donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Da
130
61%
Ne
64
30%
Da, ali ne u kaficima, diskotecima
19
9%

Total votes: 213

anais_nin

#126 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by anais_nin »

JohnnyS wrote:
medda wrote:Pa zar vi ne kontate da ovo zadire i u slobodu nepusaca, da se diktatura stolici i da nas sve sputava u uzde i da cemo za nekoliko godina da njikamo k`o magarci.
Kako cete pijukati kad za odredjeno vrijeme zabrane alkohol u restoranima i svi budemo srkali pareni spinat na vodi od mrkve jer zaboga znate li vi koliko su stetni socan biftek i casa slatkog vina, koliko to kosta drustvo za lijecenje kardiovaskularnih bolesti i secera tipa zhnj?!
Na sve strane njikaju o neoliberalizmu i civilnom drustvu a na mala vrata vam serviraju zabrane kojih bi se i causesku postidio.

Pa zar nije logicno da taj famozni trakt slobodnog trzista iskaki te gadne pusace kao nepotrebne i da se putem potraznje ugostiteljstvo transformira u antipusacko :roll:

Deset puta je netko na ovom forumu postirao onaj tekst Dežulovića "Prvo su odveli pušače", ali je očito da to ko da zidu govoriš... Pušači su samo početak.
izgleda da ne bi bilo viska postirati taj tekst jos koji put :) ponavljanje je majka znanja....
callmethebreeeze

#127 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by callmethebreeeze »

ja, koji sam u dobrim nocima i po dvije kutije znao pusiti, mislim da je zabrana pusenja na javnom mjestu super stvar. to sto ja trujem sebe je moja stvar, ali nije u redu da trujem druge. pogotovo ne oni koji su silom prilika u mom drustvu, poput, recimo, konobarica.
burek_in_space

#128 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by burek_in_space »

callmethebreeeze wrote:ja, koji sam u dobrim nocima i po dvije kutije znao pusiti, mislim da je zabrana pusenja na javnom mjestu super stvar. to sto ja trujem sebe je moja stvar, ali nije u redu da trujem druge. pogotovo ne oni koji su silom prilika u mom drustvu, poput, recimo, konobarica.
Doc'esh ti u Bosnu. :evil:

A ljudi,ako govorimo o pushenju na javnom mjestu,onda sam i ja za zabranu,jer to bi i za mene,koliko god bio liberalan bilo previshe. :mrgreen: :skoljka:
Sunrise00

#129 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Sunrise00 »

burek_in_space wrote:
callmethebreeeze wrote:ja, koji sam u dobrim nocima i po dvije kutije znao pusiti, mislim da je zabrana pusenja na javnom mjestu super stvar. to sto ja trujem sebe je moja stvar, ali nije u redu da trujem druge. pogotovo ne oni koji su silom prilika u mom drustvu, poput, recimo, konobarica.

A ljudi,ako govorimo o pushenju na javnom mjestu,onda sam i ja za zabranu,jer to bi i za mene,koliko god bio liberalan bilo previshe. :mrgreen: :skoljka:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
JohnnyS

#130 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by JohnnyS »

Dva dana. Dva dana je trebalo da se nađe rupa u zakonu :D

http://www.rtl.hr/index.php?cmd=show_vi ... eo_id=2867

Naime, odsad nema kafića, sad će to biti privatni klubovi, a privatni klubovi nisu javni prostori :D
callmethebreeeze

#131 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by callmethebreeeze »

burek_in_space wrote:

u bosni smo ljeta gospodnjeg 2002 moja zena i ja znali otvarati po petu kutiju cigara. mozda zato ne mogu prebaciti joju na benchu. :run:
:D :evil: :D
seljak_cojek

#132 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by seljak_cojek »

medda wrote:Pa zar vi ne kontate da ovo zadire i u slobodu nepusaca, da se diktatura stolici i da nas sve sputava u uzde i da cemo za nekoliko godina da njikamo k`o magarci.
Kako cete pijukati kad za odredjeno vrijeme zabrane alkohol u restoranima i svi budemo srkali pareni spinat na vodi od mrkve jer zaboga znate li vi koliko su stetni socan biftek i casa slatkog vina, koliko to kosta drustvo za lijecenje kardiovaskularnih bolesti i secera tipa zhnj?!
Na sve strane njikaju o neoliberalizmu i civilnom drustvu a na mala vrata vam serviraju zabrane kojih bi se i causesku postidio.

