Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Blaka

#126 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Blaka »

hamza_sa wrote:
Blaka wrote:
hamza_sa wrote:Prosle godine na moru, na plazi supruga, kcerkica i ja. Pored nas otac i majka, totalno ne zainteresovani za bilo sto, pa cak ni za svog sincica od nekih 6-7 godina. A, malac na plazi napravio ludilo. Prsce ostale ljude, gadja raju u vodi kamencicima, cupa za kosu neke djevojcice (cehinje), dok njihovi roditelji na sve nacine pokusavaju skrenuti paznju roditeljima malca na njegovo ponasanje. Ali, ovi ni habera.

U jednom momentu malac uzima kanticu odlazi do mora, napuni je vodom i svu sadrzinu saspe na majku. Ona, onako sva vruca skoci i napokon prijetecim glasom mu naredi da sjedne kod njih. Tacnije iza njih. Otac mrtav, hladan. Malac je sjedio smirom jedno 3-4 minute i onda ga vidim da uzima poveci kamen. Pitao sam se sta mu je namjera uraditi sa njim. Neizvjesnost je kratko trajala. Sa udaljenosti od jednog metra iz sve snage zfrljacio je kamen i spucao staru posred glave.

Plazom se cuo samo i vise nego bolni vrisak majke. Skocila je skinula sesir, a ispod njega niz glavu i lice su joj se slijevali potoci krvi. U tom momentu ustaje otac i umjesto da uradi bilo sta normalno u toj situaciji, on se pocinje smijati grohotom. Svi mi ostali na plazi smo to posmatrali sa nevjericom.

Frka je trajala nekih par minuta, mama od malca je napustila plazu, a otac je govorio svom sinu kako to ne valja da se radi i da je mogao POVRIJEDITI (eki ovo) mamu. Nakon toga nastavilo se je sve po starom. Malac je i dalje provodio svoje, a otac nastavio sa suncanjem.

A, mi ostali?!? Sjebani do bola.

:bih: :bih:

P.S.
Zaboravio sam reci da se je radilo o ljudima iz nasih krajeva.

He, pa mi smo izgleda bili na istoj plaži :lol:
Mali Drvenik, pocetak septembra 2008. godine.
Nije, ovo je bilo na pelješcu u junu
Lesli Eldridž

#127 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Lesli Eldridž »

mima wrote:Nista novo......neki dan mama cuci pored djeteta koje kaki pored auta na parkingu u centru grada.
Ja lani pored auta ugazio u govno. Umalo nisam unio u auto. Kreteni... :lol:
Lesli Eldridž

#128 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Lesli Eldridž »

chuchumbamayumbe wrote:Kao otac dvoje male djece, od kojih se jedno tek odvikava od pelena, premisljao sam se da li da nesto napisem u vezi "teme", ili da precutim.
Uglavnom, samo cu reci da ne odobravam postupak oca koji je zakrcio ulicu, ali da se samo popeo na trotoar ne bi bilo problema.
Dijete je dijete, pogotovu tako malo (a autor i ne zna sta stoji u pozadini cijele price, mozda je dijete bolesno, ko zna), i ja bih uradio istu stvar kada bi moje dijete bilo u pitanju, samo sto ne bih zakrcio trotoar nego bih se sklonio s autom negdje u stranu.
Kerovi zapisavaju i kenjaju gdje stignu, djeca se igraju po tim istim travnjacima, a sada se ovdje neki ibrete ovom slucaju.
Dakle, u pitanju je samo sto je covjek zakrcio saobracaj, a sto se tice ostatka price, niti znamo tacnu pozadinu niti onaj ko nema dijete ima pravo da ocjenjuje ovakav postupak.
Ovo je jedan izuzetak a ne pravilo, a osvrnite se oko sebe i vidite u kakvom smechu zivimo, hamshe bacaju kese sa smecem kroz prozore, papci se parkiraju ispod ljuljacki i tobogana, a vi ste se uhvatili ove price..
Meni su moja djeca vaznija od svih uglacanih plocnika kvazi sjaja danasnjeg Sarajeva, i sutra ako vidim da se nekome od njih "prikaki", najbolje oko BBI ili negdje usred Ferhadije, sklonicemo se malo u stranu i uraditi ono sto moramo, ako vec nemamo drugu alternativu (ne pada mi na pamet da molim gazde da koristim njihove smrdljive toalete).
Pokupicemo kakicu vlaznom maramicom i to je to.
Vakat je da se ovo zamandali.
Pa onda u padže, najbolje je tako dati primjer ostalima. :mrgreen:
PeroKosoric

