjica wrote:
što baš mene citiraš, niti sam prozvala tvoj nick (ma koji po redu) niti tebe inače

zamolila sam da kakite na PF politika
nisam ni ja tebi rekao za nickove ali sam se slozio s tobom da likovi zachatavu ovaj topic...
Energični leptir

#129 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Energični leptir »

Ja bih to postavio ovako. Glavni pravac u kojem je ovaj topc krenuo od samog početka jeste NACIONALISTIČKO, dakle ANAHRONO i NENAUČNO čitanje epitafa sa bosanskog srednjvojekovnog mramorja, kao nekakve grandiozne filosofije, koja je, eto, temelj nekakvoga "bosanskog duha" i sličnih jeftinih nacionalističkih priča, poput "srpskog novog zavjeta na Kosovu" i sličnih nazi konstrukcija. Natpisi na stećcima jedino odslikavaju duh svoga vremena, dakle jednog površno hristijaniziranog, polupaganskog društva, koje natpisom želi posvjedočiti šta je radio u životu, ko ga je i gdje ubio, ko je osvetio njegovu krv, itd, itd... dakle jedno tipično srednjvojekovno ritersko društvo, a ne neki nazi "bogumilski" mudroslovni raj "dobrih" ljudi, iako ono "dobri" označava ne obične ljude, koji su bili tegleća marva, već plemićki stalež, kao jedini politički narod u srednjovjekovnim društvima, bez razvijene buržoazije, kakvo je bilo srednjvjekovno bosansko sve do svoje propasti. Sve je počelo citiranjem nepostojećih natpisa, a završava se uvredama fašističkih komentatora koji blage veze nemaju očemu pišu, niti su o stećcima nešto relevantno pročitali u životu, osim novobošnjačko-nacionalsitičkih fantazmagorija. Za promjenu, evo vam malo pravih natpisa, pa se divite silnoj mudrosti:

… To vrime mene Vigna dojde končina na svom ploemenitom pod Kočerinom, I molju vas', ne nastupajte na me! Ja s(a)m' bil' kako vi jeste, vi ćete biti kako jesam ja.
(Kočerin, stećak Vignja Miloševića 1410-1411, M. Vego I, str. 32)

A sej leži Radovan Rajković (Rakojević). Proklet bio tko će tućin leč, veće njegovo pleme!
(Čerin, vjerovatno iz druge polovine XIV v., M. Vego 1, str. 18)

“...tko bi to potr'l', da je proklet otcem i sinom i s(ve)tim' d(u)hom'!"
(Donja Drežnica, natpis Vojvode Masna i njegovih sinova Radoslava i Miroslava 1355-1357)

"Si kamin' Varda, či li je bio, či li je sade, či li neć(e) b(i)ti. (?)"
(Kosor, prije 1411. god.)

"Sveti polu tom' pomozi
1. Zapriješta te djavle b(o)gom' živim', koi podr'ži nebo i zemlu (r=100), zapriešta te vas'kr'snutjem Hristo(vi)m' i 4 eva(n)gelisti i Mar'kom i M(a)tio(m), Lukom i Ivanom i 310 svetie otac' i 4 rikami koe ophode seu zemlu, da nemaš o(bl)ast, ni na žitu (ni na) vinu. Pame..
(Hodbina, vjerovatno XV vijek)

A se Leži Vukobrat Vlađević, boži rab. A se grob mu dela sin mu Radonja. Tu(g)o mo' (moja), a tko li će mene (žaliti)?
(Gornje selo u Mirušama, XV-XVI vijek, M. Vego III, str. 16)

A si grob'... Mirušića. Gradih za ovo počivali(šte), a ti i ' (ja) sam' (bil') kako i vi a (?) vi ć(ete) (bi)ti kako i 'a (ja).
(Gornje selo u Mirušama, vjerovatno XV v., M. Vego III, str. 18)

A se leži Zagor'c Bra'nović'. Bratije, koji vidi(te) sije zlamenije, (pomenite)! Bratije, ' (ja) sam bio kako vi, a vi ćete b(i)ti kako i ' (ja).
(Podubovac kod Bileće, XV. st., M. Vego III, str. 18)

A sije leži rab' boži d'k' Vu'n' Dragišić'. Prosti mu b(ož)e grehe!
(Njeganovići kod Bileće, XV st., M. Vego III, str. 24)

