Erzsebet wrote:Ja ih ne bih mijenjao, nisam studirao pravo, kad se pravnici ne bune, zašto bih ja? Govorio sam Stocharu, koji ima moć da mnogo toga napiše o njima, i tako se mogu mijenjati ljudi. Ja nemam tu mogućnost, niti mi je to u interesu, jer se bavim drugim stvarima. Ali mi je dosta novinarske priče kako ništa u ovoj zemlji ne valja, a eto, na bajnom zapadu sve funkcioniše i kako ne treba ovdje studirati, jer "sistem ne valja". Imam ja druga koji je već 9 godina prva godina na ekonomiji jer "sistem ne valja", a kolega s posla je isto toliko godina na pravu jer "ništa ne funkcioniše". Ma dajte, pa postanite vi profesori, pa onda nešto pričajte, a nemojte prelaziti iz Starta u Avaz kao što je dotični uradio, i time se pridružio onima koji "sistem" guraju prema dole.
Da ti ja nesto kazem uvezi Lucica, buduci da sama studiram pravo.
Lucic je kao profesor veliki strucnjak, zna on zajebavat samo tako, al je vjerovatno najpotkovaniji iz Rimskog prava u cijeloj BiH, a ja problema sa njim imala nisam nit me je pogledao ruzno isl.
Naravno, ona druga strana koja govori o uzasnim stvarima koje je pocinio, to stoji, i zbog toga bi ga se trebalo ukloniti, ali vec ti je gore objasnjeno da se studenti nece nikad zamjeriti profesoru, jer ce te taj isti prof. uzeti na zub i mozes reci adio diploma.
Ti sto studiraju 9 godina, ne bih previse pametovala, da ne funkcionise i previse toga to je istina cista.
Ali ko sjedne i uci, rezultati ce doc.
Doduse tako bjese na prvoj godini, dok na drugoj kod mene mozes nauciti i korice, ali neces proci, ne zbog neznanja vec zbog cinjenice da treba obarati sto vise studenata, da bi ti isti obnovili godinu, i da bi fakultet imao sto veci priliv sredstava.
Jednostavna racunica.
Nikada nije bilo sve u znanju, treba ti i srece, stela i jos mnogo toga...
Na zapadu, i u bilo kojoj zemlji svijeta, ne funkcionise mnogo toga, nigdje nije savrseno.
Ali porediti nas obrazovni sistem za onim na zapadu je u najmanju ruku smijesno.
Ja bih sad ove dvije godine zivota koje sam provela studirajuci bacila niz vodu, ako ce mi neko dati sansu da studiram na zapadu.
Jest skupo studiranje, ali nacin studiranja tamo i ovdje je nebo i zemlja.
Nas obrazovni sistem pocevsi od osnovne skole pa do fakulteta je odron.
Hrvatski obrazovni sistem je bolji od naseg, ali su se studenti digli.
I nije to nikakva novinarska prica, kako ovdje nista ne valja.
Ono sto i valja, a toga je malo, se jedva nazire.
Cinjenica jest da u BiH nijedan aspekt drustva i drzave ne funkcionise.
Ovdje kriminalac zenu nokautira pred sudom i odseta se, a na zapadu ako pogledas nekoga ruzno odes u zatvor pa ti izvoli...
I to je samo jedan od primjera te "novinarske" price