Breaking news: Parlament odbio prodaju Energopetrola

Post Reply
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote:Pa naravno da je ucesnik u vlasti, ali ocito bez veceg uticaja, pa se onda priklanjaju onome ko da vise. Zalosno, ali je tako.

Ali sta je sa opozicijom? Pa i ona je tiha?!

Ovo sve oko EP je jedan veliki problem u kojem nema nevinih. Jer niko od onih koji su dosad bili na vlasti nije ni pokusao da sredi stvari u EP.
Fokusirati se samo na jednog i u njemu traziti ekskluzivnog krivca je ipak malo... Fali mi rijec da to objasnim... :-)
Kao ucesnik u vlasti od 1996. da li je SBiH bila odgovorna za bila sto?
joker

Post by joker »

Prenj wrote:
joker wrote:Pa naravno da je ucesnik u vlasti, ali ocito bez veceg uticaja, pa se onda priklanjaju onome ko da vise. Zalosno, ali je tako.

Ovo sve oko EP je jedan veliki problem u kojem nema nevinih. Jer niko od onih koji su dosad bili na vlasti nije ni pokusao da sredi stvari u EP.
Fokusirati se samo na jednog i u njemu traziti ekskluzivnog krivca je ipak malo... Fali mi rijec da to objasnim... :-)
Cini mi se da ima moje jedno pitanje na koje ti nisi odgovori. Pa nismo u DB-u Prenj, prosla su ta vremena. To bi ti kao mene da propitujes i ispitujes. Ja bih ipak da razgovaramo, Prenj :-)
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote:
Prenj wrote:

Cini mi se da ima moje jedno pitanje na koje ti nisi odgovori. Pa nismo u DB-u Prenj, prosla su ta vremena. To bi ti kao mene da propitujes i ispitujes. Ja bih ipak da razgovaramo, Prenj :-)
joker, ne budi neozbiljan.
Za neke druge stranke iz rukava mozes izvuci cijelu listu, a sad ko nista ne znas.
joker

Post by joker »

Nije to u pitanju. Svi imaju svojih aferima.
Poenta je sto ti postavljas pitanja, a ne dajes odgovore na upitano s tudje strane... :-)

Uozbiljimo se :-)
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote:Nije to u pitanju. Svi imaju svojih aferima.
Poenta je sto ti postavljas pitanja, a ne dajes odgovore na upitano s tudje strane... :-)

joker, neozbiljan si.
joker

Post by joker »

Prenj wrote:
joker wrote:Nije to u pitanju. Svi imaju svojih aferima.

joker, neozbiljan si.
no comment...
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Koliko je poznato Energopetrol je kasirao 65 miliardi u zadnje tri godine.
Pa gdje su ti novci?
Prenj

Post by Prenj »

Juce je bilo zasjedanje vlade na kojem se opet glasalo na isti nacin i sa istim rezultatima, s malom razlikom sto ovaj put Gavrilo Grahovac nije ni htio da sudjeluje u ovoj farsi.

SDA i SBiH, svaka vam "cast" :x
RFE wrote: Naftno tržište preuzimaju susjedi

Dženana HALIMOVIĆ, Ankica BARBIR MLADINOVIĆ
Parlament Federacije BiH će 7. novembra razmatrati zahtjev opozicije za poništenje odluke Vlade da za strateškog partnera u dokapitalizaciji "Energopetrola" izabere mađarsko-hrvatski konzorcij INA MOL. I dok opozicija tvrdi kako je privatizacija "Energopetrola" rasprodaja za male pare, iz mađarsko-hrvatskog konzorcija INA MOL naglašavaju da je njihova ponuda bila najbolja.
Nakon što su banke pljenidbom založene imovine htjele naplatiti 30 milona konvertibilnih maraka dugovanja od Energopetrola, Vlada Federacije BiH je početkom godine donijela odluku o pronalasku strateškog partnera koji bi bio spreman ulagati u ovu kompaniju i privatizirati 67 posto državnog kapitala. Ova odluka, kako se pokazalo, nije bila rezultat pažljivo promišljene strategije, već posljednji pokušaj da se spriječi definitivno propadanje nekadašnjeg giganta.