#129 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by PeroKosoric »

terapija wrote:
nineinchnails wrote:
terapija wrote:
Potpuno OK, za dijete 4+ godina.
Hajde ti nesto nauci dijete recimo od 3 godine. A ovdje ne znamo koliko je malac imao godina. Stoga ne bismo trebalo prestrogo osudjivati.
Eto i ja se slazem da je zaustavljanje saobracaja bilo krajnje nepotrebno, ali to je istovremeno po meni i veci problem nego cinjenice sto se dijete popiskilo na ulicu.
:P :P
Znaci "dijete od 3 godine se nicemu ne moze nauciti"? Interesantno.........
Vaspitne mjere valjda ne koristis?
Moji prijatelji imaju djecu. Okruzen sam djecom i vidim ko svoju djecu odgaja, a ko pusti svoju djecu da se odgajaju sama.
Ti si tvrdoglaviji si od mnoge djece.. cudo si ista naucio :P Ali opremljen iskustvom i strpljenjem roditelja :P pokusacu jos jednom da ti objasnim.
Jedno je vaspitanje djeteta, a drugo je fizicko sazrijevanje.
Djeca se mogu nauciti da kazu tata/mama moram u WC. Ali se ne mogu nauciti necemu za sta fizicki nisu sposobna: da zadrze tjelesne tecnosti narednih 5-10 itd. minuta.
Pitaj svakog tvog prijatelja, potvrdice ti. Ja sam se pogresno izrazio sa "Hajde ti nesto nauci dijete od 3 godine".
Ako jos uvijek piski u gace, da koristi pelene?
Neko gore rece, kako su i drugi evropski gradovi puni papaka. Naravno da jesu, ali se grad ne ustrucava da ih nazeve pravim imenom i u skladu s tim s njima postupa.
ProbuseniDolar

#130 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by ProbuseniDolar »

Nakon koje pive, kad krenem kuci iz grada obavezno svratim do velikog parka i zapisam neko drvo ... I ne stidim se to reci ... nema javni wc, a i ono sto ima je da ti se zivot zgadi ... podrzavam roditelja ovog malca ... :)
PeroKosoric

#131 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by PeroKosoric »

ProbuseniDolar wrote:Nakon koje pive, kad krenem kuci iz grada obavezno svratim do velikog parka i zapisam neko drvo ... I ne stidim se to reci ... nema javni wc, a i ono sto ima je da ti se zivot zgadi ... podrzavam roditelja ovog malca ... :)
A jel se ponekad i pokakis? Imas li za ovo specijalno drvo? Kako ti ide prdenje u tramvaju? Nije sramota prdit, kad u tramvaju nema prdehane.
Toffee karamela

#132 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Toffee karamela »

ladyblue18 wrote:Mene je nekidan u konzumu derle od mozda 2 godine povuklo za kosu iz sve snage :shock:
Lafo mirisljava curica, obucena u roze ma hajde, a vamo...
Ja fino pridjoh gospodji majci i rekoh joj da uputi svoje dijete u stvari koje smije raditi i koje ne smije.
Da bi meni gospodja nasred konzuma "goni se ti u p.m., vidi ti molim te meni balavica nasla govoriti"
A ja fino reko da sam ja vi, a da mi "balavica" mora govoriti kako dijete da odgojim, ja bih se postidila.
Kazem ja, sve je to do roditelja.
Ova djeca sto koja generacija, sve gore.
Jeste li primijetili da baš na ovakve situacije ne možete adekvatno odgovoritoi (bolje rečeno od vas se OČEKUJE da ne reagujete nego valjda da se i nasmijete i potapšete dijete po kosi kao "he he vragolan mali"). :x

