crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#126 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Toto »

Mačak wrote:
Toto wrote:Zanimljivo mi je da se MKO nazivaju zelenasima a banke su ko nesto postene. Kilo skembe kosta na primejer: 1 km a kilo sudzuke 25 i sad je onaj sudzuklija zelenas a skembar posten, raja i biznismen???? :-?

Pogledajte partnere i sponzore MKO. Sve su to iste ove banke koje ih optuzuju da su zelenasi. MKO su jos jedan proizvod banaka i bankarski biznis. MKO kupuje kredit kod banaka i taj kredit prodaje onome ko hoce da kupi.

MKO su baš pravi i na žalost legalni lihvari, zelenaši. zato što uzimaju lopatom. eto zato su zelenaši. i banke uzimaju. ali ne lopatom kao MKO...
ono, i jedni i drugi (i treći i peti i deseti :-) ) rade sa novcem pa k'o voli nek' izvoli.
bez da favoriziram banku ali meni da nije bilo banke ne bih nikada riješio stambeno pitanje. ko bi mi to posudio, recimo, 30 000 KM? niko, garant niko.
meni jedino smeta što su kamate u BiH bezobrazno visoke u svim bankama (MKO-i su van konkurencije) i što su tim kamatama bezobrazno "opljačkali" narod u BiH.
ako su MKO u BiH zelenasi na osnovu visine kamata u odnosu na banke
onda su i banke u BiH zelenasi u odnosu na istu tu banku u EU
ima fala bogu internet pa se lako ode na Unikredit ili Raifajzen u italiji ili Austrougarskoj pa se uporede kamate

ja ne branim ni jedne ni druge......ali su na ovoj temi bankari poceli upirat prstom u MKO i nazivati ih zelenasima - sto je meni licemjerje. Znam pouzdano da su banke i MKO u semama i rade isti posao.
Banke ne mogu ponuditi ono sto moze MKO........ MKO ne moze ponuditi ono sto mogu banke i svak koristi ono sto mu treba. Svak je od njih nasao svoju trzisnu nisu i tu zaradjuje.........MKO najvise kreditiraju mali biznis.......vise nego banke......

Majica u Benetonu kosta 2 puta vise nego u nekom malom butiku a majica na buvljaku kosta 4 puta jeftije nego u benetonu, 2 puta jeftinije nego u bitique.. i svi prodaju majice........
i banke se bave trgovinom...prodaju novac.....samo sto su banke u pozociji da nametnu monopol i onda pljackaju i deru gore od Robi Huda i Muje Hrnjice zajedno. ...
treba otici na neki link neke bolje MKO u bih pa ces vidjeti ekspozitura po cijeloj BiH. Da nemaju korsinika ne bi ih onoliko ni bilo. A dok god ima kupaca ima i trgovine.
ja sam za sto vise banaka i sto vise MKO ....to je klijentima na korist i treba se borit za razbijanje monopola........banke su kupile politicare i plate im da izglasaju zakon koji je monopolisticki....a zna se ko je tu jebena strana?????.

otidji u Unikredit i trazi da kupis traktor ili bilo koju masinu sa kojom mozes proizvoditi i biti konkurencija italijanima nece ti dat kredit .......zatrazi kredit da kupis auto Fijata dace ti ga iste sekunde.....

hajde nek neko iz centralne banke BiH analizira bankarske portfolie pa da vidimo sa kojim procentom oni kreditiraju privredu a sa kojim potrosnju i sve ce vam biti jasno.......
ako vlada bude morala osnovati svoju banku za kreditiranje privrede onda ce biti jasno da su sve banke u bih plackasi i treba im drzava jaja stavit u mengele inace ce BiH proci gore od amerike

ako su kamate unikredita ili bilo koje strane banke drasticno manje u maticnim zemljama nego u BiH onda je to cista pljacka BiH .......banke su pred bankrotom u svojim zemljama i sad pljackaju gdje god mogu

ameriku su sjebali bankari ......amerika je na prosjackom stapu.....uzima kredi od Kine......ej ljidi moji .....amerika da bi prezivjela uzima kredite od Kine......
danas najvise tariguza u USA kupuju bankari...uletila im je finansijska policija u firme......to su oni ko sto je bio oni ELIOT NES sto je sjebo mafiju...........samo se jos suti......
@macak
sta ce biti ako ti ostanes bez posla.....kome ide tvoj stan?.....nasjeo si na stos da je stan tvoj....ako ti kazes: ja sam uzo kredit za stan meni su banke tito - grdno se varas....banka ce te zajebat cim ti firma ode u bulu i ne budes primio tri plate za redom.....i ti ces ostat bez stana........... treba se prvo vidjeti koja banka daje kredit tvojoj firmi pa onda uzet od nje kredit za stan.....

kad sam ja zelio opraviti stan koji je bio razvaljen da se samo u kuhinji moglo zivjeti nije bilo stambenih kredita....ja sam MORAO, MORAO uzeti kredit od MKO jer mi ga banke nisu dale......prosirio posao zaradio koji dinar i opravio dio stana....i tako 3-4 godine..........i tako sam zaradjeno investiro malko u firmu malko u stan....posao je bio mali biznis - nista spektakularno....dvoje je ljudi imalo stalni posao i 2-3 povremeni......fin poslic........ svi zaposleni su morali imati fakultete.......poslije se promjenila situacija na trzistu i moj posao nije isao da valja.......bilo mi je skupo uzimati kredit i od MKO i od banke........MKO bi mi ga dale ali je meni bilo skupo....banke mi ga ni tad nisu htjele dati..........morao sam zatvoriti taj posao..........imao sam dobar biznis plan za drugi posao...... jako dobar......BP nije bio moj .....dobio sam ga na poklon od jednog talijana ........35-40 % proizvodnje je mogao ici u italiju, ostalo za trziste balkana.......trebao sam kupiti jednu CNC masinu u italiji.........poslo sam ga u sve banke u BiH i ni od jedne ga nisam dobio... za opkladu sam napravio zahtjev za kupovinu kola za potrebe biznisa i poslao ga u vecinu onih banaka kod kojih sam konkurisao i za masinu. 2/3 ih je odobrilo kupovinu automobila......i nema se tu sta vise pricat.......