Pa zar nije logicno da taj famozni trakt slobodnog trzista iskaki te gadne pusace kao nepotrebne i da se putem potraznje ugostiteljstvo transformira u antipusacko :roll:
Đaba ti je ćoravom namigivat. :run:
seljak_cojek

#133 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by seljak_cojek »

JohnnyS wrote:Dva dana. Dva dana je trebalo da se nađe rupa u zakonu :D

http://www.rtl.hr/index.php?cmd=show_vi ... eo_id=2867

Naime, odsad nema kafića, sad će to biti privatni klubovi, a privatni klubovi nisu javni prostori :D
Živo me zanima koliko će nepušača imati članske karte takvih klubova :skoljka: :D
jasko_ba

#134 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by jasko_ba »

http://www.index.hr/vijesti/clanak/apol ... 34573.aspx
"Zbog zabrane pušenja nije bilo žive duše, a kako mi upravo istječe najam odlučio sam lokal zatvoriti"
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=434769
U restoran na Gornjem gradu ne dolazi apsolutno nitko
:-) :x ako će ovako i u bosni biti, onda bi trebalo malo razmisliti o svemu ovome...
melb26sa

#135 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by melb26sa »

jasko_ba wrote:http://www.index.hr/vijesti/clanak/apol ... 34573.aspx
"Zbog zabrane pušenja nije bilo žive duše, a kako mi upravo istječe najam odlučio sam lokal zatvoriti"
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=434769
U restoran na Gornjem gradu ne dolazi apsolutno nitko
:-) :x ako će ovako i u bosni biti, onda bi trebalo malo razmisliti o svemu ovome...
Sta si se prepao - evo ti vidi kako je to Illinoisu uradjeno - zabrana stupila na snagu prije 16 mjeseci:

http://archives.chicagotribune.com/2009 ... e-06-jan06

Kafici i dalje krcati, ljudima nije problem izaci van 15tak koraka od ulaza, ispusiti, i vratiti se nazad.
Bloodflow

#136 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Bloodflow »

Imao sam priliku gledati kako je ustvari izglasan zakon protiv pušenja na javnim mjestima, fucking borba lobija i inata, nikakvo zdravlje nije u pozadini već ego tripovi i principi pojedinaca koji su preko ove teme potvrđivali svoju dominaciju nad onim drugim, a realno boleći ih ćoše za zdravljem ljudi...Ukratko to je sva istina, ko želi nek zagoogla traži i sl.

Veliki brat, veliki brat...veliki brat...

p.s. medda je sasvim u pravu
Vares City

#137 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Vares City »

Treba srvarno zabraniti pusenje na javnim mjestima,....
Dzavne institucije,porodilista,obdanista,bolnice,dzamije,crkve sinagoge,.... :D
A kafici,kafane restorani,napolju,.....ma :run:
JohnnyS

#138 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by JohnnyS »

JohnnyS wrote:
Erzsebet wrote: Daj mi samo reci ko će regulisati to koji će kafići biti pušački, a koji ne? Na osnonu kojeg kriterija je to moguće regulisati? Ja ne vidim da je to moguće kod nas, kao i u drugim zemljama, zato je i uvedena zabrana.
Lutrijom... I da se mijenja svake godine...

A da malo utvrdimo gradivo, što je legendarni Boris Dežulović napisao...
Najprije su odveli pušače

Antipušačka histerija ne jenjava, i sada je već izvjesno da će jednog dana, kad se posljednjim bijednim ostacima zdravog razuma osvrnemo oko sebe i otkrijemo da živimo u najstrašnijem od svih povijesnih sagregacija i fašizama - fašizmu apsolutnog zdravlja i čistoće - razdoblje pušačkog apartheida s početka 21. stoljeća biti označeno početkom svega. Baš kao što sada znamo da nije alkohol bio problem u njemačkim pivnicama ranih tridesetih. Iste su danas te pivnice, samo što umjesto Židova ulaz danas nije dopušten pušačima

Stvar je ovih dana stigla korak bliže: nakon što je u takozvanom civiliziranom svijetu više manje uspješno iskorijenjeno javno pušenje, a u nekim američkim gradovima čak i pušenje u vlastitom stanu, glasovita američka filmska kompanija Disney Studios najavila je kako od danas u njihovim filmovima više neće biti scena pušenja cigareta. Završena je tako druga faza. Da ste obraćali pažnju, kao što niste, primijetili biste kako su posljednjih godina u američkim filmovima cigarete pušili samo zlikovci, pervertiti i najgori ljudski šljam. Pušači su, međutim, sada i potpuno eliminirani. Cenzura? Ne, već "briga za zdravlje nacije". A povijest nas je naučila: kad nacija puca od zdravlja, pametno je potražiti zaklon.

