NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
sistem

#126 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by sistem »

Optimus Prime wrote:Najnovija teorija je ta da da ce se svemir nastaviti ubrzano siriti.Ovo su hipoteze kako ce se sve zavrsiti.

Za 100 hiljada milijardi godina ce nestati sve zvijezde.
Za oko 10 na 32u godina pocet ce raspad protona.
Taj proces bi mogao da se zavrsi za 10 na 60u godina sto bi dovelo do konacnog raspada nama poznate materije.
Prostor ce se siriti sve ubrzanije sto ce dovesti do hladjenja svemira na absulutnu nulu.
Nakon 10 na 600u godina ce i zadnje crne rupe u svemiru ispariti.

I nakon toga imas mrtav svemir, bez materije i svijetla.

Jeziva pomisao zar ne.
zamislis momenat prije big banga - ok
zamislis big bang - ok
sirenje svemira, nastajanje materije, planeta - ok
zamislis dalje sirenje, nestajanje zvijezda, planeta, materije, crnih rupa - ok
zamislis da nema materije, praznocu - ne ide ....
almin-78

#127 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by almin-78 »

Optimus Prime wrote:
KatarinaKosaca wrote:Ako se širi , postavlja se pitanja, na šta se širi? Gdje? Šta je to "izvan" sadašnjih "granica" na koje će se proširiti?

Što se tiče umiranja zvijezda, to je izgleda izvjesno. I suncu prijeti ista sudbina. Onda i zemlji sa nijm, odnosno životu na zemlji . Životu u obliku u kojem ga mi poznajemo.
Siri se u NISTA. To je vrlo tesko, cak nemoguce zamisliti za ljude koji razmisljaju trodimenzionalno, ali svemir je u biti konacan, samo nema granica posto kao vrijeme-prostor kontinuum cini jedan zatvoreni sistem.
U pocetku je citav singularitet bio skupljen u jednoj tachci a sve ostalo je bilo jedno veliko nista. Sa velikim praskom prostor se poceo siriti.

ma ja,a opet mi kao znamo u sta se siri ,sta ima na kraju...ma dajte,dzaba pricate,to ne zna niko niti ce saznati ikada..jedino Bog zna,i sto vise saznajemo mi sve vise shvacamo koliko smo zapravno neznalice.

A te price kako ce opet sve nestati vise lice na anticke price koje su pricali tadasnji narodi,samo sto su okiceni jezikom nauke.Ma daj ba..ljudima je jednostavno tesko reci "ne znamo" vec uvijek moraju govoriti o nekim teorijama,koje vjerovatno nisu ni blizu istini
Optimus Prime

#128 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

sistem wrote:
Optimus Prime wrote:Najnovija teorija je ta da da ce se svemir nastaviti ubrzano siriti.Ovo su hipoteze kako ce se sve zavrsiti.

Za 100 hiljada milijardi godina ce nestati sve zvijezde.
Za oko 10 na 32u godina pocet ce raspad protona.
Taj proces bi mogao da se zavrsi za 10 na 60u godina sto bi dovelo do konacnog raspada nama poznate materije.
Prostor ce se siriti sve ubrzanije sto ce dovesti do hladjenja svemira na absulutnu nulu.
Nakon 10 na 600u godina ce i zadnje crne rupe u svemiru ispariti.

I nakon toga imas mrtav svemir, bez materije i svijetla.

Jeziva pomisao zar ne.
zamislis momenat prije big banga - ok
zamislis big bang - ok
Momenat prije big banga nije definisan posto je tek nakon big banga nastalo vrijeme.
A sto se tice elementarnih cestica kao sto su fermioni(quarks) ili leptioni(elektron) od kojih se sastoje atomi koji cine materiju, oni su u biti nestabili samo samo sto seu za nase prilike prilicno dugovjecni.
Ali nakon odredjenog broja godina i oni ce se raspasti.
A ako se svemir nastavi ubrzano siriti doce ce do razvodnjavanja radijacije u obliku fotona sto ce dovesti do absolutnog hladjenja svemira.
Svemir ce bukvalno umrijeti.
Optimus Prime

#129 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

almin-78 wrote:
Optimus Prime wrote:
KatarinaKosaca wrote:Ako se širi , postavlja se pitanja, na šta se širi? Gdje? Šta je to "izvan" sadašnjih "granica" na koje će se proširiti?

