Sarajlijaboy wrote:A ima li neka privatna škola u kojoj nebošnjačko dijete neće biti izloženo dnevnim molitvama ili turskim nastavnicima?
ima privatna katolicka skola ,zar ti nisi iz SA
Sarajlijaboy wrote:A ima li neka privatna škola u kojoj nebošnjačko dijete neće biti izloženo dnevnim molitvama ili turskim nastavnicima?
U državnim školama takođe postoji praksa posjete porodicama, ali iz sasvim drugog razloga.ljubav_aha wrote:ententina wrote: Takodje, to popravljanje porodicne atmosVere, odnosno dolazak 2-3 nastavnika kucama roditelja djece koja idu u njihovu skolu, bi moglo upaliti jedino da se pojave sa nekim cudesnim barometrom koji bi, pomocu trikova, snizavao isti taj atmosVerski pritisak. Lijepo je sto se oni fino brinu za to u kojim uslovima djeca zive, ali, osim pregledavanja soba u kojima djeca spavaju i mjerkanja samog standarda zivota, ja drugog benefita ne osjetih.
Na kraju, sta reci... Imala bih jos toliko posluka za porati ali necu. Sacuvacu ih za sebe. A da ima i lijepih, ima i toga, nije da nije, samo me jos niko nije isprovocirao da i njih otkrijemto prvim put cujem
gest je sulud
to je vec logicno ,nisma razumjela kad je ententina tako nesto obralzozila kao popravak porodicne atmosfhere,jer ima vise znacenjazelenashica wrote:U državnim školama takođe postoji praksa posjete porodicama, ali iz sasvim drugog razloga.ljubav_aha wrote:ententina wrote: Takodje, to popravljanje porodicne atmosVere, odnosno dolazak 2-3 nastavnika kucama roditelja djece koja idu u njihovu skolu, bi moglo upaliti jedino da se pojave sa nekim cudesnim barometrom koji bi, pomocu trikova, snizavao isti taj atmosVerski pritisak. Lijepo je sto se oni fino brinu za to u kojim uslovima djeca zive, ali, osim pregledavanja soba u kojima djeca spavaju i mjerkanja samog standarda zivota, ja drugog benefita ne osjetih.
Na kraju, sta reci... Imala bih jos toliko posluka za porati ali necu. Sacuvacu ih za sebe. A da ima i lijepih, ima i toga, nije da nije, samo me jos niko nije isprovocirao da i njih otkrijemto prvim put cujem
gest je sulud
Posjete ne obavlja sam nastavnik nego u saradnji sa pedagogom a po potrebi i socijalnim radnikom.Zašto?
Jednostavno jer posjete porodicama su rezultat problema koji postoji u porodici a tiče se dobrobiti djeteta, a u cilju sprečavanja već evidentiranog nasilja i zanemarivanja djeteta.Ove posjete odobravam i naravno u njima ne vidim ništa loše.Posjete svakog drugog tipa( poput gore navenog u postu nekog od kolega forumaša) ne podržavam.
Naravno nisam napomenula posjete razrednog tipa u slučaju da je jedan od učenika duže van nastavnog procesa pa se organizira obilazak druga/drugarice.
MONTESORI MODELazurna_obala wrote:Sarajlijaboy wrote:A ima li neka privatna škola u kojoj nebošnjačko dijete neće biti izloženo dnevnim molitvama ili turskim nastavnicima?
http://www.bloomingchild.co.ba/
A ti bi i da te privatne škole ne šikaniraju... Sama riječ kaže, "privatno", dakle radiš od škole šta hoćeš, pa dovedeš i nastavnike iz Meke i Medine ako ti je ćejf. Kome se ne sviđa, ne mora ići, zbog toga su sve državne škole sekularne.Sarajlijaboy wrote:Hvala na informaciji.Dakle,samo jedna,najskuplja u gradu koju inače rukovodi Danisova žena.azurna_obala wrote:Sarajlijaboy wrote:A ima li neka privatna škola u kojoj nebošnjačko dijete neće biti izloženo dnevnim molitvama ili turskim nastavnicima?
