Privatne osnovne škole

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ljubav_aha

#126 Re: Privatne osnovne škole

Post by ljubav_aha »

Sarajlijaboy wrote:A ima li neka privatna škola u kojoj nebošnjačko dijete neće biti izloženo dnevnim molitvama ili turskim nastavnicima?
:shock: :skoljka:

ima privatna katolicka skola ,zar ti nisi iz SA :D
azurna_obala

#127 Re: Privatne osnovne škole

Post by azurna_obala »

Sarajlijaboy wrote:A ima li neka privatna škola u kojoj nebošnjačko dijete neće biti izloženo dnevnim molitvama ili turskim nastavnicima?

http://www.bloomingchild.co.ba/
Mr. Brightside

#128 Re: Privatne osnovne škole

Post by Mr. Brightside »

KŠC u Sarajevu privatna skola ? :roll: (mislim, vodi li se i dalje kao privatna)
zelenashica

#129 Re: Privatne osnovne škole

Post by zelenashica »

ljubav_aha wrote:
ententina wrote: Takodje, to popravljanje porodicne atmosVere, odnosno dolazak 2-3 nastavnika kucama roditelja djece koja idu u njihovu skolu, bi moglo upaliti jedino da se pojave sa nekim cudesnim barometrom koji bi, pomocu trikova, snizavao isti taj atmosVerski pritisak. Lijepo je sto se oni fino brinu za to u kojim uslovima djeca zive, ali, osim pregledavanja soba u kojima djeca spavaju i mjerkanja samog standarda zivota, ja drugog benefita ne osjetih.
Na kraju, sta reci... Imala bih jos toliko posluka za porati ali necu. Sacuvacu ih za sebe. A da ima i lijepih, ima i toga, nije da nije, samo me jos niko nije isprovocirao da i njih otkrijem
:shock: to prvim put cujem :skoljka: gest je sulud :D
U državnim školama takođe postoji praksa posjete porodicama, ali iz sasvim drugog razloga.
Posjete ne obavlja sam nastavnik nego u saradnji sa pedagogom a po potrebi i socijalnim radnikom.Zašto?
Jednostavno jer posjete porodicama su rezultat problema koji postoji u porodici a tiče se dobrobiti djeteta, a u cilju sprečavanja već evidentiranog nasilja i zanemarivanja djeteta.Ove posjete odobravam i naravno u njima ne vidim ništa loše.Posjete svakog drugog tipa( poput gore navenog u postu nekog od kolega forumaša) ne podržavam.

Naravno nisam napomenula posjete razrednog tipa u slučaju da je jedan od učenika duže van nastavnog procesa pa se organizira obilazak druga/drugarice.
ljubav_aha

#130 Re: Privatne osnovne škole

Post by ljubav_aha »

zelenashica wrote:
ljubav_aha wrote:
ententina wrote: Takodje, to popravljanje porodicne atmosVere, odnosno dolazak 2-3 nastavnika kucama roditelja djece koja idu u njihovu skolu, bi moglo upaliti jedino da se pojave sa nekim cudesnim barometrom koji bi, pomocu trikova, snizavao isti taj atmosVerski pritisak. Lijepo je sto se oni fino brinu za to u kojim uslovima djeca zive, ali, osim pregledavanja soba u kojima djeca spavaju i mjerkanja samog standarda zivota, ja drugog benefita ne osjetih.
Na kraju, sta reci... Imala bih jos toliko posluka za porati ali necu. Sacuvacu ih za sebe. A da ima i lijepih, ima i toga, nije da nije, samo me jos niko nije isprovocirao da i njih otkrijem
:shock: to prvim put cujem :skoljka: gest je sulud :D
U državnim školama takođe postoji praksa posjete porodicama, ali iz sasvim drugog razloga.
Posjete ne obavlja sam nastavnik nego u saradnji sa pedagogom a po potrebi i socijalnim radnikom.Zašto?
Jednostavno jer posjete porodicama su rezultat problema koji postoji u porodici a tiče se dobrobiti djeteta, a u cilju sprečavanja već evidentiranog nasilja i zanemarivanja djeteta.Ove posjete odobravam i naravno u njima ne vidim ništa loše.Posjete svakog drugog tipa( poput gore navenog u postu nekog od kolega forumaša) ne podržavam.

