Pocetak zivota u USA

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ahuseino

#126 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

Dobrodoshao! U domovinu :D

Javi kako ide sa "ozbiljnim" stvarima... potragom za poslom, stan, dzamija :D (mali zeleni), skola :thumbup: ...
kreco hakija

#127 Re: Pocetak zivota u USA

Post by kreco hakija »

zeleni zub. wrote:jednom sam izasao van grada....tamo su bile neke shupe....i zahrdjala auta na cesti...ljudi su me cudno gledali....i nisu me razumjeli....morao sam sve dvaput da govorim....
da pogodim: živiš na jugu 100%.
tenesi, alabama, georgia... :D
landlord

#128 Re: Pocetak zivota u USA

Post by landlord »

ahuseino wrote:Dobrodoshao! U domovinu :D

Javi kako ide sa "ozbiljnim" stvarima... potragom za poslom, stan, dzamija :D (mali zeleni), skola :thumbup: ...
Pa jos cekamo SSN, tako da je potraga za poslom jos uvijek nemoguca..
Smjesteni smo kod rodbine, dok ne pronadjemo posao.. Ja isao da se upisem na engleski jezik, testirali me i rekli kao nemamo mi kursa za tebe, imamo samo 4 modula, ti mozes na college. Ali i to ce da ceka jos neko vrijeme..

Uglavnom smo jos uvijek kao turisti..:)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#129 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

Pa dobro, kako ide sve do sad, jesil se naspavao, jesil pospan u toku dana pa opet budan do kasno u noc, izadjes li vani ispred apartmana/kuce, kakvi su amerikanci ili mozda nasi, jesil se navikao na vodu, hranu, na zrak/klimu, kako je drugacije u odnosu na rodnu carsiju itd itd.
Inace nemoj zuriti sa njihovom hranom npr. McDonalds, pa tek si dosao :-) imat ces vremena za to koliko hoces. Hrana im je inace skupa, primjetio si to vec, dok je elektronika, polovna auta, odjeca, obuca, pa i vozacka dozvola, sve gotovo buzasto. Naravno poslje SS karte, najvazniji ti je posao. Moguce da budes nasao nesto u trecoj smjeni da radis, sto i nije tako strasno jer bilo koji posao prvo da nadjes, ti ces ga promjeniti kad naletis na nesto bolje. Takodjer, gledaj da odmah zavedes svoje ime negdje, neki racun, ili neki mobitel preko nekoga, odmah otvori bankovni tekuci racun, mozda na Bank of America, trebat ce ti uskoro, mozda bas prva tvoja firma bude ti davala direktni depozit; dalje uclani se u lokalni video klub, javnu biblioteku, trazi audio books radi izgovora engleskog, slusaj radio na primjer NPR radio, itd itd. Gledaj da ti pocme kreditna historija teci, prvo ti pa onda poslje i zena. To je veoma vazno u Americi. Danas kad je kriza sa poslom, mnoge kompanije prilikom zaposljavanja gledaju izmedju ostalog i tvoju kreditnu historiju. Ubrzo ce ti doci i potreba za prvim autom, inace dobrih manjih auta za $4K-5K, Mazda, Nissan, Toyota, ili Honda kompaktne klase mozes naci koliko got hoces, trazi neki jeftiniji insurance koliko je moguce, mozda i uzeti kakav manji kredit preko nekog nije lose, ili platiti kesom, uglavnom imas milion nekih opcija oko kupovine, pa razmisli sta je najbolje za tebe. Inace ekonomija u Americi je vjerujem vec dotakla dno, vec postoje neki znaci o eventualnom skorom popravku, tako da si mozda bas ti taj koji je dosao u pravo vrijemme, uglavnom vidjet ces u Americi je sve moguce!
Sto se tice jezika, super da ga znas, bit ce ti lakse nadograditi na to znanje, samo racunaj da ce ti trebati vremena da progovoris, u tim pocetcima teze se usudjujes da progovoris i izgovoris nekoliko recenica nadovezivanih, ali i to ce proci. Recimo, meni je trebalo vise od 1 godine da se oslobodim.
A do tada uzivaj kao turista, svi smo to prosli, a poslje se uhvati u kostac novim zivotom, i ako treba nesto samo pitajj..