Što se tiče umiranja zvijezda, to je izgleda izvjesno. I suncu prijeti ista sudbina. Onda i zemlji sa nijm, odnosno životu na zemlji . Životu u obliku u kojem ga mi poznajemo.
Siri se u NISTA. To je vrlo tesko, cak nemoguce zamisliti za ljude koji razmisljaju trodimenzionalno, ali svemir je u biti konacan, samo nema granica posto kao vrijeme-prostor kontinuum cini jedan zatvoreni sistem.
U pocetku je citav singularitet bio skupljen u jednoj tachci a sve ostalo je bilo jedno veliko nista. Sa velikim praskom prostor se poceo siriti.

ma ja,a opet mi kao znamo u sta se siri ,sta ima na kraju...ma dajte,dzaba pricate,to ne zna niko niti ce saznati ikada..jedino Bog zna,i sto vise saznajemo mi sve vise shvacamo koliko smo zapravno neznalice.

A te price kako ce opet sve nestati vise lice na anticke price koje su pricali tadasnji narodi,samo sto su okiceni jezikom nauke.Ma daj ba..ljudima je jednostavno tesko reci "ne znamo" vec uvijek moraju govoriti o nekim teorijama,koje vjerovatno nisu ni blizu istini
Svemir je zatvoreni sistem, dakle nema granica. Znam da je to vrlo tesko zamisliti ali iako je konacan, nema granica.
Ponasa se otprilike kao i povrsina zemlje koja je takodjer ogranicena ali u biti nema granica. Ako krenes u jednom pravcu nakon odredjenog vremena ces doci do iste tacke odakle si krenuo.
To teroretski vazi i za svemir samo posto se prostor siri brze od brzine svjetlosti takvo nesto je nemoguce, pa i za fotone.
sistem

#130 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by sistem »

Optimus Prime wrote:
sistem wrote:zamislis momenat prije big banga - ok
zamislis big bang - ok
Momenat prije big banga nije definisan posto je tek nakon big banga nastalo vrijeme.
A sto se tice elementarnih cestica kao sto su fermioni(quarks) ili leptioni(elektron) od kojih se sastoje atomi koji cine materiju, oni su u biti nestabili samo samo sto seu za nase prilike prilicno dugovjecni.
A ako se svemir nastavi ubrzano siriti doce ce do razvodnjavanja radijacije u obliku fotona sto ce dovesti do absolutnog hladjenja svemira.
moja poznavanja tog domena se ogranicava na pazljivo citanje asimova :wink: plus citanje interesantnih clanaka pisanih za laike. nemocan sam da doprinesem diskusiji, ali jako dobro razumijem o cemu se radi.

ovdje pisem vise o mojoj sposobnosti predstavljanja tih pojmova. uspijem si predociti sve faze, do pred sami kraj, jer moj um ima neku referentnu tacku, ili referentno stanje. ali prazninu prosjecan ljudski um poima u opoziciji sa punim. s toga mi je nemoguce pojmiti potpuni kraj svemira, jer nestaje sve s cime se moze u tom momentu porediti. bukvalno - kad zamislim momenat potpunog nestajanja materije, meni se pred ocima pojavi prazna kugla, znas skoro kao ona sa snijegom sto pada kad se okrene :D
a skoro sam 100% siguran da svemir nece izgledati tako :oops:
Optimus Prime

#131 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

sistem wrote:
Optimus Prime wrote:
sistem wrote:zamislis momenat prije big banga - ok
zamislis big bang - ok
moja poznavanja tog domena se ogranicava na pazljivo citanje asimova :wink: plus citanje interesantnih clanaka pisanih za laike. nemocan sam da doprinesem diskusiji, ali jako dobro razumijem o cemu se radi.

ovdje pisem vise o mojoj sposobnosti predstavljanja tih pojmova. uspijem si predociti sve faze, do pred sami kraj, jer moj um ima neku referentnu tacku, ili referentno stanje. ali prazninu prosjecan ljudski um poima u opoziciji sa punim. s toga mi je nemoguce pojmiti potpuni kraj svemira, jer nestaje sve s cime se moze u tom momentu porediti. bukvalno - kad zamislim momenat potpunog nestajanja materije, meni se pred ocima pojavi prazna kugla, znas skoro kao ona sa snijegom sto pada kad se okrene :D
a skoro sam 100% siguran da svemir nece izgledati tako :oops:
A zasto je to nemoguce zamisliti, pa masa materije predstavlja vid energije. Ako se sva materija pretvori u energiju a svemir se istovremeno nastavi siriti pravac beskonacnost dolazi do razvodnjavanja toplotne energije koja tezi nuli.
Prazan, mracan, beskonacno hladan svemir je nasa buducnost.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#132 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by KatarinaKosaca »