Naravno nisam napomenula posjete razrednog tipa u slučaju da je jedan od učenika duže van nastavnog procesa pa se organizira obilazak druga/drugarice.
to je vec logicno ,nisma razumjela kad je ententina tako nesto obralzozila kao popravak porodicne atmosfhere,jer ima vise znacenja
ljubav_aha

#131 Re: Privatne osnovne škole

Post by ljubav_aha »

azurna_obala wrote:

MONTESORI MODEL :D najgori model edkuacije :D :skoljka: :run:
Erzsebet

#132 Re: Privatne osnovne škole

Post by Erzsebet »

Sarajlijaboy wrote:
azurna_obala wrote:

Hvala na informaciji.Dakle,samo jedna,najskuplja u gradu koju inače rukovodi Danisova žena.
A ti bi i da te privatne škole ne šikaniraju... Sama riječ kaže, "privatno", dakle radiš od škole šta hoćeš, pa dovedeš i nastavnike iz Meke i Medine ako ti je ćejf. Kome se ne sviđa, ne mora ići, zbog toga su sve državne škole sekularne.
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#133 Re: Privatne osnovne škole

Post by Miro Spiro »

Mr. Brightside wrote:KŠC u Sarajevu privatna skola ? :roll: (mislim, vodi li se i dalje kao privatna)
KŠC nije nikada bila privatna skola.To govorim zato jer se u nju moglo upisati bilo koje dijete i nije bilo skolarine NIKADA. Osnovala ju je crkva ali to nema nikakve veze sa edukacijom. Evo prednosti skole.

1.nema placanja skolovanja
2.vjera nema nikakvu ulogu u skoli (pohadjaju je djeca razlicite vjere)
3.ko hoce na vjeronauk ide na vjeronauk ko nece ima predmet koji se zove povijest religije.
4.finansira se iz budjeta kao i ostale skole.
5.osim osnovne ima i srednju skolu- opcu realnu gimnazuju i srednju medicinsku skolu
6 opremljenost je na nivou-projektori u ucionicama,pametne table, sportska dvorana itd
7.postoji produzeni boravak koji se PLACA koliko ja ne znam ali nije obvezan za djecu znaci moze i ne mora da dijete ide na njega tu je uracunat obrok i pisanje zadace.
8.sekcija u skoli ima mnogo
9.disciplina na nivou-prije je bilo da ako neko padne na godinu mora da se ispiste sada su to pravilo izbacili. Saranje po klupama,zidovima,psovke itd odmah povlaci smanjenje vladanja. Ako roditelji ne dolaze na sastanke vrlo cesto znaju da pozovu kuci na telefon.
10. povezanost ucenika i profesora nema psovki,vikanja na djake , zeljni su da pomognu itd.

Evo slika pa procijenite sami. http://www.ksc-sarajevo.com/
frngla

#134 Re: Privatne osnovne škole

Post by frngla »

i ti meni sad želiš da kažeš da škola koja se zove "KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR" nema veze sa vjerom :lol: :lol:

edit: to bi bilo isto k'o kad bi rek'o da iran nema veze s islamom :lol:
Miro Spiro

#135 Re: Privatne osnovne škole

Post by Miro Spiro »

Pricaj sto god hoces ja sam svoje napisao. 12 godina isao u tu skolu i znam da su cak i djeca islamskih poglavara isla u tu skolu kao i djeca ambasadora.
Last edited by Miro Spiro on 16/02/2012 10:49, edited 1 time in total.
sinuhe

#136 Re: Privatne osnovne škole

Post by sinuhe »

A to je samo nacin da se sklone hrvatska djeca u neku skolu da bi ih zastitili od mogucih neugodnosti. Niko jos popove nije nadmudrio a pogotovo nece naivni Bosnjaci.
Miro Spiro

#137 Re: Privatne osnovne škole

Post by Miro Spiro »

sinuhe wrote:A to je samo nacin da se sklone hrvatska djeca u neku skolu da bi ih zastitili od mogucih neugodnosti. Niko jos popove nije nadmudrio a pogotovo nece naivni Bosnjaci.

Da si isao u tu skolu vidio bi koliko ima katolika a koliko drugih vjera.Kad je Bajram na satu 5 ucenika ostali kuci slave Bajram.
sinuhe

#138 Re: Privatne osnovne škole

Post by sinuhe »

Naravno da primaju ostale. Nece njih niko nadmudriti.
Hadzi Lojo

#139 Re: Privatne osnovne škole

Post by Hadzi Lojo »

E da jos sta nauce u tim bogatim skolama!
dezurni_ucenik

#140 Re: Privatne osnovne škole

Post by dezurni_ucenik »

Miro Spiro wrote:
Mr. Brightside wrote:KŠC u Sarajevu privatna skola ? :roll: (mislim, vodi li se i dalje kao privatna)
KŠC nije nikada bila privatna skola.To govorim zato jer se u nju moglo upisati bilo koje dijete i nije bilo skolarine NIKADA. Osnovala ju je crkva ali to nema nikakve veze sa edukacijom. Evo prednosti skole.