P.S.
Inace od cega zivis sad, ko te sponzorise, ameri ili rodbina, ili vi sami?
landlord

#130 Re: Pocetak zivota u USA

Post by landlord »

Ma do sada je jetlag prosao u potpunosti.. trajao je mozda dva do tri dana..
Klima mi je super, malo sam se vise znojio prva dva tri dana, ali sam se adaptirao i sad je super. Hrana mi je ista kao u rajvosa... tako da ni to nije problem.
Naravno da cu izbjegavati junk food. Ma nisam primjetio da je hrana nesto ekstra skupa.. OK ako jedes vani to jeste fakat pretjerano.. tipa komad pizze 3$, a maicu kupis za 5$. Ali u supermarketima je hrana dosta prihvatljive cijene.
Isao sam u banku i u biblioteku, ali ne mogu nigdje otvoriti racun bez SSN broja i adrese ovde. A posto u nasem pasosu nema adrese nisam mogao ni sa pasosem to da uradim. Sto se tice auta, gledao sam i vise sam za opciju kupovine nove Kie, jer je rata oko 200$, a moji ce mi biti garanti za taj kredit. Kia daje garanciju na 100000 milja, tako da mi to odgovara. To ce naravno jos malo sacekati.

Mi nemamo pravo na pomoc od drzave, tako da se sami snalazimo od para koje smo ponijeli sa sobom, a pogotovo pomoci koju nam pruza porodica. Jer ne placamo smjestaj i sl.

Upoznao sam par amerikanaca kad smo isli da igramo golf, likovi totalno ok, kao i bilo gdje da upoznas ljude tvojih godina.. Golf mi se kao sport nije nesto dopao na prvu. Dat cu mu jos jednu priliku..:)
ljubav_aha

#131 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ljubav_aha »

corolla02 wrote:... mnoge kompanije prilikom zaposljavanja gledaju izmedju ostalog i tvoju kreditnu historiju...
:!: :?:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#132 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

znam, bode oci :-) , ali ova pojava relativno novijeg datuma i time sve vise prisutnija. Sve vise aplikacija za posao ima ovu rubliku, tj. da danes dozvolu za check tvoje kreditne historije, ukoliko to tvoj poslodavac smara neophodnim. Recimo imas nekog ko aplicira za posao koji je direktno ili indirektno vezan za financijsku granu industrije pa i ne samo nju, npr. bankarstvo, racunovodstvo ili neki recimo cashiers pozicije itd itd, ta ista osoba ako je pezaduzena u $$$, kasnila cesto u svojim finansijskim obavezama/racumima, niskog kreditnog broja ili recimo privatna bankrupcija, ovo toj osobi moze biti presudno "da" ili "ne" za posao od strane poslodavca.
Moja posljedna aplikacija za posao u Martu je sadrzavala ovo odobrenje/pristanak od mene tako da oni mogu provjeriti moju keditnu historiju ako bude neophodno. Sad jesu li ili nisu, to ti ne mogu zasigurno tvrditi.

Ali evo ti jedan tekst, pa ce ti se sve samo kazati :)

http://moneycentral.msn.com/content/Ban ... P87306.asp
Erzsebet

#133 Re: Pocetak zivota u USA

Post by Erzsebet »