http://www.bloomingchild.co.ba/
KŠC nije nikada bila privatna skola.To govorim zato jer se u nju moglo upisati bilo koje dijete i nije bilo skolarine NIKADA. Osnovala ju je crkva ali to nema nikakve veze sa edukacijom. Evo prednosti skole.Mr. Brightside wrote:KŠC u Sarajevu privatna skola ?(mislim, vodi li se i dalje kao privatna)
sinuhe wrote:A to je samo nacin da se sklone hrvatska djeca u neku skolu da bi ih zastitili od mogucih neugodnosti. Niko jos popove nije nadmudrio a pogotovo nece naivni Bosnjaci.
Miro Spiro wrote:KŠC nije nikada bila privatna skola.To govorim zato jer se u nju moglo upisati bilo koje dijete i nije bilo skolarine NIKADA. Osnovala ju je crkva ali to nema nikakve veze sa edukacijom. Evo prednosti skole.Mr. Brightside wrote:KŠC u Sarajevu privatna skola ?(mislim, vodi li se i dalje kao privatna)
1.nema placanja skolovanja
2.vjera nema nikakvu ulogu u skoli (pohadjaju je djeca razlicite vjere)
3.ko hoce na vjeronauk ide na vjeronauk ko nece ima predmet koji se zove povijest religije.
4.finansira se iz budjeta kao i ostale skole.
5.osim osnovne ima i srednju skolu- opcu realnu gimnazuju i srednju medicinsku skolu
6 opremljenost je na nivou-projektori u ucionicama,pametne table, sportska dvorana itd
7.postoji produzeni boravak koji se PLACA koliko ja ne znam ali nije obvezan za djecu znaci moze i ne mora da dijete ide na njega tu je uracunat obrok i pisanje zadace.
8.sekcija u skoli ima mnogo
9.disciplina na nivou-prije je bilo da ako neko padne na godinu mora da se ispiste sada su to pravilo izbacili. Saranje po klupama,zidovima,psovke itd odmah povlaci smanjenje vladanja. Ako roditelji ne dolaze na sastanke vrlo cesto znaju da pozovu kuci na telefon.
10. povezanost ucenika i profesora nema psovki,vikanja na djake , zeljni su da pomognu itd.
Evo slika pa procijenite sami. http://www.ksc-sarajevo.com/
Ne lupetaj uci se BiH iz zemljopisa i povijesti kao i u drugim skolama kao i Bosanska knjizevnost.CVIKERASH wrote:
Finansira se bosanskim markama a djecu uce povijest i zemljopis lijepe nase.Zanimljivo.
Nisam u Sarajevu, ali jesam u UK zavrshio 'privatni katolicki koledz” a nisam katolik. Vjeronauku NE MORASH da pohadjash, niko te ne prisiljava.frngla wrote:i ti meni sad želiš da kažeš da škola koja se zove "KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR" nema veze sa vjerom![]()
edit: to bi bilo isto k'o kad bi rek'o da iran nema veze s islamom
@Havana, nemoj me pogreshno shvatiti, napisao sam samo za uslove za ucenje.HAVANA wrote:Zdraaaao privatna skola...![]()
U obicnu, pa nek se uce nositi u zivotu i sa losim i sa dobrim stranama tog skolovanja...
Sta trebam?Platit im privatne skole,platit im za posao...zivotnu skolu im ne mogu platiti...
Nek se trude,nek uce ako im je stalo,nek i oplacu nekad,nek se i nasmiju...nece nas biti citav zivot da ih drzimo ko malo vode na dlanu...
Ima 14 godina...bogme ce pored pripreme za prijemni i nesto raditi ovo ljeto,nek prodaje sladoled,skuplja sudje,nek osjeti kako je zaraditi dinar.I ja sam sa 14 prao sajbe na pumpi pa mi nista ne fali,a i bolje ce uciti kad vidi sta je rad...
Ma znam da nije bilo direktno .HAVANA wrote:Nisam ja to tebi ni napisao nego, onako...moje razmisljanje...A i ono se najvise bazira na osnovnom i srednjem obrazovanju a poslije je vec druga prica,zavisno od interesovanja...