Optimus Prime wrote:Prazan, mracan, beskonacno hladan svemir je nasa buducnost.
ne možeš tvrditi. Možeš samo predpostavljati.
NIN

#133 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by NIN »

frla wrote:
NIN wrote: Recimo, ako zamislimo vrijeme od nastanka nase planete pa do danas dakle, nekih 4.6 milijardi godina i to predstavimo kao jednu zemaljsku godinu - recimo da se nastanak planete desio 1. januara u 00:00 sati a danas je 31. decembar 23:59:59:999 onda cemo reci da se prvi zivot na Zemlji pojavio negdje u martu. Prvi kicmenjaci su evoluirali tek nekad krajem novembra da bi dinosauri izumrli prije nekoliko dana, sredinom posljednje sedmice decembra. Prvi primati su se pojavili prije jedan dan da bi ce prvi hominid na planeti Zemlji pojavio prije par sati! Covjek kao vrsta je nastao prije par minuta dok se osvit civilizacije desio prije jednu sekundu!

Tako smo mladi da toga nismo ni svjesni!
Lijepa teorija svidja mi se - bez zezanja. :)

Da li ti vjeruješ da ljudski život traje samo jedno jutro večeri ili početak akšama a to je nekih pola sata?

Vezano za ovo ima objašnjenje i to veoma jednostavno ... (nije zezancija).
Vidis, misljenja sam da se tu nema sta vjerovati ili nevjerovati. Kako vec rekoh, cika Albert nam je pokazao i dokazao da je vrijeme relativno, odnosno da ono nema neku univerzalnu referencu i da se vrijeme percipira iskljucivo na individualnom nivou, pa bilo to mravi, ljudi ili crne rupe. Nasi zivoti su relativno dugi i traju u prosjeku oko 80 godina. Tako isto, zivot jednog mrava je njemu relativno dug i u velikoj vecini slucajeva dovoljan da postigne cilj, pa bilo to da on privrijedi svom maticnom drustvu na jedan od konvencionalnih nacina ili da jednim dijelom direktno pridonese oplodnji matice drustva. Ljudski i zivoti mnogih primata su za generaciju duzi u odnosu na ostalu faunu jer u drustvima visih primata prilicno je evoluirao visegeneracijski efekat gdje imamo znacajan doprinos baka i djedova pri odgajanju mladih. U pitanju je visi stadij intelekta i samim tim kompleksniji socijalni ustroj ali, nije to tema.

U sustini, kada bi bio u mogucnosti zivjeti nedaleko od crne rupe ti bi zivio svojih 80-tak godina bas kao i na Zemlji, bez da bi osjetio da je protok vremena ista brzi ili sporiji. Medjutim, dok bi tvoj sat uobicajeno otkucavao sekundu za sekundom i kada bi imao hipotetski teleskop sa kojim bi mogao vidjeti sta se u tom trenu desava na Zemlji, ono sto bi uocio bilo bi kao da gledas premotavanje filma unaprijed, i to pravo brzo. Tvoja jedna uobicajena godina bi na Zemlji bila, recimo nekih 30.000 i vise godina, u zavisnosti kolika je crna rupa i koliko si blizu njenom horizontu desavanja - mogao bi da gledas radjanje, odrastanje, starenje i smrt jedne indiviue u jednom danu, satu ili sekundi! Dakle, teoretski je zaista moguce da budes svjedokom, kako ti kazes, da ljudski život traje samo jedno jutro večeri ili početak akšama a to je nekih pola sata. Razlog tome je uticaj materije na prostor - samim tim sto ona zakrivljuje prostor, istodobno i vrijeme biva zakrivljeno sto ti dodje da ako je vrijeme relativno onda je i materija u jednu ruku takodjer relativna.

