Djeca u dijaspori
- Jara
#126 Re: Djeca u dijaspori
@dina_m, primjećuje se da ni ti nisi nešto sa gramatikom, pravopisom i rječnikom našeg jezika... da malo "zanosiš" iako si već bila "velika" kad si tamo došla, bila si već mama... kako onda očekivati od djece koja tu odrastaju da dobro govore maternji jezik? Inače je tvoj opis pun interesantnih detalja. 
- Vares City
#127 Re: Dijasporčad
Moji znaju i SATRO Bosanski(sanski Bo),a pogotvo ONA,mlada pet godina,razvaljuje satro,a nije ni NJEMU mane,..._ja_ wrote:ladyada wrote:dijasporcad bas zvuci odvratno i odbojno ................
aferim svim roditeljima koji svoju djecu vode pravim putem kroz ovu dzunglu na zapadu ...........
sa strane nase vlade nema nikakve podrske, kao sto je npr. za bivse juge bila dodatna nastava za nas jezik geografiju i istoriju ...........
djeca uce preko interneta o svojoj zemlji , mada je to diskutabilno i sami znamo sta se sve nadje na netu ...
kad pogledam familijarne strukture u bosni i nas u dijaspori dobro da su ova djeca i pametna ..........
rijetke su porodice da imaju dede i nene da daju podrsku roditeljima, obicno su te dede i nene daleko ...........
Bravo![]()
Samo da jos dodam, gosp.@Vares se trudi da svojoj djeci kolko je to moguce usadi u glavu , ko su , sta su i odakle su ( svaka mu cast na tome, znajuci koliko je to danas tesko) da ne bi sutra kad dodje na odmor u nasu nam lijepu, nailazio bas na te reakcije tipa "dijaspora", "dijasporcad" (kako samo odvratno zvuci).....jer ocito je da dosta raje mrzi "dijasporu". Umjesto da ga ohrabrite , nedaj Boze pohvalite vi opet drvlje i kamenje po njemu. Pa sta koji klinac hocete? Ne valja kad ne zna pricati "kako bi trebalo", ne valja kad mu roditelji daju sve od sebe da dijete ZNA ko je i sta je, nevalja x stvari.....da ne nabrajam, stvarno smo najbolji kriticari na svijetu. Trebali bi se prijaviti za Ginisovu knjigu rekorda, 100% bi bili najbolji.
Ja licno se trudim da mi se djeca integrisu (to je vec redu), trudim se da znaju o zemlji odakle im vodi porijeklo(uspjela), trudim se da vole i jednu i drugu drzavu (i to je ok) . Eh jedino kad je fudbal u pitanju tu uvjek navijaju za BiH. Moja namjera je da zavrse dobru skolu i da budu pristojna i fina djeca.Koliko sam uspjela i kolko cu uspjeti ne znam, ali molim Boga svaki dan da mi olaksa jer vjerujte nije ni malo lako, bili mi u Bosni ili negdje vani , tesko je kako god okrenes. Na pravi put je danas tesko djecu izvesti bilo gdje da zivite, oni koji imaju djecu znaju o cemu govorim. Niko od nas nije birao ni gdje ce se roditi ni gdje ce zivjeti , jer da nam je bilo omoguceno da biramo mislim da bi svako od nas izabrao drugacije.
Sve u svemu ja zelim mnogo srece , zdravlja , truda i sabura svima i ovima koji se nalaze u Bosni a i ovima koji su negdje vani . Nikome nije lako.
Luda su ova danasnja vremena.
U glavnom,svakim odlaskom na odmor odrzavamo te odnose,djeca se druze,...igraju se,a bude nekad i za vratove!!!I ne vidim neku veliku razliku iz mojih vremena i danas,.....
Hocu da kazem mene koji sam tu roden,rastao i odrastao,..i moje djece koji se "bore" da budu DOMACI,...i u velikoj mjeri i uspjevaju,....
Paralela,... Djeca su rodena OVDJE,a ponasaju se kao sto sam se ja ponasao tamo gdje sam se ja rodio,nije bas 100%,...ali sam ja PRESRETAN,...
I ako jos dozivim da mi unucad budu pola od toga,....mojoj sreci nema kraja,...
Kad' mi dolazimo(a zna se,u par dana,..),kazu:"Dolaze Bosanci,...."
Last edited by Vares City on 10/06/2009 11:14, edited 1 time in total.
-
Suncica79
#128 Re: Djeca u dijaspori
Elem ima ih i ovdje koji su po par godina uAmerici a Engleski pricaju i ovdje a tek kad dodju u Bosnu koja ofiraza!!! Kobajagi zaboravili nas, ma da puknes od smijeha. Ovdje sam 14 godina i ne volim tu neku glumu i pretvaranje. Odem na neki nas koncert, zene u WC pricaju Engleski medjusobno..
Djeci se ne kupuju neke lijepe stvari jer Boze moj "malo je, i ne treba mu sutra ce da mu omanja pa pare bacene".
Samo znam jedno a to je da ce kod inteligentnih i obrazovanih roditelja i dijete biti isto tako ( u vecini slucajeva) jer svoje vaspitanje i kulturu roditelj prenosi i na djecu. Ne mozes od nekog papana ciji rijecnik broji 100 rijeci ocekivati mnogo.
Za ovu gospoju sto se nakaki svega i svacega s play station i I-Pod i kompjuterom, ostaj tu gdje jesi nije Bosna za tebe.
P.S. Fakat ovo dijasporcad katastrofa!!!

Djeci se ne kupuju neke lijepe stvari jer Boze moj "malo je, i ne treba mu sutra ce da mu omanja pa pare bacene".
Samo znam jedno a to je da ce kod inteligentnih i obrazovanih roditelja i dijete biti isto tako ( u vecini slucajeva) jer svoje vaspitanje i kulturu roditelj prenosi i na djecu. Ne mozes od nekog papana ciji rijecnik broji 100 rijeci ocekivati mnogo.
Za ovu gospoju sto se nakaki svega i svacega s play station i I-Pod i kompjuterom, ostaj tu gdje jesi nije Bosna za tebe.
Last edited by Suncica79 on 12/06/2009 14:33, edited 1 time in total.
-
dina_m
#129 Re: Djeca u dijaspori
Znaci da se ne pretvaram vise..da pisem kako umijem i znamJara wrote:@dina_m, primjećuje se da ni ti nisi nešto sa gramatikom, pravopisom i rječnikom našeg jezika... da malo "zanosiš" iako si već bila "velika" kad si tamo došla, bila si već mama... kako onda očekivati od djece koja tu odrastaju da dobro govore maternji jezik? Inače je tvoj opis pun interesantnih detalja.