Mamice koje vodaju svoju neodgojenu djecu misle da je cijeli svijet dužan da trpi ljupke ispade njihovog anđelčića a ako reagujete onda uslijede papanski komentari:" Eh čekaj kada budeš svoje vodala"/"Dabogda da ikad svoje imaš" ili tako nešto čime valjda hoće i da vam nabiju na nos svoje metafizičko iskustvo imanja djeteta :lol: :lol: koje njima i njihovom podmlatku dozvoljava sad da terorišu ljude.

Glupi papani i papanke!
pridearijana

#133 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by pridearijana »

Toffee karamela wrote:
ladyblue18 wrote:Mene je nekidan u konzumu derle od mozda 2 godine povuklo za kosu iz sve snage :shock:
Lafo mirisljava curica, obucena u roze ma hajde, a vamo...
Ja fino pridjoh gospodji majci i rekoh joj da uputi svoje dijete u stvari koje smije raditi i koje ne smije.
Da bi meni gospodja nasred konzuma "goni se ti u p.m., vidi ti molim te meni balavica nasla govoriti"
A ja fino reko da sam ja vi, a da mi "balavica" mora govoriti kako dijete da odgojim, ja bih se postidila.
Kazem ja, sve je to do roditelja.
Ova djeca sto koja generacija, sve gore.
Jeste li primijetili da baš na ovakve situacije ne možete adekvatno odgovoritoi (bolje rečeno od vas se OČEKUJE da ne reagujete nego valjda da se i nasmijete i potapšete dijete po kosi kao "he he vragolan mali"). :x

Mamice koje vodaju svoju neodgojenu djecu misle da je cijeli svijet dužan da trpi ljupke ispade njihovog anđelčića a ako reagujete onda uslijede papanski komentari:" Eh čekaj kada budeš svoje vodala"/"Dabogda da ikad svoje imaš" ili tako nešto čime valjda hoće i da vam nabiju na nos svoje metafizičko iskustvo imanja djeteta :lol: :lol: koje njima i njihovom podmlatku dozvoljava sad da terorišu ljude.

Glupi papani i papanke!

slazem se sa svim napisanim...jos gore mi je ako sjedim negdje na kafi i mamica je dosla sa kolegicama na kafu i ne vodi racuna o svom djetetu...ono place,vristi,urla a ako upozoris majku na ponasanje njenog djeteta tebe proglase nerazumnim....na bonton je vecina zaboravila neki nisu nikad ni culi za tako nesto...ne slazem se da dijete samo zato sto je dijete ima pravo da obavlja nuzdu gdje pozeli...odobravam samo u slucaju neke bolesti...
kijameta

#134 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by kijameta »