> Dragi naši,
>
> Ne možemo još da konfirmujemo naš dolazak ovog ljeta, ali kako sada stvari
> stoje, izgleda da ćemo morati kanselovati tikete koje smo bukirali, jer
> nas
> ubi
> morgidž za taun haus što smo kupili. Doduše, za tikete imamo, ali ne
> možemo
> skupiti za prezente svima vama, d
> ajdži i ostaloj familiji.
> A, jebi ga, bez toga ne ide da dolazimo, jer nećemo da nas smatraju za
> nekakve
> pankove, kao što su pričali za Seju i njegove kad su svojima donijeli
> po 100 dolara, kako su fukara i kako ništa nisu uradili u Kanadi.
> Mi tako nećemo. Jal' dolazimo kô hadžije jal' nikako. Zato smo se i
> dogovorili
> da sejvujemo što možemo više i da sve odložimo za sljedeći vekejšn.
>
> Inače, mi živimo dosta dobro. Ja radim ful tajm i još dva part tajma, a
> Razija
> je našla i treći part tajm preko vikenda, ali smo dobro uskladili šihte pa
> možemo da se viđamo svakog drugog vika. Možda je to malo nezgodno za
> Džesiku,
> ali njoj plaćamo dej ker poslije škole, a odatle je uzima bejbisiterka i
> dovodi
> kući na spavanje. Ona, iako je mala, konta da mi voliko radimo za njeno
> dobro i
> da ovako mora sve dok ne otplatimo morgidž.
> Svaki fri tajm koristimo da budemo sa njom, pa smo je tako last samer (ili
> to
> bješe pretprošlog?) vodili cijeli dan na Grejt Lejks. Kupili smo joj i
> hot-dog i
> ajskrim i od tada stalno svima priča kako joj je bilo bjutiful.
>
> Ja imam dosta posla oko taun hausa - katujem travu, čistim atik i nekako
> ugrabim
> par sati dnevno da sređujem bejsment jer hoćemo da ga rentamo i tako
> povećamo
> inkam.
> Kao što vidite, da je lako - nije, ali kad je čovjek hard vorker i kad
> dobro
> isplanira skedžual, može na sve stići. Ja sam lijepo dotjerao liniju na
> 130
> paunda, pa se neki naši kokuzi odavde šegače da sam se osušio zato što
> puno
> radim i spavam samo četir' sata, ali to je samo zato što su oni dželos na
> mene,
>
> a i ne znaju da ja uvijek ugrabim bar 45 minuta slipa u sabveju. Čovjeku
> više i
> ne treba, a i to je samo prvih 25-30 godina, dok ne otplatimo morgidž, a
> poslije
> ćemo da uživamo. Sve je lako kad imaš svoj target.
>
> Čuo sam da Sejo i ove godine ide za Bosnu. Jebi ga, može mu se kad već
> deset
> godina čuči na velferu i još razvozi picu za keš, a žena mu otvorila bjuti
> salon
> u stanu pa ove naše guske navalile kô nezdrave na her kat u nje.
> Ali, šta im vrijedi kad ne znaju da investuju nego sve spiskaju na
> putovanja i
> neke druge stjupid šeme. Zato će sav život biti fukara koja rentuje svoj
>
> apartment, a mi imamo properti i sejving akaunt u banci. On stalno mejk
> fan od
> mene i priča okolo kako sam ful i ne znam da živim.
> Ali polako, doće maca na vratanca i njegovog apartmenta! Ja sam već
> obavijestio
> Revenju Kanada o njegovim biznisima, pa ću ga pitati kako se živi kad bude
> počeo
> plaćati taksu za sve ove godine. A to što on misli kako mi ne
> znamo da živimo,
> malo se zajebô!
> Skoro svaki satrdej uveče ja i moja Raza popijemo kejs piva - onaj mali od
> siks.
> Doduše, ona popije samo jedno zato što mora na najt šift od devet, ali se
> zato
> ja rileks i smažem sve ostalo jer u sandej radim tek od osam ujutru.
>
> Zato, kad ga vidite, nemojte vjerovati šta priča jer on nije čovjek za
> rispekt.
> To je rizon što vam nisam poslao dolare po njemu, jer znam da će reći da
> sam
> goljo i da grabim samo za sebe.
>
> Vi znate da to nije zbog toga, nego zat
> o što sam temporari šort, ali i to je
> samo dok ne otplatimo morgidž, prvih 25-30 godina. Poslije ćemo svi da
> uživamo.
>
> Pozdravlja vas sve vaš brat Ibro iz USA
melb26sa

#134 Re: Pocetak zivota u USA

Post by melb26sa »

corolla02 wrote:znam, bode oci :-) , ali ova pojava relativno novijeg datuma i time sve vise prisutnija. Sve vise aplikacija za posao ima ovu rubliku, tj. da danes dozvolu za check tvoje kreditne historije, ukoliko to tvoj poslodavac smara neophodnim. Recimo imas nekog ko aplicira za posao koji je direktno ili indirektno vezan za financijsku granu industrije pa i ne samo nju, npr. bankarstvo, racunovodstvo ili neki recimo cashiers pozicije itd itd, ta ista osoba ako je pezaduzena u $$$, kasnila cesto u svojim finansijskim obavezama/racumima, niskog kreditnog broja ili recimo privatna bankrupcija, ovo toj osobi moze biti presudno "da" ili "ne" za posao od strane poslodavca.
Moja posljedna aplikacija za posao u Martu je sadrzavala ovo odobrenje/pristanak od mene tako da oni mogu provjeriti moju keditnu historiju ako bude neophodno. Sad jesu li ili nisu, to ti ne mogu zasigurno tvrditi.