A se leži Ivan Mr'č(i)ć'. U Dobru (Dabru) pr'bih' a za života ov(i) kami postavih' i ostavih. Legoh n(a) Polovinu. Tko li će uzeti da je pr'klet' (proklet')!
(Fatnica, prva polovina XV. vijeka, M. Vego III, str. 26)

A se leži Radona (Radonja) Ratković'. Pogiboh' p(o)d' gradome (gradom') p(o)d' Ključeme (Ključem') za svoga g(ospo)d(i)na vojevodu Sand(a)la (Sandalja).
(Ključ kod Gacka, 1404-1415, M. Vego III, str. 32)

Sije leži Vukša Mitrović'. Ubiše me na služb' (službi) g(ospodi)na moga, ma osveti me Rade Pribisalić'... kako je vidito(znano) dobrom i g(ospodi)nomu.
(Zovi Di kod Nevesinja, prije 1463. godine, M. Vego III, str. 40)

A se leži Milobrat Mrđić (Mrčić) s dobrim sinom' s Ivanišem'. Bih' živomu rad' a mrtva saranih'.
(Jasena kod Nevesinja XV v., str. 42)

A se leži s(a) sinom Radisavom. A s(e) leiže (!) na svoj plemenitoj. Ovaj kamin (!) Nenad otac s večne pomeni postavi sinu mom županu Radanu i sinu mu.
(Šipovac u Podveležju, XV-XVI v.)

Kur'k' Vuči(ć)'. To i bag' (bog') zna i Bos(na) (i) Dubr(ov)nik' da su (me)... ubile u B'lom' (Bijelom polju)... slobodi. I tko (zn)a b(o)ga i sla(v)u... om lit... lo po(gib)oh'. Tug(o) (moja a) mnogo (li ti mi je) lež(ati)!
(Kašići kod Glavatičeva 1451-1453, M. Vego III, str. 44)

A s'e (sije) veli Milat Pripčin(i)ć': "Čijem služih, tem pokojen' bih'"
(Živanj kod Nevesinja, XIV-XV, M. Vego III,)

A se leži gospo' (gospoja) Gojisav' (Gojisava), kći Juri' (Jurija) Baošića a kuć'nica vojevode Radiča, a prista u kući kaznca (kaznaca) Sanka i župana Bili'ka (Biljaka) s počtenijem' i pri' (prija) svoju viru i višnju slavu.
(Biskup kod Konjica, 1398, M. Vego III, str. 44)

A se leži dobri Pribislav Petojivić' na svojoj zemlji na plemenitoj. Služih' banu Tvr'dvku), g(ospo)d(i)nu v'rno. Na tom pogiboh'. P(i)sa Brtoji' (Bratoja, Bratoje).
(Ljusići kod Uloga 1353-1377, M. Vego III, str. 48)

Dakle, stvarnost je stvarno Tarantinov film. Jedni su naciju bazirali na bitci nekakvog Lazara i nekakvog Murata od prije 600 godina, a drugi na grobljima kojih se niko do austrougarskog perioda nije ni sjećao kome pripadaju. Dakle preimenujte se iz Srbi i Bošnjaci u militaristi i nekrofili. Moj naklon.
liccaius

#130 Re: Natpisi sa stećaka

Post by liccaius »

Pazljivo sam procitao sve postove u ovoj temi i mogu samo reci da sam razocaran pojedinim forumasima, pogotovo onih sto su kao Van Halen, koji se nije udostojio da prizna da je obmanjivao svijet iako je ostao potpuno "go". Svaka ti cast Energicni leptir sto si unatoc vrijedjanju, aroganciji i ignoranciji ostao smiren i dosljedan i na provokacije odgovarao cistom naukom. Takodjer mi je drago sto si nasao snage i volje suprostavljati se ovim "velikim pseudopatriotama" koji ocito nista ne citaju ili citaju ono sto nema nikakve naucne vrijednosti. Volio bih da imam tvoju volju pa da se i ja energicnije ukljucim u razbijanju ovih "mitoloskih okova".