Možete tako biti mirni, i više ne morate djecu tjerati na spavanje kad krene filmski masakr: nakon što sjekirom, motornom pilom i mesarskom kukom poubija i raskomada srebrenicu ljudi, glavni junak više nikad neće - na užas roditelja pred televizorom - samozadovoljno zapaliti cigaretu. Pretpostavljam da će ubojice u američkim filmovima ubuduće jesti voćne jogurte i integralne žitarice.

Pušači će biti iskorijenjeni iz filmske umjetnosti, pa je za očekivati da na tome neće stati. Što je sljedeće? Hoće li klasični filmovi sa Humphreyem Bogartom biti očišćeni od prizora duhanskog dima? Što će ostati od arhive dramskog programa Televizije Zagreb ako se izbace sve scene s pušenjem? Cijeli će "Glembayevi" trajati sedam minuta! Hoće li sutra izdavači tražiti od pisaca da iz romana izbace prizore u kojemu junak zadovoljno puši cigaretu?

Nema, međutim, vremena za pitanja poput tih. Kakva je, primjerice, umjetnost kojoj se ograničava prikazivanje stvarnosti? Još je manje vremena za pitanje je li prizor pušenja duhana zaista štetniji za tinejdžersko zdravlje od prizora nasilja i smrti, kakvih je filmska umjetnost prepuna - nota bene, upravo sa već klasičnim opravdanjem "prikazivanja stvarnosti". Pametnije vam se zapitati: tko je na redu nakon pušača?

Valja se na ovom mjestu sjetiti riječi pjesme njemačkog pastora Martina Niemöllera: "Najprije su došli po komuniste - nisam se bunio zbog toga, jer nisam bio komunist. Onda su došli po Židove - nisam se bunio zbog toga, jer nisam bio Židov. Onda su došli po katolike - nisam se bunio zbog toga, jer sam bio protestant. Onda su došli po sindikaliste - nisam se bunio zbog tog, jer nisam bio sindikalist. Onda su došli po mene. Ali nije više bilo nikoga da se buni zbog toga."

Tako je prije šezdeset godina govorio podmornički kapetan i protestantski svećenik koji je tridesetih godina prošlog stoljeća kao nacistički simpatizer nijemo svjedočio kako mu iz susjedstva nestaju komunisti, sindikalisti, homoseksualci, Židovi, Romi i ostala nearijevska niža bića, sve dok na kraju i sam nije završio u logoru Dachau. Njegova je pjesma "Najprije su došli po komuniste" ostala do danas trajna opomena svim stanarima svijeta koji pojačavaju ton na televizoru dok policajci odvode susjeda. Ili mu naplaćuju kaznu zbog pušenja.

Ne bunite se, jer niste pušači? Razmislite o tome. Već sutra higijeničarski će fašisti izračunati koliko društvo košta liječenje povišenog kolesterola, i konobar će onog debelog na ulazu u gostionicu ljubazno zamoliti da stane na vagu. Izračunat će onda koliko društvo košta liječenje ciroze jetre i prijeloma kostiju, pa će susjedu upasti u stan i tjerati ga da puše u balon. Izračunat će koliko društvo košta liječenje AIDS-a, pa će pokucati na vrata onom pederu s prvog kata. Izračunat će koliko društvo košta participacija u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti, pa će vam na ulici pregledavati zube. Postrojit ćete se, zajedno s ostalim okupljenim prolaznicima - svi odreda vitki, zdravi heteroseksualci s bočicama izvorske vode u ruci - i zadovoljno smijuljiti svojim blistavo bijelim zubima kad higijeničarska policija izdvoji onog jadnika s karijesom i strpa ga u kombi.

Zavaljeni u udobnu stolicu gledat ćete tako u kinu zanimljiv Disneyev film u kojemu nekakav zdravi, heteroseksualni Bruce Willis, nepušač, antialkoholičar, sportaš i vegetarijanac, u snježno bijeloj potkošulji svim raspoloživim oružjem spašava vrli, zdravi svijet. Gledat ćete mirno, jer neće u filmu biti pušenja cigareta, konzumiranja alkohola, ispijanja kave, jedenja pečenog mesa i drugih odvratnih scena.