A ja ne osudjujem djecu zbog neupotrebe bosanskog, bash naprotiv, to shvatam...kod svoje kcerke nevolim neke druge stvari - recimo to nezadovoljstvo i stalnu potrebu za nekim glupim stvarima koje djeca ovdje smatraju prijekim potrebama.
- ladyada
#130 Re: Djeca u dijaspori
da nije tvoju kcer uhvatio pubertet , pa trazi svoje mjesto u porodici i svijetu . Po tvom pisanju vidim kcer od kolegice pred sobom prije 2 godine je bila 12godina . usi nam isprala sa paris hilton i ostalima zgubidanovicima ........... nista nije bilo vaznije nego na netu da se vidi sta je paris radila gdje je hodala itd ........... prije par dana gledam joj sobu nigdje vise postera od hiltonove pitam sta bi da ne krecite kaze ona ne izasla je iz fazona obizna koza .dina_m wrote:Imam dvoje djece. Curica rodjena u BiH, stigla u USA sa 3 god. sad ima 12 god, a djecak rodjen ovdje i uskoro ce mu 7 god.
Moja kcerka je dosta nezadovolja ovdje, i sve vise mi lici na Americku djecu, sve vise poprima njihove obicaje. Sve sto vise ima , cini mi se da je vise nezadovoljna.Masta o milionima. Zamislja da je zivot nemoguc bez laptopa, bez omljenih joj kanala i sl. Vec kuje planove kako bi trebala za 16 rodjendan putovati brodomZa nju je Bosna jedna mala zemljica u kojoj nemozes imati fun, gdje nemozes zaraditi dovoljno da putujes negdje van nje barem svake godine jednom, i gdje ljudi vozaju samo jednu vrstu auta [valjda misli na golf 2] gdje mnogo ljudi ne pere zube, gdje mora dijeliti kupatilo s roditeljima.... Ko sto rekoh dijete nalik na vecinu Americke djece, ne voli nista osim ovog ovdje, sve joj se drugo cini pomalo smijesno, dok joj se Bosna cini i bijednom.
Nista lose nevidi u tome da opere zdjelu jagoda i jede ih sama pored 4-5 djece koji sjede oko njeU skolu odlazi ujutro u 8.30h i vraca se kuci u 5.00h, 2-3 sata treba joj za zadacu, vecera, te malo ispred televizora, vremena da provodi s nama roditeljima skoro da i nema, osim raspusta i vekend dana. Vikedn je za nju propao ukoliko nismo nigdje isli i imali neki fun. Svaki njen 'fun' mene jako kosta, to obicno biva - najnoviji film u kinu, citav dan u mallu, javni bazeni i slicno. Povesti najmanje jednu drugaricu, te i za nju sve placati, je skoro pa obaveza. Nemogucu je da nemozemo imati u kuci bar jednog psa, jer u nasem komsiluku malo ko da ima manje od tri. Grozno je sto 'ubijamo' i pecemo janje, to divno malo stvorenje...trebali bismo preci u vegetarijance. Prema zivotinjama se mora postupati bolje vec prema ljudima. Njih se nesmije ubijati i jesti
Normalno je da neprijateljujes s komsijama i normalno je da s njima nemas nikakav kontakt, normalno je i to da im neznas ni imena. Nije normalno sto mi na nasim zabavama igramo uvijk istu igru. To je cak i smijesno...Kad odrastes, treba se odmah osamostaliti.
To je ukratko nacin na koji razmislja moja cerka koja je ovdje 9 godina. Nadam se da ce ova godina koju cemo provesti u BiH utjecati na njen nacin razmisljanja. Zelim da sto je moguce duze vremena provedemo u posve drugacijoj sredini, i vise od svega zelim da se moralno obrazuje.
a sto se tice vasi izlazaka , pokusaj jednom nesto da napravis kuci kurs kuhanja ili da nesto pravite rucno mislim da ce joj to isto priustiti zadovoljstvo,ako kvalitetno objasnis i organizujes .
voditi djete godinu dana u bih ne bi ti savjetovala tek ce onda da se izgubi , nece znati ni ko je ni sta je, plus gubi skolu i te neke prijatelje sto je stekla , nigdje veze .........ako se vi ne mislite vracati ostavi djete na miru da nadje mjesto i nacin zivota ........ nisu ni u bosni neke vrijednosti sto su bile prije rata , i dole pucaju brakovi ljudi se svaleraju itd ....zapad je stigao i dolje ali nazalost i dosta onog loseg ..........ako nisi bila dugo samoj tebi ce to biti sok ..........znam po svojoj sestri koja nakon 8 godina amerike otisla u posjetu............ pa kaze ja mislila moj kvart u cikagu da je tamo sve poludilo, ne zna se ko pije ko placa .... a ono u bosni isto tako, sretna sam da se mogu opet u kvart vratiti , bar otprilike znam pravila igre ......
- ljubav_aha
#131 Re: Djeca u dijaspori
ne ,razumijem,zasto raja cudno reaguje na ovaj postdina_m wrote:Imam dvoje djece. Curica rodjena u BiH, stigla u USA sa 3 god. sad ima 12 god, a djecak rodjen ovdje i uskoro ce mu 7 god. Mali prica odlicno i Bosanki i Engleski, dok curica govori Bosanski veoma slabo. Razumije odlicno. Ako bih je prisiljavala da govorimo Bosanskim, mislim da bismo izgubile kontakt. Ona je nesigurna u Bosanski, ne voli zvucati smijesno, i radije ce ostati ne dorecena, pa i odustati od mnogo cega ukoliko je Bosanki preduslov. Djecak je po prirodi, za razliku od curice, mnogo komunikativan, nekad ga molim da usuti na par minutaMislim da tu i lezi kljuc njegovog odlicnog Bosankog jezika.
Cerka je odlicna ucenica. Skola u koju ide ima oko 1000 ucenika 6 razreda, njih 100 pohadja gifted program, ona je u tom programu i tu se izdvojila medju 5 najboljih. Na regionalnom [region broji 3 miliona ljudi] takmicenju iz matematike osvojila je 2 mjesto. Iz engleskog, matematike i nauke citavu je proslu godinu bila prva na top listi najboljih.
Djecak je takodje odlican.