koja banka ce dati kredit nekom seljaku da iz kredita finansira priozvodnju krompira kao sto to daju u EU nijedna.........ali ce svaka dati kredit trgovcu da uveze krompir iz EU i to subvencioniran i da poklopi BiH trziste i unisti naseg seljaka......sve ovo banke vrlo svjesno rade
Last edited by Toto on 06/05/2009 12:22, edited 1 time in total.
Toto

#127 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Toto »

zijancer wrote:ma :cry: sada mi je hrpa upitnika iznad glave
zasto je toto morao imati posla sa MKO, iako su, kako rece, njihovi krediti skuplji nego kod banaka
kakva je to garancija pila vode kod MKO, a kod banke nije :cry:

ovo je muj interesanti :razz:
Moro sam imati sa MKO posao jer mi banke nisu dale kredit ......... MKO se pojavili ko opcija......... Mali bizMis mala banka koja se zove MKO ...ja imao neku racunicu za prosirenje posala i otiso da vidim kod MKO........ ispalo je da sa njihovim uslugama mogu to rezalizovati i biti na dobitku...a nisu samo pare dobitak....ovdje se radilo o osnovnoj opremi..........

bio sam na pocetku posla i nisam imao dovoljno kapaciteta....... sklopio sam 2 dobra ugovora, ali sam morao iznajmljivati opremu i prostor neke druge firme.......ja sam ko i svako iz rata izaso go ko mis.......nisam nista imo zalozit kod banaka osim dobrog biznis plana i ta dva ugovora sa respektabilnim stranim institucijama .....cak je jedna od tih firmi u svom nazivu imala pojam banka.........ukupna ugovorena vrijednost posla je bila oko 40 000 DM koji bi se se realizovali za nesto manje od 2 g s tim sto bi u prvih 6 mjeseci leglo oko 15 000...... ukupan iznos kredita koji sam trazio je bio 15 000 tadasnjih DM, mada bi ja mogao poceti raditi i sa investicijom u opremu od 10 000 DM.

Ja dao zahtjeve bankama i oteglo se to ko ramazan... poceo sam i raditi prve faze ugovora ....legli i neki avansi a od kredita sa bankama nista......... uvjek je ispo neki zajeb koji ja nisam mogao ispuniti ...... Odem kod MKO vidim sta sve nude i ispane da ima nacina da realizujem plan i budem u plusu. Sa bankama sam na nuli.
U MKO su mi prihvatili ugovore kao garanciju....za par dana dobijem kredu od 3000 km (daju manje iznose, deru vece kamate ali manje zaprdivaju).......napravim neke biznis planove starom i burazu na osnovu nekih poslica koji su oni radili i oni dobiju po 1000. Sa tim sam mogao kupiti minimum opreme da preselim dio posla kod sebe i umjesto da placam najam opreme i prostora ja od toga otplacivo kredit.....cim je lego prvi avans drugog ugovora: vratio odmah sva tri kredita MKO-u uzo nove koji su bili veci i od toga kupio jos nesto opreme. Otvori se MKO u drugom gradu (sad mogu rec da je bio Isti MKO :lol: :lol: , ali drugi menadzeri) i drugi poslovi. Od 3 zahtjeva prodju 2 po 1000 i i to sprcam u opremu.
Poslije 6-7 mjeseci se otvori druga MKO i ja po istoj semi i kod njih. Elem za nekih 6-8 mj sam imao 90% opreme koja mi je trebala... u tom periodu sam preselio komlet posao kod sebe od ona dva ugovora s pocetka . Umjesto da placam najam placao sam kredite i dobio resurs za prosirenje posla. Sa tom opremom sam radio narednih 3-4 godina. Posao je bio tipican mali biznis. 1-2 zaposlena na full time i povremeni honorarci. Bogme je bilo i za narod i drzavu koja mrva.

Da se razumijemo: ja nit kudim nit hvalim ni jedne ni druge. Ja se samo drzim one starinske: uvjek imas priliku da upanes u nepriliku. Pa kad je vec tako: sto se ne bih megdana prihvatio.
zijancer

#128 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by zijancer »

:cry:
mozda (vjerovatno :mrgreen: ) cu sad lupati ali... par sitnica mi nije jasno
ti ugovori su nosili sa sobom odreden avans (od kojeg si ti kasnije otplatio kredite, znaci da je to bila slicna sumica).. zar nije taj avans mogao leci ranije, da izbjegnes kamatu i cijelo zezanje sa MKO?
a kako si svakako dio posla preselio kod sebe, da li je bilo moguce napraviti nekakav predmjer i predracun radova za obnovu kuce ..oko 10 000 km, pa na osnovu toga traziti kredit od banke ?
jos nesto sam ..hmhmhm. DA, kolika je kamata bila kod MKO, i da li si te kredite vratio ranije?
Toto

