Ni jedno ni drugo, nego Iliri brate, i trebamo se ujediniti u Veliku Ilirsku Republiku i mirna Bosna!osa wrote:hrvatska i bih skoro isto, jesmo li hrvati ili bošnjaci pitanje je sad.
Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Feliks
#126 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
- Toffee karamela
#127 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Meni je ovo još i najzanimljivije....Teutonci???Pietje_Bel wrote:
http://www.igenea.com/index.php?content=49a&id=38
Indigenous Peoples in Bosnia-Herzegovina
Illyrian 40 %
Teuton 20 %
Celtic 15 % Slav 15 %
Hunnians 6 %
Thracians 4 %
Zapravo moglo se i naslutiti, otkud inače tolika plava djeca kod nas (prvenstveno muška), izgledaju kao Nijemci, Danci ili Rusi.
Inače zanima me baš na kojem uzorku je ova firma radila te analize?
- MoHiKaNaC
#128 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Evo jedan interesantan pogled na citavu pricu o genetskoj cistoci balkanskih naroda...
http://www.e-novine.com/sr/kultura/clanak.php?id=26372
- Toffee karamela
#129 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
"...makedonskoj braći nalaz je potvrdio trideset posto genetske strukture antičkih Makedonaca..."MoHiKaNaC wrote:Evo jedan interesantan pogled na citavu pricu o genetskoj cistoci balkanskih naroda...
E ovo me je pravo obradovalo iako s Makedonijom nikakve veze nemam. Ali ti mali, mrki, pohlepni i kvarni Grci vazda su me nervirali s tom njihovom mržnjom spram tog balkanskog naroda i njihovim svojatanjem svega antičkog. Zaboravljajući valjda da su i sami njihovi preci (oni pravi Grci, Heleni) Makedonce Aleksandra Velikog smatrali balkanskim divljacima i gluho bilo pa da im kažete da su i oni Heleni...vjherovatno bi vas bacili odmah Minotauru.
Priznali su ih takvima tek nakon što se mladi Alex proslavio u ratovima.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#130 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Sta bi sa onim ilirskim gusarskim brodovima u Hutovu Blatu sto in nedavno izronise? Koliko ja znam Slaveni nisu znali plivat.
- osa
#131 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
ma nemoj, a duje draganja.Toto wrote:Sta bi sa onim ilirskim gusarskim brodovima u Hutovu Blatu sto in nedavno izronise? Koliko ja znam Slaveni nisu znali plivat.
- Toto
#132 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
to je neki precaninosa wrote:ma nemoj, a duje draganja.Toto wrote:Sta bi sa onim ilirskim gusarskim brodovima u Hutovu Blatu sto in nedavno izronise? Koliko ja znam Slaveni nisu znali plivat.
sa ilirskom haplogrupom
- osa
#133 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
vjerojatno srbin, draganja, dolazi od dragan, kao i većina pokatoličenih hrvata.Toto wrote:to je neki precaninosa wrote:ma nemoj, a duje draganja.Toto wrote:Sta bi sa onim ilirskim gusarskim brodovima u Hutovu Blatu sto in nedavno izronise? Koliko ja znam Slaveni nisu znali plivat.
sa ilirskom haplogrupom
- Toto
#134 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
tesko je to reci po prezimenu
trebalo bi ga na kanal pa mu povadit ove haplogrupe
ako imadne imalo gena od Vikinga onda nije dalmatinac
trebalo bi ga na kanal pa mu povadit ove haplogrupe
ako imadne imalo gena od Vikinga onda nije dalmatinac
-
MisticnaNebuloza
#135 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
MoHiKaNaC wrote:Evo jedan interesantan pogled na citavu pricu o genetskoj cistoci balkanskih naroda...
-
generator
#136 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Dobar,dobar tekst.Samo zabrinjava me sto ako je to istina,ode mi genetika kMisticnaNebuloza wrote:MoHiKaNaC wrote:Evo jedan interesantan pogled na citavu pricu o genetskoj cistoci balkanskih naroda...
http://www.e-novine.com/sr/kultura/clanak.php?id=26372![]()
![]()
Bice da u ovoj tezi ima najvise istine. Dakle...tu ga, tu ga, tu ga, tu......................
-
MisticnaNebuloza
#137 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Ma ni taj odabran narod odavno ne lici vise na sebe - neki zuti, drugi tamnoputi.generator wrote:Dobar,dobar tekst.Samo zabrinjava me sto ako je to istina,ode mi genetika kMisticnaNebuloza wrote:MoHiKaNaC wrote:Evo jedan interesantan pogled na citavu pricu o genetskoj cistoci balkanskih naroda...
![]()
Bice da u ovoj tezi ima najvise istine. Dakle...tu ga, tu ga, tu ga, tu......................
vragu ,a ja mislia da smo odabrani narod nesto kao ...........
ili barem ............ samo Rvati.
-
generator
#138 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
MisticnaNebuloza wrote:Dobar,dobar tekst.Samo zabrinjava me sto ako je to istina,ode mi genetika kgenerator wrote:MisticnaNebuloza wrote:
![]()
vragu ,a ja mislia da smo odabrani narod nesto kao ...........
ili barem ............ samo Rvati.
Ma ni taj odabran narod odavno ne lici vise na sebe - neki zuti, drugi tamnoputi.
Znas sto,pada mi na pamet ako dokazem da mi je predak netko od Turskih aga
- dr.Gonzo
#139 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Ovo samo pokazuje koliko je besmislen i idealiziran koncept nacionalizma i etnicke pripadnosti. Ono po cemu se drusva prvenstveno razlikuju je kultura a ne genetika.