1.nema placanja skolovanja
2.vjera nema nikakvu ulogu u skoli (pohadjaju je djeca razlicite vjere)
3.ko hoce na vjeronauk ide na vjeronauk ko nece ima predmet koji se zove povijest religije.
4.finansira se iz budjeta kao i ostale skole.
5.osim osnovne ima i srednju skolu- opcu realnu gimnazuju i srednju medicinsku skolu
6 opremljenost je na nivou-projektori u ucionicama,pametne table, sportska dvorana itd
7.postoji produzeni boravak koji se PLACA koliko ja ne znam ali nije obvezan za djecu znaci moze i ne mora da dijete ide na njega tu je uracunat obrok i pisanje zadace.
8.sekcija u skoli ima mnogo
9.disciplina na nivou-prije je bilo da ako neko padne na godinu mora da se ispiste sada su to pravilo izbacili. Saranje po klupama,zidovima,psovke itd odmah povlaci smanjenje vladanja. Ako roditelji ne dolaze na sastanke vrlo cesto znaju da pozovu kuci na telefon.
10. povezanost ucenika i profesora nema psovki,vikanja na djake , zeljni su da pomognu itd.

Evo slika pa procijenite sami. http://www.ksc-sarajevo.com/

Finansira se bosanskim markama a djecu uce povijest i zemljopis lijepe nase.Zanimljivo.
Miro Spiro

#141 Re: Privatne osnovne škole

Post by Miro Spiro »

CVIKERASH wrote:
Finansira se bosanskim markama a djecu uce povijest i zemljopis lijepe nase.Zanimljivo.
Ne lupetaj uci se BiH iz zemljopisa i povijesti kao i u drugim skolama kao i Bosanska knjizevnost.
haubica_i_to_teshka

#142 Re: Privatne osnovne škole

Post by haubica_i_to_teshka »

frngla wrote:i ti meni sad želiš da kažeš da škola koja se zove "KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR" nema veze sa vjerom :lol: :lol:

edit: to bi bilo isto k'o kad bi rek'o da iran nema veze s islamom :lol:
Nisam u Sarajevu, ali jesam u UK zavrshio 'privatni katolicki koledz” a nisam katolik. Vjeronauku NE MORASH da pohadjash, niko te ne prisiljava.

Jedan paradoks, privatne shkole/kloledzi, dobivaju mnogo vishe fondacija i finansija od drzave nego “drzavne shkole”.

Uslovi za ucenje , nastavni kadar/oprema/biblioteka/ laboratorije/sportski centra su daleko bolji i opremniji nego u drzavnim (prvo sam ishao u drzavnu pa onda dobio stipendiju za privatnu) tako da znam razliku.Mnogo vishe znanja se trazi, narocito ako ganjash “akademski nivo” (medicina/pravo...) tako da je i nastava zasnovana po tom principu i afinitetima pojedinih studenata.
HAVANA

#143 Re: Privatne osnovne škole

Post by HAVANA »

Zdraaaao privatna skola... :run:
U obicnu, pa nek se uce nositi u zivotu i sa losim i sa dobrim stranama tog skolovanja...
Sta trebam?Platit im privatne skole,platit im za posao...zivotnu skolu im ne mogu platiti...
Nek se trude,nek uce ako im je stalo,nek i oplacu nekad,nek se i nasmiju...nece nas biti citav zivot da ih drzimo ko malo vode na dlanu...
Ima 14 godina...bogme ce pored pripreme za prijemni i nesto raditi ovo ljeto,nek prodaje sladoled,skuplja sudje,nek osjeti kako je zaraditi dinar.I ja sam sa 14 prao sajbe na pumpi pa mi nista ne fali,a i bolje ce uciti kad vidi sta je rad...
Miro Spiro

#144 Re: Privatne osnovne škole

Post by Miro Spiro »

Svuda u svijetu djeca rade ( to je normalno). Samo kod nas to izaziva zgražanje "sto ima dijete da radi" . Uz to tesko je to regulisati kod nas na zapadu je sve to fino regulisano.Moj rodjak zaradi godisnje 6000$ radeci uz skolovanje.
Last edited by Miro Spiro on 16/02/2012 11:23, edited 1 time in total.
haubica_i_to_teshka