#129 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Toto »

zijancer wrote::cry:
mozda (vjerovatno :mrgreen: ) cu sad lupati ali... par sitnica mi nije jasno
ti ugovori su nosili sa sobom odreden avans (od kojeg si ti kasnije otplatio kredite, znaci da je to bila slicna sumica).. zar nije taj avans mogao leci ranije, da izbjegnes kamatu i cijelo zezanje sa MKO?
a kako si svakako dio posla preselio kod sebe, da li je bilo moguce napraviti nekakav predmjer i predracun radova za obnovu kuce ..oko 10 000 km, pa na osnovu toga traziti kredit od banke ?
jos nesto sam ..hmhmhm. DA, kolika je kamata bila kod MKO, i da li si te kredite vratio ranije?
ma bilo je tu svega i svacega
varijacije na temu halucinacije
nisam imao nikakve nekretnine na sebi - goljo teski

nisam mogao otkazivati najam pa prebacivati posao sebi odjednom
posao se radio u ciklusima od 3 mjeseca
pa sam tako moro i otkazivat ovome da me ne skonta
ugovori nisu startali u isto vrijeme
kasne avansi,
postoje sumnje da ce se jedan ugovor prolongirati
ima starih dugova i tekucih troskova
nesto bi se investiralo i u druge poslove
ide zima treba od zarade opravit stan
a placat i kiriju dok sebi ne preselis
davno je to bilo
BiH jos razvaljena
pola stvari ne funcionise
dosta je toga falilo

i ja prije radio za Titu i drzavu
nejmas pojma o samostalnom biznisu
nema te ko ni posavjetovat
da sam radio u njemackoj ko zna bi li znao radit
a ne u Bosni gdje je sve razvaljeno i nista ne funkcionise

tesko je burek od rize praviti i jos ga pojest pod burek

da mi je sadasnja pamet ne bih nista od toga radio
samo nekoliko mjeseci kasnije bi mozda uradio sve drukcije
ali to je tad bila takva pamet
moglo je biti i pametnije
al ko je to u tom trenutku mogao znati

kljuc je bio u tome da ti se pojavi nesto sto je sigurno i ako to fulnes
mozda nikad vise ne ufatis voz
ja nisam imao nista u tom trenutku sa cime sam mogao racunati
pojavila se prilika da uzmem kredit od MKO
i da lovu koju bi placao za najam opreme i prostora preusmjerim sebi za opremu
da sam nastavio placati drugom najam opremu i prostor ne bi mi nista ostalo za kupovinu opreme

MKO ne treba podcjenjivati i zanemarivati
MKO najvise koriste mali privrednici kojima zafali koja marka i kojima lova treba bas u tom trenutku

seljak ne mozes cekat da mu banka da kredit za sjeme pocetkom aprila a on morao posijati pocetkom marta i u heftu mu se radi
ako zakasni dvije hefte nece imati prinose od kojih je planirao vracati kredit
Mačak

#130 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Mačak »

ha ha, ma jezik ti pregrizao Toto za tu priču da ću ostati i bez posla i bez stana.
moj stan nije ni pod kakvom hipotekom, hvala Bogu.
ne favoriziram banke ali su kolko-tolko povoljnije od MKO-a. nikome ne predlažem da uzima kredit u MKO jer će ga ti lihvari odrati k'o zeca.
neću sada spominjati ime banke (da ne ispadne da ih reklamiram) ali vjeruj da sam kod njih jedne prilike dobio kredit (nije onaj stambeni) za manje od 10 dana. seljak, kojeg spominješ, bi trebao početi ganjati kredit u januaru ako mu isti treba u martu, aprilu a ne u zadnjoj minuti...
kako god okreneš nama običnim smrtnicima je jako teško u BiH. u BiH se živi skromno. ja se jednostavno ne znam snaći u kapitalizmu niti razmišljati na "kapitalistički" način. ono što mnogi tajkuni u BiH danas rade od svojih zaposlenih ja ne bih mogao raditi ni u snu. izrabljivanje je to strašno...
nego, kredit dižite jedino u veeeeeeeeeeeelikoj nuždi. prije podizanja kredita dobro se treba raspitati po bankama kolika im je kamata. treba također obratiti pažnju da ćete manje dati banci a konto kamata ako podignete kredit na što kraći vremenski period, u skladu s vašim financijskim mogućnostima. sretno.
Toto

#131 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Toto »

ne favoriziram ni ja MKO ali ne treba ih ni podcjenjivati niti optuzivati kao moguce rjesenje....svi oni imaju svojih prednosti i mahana .........vjeruj mi da nekad ni MKO nisu skupe.. ne dobija svak kredit kod banke pa nek proba i kod drugih....bolje i kod MKO nego kod mafije. Bar ne stavlju pistolj pod vrat...

Evo ti jedan primjer iz prakse. Sve snimljeno kamerom i otislo u Svjetsku banku i USAID.

Prije nego procitas primjer pokusaj odgovoriti na pitanje.
Koja bi to banka dala kredit neni od 65 godina za biznis plan: Proizvodnja magareceg mlijeka. Nena trazi kredit od 300 DM?

Lokacija planinska. Magarece mlijko trazeno ko lijek. Neni umro dedo, umanjila se ionako mala penzija. Ostre i duge zime. Nena dobar domacin hoce da kaparise i ugovori nesto sijena i zita magarici za zime. Svaku kilu i paru nena zna u sta ce utrosit.
Neni rekli da nema sta ic u banku. Cula nena u selu da ima neko ko daje kredite za koke, telice i ostali hajvan i posla nena da vidi ima li i za magarice.
KAd je nena ispricala pricu zena iz MKO iste sekunde sa nenom u kola, u selo vidila magaricu, stalu i sve ostalo. Kaze managerka da je kljuc odluke bio taj sto je stala koju je nena od 65 godina odrzavala mirisala ko apoteka. Vratila nenu u kancelariju, sklopile ugovor, podigle lovu i nenu vrnula kuci. Nena vratla svaku marku Mogli atomski sat bazdarit po neni koliko je bila tacna.
Zbog nene trebaju MKO a kome je skupo nek poljubi i ostavi. Vazda je bilo: ko umije njemu dvije.
zijancer