- Feliks
#140 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Kako su ljudni cudni i ne razmisljaju svojim glavama!
Pa ovakva i slicna istrazivanja (bez obzira sto imam rezervi prema iGenea) mogu jedino razotkriti sve sulude rasne, etnicke i nacionalne teorije kao cistu budalastinu i izmisljotinu. Bosnjaci, Hrvati, Srbi, ali i Nijemci, Talijani, Rusi itd. su kulturalni konstrukti izmisljeni u odredjenom periodu od strane (ne)pismenih elita kako bi pomogli projektima politickog ujedinjenja teritorija... i to je to.
Genetski govoreci, svi smo mi vjerovatno porijeklom iz istocne Afrike, a nas predak je vjerovatno bio tamne boje koze!
Pa ovakva i slicna istrazivanja (bez obzira sto imam rezervi prema iGenea) mogu jedino razotkriti sve sulude rasne, etnicke i nacionalne teorije kao cistu budalastinu i izmisljotinu. Bosnjaci, Hrvati, Srbi, ali i Nijemci, Talijani, Rusi itd. su kulturalni konstrukti izmisljeni u odredjenom periodu od strane (ne)pismenih elita kako bi pomogli projektima politickog ujedinjenja teritorija... i to je to.
Genetski govoreci, svi smo mi vjerovatno porijeklom iz istocne Afrike, a nas predak je vjerovatno bio tamne boje koze!
- Feliks
#141 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Slazem se, ali cak i "kultura" - sta je to? "Nacin na koji mi ovdje obavljamo te stvari" - kratka definicija koja se najcesce susrece u literaturi.dr.Gonzo wrote:Ovo samo pokazuje koliko je besmislen i idealiziran koncept nacionalizma i etnicke pripadnosti. Ono po cemu se drusva prvenstveno razlikuju je kultura a ne genetika.
Ali ni "kultura" nije nista monolitno i jedinstveno, kulture se nuzno prelijevaju i medju njima nema jasnih granica.
Ista je stvar i sa govornim, "narodnim" jezicima, izmedju kojih nema jasnog razgranicenja, za razliku od sluzbenih jezika koji se utvrdjuju po odredjenim pravilima (pravopis).
Pa cak i religija, dobar dio religijskih praksi i vjerovanja je pun sinkretizma i fuzije razlicitih formi, bez obzira koliko se religijski autoriteti trudili da stave svu pastvu "pod jednu suru"....
- Bassinak
#142 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
iz istocne Afrike?
predak tamne boje koze?
ne lupetaj...
predak tamne boje koze?
ne lupetaj...
- Jazz_Junkie
#143 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Predak modernog covjeka je jos prije 100.000 godina bio tamno pigmentiran, zato bolje ne lupetaj ti. Korijeni homo sapiensa su u Africi. Kao sto se zove jedna pjesma Jazz legende Ornettea Colemana: Africa is the mirror of all colors.Bassinak wrote:iz istocne Afrike?
predak tamne boje koze?
ne lupetaj...
- Bassinak
#144 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
daj mi dokaz da je covjek potekao iz Afrike te da je bio crn u pocetku.
nije valjda da vjeruješ u afričku Evu?
nije valjda da vjeruješ u afričku Evu?
- Jazz_Junkie
#145 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
To je prirodno-znanstvena tema i spada pod evoluciju koja nije stvar vjerovanja nego naucna cinjenica koju je potvrdila genetika zajedno sa molekularnom biologijom. To su naucne discipline cija svrha nije da dokazuje da li si ti Ilir, Slaven ili sta god vec. Homo sapiens (sapiens), dakle covjek se prije 200.000 godina iz jugoistocne Afrike poceo siriti sirom planete. U Evropi je zatekao neandertalca, kao i u dijelovima Azije.
- Kupalo
#146 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
šta je starije koka , ili jaje? Šta je bitnije genetika ili odgoj?
- Jazz_Junkie
#147 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Pa ne mozes postavljati takvo pitanje, jer odgoj je stvar covjekova drustva i kulture. Genetika se bavi njegovim bioloskim razvojom.Kupalo wrote:šta je starije koka , ili jaje? Šta je bitnije genetika ili odgoj?
-
generator
#148 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Citao i ja o tome,bit ce da je tako.Jazz_Junkie wrote:To je prirodno-znanstvena tema i spada pod evoluciju koja nije stvar vjerovanja nego naucna cinjenica koju je potvrdila genetika zajedno sa molekularnom biologijom. To su naucne discipline cija svrha nije da dokazuje da li si ti Ilir, Slaven ili sta god vec. Homo sapiens (sapiens), dakle covjek se prije 200.000 godina iz jugoistocne Afrike poceo siriti sirom planete. U Evropi je zatekao neandertalca, kao i u dijelovima Azije.
- Bassinak
#149 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
je li pisalo na HB ?
- BHCluster
#150 Re: Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca
Meni se cini da se to desilu u dva vala, nemislim na ove kratke seodbe nego ovj dolazak homo sapiens (sapiens) u Europu.generator wrote:Citao i ja o tome,bit ce da je tako.Jazz_Junkie wrote:To je prirodno-znanstvena tema i spada pod evoluciju koja nije stvar vjerovanja nego naucna cinjenica koju je potvrdila genetika zajedno sa molekularnom biologijom. To su naucne discipline cija svrha nije da dokazuje da li si ti Ilir, Slaven ili sta god vec. Homo sapiens (sapiens), dakle covjek se prije 200.000 godina iz jugoistocne Afrike poceo siriti sirom planete. U Evropi je zatekao neandertalca, kao i u dijelovima Azije.