Svaka ti cast! Drago mi je takodjer da su mnogi kasnije uvidjeli razliku izmedju poezije (necu je vrjednovati jer nisam strucan za to) i autentičnih epitafa. Hvala za natpise... :thumbup:

Za zainteresirane, bih preporucio najnoviju knjigu prof. D. Lovrenovića, Stecci - bosansko-humsko mramorje srednjeg vijeka (mislim da se tako zove), u izdanju izdavacke kuce Rabic, Sarajevo 2009.
A oni koji mogu, preporucio bih da kupe knjigu (posto je ova gore poporilicno skupa ali vrijedna tog novca) - Leksikon stecaka, Sarajevo 2004. od najveceg autoriteta u poznavanju fenomena stecaka SEFIKA BESLAGICA, covjeka koji se cijeli zivot posvetio izucavanju stecaka i iza sebe ostavio nepreglednu bibliografiju i knjige koje spadaju u sami vrh historiografije o steccima. Ona kosta samo 16,5 KM i moze se kupiti kod izdavaca Svjetlosti (ako se ne varam).

Ah, da... svima koji istinski slave Bajram. Bajram Šerif Mubarek Olsun!
terra_incognita

#131 Re: Natpisi sa stećaka

Jesi se to preimenovao da malo sam sebe pohvališ kad već drugi neće, reptilu, pardon leptiru energični ?
liccaius

#132 Re: Natpisi sa stećaka

Post by liccaius »

Ako bolje pogledas registrovan sam prije nego je ova tema i otvorena, zato otvori oci :shock:
A pored toga sto pokazujes enciklopedijsku sirinu neznanja iz oblasti historije, historije umjetnosti ali i knjizevnosti kako smo vidjeli, pokazala si koliko vladas elementarnim znanjem iz biologije - reptil ili gmizavci (ili pak gmazovi) imaju veze s leptirima koliko zirafa sa domacom kokoskom.
A to sto nudis je cimburargumentacija, ako imas konkretne dokaze za svoje tvrdnje bujrum, ja sam sirokih vidika...
terra_incognita

#133 Re: Natpisi sa stećaka

liccaius wrote:Ako bolje pogledas registrovan sam prije nego je ova tema i otvorena, zato otvori oci :shock:
A pored toga sto pokazujes enciklopedijsku sirinu neznanja iz oblasti historije, historije umjetnosti ali i knjizevnosti kako smo vidjeli, pokazala si koliko vladas elementarnim znanjem iz biologije - reptil ili gmizavci (ili pak gmazovi) imaju veze s leptirima koliko zirafa sa domacom kokoskom.
A to sto nudis je cimburargumentacija, ako imas konkretne dokaze za svoje tvrdnje bujrum, ja sam sirokih vidika...
Pogledajti, pa ćeš vidjeti da sam postirala poeziju a ne "znanje" iz istorije ili bilo čega.
Leptir i reptil su jedno drugom anagrami a ne biološka povezanost a više asociraš na prvo.

EDIT: ne želim se dalje raspravljati, tako da možeš sebi uštedjeti vrijeme i trud
andrija2007

#134 Re: Natpisi sa stećaka

Post by andrija2007 »

liccaius wrote:Pazljivo sam procitao sve postove u ovoj temi i mogu samo reci da sam razocaran pojedinim forumasima, pogotovo onih sto su kao Van Halen, koji se nije udostojio da prizna da je obmanjivao svijet iako je ostao potpuno "go". Svaka ti cast Energicni leptir sto si unatoc vrijedjanju, aroganciji i ignoranciji ostao smiren i dosljedan i na provokacije odgovarao cistom naukom. Takodjer mi je drago sto si nasao snage i volje suprostavljati se ovim "velikim pseudopatriotama" koji ocito nista ne citaju ili citaju ono sto nema nikakve naucne vrijednosti. Volio bih da imam tvoju volju pa da se i ja energicnije ukljucim u razbijanju ovih "mitoloskih okova".

Svaka ti cast! Drago mi je takodjer da su mnogi kasnije uvidjeli razliku izmedju poezije (necu je vrjednovati jer nisam strucan za to) i autentičnih epitafa. Hvala za natpise... :thumbup:

Za zainteresirane, bih preporucio najnoviju knjigu prof. D. Lovrenovića, Stecci - bosansko-humsko mramorje srednjeg vijeka (mislim da se tako zove), u izdanju izdavacke kuce Rabic, Sarajevo 2009.
A oni koji mogu, preporucio bih da kupe knjigu (posto je ova gore poporilicno skupa ali vrijedna tog novca) - Leksikon stecaka, Sarajevo 2004. od najveceg autoriteta u poznavanju fenomena stecaka SEFIKA BESLAGICA, covjeka koji se cijeli zivot posvetio izucavanju stecaka i iza sebe ostavio nepreglednu bibliografiju i knjige koje spadaju u sami vrh historiografije o steccima. Ona kosta samo 16,5 KM i moze se kupiti kod izdavaca Svjetlosti (ako se ne varam).