#132 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by zijancer »

kamata ? koliko?
Brainfucker

#133 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Brainfucker »

Jeste ljudi zapjenili i odlutali od teme. Činjenica je da banke žive od bankarskih usluga i kamata na odobrene kredite a MKO žive uglavnom od kamata na kredite. Moja firma (državna) ima račun u dvije državne banke već pet godina. Do sad im je na ime naknade za usluge plaćeno cca 300.000 KM. Sad kad je nama zatrebao kredit ne može nikako. A druge banke imaju overdraft (minus po računu i visini mjesečnog prometa) i isti bi odobrile ali traže najmanje tri mjeseca prometa na računu u njihovoj banci. Državne - socijalističke banke naravno nemaju takvu uslugu već samo klasični kratkoročni kredit. I tako smo na jedvite jade uz hipoteku uspjeli dobiti kredit. A sad nek se znoje kako ćemo ga vratiti. Jer ono što NIghtvatchan i Toto nisu rekli je to da je procenat naplate kredita od fizičkih osoba veći od 97% (bar je bio) dok je kod pravnih osoba manji. Pa nek sad u vrijeme krize probaju prodat nekakvu zgradu :lol: .
P.S. Imao sam i ja sukob sa MKO jer su neki radnici imali zabrana više nego što ime tromjesečna plaća. Pa prijetili naknadom štete na koju prema ZOO-u imaju pravo. I došla njihova "pametna" pravnica iz Sarajeva. A ja im rekoh, samo pokušajte pa neće nikad više ovjeriti niti jednu zabranu u ovoj firmi. Pa možete lijepo zatvoriti poslovnicu u tom planinskom mjestu. :run:
Toto

#134 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Toto »

Hvala ti sto nas podjsecas na osnovnu temu. Polemika je i pocela tako sto sam ja molio da mi se obrazlozi pravni aspekt jamaca/ziranata i prakse administrativne zabrane. To je pravni problem ali se pocelo "strucno" obrazlagati i pravdati nekim dijagramima i matematskim metodama bankarskih obracuna kamata, sa namjerom da se stvrani problem sakrije a polemicar sa foruma napravi budalom. Metode obracuna kamta i koncept ziranta i jamca su savim dva razlicita aspekta, da se komotono moze reci da nemaju ni malo zajednickog. Da li ce zirant garantovati svojom platom ili nekretninom nema nikakve veze sa time da li ce bankar kod obracuna kamata koristi logaritamsku raspodjelu ili eksponencijalnu.

Banke koriste poziciju monopoliste i po meni je to sustina problema. Ziranti koji kredit garantuju svojom "platom" su u inferiornom polozaju i ne mogu se zastititi od banaka i maticne firme. Jedino rjesenje je da ziranti preko drzave traze da se stvori zakonski okvir da se oni dovedu u ravnopravan polozaj. Sve ostalo je stvar poslovnog rizika. Obzirom da se kao "zrtva" za jamca koriste ljudi koji nemaju predispozicije da objektivno sagledaju sve posljedice ovog poteze banke i duznici bi trebali obavezno informisati zirante o svim posljedicama. To se radi kod pregovora sa zirantom od strane bakarskog sluzbenika to se radi i navodjenjem svih posljedica u ugovoru. Banke i duznici to ne rade prema zirantu i to je problem.
Naime: banka moze prevariti i ziranta i duznika; duznik moze prevariti i banku i ziranta; zirant ne moze preveriti nikoga. Banka profitira u svakom slucaju; duzniku ostaje lova, jedino zirant popusi i on je na gubitku.
Aspekt administrativne zabrane je sad poseban problem i nova dimenzija, koja opet ojacava poziciju banke - kao monopoliste. Bez obzira sto je neko zaposlen u nekoj firmi njegov ugovor sa bankama i onim kome je zirant je nesto sa cime firma nema u principu nista. Ako se firme upetljavaju u takva poslovni odnos one, u nasem slucaju, igraju ulogu reketara. Nijedna firma nije registrovana da obavlje poslove zakonodavne i izvrsne vlasti. Ako firma to radi - a radi- onda je to reket i nelegalan posao. Takodje je to jedna vrsta monopola koju firma ima i to sto firme rade je na zapadu kaznjivo. Firma mora tebi isplatiti tvoju platu i ni centa ti ne smije skinuti (to moze samo drzava za takse i sud, ali samo za alimentaciju)
Zasto je to tako? Pa zato sto firma za svaku utjeranu ratu svog zaposlenog moze naplatiti proviziju od banke sto se tretira kao reket, a onda banka i firma imaju mogucnost da prave biznis od toga - sto je prvo monopol a onda i reket. Ili, u najboljem slucaju, losa poslovna praksa koja nije kaznjiva ali klijenti izbjegavaju takve banke a one na kraju bankrotiraju kao i vecina jamaca.

Upravo zbog ovoga na zapadu nema ni jedne firme koja ce pristati da izvrsava adminisrativne zabrane od strane banaka. Zbog toga i nema na zapadu da jamac jamci svojom platom a firma reketari zaposlenog, pa banke i ne koriste takvu vrstu jamaca i jamcevine. Moze banka sklopiti takav ugovor sa jamcem, ali ako on ne izvrsi ugovor ni jedna firma ili institucija - koja ima neki novcani aranzman za zirantom- ne smije da iz tog angazmana isplacuje dug prema banci. Sve je svsrtano u red reketa ili monopola. Ako jamac nece da isplati jamcevinu banci to se onda svrtava u kategorju poslovnog rizika i lose poslovne odluke i banka je na gubitlu. I banke mogu sklopiti los poslovni ugovor i bankrotirati.