A pitanje je cini mi sta je problem!? Ja iskrena da budem, iako imam odlikase u kuci, vidim s druge strane jedan veliki problem u odrstanju djece ovdje. Iz tog razloga paniramo krajem ljeta [ ukoliko mi stignu BiH pasosi] u Bosnu na godinu dana. Moja kcerka je dosta nezadovolja ovdje, i sve vise mi lici na Americku djecu, sve vise poprima njihove obicaje. Sve sto vise ima , cini mi se da je vise nezadovoljna.Masta o milionima. Zamislja da je zivot nemoguc bez laptopa, bez omljenih joj kanala i sl. Vec kuje planove kako bi trebala za 16 rodjendan putovati brodomZa nju je Bosna jedna mala zemljica u kojoj nemozes imati fun, gdje nemozes zaraditi dovoljno da putujes negdje van nje barem svake godine jednom, i gdje ljudi vozaju samo jednu vrstu auta [valjda misli na golf 2] gdje mnogo ljudi ne pere zube, gdje mora dijeliti kupatilo s roditeljima.... Ko sto rekoh dijete nalik na vecinu Americke djece, ne voli nista osim ovog ovdje, sve joj se drugo cini pomalo smijesno, dok joj se Bosna cini i bijednom.
Nista lose nevidi u tome da opere zdjelu jagoda i jede ih sama pored 4-5 djece koji sjede oko njeU skolu odlazi ujutro u 8.30h i vraca se kuci u 5.00h, 2-3 sata treba joj za zadacu, vecera, te malo ispred televizora, vremena da provodi s nama roditeljima skoro da i nema, osim raspusta i vekend dana. Vikedn je za nju propao ukoliko nismo nigdje isli i imali neki fun. Svaki njen 'fun' mene jako kosta, to obicno biva - najnoviji film u kinu, citav dan u mallu, javni bazeni i slicno. Povesti najmanje jednu drugaricu, te i za nju sve placati, je skoro pa obaveza. Nemogucu je da nemozemo imati u kuci bar jednog psa, jer u nasem komsiluku malo ko da ima manje od tri. Grozno je sto 'ubijamo' i pecemo janje, to divno malo stvorenje...trebali bismo preci u vegetarijance. Prema zivotinjama se mora postupati bolje vec prema ljudima. Njih se nesmije ubijati i jesti
Normalno je da neprijateljujes s komsijama i normalno je da s njima nemas nikakav kontakt, normalno je i to da im neznas ni imena. Nije normalno sto mi na nasim zabavama igramo uvijk istu igru. To je cak i smijesno...Kad odrastes, treba se odmah osamostaliti.
To je ukratko nacin na koji razmislja moja cerka koja je ovdje 9 godina. Nadam se da ce ova godina koju cemo provesti u BiH utjecati na njen nacin razmisljanja. Zelim da sto je moguce duze vremena provedemo u posve drugacijoj sredini, i vise od svega zelim da se moralno obrazuje.
dijete ima samo 12 godina,hajde,vratite kasetu u-nazad,pa se sjetite kako ste razmisljali sa 12 godina
- neprilagodjena
#132 Re: Djeca u dijaspori
dina_m wrote:A imas li ti djecu???neprilagodjena wrote:
A jesi li ikad pomislila da je takvo razmisljanje i ponasanje vase cerkice ustvari greska tebe i tvog muza??
Moje prvo treba ako bog da uskoro da se rodi.
Vec razmisljam kako ce mu odgoj biti,kako da ga naucim da stvari nisu vaznije od ljudi a nije se jos ni rodio.
Citajuci tvoj post prepade me malo.
Zato sam te i upitala da ponasanje i razmisljanje vase cerkice nje vasa greska.
Mozda sam te uvrjedila sa tim pitanje,stvarno mi to nije bio cilj.
-
tempora
#133 Re: Djeca u dijaspori
Sta hoces ti da kazes sa ovim svojim postom? Da imas uvida u tudju finansijsku situaciju, odabire, mogucnosti, nacin zivljenja i da nam na osnovu toga zelis prikazati generalnu sliku bosanske dijaspore i " katastrofe dijasporcadi"?Suncica79 wrote:Sta je vama ljudi??? Ovdje narod nema vremena za posvetiti djeci jer mnogi nasi rade po 2-3 posla da bi u stanju bili isplacati kuce i bjesna kola koje inace ne mogu priustiti, ali natjecanje s komsijom je vaznije od djetetova dobra. Kakvo crno vaspitavanje djece, obrazovanje, izlazenje s djecom na od znacaja mjesta kao muzeji, biblioteke, itd. Ne zelim ispasti primitivna, ali sta ja ovdje svakodnevno gledam to je uzas jedan.
Elem ima ih i ovdje koji su po par godina uAmerici a Engleski pricaju i ovdje a tek kad dodju u Bosnu koja ofiraza!!! Kobajagi zaboravili nas, ma da puknes od smijeha. Ovdje sam 14 godina i ne volim tu neku glumu i pretvaranje. Odem na neki nas koncert, zene u WC pricaju Engleski medjusobno..
I zivo me interesuje sta si mislila sa ovom recenicom u kojoj kazes da dijasporci svojoj djeci ne kupuju lijepe stvari jer ce da mu "omanja"?
-
jefferson
#134 Re: Djeca u dijaspori
Kako se ja umorim kada idem nekom nasem u posjet u neko mjesto koje vrvi bosancima. Sjelo, svi sve znaju, svi su najpametniji.tempora wrote:Sta hoces ti da kazes sa ovim svojim postom? Da imas uvida u tudju finansijsku situaciju, odabire, mogucnosti, nacin zivljenja i da nam na osnovu toga zelis prikazati generalnu sliku bosanske dijaspore i " katastrofe dijasporcadi"?Suncica79 wrote:Sta je vama ljudi??? Ovdje narod nema vremena za posvetiti djeci jer mnogi nasi rade po 2-3 posla da bi u stanju bili isplacati kuce i bjesna kola koje inace ne mogu priustiti, ali natjecanje s komsijom je vaznije od djetetova dobra. Kakvo crno vaspitavanje djece, obrazovanje, izlazenje s djecom na od znacaja mjesta kao muzeji, biblioteke, itd. Ne zelim ispasti primitivna, ali sta ja ovdje svakodnevno gledam to je uzas jedan.
Ne znam kako to uspjevas, ali jedno je izvjesno, "papanluk" je stvar selektivne percepcije.
I zivo me interesuje sta si mislila sa ovom recenicom u kojoj kazes da dijasporci svojoj djeci ne kupuju lijepe stvari jer ce da mu "omanja"?
Jednom tako slusam kako drvlje i kamenje na nekog kome je palo na pamet da u "stare dane (zeni 40 godina, valjda je to po bosanskim standardima za penzije) upise fax, pa onda joj ponudili magistarski jer je zena super student bila. Elem poslije izjava "sta ona zna," "koja je budala njoj diplomu dala" svelo se da zena radi za 70,000 dolara u kancelariji 8 sati dnevno, itd, itd, sto je najvaznije posao koji je htjela uvijek raditi. Odgovor na to je "koja je budala njoj posao dala."