Ah, da... svima koji istinski slave Bajram. Bajram Šerif Mubarek Olsun!
:thumbup: , kod nas je nažalost mnogo toga pseudo, nisu samo patrioti pseudo, već i političari,raznorazni vjernici, "istoričari", lingvisti, itd, itd, cijela jedna armija novokomponovanih i tek-komponovanih "wannabe-ja".
liccaius

#135 Re: Natpisi sa stećaka

Post by liccaius »

terra_incognita wrote:
Van Halen wrote:
Ko pažljivo pročita ove epitafe može vidjeti vrlo često korištenje slova H, koje se u bosanskom narodu očuvalo i do današnjih vremena, mada nažalost dosta manje nego prije.
Takodje da su se tada koristili nazivi mjeseci u godini: ozujak, travanj, lipanj ....valjda latinski nije imao odziva
terra_incognita wrote:
BSn wrote:Ocito je domoljublje tada bilo mnogo izrazenije, no sada. :D :bih:
Meni je to nekako logicno.
Ako su se vec opirali Vatikanu, onda su i u bogosluzenju a i u svakodnevnom zivotu koristili svoj jezik a ne latinski.

Ima ovdje na forumu znalaca koji ce o tome (nadam se) nesto vise reci.
terra_incognita wrote:Zar treba tumačenje ?
Bili su krstjani i valjda je korijen tog pojma krst.

Ipak cu se morati javiti. Nemoj mi zamjeriti. Ovo su neki od tvojih postova (da ne bi ispalo da sam podli provokator) u kojima nije poezija vec nesto drugo. Preosrto sam gore reagovao. S toga izvinjenje...
terra_incognita

#136 Re: Natpisi sa stećaka

Mislim da si i ti sam to navedeno učio.
Ne vučem ni na koju stranu, navodim samo ono što je opštepoznato.
I to grube činjenice.
Koje su tačne.
Dok se suprotno ne dokaže.

Ako si ovo navedeno preskočio u istoriji, da si otišao prošle sezone u pozorište i tamo bi čuo (igrala odlična predstava u PM- Pozorištu Mladih ne utrobi ti majke ako si to pomislio a znam da jesi ).
Ali nisi nikada otišao ni pogledao, ni pročitao.

Suviše linearno razmišljaš da bi mogao banalnost kao što je leptir-reptil da skontaš a kamo li nešto drugo.
liccaius

#137 Re: Natpisi sa stećaka

Post by liccaius »

terra_incognita wrote:Mislim da si i ti sam to navedeno učio.
Ne vučem ni na koju stranu, navodim samo ono što je opštepoznato.
I to grube činjenice.
Koje su tačne.
Dok se suprotno ne dokaže.
A koje su to "grube cinjenice", koje su "tacne" dok se suprotno ne dokaze? Bas me zanima...???
Mada bih vise volio da se okrenemo temi. U usporedbi sta sam sve procitao o ovoj temi, ti si sasvim OK. Uostalom izvinio sam se. Volio bih da nas razgovor usmjerimo u afirmativnom pravcu, a ne u prepucavanja.

Zanimljivo mi je sto si navela nekropolu stecaka u blizini vikendice. Volio bih znati, barem okvirno u kojem dijelu BiH se nalaze ti stecci. Zivo me zanima njihova sudbina i stanje poslije ovog posljednjeg rata i zaprepastava me da se cak i danas koriste u gradjevinske svrhe.
terra_incognita

#138 Re: Natpisi sa stećaka

Ono što ja navodim jeste da Bilino Polje nije samo puka asocijacija na Ćel'k (Čelik), pošto si citirao ono o opiranju inkviziciji.

U svojoj knjizi "Poslovno komuniciranje u svijetu globalnog biznisa" autor navodi da su i u pomenuto doba Bošnjani bili pismeni te da su se i žene opismenjavale i druge podatke o pismenosti i onome što je ostalo za njima, pa ne vidim razloga zašto bi bilo šta na ovoj temi bilo izmišljeno i plod nečije mašte ili želje da istorija drugačije izgleda.