Admnistrativnu zabranu moze da donese samo sud a izvrse organi izvrsne vlasti a to banke i firme nisu. Ako jesu cine prekrsaj i treba ih oderat

Banke obilato koriste ovaj model jer im je najprofitabilniji i sa najmanjim rizikom. Zbog toga nece da plasiraju druge kreditne i bankarske proizvode.

Mozda banke ne placaju reket firmama mozda placaju strankam i politicarima da im ne prave igranku sa zakonima. Jasno je u svemu ovome ko je jebena stranka.

@mozgojebac
Kad bi sve firme odbile da udaraju reket za banke, banke bi morale da ukinu ovakve prakse i traze nova trzista. Vjerovatno bi se okrenule privredi i tvoja firma bi prije dobila kredit, iako ju je banka oderala za 300 000. Sto udruzenje poslodavaca ne donese preporuku ili odluku da nijedna firma nece reketariti za banke??? Sto malo oni ne reketiraju banke???
The Nightwatchman

#135 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by The Nightwatchman »

Toto wrote:Hvala ti sto nas podjsecas na osnovnu temu. Polemika je i pocela tako sto sam ja molio da mi se obrazlozi pravni aspekt jamaca/ziranata i prakse administrativne zabrane. To je pravni problem ali se pocelo "strucno" obrazlagati i pravdati nekim dijagramima i matematskim metodama bankarskih obracuna kamata, sa namjerom da se stvrani problem sakrije a polemicar sa foruma napravi budalom. Metode obracuna kamta i koncept ziranta i jamca su savim dva razlicita aspekta, da se komotono moze reci da nemaju ni malo zajednickog. Da li ce zirant garantovati svojom platom ili nekretninom nema nikakve veze sa time da li ce bankar kod obracuna kamata koristi logaritamsku raspodjelu ili eksponencijalnu.

Banke koriste poziciju monopoliste i po meni je to sustina problema. Ziranti koji kredit garantuju svojom "platom" su u inferiornom polozaju i ne mogu se zastititi od banaka i maticne firme. Jedino rjesenje je da ziranti preko drzave traze da se stvori zakonski okvir da se oni dovedu u ravnopravan polozaj. Sve ostalo je stvar poslovnog rizika. Obzirom da se kao "zrtva" za jamca koriste ljudi koji nemaju predispozicije da objektivno sagledaju sve posljedice ovog poteze banke i duznici bi trebali obavezno informisati zirante o svim posljedicama. To se radi kod pregovora sa zirantom od strane bakarskog sluzbenika to se radi i navodjenjem svih posljedica u ugovoru. Banke i duznici to ne rade prema zirantu i to je problem.
Naime: banka moze prevariti i ziranta i duznika; duznik moze prevariti i banku i ziranta; zirant ne moze preveriti nikoga. Banka profitira u svakom slucaju; duzniku ostaje lova, jedino zirant popusi i on je na gubitku.
Aspekt administrativne zabrane je sad poseban problem i nova dimenzija, koja opet ojacava poziciju banke - kao monopoliste. Bez obzira sto je neko zaposlen u nekoj firmi njegov ugovor sa bankama i onim kome je zirant je nesto sa cime firma nema u principu nista. Ako se firme upetljavaju u takva poslovni odnos one, u nasem slucaju, igraju ulogu reketara. Nijedna firma nije registrovana da obavlje poslove zakonodavne i izvrsne vlasti. Ako firma to radi - a radi- onda je to reket i nelegalan posao. Takodje je to jedna vrsta monopola koju firma ima i to sto firme rade je na zapadu kaznjivo. Firma mora tebi isplatiti tvoju platu i ni centa ti ne smije skinuti (to moze samo drzava za takse i sud, ali samo za alimentaciju)
Zasto je to tako? Pa zato sto firma za svaku utjeranu ratu svog zaposlenog moze naplatiti proviziju od banke sto se tretira kao reket, a onda banka i firma imaju mogucnost da prave biznis od toga - sto je prvo monopol a onda i reket. Ili, u najboljem slucaju, losa poslovna praksa koja nije kaznjiva ali klijenti izbjegavaju takve banke a one na kraju bankrotiraju kao i vecina jamaca.

Upravo zbog ovoga na zapadu nema ni jedne firme koja ce pristati da izvrsava adminisrativne zabrane od strane banaka. Zbog toga i nema na zapadu da jamac jamci svojom platom a firma reketari zaposlenog, pa banke i ne koriste takvu vrstu jamaca i jamcevine. Moze banka sklopiti takav ugovor sa jamcem, ali ako on ne izvrsi ugovor ni jedna firma ili institucija - koja ima neki novcani aranzman za zirantom- ne smije da iz tog angazmana isplacuje dug prema banci. Sve je svsrtano u red reketa ili monopola. Ako jamac nece da isplati jamcevinu banci to se onda svrtava u kategorju poslovnog rizika i lose poslovne odluke i banka je na gubitlu. I banke mogu sklopiti los poslovni ugovor i bankrotirati.

Admnistrativnu zabranu moze da donese samo sud a izvrse organi izvrsne vlasti a to banke i firme nisu. Ako jesu cine prekrsaj i treba ih oderat

Banke obilato koriste ovaj model jer im je najprofitabilniji i sa najmanjim rizikom. Zbog toga nece da plasiraju druge kreditne i bankarske proizvode.

Mozda banke ne placaju reket firmama mozda placaju strankam i politicarima da im ne prave igranku sa zakonima. Jasno je u svemu ovome ko je jebena stranka.