S tim da ako si pametan a novi u USA fino kazes da mogu uraditi credit check ali da ce malo sta pokazati jer si tek par mjeseci tu.
ljubav_aha

#135 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ljubav_aha »

corolla02 wrote:znam, bode oci :-) , ali ova pojava relativno novijeg datuma i time sve vise prisutnija. Sve vise aplikacija za posao ima ovu rubliku, tj. da danes dozvolu za check tvoje kreditne historije, ukoliko to tvoj poslodavac smara neophodnim. Recimo imas nekog ko aplicira za posao koji je direktno ili indirektno vezan za financijsku granu industrije pa i ne samo nju, npr. bankarstvo, racunovodstvo ili neki recimo cashiers pozicije itd itd, ta ista osoba ako je pezaduzena u $$$, kasnila cesto u svojim finansijskim obavezama/racumima, niskog kreditnog broja ili recimo privatna bankrupcija, ovo toj osobi moze biti presudno "da" ili "ne" za posao od strane poslodavca.

"Although employers can use other credit problems such as defaults or collection actions in their hiring decisions, Becraft insists his credit report was free of any negative marks until the bankruptcy."

kool,sad razumijem razlog,rad u IRS ili nekoj drugoj finasnkijskoj instituciji

ali je ipak podvuceno,kreditna istorija zaista mora biti kriticna

prema gore navedenom koncpetu :AIG osumnjiceni radnici ne bi trebali uopste imati naredni novi posao u finasijama :lol: :mrgreen:
corolla02

#136 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

Da, a evo i jedna reklama koja govori o svim ovim sto su nas doveli dovde, kako su tretirali jedne a kako druge customere, taj AIG, Lehman Brothers, Freddie Mac and Mae, Countrywide, Meryll Lynch, itd itd, i danas je isto tako, zato uvjek kazem da je USA zemlja sa X paradoksa!

http://www.youtube.com/watch?v=7qb0vquRcys

By the way, jedna odlicna reklama!
:D
ahuseino

#137 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

ljubav_aha wrote:

"Although employers can use other credit problems such as defaults or collection actions in their hiring decisions, Becraft insists his credit report was free of any negative marks until the bankruptcy."

prema gore navedenom koncpetu :AIG osumnjiceni radnici ne bi trebali uopste imati naredni novi posao u finasijama :lol: :mrgreen:
Znao sam... prije nego je i posto link... da je "chito" negdje.

Nije iz iskustva ne boj se... pogotovo lichnog. :lol:
ljubav_aha

#138 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:
corolla02 wrote: Moja posljedna aplikacija za posao u Martu je sadrzavala ovo odobrenje/pristanak od mene tako da oni mogu provjeriti moju keditnu historiju ako bude neophodno. Sad jesu li ili nisu, to ti ne mogu zasigurno tvrditi.

ahuseino,corolla02 je podvukao da je imao isti proces u martu

kad se sjetim,pitat cu moju kolegicu u banci ;-)
corolla02

#139 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

ahuseino wrote:
ljubav_aha wrote:

Dragi g'dine, ovaj vas gore komentar dovoljno svjedoci koliko ste ignorantni i mali, ali ne samo prema sebi vec i prema drugima;
a ukoliko nemate sta predloziti na datu temu kao ni sta konstruktivno reci, bolje nemojte se javljati niti komentarisati druge, please!
Sretno;
:)
corolla02

#140 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

landlord wrote:Ma do sada je jetlag prosao u potpunosti.. trajao je mozda dva do tri dana..
Klima mi je super, malo sam se vise znojio prva dva tri dana, ali sam se adaptirao i sad je super. Hrana mi je ista kao u rajvosa... tako da ni to nije problem.
Naravno da cu izbjegavati junk food. Ma nisam primjetio da je hrana nesto ekstra skupa.. OK ako jedes vani to jeste fakat pretjerano.. tipa komad pizze 3$, a maicu kupis za 5$. Ali u supermarketima je hrana dosta prihvatljive cijene.
Isao sam u banku i u biblioteku, ali ne mogu nigdje otvoriti racun bez SSN broja i adrese ovde. A posto u nasem pasosu nema adrese nisam mogao ni sa pasosem to da uradim. Sto se tice auta, gledao sam i vise sam za opciju kupovine nove Kie, jer je rata oko 200$, a moji ce mi biti garanti za taj kredit. Kia daje garanciju na 100000 milja, tako da mi to odgovara. To ce naravno jos malo sacekati.