Donošenje odluka naprečac ostavilo je neriješenima niz temeljnih pitanja na štetu države, smatra bivši federalni ministar energetike Hasan Bećirević:

“Odnosi između potraživanja i obaveza Energopetrola i države, pitanje uzurpirane imovine Energopetrola u Hercegovini, zatim uzurpirane imovine u hrvatskom primorju, pitanje vrlo čudnog stečaja i likvidacije Energopetrola u Zagrebu nisu riješeni, kao ni pitanje terminala i naročito terminala u luci Ploče.”

Iako je federalna Vlada nedavno donijela odluku o prihvatanju ponude mađarsko - hrvatskog konzorcija INA MOL kao najbolje, s obzirom na podijeljene stavove kada je u pitanju sklapanje ugovora s ovom kompanijom moglo bi doći do poništenja tendera, što će sljedeće sedmice razmatrati i federalni parlament. Ovo bi, kako kaže Edin Delić, ministar za industriju i ekologiju alternativne vlade u BiH, bilo najbolje rješenje:

“Smatramo da treba zaustaviti, poništiti privatizaciju i da treba prioritetno pristupiti izradi energetske strategije države BiH u cjelini. I u tom slučaju bismo došli i do općeprihvaćenog pristupa kako regulisati problem Energopetrola - da li da ide potpuna privatizacija, da li da država zadrži dio svojih interesa, i svi ostali elementi.”

Raspisivanje tendera za dokapitalizaciju najveće naftne kompanije u BiH se nije ni moglo dogoditi, jer Vlada nikada van snage nije stavila ranije donijetu odluku o sanaciji Energopetrola, kojim se ova kompanija ne može većinski privatizirati, pojašnjava Hasan Bećirević:

“Tadašnja vlada je željela afirmisati tzv. manjinski fazni metod privatizacije i na taj način eventualno obezbijediti manjinsko učešće nekog od stranih partnera.”

Energopetrol je bio prvi na listi od 12 prioriteta za privatiziranje još 2001. godine, kada je, tvrde stručnjaci, bilo i najoptimalnije vrijeme za njegovu sanaciju. No, sve dok banke nisu zaprijetile aktiviranjem hipoteka, Energopetrol je bio na stand by-u. Današnja je procjena da bi do kraja godine ukupna dugovanja Energopetrola mogla iznositi 63 miliona konvertibilnih maraka. Na primjeru Energopetrola najbolje se vidi neadekvatan odnos prema energetskom sektoru u BiH, čime se profitabilno tržište nafte prepušta u ruke strancima. I, kako je svojevremeno govorio sadašnji ministar energetike Izet Žigić, gubi ono što je za svaku državu majstorstvo izgubiti.
joker

Post by joker »

SDA i SBiH, svaka vam "cast"
Potpisujem. Od HDZ-a se i ocekivalo da ucestvuje u pljcki. Ali od ovih se nije ocekivalo da "nas" prodaju!

Cast izuzecima...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

joker wrote:
SDA i SBiH, svaka vam "cast"
Potpisujem. Od HDZ-a se i ocekivalo da ucestvuje u pljcki. Ali od ovih se nije ocekivalo da "nas" prodaju!

Cast izuzecima...
Ma jok, nije... :lol: :lol: :lol: :lol:
joker

Post by joker »

Bila jednom jedna tema o SDP-u i Zlatku Lagumdziji. I bilo postavljeno pitanje o pokusaju prodaje FDS. I Prenj umjesto da odgovori, temu zatvorise...

Ista govna...

Ovdje EP, tamo FDS... Samo je razlika iza cega se kriju ti koji pljackaju. Jedni iza socijaldemokratije, drugi iza nacionalnih interesa, a ustvari i jedne i druge boli k.... za to. Bitno im je da se oni okoriste...
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Sta da kazem: pocetak kraja ili kraj pocetka?

Hadzija je Hadzija i zna zbog cega mora da rasproda drzavnu citaj narodnu imovinu.
airman1

Post by airman1 »

"Ali kako rece Lorens Batler, balkanci su losi biznismeni"

Kako za koga. Za sebe su odlicni! KAo sad neko nije znao da upravlja EP? Ma to su price za malu djecu. To je sve posljedica pljacke i naseg mentaliteta u kojem nem mjesta za buducnost i dugorocne planove. Kod nas je sve bazirano na "nafaki".
Fair Life

Post by Fair Life »

airman1 wrote:...Kod nas je sve bazirano na "nafaki".
A pocinje sa: "Svako dijete ima svoju nafaku..." i kad bosonogo kroz prtinu gazi.
airman1

Post by airman1 »

Ma nesto ta "nafaka" njima previse lako dolazi. A to sa bosonogim djetetom i prtinom to su smislili bogatasi da bi sirotinja imala cemu da se nada.
Fair Life

Post by Fair Life »

Znam... imao sam i previse kontakata sa onima koji se pozivaju na nafaku koju navode kao razlog (citaj krivca) sopstvenih promasaja.