Na žalost, u moje vrijeme se malo učilo o tome a na još veću žalost znam sve i jednu zadužbinu Sv. Save.
Red je da se nadoknadi, ako se već S.S. izbrisati ne može.

Za konstruktivan razgovor sam uvijek ali ne vidim razloga zašto bi se pljuvalo po Van Halenu i njegovoj temi, sve i da je ovdje Andersena, braću Grimm ili Ezopa parafrazirao ili citirao.
Ko voli-nek izvoli.
Ko ne, neka otvori temu o zabludama vezanim za natpise sa stećaka.

Što se stećaka tiče, stanje u kojima se nalze je različito.
Neki stoje na svom mjestu a neki su postali korito za česme u avlijama ili materijal za cokl i podzid.
andrija2007

#139 Re: Natpisi sa stećaka

Post by andrija2007 »

Naziv teme je ipak "Natpisi sa stećaka" a ne "Izmišljeni natpisi sa stećaka", što pretpostavlja da se radi o natpisima
koji se zaista nalaze na stećcima, jednostavno.
liccaius

#140 Re: Natpisi sa stećaka

Post by liccaius »

OK! U potpunosti se slazem sa Andrijom,
andrija2007 wrote:Naziv teme je ipak "Natpisi sa stećaka" a ne "Izmišljeni natpisi sa stećaka", što pretpostavlja da se radi o natpisima
koji se zaista nalaze na stećcima, jednostavno.
:thumbup:

dobro je negdje spomenuo energicni reptil :) da je to privatna stvar ako neko iz ovih epitafa is pera gospodina Tanovica doživljava svoj patriotizam, ali je jako problematicno kada se poezija prodaje kao nauka, a najzalosnije od svega kada se pruze dokazi da je to sarlatanstvo i da nema nikakve veze sa epigrafikom stecaka, a da gospodin Van Halen i dalje drzi usi i oci zatvorene (zacepljene). Patriotizam se gaji u okrilju istine, a ne na lazi!!

A sto se tice knjige, "Poslovno komuniciranje u svijetu globalnog biznisa" - uz duzno postovanje autora i njegovu interpretaciju tema bosanskog srednjovjekovlja, nema naucnu vrijednost, barem ne za historicare, drugim rijecima nije relevantna. O toj temi konkretno pismenosti u srednjem vijeku na bosanskom prostoru ima mnogo literature bazirane na izvornoj gradji obradjene od strane skolovanih mediavelista.
terra_incognita

#141 Re: Natpisi sa stećaka

Poezija kao nauka ?

O majkooooo, isjeći ću se na ploške.

Haj se malo druži sa Picijem i Karananom, biće ti lakše.
Vidjećeš.
Ko rukom odnešeno.....

EDIT: rekoh pa porekoh da se neću raspravljati ali usraste temu pa ne vrijedi ni doći ovdje, kamo li čitati
liccaius

#142 Re: Natpisi sa stećaka

Post by liccaius »

Zaista ne znam koji je tvoj problem, ocito spadas u isti krug ljudi kao Van Halen. Uostalom njega i branis
terra_incognita wrote: (...)Za konstruktivan razgovor sam uvijek ali ne vidim razloga zašto bi se pljuvalo po Van Halenu i njegovoj temi, sve i da je ovdje Andersena, braću Grimm ili Ezopa parafrazirao ili citirao.
Ko voli-nek izvoli.
Ko ne, neka otvori temu o zabludama vezanim za natpise sa stećaka(...)
Epigrafika je pomocna (h)istorijska/povijesna nauka (znanost) - gle cuda ko bi rekao - e pa draga moja, ako neko mjesa autenticne natpise sa stecaka koji se izucavaju u okvirima EPIGRAFIKE i poeziju, neka se odmah prijavi psihjatru. Gospodin Van Halen kojeg ti branis, napravio je seriju postova s Tanovicevom poezijom, obmanjujuci kako su to natpisi sa stecaka, te ste se vi svi divili (ukljucujuci i tebe) naobrazbom, hrabroscu i individualnoscu nasih predaka dok se nisu poceli javljati ljudi sa temeljnim znanjem iz bosanskog srednjeg vijeka i pokazali da Va Halen "lupa ko'o Maksim po diviziji." Sta je doticni gospodin uradio prodavao je poeziju kao nauku (epigrafika pomocna historijska nauka). Jasno???