I tako nedavno ja odem kod prijatelja koji su mi bas dragi, pravi ljudi, svakome ce pomoci, i nikad ne pricaju o drugima osim u pozitivnom svjetlu.
Elem svrati ja usput do neke prodavnice da nesto pokupim za njih sto su oni narucili. Pita me zena koja radi tamo gdje zivim. Reko tu i tu. Kaze ona: pa imal tu bosanaca? Reko: Samo sebe za bosanca znam tamo! Kaze ona: Pa kako zivis? Reko: SUPER!
Roditelj nisam, pa bas ne mogu da nesto doprinesem ovoj diskusiji, ali ovo je moje vidjenje.
Normalno je da izmedju roditelja i djece postoji jaz, generacijski jaz. Medjutim, to je jos izrazenije kada roditelji dodju u zemlju koja ima sistem totalno drugaciji od onoga u kojem su oni odrasli. Jednostavno, koliko se roditelji prilagode tom sistemu, bit ce lakse i za djecu.
Moje misljenje je da roditelji koji na svaki moguci nacin traze BiH u SAD ili drugoj zemlji ce samo otezati stvari i djeci.
-
Mrs.Zurbrigen
#135 Re: Djeca u dijaspori
cuj studira, a cetrdeset joj godina... pa dje ba toga ima? Oojefferson wrote: Jednom tako slusam kako drvlje i kamenje na nekog kome je palo na pamet da u "stare dane (zeni 40 godina, valjda je to po bosanskim standardima za penzije) upise fax, pa onda joj ponudili magistarski jer je zena super student bila. Elem poslije izjava "sta ona zna," "koja je budala njoj diplomu dala" svelo se da zena radi za 70,000 dolara u kancelariji 8 sati dnevno, itd, itd, sto je najvaznije posao koji je htjela uvijek raditi. Odgovor na to je "koja je budala njoj posao dala."
I tako nedavno ja odem kod prijatelja koji su mi bas dragi, pravi ljudi, svakome ce pomoci, i nikad ne pricaju o drugima osim u pozitivnom svjetlu.
Elem svrati ja usput do neke prodavnice da nesto pokupim za njih sto su oni narucili. Pita me zena koja radi tamo gdje zivim. Reko tu i tu. Kaze ona: pa imal tu bosanaca? Reko: Samo sebe za bosanca znam tamo! Kaze ona: Pa kako zivis? Reko: SUPER!
Roditelj nisam, pa bas ne mogu da nesto doprinesem ovoj diskusiji, ali ovo je moje vidjenje.
Normalno je da izmedju roditelja i djece postoji jaz, generacijski jaz. Medjutim, to je jos izrazenije kada roditelji dodju u zemlju koja ima sistem totalno drugaciji od onoga u kojem su oni odrasli. Jednostavno, koliko se roditelji prilagode tom sistemu, bit ce lakse i za djecu.
Moje misljenje je da roditelji koji na svaki moguci nacin traze BiH u SAD ili drugoj zemlji ce samo otezati stvari i djeci.
e pa hvala bogu da ih ima koji se usude ostvariti svoje snove...
sto se tice kvalitete zivota u sredinama sa malim brojem istonacionalnih - i ja mislim da je super. kad se samo prisjetim koji du stress imali moji vrsnjaci, koji su zivjeli u gradicu samo 20km od moga - gdje je postojala velika dijasporaska zajednica. svatko je mislio da mora "paziti" na drugoga - samo je to vise izgledalo kao opservacija secret servica. sfera privatnog zivota bila je stvarno minimalna...
- ljubav_aha
#136 Re: Djeca u dijaspori
mam moje prijatlejice upravo studira/magisterij/,placen je,radit ce i dalj svoj posao nakon zavrsetak studija,a visa godisnja platajefferson wrote: Kako se ja umorim kada idem nekom nasem u posjet u neko mjesto koje vrvi bosancima. Sjelo, svi sve znaju, svi su najpametniji.
Jednom tako slusam kako drvlje i kamenje na nekog kome je palo na pamet da u "stare dane (zeni 40 godina, valjda je to po bosanskim standardima za penzije) upise fax, pa onda joj ponudili magistarski jer je zena super student bila. Elem poslije izjava "sta ona zna," "koja je budala njoj diplomu dala" svelo se da zena radi za 70,000 dolara u kancelariji 8 sati dnevno, itd, itd, sto je najvaznije posao koji je htjela uvijek raditi. Odgovor na to je "koja je budala njoj posao dala."
- nexo
#137 Re: Djeca u dijaspori
Eh, ovo je sjajan primjer bosansko-hercegovackog/balkanskog morala u stvarnim situacijama! Jasno je da se obrazovni programi razlikuju, ali licno svoje dijete ne bih moralno obrazovao u BiH okruzenju.jefferson wrote: Kako se ja umorim kada idem nekom nasem u posjet u neko mjesto koje vrvi bosancima. Sjelo, svi sve znaju, svi su najpametniji.
-
jefferson
#138 Re: Djeca u dijaspori
Ako je BiH moralna zemlja ja sam onda George Washington!nexo wrote:Eh, ovo je sjajan primjer bosansko-hercegovackog/balkanskog morala u stvarnim situacijama! Jasno je da se obrazovni programi razlikuju, ali licno svoje dijete ne bih moralno obrazovao u BiH okruzenju.jefferson wrote: Kako se ja umorim kada idem nekom nasem u posjet u neko mjesto koje vrvi bosancima. Sjelo, svi sve znaju, svi su najpametniji.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#139 Re: Djeca u dijaspori
Da sam ja dijete od 12 godina i da je ovakva situacija, ja ne bih mogao izdržati da ne kažem:dina_m wrote:... Nista lose nevidi u tome da opere zdjelu jagoda i jede ih sama pored 4-5 djece koji sjede oko nje...
...
- Vidi onog tamo čovjeka kroz prozor, i ukradem jednu jagodu.
Čini mi se da i bosanska djeca poprimaju ovakav oblik ponašanja, ali ne mogu navesti primjer.
-
zeleni zub.
#140 Re: Djeca u dijaspori
nista integracija, djeca moraju bit 100% bosnje, sve ostalo, je peta kolona, mi moramo sirit nasu kulturu nas mentalitet jer mi smo napredniji od njiha,
ko hoce tako nista ga sprijecit nece, zato ne kukajte, dje ima volje tu ima i nade. vozdra 
- ljubav_aha
#141 Re: Djeca u dijaspori
danasanja djeca u americkoj mahali nisu zeljna hrane,zato jedu vrlo relaksirajuce u prisustvu vrsanjaka i odraslih ,bez tendencije da ponude jedno drugom,ali taj dio svijesti se moze razviti samo ako se dijete krece u drustvu vrsanjaka ,kao i rodbine,koji ce mu upravo ugraditi taj gest u procesu sazrijevanjamislis wrote: Ovo nije tipicno samo za amerikance.