Slaba nafaka kao opravdanje siromastvu, a dobra nafaka... opravdanje za svakojake lopovluke.

A sto pises o nasoj poslovicnoj nesposobnosti da se oganizujemo i planiramo "buducnost", najbolje ilustruje... "Novi dan - nova nafaka".

Citamo se za 20 godina... ako bude nafake.
airman1

Post by airman1 »

Ma tu nas je Andric ukopao sa cuvenim opisom popravke cuprije u Visegradu. Kad su Austrijanci popravljali Vezirovu cupriju (trebala im za prodor u Srbiju) a grupa "lokalaca" veli (parafraziram) "A sto li popravljaju ono sto je Bog dao da traje koliko traje" Sve je ovdje od danas do sutra.

Slavenska nonsalancija, Orijentalni nehaj i fatalizam spram zivota, na to zalijepi oko 80 godina Austrijske fasciniranosti pecatom i birokratijom, oko 50 godina komunizma i dobijes jednu zaista interesantnu mjesavinu mentaliteta. O ovome bi se mogla podeblja knjiga napisati i da se na kraju nista ne kaze.
joker

Post by joker »

airman1 wrote:Ma tu nas je Andric ukopao sa cuvenim opisom popravke cuprije u Visegradu. Kad su Austrijanci popravljali Vezirovu cupriju (trebala im za prodor u Srbiju) a grupa "lokalaca" veli (parafraziram) "A sto li popravljaju ono sto je Bog dao da traje koliko traje" Sve je ovdje od danas do sutra.

Slavenska nonsalancija, Orijentalni nehaj i fatalizam spram zivota, na to zalijepi oko 80 godina Austrijske fasciniranosti pecatom i birokratijom, oko 50 godina komunizma i dobijes jednu zaista interesantnu mjesavinu mentaliteta. O ovome bi se mogla podeblja knjiga napisati i da se na kraju nista ne kaze.
airman1 Upisano: 09. nov. 2005. 06:22 Naslov poruke:

--------------------------------------------------------------------------------

Ma nesto ta "nafaka" njima previse lako dolazi. A to sa bosonogim djetetom i prtinom to su smislili bogatasi da bi sirotinja imala cemu da se nada.
Ovo su dobri komentari. Posebno ovo sto sam markirao. Fakat dobar...

Nema Prenja.
Eno SBiH zauzela (barem je receno da hoce) jedinstven stav po pitanju prodaje EP (protiv prodaje) i kao posljedica toga je moguce iznudjena ostavka Zigica, SDU i SDP protiv prodaje, SDA podijeljena po tom pitanju (Mehmedovic protiv, Izetbegovic za prodaju). Zakuhalo se. Mozda i ne bude prodaje. Sve zavisi od ovih HDZ-ovih partnera (SDA).

A ako ne prodaju EP, mozda onda budemo gledali osvetu kroz nepristajanje na sanaciju ovih koji izgube ovu igru. Ma ono s mentalitetom je prava stvar.
Samo jednu stvar imaju svi zajednicku. Svi hoce da se negdje "ugrade"...
airman1

Post by airman1 »

IMT rulez!
Prenj

Post by Prenj »

BH Dani wrote:
Prije početka Vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije posvećene prodaji Energopetrola doživio sam mali šok: neki od najuglednijih poslanika SDA, koje znam samo iz medija i sa kojima do tada nikada u životu nisam imao kontakta, prilazili su mi skrušeno. Svi su imali potrebu da mi kažu da se osjećaju neprijatno, a razlozi su svima bili identični: "U velikoj sam dilemi: da li glasati u skladu sa vlastitom savješću ili u skladu sa stavom Stranke?"

