ružmarin-a wrote:@zonbrile
slažem se sasvim da je fanatizam u bilo kom pogledu nepoželjan![]()
ja se ne prepoznajem tu i mislim da smo odlutali od teme zar ne?
I ja mislim isto.
ružmarin-a wrote:@zonbrile
slažem se sasvim da je fanatizam u bilo kom pogledu nepoželjan![]()
ja se ne prepoznajem tu i mislim da smo odlutali od teme zar ne?
---------------------------------------Borg-Resistence is FUTILE wrote:Rani oblici protestantizma datiraju mnogo prije dolaska Islama sa Otomanskim carstvom na ove prostore.ružmarin-a wrote:Otkada su Protestanti prisutni u BiH?
ono nisu dio naše tradicije, koliko ja znam, upoznala sam neke od njih stekla dojam kakav sam stekla, ali nije svak isti...
Npr. Određeni prvobitni oblici vjerovanja - Biblija kao jedini autoritet, odbojnost prema centralizovanoj religiskoj strukturi i tako dalje.
Mada manje, ali je poznato da je jedan od Mađarskih kraljeva poslao svoju vojsku ili dio nje, na zahtjev određenihh klerika iz Vatikana, da uništi taj val koji je uzimao sve više maha.
Morao bih provijeriti za godinu i naziv jedinice kod kolege u Mađarskoj.
Ne govorim o pokretu kao o masovnom opredjeljivanju ljudi za određenu teologiju.zonbirile wrote:---------------------------------------Borg-Resistence is FUTILE wrote:Rani oblici protestantizma datiraju mnogo prije dolaska Islama sa Otomanskim carstvom na ove prostore.ružmarin-a wrote:Otkada su Protestanti prisutni u BiH?
ono nisu dio naše tradicije, koliko ja znam, upoznala sam neke od njih stekla dojam kakav sam stekla, ali nije svak isti...
Npr. Određeni prvobitni oblici vjerovanja - Biblija kao jedini autoritet, odbojnost prema centralizovanoj religiskoj strukturi i tako dalje.
Mada manje, ali je poznato da je jedan od Mađarskih kraljeva poslao svoju vojsku ili dio nje, na zahtjev određenihh klerika iz Vatikana, da uništi taj val koji je uzimao sve više maha.
Morao bih provijeriti za godinu i naziv jedinice kod kolege u Mađarskoj.
joj sada idu ublehe sa natruhama bogumilstva.Srećom ovo je pravac u hriščanstvu sa jasno definisanim datumom,priznatim od svih,95 teza iz 1517g.Pa pokret fata maha i tako dalje,a Bosna pala 1463g.
eh ima i ta teorija da su Osmanlije podržavale Lutera, a inače ti pokreti su nicali širom Evrope, na Balkanu, u Češkoj, Francuskoj itd...Borg-Resistence is FUTILE wrote:Ne govorim o pokretu kao o masovnom opredjeljivanju ljudi za određenu teologiju.
Govorim o pokretu kao o početku, nastanku, iz dijelova, malih grupa ljudi koji su prihvatali mali dio vjerovanja koji bi kasnije, da se nije desilo to što se desilo, pridružili i drugima u Mađarskoj, Bohemiji, Francuskoj, itd. Što je kasnije uzrokovalo i reformaciju.
Reformacija se nije desila preko noći, neko tokkom velikog perioda godina, progonstava i ugnjetavanja ranih protestantskih (iako se tada nisu zvali tako) grupa. A vjerovanja koja su bila drugačija od zvaničnih RKC su ta koja su se prenosila i proširivala, čak i na naše područje.
I na kraju se vratismo na politiku i širenje moći, navijaj te za moj tim i bit će te spašeni. Možda je "Manifest komunističke partije posljednja objava"?Bosanac sa dna kace wrote:eh ima i ta teorija da su Osmanlije podržavale Lutera, a inače ti pokreti su nicali širom Evrope, na Balkanu, u Češkoj, Francuskoj itd...Borg-Resistence is FUTILE wrote:Ne govorim o pokretu kao o masovnom opredjeljivanju ljudi za određenu teologiju.
Govorim o pokretu kao o početku, nastanku, iz dijelova, malih grupa ljudi koji su prihvatali mali dio vjerovanja koji bi kasnije, da se nije desilo to što se desilo, pridružili i drugima u Mađarskoj, Bohemiji, Francuskoj, itd. Što je kasnije uzrokovalo i reformaciju.