I sta ima lose u tome?
Neko je mozda zeljan jagoda na ovom vaktu, a ti mu ispred nosa vadis mast?
Meni je dugo vremena trebalo da objasnim mom djetetu da nije OK da njegovi prijatelji mrtvi ladni
k`o da su u svojoj kuci otvaraju frizider. Zasto mi je to smetalo, ne bih znala reci.
Cini se da imamo neki uslovljeni refleks sto se tice hrane i konzumiranja iste ispred drugih ljudi.
Italijani ce te sasvim najnormalnije upitati sta si jeo danas, tj. kuhao. Mi to krijemo k`o zmija noge.
Mozda ces razgovarati o tome sta bi mogao kuhati sutra ali ne o tome sta si jeo danas.
Za nekog ko je radoznao kaze se da bi i u lonac zavirio.
@dina_m razmisli se zasto tebi smeta tako ponasanje. A ne po defaultu smatrati da je pogresno.
kad jedem na poslu,pitam raju,ponekad cak i insistiram,ako kupim nesto od nase hrane,i vjerujte mi,i oni su vec navikli na mene,i uvijek ce me ponuditi sa svojim specijalitetima,ipak,vlro je vazno kako i mi uvjezbamo sredinu svojim ponasanjem,pa to je jednostavno razumjeti,zar ne
otvaranje firzidera vrsanjaka vlastitog djeteta je nama ziasta neobicna navika,koju djelomicno mogu razumjeti,jer su nvaikli sve sami da uzmu ,a najvise upravo uzimaju mlijeko iz frizidera
ako neko upita sto si jeo/jela danas mi je sasvim uobicajeno pitanje,cka sta vise,danas mnogi kazu sto su jeli i bez postavljenog pitanja,jer je dijeta/nacin ishrane/ tema koja je postala dio svakodnevne konverzacije
osjecaj neugodnosti dok jedemo pred drugima je cesto puta ne-opravdan,tako da je ne-razumljivo opravdavati slucaj kao refleks,to je navika stvorena u ralzicitom drustveno-ekonomskom-sistemu
-
daleko
#142 Re: Djeca u dijaspori
U Danskoj, imam curicu, cetiri godine, od jutra do mraka ja i muz imamo konstantnu borba sa djevojcicom, koja je veoma svjesna svoje okoline i svojih izbora. Na nama je da je ogranicimo. Kako?
Da ne bi postala preveliki obozavatelj Hane Montane ( nemam nista protiv Hane, ali moje dijete ima 4 godine) kupili smo joj kockice i kada imamo vremena poslije vecere, sjedimo sa njom i pravimo kockice, ili na smjenu, zavisi sta se sve mora stici taj dan. Kupili smo joj i plastelin, kao i sve moguce boje, tako da kombinujem malo razlicite aktivnosti sa njom u satima izmedu pravljena hrane i vremenom pred spavanje. A kada dode vrijeme za televizor, pokusavamo je ograniciti koliko mozemo. Kada joj nesto navijemo na TV, trazimo programe na danskim kanalima, koji su za djecu napravljeni, gdje se i uci i zabavlja. Dakle nema cartoon network ili disney channel gdje se od reklama i ”mass media” uticaja djetetu brzo stvori duga lista zelja i sta ce mama i tata kupiti?
Dina: Ja te razumijem, moja ”borba” je tek pocela, i vec sada pocinju pitanja zasto nemamo psa kada drugi imaju, zasto ne mogu lakirati nokte kada to rade druge curice u njenom vrticu.
Vjerujem da ce uvijek traziti ono sto drugi imaju i pitati zasto mi to nemamo. Ja joj odgovaram da mi imamo ovo sto imamo i volimo sve to sto imamo. Nauciti je da ono sto imamo voli i cijeni od samog pocetka, kao i napraviti joj da tu gdje je sto bolje mogucnosti za igru i zabavu. Iako citav stan ( kuca) ce liciti na cirkus.
Moja VELIKA promjena je bila ta sto sam izabrala vrtic gdje djeca idu puni napolje, u prirodu, tako da se moja mala djevojcica promjenila od mamine i tatine ”princeze” u malog razbojnika koji leti na svako drvo i gazi po svakoj maloj bari na koju naleti (do svoje trece godine nisam joj morala oprati skafander). Vjerujem da je ta promjena uradila da se fokusirala na nesto drugo osim haljinica, lancica i lastika za kosu.Puno prica o zivotinjama, voli da se isprlja i postala je mnogo aktivnija curica u smislu igre i zabave na drugi nacin. Iako ovo navedeno nije zaboravila (haljinice, lancice i lastike) sa tom odlukom smo pokusali malo izbalansirati njene zelje i pokusali joj introducirati nesto drugacije. I vjerujem da nam je to uspjelo jer skafander perem svake sedmice i bude mi nesto bas drago
. Postoje vrtici sa razlicitim programima u sredinama gdje zivimo i isplati se malo pregledati ponude oko nas prije nego se odluci gdje ce ici.
A ono sto radimo kuci je sljedece:
Igre za djevojcicu sa cetiri godine bi takode mogle biti: ”Prodavnica” gdje ona prodaje a ja kupujem ili slicno, gdje se mogu kupiti one slatke korpice pune produkata u mini velicinama i na taj nacin vjezbati malo bosanski jezik takode. Kada dolazi u ”prodavnicu” razgovarate prvi put na jednom jeziku i nadete imena koja odgovara jednoj verziji pa onda drugi put na drugom jeziku.
Druga ideja je pravljenje male ”pecine”. Dvije stolice, velika deka preko, das djetetu bateriju i kazes joj da se igrate istrazivanja. Nema sta dijete nece donijeti u tu svoju ”pecinu” i praviti se da to pronalazi. Nekoliko puta u pocetku i ti se igras sa njom a poslije dijete se igra samo i pocinje razvijati svoju fantaziju. Muzevi su veoma pogodni za ovu drugu soluciju, puno se bolje igraju ”pecine” od nas zena:). Imaju neku drugu fantaziju koju djeca obozavaju. Ja se ipak drzim prodavnice kod nas u kuci
.