U pauzi zasjedanja, u skupštinskom restoranu, upoznao sam i potpredsjednika Federacije Desnicu Radivojevića, jednog od čelnika multietničke Stranke demokratske akcije. Sa zavidnim ekonomskim znanjem ukazivao mi je na katastrofalne promašaje u Informaciji o Energopetrolu, koju je Vlada dostavila poslanicima. Pitao sam ga zašto ne iziđe za govornicu i ponovi to na šta ukazuje meni. "Znaš, nezgodno je to... Ima stav Stranke... Kako bi se to protumačilo da ja iziđem za govornicu i to kažem..." Ipak, Radivojević je u nastavku sjednice izišao za govornicu i - podržao Vladinu informaciju?!

Po završetku skoro devetosatne sjednice, ispred zgrade Parlamenta stajali su Bakir Izetbegović, Nežad Branković i Radivojević. Gledajući ih, sjetio sam se jednog davnašnjeg razgovora sa Bakirovom ocem, negdje u prvim danima postojanja SDA. Alija Izetbegović mi je objašnjavao da želi da stvori stranku koja će se razlikovati od Komunističke partije, čiji članovi nikada neće biti primorani da zbog demokratskog centralizma glasaju protiv vlastite savjesti. Nisam mogao izdržati, prišao sam i prekinuo razgovor trojice stranačkih kolega. Upitao sam Bakira kakva je to stranka čiji poslanici imaju tešku muku da se u glasanju opredijele između vlastite savjesti i stava Stranke. Možda stvarno nije razumio moje pitanje, pa sam mu praktično objasnio: "Evo, Desnica mi na pauzi objašnjava zašto se ne može prihvatiti Informacija Vlade, a onda je za govornicom podržava." Možda bi mi Bakir i ponudio neki odgovor, ali sam ga preduhitrio: "Znaš, Bakire, jednom davno tvoj Baba mi je govorio da želi da napravi stranku čiji članovi nikada neće biti prinuđeni da glasaju protivno vlastitoj savjesti. Šta misliš, šta bi on danas savjetovao poslanicima SDA koji ne znaju da li da glasaju po svojoj savjesti ili u skladu sa stranačkim stavom?" Ne znam, možda sam bio brutalan prema Bakiru, tek njegova donja vilica ostala je u zraku. Neugodnu situaciju prekinuo je prilazak dvojice poslanika HDZ-a. Željeli su Izetbegoviću prenijeti uvrijeđenost zbog njegove izjave za govornicom da nije emocionalno lako skinuti bh. zastavu sa Energopetrola i postaviti hrvatsku, te da mu kažu da njega vide kao budućeg predsjednika BiH, koji kod njih ima "siguran prolaz" jer ga cijene "kao što su cijenili i njegovog oca".
Aferim Bakire
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Prenj wrote:
BH Dani wrote:
Prije početka Vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije posvećene prodaji Energopetrola doživio sam mali šok: neki od najuglednijih poslanika SDA, koje znam samo iz medija i sa kojima do tada nikada u životu nisam imao kontakta, prilazili su mi skrušeno. Svi su imali potrebu da mi kažu da se osjećaju neprijatno, a razlozi su svima bili identični: "U velikoj sam dilemi: da li glasati u skladu sa vlastitom savješću ili u skladu sa stavom Stranke?"

U pauzi zasjedanja, u skupštinskom restoranu, upoznao sam i potpredsjednika Federacije Desnicu Radivojevića, jednog od čelnika multietničke Stranke demokratske akcije. Sa zavidnim ekonomskim znanjem ukazivao mi je na katastrofalne promašaje u Informaciji o Energopetrolu, koju je Vlada dostavila poslanicima. Pitao sam ga zašto ne iziđe za govornicu i ponovi to na šta ukazuje meni. "Znaš, nezgodno je to... Ima stav Stranke... Kako bi se to protumačilo da ja iziđem za govornicu i to kažem..." Ipak, Radivojević je u nastavku sjednice izišao za govornicu i - podržao Vladinu informaciju?!