Mi nemamo pravo na pomoc od drzave, tako da se sami snalazimo od para koje smo ponijeli sa sobom, a pogotovo pomoci koju nam pruza porodica. Jer ne placamo smjestaj i sl.

Upoznao sam par amerikanaca kad smo isli da igramo golf, likovi totalno ok, kao i bilo gdje da upoznas ljude tvojih godina.. Golf mi se kao sport nije nesto dopao na prvu. Dat cu mu jos jednu priliku..:)
Jos nesto, dok si u leru, ima jedna knijiga na jednostavnom engleskom jeziku napisana, koja ti moze pribliziti sliku o personalnim finansijama a koju bih ti ja toplo preporucio da prelistas. Vjerujem da moze se naci gotovo u svakoj lokalnoj biblioteci, inace sa mnogo mnogo savjeta i otvorice ti finansijske vidike uopste, sto je veoma bitno ovdje u SAD.

https://syndetics.com/index.aspx?type=x ... upc=&oclc=
dina_m

#141 Re: Pocetak zivota u USA

Post by dina_m »

Ne znam da li ti je netko vec preporucio servis za slanje novca - meni je trenutno najpovoljniji - moneygram, posiljka do $1000 kosta samo $9, a usluge su brze i pouzdane bash kao i kod western union-a.
corolla02

#142 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

OK, ali kad smo vec kod banaka i transfera novca na relaciji SAD-BiH i obratno, da li neko zna moze li se transfer novca uraditi odavde, onako sa Online Banking za Bosnu i obratno, ili mozda via PayPal, te da li je moguca uopste ijedna ili nijedna ova opcija, i ima li klauzula kakvih, typa fees, commissions itd itd, pa eto ukoliko neko ima iskustva, please?
melb26sa

#143 Re: Pocetak zivota u USA

Post by melb26sa »

Vec sam rekla landlordu kako sam ja to rijesila za svoje: sestra kad je bila u posjeti ovdje (sada studira ovdje) stavila sam je na svoj racun i ona dobila debitnu karticu. Kad je otisla u posjet kod nasih kod roditelja ostavila karticu tako da oni kad im treba novca odu na bankomat i uzmu novac. Prije toga smo banku obavijestili da ce u periodu od 8 mjeseci kartica biti koristena van USA. Jedino sto naplacuju je koristenje stranog bankomata koji $1.5.

Za transfer BIH-SAD ti ne znam nista reci, ne primam pare :D
jefferson

#144 Re: Pocetak zivota u USA

Post by jefferson »

melb26sa wrote:Vec sam rekla landlordu kako sam ja to rijesila za svoje: sestra kad je bila u posjeti ovdje (sada studira ovdje) stavila sam je na svoj racun i ona dobila debitnu karticu. Kad je otisla u posjet kod nasih kod roditelja ostavila karticu tako da oni kad im treba novca odu na bankomat i uzmu novac. Prije toga smo banku obavijestili da ce u periodu od 8 mjeseci kartica biti koristena van USA. Jedino sto naplacuju je koristenje stranog bankomata koji $1.5.

Ja primam honorare iz BiH na racun u BiH naravno. Stoga ovdje koristim BH debitnu karticu da skinem te pare. Ovdje banke naplacuju standardno 1.5-2.5 dolara, zavisi od bankomata.
MEDJUTIM, u BiH banka konverziju iz BA u USD naplati obicno izmedju 7 do 10 dolara!
corolla02

#145 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

melb26sa wrote:Vec sam rekla landlordu kako sam ja to rijesila za svoje: sestra kad je bila u posjeti ovdje (sada studira ovdje) stavila sam je na svoj racun i ona dobila debitnu karticu. Kad je otisla u posjet kod nasih kod roditelja ostavila karticu tako da oni kad im treba novca odu na bankomat i uzmu novac. Prije toga smo banku obavijestili da ce u periodu od 8 mjeseci kartica biti koristena van USA. Jedino sto naplacuju je koristenje stranog bankomata koji $1.5.