Reformacija se nije desila preko noći, neko tokkom velikog perioda godina, progonstava i ugnjetavanja ranih protestantskih (iako se tada nisu zvali tako) grupa. A vjerovanja koja su bila drugačija od zvaničnih RKC su ta koja su se prenosila i proširivala, čak i na naše područje.
negdje nešto pročitah o nekim "subotarima" u 17-18. vijeku na području današnje Transilvanije, jel zna iko? kolko znam adventisti tj. subotari kako ih mnogi pogrdno nazivaju su nastali u 19. vijeku u Americi
Te stvari su pogrešne, isto kao i krstaški ratovi.Postby Ateista on 04/06/2009 09:14
@Borg-Resistence is FUTILE
Moze li jedno pitanje, malo off topic?
Kakvo je tvoje misljenje o inkviziciji crkve?
Crkva je tvrdila da je zemlja ravna ploca i kako je centar svemira i da se sve vrti oko nje, te spaljivala ljude koji su mislili drugacije.
Ne znam ima li neko ko jos uvijek vjeruje da je zemlja ravna i da je centar svemira, pa me zanima, ako se zna da je crkva tad iznosila netacne tvrdnje, kako im neko sad moze vjerovati?
Kupalo wrote:Borg nije problem šta biše u Bibliji ili K'uranu već na koji način ih (1) institucije koriste i zloupotrbljavaju i šta se u njihovo ime uradilo. Svaka religija u svojoj osno vi poručuje ljudima da budu dobri, da ne ubijaju, ne varaju i ne kradu i da su svi ljudi brača i sestre i potom ti dolazi ljudski faktor koji sve stavlja pod instituciju i nalazi rupe u zakonu radi osobne dobiti.
Koliko se sjećam jedna od prvih imperativa je "Ja sam gospodin Bog tvoj , nemaj drugih bogova sem mene." , okreni se oko sebe i pogledaj koliko ljudi glumi bogove, koliko vjerskih predstavnika govori u ime svih. (2) Meni su iskreno svi isti, ništa nije napisano u Bibliji drugačije nego u K'uranu, a sad ima farizeja više nego prije 2000 godina.
(1) Da institucije, ako pogledaš knjigu Dijela Apostolskih nije postojala institucionalizovana zajednica.Tek kasnije se pojavila i svojim razvijanjem je postala komplikovana i suviše birokratska i politizirana. Ja vjerujem u autonomnu zajednicu vjernika koja odlučuje za sebe i o sebi. Jer vjernici su ti koji bi trebali da učestvuju u odlučivanju i svim drugim stvarima te zajednice. Primjetio si da ne koristim riječ "crkva" iz razloga jer to ima loše konotacije na ovim prostorima, ali "zajednica" donosi novi vid i priliku vjernicima da budu odgovorni za svoje odluke, postupke, padove i greške. To je kongregacioni tip uređenja vjerskih zajednica, po kome su jako poznati Baptisti u SADu. A ako te zajdnice žele, mogu se udruživati u skupine u ili više grupacije, svaka sa istim obavezama i odgovornostima, sve zavisi od lokalne tj. mjesne grupe vjernika.Np. zar stvarno vjeruješ u istinsko pokajanje sv. Pavla i njegove poslanice, meni je iskreno njegovo postojanje u Novom testamentu (3) besmisleno i kontradiktorno, a dobar dio protestantskih crkvi zasniva svoju doktrinu (4) na njemu (osobito puritanci)?
Neuporediva je razlika ...Borg-Resistence is FUTILE wrote:Velika je razlika između teksta i učenja Qur'ana i Biblije
Ako hečeš da razgovaramo o ovome ima tema za to, a bilo ih je još, pa da neku od njih ponovo revitaliziramo i da nastavimo.istocnjak wrote:Neuporediva je razlika ...Borg-Resistence is FUTILE wrote:Velika je razlika između teksta i učenja Qur'ana i Biblije
Kur'an ima samo 1. orginalnu verziju, za koju je naučno dokazano da je nije mogao napisati covjek ...
Sa druge strane Biblija je pisana od strane 40 različitih autora u periodu od oko 1500 godina. Svaki autor je pisao različitim stilom, iz različite perspektive, različitom auditorijumu i iz različitih razloga.
istocnjak wrote:Dobro onda necemo ... nije uopće problem ...
eno 70 stranica na temi sa pokusajima dokazivanja neljudskog porijekla kurana - jos ni jedan navodni dokaz nije ostao neopovrgnut. jos se ceka tvrdnja i dokaz pravih naucnika da kuran nije mogao pisati covjekistocnjak wrote:Kur'an ima samo 1. orginalnu verziju, za koju je naučno dokazano da je nije mogao napisati covjek ...
Sa druge strane Biblija je pisana od strane 40 različitih autora u periodu od oko 1500 godina. Svaki autor je pisao različitim stilom, iz različite perspektive, različitom auditorijumu i iz različitih razloga.