chuchumbamayumbe wrote:Kao otac dvoje male djece, od kojih se jedno tek odvikava od pelena, premisljao sam se da li da nesto napisem u vezi "teme", ili da precutim.
Uglavnom, samo cu reci da ne odobravam postupak oca koji je zakrcio ulicu, ali da se samo popeo na trotoar ne bi bilo problema.
Dijete je dijete, pogotovu tako malo (a autor i ne zna sta stoji u pozadini cijele price, mozda je dijete bolesno, ko zna), i ja bih uradio istu stvar kada bi moje dijete bilo u pitanju, samo sto ne bih zakrcio trotoar nego bih se sklonio s autom negdje u stranu.
Kerovi zapisavaju i kenjaju gdje stignu, djeca se igraju po tim istim travnjacima, a sada se ovdje neki ibrete ovom slucaju.
Dakle, u pitanju je samo sto je covjek zakrcio saobracaj, a sto se tice ostatka price, niti znamo tacnu pozadinu niti onaj ko nema dijete ima pravo da ocjenjuje ovakav postupak.
Ovo je jedan izuzetak a ne pravilo, a osvrnite se oko sebe i vidite u kakvom smechu zivimo, hamshe bacaju kese sa smecem kroz prozore, papci se parkiraju ispod ljuljacki i tobogana, a vi ste se uhvatili ove price..
Meni su moja djeca vaznija od svih uglacanih plocnika kvazi sjaja danasnjeg Sarajeva, i sutra ako vidim da se nekome od njih "prikaki", najbolje oko BBI ili negdje usred Ferhadije, sklonicemo se malo u stranu i uraditi ono sto moramo, ako vec nemamo drugu alternativu (ne pada mi na pamet da molim gazde da koristim njihove smrdljive toalete).
Pokupicemo kakicu vlaznom maramicom i to je to.
Vakat je da se ovo zamandali.
Ne trebas 'moliti gazde' nizasta upotreba wc-a gostima u sarajevskim kaficima,kafanama,slasticarnama je BESPLATNA i vecina wc-a u tim objektima je sasvim solidna.
Cini mi se da postoji zakon koji regulise ove pametnjakovice koji vrse nuzdu po ulicama,to jest javnim mjestima i da kazna nije uopste mala.Samo se naravno ne provodi uopste.Nedostatak pravne drzave.Ja slabo putujem u Evropu,drzim se Azije,Afrike i ex SSSR-a ali iz licnog iskustva znam da su u Njemackoj,Austriji(500 silinga,pred rat),Italiji kazne za ovaj primitizam (vrsenje nuzde) povelike i provode se.
Dijete nije nikakvo opravdanje,imam troje djece i nijedno ne pisa gdje stigne imao sam u zivotu i petoro pasa,pa cak ni oni nisu pisali gdje su htjeli,nego su znali da postoje zone gdje se to ne moze.
Samo treba malo truda od odrasle osobe,pri odgoju,ja psa,ja djeteta i sve je na mjestu.I naravno ta odrasla osoba za pocetak mora posjedovati bonton i etiku. Sto nasi sugradjani porijeklom iz istocne Bosne nemaju ni u tragovima.
nineinchnails

#135 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by nineinchnails »

kijameta wrote: Ne trebas 'moliti gazde' nizasta upotreba wc-a gostima u sarajevskim kaficima,kafanama,slasticarnama je BESPLATNA i vecina wc-a u tim objektima je sasvim solidna.
Cini mi se da postoji zakon koji regulise ove pametnjakovice koji vrse nuzdu po ulicama,to jest javnim mjestima i da kazna nije uopste mala.Samo se naravno ne provodi uopste.Nedostatak pravne drzave.Ja slabo putujem u Evropu,drzim se Azije,Afrike i ex SSSR-a ali iz licnog iskustva znam da su u Njemackoj,Austriji(500 silinga,pred rat),Italiji kazne za ovaj primitizam (vrsenje nuzde) povelike i provode se.
Dijete nije nikakvo opravdanje,imam troje djece i nijedno ne pisa gdje stigne imao sam u zivotu i petoro pasa,pa cak ni oni nisu pisali gdje su htjeli,nego su znali da postoje zone gdje se to ne moze.
Samo treba malo truda od odrasle osobe,pri odgoju,ja psa,ja djeteta i sve je na mjestu.I naravno ta odrasla osoba za pocetak mora posjedovati bonton i etiku. Sto nasi sugradjani porijeklom iz istocne Bosne nemaju ni u tragovima.
Slazem se u potpunosti. Djecu treba "odgajati" a ne pustati da prosipaju fursat gdje stignu i na kome stignu.
I ja imam psa koji je takodje "naucen" da obavlja nuzdu gdje je dozvoljeno. Nikada to nije uradio na plocniku, asfaltu, tamo gdje prolaze ljudi nego ceka da ga odvedem i kazem mu da smije to uraditi jednostavno komandom "hajde".