I kad banu u kino da vas odvedu, jer ste prekršili Zakon o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, po kojemu je zabranjeno nezdravo sjedenje duže od sat vremena, neće - pogađate - biti nikoga da se buni zbog toga. Kino će biti prazno.

Bit će možda kasno, ali imat ćete još uvijek dovoljno vremena da napišete svoju pjesmu. "Najprije su odveli pušače".

Nakon što ponovno pročitate ovaj tekst, pročitajte i sljedeći link...
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx

Dakle, počele su se micat i soljenke sa stolova restorana. Šta je sljedeće? Da u svrhu stvaranja superzdrave nadnacije ukinu sve restorane i da ljudi pasu travu jer nema kolesterola :roll:
seln

#139 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by seln »

U trznom centru u kojem obicno cejfam moj rucak su prije dva mjeseca zabranili pusenj. Danas sam prosao pored jednog vrlo popularnog kafica (vlasnik italijan, dobra kafa, kolaci, sladoled, kokteli, vino, zakuske) u kojem je nekad bio problem naci mjesto.....brojem i slovom 8/osam gostiju!!!
A ovo kenjanje gore da nije problem izaci iz kafica na 15 minuta je kenjanje kako samo nepusac moze. pokusaj to uraditi u januarsko vece dok zvizdi mecava. ili kad pijes kafu...srkni-izadji-povuci dim-udji....srkni-izadji itd.
nosara

#140 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by nosara »

seln wrote:U trznom centru u kojem obicno cejfam moj rucak su prije dva mjeseca zabranili pusenj. Danas sam prosao pored jednog vrlo popularnog kafica (vlasnik italijan, dobra kafa, kolaci, sladoled, kokteli, vino, zakuske) u kojem je nekad bio problem naci mjesto.....brojem i slovom 8/osam gostiju!!!
A ovo kenjanje gore da nije problem izaci iz kafica na 15 minuta je kenjanje kako samo nepusac moze. pokusaj to uraditi u januarsko vece dok zvizdi mecava. ili kad pijes kafu...srkni-izadji-povuci dim-udji....srkni-izadji itd.
:lol: :lol: :lol: :lol:
neprilagodjena

#141 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by neprilagodjena »

pokusaj to uraditi u januarsko vece dok zvizdi mecava. ili kad pijes kafu...srkni-izadji-povuci dim-udji....srkni-izadji itd.
Pa uradice, ne brini se ti za to.
Kad vide da se mora onda nece pitati jel januar i mecava ;-)

Moje kolege (prosli posao) ponesu soljicu sa kafom ili cajem sa sobom i napolje (nije vazno jel hladno ili toplo ili kisa pada)i tamo puse pored pepeljare koja im je postavljena na zid.
Znaju da ne smiju pusiti unutra i pomirili su se sa tim.
Bistra_boza

#142 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Bistra_boza »

Nikako mi nije jasno sto se bunite? Sta vam fali.
Narodu je dozvoljeno da "pusi" pred Parlamentom i Predsjednistvom, Kantonalnom vladom i inim vladama, jos Vas i policija cuva da Vas niko ne ometa.
seln

#143 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by seln »

neprilagodjena wrote:
pokusaj to uraditi u januarsko vece dok zvizdi mecava. ili kad pijes kafu...srkni-izadji-povuci dim-udji....srkni-izadji itd.

Moje kolege (prosli posao) ponesu soljicu sa kafom ili cajem sa sobom i napolje (nije vazno jel hladno ili toplo ili kisa pada)i tamo puse pored pepeljare koja im je postavljena na zid.
naravno, sve za racun onih dvoje-troje nepusaca. :-)
nepusaci - nacisti novog vremena, cista arijevska rasa.
p.s. u istom trznom centru drugi kahvic je fino pregradio prostor i napravio halvat za pusace koji je tako i registrovao. treba li da kazem kako izgleda kod njega?
neprilagodjena

#144 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by neprilagodjena »

seln wrote:
neprilagodjena wrote:

naravno, sve za racun onih dvoje-troje nepusaca. :-)
nepusaci - nacisti novog vremena, cista arijevska rasa.
p.s. u istom trznom centru drugi kahvic je fino pregradio prostor i napravio halvat za pusace koji je tako i registrovao. treba li da kazem kako izgleda kod njega?