PS Mjesto da se "isjeces na ploske", lakse bi ti bilo da prelistas koji udžbenik iz osnovne skole.

Ponavljam volio bih da se drzimo teme!
terra_incognita

#143 Re: Natpisi sa stećaka

Edit: brišem
liccaius

#144 Re: Natpisi sa stećaka

Post by liccaius »

Evo link za knjigu: Zbornik srednjovjekovnih natpisa Bosne i Hercegovine, Marka Vege, prvi dio.
Pored slikovnog materijala, data je transkripcija i prijevod. Odlicna stvar za usporedbu...

http://www.megaupload.com/?d=D41KSHBD
andrija2007

#145 Re: Natpisi sa stećaka

Post by andrija2007 »

liccaius wrote:Evo link za knjigu: Zbornik srednjovjekovnih natpisa Bosne i Hercegovine, Marka Vege, prvi dio.
Pored slikovnog materijala, data je transkripcija i prijevod. Odlicna stvar za usporedbu...

Tvoj trud je za pohvalu ali, po meni, vrijedi samo za one koji žele da saznaju, da nauče, nažalost uvijek ima i onih
koji ne znaju, niti žele da saznaju.
Nije grijeh ne znati, niko od nas ne zna sve, ali problem nastaje kad je neznalica arogantna, te želi da
daje lekcije onima koji znaju više ili bolje od nje.
liccaius

#146 Re: Natpisi sa stećaka

Post by liccaius »

andrija2007 wrote:
liccaius wrote:Evo link za knjigu: Zbornik srednjovjekovnih natpisa Bosne i Hercegovine, Marka Vege, prvi dio.

Tvoj trud je za pohvalu ali, po meni, vrijedi samo za one koji žele da saznaju, da nauče, nažalost uvijek ima i onih
Nije grijeh ne znati, niko od nas ne zna sve, ali problem nastaje kad je neznalica arogantna, te želi da
:thumbup: u sridu, ko'o sto bi rekli...
liccaius

#147 Re: Natpisi sa stećaka

Post by liccaius »

Ima li iko ostala tri zbornika da ih ovdje uploaduje? Bio bi mu neizmjernoooo zahvlan...
andrija2007

#148 Re: Natpisi sa stećaka

Post by andrija2007 »

:thumbup: u sridu, ko'o sto bi rekli...
Vidi, i ja sam neznalica tj. ne znam puno stvari, znati sve nije ni moguće, ali se trudim bar da shvatim šta to govore
drugi, naravno kad vidim da su "potkovani u temi", tako možda proširim lično znanje.
Treba znati "potegnuti ručnu" kad vidimo da imamo za sagovornika osobu koja je stručnija od nas u datoj temi, predmetu.
Energični leptir

#149 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Energični leptir »

U svojoj knjizi "Poslovno komuniciranje u svijetu globalnog biznisa" autor navodi da su i u pomenuto doba Bošnjani bili pismeni te da su se i žene opismenjavale i druge podatke o pismenosti i onome što je ostalo za njima, pa ne vidim razloga zašto bi bilo šta na ovoj temi bilo izmišljeno i plod nečije mašte ili želje da istorija drugačije izgleda.
Eeeee.... baš dobro kad se o srednjovjekovnoj Bosni uči od "autora" nekakvog priručnika o poslovnom komuniciranju u svijetu globalnog biznisa :lol: i pjesama Nenada Tanovića :lol: , i to od "autora", koji vjerovatno o srednjovjekovnoj Bosni nije čitao ništa više nego možda upravo neko od internet izdanja Tanovićevih pjesama, ili neku od nebuloza Envera Imamovića :-? i sličnih historičara za Avaz.
Broj 1

#150 Re: Natpisi sa stećaka

Post by Broj 1 »

A ciji su bili stecci bez natpisa, kojih ima mnogo na podrucju Bjelasnice- Visocice, iznad Podgraba- ispod jahorine itd.?
Stecak ne mozete naci ni u Srbiji niti u Hrvatskoj, nego samo na onim prostorima dokle se protezala srednjovjekovna bosanska drzava.

Sjetimo Miroslava Krleze: Neka oprosto gospodja evropa, ali Bosna ima stecak !!!!!
Post Reply