Treca stvar je njeno mjesto u radnoj sobi. Tamo gdje tata tipka po kompjuteru,(ako radi ili samo tipka), napravili smo njeno mjesto, mali sto, mala stolica, lampa, makaze i njena kutijica sa priborom i dok muz radi, mama je zauzeta u kuci na drugi nacin, ona tu sjedi, pali svoju lampu, crta, sjece makazama. Napravili smo joj ”strik” u uglu sobe, tako da kada nesto napravi, zakaci na strik sa stipavicom i onda zove da vidimo uradeno.
Isto mjesto ima i u kuhinji, kod mame, sa svojim priborom za kuhanje, i onda i ona ”kuha” i "sreduje" mi ormare po kuhinji.
Vjerujem da treba poceti sa razmisljanjem: Kako da provedemo kvalitetno vrijeme a da ne upalimo kompjuter ili da se dijete ne posadi ispred televizora i nadati se kada prijateljica dode u posjetu onda se igraju slicnih igara.
Sto se tice prijateljica, moja djevojcica jos nije pocela odlaziti kod drugih ili mi dovoditi druge tako da nemam tih problema za sada. Vjerujem da mi to vrijeme uskoro dolazi.
A sto se tice Bosne, moja djevojcica je vec sada veoma svjesna da ima nesto sto se zove Danska i nesto sto se zove Bosna. Prica oba jezika, mada poslije 7 sati u vrticu nastavi danski, dok ne vidi da mi ne reagujemo. Ona nama na danskom a mi vracamo na bosanskom ili joj kazemo da zelimo da prica na bosanskom. Na ferijama, gdje konstatno prica nas jezik ( i vikendima) onda preferira bosanski, dakle, kada je sa nama, zna sta mi pricamo.
Cesto se igramo igara sa rjecima, trazimo rijeci u jednom pa onda u drugom jeziku, pa ja se pravim da ne znam na danskom jeziku pa mi ona kao ”pomaze” da ih nadem. Neke nazive koje je naucila u prirodi ja iskreno i ne poznajem na danskom
pa onda idemo kod tate, da ih on nade u rjecniku.
Knjige za citanje navece su podijeljene na jedne i druge, ona svaku vece bira slikovnicu sa jedne police a drugu vece slikovnicu sa druge police. Tako vjerujem da ce jednog dana vidjeti i jedno i drugo kao njeno, i da ce zavoliti i jedno i drugo kao njeno. Ja nemam drugog cilja, vec da joj stvorim sto siru ”prodavnicu” mogucnosti i na njoj ce biti da kombinuje sve ponudeno.
A cesto se iznenadim njenim pitanjima o Bosni, njenim pitanjima, njenim odgovorima i vjerujem da razumiju puno vise nego sto mi mislimo da razumiju.
Ljetni raspusti budu kao nesto posebno, tada se ide u Bosnu i iako nasoj djevojcici nije falilo ni putovanja po bazenima i drugim cudima po Njemackoj i Svedskoj ili Danskoj cesto pita: A kada cemo u Bosnu na ferije? Tako vjerujem da joj je Bosna vec sada nesto posebno a na nama je da joj je prestavimo neodoljivom kroz sljedece godine nasih odlazaka dolje.
Dina: Vjerujem da tvoja curica ima drugacijih problema sada, vjerujem da su tinejdzerske godine mnogo teze za roditelje i mnogo zantjevnije za vas odnos. Nadam se da ce ti uspjeti naci soluciju koja vasoj porodici odgovara. Znam da ove ideje nisu relevatne za tvoju curicu, ali navodim samo moj nacin borbe protiv onoga sto je meni servirano u sredini gdje ja zivim sa curicom od cetiri godini.
Da ne bi postala preveliki obozavatelj Hane Montane ( nemam nista protiv Hane, ali moje dijete ima 4 godine) kupili smo joj kockice i kada imamo vremena poslije vecere, sjedimo sa njom i pravimo kockice, ili na smjenu, zavisi sta se sve mora stici taj dan. Kupili smo joj i plastelin, kao i sve moguce boje, tako da kombinujem malo razlicite aktivnosti sa njom u satima izmedu pravljena hrane i vremenom pred spavanje. A kada dode vrijeme za televizor, pokusavamo je ograniciti koliko mozemo. Kada joj nesto navijemo na TV, trazimo programe na danskim kanalima, koji su za djecu napravljeni, gdje se i uci i zabavlja. Dakle nema cartoon network ili disney channel gdje se od reklama i ”mass media” uticaja djetetu brzo stvori duga lista zelja i sta ce mama i tata kupiti?
Dina: Ja te razumijem, moja ”borba” je tek pocela, i vec sada pocinju pitanja zasto nemamo psa kada drugi imaju, zasto ne mogu lakirati nokte kada to rade druge curice u njenom vrticu.
Vjerujem da ce uvijek traziti ono sto drugi imaju i pitati zasto mi to nemamo. Ja joj odgovaram da mi imamo ovo sto imamo i volimo sve to sto imamo. Nauciti je da ono sto imamo voli i cijeni od samog pocetka, kao i napraviti joj da tu gdje je sto bolje mogucnosti za igru i zabavu. Iako citav stan ( kuca) ce liciti na cirkus.
Moja VELIKA promjena je bila ta sto sam izabrala vrtic gdje djeca idu puni napolje, u prirodu, tako da se moja mala djevojcica promjenila od mamine i tatine ”princeze” u malog razbojnika koji leti na svako drvo i gazi po svakoj maloj bari na koju naleti (do svoje trece godine nisam joj morala oprati skafander). Vjerujem da je ta promjena uradila da se fokusirala na nesto drugo osim haljinica, lancica i lastika za kosu.Puno prica o zivotinjama, voli da se isprlja i postala je mnogo aktivnija curica u smislu igre i zabave na drugi nacin. Iako ovo navedeno nije zaboravila (haljinice, lancice i lastike) sa tom odlukom smo pokusali malo izbalansirati njene zelje i pokusali joj introducirati nesto drugacije. I vjerujem da nam je to uspjelo jer skafander perem svake sedmice i bude mi nesto bas drago
A ono sto radimo kuci je sljedece:
Igre za djevojcicu sa cetiri godine bi takode mogle biti: ”Prodavnica” gdje ona prodaje a ja kupujem ili slicno, gdje se mogu kupiti one slatke korpice pune produkata u mini velicinama i na taj nacin vjezbati malo bosanski jezik takode. Kada dolazi u ”prodavnicu” razgovarate prvi put na jednom jeziku i nadete imena koja odgovara jednoj verziji pa onda drugi put na drugom jeziku.