To znaci tebi kao roditelju (jer ja radim sa djecom) bi bilo sasvim normalno da moje kolege puse u istoj prostoriji u kojoj je tvoje djete a i ostala djeca koja kod nas dolaze??
A mozda mislis da bi mi tu djecu mogli da saljemo svako 15 minuta u njihove sobe da se pusaci ispuse i onda da se djeca vracaju u taj smrad :roll:
A tebi je isto tako ok da i nas koji radimo sa tom djecom guse smradom cigareta :roll: :roll:
seln

#145 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by seln »

neprilagodjena wrote:

To znaci tebi kao roditelju (jer ja radim sa djecom) bi bilo sasvim normalno da moje kolege puse u istoj prostoriji u kojoj je tvoje djete a i ostala djeca koja kod nas dolaze??
A mozda mislis da bi mi tu djecu mogli da saljemo svako 15 minuta u njihove sobe da se pusaci ispuse i onda da se djeca vracaju u taj smrad :roll:
A tebi je isto tako ok da i nas koji radimo sa tom djecom guse smradom cigareta :roll: :roll:
meni, prije svega, nije normalna nepusacka histerija koja vlada. jebe se vladi za tvoje radno mjesto, sigurnost,ceste po kojima vozis...eto, oni brinu za tvoje zdravlje. i, pazi sad, najvise upravo u USA, gdje zdravstvo svako sebi placa i gdje rahat mozes umrijeti ako nemas da platis.
Ne, nije mi normalno da se vrticima ili u razredima. Samo, otkud djeca u kaficima i restoranima?
vise od ovog nacistickog stava me vrijedja nepusacka demagogija i bigoterija.
jefferson

#146 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by jefferson »

Ja sam pusio do prije 6 godina. 2-3 kutije dnevno. I samo odlucio prestat i presto, sad imam nocne more da sam ponovo poceo pusiti.
Elem, da ne serem o tome kako se bolje osjecam, meni je nekako glupo uci u kafic u kome se ne pusi! upm, pa sta jos trebam, uzet dijetalni viski ili pivu?
Pusio sam, ali mi dim ne smeta, jbg, nije zdravo, ali sta je zdravo u pm?
Op3r4t0r

#147 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by Op3r4t0r »

jefferson wrote:Pusio sam, ali mi dim ne smeta, jbg, nije zdravo, ali sta je zdravo u pm?
E vidis u tome je npr razlika izmedju tebe i mene, kao prvo ti si pusio i kako kazes dim ti ne smeta, ja nisam nikad pusio i dim mi uzasno smeta, zasto neko da mi pravi smetnje ako ja njemu ne smetam? Kao drugo ti si odredjeno vrijeme sam sebi stetio zdravlju, ja nisam nikad, bar ne na ovaj nacin, zasto onda da mi to neko drugi radi?
neprilagodjena

#148 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by neprilagodjena »

seln wrote:
neprilagodjena wrote:

meni, prije svega, nije normalna nepusacka histerija koja vlada. jebe se vladi za tvoje radno mjesto, sigurnost,ceste po kojima vozis...eto, oni brinu za tvoje zdravlje. i, pazi sad, najvise upravo u USA, gdje zdravstvo svako sebi placa i gdje rahat mozes umrijeti ako nemas da platis.
Ne, nije mi normalno da se vrticima ili u razredima. Samo, otkud djeca u kaficima i restoranima?
vise od ovog nacistickog stava me vrijedja nepusacka demagogija i bigoterija.
Neko spomenu radno mjesto pa sam na to reagovala.
Za kafic mi je vise manje.
Nisam pusac a odrasla sam u pusackoj kuci,a kad mi gosti dodju pokazem im balkon i 3 pepeljare :-D :-D
Ne zbog sebe nego zbog ove male bebice koju ocekujem,on mi je najvazniji u zivotu.

A za vladu sta reci,oni se samo brinu za sebe.
Tako ako se mi ne cuvamo oni nas garantovano nece cuvati i brinuti se za nase zdravlje.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#149 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by pici »

nemojte još taj zakon donosit dok ne prodam dionice FDS-a
ja_doso

#150 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?

Post by ja_doso »

Nepusac sam i podrzavam potpunu zabranu pusenja u javnim i drzavnim ustanovama. U kafice nas niko ne tjera pa njih ne bi ni obuhvatio zabranom. Ali, ide mi na zivce sto pusaci moraliziraju i smatraju svoja prava ugrozenim, a istovremeno pale cigarete ne pitajuci nikoga da li to nekom smeta. Mene to nikad niko nije upitao, pa makar se radilo i o mojoj kuci.
Locked