nego, opet kazem, cilj teme nije da se raspravlja o djeci i psima, vec o opcenitom problemu nekulture obavljanja nuzde na javnim mjestima. Takodje, ne znam da postoje neke sankcije i kazne za ovakvo sto niti ko je nadlezan?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#136 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by mIRCerka »

nineinchnails wrote:
nego, opet kazem, cilj teme nije da se raspravlja o djeci i psima, vec o opcenitom problemu nekulture obavljanja nuzde na javnim mjestima. Takodje, ne znam da postoje neke sankcije i kazne za ovakvo sto niti ko je nadlezan?
Obicno se kaze SAMO SE BOGA BOJIM ali ja ne zurim da se sa istim vidim sto prije...nisam juce smjela slikati, bijah sama na ulici...
ima onaj lik sto tushi parfeme kod hose marketa na socijalnom...i ja posla do taksi standa kod hitne, kasnim a idem na carsiju, i sretnem Haqqanija ( :-) ) i tako stanemo mi torochemo nesto, nisam ni skontala da je onaj prosao pored nas...i pozdravimo se Haqqo i ja, i ja dodjem iza HOSE marketa, kad onaj parfemdzija i njegov haver ("radi" na istom prosirenju isto s parfemima) pishu urinom po zidou i vriste od smijeha...sati 5 i 30...u po bijela dana...ja se fatam za telefon, zovem 122, zauzeto, i nikako da se sjetim direktnog broja pu Novo sarajevo...pokusala sam neprimjetno slikati, ono fol pricam na tel, ali sam smotana pa sam slikala nebo i zgrade... nisam smjela stat pa slikat direktno, sreca u nesreci bi bila sto je hitna blizu...
cijeli forum pretrazih al ne mogu da nadjem sliku gdje treba sere meni pod balkonom a moak joj dodaje list bokvice da se obrishe...
nineinchnails

#137 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by nineinchnails »

mIRCerka wrote: cijeli forum pretrazih al ne mogu da nadjem sliku gdje treba sere meni pod balkonom a moak joj dodaje list bokvice da se obrishe...
To be or not to be yarebee...

I kod mene se pod prozor poserendaju. Ali nikako nekoga da uhvatim "na djelu".
I kad ga uhvatim, sta onda? Koga zvati? Policiju?
mIRCerka

#138 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by mIRCerka »

nineinchnails wrote:
mIRCerka wrote: cijeli forum pretrazih al ne mogu da nadjem sliku gdje treba sere meni pod balkonom a moak joj dodaje list bokvice da se obrishe...
To be or not to be yarebee...

I kod mene se pod prozor poserendaju. Ali nikako nekoga da uhvatim "na djelu".
I kad ga uhvatim, sta onda? Koga zvati? Policiju?
slikat i okacit na forum :)
desetina

#139 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by desetina »

ja sam juče pretraživala službene novine(nism još sve) ali nigdje nisam mogla da nađem zakon koji bi sankcionisao ovakvo nešto.
ko može nek i on potraži jer imamo milion nekih zakona podzakonskih akata i sl.
kockica_kockica

#140 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by kockica_kockica »

pretpostavka:

svi oni kojima majke i ocevi nisu dali urinirati i kakati po ulici nisad ne kakaju i ne uriniraju po ulicama grada i tako i djeci ne daju da uriniraju i kakaju...

svi oni koji su s dopustenjem roditelja ovo sve radili rade i njihova djeca i oni misle da je to ispravno.....