Druga ideja je pravljenje male ”pecine”. Dvije stolice, velika deka preko, das djetetu bateriju i kazes joj da se igrate istrazivanja. Nema sta dijete nece donijeti u tu svoju ”pecinu” i praviti se da to pronalazi. Nekoliko puta u pocetku i ti se igras sa njom a poslije dijete se igra samo i pocinje razvijati svoju fantaziju. Muzevi su veoma pogodni za ovu drugu soluciju, puno se bolje igraju ”pecine” od nas zena:). Imaju neku drugu fantaziju koju djeca obozavaju. Ja se ipak drzim prodavnice kod nas u kuci
Treca stvar je njeno mjesto u radnoj sobi. Tamo gdje tata tipka po kompjuteru,(ako radi ili samo tipka), napravili smo njeno mjesto, mali sto, mala stolica, lampa, makaze i njena kutijica sa priborom i dok muz radi, mama je zauzeta u kuci na drugi nacin, ona tu sjedi, pali svoju lampu, crta, sjece makazama. Napravili smo joj ”strik” u uglu sobe, tako da kada nesto napravi, zakaci na strik sa stipavicom i onda zove da vidimo uradeno.
Isto mjesto ima i u kuhinji, kod mame, sa svojim priborom za kuhanje, i onda i ona ”kuha” i "sreduje" mi ormare po kuhinji.
Vjerujem da treba poceti sa razmisljanjem: Kako da provedemo kvalitetno vrijeme a da ne upalimo kompjuter ili da se dijete ne posadi ispred televizora i nadati se kada prijateljica dode u posjetu onda se igraju slicnih igara.
Sto se tice prijateljica, moja djevojcica jos nije pocela odlaziti kod drugih ili mi dovoditi druge tako da nemam tih problema za sada. Vjerujem da mi to vrijeme uskoro dolazi.
A sto se tice Bosne, moja djevojcica je vec sada veoma svjesna da ima nesto sto se zove Danska i nesto sto se zove Bosna. Prica oba jezika, mada poslije 7 sati u vrticu nastavi danski, dok ne vidi da mi ne reagujemo. Ona nama na danskom a mi vracamo na bosanskom ili joj kazemo da zelimo da prica na bosanskom. Na ferijama, gdje konstatno prica nas jezik ( i vikendima) onda preferira bosanski, dakle, kada je sa nama, zna sta mi pricamo.
Cesto se igramo igara sa rjecima, trazimo rijeci u jednom pa onda u drugom jeziku, pa ja se pravim da ne znam na danskom jeziku pa mi ona kao ”pomaze” da ih nadem. Neke nazive koje je naucila u prirodi ja iskreno i ne poznajem na danskom
Knjige za citanje navece su podijeljene na jedne i druge, ona svaku vece bira slikovnicu sa jedne police a drugu vece slikovnicu sa druge police. Tako vjerujem da ce jednog dana vidjeti i jedno i drugo kao njeno, i da ce zavoliti i jedno i drugo kao njeno. Ja nemam drugog cilja, vec da joj stvorim sto siru ”prodavnicu” mogucnosti i na njoj ce biti da kombinuje sve ponudeno.
A cesto se iznenadim njenim pitanjima o Bosni, njenim pitanjima, njenim odgovorima i vjerujem da razumiju puno vise nego sto mi mislimo da razumiju.
Ljetni raspusti budu kao nesto posebno, tada se ide u Bosnu i iako nasoj djevojcici nije falilo ni putovanja po bazenima i drugim cudima po Njemackoj i Svedskoj ili Danskoj cesto pita: A kada cemo u Bosnu na ferije? Tako vjerujem da joj je Bosna vec sada nesto posebno a na nama je da joj je prestavimo neodoljivom kroz sljedece godine nasih odlazaka dolje.
Dina: Vjerujem da tvoja curica ima drugacijih problema sada, vjerujem da su tinejdzerske godine mnogo teze za roditelje i mnogo zantjevnije za vas odnos. Nadam se da ce ti uspjeti naci soluciju koja vasoj porodici odgovara. Znam da ove ideje nisu relevatne za tvoju curicu, ali navodim samo moj nacin borbe protiv onoga sto je meni servirano u sredini gdje ja zivim sa curicom od cetiri godini.
- jutarnji
#143 Re: Djeca u dijaspori
Dok je americko drustvo za primjer kako se treba ponasatijefferson wrote:Ako je BiH moralna zemlja ja sam onda George Washington!
Ja jos nikad nisam vidio ni jednog bosanca na onim web stranicama sa sve mapama i tackicama koje ti daju sve podatke o onima koje
ovdje nazivaju "sex offenders". U poredjenju sa svim kenjazama koje prave ameri ovaj "nas" krkanluk je mala maca.
-
jefferson
#144 Re: Djeca u dijaspori
Upravu si doduse! U americi ih oznacavaju, kod nas ih vjerski lideri stite!jutarnji wrote:Dok je americko drustvo za primjer kako se treba ponasatijefferson wrote:Ako je BiH moralna zemlja ja sam onda George Washington!![]()
Ja jos nikad nisam vidio ni jednog bosanca na onim web stranicama sa sve mapama i tackicama koje ti daju sve podatke o onima koje
ovdje nazivaju "sex offenders". U poredjenju sa svim kenjazama koje prave ameri ovaj "nas" krkanluk je mala maca.
- ljubav_aha
#145 Re: Djeca u dijaspori
izbaci pasivnost,ukljuci fleksibilnostmislis wrote:@ljubav-aha
sta si htijela da naglasis kad si me citirala, a sto ja nisam rekla?
Pretpostavljam da su danasnje mame vecim dijelom rodjene u drugacijim `drustvenom-ekonomskim-sistemima`.
I bile gojene od mama koje su bile i poslije ratne (1940-1945) generacije i bile gojene u velikoj siromastini, vecim
dijelom. A ako i nisu onda su rodjene neposredno pred ovaj rat sto ja ne bih nazvala nekom prednosti.
I upravo ta neimastina je razlog zasto ako si nesto imao za sebe da pojedes, a ne dovoljno da podijelis sa rajom to
nisi radio javno. Mi raja nikad nismo otisli da kupimo sladoled ako nismo svi imali novac. Da ga lizes, a nekom da oci
ispadaju (necu ovo izbrisati).
- Šeha
#146 Re: Djeca u dijaspori
Ma, svako drustvo ima svojih problema. Mozda Bosanaca nema na tim mapama ali kao razlog moze biti to sto su (smo) svi prosli proceduru kod ulaska (malo nas je rodjenih ovdje) gdje su nepozeljni odbaceni. Imas onog naseg manijaka sto je pobio ljude u trgovackom centru u Salt Lake (jel ono bi Salt Lake?) prije par godina.jutarnji wrote: Dok je americko drustvo za primjer kako se treba ponasati![]()
Ako pogledas na nase drustvo u Bosni vidjeces da nam pedofila i manijaka ne fali.