Po završetku skoro devetosatne sjednice, ispred zgrade Parlamenta stajali su Bakir Izetbegović, Nežad Branković i Radivojević. Gledajući ih, sjetio sam se jednog davnašnjeg razgovora sa Bakirovom ocem, negdje u prvim danima postojanja SDA. Alija Izetbegović mi je objašnjavao da želi da stvori stranku koja će se razlikovati od Komunističke partije, čiji članovi nikada neće biti primorani da zbog demokratskog centralizma glasaju protiv vlastite savjesti. Nisam mogao izdržati, prišao sam i prekinuo razgovor trojice stranačkih kolega. Upitao sam Bakira kakva je to stranka čiji poslanici imaju tešku muku da se u glasanju opredijele između vlastite savjesti i stava Stranke. Možda stvarno nije razumio moje pitanje, pa sam mu praktično objasnio: "Evo, Desnica mi na pauzi objašnjava zašto se ne može prihvatiti Informacija Vlade, a onda je za govornicom podržava." Možda bi mi Bakir i ponudio neki odgovor, ali sam ga preduhitrio: "Znaš, Bakire, jednom davno tvoj Baba mi je govorio da želi da napravi stranku čiji članovi nikada neće biti prinuđeni da glasaju protivno vlastitoj savjesti. Šta misliš, šta bi on danas savjetovao poslanicima SDA koji ne znaju da li da glasaju po svojoj savjesti ili u skladu sa stranačkim stavom?" Ne znam, možda sam bio brutalan prema Bakiru, tek njegova donja vilica ostala je u zraku. Neugodnu situaciju prekinuo je prilazak dvojice poslanika HDZ-a. Željeli su Izetbegoviću prenijeti uvrijeđenost zbog njegove izjave za govornicom da nije emocionalno lako skinuti bh. zastavu sa Energopetrola i postaviti hrvatsku, te da mu kažu da njega vide kao budućeg predsjednika BiH, koji kod njih ima "siguran prolaz" jer ga cijene "kao što su cijenili i njegovog oca".
Aferim Bakire
Sjasi Ilija, uzjasi Branisalve
Prenj

Post by Prenj »

Sarajevo, 22.11.2005. - Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončao je danas vanrednu sjednicu u Sarajevu posvećenu "Energopetrolu", ali se nije izjašnjavao o traženom dokumentu od Vlade FBiH - Informaciji o njenim aktivnostima na dokapitalizaciji te naftne kompanije. Danas se zapravo desila potpuno neuobičajena situacija u Parlamentu, koju pozicija tumači kao poslovnički potpuno ispravnu i moguću, a opozicija je naziva kršenjem prava poslanika da se izjasne o Vladinom dokumentu koji je od nje tražio Parlament.
Zasto je SDA toliko stalo da bas po svaku cijenu POKLONI Energopetrol?
Zna li ko odgovor?
Prenj

Post by Prenj »

FTV wrote:24.01.2006 - Zastupnički dom Parlamenta FBiH odbio prijedlog Vlade o ustupanju 67 posto dijela Energopetrola konzorciju INA-MOL
Sarajevo • FTV

Zastupnički dom Federalnog parlamenta u nastavku vanredne sjednice jutros nije usvojio Vladin prijedlog o ustupanju 67 posto dijela Enrgopetrola konzorciju INA-MOL. Premijer Ahmet Hadžipašić je kazao da će Vlada nastaviti razgovore s konzorcijem, ali da nakon ovakvog glasanja poslanika ne očekuje njihov uspješan završetak.
:)

Hadzipasic je najavio nastavak pregovora sa Inom, uprkos odluke Parlamenta.
I to bi trebala biti demokratija?
Pooll

Post by Pooll »

Prenj wrote:
FTV wrote:24.01.2006 - Zastupnički dom Parlamenta FBiH odbio prijedlog Vlade o ustupanju 67 posto dijela Energopetrola konzorciju INA-MOL
Sarajevo • FTV

Zastupnički dom Federalnog parlamenta u nastavku vanredne sjednice jutros nije usvojio Vladin prijedlog o ustupanju 67 posto dijela Enrgopetrola konzorciju INA-MOL. Premijer Ahmet Hadžipašić je kazao da će Vlada nastaviti razgovore s konzorcijem, ali da nakon ovakvog glasanja poslanika ne očekuje njihov uspješan završetak.
:)

Hadzipasic je najavio nastavak pregovora sa Inom, uprkos odluke Parlamenta.
I to bi trebala biti demokratija?
E cuj to... nisam vala pratio u zadnje vrijeme sta se desava sa EP-om...
nineac

Post by nineac »

Zato sto svi u SDA vide svoj tal u tome. SDA kao i SBiH su stranke pune poltrona koji su 1992 samo zamjenili dres radi svog dobra!
Post Reply