ako su MKO u BiH zelenasi na osnovu visine kamata u odnosu na bankeMačak wrote:Toto wrote:Zanimljivo mi je da se MKO nazivaju zelenasima a banke su ko nesto postene. Kilo skembe kosta na primejer: 1 km a kilo sudzuke 25 i sad je onaj sudzuklija zelenas a skembar posten, raja i biznismen????![]()
Pogledajte partnere i sponzore MKO. Sve su to iste ove banke koje ih optuzuju da su zelenasi. MKO su jos jedan proizvod banaka i bankarski biznis. MKO kupuje kredit kod banaka i taj kredit prodaje onome ko hoce da kupi.
MKO su baš pravi i na žalost legalni lihvari, zelenaši. zato što uzimaju lopatom. eto zato su zelenaši. i banke uzimaju. ali ne lopatom kao MKO...
ono, i jedni i drugi (i treći i peti i deseti) rade sa novcem pa k'o voli nek' izvoli.
bez da favoriziram banku ali meni da nije bilo banke ne bih nikada riješio stambeno pitanje. ko bi mi to posudio, recimo, 30 000 KM? niko, garant niko.
meni jedino smeta što su kamate u BiH bezobrazno visoke u svim bankama (MKO-i su van konkurencije) i što su tim kamatama bezobrazno "opljačkali" narod u BiH.
onda su i banke u BiH zelenasi u odnosu na istu tu banku u EU
ima fala bogu internet pa se lako ode na Unikredit ili Raifajzen u italiji ili Austrougarskoj pa se uporede kamate
ja ne branim ni jedne ni druge......ali su na ovoj temi bankari poceli upirat prstom u MKO i nazivati ih zelenasima - sto je meni licemjerje. Znam pouzdano da su banke i MKO u semama i rade isti posao.
Banke ne mogu ponuditi ono sto moze MKO........ MKO ne moze ponuditi ono sto mogu banke i svak koristi ono sto mu treba. Svak je od njih nasao svoju trzisnu nisu i tu zaradjuje.........MKO najvise kreditiraju mali biznis.......vise nego banke......
Majica u Benetonu kosta 2 puta vise nego u nekom malom butiku a majica na buvljaku kosta 4 puta jeftije nego u benetonu, 2 puta jeftinije nego u bitique.. i svi prodaju majice........
i banke se bave trgovinom...prodaju novac.....samo sto su banke u pozociji da nametnu monopol i onda pljackaju i deru gore od Robi Huda i Muje Hrnjice zajedno. ...
treba otici na neki link neke bolje MKO u bih pa ces vidjeti ekspozitura po cijeloj BiH. Da nemaju korsinika ne bi ih onoliko ni bilo. A dok god ima kupaca ima i trgovine.
ja sam za sto vise banaka i sto vise MKO ....to je klijentima na korist i treba se borit za razbijanje monopola........banke su kupile politicare i plate im da izglasaju zakon koji je monopolisticki....a zna se ko je tu jebena strana?????.
otidji u Unikredit i trazi da kupis traktor ili bilo koju masinu sa kojom mozes proizvoditi i biti konkurencija italijanima nece ti dat kredit .......zatrazi kredit da kupis auto Fijata dace ti ga iste sekunde.....
hajde nek neko iz centralne banke BiH analizira bankarske portfolie pa da vidimo sa kojim procentom oni kreditiraju privredu a sa kojim potrosnju i sve ce vam biti jasno.......
ako vlada bude morala osnovati svoju banku za kreditiranje privrede onda ce biti jasno da su sve banke u bih plackasi i treba im drzava jaja stavit u mengele inace ce BiH proci gore od amerike
ako su kamate unikredita ili bilo koje strane banke drasticno manje u maticnim zemljama nego u BiH onda je to cista pljacka BiH .......banke su pred bankrotom u svojim zemljama i sad pljackaju gdje god mogu
ameriku su sjebali bankari ......amerika je na prosjackom stapu.....uzima kredi od Kine......ej ljidi moji .....amerika da bi prezivjela uzima kredite od Kine......
danas najvise tariguza u USA kupuju bankari...uletila im je finansijska policija u firme......to su oni ko sto je bio oni ELIOT NES sto je sjebo mafiju...........samo se jos suti......
@macak
sta ce biti ako ti ostanes bez posla.....kome ide tvoj stan?.....nasjeo si na stos da je stan tvoj....ako ti kazes: ja sam uzo kredit za stan meni su banke tito - grdno se varas....banka ce te zajebat cim ti firma ode u bulu i ne budes primio tri plate za redom.....i ti ces ostat bez stana........... treba se prvo vidjeti koja banka daje kredit tvojoj firmi pa onda uzet od nje kredit za stan.....
kad sam ja zelio opraviti stan koji je bio razvaljen da se samo u kuhinji moglo zivjeti nije bilo stambenih kredita....ja sam MORAO, MORAO uzeti kredit od MKO jer mi ga banke nisu dale......prosirio posao zaradio koji dinar i opravio dio stana....i tako 3-4 godine..........i tako sam zaradjeno investiro malko u firmu malko u stan....posao je bio mali biznis - nista spektakularno....dvoje je ljudi imalo stalni posao i 2-3 povremeni......fin poslic........ svi zaposleni su morali imati fakultete.......poslije se promjenila situacija na trzistu i moj posao nije isao da valja.......bilo mi je skupo uzimati kredit i od MKO i od banke........MKO bi mi ga dale ali je meni bilo skupo....banke mi ga ni tad nisu htjele dati..........morao sam zatvoriti taj posao..........imao sam dobar biznis plan za drugi posao...... jako dobar......BP nije bio moj .....dobio sam ga na poklon od jednog talijana ........35-40 % proizvodnje je mogao ici u italiju, ostalo za trziste balkana.......trebao sam kupiti jednu CNC masinu u italiji.........poslo sam ga u sve banke u BiH i ni od jedne ga nisam dobio... za opkladu sam napravio zahtjev za kupovinu kola za potrebe biznisa i poslao ga u vecinu onih banaka kod kojih sam konkurisao i za masinu. 2/3 ih je odobrilo kupovinu automobila......i nema se tu sta vise pricat.......
koja banka ce dati kredit nekom seljaku da iz kredita finansira priozvodnju krompira kao sto to daju u EU nijedna.........ali ce svaka dati kredit trgovcu da uveze krompir iz EU i to subvencioniran i da poklopi BiH trziste i unisti naseg seljaka......sve ovo banke vrlo svjesno rade