zaista mi nema nista mrze nego kad vidim majku/oca i klinca ili klincezu kako ispred mercatora na travi ceka da njen/njegov andjelak zavrsi sa nuzdom a svi jako dobro znamo da postoje WC-ei barem u tim velikim trznim centrima i oni su solidno odrzavani...
nadalje me uzasno nervira uriniranje i kakanje malih andjelcica po haustoru, liftu i slicnim javnim mjestima jer im je bilo mrsko otici kuci, ali to ne rade andjelcici u svom nego u tudjem ulazu da valjda mama nebi raspoznala njegovo/njeno gofance....
elem poenta je da razumijem ako je dijete bolesno i ne moze zadrzati mokracu, ali ne razumijem recimo one koji imaju trogodisnjaka kojeg "odvikavaju" od pelena pa mu kad krenu u velike setnje ipak ne stave pelenu ( jer ga odvikavaju) ali mu zato dopustaju da to radi na sred ulice ( jer je mali ili mala)...
u nasem gradu postoji xy kafica, slasticarni raznih vrsta i ono bas mora to obaviti na parkingu pored auta a preko puta istog parkinga je najmanje 3 kafica... ja to ne razumijem... i opet kazem ako je dijete bolesno aferim ali ovako... ma daaaj molim te....

i neko rece kad sam bio mali roditelji su me uvijek opominjali "idi u WC" poslije neces imati gdje... i mislili su svaku rijec koju su izrekli :)
odrasle ljude bi ja dobro oglobila za svako pisanje ili ne daj boze sranje ( sa bokvicom ili bez nje)... :-)
desetina

#141 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by desetina »

kockica_kockica wrote:pretpostavka:

svi oni kojima majke i ocevi nisu dali urinirati i kakati po ulici nisad ne kakaju i ne uriniraju po ulicama grada i tako i djeci ne daju da uriniraju i kakaju...

svi oni koji su s dopustenjem roditelja ovo sve radili rade i njihova djeca i oni misle da je to ispravno.....

zaista mi nema nista mrze nego kad vidim majku/oca i klinca ili klincezu kako ispred mercatora na travi ceka da njen/njegov andjelak zavrsi sa nuzdom a svi jako dobro znamo da postoje WC-ei barem u tim velikim trznim centrima i oni su solidno odrzavani...
nadalje me uzasno nervira uriniranje i kakanje malih andjelcica po haustoru, liftu i slicnim javnim mjestima jer im je bilo mrsko otici kuci, ali to ne rade andjelcici u svom nego u tudjem ulazu da valjda mama nebi raspoznala njegovo/njeno gofance....
elem poenta je da razumijem ako je dijete bolesno i ne moze zadrzati mokracu, ali ne razumijem recimo one koji imaju trogodisnjaka kojeg "odvikavaju" od pelena pa mu kad krenu u velike setnje ipak ne stave pelenu ( jer ga odvikavaju) ali mu zato dopustaju da to radi na sred ulice ( jer je mali ili mala)...
u nasem gradu postoji xy kafica, slasticarni raznih vrsta i ono bas mora to obaviti na parkingu pored auta a preko puta istog parkinga je najmanje 3 kafica... ja to ne razumijem... i opet kazem ako je dijete bolesno aferim ali ovako... ma daaaj molim te....

i neko rece kad sam bio mali roditelji su me uvijek opominjali "idi u WC" poslije neces imati gdje... i mislili su svaku rijec koju su izrekli :)
odrasle ljude bi ja dobro oglobila za svako pisanje ili ne daj boze sranje ( sa bokvicom ili bez nje)... :-)
:thumbup:
ProbuseniDolar

#142 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by ProbuseniDolar »