- jutarnji
#147 Re: Djeca u dijaspori
Pa cekaj, ja sam mislio da ti pricas o nekakvom moralu i tome kako smo mi manje vise ubij boze, bjez` od nas kol`ko te noge nosejefferson wrote:Upravu si doduse! U americi ih oznacavaju, kod nas ih vjerski lideri stite!
To sto ameri oznacavaju svoje manijake ne znaci da su posteniji i iskreniji, radi se samo o efikasnosti sudstva i drotova, mada i kod
njih cesto puta ode sve u helac, al` haj sad.
- ljubav_aha
#148 Re: Djeca u dijaspori
pasivnost prema promjenamamislis wrote:@ljubav-aha
off topic
Imam osjecaj da smo se negdje prije sreli![]()
vezano za temu
Pasivnost! Prema cemu?
ako smo se sreli,i to je sasvim moguce,jer je ovo forum-sko tlo
- ljubav_aha
#149 Re: Djeca u dijaspori
mislis,uopste te ne kritikujem
cak sta vise,isto razmisljamo,samo smo drugacije obrazlozile isti problem
sto se tice re-akcije "morske bolesti",primjer vrijedi iskljucivo za situacije kada je nemoguce postaviti pitanje u odredjenom momentu
sto se tice re-akcije "morske bolesti",primjer vrijedi iskljucivo za situacije kada je nemoguce postaviti pitanje u odredjenom momentu
- Fratris
#150 Re: Djeca u dijaspori
Jedan od razloga sto sam sretan sto ce moja djeca odrasti izvan Balkana je sto ce izbjeci jedan od meni najmrskijih situacija iz djetinjstva.
To izgleda ovako nekako. Siguran sam da ce se mnogi od vas sjetiti ovakvih situacija. Vikend je, i navecer dolaze gosti kod mojih roditelja. Porodicni prijatelji, cesto komsije. Naravno, pocinje brzo prica o politici, ekonomiji i svim drugim djeci smrtno dosadnim stvarima. Stan je 40-ak kvadrata, pa ja nemam puno izbora nego sjediti u istoj sobi. Nakon odredjenog vremena, neko od gostiju gleda na sat. Gosti konstatiraju da je vec kasno i da valja krenuti kuci. Ovo je notorna laz, jer gostima se u tom trenutku ne ide. A zasto bi im se i islo? Jede se, pije se, prica se. Ali, balkanska pravila ponasanja naredjuju da gosti spomenu odlazak. Moji roditelji se onda ponasaju uvrijedjeno, govore kako nije kasno, kako su gosti tek dosli, i kako moraju jos bar malo ostati. Naravno, i ovo je notorna laz. Mojim roditeljima su gosti vec dosadili, ali zbog istih onih pravila ponasanja, pretvaraju se da im je stalo da gosti ostanu sto duze. Gosti se onda kao predomisle pa ostanu jos malo. Onda se sve ovo ponavlja nekoliko puta. Gosti bi kao isli, a ne ide im se, a moji roditelji ih odgovaraju, a da im je da gosti sto prije odu. Cijela vecer postaje jedan manji kazalisni komad. Gosti, pogotovo ako su bolji glumci, nekad cak idu do tog da se vec obuku i obuju i da ih onda moji roditelji s vrata vrate da sjednu jos malo. A ja imam 7-8 godina i ne samo da mi je jasno da je sve ovo perfidna gluma, nego mi je jasno da svi akteri ove farse znaju da je sve to perfidna gluma. I ljut sam zbog tog, i ljut sam sto mi se spava a u malom stanu ne mozes spavati dok gosti ne odu. I onda dodjes u Kanadu i upoznas ljude koji nisu s Balkana i pozovu te kod kuce i u neka doba fino se izvinu i kazu: "Kasno je, mi bi trebali spavati." I ti fino onda odes kuci. A u Bosni da ovako nesto napravis, cijela bi mahala pricala kako si nekulturan.
I nije ovo neki izoliran slucaj. U Bosni se moras pretvarati da si sit kad si gladan, da si zdrav kad si bolestan, da si sretan kad nisi, itd. I sve radi komsija.
To izgleda ovako nekako. Siguran sam da ce se mnogi od vas sjetiti ovakvih situacija. Vikend je, i navecer dolaze gosti kod mojih roditelja. Porodicni prijatelji, cesto komsije. Naravno, pocinje brzo prica o politici, ekonomiji i svim drugim djeci smrtno dosadnim stvarima. Stan je 40-ak kvadrata, pa ja nemam puno izbora nego sjediti u istoj sobi. Nakon odredjenog vremena, neko od gostiju gleda na sat. Gosti konstatiraju da je vec kasno i da valja krenuti kuci. Ovo je notorna laz, jer gostima se u tom trenutku ne ide. A zasto bi im se i islo? Jede se, pije se, prica se. Ali, balkanska pravila ponasanja naredjuju da gosti spomenu odlazak. Moji roditelji se onda ponasaju uvrijedjeno, govore kako nije kasno, kako su gosti tek dosli, i kako moraju jos bar malo ostati. Naravno, i ovo je notorna laz. Mojim roditeljima su gosti vec dosadili, ali zbog istih onih pravila ponasanja, pretvaraju se da im je stalo da gosti ostanu sto duze. Gosti se onda kao predomisle pa ostanu jos malo. Onda se sve ovo ponavlja nekoliko puta. Gosti bi kao isli, a ne ide im se, a moji roditelji ih odgovaraju, a da im je da gosti sto prije odu. Cijela vecer postaje jedan manji kazalisni komad. Gosti, pogotovo ako su bolji glumci, nekad cak idu do tog da se vec obuku i obuju i da ih onda moji roditelji s vrata vrate da sjednu jos malo. A ja imam 7-8 godina i ne samo da mi je jasno da je sve ovo perfidna gluma, nego mi je jasno da svi akteri ove farse znaju da je sve to perfidna gluma. I ljut sam zbog tog, i ljut sam sto mi se spava a u malom stanu ne mozes spavati dok gosti ne odu. I onda dodjes u Kanadu i upoznas ljude koji nisu s Balkana i pozovu te kod kuce i u neka doba fino se izvinu i kazu: "Kasno je, mi bi trebali spavati." I ti fino onda odes kuci. A u Bosni da ovako nesto napravis, cijela bi mahala pricala kako si nekulturan.
I nije ovo neki izoliran slucaj. U Bosni se moras pretvarati da si sit kad si gladan, da si zdrav kad si bolestan, da si sretan kad nisi, itd. I sve radi komsija.