Zeljeh da ti odgovorim na tvoje pitanje iako ono po meni i nema neke bitne veze sa mojim postom. Ono sto sam izmedju ostalog htio pokazati na primjeru odnosa nase planete i nase vrste je to da smo mi bukvalno tek prispjeli u ovaj svijet. Covjek je, ako gledamo na vrijeme od nastanka kosmosa, tek ovog trenutka rodjen, a vec smo uspjeli zakoraciti u dubine kosmosa. Fascinantno kako god na to gledali! Ipak, evoluciji je trebalo cijelih 3 milijarde godina da skucka bice koje je sposobno jedino svojim intelektom (vjerovatno je to i jedini moguci nacin) prijeci granice svog maticnog habitata i tako se zaputiti kako u vodu tako i u zrak, i nedavno i u svemir.

Pozdrav...
sistem

#134 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by sistem »

Optimus Prime wrote:A zasto je to nemoguce zamisliti, pa masa materije predstavlja vid energije. Ako se sva materija pretvori u energiju a svemir se istovremeno nastavi siriti pravac beskonacnost dolazi do razvodnjavanja toplotne energije koja tezi nuli.
jedno je teorija, to je ok, nemam problema sa tim.
ali rekoh - "ovdje pisem vise o mojoj sposobnosti predstavljanja tih pojmova". znaci nije nemoguce, samo je meni tesko predociti si to stanje.
predstaviti = visualize, zamisliti, sebi predociti :wink:
Optimus Prime

#135 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

almin-78 wrote:
Optimus Prime wrote:

Vrlo dobro znamo da se siri u nesto sto mi ne mozemo definisati, znaci nesto gdje nepostoji prostor, materija, energija, zakoni fizike a time i vrijeme.
U biti, takvo nesto mozes definisati samo sa nista.

A sto se tice mitova antickih naroda, ja bi ih prije uporedio sa mitovima iz kurana.
Last edited by Optimus Prime on 30/04/2009 14:51, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#136 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

sistem wrote:
Optimus Prime wrote:A zasto je to nemoguce zamisliti, pa masa materije predstavlja vid energije. Ako se sva materija pretvori u energiju a svemir se istovremeno nastavi siriti pravac beskonacnost dolazi do razvodnjavanja toplotne energije koja tezi nuli.
jedno je teorija, to je ok, nemam problema sa tim.
ali rekoh - "ovdje pisem vise o mojoj sposobnosti predstavljanja tih pojmova". znaci nije nemoguce, samo je meni tesko predociti si to stanje.
predstaviti = visualize, zamisliti, sebi predociti :wink:
Pa ljudima na juznom polu je tesko predociti da tu ne postoji jug, ali ipak u toj tachci ono ne postoji. Tvoja lokalna empirijska saznanja ne vaze u vecem kontekstu.
sistem

#137 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by sistem »

pa nista drugo nisam ni rekao, osim toga sto si ti sad zakljucio.

no oprosti, nisam shvatio da ovdje nije mjesto za izrazavanje nasih lokalnih empirijskih saznanja
necu vise :oops:
Optimus Prime

#138 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

KatarinaKosaca wrote:
Optimus Prime wrote:Prazan, mracan, beskonacno hladan svemir je nasa buducnost.
ne možeš tvrditi. Možeš samo predpostavljati.
Da ali sa obzirom na nase danasnje spoznaje koje su eksperimentalno dokazane to je vrlo vjerovatna opcija.

1.) jasno nam je da se svemir siri
2.) jasno nam je da se brzina sirenja povecava vjerovatno zbog tamne energije.
3.) jasno nam je da ce se elementarne cestice kad tad raspasti u zracenje sto ce dovesti do nestanka materije.

Na osnovu ovih premisa logikom mozemo zakljuciti da ce doci do razvodnjavanja energije sto ce dovesti do hladjenja svemira u pravcu 0° kelvin.
Last edited by Optimus Prime on 30/04/2009 15:07, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#139 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by KatarinaKosaca »

sistem wrote:no oprosti, nisam shvatio da ovdje nije mjesto za izrazavanje nasih lokalnih empirijskih saznanja
necu vise :oops:
:D :D :D

Ja sam već davno napisala da mi empiriska lokalna saznanja daju limitacju pri zamisli nekih stvari, a još mi više daju limitaciju u shvatanju da je to nekome čas posla zamisliti i bez ikakve frke. Ili ima genijalaca, a da za njih nisam ni čula

neka baci privi kamen....
KatarinaKosaca

#140 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by KatarinaKosaca »

Optimus Prime wrote:Da ali sa obzirom na nase danasnje spoznaje koje su eksperimentalno dokazane to je vrlo vjerovatna opcija.