PeroKosoric wrote:
ProbuseniDolar wrote:Nakon koje pive, kad krenem kuci iz grada obavezno svratim do velikog parka i zapisam neko drvo ... I ne stidim se to reci ... nema javni wc, a i ono sto ima je da ti se zivot zgadi ... podrzavam roditelja ovog malca ... :)
A jel se ponekad i pokakis? Imas li za ovo specijalno drvo? Kako ti ide prdenje u tramvaju? Nije sramota prdit, kad u tramvaju nema prdehane.
BI li ti trpio sat vremena, ili bi svratio do parkica ... ??? Kad mi grad napravi javnu halu, otici cu tamo, do tada, fala bogu ima mnogo parkova :)
tech10

#143 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by tech10 »

Eto jos jedan dobar razlog da se trotoari prefarbaju u zeleno. :D
desetina

#144 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by desetina »

Član 2.
Prekršaje protiv javnog reda i mira u smislu ove odluke predstavljaju slijedeće radnje, postupci i ponašanja:

1. uznemiravanje građana pjevanjem, vikanjem, igranjem kola, plesanjem, sviranjem i na drugi način u stanovima ili na otvorenom prostoru, u naseljima u vremenu od 22,00 do 06,00 sati;
2. izvođenje muzike uživo i upotreba uređaja za reprodukciju muzike u ugostiteljskim objektima:
a) u zatvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima koji se nalaze u stambeno-poslovnim zgradama ili njihovoj neposrednoj blizini od 22,00 do 06,00 sati;
b) u baštama ugostiteljskih objekata koji se nalaze u stambeno-poslovnim zgradama ili njihovoj neposrednoj blizini od 22,00 do 06,00 sati, a uz upotrebu pojačala zvuka od 21,00 do 06,00 sati;
c) u ugostiteljskim objektima koji se ne nalaze u stambeno-poslovnim zgradama ili njihovoj neposrednoj blizini u zatvorenim prostorijama od 00,00 do 06,00 sati, a u baštama tih objekata uz upotrebu pojačala zvuka od 22,00 do 06,00 sati;
3. upotreba aparata - muzičkih instrumenata sa pojačanjem zvuka u naselju, na otvorenom prostoru, bez pribavljanja odobrenja;
4. ulaženje u prostorije i u ograđene prostore preduzeća i javnih ustanova i drugih ustanova na mjestima koja nisu određena za ulaz, kao i izlaženja van mjesta određenih za izlaz;
5. stvaranje nepotrebne buke prijevozom, utovarom ili istovarom pojedinih vrsta roba ili smeća, sječenjem drva ili drugih drvenih ili metalnih predmeta u toku noći i od 17,00 do 19,00 sati;
6. prskanje prolaznika vodom prilikom pranja ulica, pločnika, dvorišta i zalijevanja vrtova i travnjaka;
7. bacanje na prolaznike i automobile leda i snijega savijenog u grudve, bacanje kamenja ili drugih predmeta kao i bacanje iz zgrada ili ograđenih prostora predmeta ili prosipanje tekućine na prolaznike;
8. postupanje sa životinjama na način koji izaziva uznemiravanje i negodovanje građana;
a) puštanje i vođenje psa na javnom mjestu bez zaštitne korpice na njušci i povodca;
b) držanje opasnih životnja na način kojim se može ugroziti život i zdravlje građana, ne isticanje upozorenja na opasnost od takvih životinja na ulazu i zatvorenom dvorištu ili drugom određenom prostoru gdje su smještene;
c) držanje životinja u naseljenom mjestu koje remete noćni mir građana;
d) surovo postupanje sa životinjama na javnom mjestu podstrekavanje na borbu i izazivanje životinja;
9. uznemiravanje građana upotrebom zvona, kucanjem ili udaranjem na vrata stana bez potrebe, radi prodaje robe ili pružanja usluga koje nisu ugovorene ili naručene;
10. pranje motornih vozila, prosipanje motornog ulja na mjestu gdje to nije predviđeno i pranje ćilima ispred zgrada i drugim mjestima gdje to nije predviđeno;
11. kačenje, penjanje, iskakanje i izlaženje iz sredstava javnog prijevoza u pokretu;
12. neovlašteno izvođenje radova na električnim i telefonskim mrežama u stambenim zgradama, za čije je izvođenje potrebno odobrenje i saglasnost nadležnog organa;
13. unošenje alkoholnih pića od strane posjetilaca u stacionirane ustanove i sportske objekte za vrijeme održavanja sportskih i kulturnih manifestacija, a naročito zabrana konzumiranja alkoholnih pića ispred prodavnica i prodaja alkoholnih pića od strane organizatora;
14. nošenje predmeta podobnih za nanošenje tjelesnih povreda na vjerskim skupovima, ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mjestima;
15. pisanje grafita po fasadama i ulazima zgrada, lomljenje sadnica i rasada, te vršenje nužde na mjestima koja za to nisu predviđena;
16. posjedovanje, prodaja i bacanje petardi i drugih rasprskavajućih sredstava čijom bi se upotrebom izazvala uznemirenost građana na javnim mjestima;
17. nedozvoljeno korištenje javne površine i parkiranje motornih vozila na zelenoj površini;
18. prodaja robe i pružanje usluga na javnim površinama;
19. nedozvoljeno zalaženje i zadržavanje u prostorijama javnih ustanova, obrazovnih institucija i u školskim dvorištima;
20. pomjeranje kontejnera za smeće sa mjesta koja su utvrđena odlukom nadležnog organa, odlaganje smeća mimo kontejnera, paljenje vatre u i oko kontejnera i oštećenje kontejnera.
evo šta se sve sankcioniše ali pišanje i kakanje nikako. :x :x :x :x :x :x
mIRCerka