@mozgojebac
Kad bi sve firme odbile da udaraju reket za banke, banke bi morale da ukinu ovakve prakse i traze nova trzista. Vjerovatno bi se okrenule privredi i tvoja firma bi prije dobila kredit, iako ju je banka oderala za 300 000. Sto udruzenje poslodavaca ne donese preporuku ili odluku da nijedna firma nece reketariti za banke??? Sto malo oni ne reketiraju banke???
meni samo nije jasno, cak i da sve sto pricas jeste na mjestu, zasto konstantno pravis situaciju da su ziranti zrtve banke? prava istina je da su ziranti zrtve samih sebe. dakle, to je SVOJEVOLJAN CIN ZIRANTA da potpise taj ugovor. niko tu nikoga ne reketari, niko nikoga ne vara. sam pao sam se ubio, sto bi u narodu rekli....

ja ti se izvinjavam ako mislis da sam te namjeravao napraviti budalom, ali to nije istina. nije mi to uopste bila namjera.

iz onoga sto si rekao u prethodnim postovima ocigledno je da si imao vlastiti biznis koji nije isao, pa je sad najlakse svaliti sve na banke i MKO. poznajem mnoge firme koje su zahvaljujuci bankama stale na noge i postale nezavisni i jaki pravni subjekti. s druge strane, postoje i oni koji su zagrizli vise nego sto su mogli sazvakati.... meni se cini da ti spadas među njih. ljut si i to razumijem.
Toto

#136 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Toto »

The Nightwatchman wrote:
iz onoga sto si rekao u prethodnim postovima ocigledno je da si imao vlastiti biznis koji nije isao, pa je sad najlakse svaliti sve na banke i MKO. poznajem mnoge firme koje su zahvaljujuci bankama stale na noge i postale nezavisni i jaki pravni subjekti. s druge strane, postoje i oni koji su zagrizli vise nego sto su mogli sazvakati.... meni se cini da ti spadas među njih. ljut si i to razumijem.
ja nigdje nisam nave da je biznis propao radi MKO ili radi banaka.....naprotiv....... naveo sam svoje pozitivno iskustvo za MKO koje mi je pomoglo da razvijem dio biznisa....za mene su i MKO banke..... iz ovoga primjera i iskustva se ne moze steci da sam nesto za ili protiv banaka..... one su samo jedan dio biznisa.....mislim da u ovoj temi ti vise imas problema sa objektivnoscu nego ja .......jer si vjerovatno dio toga bankarskog posla pa si subjektivan.......ja sam neka druga strana ove medalje....perspektive iz kojih posmatramo slucaj su nam sasvim razlicite.....ako si ti bankarski sluzbenik i nemas iskustva u biznisu onda ne mozes u potpunosti sagledati aspekte o kojima ja govorim......
moje ukljucivanje u ovo temu i jeste potakla tvoja "emotivna" kritika MKO i proglavanje MKO za zelenase ....svoje iskustvo sam naveo samo da bih pobio tvoju tezu da se MKO zelenasi a da banke nisu.....

tema nisam ja niti moj biznis .... dobro bi bilo da se bavis temom a ne sa mnom......... ja sam kritikovao tvoj stav e ne tebe i tvoj psiholoski profil........

mozemo diskutovati i o tome sta se desilo sa mojom firmom.......da li je propala, bankrotirala..jesam li ja kriv za sve to .. da li sam je ja u pravom trenutku zatvorio i zasto sam uopste to uradio....to bi zahtjevalo posebnu temu

biznisi se mogu okoncati i zatvoriti iz raznoraznih razloga pogotovo mali biznis koji su godisnje zaposljavali 1.3 uposlena

tvoja konstatacija: "da sam samo ljut" je blago receno smijesna ........ako nemas kapacitet da se argumentima suprostavis kritici onda je bolje da se manes ovakvih ocjena.......

Sto se tice same teme.

Onog momenta kad bi firme odbile da utjeruju dugove svojih klijenata za korist banke: banke bi istog momenta prestale davati kredite na osnovu takvih ziranata. Ova cinjenica jako mnogo govori o ovom bankarskom proizvodu.

Volio bih cuti tvoj odgovor na sljece pitanje: Piramidalne seme su takodje bankarski proizvod koje su banke obilato koristile tamo gdje su mogle. Zasto je taj bankarski proizvod zabranjen u vecini zemalja...negdje striktno zakonima a negdje se taj bankarski proizvod ne tretira kao dobra poslovna praksa i ako bi ga banke primjenile bile bi vrlo elegantno odjebane iz biznisa.....
Jedan bankarski mesetar koji je zavalio 50 milijardi $ i u bankrot odveo desetine hiljade ljudi, firmi, banaka, raznih fondova i organizacija ovih dana boravi u cuzi i ocekuje sudjenje. To sto ima na hiljade ziranata nije ga spasilo zatvora.
amrica

#137 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by amrica »

@toto

ocito se ne razumijemo :-)

Firme(kako ti kazes) UTJERUJU DUGOVE U IME BANKE, sto je skroz pogresna formulacija. Znas onu narodnu, poslije j....nja :oops: neJma kajanja, ko se potpisao da bude zirant.... sam je kriv, mogao je procitati sta pise. A mogao ga je i bankarski sluzbenik upozoriti, to stoji, ali ipak, zirant je druga varijanata, jer duznik je prva, a svaki duznik, pogotovo ako je rod, ce ubijediti svakoga da ce vracati kredit, da on to moze.... da je zirant samo puka formalnost, bezze potpis, zato sto ga banka maltretira.... to je do ljudi i do banke, firma tu nista nije kriva.

Kazes:
Onog momenta kad bi firme odbile da utjeruju dugove svojih klijenata za korist banke: banke bi istog momenta prestale davati kredite na osnovu takvih ziranata.

Znaci, ako firme ukinu administrativne zabrane, banke vise nece davati kredite.... i ko je tu dobar?