3.) jasno nam je da ce se elementarne cestice kad tad raspasti u zracenje sto ce dovesti do nestanka materije.

Na osnovu ovih premisa logikom mozemo zakljuciti da ce doci do razvodnjavanja energije sto ce dovesti do hladjenja svemira u pravcu 0° kelvin.
Podvučeno .... nije čvrst argument. Eksperimentalno se dokazuje svašta. Neki dan sam vodje napisala i netko se začudio, ali tad nisam imala vremena da pojašnjavam, da je pravljen "eksperiment" kako su nastali okeani na zemlji. Skoro sam gledala taj dokumentarac, kako sam se kasnije uključila, ne mogu vam ponuditi ni autora ni ime, uglavnom prijevod američkog dokumentarnog filma o nastanku zemlje, ljudi itd.
U laboratorijama su eksperimentisali. Nastala je zemlja (pojednostaviću, pa se izvinjavam upućenima na tako laičkom objašnjenju, ali sam tako gledala), a nastala je iz gomile čestice i dugo se formirala. Onda je tako bila bez atmosfere, pa je udario drugo nebesko tijelo, pri čemu se odvojio mjesec. Vode ni bića nije bilo. Onda je usljedilo bukvalno bombardiranje kometa sa vodom kje su pravile rupe i ostavljale oceane. Formira se atmosfera. Postavlja se pitanje... KOliko dugo je trajalo bombardiranje.... i daje se odgovor.... puno manje nego što mislimo...
Dakle, nekim laboratorijskim eksperimentima su fizičari udarali u kuglu i predpostavili kako su nastali oceani i mora. Poslije toga i život kakvog poznajemo.
Optimus Prime

#141 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

KatarinaKosaca wrote:
Optimus Prime wrote:Da ali sa obzirom na nase danasnje spoznaje koje su eksperimentalno dokazane to je vrlo vjerovatna opcija.

Podvučeno .... nije čvrst argument. Eksperimentalno se dokazuje svašta. Neki dan sam vodje napisala i netko se začudio, ali tad nisam imala vremena da pojašnjavam, da je pravljen "eksperiment" kako su nastali okeani na zemlji. Skoro sam gledala taj dokumentarac, kako sam se kasnije uključila, ne mogu vam ponuditi ni autora ni ime, uglavnom prijevod američkog dokumentarnog filma o nastanku zemlje, ljudi itd.
U laboratorijama su eksperimentisali. Nastala je zemlja (pojednostaviću, pa se izvinjavam upućenima na tako laičkom objašnjenju, ali sam tako gledala), a nastala je iz gomile čestice i dugo se formirala. Onda je tako bila bez atmosfere, pa je udario drugo nebesko tijelo, pri čemu se odvojio mjesec. Vode ni bića nije bilo. Onda je usljedilo bukvalno bombardiranje kometa sa vodom kje su pravile rupe i ostavljale oceane. Formira se atmosfera. Postavlja se pitanje... KOliko dugo je trajalo bombardiranje.... i daje se odgovor.... puno manje nego što mislimo...
Dakle, nekim laboratorijskim eksperimentima su fizičari udarali u kuglu i predpostavili kako su nastali oceani i mora. Poslije toga i život kakvog poznajemo.
Samo sto smo mi u stanju da te stvari danas posmatramo teleskopom.
Jasno vidimo da se sve galaksije udaljavaju jedna od druge.
Da se prostor ne siri postojalo bi nesto sto se zove centar svemira od kojega bi se sve galaksije ravnomjerno udaljavale, ali tako nesto ne postoji jer primjecujemo da
se ostale galaksije ravnomjerno (u svim pravcima) udaljuju gledano iz zemljine perspektive.
Laik bi mogao tvrditi da je zemlja centar svemira sto je naravno glupost . Jer tvrdnja vazi za sve referentne tacke u svemiru.