Sada pazi sta ces napisati jer ovo je istinita tvrdnja i nemoj se sluziti izvrtanjem rijeci i demagogijom.
Ma ti si meni drag jer vidim da si obican laik kao i sto i sam.sistem wrote:eno 70 stranica na temi sa pokusajima dokazivanja neljudskog porijekla kurana - jos ni jedan navodni dokaz nije ostao neopovrgnut. jos se ceka tvrdnja i dokaz pravih naucnika da kuran nije mogao pisati covjekistocnjak wrote:Kur'an ima samo 1. orginalnu verziju, za koju je naučno dokazano da je nije mogao napisati covjek ...
Sada pazi sta ces napisati jer ovo je istinita tvrdnja i nemoj se sluziti izvrtanjem rijeci i demagogijom.![]()
(pazi, pisanja unutrasnjeg dekoratera i gastroenterologa se ne pikajerbo nema naucnu tezinu)
a za pisanje biblije - vidim napredak: do nedavno si govorio da je usmeno prenosena i tek onda zapisivana. pohvalno! samo meni bas taj detalj koji sam podvukao u tvom postu ulijeva povjernje u nepromjenjivost teksta - biblija je pisana.
frla wrote:Da li stvarno tako misliš ili namjerno lažeš?Borg-Resistence is FUTILE wrote: Biblija je pisana isto kao i Qur'an.
Biblija se je stotinama godina usmeno prenosila prije nego je zapisana, dok je Kur'an instantno zapisivan i učen napamet kako su stizali ajeti.
Pa dobro, sve je uredu ...sistem wrote:frla wrote:Da li stvarno tako misliš ili namjerno lažeš?Borg-Resistence is FUTILE wrote: Biblija je pisana isto kao i Qur'an.
Biblija se je stotinama godina usmeno prenosila prije nego je zapisana, dok je Kur'an instantno zapisivan i učen napamet kako su stizali ajeti.
istocnjak wrote:Sa druge strane Biblija je pisana od strane 40 različitih autora u periodu od oko 1500 godina. Svaki autor je pisao različitim stilom, iz različite perspektive, različitom auditorijumu i iz različitih razloga.
de se dogovorite frla i tiistocnjak wrote:Pa dobro, sve je uredu ...sistem wrote:frla wrote:Da li stvarno tako misliš ili namjerno lažeš?
Kazem ti opet ... to je cinjenica koja je opće poznata iz istorije nista novo. Kontas?
lijepo smo se dogovorili gastro-enterolozi nisu kvalificirani za naucno dokazivanje vjerskih tekstovaTaj podatak mozes takodjer naci i u knjizi doktora Maurice Bucaille "Biblija, Kur'an i nauka" ...
Hajde samo pokreni ..... svi smo tuistocnjak wrote:.... to mozemo na nekoj drugoj temi ... ovdje je to off topic ...
Nije mogao biti farizej a da nije vjerovao u Boga, vržio zapovjedi i slijdio sve religiske dužnosti iz opisane u Zakonu i Prorocima.Kupalo wrote:Zbunjujete me , ako su knige napisane onda ih je dok se ne dokaže drugačije napisao čovjek, za sad koliko mi je poznato samo ljudi imaju pismo, na žalost nisam upoznao niti jednog vanzemaljca. Koliko ja znam sve životinje su nepismene.
A za kontradiktornost kod sv. Pavla, zar on nije bio farizej, a potom čudom pronašao Boga poput Busha?
Mislim da si off topic, šta ti misliš?istocnjak wrote:Da li je neko procitao najnoviju knjigu spisateljice Karen Armstrong a zove se: "Muhammed: Poslanik za naše vrijeme"?
U prodaji je u Buybookovim knjižarama a moze se kupiti po cijeni od 20,00 KM. Nisam je procitao ali bih volio naci vremena jer odavno nisam procitao neku knjigu osim citanja na internetu.
Inace Karen Armstrong je rođena u katoličkoj porodici 1944. godine u Engleskoj. U svojoj sedamnaestoj godini stupila je kao iskušenica u katolički samostan u Triptonu. Nakon sedam godina redovničkog života i bezuspješne potrage za prosvjetljenjem napušta samostan. Od 1982. godine isključivo se bavi pisanjem. Danas je Karen Armstrong vodeći stručnjak iz oblasti religije. Preko dvadeset izvanrednih knjiga stoji u blistavom opusu ove autorice što je opravdano stavlja u vrh autora koji pišu o religiji i religioznosti. Napisala je i piše opsežna analitičko-komparativna djela o judaizmu, kršćanstvu, islamu i budizmu i drugim istočnjačkim religijskim tradicijama.