OK, pa zar je moguce staviti nekoga kao autorized user na tvoj account ukoliko ta osoba nema SS broja, odnosno sad da ta ista osoba odnese tvoju checking karticu br. 2 u BiH i ostavi tamo tvojim roditeljima pa onda oni nastave ili privremeno da je koriste bez prisustva tebe ni tvoje sestre nesmetano?
Ovo pitam cisto informacije radi!?
melb26sa

#146 Re: Pocetak zivota u USA

Post by melb26sa »

corolla02 wrote:

OK, pa zar je moguce staviti nekoga kao autorized user na tvoj account ukoliko ta osoba nema SS broja, odnosno sad da ta ista osoba odnese tvoju checking karticu br. 2 u BiH i ostavi tamo tvojim roditeljima pa onda oni nastave ili privremeno da je koriste bez prisustva tebe ni tvoje sestre nesmetano?
Meni su koristili 999-99-9999 dok nisam dobila SS broj 2001 godine. Inace se moze umjesto broja koristiti broj pasosa ili licne karte pa koliko stane.
Moji ne idu u prodavnicu kupovati sa karticom vec je koriste na bankomatu. Dokle god znaju PIN koji sam im dala mogu dizati pare i nema ko da pravi probleme - nece ih bankomat legitimisati :D

Edit - sestra ima SSN. Da sestra nije na racunu onda bih muza stavila i njegovu karticu poslala.
corolla02

#147 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

melb26sa wrote:
corolla02 wrote:

Meni su koristili 999-99-9999 dok nisam dobila SS broj 2001 godine. Inace se moze umjesto broja koristiti broj pasosa ili licne karte pa koliko stane.
Moji ne idu u prodavnicu kupovati sa karticom vec je koriste na bankomatu. Dokle god znaju PIN koji sam im dala mogu dizati pare i nema ko da pravi probleme - nece ih bankomat legitimisati :D

Edit - sestra ima SSN. Da sestra nije na racunu onda bih muza stavila i njegovu karticu poslala.
Aha, clear enough!
:D
ahuseino

#148 Re: Pocetak zivota u USA

Post by ahuseino »

jefferson wrote:

Ja primam honorare iz BiH na racun u BiH naravno. Stoga ovdje koristim BH debitnu karticu da skinem te pare. Ovdje banke naplacuju standardno 1.5-2.5 dolara, zavisi od bankomata.
MEDJUTIM, u BiH banka konverziju iz BA u USD naplati obicno izmedju 7 do 10 dolara!
Jeffe, sidetrack sa teme, interesuje me hoche li me po ushima tako klepati kada na ljeto budem u Sarajevu dizao USA karticom. Imash li informacije?
Recimo samo da "vuchem" cash na ATM-u u SA.
jefferson

#149 Re: Pocetak zivota u USA

Post by jefferson »

ahuseino wrote:
jefferson wrote:

Jeffe, sidetrack sa teme, interesuje me hoche li me po ushima tako klepati kada na ljeto budem u Sarajevu dizao USA karticom. Imash li informacije?
Recimo samo da "vuchem" cash na ATM-u u SA.
Zavisno od americke banke! ATM u BiH ce uzeti proviziju, koliko cete klepati banka u USA je vec druga prica. To stvarno ne znam!
corolla02

#150 Re: Pocetak zivota u USA

Post by corolla02 »

OK, ali kad smo vec kod banaka i transfera novca na relaciji SAD-BiH i obratno, da li neko zna moze li se transfer novca uraditi odavde, onako sa Online Banking za Bosnu i obratno, ili mozda via PayPal, te da li je moguca uopste ijedna ili nijedna ova opcija, i ima li klauzula kakvih, typa fees, commissions itd itd, pa eto ukoliko neko ima iskustva, please!?
Znaci jos niko nema iskustva sa ovim vidom prebacivanja $$$ na relaciji US-BiH i obratno, a mozda je to bas opcija najjeftinija i bez $ obaveza!?
Post Reply