I pisao si o zapljeni novca preko banke, a ne preko platne liste u firmi, koliko se sjecam.... a duznik promijeni banku, odslei se u drugu drzavu, promijeni licne podatke....
Da nema prislile zvane ADMINISTRATIVNA ZABRANA NA PLATU niko ziv ni jedan kredit ne bi platio, ni kao duznik, ni kao zirant. Bar u ovoj zemlji, jer ne postoji drugi nacin prisilnog placanja duga.

Koliko sam skontala, vise ne zivis ovdje i ne shvatas da su ovdje drugacija pravila nego negdje u bogatijim zemljama sa jacim zakonskim uzusima i kontrolom nad primanjima. Sto dovodi do drugacijeg poimanja postenja :D dobrovoljno.
Toto

#138 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Toto »

Nisam bas imao ambicije da svaka moja recenica bude pravnicki precizna ali sam se nadao da sam definisao bar opsti okvir u kome zelim da polemisemo.

Sve moje kritike se odnose samo na onu vrstu bankarski h pozajmica koje su zasnovane na mogucnostima da banke utjeruju dug putem administrativnih zabrana sa plata ziranata. Samo taj oblik smatram spornima.(mislim da sam to i u prethodnim postovima navodio)

Ako isti zirant/jamac garantuje svojom nekretninom umjesto platom - kao sto je na primjer kuca, a i duznik ima kucu- banki ce u tom slucaju biti svejedno hoce li prvo za gusu ufatit duznika ili ziranta i sa toga aspekta i zirant i duznik su u ravnopravnom polozaju; sve se onda stavlja u onaj opci kontekst ugovora i igranke tipa: sam pao sam se ubio.
U slucaju o kome ja govorim bankama je lakse utjerati dug od klijenta nego od duznika i umjesto da iscrpe sve mogucnosti utjerivanja dugova od stvarnog duznika one odmah stavljaju ziranta u mengele. I gotovo u pravilu duznik kao "prvooptuzeni" ne snosi nikakve posljedice a zirant ispada jedina jebena stranka u svemu ovome. Veoma cesta je praksa da duznik ima vile i bijesna kola od pljacke banke i ziranta a da zirant pane na prosjacki stap. Kad bi usli malo u ta kreditna portfolija vjerujem da bi dosli do podataka koje ne bi nimalo pohvalni za banke. Slobodan sam procjeniti da banke u 2/3 slucajeva ganjaju zirante umjesto duznika. (govorim samo za ovaj slucaj koji je po meni sporan).

Ovo je taj slucaj koji je po meni sporan; koji i nastaje na osnovu monopola koji banka i firme kroz praksu administrativne zabrane sticu..
Iinstitucija monopola je i nastala onda kada je sve po zakonu ok i kada se pojavi ono "ali", tj. kada se udje u neka granicna podrucja koja su izuzetak. tada se reaguje na nacin da niko nece nista izgubiti a neko ce i nesto dobiti :-D .

Kada bi se ukinuo ovaj oblik utjerivanja dugova :D ni banke ni duznici nista ne bi izgubili. banke bi i dalje nastavljale davati kredite...samo sto bi se trazilo da ziranti garantuju nekim drugim nacinima koji bi ga stavljali u potpuno ravnoparavan polozaj sa duznikom i bankom....
Mačak

#139 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Mačak »

ne znam, meni je pojam "utjerivanje duga" pomalo neprikladan zato što ga vežem za profesionalne utjerivače dugova i ne dala ti majka da te oni safataju. njima ne možeš reći: NEMAM. da ne detaljišem o tome, svima je to jasno.
one priče tipa: frajer voza bijesno auto a žirant mu vraća kredit su pomalo dječije priče a i ako ih ima istinitih onda su to rijetki slučajevi. istina, znam slučaj kada je tip bio žirant, dužnik ga izlevatio (ili jednostavno čovjek nije mogao vraćati kredit iz raznoraznih razloga) i ovaj što je bio žirant dadne otkaz na poslu da ne bi morao vraćati tuđi kredit.
dakle, davalac kredita prvo ganja DUŽNIKA a tek onda žiranta. nemojmo okretati naopako i širiti dezinformacije tj. zbunjivati raju. naime, notorna je laž da davalac kredita prvo traži žiranta pa tek onda dužnika. osim ako ta priča ima za cilj da isprepada raju pa da niko nikome ne smije da bude žirant. to bi bilo super. da niko nikome više niti smije niti može niti hoće da bude žirant. pa nek davaoci kredita nađu sebi druge načine obezbjeđenja vraćanja kredita. to je po meni glavni fol. NE TREBA NIKOME BITI ŽIRANT. a banke (i ostali lihvari) ko banke. snaći će se one, ne brinite. davat će oni kredite i bez žiranata jer oni žive od kamate. još će nas hvatati za rukav da uzmemo kredit. istina, ne vjerujem da će to biti uskoro ali garant će i to vrijeme doći kod nas u BiH.
a do tada se malo strpimo svi. stegnimo kaiš. ne žirantirajmo nikome. niti dižimo kredite. i biće ubrzo bolje. garant.
i zdravi, veseli i bogati bili svi Bosanci, Bosanke, Hercegovke i Hercegovci ma gdje bili na ovoj kugli zemaljskoj.
Sir Charles

#140 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Sir Charles »

Da ne otvaram posebnu temu, vidim da se ovdje vec uveliko spominju MKO. Ako ima neko iskustva u radu kao kreditni sluzbenik u MKO, neka mi napise nesto o tom poslu. Moze i na private. Hvala
aaiiddaahh

#141 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by aaiiddaahh »

Moze li mi neko reci koliko je po zakonu (tacan naziv zakona), koliko moze plata biti opterecena?

npr. ako se uzima stambeni kredit po bankama 1/2 plate za plate do 1000KM, za one preko 2/3. Ima li pravo poslodavac to ograniciti na 1/3?