Da bi to mogla laske zamisliti kupi zracni balon, uzmi flomaster i nacrtaj desetak tachkica na balonu.
Kada pocnes puhati balon primijetices da se rastojanje tacki na balonu ravnomjerno uvecava.Tacke se same nigdje ne krecu ali se prstor uvecava a time i rastojanje izmedju tachki. To je upravo ono sto mozemo vidjeti da se desava sa galaksijama.
KatarinaKosaca

#142 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by KatarinaKosaca »

Ok, prihvatam eksperiment sa balonom i tendenciju koja sada postoji. Ali koja je indicija da će se tako nastaviti, a da neće prestati da se širi ili početi da se, na primjer, sužava usljed neke nama još nepoznate okolnosti. Možda te nerviram ovim pitanjima, ali kako je podfroum filozofija, ostaje nam mogućnost da se pitamo stalno. Naravno, kad ovo kažem, ne mislim da će bukvalno kako auto stati i okrenuti se, nego sve u nama dugim vremenskim razdobljima.
JThomas

#143 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by JThomas »

to ovisi od mase cjelokupnog svemira, a koja naravno nije tačno mjeriva i možda neće nikad ni biti.

procjene kojima danas raspolažemo ukazuju da u svemiru nema dovoljno mase da zaustavi širenje, nego se ono sad-zasad i ubrzava :wink:
KatarinaKosaca

#144 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by KatarinaKosaca »

JThomas wrote:to ovisi od mase cjelokupnog svemira, a koja naravno nije tačno mjeriva i možda neće nikad ni biti.

procjene kojima danas raspolažemo ukazuju da u svemiru nema dovoljno mase da zaustavi širenje, nego se ono sad-zasad i ubrzava :wink:
Upravo podvučeno. Što ne znači da ćemo sutra imati drugačije procjene ili da će se sadašnja tendencija anulirati. Usljed nečeg nama još nepoznatog po predpostavci.

btw. želim reći da mislim da smo u našim saznanjima jako malo napredovali bez obzira koliko mislimo da znamo. Od vremena kad se mislilo da je zemlja ravna ploča do ovih dana . ( Obzirom na kompleksnost teme). Tako da nikakva teroija se ne može prihvatiti kao takva i sprovoditi predviđanja.
Optimus Prime

#145 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

KatarinaKosaca wrote:Ok, prihvatam eksperiment sa balonom i tendenciju koja sada postoji. Ali koja je indicija da će se tako nastaviti, a da neće prestati da se širi ili početi da se, na primjer, sužava usljed neke nama još nepoznate okolnosti. Možda te nerviram ovim pitanjima, ali kako je podfroum filozofija, ostaje nam mogućnost da se pitamo stalno. Naravno, kad ovo kažem, ne mislim da će bukvalno kako auto stati i okrenuti se, nego sve u nama dugim vremenskim razdobljima.
JThomas je to fino objasnio.
Sto se tice nama poznatih zakona fizike cini se da vaze u citavom svemiru.
Jedan od faktora koji je odlucujuci u ovoj diskusiji je srednja gustoca materije. DA bi svemir mogao kontrahirati ona bi morala preci takozvanu kriticnu gustocu.
Po novim saznanjima srednja gustoca materije je manja od kriticne gustoce sto implicira da ne postoje predispozicije za kontrakciju sto nam upravo otkrice da see svemir sve brze siri i potvrdjuje.

Ali naravno radi se o teoriji.
Ne mozemo sa sigurnoscu reci jesmo li neki faktor predvidjeli.
Ali ako jesmo onda se radi o nekoj sili koja do sada nije imala utjecaj na sirenje svemira posto nam je relativno jasno kako se svemir sirio od velikog praska do danas.

Ali i alternativa bi znacila kontrakciju svemira u tacku beskonacne gustine. Svemir bi :lol: umro od toplotnog udara.
Last edited by Optimus Prime on 30/04/2009 17:57, edited 2 times in total.
Bitte_Halt_ja_ja

#147 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Optimus Prime wrote:

pa cek ako su vrijeme i prostor dio svemira kako moze biti nesto(odnosno nista) "prije" big banga ili eto "poslije" unistenja svemira kad prije i poslije su vrijeme koje ne postoji u tome "nista". Kad bi izasli iz svemira u to "nista" i gledali na svemir sta bi vidjeli ako vremena nema u tome nista? zamrznutu sliku big banga, unistenja svemira i sve izmejdu ta dva dogadjaja kao jednu pomjesanu zamrznutu tj ukocenu sliku!?!? - odoh leci moj troipodimenzionalni mozak se umorio :)
Optimus Prime

#148 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
Optimus Prime wrote:

pa cek ako su vrijeme i prostor dio svemira kako moze biti nesto(odnosno nista) "prije" big banga ili eto "poslije" unistenja svemira kad prije i poslije su vrijeme koje ne postoji u tome "nista". Kad bi izasli iz svemira u to "nista" i gledali na svemir sta bi vidjeli ako vremena nema u tome nista? zamrznutu sliku big banga, unistenja svemira i sve izmejdu ta dva dogadjaja kao jednu pomjesanu zamrznutu tj ukocenu sliku!?!? - odoh leci moj troipodimenzionalni mozak se umorio :)
Pojam " prije big banga " nije definisan posto vrijeme nastaje tek sa big bangom kao i svemir.
Dakle sve je nastalo iz nista to jest iz tacke sa beskonacnom gustocom.