#145 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by mIRCerka »

seka wrote:
tech10 wrote:Eto jos jedan dobar razlog da se trotoari prefarbaju u zeleno. :D
zbog osjecaja da vrse nuzdu u travi :P samo bokvice neJma :D
a ti TARI guzu od zeleni plocnik...i zamisljaj bokvicu...
PeroKosoric

#146 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by PeroKosoric »

ProbuseniDolar wrote:
PeroKosoric wrote:
BI li ti trpio sat vremena, ili bi svratio do parkica ... ??? Kad mi grad napravi javnu halu, otici cu tamo, do tada, fala bogu ima mnogo parkova :)
Ma sta trpio, samo reci gdje treba pisat, srat, idemo odma.
Je*o vaki grad, kad se nema posten covjek dje ni posrat na miru.
nineinchnails

#147 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by nineinchnails »

desetina wrote:Član 2.
Prekršaje protiv javnog reda i mira u smislu ove odluke predstavljaju slijedeće radnje, postupci i ponašanja:

15. pisanje grafita po fasadama i ulazima zgrada, lomljenje sadnica i rasada, te vršenje nužde na mjestima koja za to nisu predviđena;

Ne citas dobro...........vidis da ima :)

Dakle, to spada pod "Prekrsaj protiv javnog reda i mira".
Valjda se zove policija?
Kakve kazne su predvidjene? Zna li ko?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#148 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by Chmoljo »

tech10 wrote:Eto jos jedan dobar razlog da se trotoari prefarbaju u zeleno. :D
bolje ušareniti različitim nijansama smeđe... da se ne vidi :D
sebilj

#149 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by sebilj »

Image

ja se samo malo prislonio :D
desetina

#150 Re: Uriniranje (sarajevskog trotoara) na javnom mjestu

Post by desetina »

nineinchnails wrote:
desetina wrote:Član 2.

Ne citas dobro...........vidis da ima :)

Dakle, to spada pod "Prekrsaj protiv javnog reda i mira".
Valjda se zove policija?
Kakve kazne su predvidjene? Zna li ko?
ja ovo stvarno nisam vidjela.hvala na opomeni.
ali opet u zakonu ne stoji kakva je kazna za vršenje nužde predviđena dok je za ostala djela iz ovog citata predviđena novčana kazna od 150-450 km.
Post Reply