Hitno i je i hvala svima koji odgovore
Mačak

#142 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Mačak »

aaiiddaahh wrote:Moze li mi neko reci koliko je po zakonu (tacan naziv zakona), koliko moze plata biti opterecena?

npr. ako se uzima stambeni kredit po bankama 1/2 plate za plate do 1000KM, za one preko 2/3. Ima li pravo poslodavac to ograniciti na 1/3?

Hitno i je i hvala svima koji odgovore
shvatam te. k'o da gledam u čemu je i tvoj problem jer isti i mene muči.
prema mojim saznanjima poslodavac ima neograničena prava i svi mi smo tek malo bolje zaštićeni od neke životinje. to je malo ironije ali ima i puno istine u tome.
ima poslodavaca koji ti uopće ne ograničavaju platu, kao što je i pošteno, po meni. jer plata nije poslodavčeva nego moja i ne bi trebalo da uopće poslodavac brigu brine koliko ću ja opteretiti svoju plaću. trebalo bi da taj nekakav limit daju banke a ne poslodavac.

na kraju bih i ja zamolio nekoga ko je bolje upućen za odgovor na pitanje: Ima li pravo prema važećim zakonima poslodavac ograniciti opterećenje (dugovi po raznim osnovama, krediti i sl.) plaće na 1/3?

fakat je i meni hitno i zamolio bih za što brži odgovor.
unaprijed zahvaljujem.
aida.s

#143 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by aida.s »

ja kako znam ako je plata do 1000 KM po zakonu može se opteretiti do 1/2 a ako je preko 1000 KM može se opteretiti do 2/3
Mačak

#144 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Mačak »

aida.s wrote:ja kako znam ako je plata do 1000 KM po zakonu može se opteretiti do 1/2 a ako je preko 1000 KM može se opteretiti do 2/3
ma to je u redu. drugi dio pitanja se odnosi na to da li poslodavac ima pravo, po zakonu, nametnuti drugačije limite?
aaiiddaahh

#145 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by aaiiddaahh »

aida.s wrote:ja kako znam ako je plata do 1000 KM po zakonu može se opteretiti do 1/2 a ako je preko 1000 KM može se opteretiti do 2/3
Po kojem zakonu? Ne mogu da nadjem nigdje. Meni treba sve "crno na bijelo". Hvala.
The Nightwatchman

#146 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Zakon o izvršnom postupku FBiH

Član 138.
JThomas

#147 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by JThomas »

to se odnosi na prisilno izvršenje a ne na samo opterećivanje, ali niko ti svakako neće dati kredit ili zajam koji se ne može prisilno izvršiti.
aaiiddaahh

#148 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by aaiiddaahh »

Evo za sve kojima bude trebalo:

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... %20bos.htm

Član 74.
poslodavac na osnovu ovog člana u Zakonu o radu moze ne ovjeriti bilo kakav zahtjev
Mačak

#149 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Post by Mačak »

The Nightwatchman wrote:Zakon o izvršnom postupku FBiH

Član 138.
to je tačno. izašlo u službenim novinama. međutim tačno je i ovo u Zakonu o radu. u koliziji je jedno s drugim.
e sad bi trebalo postaviti pitanje pravnim rječnikom, pa nemojte zamjeriti ako se provalim, hebi ga, nisam pravnik :) :)
dakle, šta je "starije", po čemu se mora ravnati, ili po Zakonu o radu ili po Zakonu o izvršnom postupku?
The Nightwatchman

#150 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti

Mačak wrote:
The Nightwatchman wrote:Zakon o izvršnom postupku FBiH

Član 138.
to je tačno. izašlo u službenim novinama. međutim tačno je i ovo u Zakonu o radu. u koliziji je jedno s drugim.
e sad bi trebalo postaviti pitanje pravnim rječnikom, pa nemojte zamjeriti ako se provalim, hebi ga, nisam pravnik :) :)
dakle, šta je "starije", po čemu se mora ravnati, ili po Zakonu o radu ili po Zakonu o izvršnom postupku?
ja ne razumijem zasto tumacite da su ove dvije odredbe u koliziji? ja ne vidim koliziju.
Najvise polovica place ili naknade place zaposlenika moze se prisilno obustaviti radi ispunjenja obaveze zakonskog izdrzavanja, a za ostale obaveze moze se prisilno obustaviti najvise jedna trecina place zaposlenika.
Članak 138.
Ograničenje ovrhe

(1) Ovrha nad: plaćom, naknadom umjesto plaće, naknadom za skraćeno radno vrijeme i naknadom usljedzbog umanjenja plaće i mirovine, primanjima na temelju nadoknade zbog tjelesnog oštećenja prema propisima o invalidskom osiguranju, primanjima na temelju socijalne pomoći, primanja na temelju privremene neuposlenosti, primanjima na temelju dodatka na djecu, primanjima na temelju stipendije i pomoći učenicima i studentima i naknadama za rad osuđenika može se provesti do iznosa od jedne polovine.

(2) Ograničenja ovrhe na novčanim tražbinama ovršenika iz stavka 1. ovoga članka primjenjuju se samo ako tražbine ne prelaze 1.000,00 KM mjesečno. Na dijelu tražbine koja prijelazi 1.000,00 KM mjesečno, ovrha se može provesti do iznosa od dvije trećine tražbine.
ovo gore zakonsko izdrzavanje se odnosi na placanje alimentacije. hmmm, mislim da je ipak zakon o izvrsnom postupku u ovom slucaju "jaci", odnosno da se primjenjuje ovaj clan 138.
Post Reply