Iz svemira ne mozes izici. Znam da je to tesko zamisliti ako razmisljas trodimenzionalno ali svemir iako je konacan jednostavno nema granica jer je prostor-vrijeme kontinuum u sebi zakrivljen (ne znam jesam li ovo dobro preveo na bosanski) i cini zatvoreni sistem.

Vrlo pojednostavljeno receno, u kojem god smjeru krenes nakon odredjenog vremena bi dosao sa druge strane na isto mjesto.
Prakticno je to naravno nemoguce posto se prostor siri brze od svijetlosti. Ali hipoteticki da se prostor ne siri ili da se siri sporije od svijetlosti mogli bi recimo vidjeti nasu proslost jer bi svijetlo iz proslosti nakon odredjenog vremena ponovo doslo do nas sa druge strane.

Ili ako pojednostavimo do bola : zamisli da je svemir velicine sobe i da se ne siri. Kada bi se priblizio zidu i pokusao da pruzis ruku kroz zid tvoja ruka bi izasla iz suprotnog zida. Ili kada bi isao kroz plafon glava bi ti provirila iz poda.

Zbog toga je pitanje sta bi bilo kada bi usli u to NISTA besmisleno, posto jednostavno ne postoje fizicke granice svemira preko kojih bi mogli stupiti u to NISTA.
A i kako bi postojale?
Jer da postoji fizicka granica onda to nebi moglo biti NISTA posto bi u tom slucaju NISTA barem moralo imati duzinu i visinu.Taka da bi onda NISTA bilo neka vrsta nedefinisanog NESTA.
NISTA jednostavno nema nikakve atribute.

Komplicirano, ali ne mogu ti to jednostavnije objasniti.
almin-78

#149 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by almin-78 »

Optimus,kako mozes biti 100% siguran da je tako? to sve sto iznosis je samo jedna teorija,stavovi se mjenjaju gotovo generacijski

sto ne volim kad scientisti misle da su "bogovi" pa sve znaju,ovamo jos ne znamo kako treba da odemo na mjesec bez nekih vecih komplikacija a umislili da znaju sta je na kraju svemira,sta ima nakon toga(ako ista ima),sta je bilo prije big banga,sta ce biti nakon itd

Sve to je previse za ljudski mozak,jednostavno nismo otvoreni za tako velika pitanja.Opet,kao vjernik priznajem nauku jer mi to vjera naredjuje,znam da nam je obecano da cemo proucavati nebesa(svemir) ali me zanima kako ovi koji vjeruju u evoluciju razmisljaju,zar oni misle da im je evolucija podarila mozak da shvate svemir,? evolucija im je dala pamet da prezive na planeti zemlji,nista vise,sve vise od toga je previse za taj mozak ;)
Optimus Prime

#150 Re: NASE STVARNO MJESTO U KOSMOSU

Post by Optimus Prime »

almin-78 wrote:Optimus,kako mozes biti 100% siguran da je tako? to sve sto iznosis je samo jedna teorija,stavovi se mjenjaju gotovo generacijski

sto ne volim kad scientisti misle da su "bogovi" pa sve znaju,ovamo jos ne znamo kako treba da odemo na mjesec bez nekih vecih komplikacija a umislili da znaju sta je na kraju svemira,sta ima nakon toga(ako ista ima) itd
Naravno da se radi o teoriji kao i sve kad je u pitanju nauka . Absolutna istina u nauci ne postoji.
Samo sto je ova teorija opcepriznata vec decenijama.
Tvrdnje o zakrivljenosti prostora i vremena poticu od Einsteina.
A od tada do danas sva nasa opazanja u svemiru upucuju na to da je covjek bio u pravu.

Sto naravno opet ne znaci da je istina ali da se ovo potpuno uklapa u ono sto mozemo posmatrati.
Last edited by Optimus Prime on 01/05/2009 13:30, edited 1 time in total.
Post Reply