#145 Re: Privatne osnovne škole

HAVANA wrote:Zdraaaao privatna skola... :run:
U obicnu, pa nek se uce nositi u zivotu i sa losim i sa dobrim stranama tog skolovanja...
Sta trebam?Platit im privatne skole,platit im za posao...zivotnu skolu im ne mogu platiti...
Nek se trude,nek uce ako im je stalo,nek i oplacu nekad,nek se i nasmiju...nece nas biti citav zivot da ih drzimo ko malo vode na dlanu...
Ima 14 godina...bogme ce pored pripreme za prijemni i nesto raditi ovo ljeto,nek prodaje sladoled,skuplja sudje,nek osjeti kako je zaraditi dinar.I ja sam sa 14 prao sajbe na pumpi pa mi nista ne fali,a i bolje ce uciti kad vidi sta je rad...
@Havana, nemoj me pogreshno shvatiti, napisao sam samo za uslove za ucenje.

Inace, privatne shkole mogu biti mnogo nezgodnije od drzavnih za “zivotnu shkolu", nisu samo novci i shkolarina u pitanju, kao ni “odvajanje od ostale raje”.

pozzz
HAVANA

#146 Re: Privatne osnovne škole

Post by HAVANA »

Nisam ja to tebi ni napisao nego, onako...moje razmisljanje...A i ono se najvise bazira na osnovnom i srednjem obrazovanju a poslije je vec druga prica,zavisno od interesovanja...
chuchumbamayumbe

#147 Re: Privatne osnovne škole

Post by chuchumbamayumbe »

Hanuma mi u mene i ja išli zajedno u OŠ Prvi Maj (sada Fatima Gunić), vala će i ovi moji akbgda u istu školu, taman i da imam para za privatne. Ne pada mi na pamet da ih na neki način odvajam od njihovih drugara sa kojima će se igrati "iza zgrade", znanje koje će tu dobiti neće biti ništa slabije od privatnih, dapače, a što uvaženi i dubokopoštovani HAVANA reče, neka se uče od malena na životnu školu.
haubica_i_to_teshka

#148 Re: Privatne osnovne škole

HAVANA wrote:Nisam ja to tebi ni napisao nego, onako...moje razmisljanje...A i ono se najvise bazira na osnovnom i srednjem obrazovanju a poslije je vec druga prica,zavisno od interesovanja...
Ma znam da nije bilo direktno .

Sve je to dobra priprema za dalje, da nije, ne bi velika vecina ucenika u osnovnoj i srednoj pokushavala da dobije stipendiju u privatnim shkolama.

Na zalost, tako funkcionishe, nije fer znam, ali na kraju mnogi talentovani za ucenje dobiju priliku/stipendije
♥ Julianna ♥

#149 Re: Privatne osnovne škole

Post by ♥ Julianna ♥ »

I sa Havaninim i Haubicinim postom se slažem, al nekako sa Haubicom više.

I ja sam za životne škole u javnim,pa kud svi Turci tu i mali Mujo, zašto da od svog djeteta pravim snoba i neku kvazielitu, kad se zna ko se danas naziva elitom. Šta bi meni prevagnulo? Kakav je kvalitet tog obrazovnog programa, naspram ovog javnog? Hoće li mi dijete profitirati na znanju nauštrb životne škole. Ni te javne škole nisu sve iste, a nit je to svakako kao što je nekad bilo.

Ne znam kako je u privatnim što se tiče naučnog kadra, ali životnu školu ti svojoj curici možeš brusiti kroz odgoj (mada mislim da životne škole više dječacima treba). Ali ako možeš, obezbijedi joj kvalitetno obrazovanje, nek kad izadje iz nje nauči sve što treba da nauči, da bude mlada i znanjem potkovana djevojka koja će sutra bez problema dobiti stipendiju i studirati u Beču naprim. i već imati solidno znanje bar dva jezika.

Nažalost, takvo je vrijeme došlo da u javni školama kod nas posao preko noći dobiju nastavnici i profesori koji ni križaljku ne znaju riješiti.Stara garda je ili umrla ili u penziji. A i ako je mlad profesorski kadar, onda je duboko do lakata u ... sa stranačkim vjetrom u ledjima. Pa vjeronauka, pa ... ma daj.
azurna_obala

#150 Re: Privatne osnovne škole

Post by azurna_obala »

Nije mi jasno zbog čega ovoliko mudrovanja. Ako dijete bude htjelo učiti i ako ga škola interesuje, naučiće u koju god da ide. Na roditeljima je da odluče gdje dijete žele upisati, i koliko mogućnosti imaju.

Mislim da je jako bitno da se ima gdje raditi, a profesori se svakako mogu pokazati i kao dobri i kao loši u bilo kojoj školi.
Post Reply